Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 96-10-03

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "HR-Net News Distribution Manager" <dist@hri.org>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Φίνσμπεργκ: Χρειάζεται λογική για επίλυση του Κυπριακού Επιπτώσεις και στις δύο πλευρές αν δεν επιδείξουν καλή θέληση "Δυστυχώς όλοι οι αγνοούμενοι είναι νεκροί"
  • [02] Η κυβέρνηση αναμένει νέα πρόταση για το στρατιωτικό διάλογο
  • [03] "Ιδιαίτερης σημασίας" η επίσκεψη Σημίτη
  • [04] Υπόμνημα Κληρίδη προς ελληνική κυβέρνηση
  • [05] Ο Κληρίδης θα απαντήσει στον Ντενκτάς
  • [06] Επίσκεψη Πατριάρχη Σερβίας στη Λεμεσό
  • [07] Συζήτηση επί των πέντε βασικών πτυχών
  • [08] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [09] Κανονικά "Νικηφόρος" και "Τοξότης"
  • [10] Ομιλία Κυπριανού για την επέτειο της Ανεξαρτησίας
  • [11] Μήνυμα Κακλαμάνη στον Κυπριανού
  • [12] Ο ΔΗΣΥ θα ετοιμάσει έκθεση

  • [01] Φίνσμπεργκ: Χρειάζεται λογική για επίλυση του Κυπριακού. Επιπτώσεις και στις δύο πλευρές αν δεν επιδείξουν καλή θέληση. "Δυστυχώς όλοι οι αγνοούμενοι είναι νεκροί"

    Λευκωσία, 3/10/1996 (ΚΥΠΕ - Mαρία Μάιλς ) -- Η "λογική" δε διαδραματίζει μεγάλο ρόλο στην πολιτική τοποθέτηση ούτε της ελληνοκυπριακής αλλά ούτε και της τουρκοκυπριακής πλευράς, οι οποίες θα πρέπει να επιδείξουν "σύνεση", αν επιθυμούν να επιλύσουν το Κυπριακό.

    Τη διαπίστωση αυτή κάνει ο Λόρδος Φίνσμπεργκ, Εισηγητής για το Κυπριακό στην Πολιτική Επιτροπή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, στην προκαταρκτική του έκθεση για την πολιτική κατάσταση στην Κύπρο. Η έκθεση φέρει ημερομηνία 21 Αυγούστου.

    Στην έκθεσή του ο Βρετανός Λόρδος αναφέρεται σε όλες τις πτυχές του Κυπριακού και εκτιμά ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση ενδέχεται να λάβει "τιμωριτικά μέτρα" εναντίον τόσο της Ε/κ όσο και της Τ/κ κοινότητας αν θεωρήσει ότι η συμπεριφορά τους κατά τη διάρκεια διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό ή για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν είναι η κατάλληλη. Θεωρεί εξάλλου τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις σαν "κίνητρο για επίλυση του Κυπριακού" και εκτιμά ότι "κρατούν το κλειδί για πρόοδο" προς αυτή την κατεύθυνση.

    Αποκαλύπτει επίσης ότι υπάρχει σύσταση για την πρόταση που αφορά στη συμμετοχή των Τ/Κ σε συνεδρίες επιτροπών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΣτΕ για το Κυπριακό και αναφέρει ότι ο ίδιος πιστεύει ότι "όλοι οι αγνοούμενοι είναι νεκροί".

    Παράλληλα επικρίνει δριμύτατα την τακτική του "δημογραφικού ξεκαθαρίσματος", που επιβάλλουν στα κατεχόμενα και επισημαίνει ότι αν τα ΗΕ κρατούσαν μια πιο "σκληρή" στάση στις συνομιλίες για την εφαρμογή των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) θα υπήρχε συμφωνία σε αυτό το θέμα.

    Ο Λόρδος Φίνσμπεργκ εκφράζει "απελπισία για το μέλλον γιατί και οι δύο κοινότητες αγνοούν κατάφωρα τα ΗΕ" και σημειώνει ότι μέχρι στιγμής "κάθε προσπάθεια έχει απορριφθεί από την μιά ή την άλλη πλευρά ή και τις δύο".

