Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 96-10-16

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "HR-Net News Distribution Manager" <dist@hri.org>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Ούγγρος ΥΠΕΞ έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο Κληρίδη
  • [02] Συνεχίζει τις επαφές του ο αντιπρόσωπος της Βρετανίας
  • [03] Σφοδρή καταδίκη της Μόσχας για τη δολοφονία
  • [04] Ικανοποιημένη η κυβέρνηση από τη δήλωση του ΣΑ
  • [05] Την Παρασκευή η απόφαση για προσφυγή ή όχι
  • [06] Σοβαρά ερωτήματα για το επεισόδιο της Αχερίτου
  • [07] Επαφές Υπουργού Εξωτερικών Ουγγαρίας
  • [08] Σχόλιο ΥΠΕΞ για τη δήλωση του ΣΑ
  • [09] Σχόλιο ΥΠΕΞ για Νίκολας Μπερνς
  • [10] Προς πολύπλευρη συνεργασία Κύπρου και Ουγγαρίας
  • [11] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

  • [01] Ο Ούγγρος ΥΠΕΞ έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο Κληρίδη

    Λευκωσία, 16/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης δέχθηκε σήμερα το πρωί τον Ούγγρο Υπουργό Εξωτερικών Λάζλο Κόβατς, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, με πρόσκληση του ΥΠΕΞ Αλέκου Μιχαηλίδη.

    Πριν από τη συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Ούγγρος επίσημος κατέθεσε στεφάνι στον ανδριάντα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ'.

    Στη συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη παρέστησαν ο κ. Μιχαηλίδης, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Παντελής Κούρος και η Πρέσβειρα Αθηνά Μαυρονικόλα, η οποία, όπως έχει ανακοινωθεί, θα μετατεθεί στην Πράγα και θα καλύπτει και την Ουγγαρία.

    Τον κ. Κόβατς συνόδευε ο Πρέσβης της Ουγγαρίας στην Κύπρο Γιάνος Χέρμαν, που εδρεύει στην Αθήνα.

    Αργότερα οι δύο ΥΠΕΞ θα έχουν επίσημες συνομιλίες στο Υπουργείο Εξωτερικών και στη συνέχεια θα υπογράψουν πρωτόκολλο συνεργασίας.

    Ο Ούγγρος ΥΠΕΞ θα γίνει επίσης δεκτός από τον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού και θα επισκεφθεί τη γραμμή αντιπαράταξης.

    Ο κ. Μιχαηλίδης θα παραθέσει επίσημο γεύμα προς τιμή του Ούγγρου ομολόγου του, ο οποίος αναχωρεί το απόγευμα από την Κύπρο.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [02] Συνεχίζει τις επαφές του ο αντιπρόσωπος της Βρετανίας

    Λευκωσία, 16/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- O ειδικός αντιπρόσωπος της Βρετανίας στο Κυπριακό Σερ Ντέβιντ Χάνεϊ συνεχίζει τις επαφές του σήμερα με "προσωπικές συναντήσεις", ενώ αύριο θα έχει συνάντηση με τον Αναπληρωτή Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ στην Κύπρο Γκούσταβ Φεϊσέλ, ο οποίος επέστρεψε την Τρίτη στο νησί.

    Την Παρασκευή, ο Σερ Ντέιβιντ θα έχει νωρίς το πρωί συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και στη συνέχεια θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    Ο Βρετανός επίσημος, ο οποίος επισκέπτεται την Κύπρο για τρίτη φορά από το διορισμό του τον περασμένο Απρίλιο, αναχωρεί την Παρασκευή από την Κύπρο.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [03] Σφοδρή καταδίκη της Μόσχας για τη δολοφονία

    Λευκωσία, 16/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Με τον πιο έντονο τρόπο καταδίκασε η Ρωσία τη δολοφονία του Πέτρου Κακουλλή από τον τουρκικό κατοχικό στρατό, χαρακτηρίζοντας το ως γεγονός "χωρίς προηγούμενο, ανοίκειο και βάρβαρο".

    Οπως δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Γκρικόρι Ταράσοφ στο πρακτορείο Νοβόστι, η χώρα του θεωρεί το τραγικό γεγονός απάνθρωπη σκληρότητα και εκφράζει την έντονη ανησυχία της ρωσικής κυβέρνησης για το "βάρβαρο τρόπο με τον οποίο δολοφονήθηκε ένας ακόμη άοπλος Ε/Κ από τους Τούρκους στρατιώτες. Είναι ένα επεισόδιο, προσθέτει ο Ρώσος αξιωματούχος, χωρίς προηγούμενο, ανοίκειο και βάρβαρο για το οποίο επιβάλλεται η πιο έντονη καταδίκη".

