Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 11 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 96-11-21

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org,cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εφθασε στην Κύπρο ο Ελληνας Υπουργός Εθνικής Αμυνας
  • [02] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ - ΗΛΙΑΔΗ: Το ΕΑΧ πολιτική απάντηση στην Τουρκία. Η θωράκιση της Κύπρου αποτελεί επιταγή όλων
  • [03] Ικανοποίηση Βρετανών για το στρατιωτικό διάλογο
  • [04] Δεν υπάρχει διαφωνία μεταξύ Λευκωσίας - Αθήνας
  • [05] Στην Κύπρο ο Χαν Σουνγκ Τζου
  • [06] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [07] Ο στρατιωτικός διάλογος συνεχίζεται
  • [08] Ο Ζένκοφ αποκαλύπτει το παιγνίδι που παίζεται στο Κυπριακό
  • [09] Συνομιλίες Κληρίδη - Τσοχατζόπουλου
  • [10] Σχόλιο Κασουλίδη για τις δηλώσεις Ζένκοφ
  • [11] Εξειδικευμένη έκθεση
  • [12] Συνομιλίες Υπουργών Αμυνας Κύπρου-Ελλάδας
  • [13] Τσοχατζόπουλος: Η λύση του Κυπριακού είναι ο στόχος του Ελληνισμού
  • [14] Ομιλία του Υπουργού Οικονομικών στην Αθήνα

  • [01] Eφθασε στην Κύπρο ο Ελληνας Υπουργός Εθνικής Αμυνας

    Λάρνακα, 21/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Εφθασε λίγο πριν τις 11 το πρωϊ ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Ακης Τσοχατζόπουλος, για τετραήμερη επίσημη επίσκεψη, συνοδευόμενος από επιτελείς του υπουργείου του.

    Στο Αεροδρόμιο Λάρνακας τον Ελληνα Υπουργό υποδέχθηκε ο Κύπριος ομόλογός του Κώστας Ηλιάδης, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Νικόλαος Βορβολάκος, ο πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο Αλέξανδρος Σάνδης κι άλλοι επίσημοι.

    Απόσπασμα της Εθνικής Φρουράς και η φιλαρμονική της Δύναμης απέδωσαν τιμές στον κ. Τσοχατζόπουλου κατά την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο ως Υπουργός Εθνικής Αμυνας.

    Ο Ελληνας Υπουργός έφθασε στο νησί με μεταγωγικό αεροσκάφος της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας τύπου C130.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΧ)

    [02] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ - ΗΛΙΑΔΗ: Το ΕΑΧ πολιτική απάντηση στην Τουρκία, Η θωράκιση της Κύπρου αποτελεί επιταγή όλων

    Λάρνακα, 21/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου (ΕΑΧ) αποτελεί την πολιτική απάντηση του Ελληνισμού απέναντι στον επεκτατισμό και την απειλή της Τουρκίας, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Ακης Τσοχατζόπουλος, κατά την άφιξή του στην Κύπρο για τετραήμερη επίσημη επίσκεψη.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος χαρακτήρισε χρέος και επιταγή για όλους τη θωράκιση της Κύπρου με βάση ολόκληρο τον Ελληνισμό.

    Υποδεχόμενος τον Ελληνα Υπουργό στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, ο Κύπριος ομόλογός του Κώστας Ηλιάδης, τόνισε ότι η παρουσία του "δίνει το μήνυμα ότι ο ΕΑΧ είναι ένα γεγονός, είναι μια πορεία που εξασφαλίζει αποτρεπτική δύναμη για την προσπάθεια ειρηνικής επίλυσης του Κυπριακού που καταβάλλουν οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου".

    Ο κ. Ηλιάδης ανέφερε ότι κατά την επίσκεψη θα γίνει αλληλοενημέρωση και θα παρθούν "καινούργιες αποφάσεις για μια νέα πορεία του Δόγματος".

    Τόσο ο Υπουργός Αμυνας της Κύπρου όσο και ο Ελληνας ομόλογός του τόνισαν την προσήλωση της πλευράς μας στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού, οι οποίες, επεσήμαναν, ενισχύονται από το Δόγμα.