    Η ΕΕ, αναφέρει, μπορεί να προειδοποιήσει την κυπριακή κυβέρνηση ότι δε θα πραγματοποιηθεί η ένταξη της Κύπρου αν συνεχίσει να παραγνωρίζει τα ΗΕ. Παράλληλα μπορεί να καταστήσει σαφές στην Τ/κ κοινότητα ότι αποτυχία να διαπραγματευθούν για μια συνολική λύση στο Κυπριακό με βάσει τις προτάσεις των ΗΕ πιθανόν να επιταχύνει την ένταξη της Κύπρου και αναφέρει ότι αν το ψευδοκράτος αποφασίσει να ενσωματωθεί στην Τουρκία, η Τουρκία θα πρέπει να αναθεωρήσει τη δική της θέση για ένταξη στην ΕΕ.

    "Εάν υπάρχει βούληση και από τις δύο πλευρές να ξεχάσουν -όχι να συγχωρέσουν - το παρελθόν και να ετοιμάσουν ένα νέο σύνταγμα στη βάση ενός ομόσπονδου διζωνικού, δικοινοτικού κράτους βάσει των γραμμών που έχουν συζητηθεί κατά κόρον τότε υπάρχει ελπίδα για το λαό αυτής της δυστυχισμένης χώρας," γράφει στην έκθεσή ο Λόρδος Φίνσμπεργκ.

    Εάν αυτό δεν καταστεί δυνατόν, προσθέτει, η οποιαδήποτε τύχη του νησιού θα είναι η ευθύνη των ηγετών των δύο κοινοτήτων που δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες των "λαών" τους.

    "Οποιοσδήποτε παρακολουθεί το ατυχές πρόβλημα της Κύπρου για περισσότερο από 25 χρόνια τώρα θα πρέπει να είναι παράλογος να φανταστεί ότι η λογική διαδραματίζει μεγάλο μέρος στην πολιτική των δύο κοινοτήτων," σημειώνει στην έκθεση. Ο Βρετανός Λόρδος τονίζει ότι οι επικρίσεις του δεν αποτελούν επίπληξη στον Πρόεδρο Κληρίδη ή στον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, τους οποίους χαρακτηρίζει "έντιμους", αλλά "μια κραυγή που ζητεί λογική".

    Στην εισαγωγή της έκθεσης παραθέτει τις εξελίξεις από την αρχή του 1996 μέχρι τις 21 Αυγούστου με αναφορά στις εδώ επαφές του καθώς και στις διάφορες συναντήσεις του.

    Αναφερόμενος στις πολιτικές εξελίξεις, χαρακτηρίζει τη παρούσα φάση των διαπραγματεύσεων ως "λυπηρή" και επιρρίπτει ίσες ευθύνες και στις δύο πλευρές για την αποτυχία των συνομιλιών για συμφωνία στα ΜΟΕ. Ευθύνη επιρρίπτει και στα ΗΕ, τα οποία, γράφει, "αν κρατούσαν μια πιο σκληρή στάση, θα υπήρχε συμφωνία". Οταν η μια πλευρά, προέβαινε σε υποχωρήσεις, η άλλη προέβαλλε περισσότερες απαιτήσεις, προσθέτει.

    Εκφράζει λύπη και έκπληξη για την έλλειψη οποιασδήποτε συνάντησης μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του κ. Ντενκτάς και αναφέρει ότι είναι γενικά παραδεκτό ότι "μόνο ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο κ. Ντενκτάς μπορούν να επιτύχουν σπάσιμο του αδιεξόδου".

    Για το θέμα της ασφάλειας, αναφέρεται στο θάνατο του εθνοφρουρού τον Ιούνιο στη Πράσινη Γραμμή και "καταδικάζει έντονα" τις δολοφονίες των δύο νέων στη Δερύνεια και τον τραυματισμό των ειρηνευτών.

