Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 96-09-27

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "HR-Net News Distribution Manager" <dist@hri.org>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΛΗΡΙΔΗ - ΠΡΙΜΑΚΟΦ. Προχωρούν κανονικά τα εξοπλιστικά προγράμματα
  • [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ - ΤΑΡΝΟΦ. Η Κύπρος θέλει εντατικές διαβουλεύσεις
  • [03] Υπόσχεση Σημίτη για ενίσχυση της άμυνας της Κύπρου
  • [04] Σπρινγκ: Η ένταξη είναι η καλύτερη ευκαιρία για Ε/Κ και Τ/Κ
  • [05] ΝΟΟΥΜΕΝΟΥ ΟΤΙ ΘΑ ΕΠΑΝΕΚΛΕΓΕΙ Ο ΜΠΙΛ ΚΛΙΝΤΟΝ Αποφασισμένη για λύση του Κυπριακού η αμερικανική κυβέρνηση
  • [06] Το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού της Ελλάδας στην Κύπρο
  • [07] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [08] Σημαντικές αποφάσεις στη Σύνοδο των ευρωπαϊκών Πρακτορείων Ειδήσεων
  • [09] ΥΠΕΞ: Αυξημένο αμερικανικό ενδιαφέρον λόγω των γεγονότων.

  • [01] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΛΗΡΙΔΗ - ΠΡΙΜΑΚΟΦ. Προχωρούν κανονικά τα εξοπλιστικά προγράμματα

    Νέα Υόρκη, 27/9/1996 (ΚΥΠΕ - Αιμιλία Χριστοφή) -- Τα εξοπλιστικά και άλλα προγράμματα προχωρούν κανονικά, διαβεβαίωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης.

    Μηλώντας στους δημοσιογράφους ύστερα από συνάντηση με το Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Γεβκένι Πριμακόφ, ο Πρόεδρος Κληρίδης ρωτήθηκε αν στη συνάντηση συζητήθηκαν γενικότερα τα ρωσο-κυπριακά θέματα, όπως οι εξοπλισμοί, οι εμπορικές σχέσεις και άλλα

    "Δεν υπήρχε λόγος να τα συζητήσουμε διότι αυτά τα θέμτα προχωρούν κανονικά", απάντησε συγκεκριμένα ο κ. Κληρίδης.

    Αναφορικά με τη συνάντηση, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι έγινε μια ανταλλαγή απόψεων και εκφράστηκαν απόψεις για τις σκέψεις της κυβέρνησης, όπως η αποστρατικοποίηση μέσα στο πλαίσιο μιας λύσης του Κυπριακού.

    Σ' ερώτηση αν υπάρχει πραγματικό ρωσικό ενδιαφέρον, ο Πρόεδρος Κληρίδης εξέφρασε την άποψη, ότι υπάρχει ενδιαφέρον. "Ηταν ξεκάθαρο ότι υπάρχει ενδιαφέρον, υπήρχε στο παρελθόν, υπάρχει και τώρα, υπάρχει και στο παρόν", είπε.

    Σ' ερώτηση του ΚΥΠΕ πώς θα εκδηλωθεί το ρωσικό ενδιαφέρον, ο Πρόεδρος Κληρίδης ανέφερε ότι θα γίνουν κάποιες συνομιλίες που θα έχουν οι Ρώσοι με την Τουρκία, όπου θα εκφράσουν τις δικές τους απόψεις αναφορικά με το ενδιαφέρον τους για λύση του Κυπριακού.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ - ΤΑΡΝΟΦ. Η Κύπρος θέλει εντατικές διαβουλεύσεις

    Nέα Υόρκη, 27/9/1996 (ΚΥΠΕ - Αιμιλία Χριστοφή) -- Η κυπριακή κυβέρνηση ξεκαθάρισε στην αμερικανική πλευρά ότι επιθυμεί εντατικές διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και εκτιμά ότι η καλύτερη περίοδος για τις διαπραγματεύσεις αυτές είναι μέχρι τα μέσα του 1997.