    "Η προσπάθειά μας είναι η ειρηνική επίλυση του Κυπριακού και οι μεγάλες προσπάθειες που καταβάλλουμε στην άμυνα γίνονται για να δημιουργήσουμε τη δύναμη αποτροπής, για να ενισχυθούν οι κυβερνήσεις και η πολιτική ηγεσία στις διαπραγματεύσεις για ειρηνική επίλυση του Κυπριακού" είπε συγκεκριμένα ο κ. Ηλιάδης.

    Από την πλευρά του, ο κ. Τσοχατζόπουλος τόνισε ότι η πρώτη του επίσκεψη ως Υπουργός Εθνικής Αμυνας του δίνει τη δυνατότητα να μεταφέρει "τη βαθιά πίστη του ελληνικού λαού ότι κοινή είναι η πορεία, η προοπτική και η δυνατότητα επιτυχούς αντιμετώπισης του μέλλοντος, μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου".

    "Στην Ελλάδα έχουμε συνειδητοποιήσει ότι βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή για να υπάρξει μια εξέλιξη στο κυπριακό θέμα", είπε. Επανέλαβε επίσης την ετοιμότητα της Ελλάδας και της Κύπρου να εργαστούν για μια συνολική, δίκαιη και αποδεκτή λύση, στη βάση των αρχών των Ηνωμένων Εθνών.

    Ο Ελληνας Υπουργός Εθνικής Αμυνας ανέφερε ότι τη σιγουριά και την αισιοδοξία για επίλυση του Κυπριακού τη στηρίζουμε στην προοπτική της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, για την οποία, είπε, έχει "ανοίξει πλέον ένα σταθερός δρόμος". Ωστόσο επεσήμανε ότι η πορεία αυτή "θα απαιτήσει τη συνεχή προσπάθεια όλων μας".

    Τη στηρίζουμε επίσης, στην "ενδυνάμωση της αμυντικής ικανότητας της Κύπρου, μέσα από τη δημιουργία του ΕΑΧ, που αποτελεί την πολιτική απάντηση του Ελληνισμού απέναντι στον επεκτατισμό και την απειλή της Τουρκίας", συμπλήρωσε.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος υπενθύμισε ότι στις προγραμματικές του δηλώσεις το 1993, ο τότε Πρωθυπορυγός της χώρας Ανδρέας Παπανδρέου "κατωχύρωσε το Δόγμα ως μια βασικής στρατηγικής σημασίας επιλογή", και τόνισε ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης "επιβεβαίωσε τη θέση αυτή".

    "Με τη σειρά μου μπορώ να σας εγγυηθώ ότι θα θωρακίσουμε την Κύπρο με βάση ολόκληρο τον Ελληνισμό κι αυτό αποτελεί χρέος και επιταγή για όλους μας", συμλήρωσε.

    Ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας εξέφρασε τέλος τη βεβαιότητα ότι η επίσκεψή του προσφέρει τη δυνατότητα για μια "ουσιαστική και πλήρη ενημέρωση" για την προοπτική των στόχων της Εθνικής Φρουράς της Κύπρου, τόσο με το αρμόδιο Υπουργείο όσο και με την πολιτική ηγεσία.

    Εκτός από τον Υπουργό Αμυνας, τον κ. Τσοχατζόπυλο υποδέχθηκαν στο Αεροδρόμιο Λάρνακας ο πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο Αλέξανδρος Σάνδης, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Νικόλαος Βορβολάκος κι άλλοι επιτελείς του ΓΕΕΦ και επίσημοι.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΜ)

    [03] Ικανοποίηση Βρετανών για το στρατιωτικό διάλογο

    Λευκωσία, 21/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ικανοποίηση για τον τρόπο με τον οποίο η Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο χειρίζεται το θέμα της επίτευξης συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών για επέκταση της απαγκίστρωσης, την απαγόρευση των ένσφαιρων πυρών και τους κανόνες συμπεριφοράς στη γραμμή αντιπαράταξης, εξέφρασε ο Υπατος Αρμοστής της Βρετανίας στη Λευκωσία Ντέιβιντ Μάτεν.

    Ο κ. Μάτεν προέβη σε σχετικές δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, με τον οποίο, όπως είπε, συζήτησε την επικείμενη επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας Μάλκομ Ρίφκιντ και το θέμα του στρατιωτικού διαλόγου, που διεξάγει η ΟΥΝΦΙΣΥΠ.