    Η έκθεση, το τελικό κείμενο της οποίας θα διαμορφωθεί τον Ιανουάριο ύστερα από ανταλλαγή απόψεων με τα ενδιαφερόμενα μέρη, αναφέρει ότι η διεθνής δύναμη που θα εδρεύει στην Κύπρο στο πλαίσιο της πρότασης του Προέδρου Κληρίδη για αποστρατικοποίηση "μπορεί να σκιαγραφηθεί με βάση το πρότυπο της ειρηνευτικής δύναμης στη Βοσνία (IFOR) και να βρίσκεται υπό αμερικανική επίβλεψη".

    Στο κεφάλαιο αυτό εκφράζεται ανησυχία για τη "δημογραφική αλλαγή" των κατεχομένων ως αποτέλεσμα της μετανάστευσης των Τ/Κ και καλεί την κυπριακή κυβέρνηση να προβληματιστεί κατά πόσο μακροπρόθεσμα τα συμφέροντα του νησιού εξυπηρετούνται από τη χαλάρωση του εμπορικού εμπάργκο εναντίον των κατεχομένων, γεγονός, υποστηρίζει η έκθεση, που θα σταματήσει την οικονομική πτώση στα κατεχόμενα.

    Αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, σημειώνει ότι οι εγκλωβισμένοι τόνισαν την έλλειψη δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τηλεφωνικής επικοινωνίας, τους περιορισμούς στο ανθρωπιστικό έργο των ΗΕ και στις επισκέψεις των συγγενών των εγκλωβισμένων στην Καρπασία και την απαγόρευση για ψάρεμα στη θάλασσα.

    "Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτοί οι περιορισμοί αποτελούν 'δημογραφικό ξεκαθάρισμα' και σε επιστολές μου στον κ. Ντενκτάς τόνισα την επιτακτική ανάγκη για βελτίωση των συνθηκών αυτών," γράφει στην έκθεσή του ο Λόρδος Φίνσμπεργκ.

    Αποκαλύπτει ότι ο κατοχικός ηγέτης τον διαβεβαίωσε ότι έγιναν διευθετήσεις για διανυκτέρευση συγγενών των εγκλωβισμένων και εγκατάσταση τηλεφωνικών γραμμών και ότι οι Ε/Κ ψαράδες μπορούν ψαρεύουν υπό την επίβλεψη των Τ/Κ λεγόμενων αστυνομικών.

    Ο Βρετανός εισηγητής όμως δεν κάνει αναφορά στις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης των εγκλωβισμένων ούτε εκφράζει αποτροπιασμό, όπως έπραξε κατά την επίσκεψή του στην Καρπασία το Φεβρουάριο.

    Οσον αφορά στο θέμα των αγνοουμένων, ο Εισηγητής του ΣτΕ γράφει λακωνικά "Δυστυχώς, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όλοι (οι αγνοούμενοι) έχουν πεθάνει" και καλεί τις δύο πλευρές να αποφεύγουν να χρησιμοποιούν το τραγικό αυτό θέμα για σκοπούς προπαγάνδας.

    Για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου, εκτιμά ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις προσφέρουν "το κίνητρο για μια συνολική λύση από την οποία θα επωφεληθούν και οι δύο κοινότητες" και υποστηρίζει ότι "πιθανόν να κρατούν το κλειδί για πρόοδο". Εκφράζει διαφωνία με τη θέση των Τ/Κ ότι οι Ε/Κ δε θα επιθυμούν λύση του προβλήματος αν εξασφαλίσουν την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και σημειώνει ότι θα υπάρξουν και επιπτώσεις και στις δύο κοινότητες αν δεν επιδείξουν πραγματική θέληση για επίλυση του Κυπριακού. (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [02] Η κυβέρνηση αναμένει νέα πρόταση για το στρατιωτικό διάλογο

    Λευκωσία, 3/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Νέα πρόταση αναμένει η κυβέρνηση για το θέμα του στρατιωτικού διαλόγου, αφού οι Αμερικανοί έχουν αντιληφθεί τις δυσκολίες που προκύπτουν για την πλευρά μας, μετά το αίτημα του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς να συμματάσει στο διάλογο εκπρόσωπος των Τ/κ λεγόμενων "δυνάμεων ασφαλείας".

