Browse through our General Nodes about Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 96-11-11

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org,cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος στις εκδηλώσεις καταδίκης του ψευδοκράτους
  • [02] ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ -- Πρώτη συνεδρία νέου Δ.Σ. της ΑΗΚ
  • [03] ΥΠΕΞ: Αυτό που θα βοηθήσει πραγματικά την Κύπρο είναι η ΕΕ
  • [04] Συνάντηση Κληρίδη - Μπριλ
  • [05] Κύπριοι αξιωματούχοι στο Λονδίνο για τη διεθνή έκθεση τουρισμού
  • [06] Μάτεν: Πολύ σημαντική η επίσκεψη Ρίφκιντ
  • [07] Υπηρεσία για υποθέσεις διασπάθισης δημοσίου χρήματος
  • [08] Στην Αθήνα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
  • [09] Τρία νέα περιστατικά φορέων του AIDS
  • [10] Εκπαιδευτικό σεμινάριο προϊσταμένων Τύπου στην Αθήνα
  • [11] Ο Ορέστης Κολοζώφ στην Κύπρο για επαφές -- Ανησυχεί το ΚΚΕ από την αμερικανική πρωτοβουλία
  • [12] Πρωτόκολλο συνεργασίας Κύπρου - Ινδίας

  • [01] Ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος στις εκδηλώσεις καταδίκης του ψευδοκράτους

    Λευκωσία, 11/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Υπουργός Δικαιοσύνης της Ελλάδας Ευάγγελος Γιαννόπουλος θα είναι ο κύριος ομιλητής της αντικατοχικής εκδήλωσης καταδίκης της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους, που διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Δήμων και οργανώσεων της Επαρχίας Κερύνειας.

    Η εκδήλωση στην οποία θα παραστεί και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου, στις 7 μμ, στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο στη Λευκωσία.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [02] Πρώτη συνεδρία νέου Δ.Σ. της ΑΗΚ

    ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

    Λευκωσία, 11/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Κυριάκος Χριστοφή δεν θεωρεί παρέμβαση την επιστολή που απέστειλε νωρίτερα αυτό το μήνα στο πρώην Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ.) της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ).

    Παρατήρησε επίσης ότι τα έργα για την κατασκευή του νέου ηλεκτροπαραγωγού σταθμού θα πρέπει να προχωρήσουν κανονικά.

    Μιλώντας σήμερα πριν από την έναρξη της πρώτης συνεδρίας των μελών του νέου Δ.Σ. της ΑΗΚ στην οποία παρέστη, ο κ. Χριστοφή χαρακτήρισε την παρουσία του εκεί ως "φιλοφρονητική" για να συγχαρεί τον Πρόεδρο και τα νέα μέλη του Συμβουλίου και να τους ευχηθεί κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνουν.

    Κληθείς να σχολιάσει τις κατηγορίες του πρώην Δ.Σ. της ΑΗΚ για παρεμβάσεις από πλευράς του Υπουργείου του με επιστολή, ημερομηνίας 6 Νοεμβρίου, ο κ. Χριστοφή απάντησε ότι είναι γεγονός ότι είχε στείλει τέτοια επιστολή, την οποία, ωστόσο δεν θεωρεί ότι "αποτελεί παρέμβαση". Παρατήρησε ότι είναι ένα θέμα το οποίο θα συζητηθεί στο Δικαστήριο το οποίο και θα αποφασίσει σχετικά.

    Αναφερόμενος στο στόχο της επιστολής, ο κ. Χριστοφή είπε ότι στόχο ήταν να "τους παροτρύνω, να τους συμβουλεύσω, να τους εισηγηθώ να επανεξετάσουν το θέμα των προσφορών. Δεν ήμουν καθόλου συγκεκριμένος, ενόψει της μεγάλης διαφοράς που υπήρχε μεταξύ των προσφορών".