    Ο Βρετανός διπλωμάτης εξέφρασε την ανησυχία του να μην επαναληφθούν άλλα γεγονότα εάν και όταν οι συνομιλίες για επίτευξη λύσης του Κυπριακού προχωρήσουν σ' ένα πιο ενεργό στάδιο, μέσα στο νέο χρόνο, γιατί, τόνισε, το κλίμα αυτό δε βοηθά στην επίτευξη προόδου.

    Ο κ. Μάτεν εξέφρασε πλήρη υποστήριξη στις προτάσεις του ΟΗΕ για το θέμα και εξέφρασε την ελπίδα ότι "θα προχωρήσουν σε μια σύντομη και θετική κατάληξη".

    Ο Βρετανός Υπατος Αρμοστής εξήγησε ότι η χώρα του δεν απομονώνει τα θέματα της ασφάλειας, αλλά υποστηρίζει μια συνολική προσέγγιση, και ως εκ τούτου θεωρεί πολύ σημαντικό να αποφευχθούν περαιτέρω επεισόδια.

    Σε ερώτηση εάν αυτό εξυπακούει ότι υπάρχουν προβλήματα στο στρατιωτικό διάλογο, ο κ. Μάτεν απάντησε ότι εξ' όσων γνωρίζει "τα Ηνωμένα Εθνη προωθούν το θέμα κατά τρόπο πολύ αξιοθαύμαστο" και ότι "κάνουν πολύ καλή δουλειά".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [04] Δεν υπάρχει διαφωνία μεταξύ Λευκωσίας - Αθήνας

    Λευκωσία, 21/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης απέρριψε σήμερα ισχυρισμούς για ύπαρξη διαφωνιών μεταξύ των κυβερνήσεων της Κύπρου και της Ελλάδας αναφορικά με τους χειρισμούς στο Κυπριακό ενώ υπογράμμισε ότι η πλευρά μας εισέρχεται με εποικοδομητική διάθεση στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες.

    Απαντώντας σε ερώτηση περί διαφορετικών εκτιμήσεων για την αμερικανική πρωτοβουλία μεταξύ Λευκωσίας και Αθήνας, ο κ. Κασουλίδης αναφέρθηκε στις επανειλημμένες συναντήσεις μεταξύ των δύο κυβερνήσεων σε ανώτατο επίπεδο, υπογραμμίζοντας ότι "έχει χαραχθεί μια πορεία".

    Το θέμα, είπε ο κ. Κασουλίδης "συζητήθηκε στο Εθνικό Συμβούλιο στην παρουσία του Ελληνα Πρωθυπουργού από τον οποίον έγιναν δηλώσεις και καταστρώνονται σχέδια αντιμετώπισης όλων των ενδεχομένων που θα προκύψουν μέσα από το πλαίσιο είτε της αμερικανικής πρωτοβουλίας είτε των άλλων πρωτοβουλιών που στοχεύουν να υποστηρίξουν τις προσπάθειες του ΓΓ".

    Τέλος, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι η πλευρά μας θα προσέλθει "με πνεύμα καλής θέλησης με εποικοδομητική διάθεση για να συζητήσει με τη μέθοδο των εκ του σύνεγγυς διαβουλεύσεων με τους εκπροσώπους του ΓΓ και όσους άλλους θα αναμιχθούν για να βοηθήσουν το έργο τους για να προετοιμαστεί το έδαφος για απευθείας διαπραγματεύσεις".

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)

    [05] Στην Κύπρο ο Χαν Σουνγκ Τζου

    Λευκωσία, 21/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό Χαν Σουνγκ Τζου θα επισκεφθεί την Κύπρο στις 10 και 11 Δεκεμβρίου, όπως δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ Βαλντεμάρ Ροκοζέφσκι.

    Κατά την παραμονή του στο νησί, ο Αντιπρόσωπος του Μπούτρος Γκάλι θα συναντηθεί τόσο με τον Πρόεδρο Κληρίδη όσο και με τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς. Στη συνέχεια θα μεταβεί για επαφές στην Αθήνα και την Αγκυρα.

