Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 96-10-09

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "HR-Net News Distribution Manager" <dist@hri.org>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Λέικ: Το Κυπριακό είναι μία από τις μεγαλύτερες προσβολές
  • [02] Ελληνικά μαχητικά στην παρέλαση και στην Πάφο
  • [03] Τα ΗΕ ενεργούν για να διορισθεί σύντομα νέος δάσκαλος στο κατεχόμενο Ριζικάρπασο
  • [04] Εληξε ο ''Νικηφόρος'' με στρατιωτική παρέλαση
  • [05] Κυπριανού: Η Κύπρος δεν είναι πλέον περίπατος για την Τουρκία
  • [06] Κληρίδης: Οι έφεδροι είναι έτοιμοι και αποφασισμένοι Ηλιάδης: Υπάρχει αποτρεπτική δύναμη
  • [07] Ρωγμές σε σπίτια και μικροτραυματισμοί στην Πάφο
  • [08] Ο σεισμός ήταν 6.4 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ
  • [09] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [10] Επαφές ΥΠΕΞ στο Βελιγράδι

  • [01] Λέικ: Το Κυπριακό είναι μία από τις μεγαλύτερες προσβολές

    Ουάσιγκτον, 9/10/1996 (ΚΥΠΕ - Δημήτρης Απόκης) -- Μία από τις δέκα μεγαλύτερες προσβολές στον κόσμο είναι το κυπριακό πρόβλημα, σύμφωνα με το Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Αμερικανού Προέδρου Αντονι Λέικ.

    Τη δήλωση αυτή έκανε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο πανεπιστήμιο Τζόρτζτάουν της Ουάσιγκτον. "Δε θα ήθελα", είπε συγκεκριμένα ο Αμερικανός αξιωματούχος, "να μπω στο συναγωνισμό του ποιές είναι οι δέκα μεγαλύτερες προσβολές στον κόσμο. Αλλά νομίζω ότι μεταξύ αυτών των δέκα είναι και το γεγονός ότι είναι τώρα πάνω από δύο δεκαετίες που η κυπριακή διένεξη δεν έχει επιλυθεί, και που ειρηνευτές του ΟΗΕ είναι ακόμη εκεί όλα αυτά τα χρόνια". Ο κ. Λέικ ανέφερε επίσης ότι λυπάται που η κυβέρνηση Κλίντον δεν κατάφερε να επιλύσει το πρόβλημα τα τελευταία τέσσερα χρόνια και τόνισε ότι είναι ανάμεσα στις προτεραιότητες του Αμερικανού Προέδρου." Λυπούμαι που δεν καταφέραμε να το επιλύσουμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια, παρ' όλα αυτά παραμένει μέσα στις προτεραιότητες του Προέδρου", είπε.

    Εξηγώντας το γιατί συνέβη αυτό, ο κ. Λέικ αναφέρθηκε στις διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και στο δυσμενές πολιτικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί εξαιτίας τους. "Το πρόβλημα είναι, όπως γνωρίζετε, ότι είχαμε όχι μόνο δύσκολες και νομίζω μη αναγκαίες διαφορές - όπως των Ιμια - μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, αλλά και στο εσωτερικό και στην Ελλάδα και στην Τουρκία δεν υπήρξε μία καλή στιγμή κατά την οποία να μπορούσαν να ενδιαφερθούν για αυτό το θέμα".

    Καταλήγοντας, ο Αμερικανός Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας επανέλαβε ότι ο Πρόεδρος Κλίντον είναι δεσμευμένος αναφορικά με την προώθηση του Κυπριακού. "Μπορώ να σας πω ότι ο Πρόεδρος είναι δεσμευμένος να προωθήσει το θέμα αυτό. Εάν επανεκλεγεί δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι θα το προωθήσει σθεναρά. Εάν δεν επανεκλεγεί, τότε ελπίζω η κυβέρνηση Ντόουλ να καταλάβει ποιά είναι τα συμφέροντα της Αμερικής. Και τα συμφέροντά μας, καθώς και οι επιθυμίες μας, είναι να δούμε αυτή τη διαφορά να επιλύεται για το καλό των Νατοϊκών σχέσεών μας στην περιοχή και για το καλό του κυπριακού λαού". (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΓΠ)