    Αυτό δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης μετά τη σημερινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, απαντώντας σε ερώτηση εάν αναμένεται να τεθεί το θέμα κατά την επιστροφή του Αναπληρωτή Ειδικού Αντιπροσώπου του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο Γκούσταβ Φεϊσέλ, αυτό το μήνα.

    "Από την τελευταία συνάντηση με τη Μόνιμη Αντιπρόσωπο των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Μαντλέν Ολμπράιτ στη Νέα Υόρκη δεν έχουμε καμία άλλη βολιδοσκόπηση από οποιονδήποτε", δήλωσε ο Εκπρόσωπος.

    Σημείωσε ότι η Αμερικανίδα αξιωματούχος "είδε τη δυσκολία η οποία έχει προκύψει και είδε και τις δυσκολίες που έχει η πλευρά μας να ανταποκριθεί σε διαφοροποίηση της θέσης".

    "Ενόψει αυτών των δυσκολιών", πρόσθεσε ο κ. Κασουλίδης, "κάποια πρόταση νέα θα αναμένεται προς την πλευρά μας", η οποία, διευκρίνισε, δεν έχει ακόμη γίνει.

    Ο Εκπρόσωπος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η κ. Ολμπράιτ θα έχει νέες επαφές με την τουρκική πλευρά και μετά θα προσεγγιστεί και πάλι η πλευρά μας.

    Ωστόσο, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κασουλίδης σημείωσε ότι δε γνωρίζουμε ποιός θα αναλάβει την πρωτοβουλία, τα Ηνωμένα Εθνη ή οι ΗΠΑ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [03] "Ιδιαίτερης σημασίας" η επίσκεψη Σημίτη

    Λευκωσία, 3/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- "Ιδιαίτερης σημασίας" θεωρεί η κυβέρνηση την επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Σημίτη στην Κύπρο.

    Σε δηλώσεις του σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης σημείωσε ότι η επίσκεψη είχε "το συμβολικό της χαρακτήρα", αφού πραγματοποιήθηκε την ημέρα της ανεξαρτησίας, τονίζοντας την κρατική οντότητα της Κύπρου.

    Ταυτόχρονα ο κ. Κασουλίδης τόνισε ότι "οι συνομιλίες ήταν πολύ χρήσιμες διότι βοηθούν ακόμη περαιτέρω το συντονισμό μεταξύ των δύο κυβερνήσεων και την προετοιμασία της δικής μας πλευράς για τους μήνες που πρόκειται να ακολουθήσουν, γιατί είναι μήνες κρίσιμοι που χρειάζονται λεπτούς και προσεκτικούς χειρισμούς".

    Σε ερώτηση εάν έχει συσταθεί ειδική επιτροπή η οποία θα προβεί στην προετοιμασία στην οποία αναφέρθηκε, ο κ. Κασουλίδης απάντησε αρνητικά, σημειώνοντας ότι "υπάρχουν οι υφιστάμενες υπηρεσίες των κυβερνήσεων των δύο κρατών", εννοώντας τα Υπουργεία Εξωτερικών.

    Απαντώντας σε ερώτηση εάν υπάρχει διαφοροποίηση των θέσεων της πλευράς μας που απαιτεί νέα προετοιμασία, ο Εκπρόσωπος σημείωσε ότι "συνεχώς εισρέουν νέα στοιχεία που προκύπτουν από τις συναντήσεις, τις βολιδοσκοπήσεις και τις συνομιλίες με τρίτους" και πρόσθεσε ότι είναι σ' αυτά τα νέα στοιχεία που πρέπει να γίνεται προετοιμασία. Διευκρίνισε επίσης ότι δεν πρόκειται για επιστημονικές μελέτες αλλά "μία σωστή προετοιμασία".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [04] Υπόμνημα Κληρίδη προς ελληνική κυβέρνηση

    Λευκωσία, 3/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης δήλωσε σήμερα ότι κατά τις επαφές του Ελληνα Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στη Λευκωσία συμφωνήθηκε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης προετοιμάσει υπόμνημα προς την ελληνική κυβέρνηση, με τη βοήθεια του Υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο θα αναφέρεται σε ό,τι συζητήθηκε.