    Ο Χαν Σουνγκ Τζου θα επισκεφθεί την Κύπρο, μετά την επίσκεψη του εκπροσώπου της ιρλανδικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης Κέστερ Χίσλιπ και πριν από την 24ωρη επίσκεψη του Υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας Μάλκομ Ρίφκιντ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΑ/ΓΠ)

    [06] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία, 21/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
         Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών          82.31 (-0.18)
    
         Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
         Τραπεζικοί Οργανισμοί                  91.25 (+0.01)
         Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί    75.51 (-0.66)
         Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                59.00 (-1.62)
         Βιομηχανικές Εταιρείες                 82.02 (+0.72)
         Τουριστικές Επιχειρήσεις               72.56 (-0.08)
         Εμπορικές Εταιρείες                    61.12 (-1.51)
         Αλλες Εταιρείες                        72.07 (-1.27)
    
         Ογκος Συναλλαγών                       ΛΚ 451639.329
    
    * Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [07] Ο στρατιωτικός διάλογος συνεχίζεται

    Λευκωσία, 21/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Τα Ηνωμένα Εθνη δεν συμμερίζονται τις εκτιμήσεις που παρουσιάστηκαν σε δημοσιεύματα στον Τύπο και φέρουν το στρατιωτικό διάλογο να αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες.

    Πηγή της ΟΥΝΦΙΣΥΠ χαρακτήρισε τέτοιου είδους δημοσιεύματα ως ''αβάσιμα" και πρόσθεσε ''τα Ηνωμένα Εθνη συζητούν ενεργά τις προτάσεις της ΟΥΝΦΙΣΥΠ με τις στρατιωτικές αρχές των δύο πλευρών, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του διεθνούς οργανισμού".

    Η ίδια πηγή ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να μην προβαίνουν σε δηλώσεις σχετικά με την έκβαση ή το περιεχόμενο του στρατιωτικού διαλόγου.

    "Σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία από τις δύο πλευρές, θα ανακοινωθεί δημοσίως," πρόσθεσε.

    Νωρίτερα σήμερα ο Βρετανός Υπατος Αρμοστής Ντέιβιντ Μάντεν εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του στο στρατιωτικό διάλογο και είπε ότι προσβλέπει σε αίσια ολοκλήρωσή του σύντομα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [08] Ο Ζένκοφ αποκαλύπτει το παιγνίδι που παίζεται στο Κυπριακό

    Λευκωσία, 21/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Το παιγνίδι που παίζεται στο Κυπριακό είναι όπως δοθεί λύση συνομοσπονδίας ή χαλαρής ομοσπονδίας, η οποία θα καλύπτει την ύπαρξη δύο κρατών στο νησί.

    Αυτό δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο αποχωρών σύντομα από την Κύπρο Πρέσβης της Ρωσίας Μπορίς Ζένκοφ, σε χθεσινοβραδινή συνέντευξη που παραχώρησε στον κ. Ανδρέα Χριστοφίδη, στο πλαίσιο της τηλεοπτικής εκπομπής "Διάλογοι", του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού "Ο Λόγος".

    Αναφερόμενος στη λύση του Κυπριακού, ο Ρώσος διπλωμάτης είπε το θέμα της λύσης είναι μόνο ένα, κι εξήγησε: " 'Η συνομοσπονδία ή λεγόμενη χαλαρή ομοσπονδία. Αυτό είναι το θέμα της λύσης, δηλαδή, ή η Κύπρος παραμένει ενιαίο κράτος ή η κάλυψη των δύο κρατών".

    Σε ερώτηση αν βλέπει ότι στην Κύπρο θα δημιουργηθεί μια χαλαρή ομοσπονδία ή μια συνομοσπονδία, όπου θα υπάρχει μια "οροφή" η οποία θα καλύπτει περίπου δύο κράτη που θα έχουν δική τους κυριαρχία, ο κ. Ζένκοφ απάντησε: "Αυτό είναι το παιγνίδι που παίζεται".

    Πρόσθεσε ότι, "αν δεχθούμε αυτό, αναπόφευκτα ή θέλουμε ή δεν θέλουμε, σε 5-6-10 χρόνια, δεν παίζει ρόλο, θα είναι διπλή ένωση".

    Κληθείς να διευκρινίσει κατά πόσον η Τουρκία θα δεχόταν τη διπλή ένωση, ο κ. Ζένκοφ είπε "όχι βέβαια", τονίζοντας ότι το πρόβλημα έγκειται στη λύση χαλαρής ομοσπονδίας.

    Επεσήμανε ότι αυτό είναι το παιγνίδι που παίζουν "όλοι οι παίκτες εκτός Κύπρου" και τόνισε ότι αυτό πρέπει να απασχολήσει την Ε/κ πλευρά διότι, όπως σημείωσε, "πρόκειται για την κρατική οντότητα, ή παραμένει η Κύπρος κράτος ή..."