    Ο κ. Χριστοφή είπε ότι αν και η απόφαση από πλευράς του Συμβουλίου είχε ληφθεί, ήταν υποχρέωση του αρμόδιου υπουργού να υποδείξει έγκαιρα και πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία, κάτι το οποίο, κατά τη γνώμη του, θα ήταν σωστό να περιέλθει σε γνώση των μελών του Δ.Σ. όταν θα έπαιρναν τις τελικές αποφάσεις.

    Σε ερώτηση αν είχε οποιαδήποτε απάντηση, ο κ. Χριστοφή είπε: "Οχι, δεν είχα απαντήσεις, ούτε και ανέμενα".

    Κληθείς να σχολιάσει τη θέση μελών του προηγούμενου Συμβουλίου ότι είναι "παράνομη" η παύση τους και ότι θα ζητήσουν αποζημιώσεις εκατομμυρίων λιρών, ο κ. Χριστοφή απέφυγε να σχολιάσει, τονίζοντας ότι το θέμα αυτό είναι ενώπιον της δικαιοσύνης και θα πρέπει να αναμένεται η απάντησή του Δικαστηρίου.

    Σε ερώτηση πώς θα διασφαλισθεί με το νέο Δ.Σ. ότι δεν θα υπάρξουν νέες παρατυπίες, ο κ. Χριστοφή είπε ότι δεν μιλούμε για "παρατυπίες" και δεν θα ήθελε να ερμηνευθεί ότι αυτό είναι το επίμαχο θέμα. "Δεν είναι θέμα διασφάλισης. Είναι θέμα άσκησης της κρίσης, χρηστής διοίκησης, και γενικών αρχών".

    Από την πλευρά του, ο νέος Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΑΗΚ, Κώστας Κωσταντινίδης, ευχαρίστησε εκ μέρους των νέων μελών, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το Υπουργικό Συμβούλιο και τον αρμόδιο Υπουργό για την ανάθεση της προεδρίας και διοίκησης της ΑΗΚ.

    Υποσχέθηκε ότι θα δώσουν το "άπαν των δυνάμεών" τους για να φέρουν σε πέρας το έργο το οποίο τους έχει ανατεθεί.

    Απέφυγε επίσης να σχολιάσει το θέμα των προσφορών, τονίζοντας ότι δεν αφορά στο νέο Δ.Σ. αλλά είναι θέμα της κυβέρνησης και θέμα για το οποίο θα διορισθεί διερευνητική επιτροπή.

    Σε ερώτηση ποιές είναι οι προτεραιότητες του νέου Δ.Σ., ο κ. Κωνσταντινίδης είπε ότι είναι ο νέος ηλεκτροπαραγωγός σταθμός ο οποίος θα πρέπει να αρχίσει τη λειτουργία του το 1999 "διαφορετικά, όλη η Κύπρος και η βιομηχανία, το εμπόριο και οι οικίες θα έχουν πρόβλημα ηλεκτρικής ενέργειας".

    Σε ερώτηση αν θα υπάρξει καθυστέρηση στην έναρξη του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού, ο Υπουργός Εμπορίου είπε ότι ένα από τα σημεία που προβληματίζουν την κυβέρνηση είναι η έγκαιρη συμπλήρωση των έργων, ώστε να υπάρξει επάρκεια παροχής ρεύματος το χρόνο που υπολογίζουμε ότι θα χρειασθεί. "Επομένως, δεν πρέπει αυτή η εξέλιξη να συνεπάγει και καθυστέρηση στην εκτέλεση των έργων".