    Είναι φανερό, συνεχίζει, ότι τα γεγονότα των τελευταίων μηνών θα πρέπει να αναγκάσουν το Συμβούλιο Ασφαλείας και το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, να ενεργήσουν πιο αποφασιστικά στο Κυπριακό.

    Τέλος, ο Ρώσος αξιωματούχος αναφέρει στη δήλωση του ότι η Μόσχα θεωρεί άμεση αναγκαιότητα όπως αποφευχθεί η κλιμάκωση της βίας στην Κύπρο και καλεί τις ηγεσίες των δύο κοινοτήτων να επιδείξουν ψυχραιμία και σύνεση.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)

    [04] Ικανοποιημένη η κυβέρνηση από τη δήλωση του ΣΑ

    Λευκωσία, 16/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ικανοποιημένη είναι η κυβέρνηση από τη δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας αναφορικά με τη δολοφονία του Πέτρου Κακουλλή από τον τουρκικό κατοχικό στρατό.

    Οπως είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, "η δήλωση του Προέδρου του ΣΑ, που έγινε εκ μέρους του Συμβουλίου, που είχε μια ανεπίσημη ενημέρωση από εκπρόσωπο του Γ.Γ. καταδικάζει με τον πλέον έντονο τρόπο την αδικαιολόγητη ενέργεια να δολοφονηθεί ο Πέτρος Κακουλλής. Μια τέτοια τοποθέτηση, ασφαλώς μας ικανοποιεί", είπε ο Εκπρόσωπος.

    Σε ερώτηση ότι αποφεύγει να κατανομάσει τους Τούρκους, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι δε νομίζει ότι υπάρχει οποιαδήποτε σκοπιμότητα στην πιο λεπτομερή περιγραφή. Πρόσθεσε ότι είναι αρκετά ενδεικτικό ότι αναφέρεται στη δολοφονία από τουρκικά στρατεύματα κατοχής.

    Ο κ. Κασουλίδης χαρακτήρισε "ανοησίες" τους τουρκικούς ισχυρισμούς ότι ο Κακουλλή ήταν εξοπλισμένος, προσθέτοντας ότι κανένας λογικά σκεπτόμενος, ξένος ή τρίτος "θα πιστέψει τέτοιου είδους πράγματα ότι θα υπήρχε περίπτωση να πάει σαν καταδρομέας ένας συνταξιούχος πυροσβέστης στις 8 το πρωϊ" για τέτοιες ενέργειες.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [05] Την Παρασκευή η απόφαση για προσφυγή ή όχι

    Λευκωσία, 16/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Την Παρασκευή αναμένεται να αποφασισθεί αν η Κύπρος θα προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας για τις δολοφονίες Ελληνοκυπρίων από τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα. Ωστόσο, η κυβέρνηση διαπιστώνει προβλήματα.

    Οπως δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, η θέση μας για ενδεχόμενη προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας, παραμένει η ίδια και θα εξετασθεί την Παρασκευή.

    Στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, πρόσθεσε, ο Πρόεδρος Κληρίδης "θα λάβει σοβαρά υπόψη του τις θέσεις των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων, και θα του δοθεί η ευκαιρία να συζητήσει μαζί τους, να ανταλλάξει απόψεις και επιχειρήματα για τα υπέρ και τα κατά".

    Σε ερώτηση αν η τελική απόφαση θα ανήκει στον Πρόεδρο, ο Εκπρόσωπος απάντησε ότι "όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά. Η προσεχής Παρασκευή θα καταδείξει τί χρειάζεται μετά να γίνει".

    Εξήγησε ότι ο κίνδυνος διατάραξης της διεθνούς ειρήνης που δικαιλογεί προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας, δε θα εντοπίζεται αν αποφασισθεί όπως γίνει η προσφυγή μόνο για την περίπτωση της δολοφονίας του Πέτρου Κακουλλή. "Θα χρησιμοποιείτο η δολοφονία του Κακουλλή ως το τέταρτο κατά σειρά επεισόδιο από πλευράς των τουρκικών κατοχικών αρχών. Επομένως, από χρονικής απόψεως, δεν υφίσταται πρόβλημα. Μακάρι να ήταν αυτό το πρόβλημα", είπε.