    Σε παρατήρηση ότι, κάτω από την ταμπέλα "ομόσπονδη κυπριακή ομοσπονδία", στην πραγματικότητα θα υπάρχουν δύο κράτη με μια κεντρική κυβέρνηση που θα έχει ελάχιστες εξουσίες, ο Ρώσος πρέσβης δήλωσε: "Κανονικά τίποτα δε θα αλλάξει από την ντε φάκτο κατάσταση και όλοι θα αισθάνονται άνετα", κατά την έκφρασή του.

    Στη συνέχεια, ο κ. Ζένκοφ τόνισε πως δεν πρέπει να παραβλέπεται το "πολύ σημαντικό", όπως το χαρακτήρισε, θέμα της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ε/Κ και Τ/Κ, "περισσότερο των Τ/Κ", υποστήριξε.

    "Διότι, οι Ε/Κ τουλάχιστον έχουν το κράτος έχουν τη χώρα, όμως οι Τ/Κ δεν έχουν τώρα και μέρος όπου να ζήσουν", σημείωσε.

    Αφού επεσήμανε ότι οι Τ/Κ "φεύγουν" από το ψευδοκράτος κι ότι καταστρέφεται η ζωή τους κι όλο το παρελθόν τους, ο κ. Ζένκοφ υποστήριξε ότι στα κατεχόμενα έχουν παραμείνει λιγότεροι από 60 χιλιάδες Τ/Κ, που αποτελούν τώρα μειοψηφία, και παρατήρησε:

    "Αυτή είναι παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο άνθρωπος πρέπει να έχει ρίζες".

    Καταλήγοντας, τόνισε ότι η Ρωσία δεν ξεχνά την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων, από την παρουσία στο νησί των χιλιάδων Τούρκων στρατιωτών των κατοχικών δυνάμεων και των εποίκων στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

    Ακόμα και "τελευταίως, ο κ. Πριμακόφ και το ψήφισμα της ρωσικής Βουλής αναφέρουν αυτά τα πράγματα", επεσήμανε.

    Προεκτάσεις

    Στο μεταξύ, με την ευκαιρία της επικείμενης αποχώρησής του από το νησί, ο Ρώσος πρέσβης παραχώρησε επίσης συνέντευξη στην τηλεοπτική εκπομπή "Προεκτάσεις", η οποία θα μεταδοθεί απόψε από το πρώτο τηλεοπτικό κανάλι του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου.

    Μιλώντας στο δημοσιογράφο Δημήτρη Ανδρέου, ο κ. Ζένκοφ δήλωσε ότι η Ρωσία προσεγγίζει το Κυπριακό στη βάση αρχών και υποστηρίζει τη διαφύλαξη της ενότητας της Κύπρου, στο πλαίσο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

    Στη συνέντευξη, ο αποχωρών Ρώσος διπλωμάτης κάμνει αναφορά στις σημερινές εξελίξεις στο Κυπριακό και το ρόλο που διαδραματίζουν η χώρα του, το Συμβούλιο Ασφαλείας, οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί.

    Εκτός από το Κυπριακό, ο κ. Ζένκοφ μιλά για τις σχέσεις Κύπρου-Ρωσίας σε διάφορους τομείς, καθώς και στα προβλήματα των συμπατριωτών του που διαμένουν στην Κύπρο.

    (ΚΥΠΕ/ΑΠ/ΓΠ)

    [09] Συνομιλίες Κληρίδη - Τσοχατζόπουλου

    Λευκωσία, 21/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Οι διάφορες πρωτοβουλίες στο Κυπριακό, η εθνική στρατηγική, καθώς και το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα ήταν στο επίκεντρο των συνομιλιών του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με τον Υπουργό Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Ακη Τσοχατζόπουλο, τον οποίο συνόδευε ο Κύπριος ομόλογός του Κώστας Ηλιάδης.

    Σε δηλώσεις του ύστερα από τη συνάντηση, ο κ. Τσοχατζόπουλος ανέφερε ότι είχε μια πολύ ουσιαστική συζήτηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κατά την οποία του δόθηκε η δυνατότητα να πληροφορηθεί, από πρώτο χέρι, για τις εξελίξεις των διαφόρων προτάσεων ή πρωτοβουλιών που προωθούνται ή "σκέφτονται ορισμένοι να προωθήσουν".