    [02] Ελληνικά μαχητικά στην παρέλαση και στην Πάφο

    Λάρνακα, 9/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Τέσσερα F16 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας έκαναν και σήμερα την εμφάνισή τους στην Κύπρο, αυτή τη φορά πάνω από το χώρο όπου διεξάγεται η παρέλαση των εφέδρων που συμμετείχαν στην άσκηση "Νικηφόρος '96" της Εθνικής Φρουράς.

    Τα ένδοξα ελληνικά φτερά πέρασαν τρεις φορές πάνω από το χώρο της παρέλασης και στη συνέχεια δύο από αυτά προσγειώθηκαν στο Αεροδρόμιο Πάφου, όπου θα παραμείνουν για δύο περίπου ώρες, ενώ τα άλλα δύο επέστρεψαν στη βάση τους.

    Το χαιρετισμό της παρέλασης δέχεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, πλαισιούμενος από τον Υπουργό Αμυνας Κώστα Ηλιάδη και τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγο Νικόλαο Βορβολάκο. Παρευρίσκονται ο Πρέσβης της Ελλάδας Αλέξανδρος Σάνδης, Υπουργοί, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κι άλλοι επίσημοι.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [03] Τα ΗΕ ενεργούν για να διορισθεί σύντομα νέος δάσκαλος στο κατεχόμενο Ριζικάρπασο

    Λευκωσία, 9/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Tα Ηνωμένα Εθνη βρίσκονται σε επαφή με το κατοχικό καθεστώς σχετικά με το διορισμό νέου δασκάλου σε σχολείο στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο και ευελπιστούν ότι στις αμέσως επόμενες μέρες το θέμα θα διευθετηθεί.

    Κληθείς από το ΚΥΠΕ να αναφερθεί στις ενέργειες που προβαίνουν τα ΗΕ σχετικά με το διορισμό νέου δασκάλου στο Ριζοκάρπασο, σε αντικατάσταση της Γιαννούλας Βασιλείου, η οποία αφυπηρέτησε πρόσφατα, ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΟΥΝΦΙΣΥΠ Βαλτεμάρ Ροκοζέσφκι δήλωσε ότι τα ΗΕ είναι σε επαφή με το κατοχικό καθεστώς για διευθέτηση του προβλήματος.

    Οπως ανέφερε, εκπρόσωπος των ΗΕ θα έχει και σήμερα επαφή με το κατοχικό καθεστώς για το θέμα. Ο κ. Ροκοζέφσκι εξέφρασε την πεποίθηση ότι το πρόβλημα θα διευθετηθεί στις αμέσως επόμενες μέρες.

    Για το ίδιο θέμα η Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κλαίρη Αγγελίδου δήλωσε το πρωί ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή με τα ΗΕ για το διορισμό νέου δασκάλου στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο.

    Πρόσθεσε ότι δεν έχει εξακριβώσει εάν θα υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα με το ψευδοκράτος και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα περιμένει μέχρι την Παρασκευή για τα αποτελέσματα των επαφών των ΗΕ με το κατοχικό καθεστώς.

    Οπως έγραψε σήμερα η εφημερίδα "Αλήθεια", μετά από αιτήσεις εθελοντών δασκάλων, οι αρχές της Δημοκρατίας πρότειναν όπως τη θέση πάρει πρωτοδιόριστος δάσκαλος, ο οποίος γεννήθηκε στο Ριζοκάρπασο, μετά το 1974, και φοίτησε τα πρώτα του μαθητικά χρόνια ως εγκλωβισμένος.