    Κληθείς να σχολιάσει ποιά είναι αυτά τα προβλήματα, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι υπάρχουν άλλα θέματα τα οποία είναι αντικείμενα προβληματισμού από πλευράς των κυβερνήσεων της Κύπρου και της Ελλάδας.

    Ο κ. Κασουλίδης είπε επίσης ότι δε θα ήθελε να αναφερθεί στα θετικά ή αρνητικά μιας προσφυγής, για "ευνόητους λόγους".

    Αναφορικά με τις αποκαλύψεις ότι υπάρχει δεύτερος αυτόπτης μάρτυρας της δολοφονίας, ο κ. Κασουλίδης απάντησε ότι πράγματι υπάρχει και ότι ήταν αυτός που κατήγγειλε πρώτος τη "σύλληψη" του Κακουλλή.

    Ο κ. Κασουλίδης είπε ότι από την πρώτη στιγμή, η κυβέρνηση μιλούσε για εν ψυχρώ, εκ προμελέτης δολοφονία και ότι αυτό δεν είναι αντικείμενο αμφισβήτησης.

    Είπε επίσης ότι είναι "γεγονός αναμφισβήτητο" ότι και οι τρεις σφαίρες κτύπησαν το θύμα από μπροστά και όχι από πίσω, που θα δικαιολογούσε τον ισχυρισμό των Τούρκων ότι προσπάθησε να διαφύγει, όπως και ότι η θανατηφόρα βολή ήταν στο στήθος, όταν το θύμα ήταν στο έδαφος.

    Ο Εκπρόσωπος απάντησε καταφατικά σε παρατήρηση ότι η έκκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι να υπάρξει επέκταση της συμφωνίας για τα παρατηρητήρια και ότι αυτή εκδόθηκε λόγω του τελευταίου γεγονότος, το οποίο όμως δεν έγινε σε σημείο όπου υπάρχουν παρατηρητήρια.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [06] Σοβαρά ερωτήματα για το επεισόδιο της Αχερίτου

    Λευκωσία, 16/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η κυβέρνηση επανέλαβε ότι υπάρχουν σοβαρά ερωτηματικά για το τί έγινε με το δεύτερο τραυματία στο επεισόδιο της Αχερίτου, στο οποίο σκοτώθηκε Κούρδος στρατιώτης των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης είπε ότι η κυβέρνηση ζητά από τις διπλωματικές αποστολές που βρίσκονται στην Κύπρο και "παρακολουθούν εκ του σύννεγυς τα διαδραματισθέντα, να απαντήσουν αν μπορούν να ισχυριστούν ότι μπορεί να αποδοθεί οποιαδήποτε ευθύνη στη δική μας πλευρά για τη δολοφονία του Τούρκου στρατιώτη".

    Επανέλαβε ότι τίθενται σοβαρά ερωτηματικά για το τί απέγινε ο τραυματίας και γιατί δεν έχει ακόμη μιλήσει για το θέμα αυτό.

    Εξάλλου, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι η κυβέρνηση γνωρίζει το στρατιώτη που σκότωσε τον εθνοφρουρό Στέλιο Παναγή.

    Ο στρατιώτης αυτός, είπε, είναι γιος έποικου από την Τουρκία, και η κυβέρνηση γνωρίζει πού κατοικεί και που έχει μετατεθεί ο στρατιώτης αυτός.

    Πρόσθεσε ότι πολύ πιθανό στην περίπτωση του Πέτρου Κακουλλή, ο στρατιώτης που τον δολοφόνησε να είναι έποικος.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [07] Επαφές Υπουργού Εξωτερικών Ουγγαρίας

    Λευκωσία, 16/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Πρόσκληση του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων της Ουγγαρίας διαβίβασε ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Λάζλο Κόβατς, στον Πρόεδρο της κυπριακής Βουλής Σπύρο Κυπριανού, με στόχο την περαιτέρω προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

    Οπως δήλωσε ο κ. Κυπριανού, αποδέχθηκε με χαρά την πρόσκληση και μέσω της διπλωματικής οδού θα διευθετηθεί η ημερομηνία της επίσκεψης.