    Από την πλευρά του, όπως είπε, ενημέρωσε τον Πρόεδρο Κληρίδη για την κατεύθυνση της εθνικής στρατηγικής, η οποία επιχειρείται να προωθηθεί με κάθε τρόπο.

    Ο Ελληνας Υπουργός πρόσθεσε ότι διερευνήθηκαν και τρόποι με τους οποίους το αμυντικό δόγμα θα μπορέσει να έχει μια αποτελεσματική προοπτική.

    Στη συνάντηση παρέστησαν ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο Αλέξανδρος Σάνδης, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Παντελής Κούρος, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Νικόλαος Βορβολάκος και η ελληνική αντιπροσωπεία που συνοδεύει τον Ελληνα Υπουργό.

    Πριν από τις συνομιλίες ο κ. Τσοχατζόπουλος κατέθεσε στεφάνι στον ανδριάντα του Εθνάρχη Μακαρίου.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [10] Σχόλιο Κασουλίδη για τις δηλώσεις Ζένκοφ

    Λευκωσία, 21/11/96 (ΚΥΠΕ) -- Υπάρχει αδιέξοδο στο Κυπριακό αλλά ευελπιστούμε ότι στόχος των πρωτοβουλιών είναι να σπάσει αυτό το αδιέξοδο, δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης.

    Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του αποχωρούντος Πρέσβη της Ρωσίας στην Κύπρο Μπορίς Ζένκοφ, ότι δημιουργούνται ψευδαισθήσεις για άρση του αδιεξόδου στις αρχές του 1997, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι "επιθυμία δική μας, διακαής, ειλικρινής και αναμφισβήτητη είναι να γίνουν προσπάθειες ακριβώς για να σπάσει αυτό το αδιέξοδο".

    Σημείωσε όμως ότι πρέπει να υπάρχει πολιτική βούληση και από τις δύο πλευρές στην Κύπρο για επίλυση του Κυπριακού. "Χρειάζεται να υπάρξουν δείγματα πραγματικής πολιτικής βούλησης και από το άλλο μέρος που να ανατρέπουν τις διαπιστώσεις του ΓΓ όπως αυτές κατεγράφησαν στην τελευταία ενδελεχή έκθεση που έκανε για το Κυπριακό στο Συμβούλιο Ασφαλείας το Μάιο του 1994", πρόσθεσε.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος υπογράμμισε επίσης ότι οι θέσεις της Ε/κ πλευράς τέθησαν "όχι με γνώμονα απλώς τα συμφερόντα της Ε/κ κοινότητας αλλά την εξυπηρέτηση των συμφερόντων ολόκληρου του κυπριακού λαού, Ε/Κ και Τ/Κ".

    Δε θα πρέπει να αναμένεται, είπε, "ότι οι διάφορες ενδείξεις καλής θέλησης πρέπει να γίνονται μόνο από τη μια πλευρά. Αν θα υπάρξει πρόοδος θα πρέπει να αναμένεται ότι και η άλλη πλευρά θα ανταποκριθεί κατά τον ίδιο τρόπο".

    Αναφερόμενος στη θέση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς σχετικά με το θέμα της ασφάλειας, ο κ. Κασουλιδης σημείωσε ότι η απαίτηση για παραμονή 5.000 τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο μετά τη λύση του προβλήματος και η διατήρηση του δικαιώματος μονομερούς επέμβασης της Τουρκίας, "προτάσσει θέσεις που εξασφαλίζουν την ασφάλεια της Τ/κ κοινότητας αλλά δημιουργούν κύρια ανασφάλεια στην Ε/κ κοινότητα" και πρόσθεσε ότι "αυτές οι θέσεις δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι στοχεύουν σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση".