    Ο κ. Κωνσταντινίδης απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση αν με τη συμμετοχή του στην ΑΗΚ κλείνει το θέμα της πιθανότητας να συμμετάσχει στις διαδικασίες για τις δημοτικές εκλογές.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [03] ΥΠΕΞ: Αυτό που θα βοηθήσει πραγματικά την Κύπρο είναι η ΕΕ

    Λάρνακα, 11/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Οταν η Κύπρος εισέλθει στην τελική πορεία για το Κυπριακό εκείνος που πραγματικά θα βοηθήσει ουσιαστικά και προσωπικά είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Αυτό δήλωσε στο Αεροδρόμιο Λάρνακας ο Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης, ο οποίος αναχώρησε σήμερα για το Κάιρο προκειμένου να συμμετάσχει στην 3η Οικονομική Διάσκεψη για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

    Ο κ. Μιχαηλίδης εξήγησε ότι οποιαδήποτε λύση τελικά αποφασισθεί για το Κυπριακό θα πρέπει οι δομές, οι λειτουργίες και οι αρχές να συνάδουν με το κοινοτικό κεκτημένο.

    "Αν εμείς υποστηρίζουμε τόσο ένθερμα πως επιβάλλεται τώρα πριν από τις διαπραγματεύσεις να καταβληθεί κάθε προσπάθεια από όλους και ίσως επιτύχουμε το ζητούμενο στόχο είναι ακριβώς γιατί οι διαπραγματεύσεις έχουν ως σημείο αναφοράς το Σύνταγμα, τους θεσμούς, την πολιτική και τη λειτουργία του κράτους, πράγματα τα οποία μετά τη λύση ασφαλώς θα διαμορφωθούν σε ένα ομοσπονδιακό πολίτευμα", σημείωσε ο ΥΠΕΞ.

    Μιλώντας για τη Διάσκεψη του Καϊρου, η οποία υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Ευρωπαϊκή Ενωση, την Ιαπωνία και τον Καναδά, ο κ. Μιχαηλίδης τόνισε ότι ειρήνη και οικονομική ανάπτυξη πηγαίνουν μαζί.

    Από τη μια πλευρά, ανέφερε, η Διάσκεψη δίνει ένα μήνυμα πολιτικό που αφορά στη στήριξη της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή και από την άλλη τονίζει τη διαπίστωση ότι η εδραίσωση της ειρήνης στηρίζεται στην οικονομική ανάπτυξη.

    Οπως ανέφερε, στη Διάσκεψη συμμετέχουν 87 χώρες και άλλοι 47 διεθνείς οργανισμοί.

    Πρόσθεσε ότι η Διάσκεψη προσελκύει και το ενδιαφέον πολλών επιχειρηματιών, ενώ αναμένεται ότι στη Διάσκεψη του Καίρου θα φιλοξενηθούν γύρω στους 3000 επιχειρηματίες.

    Η Κύπρος θα δώσει το παρών της με ευρεία ομάδα επιχειρηματιών με επικεφαλής τους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων, του ΚΕΒΕ, ενώ θα υπάρχει και εκπροσώπηση του Υπουργείου Εμπορίου καθώς και του ΚΟΤ.

    Ο κ. Μιχαηλίδης υπογράμμισε ότι η Κύπρος υποστηρίζει θερμά κάθε προσπάθεια για ειρήνη στη Μέση Ανατολή, ενώ φιλοδοξεί και επιδιώκει να συμμετέχει σε κάθε προσπάθεια οικονομικής ανάπτυξης σ'όλη την περιοχή.

    Αύριο ο ΥΠΕΞ θα μιλήσει στη Διάσκεψη με θέμα "Ειρήνη και Οικονομική Ανάπτυξη".

    Την Τετάρτη το πρωί αναχωρεί για την Αθήνα, όπου θα μιλήσει στη συνάντηση των επικεφαλής των Γραφείων Τύπου της Ελλάδας και της Κύπρου στο εξωτερικό.

    Κατά τη συνάντηση θα γίνει ανταλλαγή εκτιμήσεων και απόψεων γύρω από τους τρόπους με τους οποίους θα προωθηθούν περισσότερο τα εθνικά θέματα μέσα από τη διαδικασία των ΜΜΕ. Ο ΥΠΕΞ θα μιλήσει για την πορεία του Κυπριακού.

    Κατά την παραμονή του στην Αθήνα, ο κ. Μιχαηλίδης θα έχει συνάντηση με τον Ελληνα ομόλογο του Θεόδωρο Πάγκαλο και με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών Γεώργιο Παπανδρέου.

    Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους τί αναμένεται από τον εκπρόσωπο της ιρλανδικής προεδρίας της ΕΕ στο Κυπριακό Κέστερ Χίσλιπ, ο ΥΠΕΞ δήλωσε ότι ο ξένος αξιωματούχος έχει ήδη υποβάλει μια έκθεση και μέσα στο πλαίσιο των όρων εντολής του αυτή τη στιγμή ετοιμάζει και δεύτερη έκθεση την οποία αναμένεται ότι θα υποβάλει προς το Συμβούλιο πολύ σύντομα.

    Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση χαιρετίζει το γεγονός ότι εδραιώνεται η παράδοση που φέρει την εκάστοτε προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης να συμμετέχει ενεργά στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

    Ωστόσο, τόνισε την επιθυμία της κυβέρνησης όπως η εκπροσώπηση αυτή έχει κάποια συνέχεια και μια πολιτική στήριξη από όλο το Συμβούλιο.

    Σε μια άλλη εξέλιξη, ο ΥΠΕΞ δήλωσε ότι το πρωί είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη, τον Υπουργό Δικαιοσύνης και τον Αρχηγό της Αστυνομίας με αντικείμενο τις εκδηλώσεις του Λήδρα Πάλας.

    Οπως ανέφερε, σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκυρίακου όλα λειτούργησαν ομαλά.

    (ΚΥΠΕ/ΤΑ/ΚΝ/ΓΠ)

    [04] Συνάντηση Κληρίδη - Μπριλ

    Λευκωσία, 11/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Πολύ σοβαρή εργασία για το Κυπριακό θα υπάρξει το 1997, δήλωσε σήμερα ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Κύπρο Κένεθ Μπριλ.

    Μιλώντας ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, ο κ. Μπριλ είπε ότι ομάδα αξιωματούχων από το Υπουργείο Εξωτερικών, το Υπουργείο Αμυνας και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας θα βρίσκονται στην Αθήνα και στην Κύπρο αργότερα αυτή τη βδομάδα για συνομιλίες.

    Σε ερώτηση αν έχει διαμορφώσει κάποια συγκεκριμένη ιδέα για το πώς οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν την ειρηνευτική διαδικασία στο Κυπριακό, ο κ. Μπριλ απάντησε "σκεφτόμαστε και διαμορφώνουμε συνεχώς", προσθέτοντας ότι οι συζητήσεις αυτές θα γίνουν με τους πολιτικούς.

    Σε ερώτηση αν συμμερίζεται την άποψη που έχει εκφρασθεί από διάφορους ότι το 1997 θα υπάρξει σοβαρή κίνηση για επίλυση του Κυπριακού, ο κ. Μπριλ απάντησε: "Πιστεύω ότι θα υπάρξει πάρα πολύ σοβαρή εργασία το 1997".

    Πρόσθεσε ότι τόσο ο ίδιος όσο και η αμερικανική κυβέρνηση είναι πάντα έτοιμοι να αναμιχθούν στη διαδικασία αυτή.

    Εξάλλου, σε παρατήρηση ότι το αμερικανικό Κογκρέσο έχει κάνει πάρα πολλά για να τιμωρήσει την Κούβα λόγω της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκεί, και αν οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να λάβουν παρόμοια μέτρα εναντίον της Τουρκίας, ο κ. Μπριλ απάντησε: "Διατηρούμε ένα μακροχρόνιο διάλογο με την Τουρκία για τα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πιστεύω ότι θα συνεχίσουμε. Είναι ένα θέμα το οποίο βρίσκεται στην ημερήσια διάταξή μας", κατέληξε ο κ. Μπριλ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [05] Κύπριοι αξιωματούχοι στο Λονδίνο για τη διεθνή έκθεση τουρισμού

    Λονδίνο, 11/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Με την ευκαιρία της διεθνούς έκθεσης τουρισμού βρίσκεται στο Λονδίνο, για σειρά επαφών, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Μιχάλης Ερωτόκριτος.