    Τη θέση αυτή μετέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης προς τον Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Πίτερ Ταρνόφ, στη διάρκεια συνάντησής τους στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

    Ο κ. Μιχαηλίδης δήλωσε ότι το αντικείμενο της συνάντησης ήταν "μια πλατιά αξιολόγηση των χειρισμών και της όλης πορείας του κυπριακού προβλήματος". Συζήτησαν, είπε, σε αρκετή λεπτομέρεια, θέματα που αφορούν στο τί θα συμβεί τώρα, ποιά θα είναι η διαδικασία, και ο τρόπος προετοιμασίας για την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

    Η όλη συζήτηση, είπε, "πιστοποίησε το ουσιαστικό ενδιαφέρον και την ουσιαστική πρόθεση της Αμερικής να μπει στη διαδικασία".

    Από την πλευρά μας, συνέχισε, "διαβεβαιώσαμε ότι παραμένουμε σταθεροί στη θέση μας, ότι θέλουμε και ενθαρρύνουμε πρωτοβουλίες και θέλουμε μια νέα προσπάθεια που θα αρχίσει να είναι πλέον ουσιαστική και να έχει σαν στόχο την ουσιαστική προσέγγιση".

    Για το λόγο αυτό, είπε ο ΥΠΕΞ, "πρέπει να κάνουμε όλα τα αναγκαία βήματα ώστε αυτή η προσπάθεια να έχει προοπτικές επιτυχίας, γι' αυτό θα πρέπει να μπούμε άμεσα σε πορεία διαβουλεύσεων για αναζήτηση κοινού εδάφους πάνω στα κρίσιμα αυτά θέματα".

    Ο κ. Μιχαηλίδης εξήγησε ότι στην περίοδο που ακολουθεί θα ενταθεί ακόμη περισσότερο η διαδικασία των διαβουλεύσεων πριν μπορέσουμε να ξεκινήσουμε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις. Σημείωσε ότι η ουσιαστική εντατικοποίηση ή το πρώτο στάδιο, δε θα μπορούσε να τελειώσει πριν από τις αμερικανικές εκλογές.

    Σ' ερώτηση αν η κυβέρνηση ζήτησε από τους Αμερικανούς, όπως ζήτησε νωρίτερα χθες ο Πρόεδρος Κληρίδης, η προσπάθεια να αρχίσει και να ολοκληρωθεί πριν από την προεκλογική περίοδο στην Κύπρο, ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι υπογραμμίστηκε προς τους Αμερικανούς ότι η πλευρά μας δίνει μεγάλη σημασία στο θέμα της προετοιμασίας.

    Σ' ότι αφορά στην έναρξη διαπραγματεύσεων, ο κ. Μιχαηλίδης τόνισε ότι θα πρέπει αυτές "να δημιουργήσουν μια κινητικότητα και ένα τέτοιο κλίμα ώστε να δοκιμαστεί αν υπάρχει η δυνατότητα λύσης ή όχι. Αν γίνεται μια συνάντηση και ύστερα από αρκετό χρόνο γίνεται δεύτερη και τρίτη, "τότε ασφαλώς η όλη προσπάθεια θα χάσει την κινητικότητά της", είπε.

    Πρόσθεσε "ότι θα πρέπει να είναι εντατικές διαπραγματεύσεις και η καλύτερη περίοδος είναι η περίοδος μέχρι τα μέσα του 1997". Η διαδικασία όμως, συνέχισε, ξεκινά με διαβουλεύσεις για αναζήτηση κοινού εδάφους πάνω σε κρίσιμα θέματα, και όταν αυτό υπάρξει τότε μπαίνουμε σε διαπραγματεύσεις. Τέλος ανέφερε ότι δεν πρόκειται για διαβουλεύσεις τύπου Ντέιτον.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [03] Υπόσχεση Σημίτη για ενίσχυση της άμυνας της Κύπρου

    Λευκωσία, 27/9/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του θα υποστηρίξει και θα ενισχύσει την αμυντική ικανότητα της Κύπρου, στο πλαίσιο του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου (ΕΑΧ), το οποίο, τόνισε, αποτελεί όχι μόνον υποχρέωση αλλά και εθνικό χρέος.