    "Εμείς αναγνωρίζουμε ότι αν θα πετύχουμε λύση θα πρέπει η κάθε πλευρά να εντοπίσει και να αναγνωρίσει τις ανησυχίες της άλλης πλευράς και με αυτό το γνώμονα τοποθετούμαστε στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων", σημείωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

    Ο κ. Ντενκτάς, είπε, "δεν έχει επιδείξει καμιάν αλλαγή από τις γνωστές θέσεις του, οι οποίες θα μπορούσαν να ανοίξουν το δρόμο σε μια εποικοδομητική συζήτηση για να δημιουργηθεί το κοινό έδαφος" και πρόσθεσε ότι θα πρέπει ο Τ/Κ ηγέτης να αποστείλει δείγματα συμμερισμού των ανησυχιών και της Ε/κ κοινότητας.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κασουλίδης σημείωσε μια αλλαγή στη στάση του διεθνούς παράγοντα. "Εντοπίζουν οι εκπρόσωποι του διεθνούς παράγοντα μια δυναμική προς ειρήνευση στην περιοχή, που καθιστά επιτακτικότερη για αυτούς και για τα στρατηγικά τους συμφέροντα τη δημιουργία κατάστασης σταθερότητας στην Κύπρο και λύση του Κυπριακού", είπε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι προσπάθειές τους θα είναι πιο αποτελεσματικές για λύση του Κυπριακού.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)

    [11] Εξειδικευμένη έκθεση

    Λευκωσία, 21/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Εμπρακτη απόδειξη της συνεισφοράς και συμβολής του θεσμού των εξειδικευμένων εκθέσεων στη βελτίωση και ανάπτυξη των διαφόρων τομέων οικονομικής δραστηριότητας, αποτελεί η Εκθεση HORECA MEDITERRANEAN.

    Αυτό δήλωσε ο Πρόεδρος της Αρχής Κρατικών Εκθέσεων Τάκης Κυριακίδης, κατά τη διάρκεια σημερινής διάσκεψης Τύπου που δόθηκε με την ευκαιρία της διοργάνωσης από την Αρχή, της εξειδικευμένης έκθεσης ΗORECA MEDITERRANEAN για την τροφοδοσία και τον εξοπλισμό ξενοδοχείων, εστιατορίων, καφενείων και γενικά τουριστικών και επισιτιστικών επιχειρήσεων.

    Τα εγκαίνια της έκθεσης θα τελέσει ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Κυριάκος Χριστοφή, την Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου.

    Οπως ανέφερε ο κ. Κυριακίδης, η έκθεση έχει επίσης προβληθεί στην Ελλάδα, το Λίβανο, τη Συρία, την Ιορδανία, τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο, το Κουβέιτ, το Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η έκθεση θα λειτουργήσει στο εκθεσιακό κέντρο για πέντε μέρες, από την Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου, μέχρι και την Κυριακή, 1η Δεκεμβρίου. Από τις 27 μέχρι τις 30, η έκθεση θα είναι μόνο για επαγγελματίες, ενώ για το κοινό θα είναι ανοικτή την Κυριακή 1η Δεκεμβρίου.

    Στη φετινή διοργάνωση συμμετέχουν συνολικά 40 εκθέτες, ενώ παρουσιάζονται κυπριακά βιομηχανικά προϊόντα από 14 εταιρίες, καθώς και εισαγόμενα 140 ξένων εταιριών από 11 χώρες.

    Στα πλαίσια της έκθεσης θα διοργανωθούν επίσης ένα σεμινάριο και μία διάλεξη. Το σεμινάριο θα δοθεί στο Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο την Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου, και θα έχει ως θέμα τον "Επιχειρησιακό επανασχεδιασμό στη διοίκηση του κυπριακού ξενοδοχείου. Ανάγκη και πρόκληση για νέα καθοδήγηση."

    Η διάλεξη θα δοθεί στις 29 Νοεμβρίου, από την Αρχή Κρατικών Εκθέσεων σε συνεργασία με το Ανώτερο Ξενοδοχειακό Ινστιτούτο Κύπρου και θα έχει ως θεμα την "παρουσίαση των εδεσμάτων στην επισιτιστική βιομηχανία και η σημασία της στην αύξηση των πωλήσεων."

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)

    [12] Συνομιλίες Υπουργών Αμυνας Κύπρου-Ελλάδας

    Λευκωσία, 21/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Κύπρος και Ελλάδα έχουν δικαίωμα στην άμυνα, γι αυτό δεν είναι δυνατόν να υποκύψουν, ούτε σε πιέσεις, ούτε σε δελεαστικές προτάσεις από οπουδήποτε και αν προέρχονται. Στη δήλωση αυτή προέβη σήμερα το απόγευμα ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Ακης Τσοχατζόπουλος, ύστερα από συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του Κώστα Ηλιάδη.