    Σημειώνεται ότι στο Λονδίνο θα μετέβαινε ο Υπουργός Εμπορίου Κυριάκος Χριστοφή αλλά λόγω των εξελίξεων στην ΑΗΚ, η παρουσία του επιβαλλόταν στην Κύπρο.

    Επίσης ο κ. Ερωτόκριτος θα αντικαταστήσει τον κ. Χριστοφή σε σημερινή ομιλία που επρόκειτο να κάνει σε αίθουσα της Βουλής των Κοινοτήτων με θέμα τις εμπορικές σχέσεις Κύπρου-Βρετανίας.

    Στη Βρετανία βρίσκεται επίσης ο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού, Αντώνης Ανδρονίκου, ενώ αναμένεται να μεταβεί και η Γενική Διευθύντρια του ΚΟΤ Φρύνη Μιχαήλ.

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΚΝ/ΓΠ)

    [06] Μάτεν: Πολύ σημαντική η επίσκεψη Ρίφκιντ

    Λευκωσία, 11/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- "Πολύ σημαντική", χαρακτήρισε την αναμενόμενη επίσκεψη στην Κύπρο του Υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας Μάλκομ Ρίφκιντ, το Δεκέμβριο, ο Υπατος Αρμοστής της χώρας στη Λευκωσία Ντέιβιντ Μάτεν.

    Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση σήμερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, κατά την οποία συζητήθηκε η επίσκεψη Ρίφκιντ, ο κ. Μάτεν σημείωσε ότι η επίσκεψη "αποτελεί σημαντικό μέρος της διαδικασίας" επίλυσης του Κυπριακού και "πραγματοποιείται σε μια σημαντική περίοδο". Ωστόσο, σημείωσε ότι δεν έχει ακόμη καθοριστεί ημερομηνία.

    Αναφερόμενος στη συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη, ο Βρετανός διπλωμάτης δήλωσε ότι εξέφρασαν τις ελπίδες τους για πρόοδο το πρώτο εξάμηνο του ερχόμενου χρόνου και σημείωσε ότι για το λόγο αυτό η επίσκεψη Ρίφκιντ "θα αποτελέσει σημαντικό μέρος αυτής της διαδικασίας".

    Ο Βρετανός Υπατος Αρμοστής, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι υπάρχει συντονισμός των προσπαθειών του διεθνούς παράγοντα για επίλυση του Κυπριακού, του οποίου ηγείται ο Γ.Γ. του ΟΗΕ και ο Ειδικός Αντιπρόσωπός του.

    Οπως είπε, υπάρχει στενή συνεργασία μεταξύ της Βρετανίας και των συνεργατών της στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, καθώς και με τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, για το πώς μπορούν να προχωρήσουν τα πράγματα.

    Ταυτόχρονα, ο κ. Μάτεν δήλωσε ότι όλοι όσοι εμπλέκονται στη διεθνή πτυχή της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού εκτιμούν ότι "υπάρχει πεδίο για πραγματική πρόοδο το πρώτο εξάμηνο του ερχόμενου έτους".

    Σε ερώτηση σχετικά με τη θέση της Βρετανίας στο διορισμό μονίμου εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το Κυπριακό, ο κ. Μάτεν χαρακτήρισε τη διευθέτηση που ισχύει σήμερα, δηλαδή, την ύπαρξη εκπροσώπου της προεδρίας της Ενωσης, "αποτελεσματικό τρόπο χειρισμού του θέματος".

    Απαντώντας σε ερώτηση εάν πιστεύει ότι είναι δυνατή η λύση συνομοσπονδίας, ο Βρετανός Υπατος Αρμοστής απάντησε αρνητικά, σημειώνοντας ότι "η συμφωνία και όλα τα ψηφίσματα του ΟΗΕ πάντα αναφέρονται σε ομοσπονδιακή λύση". Γι' αυτό εργαζόμαστε, συμπλήρωσε.