    Παρόλον που ο συγκεκριμένος δάσκαλος γεννήθηκε υπό τουρκική κατοχή και δεν είχε καμιά ανάμιξη στην πολιτική κατάσταση του τόπου, που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει εναντίον του το κατοχικό καθεστώς, εντούτοις, μέχρι στιγμής, αποφεύγεται οποιαδήποτε θετική ή αρνητική απάντηση. Ως αποτέλεσμα, τα δύο σχολεία στην κατεχόμενη κωμόπολη παραμένουν για πάνω από ένα μήνα με μοναδική δασκάλα τη Δέσπω Κολλατσή.

    Αρχικά, το θέμα διορισμού νέου δασκάλου είχε συνδεθεί με την παρουσία της δασκάλας Ελένης Φωκά και το κατοχικό καθεστώς ζήτησε την αντικατάσταση της Φωκά για να δεκτεί να αντικατασταθεί η Βασιλείου, πράγμα που απέρριψαν οι αρχές της Δημοκρατίας.

    Αυτή τη στιγμή, στο Ριζοκάρπασο υπάρχουν 31 παιδιά που φοιτούν σε δύο διαφορετικά σχολεία.

    Εξάλλου, τέσσερα παιδιά φοιτούν στο σχολείο της Αγίας Τριάδας στη Γιαλούσα, στα οποία διδάσκει η Ελένη Φωκά, ενώ στον κατεχόμενο Κορμακίτη υπάρχει ένας μαθητής στο οποίο διδάσκει ο συνταξιούχος δάσκαλος Ηλίας Γιάλλουρος, σύμφωνα με την εφημερίδα.

    (ΚΥΠΕ/ΑΠ/ΓΠ)

    [04] Εληξε ο ''Νικηφόρος'' με στρατιωτική παρέλαση

    Λάρνακα, 9/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Για τρίτη συνεχή ημέρα η ελληνική πολεμική αεροπορίας έκανε την εμφάνισή της στον ουρανό της Κύπρου.

    Σήμερα, πέταξαν πάνω από τη Λεωφόρο Γρίβα Διγενή, στη Λάρνακα, όπου διεξαγόταν η παρέλαση των εφέδρων και των σύγχρονων οπλικών συστημάτων της Εθνικής Φρουράς, που συμμετείχαν στην άσκηση "Νικηφόρος '96", η οποία άρχισε στις 4 Οκτωβρίου, με τη συμμετοχή 8.500 χιλιάδων εφέδρων, και ολοκληρώθηκε σήμερα.

    Συγκεκριμένα, τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη F16 πέρασαν τρεις φορές πάνω από το χώρο της παρέλασης, προκαλώντας θερμά χειροκροτήματα και συγκίνηση τόσο στους επισήμους όσο και στο πλήθος κόσμου που έσπευσε να παρακολουθήσει την παρέλαση των ανδρών που για έξι συνεχείς ημέρες συμμετείχαν στην άσκηση, η οποία χαρακτηρίστηκε ως η πιο εντυπωσιακή και επιτυχής που πραγματοποιήθηκε ποτέ.

    Μετά την εκπλήρωση της αποστολής τους, δύο από τα F16 προσγειώθηκαν στο Αεροδρόμιο Πάφου, όπου θα παραμείνουν για δύο ώρες, ενώ τα άλλα δύο επέστρεψαν στην Ελλάδα.

    Το χαιρετισμό της παρέλασης δέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, πλαισιούμενος από τον Υπουργό Αμυνας Κώστα Ηλιάδη και τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγο Νικόλαο Βορβολάκο. Την παρακολούθησαν υπουργοί, ο πρέσβης της Ελλάδας στη Λευκωσία Αλέξανδρος Σάνδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Παντελής Κούρος, οι αρχηγοί των κομμάτων, ο Μητροπολίτης Κιτίου, βουλευτές κι άλλοι επίσημοι.

    Πάνω από το χώρο της παρέλασης υπερίπταντο σε άψογους σχηματισμούς ελικόπτερα Μπελ και Γκαζέλ, της Εθνικής Φρουράς.

    Συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, το νέο απόκτημα της ΕΦ, τα σύγχρονα ρωσικά άρματα μάχης Τ80-U, τα οποία έγιναν δεκτά από τον κόσμο με θερμά χειροκροτήματα, τα άρματα μάχης ΑΜΧ30Β2, τεθωρακισμένα τροχοφόρα άρματα Κάσκαβελ, αντιαεροπορικά όπλα, πυραυλοι ΧΟΤ, τεθωρακισμένα οχήματα μάχης ΒΜΡ3 και άρματα μεταφοράς προσωπικού Λεωνίδας.

    Παρέλασαν επίσης πεζοπόροι έφεδροι και των τεσσάρων όπλων της Εθνικής Φρουράς, φέροντας τον ατομικό οπλισμό και φωνάζοντας συνθήματα.

    Με ιδιαίτερα θερμά χειροκροτήματα έγιναν δεκτοί οι άνδρες τους τάγματος της ΕΛΔΥΚ, οι Ελλαδίτες αλεξιπτωτιστές, οι οποίοι συμμετείχαν στη χθεσινή φάση της άσκησης, καθώς και πλήρωμα πλοίου του ελληνικού πολεμικού ναυτικού.

    Μετά την παρέλαση, ο Προεδρος της Δημοκρατίας πήγε στο λιμάνι της Λάρνακας για να επισκεφθούν τα πλοία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, που ναυλωχούν στο λιμάνι.

    Σε δηλώσεις τους, τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και πολιτικοί αρχηγοί συνεχάρηκαν τους έφεδρους, εξέφρασαν ικανοποίηση για την παρέλαση και επεσήμαναν τη σημασία της ενισχυμένης παρουσίας των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην άσκηση "Νικηφόρος '96".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [05] Κυπριανού: Η Κύπρος δεν είναι πλέον περίπατος για την Τουρκία

    Λευκωσία, 9/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ευγνωμοσύνη προς την Ελλάδα για την υιοθέτηση του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, μέσα στο πλαίσιο του οποίου έχει ενισχυθεί σε τεράστιο βαθμό η αμυντική ικανότητα της Κύπρου, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού.

    Κληθείς να σχολιάσει τη σημερινή παρουσία των εφέδρων καθώς και τη συμμετοχή των ελληνικών αεροσκαφών, ο κ. Κυπριανού δήλωσε ότι η παρέλαση ήταν πραγματικά επιβλητική και ότι η ηγεσία της Εθνικής Φρουράς είναι άξια συγχαρητηρίων.

    "Η συμμετοχή της Ελλάδας στην όλη άσκηση αλλά και σήμερα στην παρέλαση έστειλε ξανά το μήνυμα ότι υπάρχει μια άμυνα στην Κύπρο που για την Τουρκία πλέον δεν είναι περίπατος".

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)
    Κληρίδης: Οι έφεδροι είναι έτοιμοι και αποφασισμένοι

    Λευκωσία, 9/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Οι έφεδροι απέδειξαν ότι ψυχολογικά είναι έτοιμοι και αποφασισμένοι να επιτελέσουν το καθήκον τους, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, κληθείς να σχολιάσει την άσκηση "Νικηφόρος '96".

    Σε δηλώσεις του ύστερα από την παρέλαση των τμημάτων που συμμετείχαν στην άσκηση, ο Πρόεδρος Κληρίδης εξέφρασε ικανοποίηση, τονίζοντας ότι οι ασκήσεις γίνονται σύμφωνα με το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα και αποτελούν μέρος της προετοιμασίας προκειμένου η Κύπρος να είναι σε θέση να συνεργαστεί με την Ελλάδα, εάν προκύψει η ανάγκη.

    Αναφορικά με τις παραβιάσεις του FIR από τα τουρκικά μαχητικά, ο Πρόεδρος Κληρίδης απέφυγε να προβεί σε σχόλια και δήλωσε ήταν "παραβιάσεις αλλά αντιμετωπίσθηκαν".