    Σε δηλώσεις ύστερα από τη συνάντηση, ο κ. Κόβατς ανέφερε ότι συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις Κύπρου-Ουγγαρίας και ιδιαίτερα τις σχέσεις μεταξύ των δύο κοινοβουλίων.

    Συμφώνησαν ότι οι σχέσεις μεταξύ των κοινοβουλίων τόσο σε επίπεδο βουλευτών και επιτροπών όσο και σε επίπεδο των Προέδρων συμβάλλουν σημαντικά στη διμερή συνεργασία.

    Ο κ. Κόβατς εξέφρασε την ελπίδα ότι με τη συνεργασία, οι δύο χώρες θα φθάσουν τον κοινό στόχο, που είναι η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Στη συνέχεια, ο Ούγγρος αξιωματούχος, μετέβη στο Δημαρχείο της Λευκωσίας όπου είχε συνάντηση με τον Αντιδήμαρχο Αντρο Μιχαηλίδη, ο οποίος τον συνόδευσε κατά την επίσκεψή του στη γραμμή αντιπαράταξης.

    Υστερα από την επίσκεψή του, ο κ. Κόβατς τόνισε ότι αυτή η γραμή αποτελεί ντροπή για την ανθρωπότητα.

    "Ελπίζω ότι κάποια μέρα θα επιστρέψω και θα επισκεφθώ την όμορφη αυτή πόλη και το όμορφο αυτό νησί, το οποίο θα είναι επανενωμένο", σημείωσε ο Ούγγρος Υπουργός Εξωτερικών.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [08] Σχόλιο ΥΠΕΞ για τη δήλωση του ΣΑ

    Λευκωσία, 16/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Πάρα πολύ σκληρή και πολύ έντονη, χαρακτήρισε ο Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης τη γλώσσα που χρησιμοποιεί ο Προεδρεύων του Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στη δήλωσή του για τη νέα δολοφονία Ε/Κ από τους Τούρκους.

    Ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι είναι φανερό ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας καταδικάζει εντονότατα τη νέα δολοφονία και, όπως ήταν αναμενόμενο, εισηγείται διάλογο για την απαγκίστρωση και άλλες ιδέες που σχετίζονται με τη μείωση της έντασης.

    Οπως είπε ο κ. Μιχαηλίδης, η δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν αποκλείει απόφαση της κυβέρνησης να κάνει προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ούτε σε πολιτικό ούτε σε νομικό επίπεδο.

    Εμείς, συνέχισε ο κ. Μιχαηλίδης, εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι υπάρχει ένα σοβαρό θέμα και η τέταρτη αυτή δολοφονία από τους Τούρκους μαρτυρεί ότι υπάρχουν οδηγίες για δολοφονία προσώπων που μπαίνουν στη νεκρή ζώνη ή κατά λάθος μπορεί να περάσουν στα κατεχόμενα.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών είπε, ακόμη, ότι το μνημόνιο της κυβέρνησης είναι έτοιμο και αποστέλλεται σήμερα για να γίνουν τα σχετικά διαβήματα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, το Συμβούλιο Ασφαλείας και αλλού.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [09] Σχόλιο ΥΠΕΞ για Νίκολας Μπερνς

    Λευκωσία, 16/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Οποιαδήποτε εξίσωση της Κυπριακής Δημοκρατίας με το ψευδοκράτος είναι απαράδεκτη, τόνισε σήμερα κατηγορηματικά ο Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης.

    Ο κ. Μιχαηλίδης, ο οποίος σχολίαζε δήλωση του εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Νίκολας Μπερνς, είπε ότι είναι αδιανόητο να εξισώνει κανείς τη δική μας πλευρά με την τουρκική, γιατί το "έγκλημα" του δολοφονηθέντα από τους Τούρκους Πέτρου Κακουλλή ήταν να περάσει πενήντα μέτρα μέσα στα κατεχόμενα.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών είπε, ωστόσο, ότι δεν επικεντρώνει την προσοχή του σε δηλώσεις στις οποίες προέβη ο κ. Μπερνς εκ του προχείρου, αλλά στην επίσημη γραπτή δήλωση του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με σχόλιο του κ. Μπερνς αναφορικά με τον πρόσφατο φόνο Κούρδου στην Αχερίτου, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι η δική μας πλευρά θέλει να βρει τον ένοχο, αλλά αφού οι Τούρκοι δε μας επιτρέπουν να εισέλθουμε στα κατεχόμενα να διεξάγουμε έρευνες, τότε πρέπει να τον βρουν οι ίδιοι.