    Ο κ. Μάτεν απέφυγε να απαντήσει ευθέως σε ερώτηση αν η χώρα υποστηρίζει τη διατήρηση της Συνθήκης Εγγυήσεων σημειώνοντας ότι αποτελεί μέρος των συμφωνιών του 1960.

    "Είναι ξεκάθαρο από τις επαφές μας με την τουρκική πλευρά ότι εξακολουθεί να προσδίδει μεγάλη σημασία στη συνέχιση της Συνθήκης Εγγύσεων, οπόταν αυτή είναι η θέση την οποία πρέπει να λάβει υπόψη οποιοσδήποτε επιθυμεί να βοηθήσει στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος", συμπλήρωσε.

    Για το θέμα της ασφάλειας, ο Βρετανός Υπατος Αρμοστής δήλωσε ότι τόσο το θέμα αυτό όσο και το θέμα των εγγυήσεων πρέπει να ικανοποιούν τις ανάγκες και τις ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων.

    Κληθείς να εκφράσει τη θέση του για την ταυτόχρονη διεξαγωγή συνομιλιών για το Κυπριακό και την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο κ. Μάτεν ανέφερε ότι εάν εξασφαλίσουμε πραγματική πρόοδο τον ερχόμενο χρόνο, τότε το θέμα αυτό λύεται από μόνο του, γιατί, εξήγησε, θα υπάρχει αποφασιστική πρόοδος στην πολιτική λύση πριν από την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΑ/ΓΠ)

    [07] Υπηρεσία για υποθέσεις διασπάθισης δημοσίου χρήματος

    Λευκωσία, 11/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Το Υπουργείο Οικονομικών προωθεί τη δημιουργία υπηρεσίας που θα επιλαμβάνεται υποθέσεων διασπάθισης δημοσίου χρήματος. Θα απαρτίζεται κυρίως από τεχνοκράτες, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να εξετάζουν τέτοιες υποθέσεις.

    Ο Υπουργός Οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου, παρουσιάζοντας σήμερα ενώπιων της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής, τους προϋπολογισμούς του Υπουργείου του, αναφέρθηκε εκτενώς στην όλη προσπάθεια, επισημαίνοντας ότι προς αυτή την κατεύθυνση έχει περιληφθεί σχετικό κονδύλι στον προϋπολογισμό του 1997.

    Ο κ. Χριστοδούλου τόνισε ότι η υπηρεσία αυτή θα πρέπει να υπαχθεί αποκλειστικά και μόνο στο Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο έχει και την ευθύνη στην ουσία της διαχείρισης των δημοσίων οικονομικών. Αναφερόμενος στο δημόσιο χρέος, ο κ. Χριστοδούλου επανέλαβε για μια ακόμη φορά ότι ζούμε πέραν των δυνατοτήτων μας.

    Υπάρχουν, τόνισε, δύο τρόποι για να μειωθεί το δημόσιο χρέος, είτε με την ελαχιστοποίηση των δαπανών ή την αύξηση των εσόδων του κράτους. Ασφαλώς, είπε, η αύξηση αυτή των κρατικών εσόδων συνεπάγεται αύξηση της φορολογίας.

    Ο κ. Χριστοδούλου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη σημασία που αποδίδει το Υπουργείο του στην αποτελεσματική κι έγκαιρη είσπραξη των δημοσίων εσόδων, γεγονός που αποτελεί ουσιαστική προϋπόθεση την εκπλήρωση των αναγκών του δημοσίου και την άσκηση της κοινωνικής και αναπτυξιακής πολιτικής.

    Αναφορικά με το θέμα των διαδικασιών προκήρυξης και κατακύρωσης προσφορών, ο κ. Χριστοδούλου πληροφόρησε σήμερα τη Βουλή ότι κατατίθενται πολύ σύντομα και όχι αργότερα από το τέλος του χρόνου, νέα νομοθεσία σε συνάρτηση με τα ισχύοντα στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Το νομοσχέδιο αυτό, εξήγησε, έτυχε νομοτεχνικής επεξεργασίας από τη Γενική Εισαγγελία και θα τεθεί προς έγκριση εντός των ημερών στο Υπουργικό Συμβούλιο.