    Οι δηλώσεις του κ. Σημίτη περιέχονται στο σημερινό τεύχος του εβδομαδιαίου περιοδικού "Σελίδες" και αποτελούν την πρώτη επίσημη διακήρυξη για το ΕΑΧ στην οποία προβαίνει ο κ. Σημίτης ως αιρετός, πλέον, Πρωθυπουργός της Ελλάδας.

    Ο κ. Σημίτης υπογράμμισε ακόμα ότι η κυβέρνησή του θα προωθήσει αναζήτηση λύσης του Κυπριακού με ειρηνικά, διπλωματικά μέσα. Παράλληλα, τόνισε ότι οποιαδήποτε προσπάθεια προέλασης των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων στην Κύπρο θα αποτελέσει αιτία πολέμου μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας.

    Αναφερόμενος στην προοπτική ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο Ελληνας Πρωθυπουργός δήλωσε ότι αυτό αποτελεί "κορυφαία πολιτική επιλογή για την οποία θα εργαστούμε με όλες μας τις δυνάμεις".

    Σημείωσε ότι το γεγονός ότι επέλεξε να πραγματοποιήσει την πρώτη επίσημη επίσκεψή του εκτός Ελλάδας στην Κύπρο, αποτελεί έμπρακτη έκφραση της συμπαράστασης και αλληλεγγύης της Ελλάδας στον αγώνα του κυπριακού ελληνισμού. Στοχεύει, συνέχισε, στη χάραξη με τη Λευκωσία μιας κοινής στρατηγικής πορείας αλλά και στην ενίσχυση της συνεργασίας σε όλους τους τομείς.

    Τσοχατζόπουλος - ΕΑΧ

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ, ο νέος Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Ακης Τσοχατζόπουλος επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το δόγμα του ΕΑΧ.

    Οι ίδιες πληγροφορίες φέρουν τον κ. Τσοχατζόπουλο να επικοινώνησε προχθές το βράδυ, μέσω μακράς τηλεφωνικής συνομιλίας, με τη Λευκωσία και ενημερώθηκε για την πορεία του δόγματος και όλα τα θέματα που άπτονται της αμυντικής θωράκισης της Κύπρου.

    (ΚΥΠΕ/ΑΠ/ΓΠ)

    [04] Σπρινγκ: Η ένταξη είναι η καλύτερη ευκαιρία για Ε/Κ και Τ/Κ

    Νέα Υόρκη, 27/9/1996 (ΚΥΠΕ - Αιμιλία Χριστοφή) -- Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας Ντιγκ Σπριγκ δήλωσε ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα προσφέρει την καλύτερη ευκαιρία για πολιτικά και οικονομικά οφέλη τόσο για τους Ελληνοκυπρίους όσο και για τους Τουρκοκυπρίους.

    Σε συνέντευξη Τύπου στην έδρα του ΟΗΕ, ο κ. Σπριγκ, η χώρα του οποίου προεδρεύει της ΕΕ, ρωτήθηκε πώς η Ενωση αντιμετωπίζει την άρνηση της Τουρκίας να υποστηρίξει την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και αν βρισκόμαστε σε πορεία σύγκρουσης.

    "Ελπίζω να μη βρισκόμαστε σε μια πορεία σύγκρουσης", είπε ο κ. Σπριγκ και αναφέρθηκε στα γεγονότα του Αυγούστου στην Κύπρο, τονίζοντας ότι ήταν δύσκολο το καλοκαίρι που πέρασε. Ωστόσο, τόνισε ότι το κλίμα σταθεροποιείται σταδιακά.

    Είπε επίσης ότι η ΕΕ υποστηρίζει ένθερμα τις προσπάθειες του Γ.Γ. του ΟΗΕ για μια διαρκή λύση του Κυπριακού, η οποία να σέβεται την κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την ενότητα της χώρας, σύμφωνα με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

    Πρόσθεσε ότι η ένταξη "προσφέρει ίσως την καλύτερη ευκαιρία τα τελευταία 22 χρόνια, μια δυνατότητα και κινητικότητα σε σχέση με το Κυπριακό".