    Είπε, εξάλλου, ότι πιθανόν η δολοφονία να διαπράχθηκε σε άλλο μέρος εκτός απ' εκείνο στο οποίο βρέθηκε το πτώμα του Κούρδου. Ομως, συνέχισε, οι Τούρκοι απάλειψαν όλα τα στοιχεία και δεν έχουν ξεκαθαρίσει τί απέγινε ο πληγωμένος.

    Εμείς, τόνισε τέλος ο κ. Μιχαηλίδης, υποστηρίζουμε τη διερεύνηση κάθε δολοφονίας κι επεσήμανε ότι οι δολοφόνοι δεν είναι απ' εδώ αλλά απ' εκεί, δηλαδή στα κατεχόμενα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [10] Προς πολύπλευρη συνεργασία Κύπρου και Ουγγαρίας

    Λευκωσία, 16/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Πρωτόκολλο πολιτικής συνεργασίας υπέγραψαν σήμερα Κύπρος και Ουγγαρία, το οποίο αναμένεται να επεκταθεί και στον οικονομικό και πολιτιστικό τομέα.

    Tο Πρωτόκολλο υπέγραψαν σε ειδική τελετή στο Υπουργείο Εξωτερικών ο ΥΠΕΞ Αλέκος Μιχαηλίδης και ο Ούγγρος ομόλογός του Λάζλο Κόβακς.

    Ο κ. Μιχαηλίδης χαρακτήρισε το Πρωτόκολλο "συμβολικό" στην προσπάθεια των δύο χωρών για περαιτέρω αναβάθμιση των σχέσεών τους. "Θεωρούμε ότι οι χώρες μας έχουν πολλά κοινά που επιβάλλουν και επιτρέπουν την περαιτέρω συνεργασία μας", πρόσθεσε.

    Ταυτόχρονα, ο ΥΠΕΞ εξέφρασε την επιθυμία όπως η συνεργασία επεκταθεί σε όλους τους τομείς, τον πολιτικό, οικονομικό, και πολιτιστικό. Οπως ανέφερε, "μελετούνται προσχέδια συμφωνιών για θέματα οικονομίας, διπλής φορολογίας, ναυτιλίας και άλλα και ελπίζουμε ότι σύντομα θα υπογραφούν οι σχετικές συμφωνίες".

    Ο ΥΠΕΞ ανέφερε ότι με τον Ούγγρο ομόλογό του αντάλλαξαν απόψεις και εκτιμήσεις για την "κοινή προσπάθειά" για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ).

    Οπως είπε, "ήταν πολύ ενδιαφέρον για μας να ακούσουμε τις επιδιώξεις της Ουγγαρίας για το θέμα της ένταξης".

    Εξάλλου, σημείωσε ότι ο κ. Κόβακς τον ενημέρωσε σχετικά με τις ενέργειες της Ουγγαρίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι πρόκειται μια μια "πολύ ενδιαφέρουσα κίνηση που φαίνεται ότι προχωρεί πολύ θετικά".

    Ο κ. Μιχαηλίδης ευχαρίστησε τον Ούγγρο ΥΠΕΞ για τη συμμετοχή της χώρας του στην ΟΥΝΦΙΣΥΠ και, ιδιαίτερα, για την πρόθεση της ουγγρικής κυβέρνησης να αυξήσει σημαντικά τον αριθμό των Ούγγρων Ειρηνευτών γύρω στους 100 και να δημιουργήσει δικό της απόσπασμα.

    Από την πλευρά του, ο ΥΠΕΞ της Ουγγαρίας τόνισε ότι τώρα υπάρχουν περισσότερες δυνατότητες για ανάπτυξη της συνεργασίας των δύο χωρών. "Σκοπός της επίσκεψής μου", είπε, "ήταν η προώθηση των πολιτικών σχέσεων και θεωρώ τιμητική για μένα τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τις εντατικές συνομιλίες με τον ΥΠΕΞ".

    Ο κ. Κόβακς σημείωσε ότι επιθυμεί τη συνέχιση των πολιτικών επαφών με μια οικονομική συνεργασία. Ανέφερε ότι στα τέλη Οκτωβρίου θα διοργανωθεί οικονομική ημερίδα με τη συμμετοχή μεγάλης ομάδας Ούγγρων επιχειρηματιών και στη συνέχεια θα υπάρξει συνάντηση της Μικτής Επιτροπής Οικονομικής Συνεργασίας.