    Ωστόσο, για το εκσυγχρονισμό της όλης νομοθεσίας ετοιμάζονται και θα κατατεθούν ευθύς μετά την ψήφιση του βασικού νόμου και σχετικοί κανονισμοί για τις διαδικασίες προκήρυξης και κατακύρωσης προσφορών του δημοσίου. (ΚΥΠΕ/ΣΔ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [08] Στην Αθήνα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

    Λευκωσία, 11/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Για την Αθήνα αναχώρησε σήμερα το απόγευμα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, ο οποίος θα προσφωνήσει το επιμορφωτικό σεμινάριο των προϊσταμένων των Γραφείων Τύπου Εξωτερικού της Ελλάδας και της Κύπρου, που διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Προώθησης Εθνικών Θεμάτων.

    Κατά την παραμονή του στην ελληνική πρωτεύουσα, ο κ. Κασουλίδης θα πραγματοποιήσει επισκέψεις στις εφημερίδες Ελεύθερος Τύπος, Ελευθεροτυπία και Καθημερινή.

    Επιστρέφει στην Κύπρο την Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [09] Τρία νέα περιστατικά φορέων του AIDS

    Λευκωσία, 11/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Τρία νέα περιστατικά λοίμωξης HIV διαγνώστηκαν στην Κύπρο τους τελευταίους δύο μήνες.

    Συγκεκριμένα, το Σεπτέμβριο διαγνώστηκε ένας Κύπριος, 26 χρονών από τη Λεμεσό, στο στάδιο AIDS, και ένας 24χρονος φοιτητής από το Μαλάουϊ, στα στάδιο της ασυμπτωματικής HIV λοίμωξης, ο οποίος έχει ήδη εγκαταλείψει την Κύπρο. Αλλος ένας Κύπριος, 36 χρονών από τη Λεμεσό, διαγνώστηκε στο στάδιο του AIDS, τον Οκτώβριο.

    Με τα τρία νέα αυτά περιστατικά το σύνολο των ατόμων με HIV λοίμωξη που διαγνώστηκαν στην Κύπρο από το 1986 μέχρι τέλος Οκτωβρίου αυτού του χρόνου ανέρχεται σε 248 άτομα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [10] Εκπαιδευτικό σεμινάριο προϊσταμένων Τύπου στην Αθήνα

    Λευκωσία, 11/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η μάχη για τη σωτηρία της Κύπρου, η οποία πρέπει να κερδηθεί, αποτελεί μάχη του έθνους, γιατί η τουρκική επιβουλή στρέφεται ενάντια σ' ολόκληρο το έθνος, τόνισε ο Υπουργός Εσωτερικών Ντίνος Μιχαηλίδης, σε ομιλία του κατά τις εργασίες του τριήμερου σεμιναρίου των προϊσταμένων των Γραφείων Τύπου Κύπρου και Ελλάδας, που άρχισε σήμερα στην Αθήνα.

    Στην ομιλία του, ο κ. Μιχαηλίδης μετέφερε χαιρετισμό του Προέδρου Κληρίδη.

    Την έναρξη των εργασιών του σεμιναρίου κήρυξε ο Υπουργός Τύπου και ΜΜΕ της Ελλάδας Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος διάβασε χαιρετισμό του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη.

    Ο Υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στη σημασία του σεμιναρίου για συντονισμό των ενεργειών και την παραγωγικότερη συνεργασία των γραφείων Τύπου για προώθηση των εθνικών θεμάτων και τόνισε τη σημασία της διαφώτισης.

    Εφερε δε ως παράδειγμα του έργου των γραφείων Τύπου τη διαφώτιση που έκαναν για τις πρόσφατες δολοφονίες άοπλων Ελληνοκυπρίων από Τούρκους.