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [06] Ηλιάδης: Υπάρχει αποτρεπτική δύναμη

    Λευκωσία, 9/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Υπάρχει αποτρεπτική δύναμη, τόνισε σήμερα ο Υπουργός Αμυνας Κώστας Ηλιάδης, κληθείς να σχολιάσει το μήνυμα της άσκησης "Νικηφόρος '96".

    Ο κ. Ηλιάδης πρόσθεσε ότι η άσκηση, μέσα στο πλέγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου έδωσε ακόμη το μήνυμα ότι το αξιόμαχο της Εθνικής Φρουράς είναι ψηλό.

    "Στόχος μας είναι πάντα η ειρηνευτική επίλυση του κυπριακού προβλήματος και σε αυτά τα πλαίσια η ΕΦ θα αναβαθμίζεται επιχειρησιακά μέχρι να επιτευχθεί ειρηνική λύση στο Κυπριακό", σημείωσε ο Υπουργός Αμυνας.

    Ο κ. Ηλιάδης διευκρίνισε ότι δεν υπήρξαν παρενοχλήσεις στο χώρο της Κύπρου.

    "Απλώς έγιναν ορισμένες παραβάσεις στο χώρο ανατολικά της Ρόδου και δε δημιουργήθηκε κανένα πρόβλημα στη διεξαγωγή των ασκήσεων Τοξότης και Νικηφόρος", εξήγησε ο κ. Ηλιάδης.

    Ερωτηθείς κατά πόσο σήμερα υπήρξαν παραβιάσεις ή προσπάθειες παρεμπόδισης των ελληνικών αεροσκαφών να έρθουν στην Κύπρο, ο κ. Ηλιάδης δήλωσε ότι δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [07] Ρωγμές σε σπίτια και μικροτραυματισμοί στην Πάφο

    Λευκωσία, 9/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Μικροτραυματισμοί, ρωγμές σε σπίτια και σε πολυκατοικίες, αναφέρθηκαν στην Αστυνομία Πάφου μετά το σεισμό που έγινε αισθητός σήμερα το απόγευμα στην Κύπρο.

    Περίπου δέκα άτομα μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Πάφου όταν τραυματίστηκαν ελαφρά εξ αιτίας του πανικού που επικράτησε την ώρα της σεισμικής δόνησης.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ εκπρόσωπος της Αστυνομίας Πάφου, αναφέρθηκαν επίσης βλάβες στις τηλεπικοινωνίες.

    Ο εκπρόσωπος ανέφερε επίσης ότι αστυνομικοί θα μεταβούν σε όλες τις περιοχές της Πάφου για να διαπιστώσουν τυχόν ζημιές.

    Αναμένεται η έκδοση ανακοίνωσης για τον απολογισμό των ζημιών του σεισμού.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΜ)

    [08] Ο σεισμός ήταν 6.4 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ

    Λευκωσία, 9/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο σεισμός που σημειώθηκε γύρω στις 16.10 ήταν μεγέθους 6.4 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ.

    Αυτό δήλωσε στο ΡΙΚ ο Βασίλης Καρακώστας, Σεισμολόγος στο Εργαστήριο Γεωφυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης, ο οποίος ήταν σε υπηρεσία όταν οι σεισμογράφοι κατέγραφαν την ισχυρή σεισμική δόνηση.

    Ο κ. Καρακώστας πρόσθεσε ότι το επίκεντρο του σεισμού ήταν 50 χιλιόμετρα δυτικά των ακτών της Πάφου και τόνισε ότι η απόσταση από την εστία του σεισμού αποτελεί θετικό γεγονός αναφορικά με το πώς θα συμπεριφερθούν τα κτίρια στη μετασεισμική δραστηριότητα.

    Σύμφωνα με τον κ. Καρακώστα πρόκειται για την ίδια σεισμογενή περιοχή όπου σημειώθηκε ο σεισμός στις 23 Φεβρουαρίου 1995.

    Ωστόσο, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερ το επίκεντρο του σεισμού ήταν στο κόλπο της Ακαπα στην Ιορδανία.