    Από την πλευρά της, όπως είπε, η ελληνική κυβέρνηση θα επεξεργαστεί μερικές θέσεις και απόψεις τις οποίες θα κοινοποιήσει στην κυβέρνηση της Κύπρου.

    Ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι οι απόψεις αυτές θα ετοιμαστούν ενόψει των σημαντικών εξελίξεων που αναμένονται στο Κυπριακό, από το Δεκέμβριο μέχρι τον Φεβρουάριο, και αφορούν στην αντιμετώπιση των πέντε βασικών πτυχών του προβλήματος και τις προτάσεις και βολιδοσκοπήσεις από τρίτους.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι το υπόμνημα αυτό δε θα τεθεί ενώπιον του Εθνικού Συμβουλίου γιατί αναφέρεται μόνο στο τί αποκομίζει ο Πρόεδρος Κληρίδης από τις επαφές στη Λευκωσία.

    Ο κ. Κασουλίδης απέφυγε να διασαφηνίσει τί θεωρεί η πλευρά μας ως κοινό έδαφος, το οποίο θα επιτρέψει την έναρξη διαλόγου για το Κυπριακό, τονίζοντας ότι "λογικά" δεν μπορείς να αναφερθείς σε τέτοια θέματα δημοσίως, όταν θα διεξάγεις διαπραγματεύσεις.

    Ταυτόχρονα, ο Εκπρόσωπος επανέλαβε ότι η Ε/κ πλευρά εμμένει στις πέντε βασικές αρχές του Κυπριακού, και συγκεκριμένα, το θέμα της ασφάλειας μαζί με το εδαφικό και το προσφυγικό, καθώς και στην κυριαρχία, την πολιτική ισότητα και την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    "Επ' αυτών των θεμάτων αναζητείται ουσιαστική προσέγγιση μεταξύ των δύο πλευρών και κοινό έδαφος", συμπλήρωσε.

    Τόνισε ότι εκείνο που έχει σημασία είναι όταν θα υπάρξει αυτή η ματακίνηση θέσεων, που θα σμικρύνει τις διαφορές, τότε εναπόκειται στη δική μας πλευρά να αξιολογήσει αν ικανοποιεί τις προϋποθέσεις του κοινού εδάφους.

    Σε ερώτηση εάν θα επιμένουμε στη σύγκλιση απόψεων και επί των πέντε βασικών πτυχών, ο κ. Κασουλίδης διευκρίνισε ότι ακόμη και επί αυτών "άλλες απόψεις θα συγκλίνουν περισσότερο και άλλες λιγότερο" και είπε ότι είναι γνωστή η σημασία που αποδίδει η πλευρά μας στο κάθε θέμα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [05] Ο Κληρίδης θα απαντήσει στον Ντενκτάς

    Λευκωσία, 3/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης θα ετοιμάσει την απαντητική επιστολή του προς το Ραούφ Ντενκτάς και θα τη θέσει υπόψη του Εθνικού Συμβουλίου, το οποίο θα συγκαλέσει αμέσως μετά την άσκηση της Εθνικής Φρουράς "Νικηφόρος '96", που αρχίζει αύριο.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς τόσο για τις επαφές του στη Νέα Υόρκη όσο και για το τί συμφωνήθηκε κατά την επίσκεψη Σημίτη.

    Ο Εκπρόσωπος σημείωσε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης "θέλει να έχει κάποιο χρόνο (πριν από τη συνεδρία) για να ετοιμάσει την απαντητική επιστολή του προς το Ραούφ Ντενκτάς". Οπως είπε, "πολύ πιθανόν" η επιστολή να σταλεί πριν από τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή δεν προγραμματίζεται επίσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου στην Αθήνα, σημειώνοντας ότι οι χειρισμοί αυτών των θεμάτων μπορούν να γίνουν και στη Λευκωσία.