    "Θέλουμε να συνεχίσουμε με πολιτιστική συνεργασία, που θα περιλαμβάνει αφίξεις Ούγγρων τουριστών και την αποφοίτηση Κυπρίων φοιτητών από ουγγρικά πανεπιστήμια", σημείωσε.

    Αναφερόμενος στην "κοινή επιδίωξη" για ένταξη της Κύπρου και της Ουγγαρίας στην ΕΕ, ο κ. Κόβακς είπε ότι συμφωνήθηκε η τακτική ανταλλαγή ενταξιακών εμπειριών κι εξέφρασε την ελπίδα όπως οι δύο χώρες είναι μεταξύ των πρώτων με τις οποίες η ΕΕ θα αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

    "Ελπίζουμε ότι, μέχρι το 2000, και οι δύο θα καταστούν πλήρη μέλη της ΕΕ", είπε ο Ούγγρος επίσημος.

    Εξέφρασε επίσης την ελπίδα όπως η πορεία ένταξης της Κύπρου βοηθήσει στην επίλυση του Κυπριακού κι ότι η ένταξη των δύο χωρών στην ΕΕ θα συμπέσει ταυτόχρονα με τη λύση του προβλήματος.

    Σε ερώτηση αν θεωρεί πως η Ουγγαρία έχει το "πάνω χέρι" για ένταξη στην ΕΕ, ο κ. Κόβακς απάντησε αρνητικά, είπε ότι οι δύο χώρες δεν ανταγωνίζονται αλλά συνεργάζονται στο θέμα και σημείωσε τα θετικά πολιτικά και οικονομικά πλεονεκτήματα που έχει η Κύπρος έναντι της χώρας του για πλήρη ένταξη στην ΕΕ.

    Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσον το πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου δίνει στην Ουγγαρία ένα πλεονέκτημα, ο Ούγγρος ΥΠΕΞ εξέφρασε την ελπίδα ότι η διαίρεση κι η κατοχή δε θα εμποδίσουν την πορεία της Κύπρου προς την ΕΕ.

    "Δε θα ήταν δίκαιο για την Κύπρο να τιμωρηθεί για κάτι που δε δημιούργησε ο κυπριακός λαός", υπέδειξε.

    Εξάλλου, είπε ότι ενημέρωσε τον κ. Μιχαηλίδη για την πρόθεση της Ουγγαρίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι η διεύρυνση της ΕΕ και του ΝΑΤΟ θα εμπεδώσουν τη σταθερότητα στην Ευρώπη.

    Πρόσθεσε ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ αποτελεί θέμα πέραν της οικονομικής ενσωμάτωσης, αφού, όπως είπε, σίγουρα εξυπηρετεί τη σταθερότητα στη Μεσόγειο διότι μας ενδιαφέρει πολύ όλους.

    Ο κ. Κόβακς τάχθηκε υπέρ μιας λύσης στο Κυπριακό που θα διασφαλίζει την ανεξαρτησία, κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα του νησιού, βασισμένη σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πλήρη κατοχύρωση των δικαιωμάτων όλων των κατοίκων του.

    Τέλος, αναφερόμενος στα πρόσφατα τραγικά γεγονότα στη γραμμή αντιπαράταξης, ο Ούγγρος επίσημος ευχήθηκε όπως αυτά ευαισθητοποιήσουν τη διεθνή κοινότητα να εντατικοποιήσει τις προσπάθειες και συνεισφορά της για να διευθετηθεί το πρόβλημα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΑΠ/ΜΧ)

    [11] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία, 16/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
         Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών          84.03(-0.69)
    
         Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
         Τραπεζικοί Οργανισμοί                  91.51 (-0.54)
         Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί    75.74 (-0.90)
         Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                60.97 (-0.72)
         Βιομηχανικές Εταιρείες                 84.30 (+0.66)
         Τουριστικές Επιχειρήσεις               73.41 (-2.03)
         Εμπορικές Εταιρείες                    68.52 (-2.57)
         Αλλες Εταιρείες                        81.00 (-1.65)
    
         Ογκος Συναλλαγών                       ΛΚ 521996.808
    
    * Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/MX)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.02 run on Wednesday, 16 October 1996 - 17:32:07