    Πρόσθεσε ότι αυτό αφορά τόσο τους Ε/Κ όσο και τους Τ/Κ και ότι η προοπτική ένταξης προσφέρει "τεράστια πολιτικά, οικομικά οφέλη όπως επίσης και ασφάλεια."

    Επίσης εξέφρασε την ελπίδα ότι η ΕΕ θα πετύχει κάποια κινητικότητα στο άμεσο μέλλον στο πλαίσιο της προετοιμασίας των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, "οι οποίες θα ενεργήσουν ως καταλύτης στη δημιουργία και πάλιν κινητικότητας, η οποία δυστυχώς δεν υπάρχει τώρα στο νησί."

    Τέλος, ο κ. Σπριγκ χαρακτήρισε τις ελλαδο-τουρκικές σχέσεις πολύ σημαντικές γιατί έχουν επίδραση στην Κύπρο και για το λόγο αυτό η ΕΕ βρίσκεται σε διάλογο με την Τουρκία.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [05] ΝΟΟΥΜΕΝΟΥ ΟΤΙ ΘΑ ΕΠΑΝΕΚΛΕΓΕΙ Ο ΜΠΙΛ ΚΛΙΝΤΟΝ. Αποφασισμένη για λύση του Κυπριακού η αμερικανική κυβέρνηση

    Ουάσιγκτον, 27/9/1996 (ΚΥΠΕ - Δημήτρης Απόκης) --Αποφασισμένη να πιέσει για λύση του Κυπριακού είναι η αμερικανική κυβέρνηση. Αυτό προκύπτει από δηλώσεις των Αντονι Λέικ, Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του Προέδρου Κλίντον, Τζορτζ Στεφανόπουλου, Συμβούλου του Προέδρου Κλίντον και Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ κατά τη διάρκεια της τελευταίας ημέρας εργασιών του Δωδέκατου Ετήσιου Συνεδρίου της Ηγεσίας της Ελληνικής Ομογένειας.

    Ο Αντονι Λέικ μετέφερε στους συμμετέχοντες στο συνέδριο τη βαθειά πίστη του Προέδρου Κλίντον και τη δική του ότι είναι εξωφρενικό το γεγονός ότι για περισσότερο από 20 χρόνια δεν έχει υπάρξει λύση του Κυπριακού.

    Ο κ. Λέικ είπε ότι ήλπιζαν ότι το 1996 θα ήταν η χρονιά που θα υπήρχε πραγματική πρόοδος στο κυπριακό πρόβλημα. Σύμφωνα με τον κ. Λέικ αυτό δεν κατέστη δυνατό λόγω της πολιτικής κατάστασης στην Τουρκία και την Ελλάδα, αλλά τώρα, θα υπάρξουν ευκαιρίες να κάνουν αυτό που πρέπει να κάνουν και αυτό είναι να ασχοληθούν με τους βασικούς παράγοντες του προβλήματος και να πετύχουν το είδος της προόδου που επιθυμούν.

    "Αυτό που θέλω να σας πω", είπε ο κ. Λέικ, "είναι ότι είμαστε αποφασισμένοι να το κάνουμε αυτό, και αυτό δεν είναι μια απλή δήλωση για τον Τύπο. Αυτό είναι μια ένδειξη όχι μόνο της σθεναρής πρόθεσής μας αλλά αντικατοπτρίζει την απογοήτευσή μας για την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε και είναι επίσης προς το αμερικανικό συμφέρον να υπάρξει πρόοδος και λύση στο Κυπριακό. Μπορώ λοιπόν να σας βεβαιώσω ότι θα προχωρήσουμε".

    Ο κ. Λέικ είπε στους συνέδρους ότι "θα είναι καλό να έχει ο Πρόεδρος Κλίντον μια δεύτερη τετραετία διότι αισθάνεται προσωπικά προσβεβλημένος από την ύπαρξη αδυναμίας προόδου στο Κυπριακό".

    Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, περιέγραψε το πώς βλέπει η κυβέρνηση Κλίντον την αμερικανική πρωτοβουλία για το Κυπριακό.

    Είπε ότι δεν πρέπει να υπάρξει βιαστική προσπάθεια και πρόσθεσε: "Εάν αναλαμβάνουμε μια νέα πρωτοβουλία κάθε εβδομάδα οι Τούρκοι και όλοι οι άλλοι θα το συνηθίσουν και θα πούνε 'να η εβδομαδιαία αμερικανική πρωτοβουλία για το Κυπριακό' και δε θα μας πάρουν στα σοβαρά. Θέλουμε λοιπόν να είμαστε βέβαιοι ότι όταν θα προσπαθήσουμε, θα το πετύχουμε. Αυτό περιλαμβάνει και δημόσια προσπάθεια. Νομίζω πως μπορούμε να είμαστε δραστήριοι και ταυτόχρονα διπλωματικοί".

    Ο κ. Λέικ ανέφερε ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν να το κάνουν αυτό αμέσως ως μέρος μιας πραγματικής προσπάθειας να επιτύχουν κάτι για να επιλύσουν το πρόβλημα.

    "Πρόκειται για μή ολοκληρωμένη δουλειά, και δε θέλω μή ολοκληρωμένες δουλειές", είπε χαρακτηριστικά.

    Από την πλευρά του ο κ. Στεφανόπουλος, αφού συμμερίστηκε την άποψη του κ. Λέικ για τα προβλήματα κατά τη διάρκεια του 1996, ανέφερε ότι λόγω των επερχόμενων αμερικανικών εκλογών είναι πολύ δύσκολο και ίσως μή παραγωγικό να υπάρξει μια σοβαρή πρωτοβουλία για το Κυπριακό.

    Αναφερόμενος στο τί επιθυμεί να πράξει για το Κυπριακό ο Πρόεδρος Κλίντον, ο Σύμβουλος του Αμερικανού Προέδρου ανέφερε ότι ο Πρόεδρος θέλει να αναλάβει μια ουσιαστική πρωτοβουλία και ότι θέλει να λύσει το πρόβλημα.

    Ο κ. Στεφανόπουλος, αφού αναφέρθηκε στις προσπάθειες του κ. Λέικ και της κ. Ολμπράιτ, δεν απέκλεισε και μελλοντική ανάμειξη του κ. Χόλμπρουκ. Τέλος τόνισε την ουσιαστική δέσμευση του Προέδρου Κλίντον για επίλυση του Κυπριακού.

    Ο κ. Χόλμπρουκ, ο οποίος τιμήθηκε από το Συνέδριο, αναφέρθηκε σε συνομιλία που είχε στη Νέα Υόρκη με την ΥΠΕΞ της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ, λέγοντας ότι η εντύπωση που αποκόμησε δεν είναι αυτή που να του δίνει το αίσθημα ότι βρισκόμαστε εκεί που θα ήθελε.

    Παρ' όλα αυτά, εξέφρασε την ελπίδα και τη βεβαιότητα ότι μετά τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές θα διπλασιασθούν οι αμερικανικές προσπάθειες σχετικά με το Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά διότι πρόκειται για θέματα που δεν μπορούν να αγνοηθούν".

    Τέλος, όσον αφορά στην πρόταση των ομεγενών για προσωπική του ανάμειξη στην πρωτοβουλία για το Κυπριακό, ο κ. Χόλμπρουκ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του, λέγοντας ότι τίποτε δεν του έχει προσφερθεί και ανακοίνωσε ότι ο Ρίτσιαρντ Μπίτι, με τον οποίο είναι σε συνεχή επαφή, προετοιμάζεται να επισκεφθεί την περιοχή μετά τις αμερικανικές εκλογές.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΓΠ)

    [06] Το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού της Ελλάδας στην Κύπρο

    Λευκωσία, 27/9/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης θα παρακολουθήσει τη στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της ανεξαρτησίας της Κύπρου, την 1η Οκτωβρίου. Kατά τη διήμερη επίσημη επίσκεψή του στην Κύπρο, ο κ. Σημίτης θα έχει συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και με τους πολιτικούς αρχηγούς.