    Σε άλλη ερώτηση εάν οι οποιεσδήποτε απόψεις στο Κυπριακό θα τεθούν ενώπιον του Εθνικού Συμβουλίου και εάν θα παρθούν από κοινού αποφάσεις, ο Εκπρόσωπος τόνισε ότι το Εθνικό Συμβούλιο είναι το ανώτατο συμβουλευτικό όργανο του Προέδρου στο Κυπριακό και ως εκ τούτου έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει.

    Εξάλλου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επανέλαβε και πάλι σήμερα ότι η Γαλλία, η Βρετανία και η Γερμανία έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να παρακολουθούν τις εξελίξεις στο Κυπριακό αλλά δεν έχουν πρόθεση να αναπτύξουν πρωτοβουλία.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [06] Επίσκεψη Πατριάρχη Σερβίας στη Λεμεσό

    Λεμεσός, 3/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Θερμή υποδοχή επεφύλαξαν οι θρησκευτικές αρχές της πόλης στον Πατριάρχη Σερβίας Παύλος, ο οποίος συνοδευμόνενος από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο, επισκέφθηκε τη Μητρόπολη Λεμεσού.

    Στις 11.30 το πρωί ανεπεύθη δέηση στον Ιερό Ναό Παναγίας της Καθολικής. Στην προσφώνησή του ο Μητροπολίτης Λεμεσού Χρύσανθος κάλεσε τον Πατριάρχη Σερβίας να προσευχηθεί για τη σωτηρία της Κύπρου, υπογραμμίζοντας ότι η μαρτυρική Κύπρος, ήταν, είναι και θα είναι ελληνική. Γεγονός που το μαρτυρεί, όπως είπε, η μακρόχρονη ιστορία μας.

    Στην αντιφώνησή του ο Πατριάρχης Παύλος, αφού ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο για την πρόσκλησή του να επισκεφθεί την Κύπρο όσο και του Μητροπολίτη Λεμεσού για την θερμή υποδοχή, ανέφερε ότι "πρέπει και επιβάλλεται να διατηρήσουμε του λαούς μας ως εκλεκτούς του Θεού".

    (ΚΥΠΕ/ΠΙ/ΓΠ)

    [07] Συζήτηση επί των πέντε βασικών πτυχών

    Λευκωσία, 3/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η κυβέρνηση πιστεύει ότι η συζήτηση των πέντε βασικών πτυχών του Κυπριακού για εξεύρεση του απαιτούμενου κοινού εδάφους μπορεί να οδηγήσει σε συνομιλίες, σε αντίθεση με την άποψη που υποστηρίζει ότι θα πρέπει να οδηγηθούμε σε συνομιλίες έστω και επί μερικών πτυχών.

    Τη θέση της κυβέρνησης ανέπτυξε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, κληθείς να σχολιάσει την κριτική του ΑΚΕΛ προς τον Πρόεδρο Κληρίδη ότι θέτει "μαξιμαλιστικές προϋποθέσεις" και ότι στο τέλος θα πιεστεί να συμμετάσχει σε διάλογο άνευ όρων. "Κατά τη δική μου άποψη, είναι πιο δύσκολο να πετύχεις πλήρη τουρκική μετακίνηση στις δικές μας θέσεις επ' αυτής της αρχής, παρά να ζητάς μερικές μετακινήσεις και επί των πέντε αρχών", δήλωσε ο Εκπρόσωπος.

    Ο κ. Κασουλίδης έφερε παράδειγμα την περίπτωση να επέμενε η πλευρά μας στο θέμα της μίας κυριαρχίας, το οποίο, σημείωσε, ήταν συνεχώς το εμπόδιο στις συνομιλίες της προηγούμενης πενταετίας.

    Εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Ντενκτάς θα αποδεχόταν τη μία κυριαρχία, όμως επί ομοσπόνδου επιπέδου και νοουμένου ότι θα πηγάζει από τις δύο κοινότητες και τα δύο καντόνια.