    Ο ΥΠΕΣ τόνισε επίσης την επιτακτική ανάγκη να αξιοποιηθούν τα ξένα μέσα ενημέρωσης για να προβληθούν οι θέσεις του Ελληνισμού στο Κυπριακό και τα άλλα εθνικά θέματα.

    Στην ομιλία του ο κ. Μιχαηλίδης υπογράμμισε παράλληλα ότι η εθνική ομοψυχία αντικατοπτρίζεται στη στενή και αρμονική συνεργασία και στις συνοτονισμένες ενέργειες των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου, στο δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στην εξεύρεση δίκαιης, βιώσιμης και εθνικά αποδεκτής λύσης του Κυπριακού.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [11] Ο Ορέστης Κολοζώφ στην Κύπρο για επαφές -- Ανησυχεί το ΚΚΕ από την αμερικανική πρωτοβουλία

    Λευκωσία, 11/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Επαφές στην Κύπρο ενόψει της νέας αμερικανικής πρωτοβουλίας θα έχει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας Ορέστης Κολοζώφ, ο οποίος έφθασε σήμερα το απόγευμα.

    Σε δηλώσεις κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ο κ. Κολοζώφ εξέφρασε ανησυχίες για την αμερικανική πρωτοβουλία. "Δε γνωρίζουμε πλήρως το περιεχόμενό της", σημείωσε, "όμως προϊδεασμένοι και από τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, ανησυχούν και εμάς και τα κυπριακά κόμματα".

    Είπε ότι σκοπός της επίσκεψής του είναι η ανταλλαγή απόψεων και η ενημέρωση για τη πορεία του Κυπριακού με τα πολιτικά κόμματα του τόπου, "μια συζήτηση που επιβάλλεται να γίνει τώρα", όπως είπε.

    Θα εξετάσουμε ακόμα, συνέχισε ο κ.Κολοζώφ, και άλλες πρωτοβουλίες που "πιθανόν να ετοιμάζονται στα πλαίσια μιας γενικότερης προσπάθειας για διευθέτηση του ζητήματος και κλεισίματος του Κυπριακού με όρους που εμάς μας ανησυχούν".

    Κατά τη διήμερη επίσκεψή του στην Κύπρο, ο κ. Κολοζώφ θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού και θα έχει επαφές με αρχηγούς κομμάτων.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)

    [12] Πρωτόκολλο συνεργασίας Κύπρου - Ινδίας

    Λευκωσία, 11/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Πρωτόκολλο προώθησης της συνεργασίας μεταξύ της Κύπρου και της Ινδίας σε τομείς όπως το εμπόριο, τη βιομηχανία, τις επενδύσεις, τη γεωργία και την τεχνολογία, υπεγράφη στην Ινδία.

    Το πρωτόκολλο υπεγράφη μετά τη λήξη των εργασιών της συνεδρίας της Μικτής Διακυβερνητικής Επιτροπής Κύπρου - Ινδίας, από το Γενικό Διευθυντή του Γραφείου Προγραμματισμού Συμεών Μάτση, εκ μέρους της Κύπρου, και τον Γ.Δ. του Υπουργείου Εμπορίου της Ινδίας, κ. Πραντχάν.

    Υστερα από εξουσιοδότηση από το Υπουργικό Συμβούλιο, ο κ. Μάτσης υπέγραψε επίσης συμφωνία για συνεργασία στον τομέα του τουρισμού.

    Οπως αναφέρει επίσημη ανακοίνωση, η ινδική πλευρά επιδεικνύει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για χρησιμοποίηση της Κύπρου ως διαμετακομιστικού σταθμού.

    Προσθέτει ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι υπάρχουν προοπτικές για επέκταση των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και τονίστηκε η σημασία αύξησης των επαφών μεταξύ των εμπορικών επιμελητηρίων τους.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.02a run on Monday, 11 November 1996 - 16:30:13