    Ο κ. Σημίτης, τηρώντας την υπόσεχση που έδωσε κατά τη μονοήμερη επίσκεψή του στην Κύπρο τις ημέρες των γεγονότων της Δερύνειας, φθάνει στο Αεροδρόμιο Λάρνακας το πρωϊ της Τρίτης, 1η Οκτωβρίου, όπου θα του γίνει επίσημη υποδοχή και θα προβεί σε δηλώσεις.

    Στη συνέχεια θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο όπου θα καταθέσει στεφάνι στον ανδριάντα του πρώτου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Εθνάρχη Μακαρίου, και ακολούθως θα παρακολουθήσει μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη στρατιωτική παρέλαση.

    Το χαιρετισμό της παρέλασης στην οποία θα πάρουν μέρος τμήματα της Εθνικής Φρουράς, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, θα δεχθεί ο Πρόεδρος Κληρίδης από ειδική εξέδρα στη Λεωφόρο Τροόδους, πλαισιούμενος από τον Υπουργό Αμυνας Κώστα Ηλιάδη και τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγο Νικόλαο Βορβολάκο. Αμέσως μετά την παρέλαση, ο Ελληνας Πρωθυπουργός θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδο Κληρίδη και θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας. Μετά το γεύμα, ο κ. Σημίτης θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο και αργότερα με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων και τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

    Το βράδυ, ο Ελληνας Πρωθυπουργός θα παρακαθήσει σε επίσημο δείπνο που δίνει προς τιμή του ο Πρόεδρος Κληρίδης.

    Την Τετάρτη το πρωϊ, ο Πρόεδρος Κληρίδης θα παρασημοφορήσει τον Ελληνα Πρωθυπουργό και στη συνέχεια θα παρακαθήσουν σε συνομιλίες με τις αντιπροσωπείες των δύο χωρών.

    Πριν από την αναχώρησή του το απόγευμα της Τετάρτης, ο κ. Σημίτης θα ανακηρυχθεί σε Επίτιμο Δημότη της Λευκωσίας και θα του παραδοθεί το χρυσό κλειδί της πόλης. Επίσης θα του απονεμηθεί διδακτορικό δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [07] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία, 27/9/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
         Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών          82.47 (-0.34)
    
         Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
         Τραπεζικοί Οργανισμοί                  89.50 (-0.40)
         Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί    75.24 (-0.76)
         Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                60.51 (-0.46)
         Βιομηχανικές Εταιρείες                 81.34 (-0.20)
         Τουριστικές Επιχειρήσεις               74.44 [0]
         Εμπορικές Εταιρείες                    67.75 (-0.86)
         Αλλες Εταιρείες                        80.49 (+0.68)
    
         Ογκος Συναλλαγών                       ΛΚ 393265.202
    
    * Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/MM)

    [08] Σημαντικές αποφάσεις στη Σύνοδο των ευρωπαϊκών Πρακτορείων Ειδήσεων

    Βενετία, 27/9/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ολοκληρώθηκαν σήμερα το απόγευμα οι εργασίες της Γενικής Συνέλευσης της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Πρακτορείων Ειδήσεων, στην οποία εκπροσωπείται και το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων με τον Διευθυντή του κ. Ανδρέα Χριστοφίδη.

    Κατά τις εργασίες της Συνόδου λήφθηκαν σημαντικές αποφάσεις οι οποίες αναφέρονται σε οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ενωσης σχετικά με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των ευρωπαϊκών Πρακτορείων Ειδήσεων.