    Ο σεισμός περιγράφεται ως επιφανειακός βάθους 5-20 χιλιομέτρων. Ερωτηθείς κατά πόσο αναμένεται ισχυρότερη σεισμική δόνηση, ο κ. Καρακώστας δήλωσε ότι δεν είναι προβλέψιμο και ιδιαίτερα μόνο λίγη ώρα μετά τη σεισμική δόνηση.

    Λόγω του μικρού βάθους, είπε, αναμένεται ότι θα ακολουθήσουν αρκετές μετασεισμικές δονήσεις.

    Γύρω στις 17.23 σημειώθηκε μετασεισμική δόνηση. Δεύτερος σεισμολόγος του ιδίου κέντρου δήλωσε στον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό "Ο ΛΟΓΟΣ" ότι υπάρχει πιθανότητα 60% να υπάρξει μετασεισμική δόνηση 5 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ εντός των επόμενων ημερών.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΑΧΡ/ΜΜ)

    [09] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία, 9/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
         Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών          83.88 (+0.18)
    
         Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
         Τραπεζικοί Οργανισμοί                  91.41 (+0.12)
         Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί    75.36 (+0.44)
         Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                62.74 (+0.74)
         Βιομηχανικές Εταιρείες                 81.75 (+0.86)
         Τουριστικές Επιχειρήσεις               75.82 (-1.51)
         Εμπορικές Εταιρείες                    67.98 (-0.21)
         Αλλες Εταιρείες                        80.12 (+0.69)
    
         Ογκος Συναλλαγών                       ΛΚ 422709.320
    
    * Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/MM)

    [10] Επαφές ΥΠΕΞ στο Βελιγράδι

    Λευκωσία, 9/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Kύπρος και Γιουγκοσλαβία υπέγραψαν σήμερα διμερή συμφωνία διαβουλεύσεων των Υπουργειών Εξωτερικών και Συμφωνία για Μορφωτική και Πολιτιστική Συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

    Οι συμφωνίες υπεγράφησαν κατά τη διάρκεια συνάντησης του Υπουργού Εξωτερικών Αλέκου Μιχαηλίδη με τον ομόλογό του Ομόσπονδο Υπουργό Εξωτερικών Μίλαν Μιλουτίνοβιτς. Ο κ. Μιχαηλίδης πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ομόσπονδη Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας.

    Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι με την πρώτη συνεργασία θεσμοποιούνται οι επαφές, οι διαβουλεύσεις και η συνεργασία των δύο χωρών στον πολιτικό τομέα, ενώ με τη δεύτερη τίθεται το πλαίσιο για εκπαιδευτικές και πολιτιστικές ανταλλαγές.

    Ο κ. Μιχαηλίδης, χαιρέτησε την πρόσφατη άρση των κυρώσεων εναντίον της Γιουγκοσλαβίας. Επίσης έκανε εκτενή αναφορά στις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και στο σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Κύπρος στον ευρύτερο ρόλο της Μέσης Ανατολής.

    Ο κ. Μιλουτίνοβιτς επανέλαβε πως για τη Γιουγκοσλαβία το πρόβλημα στην Κύπρο είναι θέμα εισβολής και κατοχής και πως παραδοσιακά βρίσκεται στο πλευρό του κυπριακού λαού.

    Σε διάσκεψη τύπου, ο κ. Μιχαηλίδης έκανε αναφορά στις πολύ στενές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και τόνισε ότι θα γίνει κάθε προσπάθεια με ενεργοποίηση του ιδιωτικού βιομηχανικού και του εμπορικού τομέα ώστε να αυξηθούν οι εμπορικές συναλλαγές.

    Ο κ. Μιλουτίνοβιτς αποδέχθηκε πρόσκληση από τον Υπουργό Εξωτερικών να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

    Ο ΥΠΕΞ έγινε επίσης δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Σερβίας, Σλόποταν Μιλόσεβιτς με τον οποίο αντάλλαξαν απόψεις για διμερή και διεθνή θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΜ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.02 run on Wednesday, 9 October 1996 - 18:37:51