    Ο Εκπρόσωπος τόνισε ότι η θέση του "δεν είναι μαξιμαλιστική" και είπε ότι ο περιορισμός σε ένα θέμα κλείνει περισσότερο την πόρτα παρά η συζήτηση και των πέντε θεμάτων".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι "δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όσο πλησιάζουν οι διαπραγματεύσεις για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα υπάρχουν κάποιες δυσκολίες τις οποίες η πλευρά μας πρέπει να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει".

    Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η πλευρά μας είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες.

    Ο κ. Κασουλίδης επικαλέστηκε την ομιλία του ο Ελληνα Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, στο επίσημο δείπνο, με την οποία σύνδεσε την ένταξη της Κύπρου με τη γενικότερη πολιτική της διεύρυνσης της ΕΕ. "Νομίζω ότι αυτό το μήνυμα πρέπει να πάει ξεκάθαρο", είπε, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να χρησιμοποιήσει το βέτο "με το οποίο μας απειλούν με πιέσεις οι άλλοι". (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [08] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία, 3/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
         Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών          81.56 (-0.20)
    
         Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
         Τραπεζικοί Οργανισμοί                  88.40 (-0.52)
         Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί    73.84 (-0.82)
         Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                61.13 (+1.73)
         Βιομηχανικές Εταιρείες                 79.73 (-0.96)
         Τουριστικές Επιχειρήσεις               74.40 (+1.33)
         Εμπορικές Εταιρείες                    66.55 (+0.60)
         Αλλες Εταιρείες                        79.84 (+0.10)
    
         Ογκος Συναλλαγών                       ΛΚ 451800.512
    
    * Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΜΧ)

    [09] Κανονικά "Νικηφόρος" και "Τοξότης"

    Λευκωσία, 3/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Οι στρατιωτικές ασκήσεις "Νικηφόρος" της Εθνικής Φρουράς και "Τοξότης" των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων θα γίνουν όπως έχουν προγραμματιστεί.

    Στη δήλωση αυτή προέβη σήμερα ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Ακης Τσοχατζόπουλος, προσθέτοντας ότι σ' αυτές θα συμμετάσχουν όλα τα όπλα σε διευρυμένη βάση, σε σχέση με πέρσι.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος, ο οποίος μιλούσε ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Αμυνας Κώστα Ηλιάδη, ανέφερε ότι συζήτησαν τις ρεαλιστικές προοπτικές για την ενδυνάμωση του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου και τις προϋποθέσεις για την υλοποίησή του, οι οποίες διευρύνονται και βελτιώνονται.

    Διαψεύδοντας, εξάλλου, φήμες για άσκηση πιέσεων, ο κ. Τσοχατζόπουλος δήλωσε κατηγορηματικά ότι καμία συνάντηση ή συζήτηση δεν έγινε με οποιονδήποτε και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για τη διεξαγωγή των ασκήσεων.

    Στη συνέχεια, ο κ. Τσοχατζόπουλος σημείωσε ότι η πολιτική απάντηση σε κάθε εκδήλωση επεκτατισμού ή αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων είναι η ενδυνάμωση και υλοποίηση του δόγματος του ΕΑΧ.

    Ανέφερε, τέλος, ότι θα επισκεφθεί την Κύπρο τον ερχόμενο Νοέμβριο, για νέες συνομιλίες σχετικά με την προμήθεια νέων οπλικών συστημάτων.

    Από την πλευρά του, ο κ. Ηλιάδης δήλωσε ότι η συνάντηση διεξήχθη σε θερμό κλίμα και αντηλλάγησαν απόψεις γύρω από την πορεία και την προοπτική του δόγματος του ΕΑΧ, που αποτελεί ιστορική εξαγγελία, όπως είπε.