    Οι οδηγίες λαμβάνουν υπόψη το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και τα ευρωπαϊκά κεκτημένα στον καθορισμό των υποχρεώσεων και των δικαιωμάτων των Πρακτορείων Ειδήσεων, χωρίς ωστόσο να επιβάλλουν οποιαδήποτε λογοκρισία στον τρόπο λειτουργίας τους. Αντίθετα, δίνουν ένα γενικό πλαίσιο μέσα στο οποίο τα Πρακτορεία θα πρέπει να κινούνται.

    Το πλαίσιο αυτό βασίζεται σε προηγούμενη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης βάσει της οποίας τα Πρακτορεία Ειδήσεων θα πρέπει να συμβάλλουν στην εφαρμογή των οδηγιών και την εδραίωση του ευρωπαϊκού κεκτημένου, δεδομένου του γεγονότος ότι οδεύουμε προς το 1997, χρόνος κατά τον οποίο θα συζητηθεί η διεύρυνση της ΕΕ και το μέλλον της Ενωσης.

    Εναπόκειται σε κάθε Πρακτορείο και κατ' επέκταση σε κάθε χώρα να προσαρμοστούν στο πνεύμα και το γράμμα των οδηγιών της Γενικής Συνέλευσης, με υιοθέτηση νομικού πλαισίου.

    Στη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου ορίστηκαν ειδικές επιτροπές που θα μελετούν και θα επιβλέπουν τον τρόπο με τον οποίο το κάθε Πρακτορείο καταβάλλει προσπάθειες για εφαρμογή των οδηγιών, και θα γίνονται ειδικές εκθέσεις προς τη Γενική Γραμματεία της Γενικής Συνέλευσης καθώς και προς τις ίδιες τις χώρες.

    Η επόμενη Σύνοδος της Γενικής Συνέλευσης θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη το Σεπτέμβριο του 1997 και μέχρι τότε θα έχει ξεκαθαρίσει τι έχει πράξει η κάθε χώρα και το κάθε Πρακτορείο σε ότι αφορά στην εφαρμογή των οδηγιών της Συνέλευσης.

    Ο Γενικός Διευθυντής και Αρχισυντάκτης του Νορβηγικού Πρακτορείου Ειδήσεων, Thor Viksveen, έχει διοριστεί ως το ειδικό άτομο το οποίο θα επιβλέπει την εφαρμογή των οδηγιών και θα ενεργεί ως επίτροπος διοικήσεως.

    Ο κ. Βίκσβεν έχει το δικαίωμα να επισκέπτεται τόσο τις χώρες όσο και τα Πρακτορεία και να προβαίνει σε παρατηρήσεις και εισηγήσεις εάν κρίνει ότι χρειάζεται να καταβληθεί περαιτέρω προσπάθεια για προσαρμογή τους με τις σχετικές οδηγίες.

    Σε περίπτωση που τυχόν εισηγήσεις για πλήρη εφαρμογή των οδηγιών δεν εισακούονται από κάποιο Πρακτορείο, ο κ. Βίκσβεν έχει το δικαίωμα να το αναφέρει στην επόμενη Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης στη Γενεύη.

    Στη Σύνοδο της Γενεύης, αναμένεται ότι το κάθε Πρακτορείο θα παρουσιάσει τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί για συμμόρφωσή του με τις οδηγίες της Συνέλευσης.

    Στο μεταξύ στο περιθώριο της Συνέλευσης ο Διευθυντής του ΚΥΠΕ κ. Χριστοφίδης είχε σωρεία επαφών με ομολόγους του και αξιωματούχους της Γενικής Συνέλευσης, συμπεριλαμβανομένου και του Προέδρου της.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εκπρόσωποι του τουρκικού Πρακτορείου Ειδήσεων Ανατολή δεν ήγειραν θέμα για την παρουσία του ΚΥΠΕ στη Σύνοδο της Βενετίας και ούτε έλαβαν μέρος στη συζήτηση για την υιοθέτηση των ευρωπαϊκών διατάξεων που αφορούν στις αποφάσεις για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των Πρακτορείων Ειδήσεων της Ευρώπης.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΑ)

    [09] ΥΠΕΞ: Αυξημένο αμερικανικό ενδιαφέρον λόγω των γεγονότων

    Νεα Υόρκη, 27/9/1996 (ΚΥΠΕ - Αιμιλία Χριστοφή) -- Η αμερικανική κυβέρνηση ανησυχεί πολύ για την ένταση που δημιουργήθηκε στην Κύπρο, και το ενδιαφέρον που επιδεικνύει για το Κυπριακό έχει αυξηθεί ακόμη περισσότερο λόγω των τραγικών γεγονότων, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης.

    Μιλώντας μετά από συνάντηση με την Μόνιμο Αντιπρόσωπο των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη, Μαντλίν Ολμπράιτ, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι οι Αμερικανοί ασφαλώς επιθυμούν να μειωθεί η ένταση, γεγονός που θα αποτελέσει μια θετική κίνηση, και ότι αυτό είναι το ουσιαστικότερο που πρέπει να γίνει.

    Σημείωσε ωστόσο ότι ο σκοπός δεν θα πρέπει να είναι απλώς η μείωση της έντασης αλλά η ουσιαστική προώθηση της λύσης του Κυπριακού. "Ομως, το θέμα της έντασης είναι κάτι που τους απασχολεί," είπε.

    Η κ. Ολμπράιτ, η οποία συνοδευόταν από τον Προεδρικό Απεσταλμένο Ρίτσαρντ Μπίτι και τον Υφυπουργό Εξωτερικών Τζον Κόρνμπλουμ δεν συναντήθηκε τελικά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, όπως είχε αρχικά προγραμματισθεί, λόγω έκτακτης συνεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας για το θέμα των συγκρούσεων στο Ισραήλ. Ωστόσο, η κ. Ολμπράιτ είχε ολιγόλεπτη συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη κατά την οποία ανέφερε στον Πρόεδρο ότι επιθυμεί να έχει μιά μακρά συνάντηση.

    Σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί μιά δεύτερη συνάντηση ενδεχομένως εντός της ημέρας ή αύριο, στην οποία θα γίνει πιο λεπτομερής συζήτηση.

    Το περιεχόμενο της πρωϊνής συνάντησής του με την Αμερικανίδα πρέσβειρα, είπε, "ήταν μιά απαρρίθμηση των διαφόρων θεμάτων για τα οποία θα συνομιλήσουμε και αποτελεί συνέχιση των συναντήσεων που είχαμε χθες".

    Σε ερώτηση αν συζητήθηκε το θέμα της απαγκίστρωσης και αν οι Αμερικανοί προτίθενται να προχωρήσουν με το θέμα αυτό και με τον στρατιωτικό διάλογο, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι το θέμα θα συζητηθεί.

    Σε ερώτηση αν είναι σωστή η εικόνα την οποία έδωσε πριν από λίγες μέρες ο Εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, Νίκολας Μπέρνς, ότι η κ. Ολμπράιτ θα εμπλακεί στα ελλαδοτουρκικά, ο Πήτερ Ταρνόφ στο Αιγαίο και ο Ρίτσαρντ Μπίτι στο Κυπριακό, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι "δεν είναι ο αρμόδιος να αναφέρει τι θα κάνει το αμερικανικό ΥΠΞΕ".

    "Αυτό που βλέπουμε είναι ότι η κ. Ολμπράιτ επέδειξε ενδιαφέρον, ενώ υπάρχει ενδιαφέρον και του αμερικανικού ΥΠΕΞ", πρόσθεσε.

    Σε ερώτηση αν οι Αμερικανοί έχουν δώσει ενδείξεις για το τί πρόκειται να κάνουν, ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι τα πρόσφατα γεγονότα έχουν αυξήσει το αμερικανικό ενδιαφέρον για την ανάγκη αποφυγής έντασης αλλά τόνισε επίσης ότι το βασικό θέμα είναι η ουσιαστική προώθηση των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού.

    Μια ένταση ουσιαστικά δυσκολεύει τα προβλήματα, κατέληξε.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΜ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.02 run on Friday, 27 September 1996 - 18:07:48