    Η υλοποίηση του δόγματος του ΕΑΧ, τόνισε, έχει αποτρεπτικό χαρακτήρα και αποσκοπεί στην ενίσχυση της διαπραγματευτικής ικανότητας της Κύπρου στον πολιτικό διάλογο για μιαν ειρηνική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

    Οσον αφορά στη διεξαγωγή της κοινής στρατιωτικής άσκησης, ο κ. Ηλιάδης επεσήμανε ότι έχει γίνει η κατάλληλη προεργασία και θα υπάρξει σωστή συνεργασία στον αμυντικό τομέα, ώστε να εξαχθούν χρήσιμα αποτελέσματα. (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [10] Ομιλία Κυπριανού για την επέτειο της Ανεξαρτησίας

    Λευκωσία, 3/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Για να έχουν οι πρωτοβουλίες στο Κυπριακό πιθανότητα επιτυχίας, θα πρέπει οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ενωση και άλλες δυνάμεις να ασκήσουν αποτελεσματικές πιέσεις στην Τουρκία για να μεταβάλει τη στάση της. Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού σε ομιλία του στην ολομέλεια του σώματος, για την επέτειο της ανακήρυξης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο κ. Κυπριανού σημείωσε ότι οι πρωτοβουλίες αυτές θα πρέπει να τελούν υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, να εδράζονται πάνω στις αποφάσεις του και να προάγουν μια λύση δίκαιη, βιώσιμη και διαρκή. Επεσήμανε, εξάλλου, την ανάγκη για συντονισμό των πρωτοβουλιών, ώστε να μην αναιρεί και να εξουδετερώνει η μια την άλλη. Εμείς, κατέληξε ο κ. Κυπριανού, διαδηλώνουμε την αμετάθετη απόφασή μας να μην πτοηθούμε από την τουρκική βαρβαρότητα και να αγωνιστούμε σταθερά για την αποτροπή και ανατροπή και των νέων διχοτομικών μεθοδεύσεων της Αγκυρας και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς. (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [11] Μήνυμα Κακλαμάνη στον Κυπριανού

    Λευκωσία, 3/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Συγχαρητήριο μήνυμα για την επέτειο της Ανεξαρτησίας της Κύπρου απέστειλε στον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Απόστολος Κακλαμάνης. Ο κ. Κακλαμάνης εκφράζει τη βεβαιότητα ότι η Κύπρος, με τη σημερινή πολιτική, κοινωνική και οικονομική της ανάπτυξη, θα οδηγηθεί σύντομα στη δικαίωση των προσδοκιών της. Σ' αυτή την κατεύθυνση, προσθέτει, η σταθερή και αποφασιστική συμπαράταξη Ελλάδας και Κύπρου θα συνεχιστεί με αμεσότερο στόχο την πλήρη ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και την περαιτέρω προώθηση της προσπάθειας για διαρκή καταδίκη του εγκλήματος της εισβολής και της κατοχής από την Τουρκία για 22 ολόκληρα χρόνια. (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [12] Ο ΔΗΣΥ θα ετοιμάσει έκθεση

    Λευκωσία, 3/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Δημοκρατικός Συναγερμός έχει αναλάβει να ετοιμάσει έκθεση για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με κύρια έμφαση στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου. Οπως αναφέρει ανακοίνωση του κόμματος, η έκθεση θα εστιάζεται, επίσης, στο επίπεδο στο οποίο έχει επιτευχθεί η εναρμόνιση της κυπριακής οικονομίας, δικαιοσύνης, γεωργίας και κοινωνικής ανάπτυξης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Η απόφαση για ανάθεση της ετοιμασίας της έκθεσης στο ΔΗΣΥ, που ήταν εισήγηση του αντιπροσώπου του κόμματος, Πρέσβη Κώστα Παπαδήμα, λήφθηκε από την Πολιτική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Δημοκρατικής Ενωσης, που συνήλθε στο Βουκουρέστι στις 29 και 30 Σεπτεμβρίου. Η έκθεση θα κυκλοφορήσει σε όλα τα μέλη της Ευρωπαϊκής Δημοκρατικής Ενωσης, η οποία αναμένεται να συνέλθει στην Κύπρο, και θα αποτελέσει επίσημο έγγραφο που θα τεθεί ενώπιον της συνεδρίας των αρχηγών των κομμάτων που είναι μέλη της Ενωσης.
    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.02 run on Thursday, 3 October 1996 - 18:43:39