    Οι δύο Υπουργοί απέφυγαν να αναφερθούν στο περιεχόμενο των συνομιλιών τους αλλά, όπως είπε ο κ. Τσοχατζόπουλος, κατά τις αυριανές επαφές που θα έχει στη Λευκωσία, θα συμμετάσχουν και οι Ενοπλες Δυνάμεις που είναι, όπως χαρακτηριστικά είπε, "έτοιμες με πολύ ουσιαστικές προτάσεις."

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος, αφού χαρακτήρισε τη συνάντησή του με τον κ. Ηλιάδη "πολύ χρήσιμη και ουσιαστική", τόνισε ότι τα δύο ισότιμα κράτη, η Κύπρος και η Ελλάδα, ασκούν το ιερό δικαίωμα της άμυνας. Ο Ελληνισμός στις δύο αυτές περιοχές, είπε, έχει το δικαίωμα της άμυνας, σημειώνοντας ότι υπερασπίζεται τα ιερά, τα δίκαια, τις αρχές και τις αξίες, για τις οποίες ο ελληνικός πολιτισμός και η ελληνική ιστορία έχει διακριθεί.

    "Γι' αυτό είμαστε ανυποχώρητοι, διότι ασκούμε δικαίωμα κατοχυρωμένο βάσει των αρχών της παγκόσμιας κοινότητας", πρόσθεσε, "και γι' αυτό δεν είναι δυνατόν ούτε να δεχθούμε πιέσεις, ούτε να υποκύψουμε σε δελεαστικές προτάσεις από οπουδήποτε και αν προέρχονται".

    Σε αυτή τη βάση επομένως, συνέχισε, "έχουμε υποχρέωση να συμβάλουμε από κοινού για την ενδυνάμωση των προϋποθέσεων αποτελεσματικής εφαρμογής της αμυντικής μας στρατηγικής, αναβάθμιση της αμυντικής επάρκειας". "Θεωρώ πολύ θετικό", πρόσθεσε, "ότι και δύο κυβερνήσεις αυτή την περίοδο αποφάσισαν για την έγκριση ενός πενταετούς προγράμματος εξοπλισμών, του οποίου η συνεπής εφαρμογή τους επόμενους μήνες, θα δώσει τη δυνατότητα να συμπληρωθεί αυτή η αμυντική επάρκεια".

    Το γεγονός της συμπλήρωσης της αμυντικής επάρκειας, συμπλήρωσε ο Ελληνας Υπουργός, δε σημαίνει ότι "τρέφουμε οιανδήποτε επιθετική βλέψη. Απεναντίας ασκούμε το ιερό δικαίμα της άμυνας, επιθυμούμε την ειρηνική εξέλιξη στην περιοχή και την κατοχύρωση της ασφάλειας και της συνεργασίας".

    Αυτό, είπε, αποτελεί βασική αρχή της πολιτικής και της Ελλάδας και της Κύπρου, ενώ παράλληλα επιθυμούν να κατοχυρωθούν ως συντελεστές ειρήνης, ασφάλειας και συνεργασίας στην περιοχή.

    Αναφορικά περί της "νέας πορείας", ο Κύπριος Υπουργός Αμυνας διευκρίνισε ότι αφορά τις αποφάσεις που θα ληφθούν σήμερα και αύριο, για τα επόμενα βήματα υλοποίησης στο πλαίσιο του Δόγματος.

    Το αμυντικό δόγμα δεν τελειώνει ποτέ, υπογράμμισε ο κ. Ηλιάδης, είναι "μια πορεία αέναος και παράλληλη μέχρι που να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση ή να γίνει δεκτή η πρόταση για πλήρη αποστρατικοποίηση". Γι' αυτό και σε κάθε επίσημη συνάντηση, είπε, λαμβάνονται αποφάσεις για περαιτέρω βήματα υλοποίησης.

    Πριν από τις δηλώσεις, οι δύο Υπουργοί αντάλλαξαν αναμνηστικά δώρα, συμπτωματικά και οι δύο αρχαίους αμφορείς. Ο κ. Ηλιάδης πρόσφερε στον κ. Τσοχατζόπουλο, ασημένιο ομοίωμα αμφορέα που βρέθηκε πριν από 3000 χρόνια, στο καράβι της Κερύνειας.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)

    [13] Τσοχατζόπουλος: Η λύση του Κυπριακού είναι ο στόχος του Ελληνισμού

    Λευκωσία, 21/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η προοπτική μια ενιαίας, ολοκληρωμένης, βιώσιμης και δίκαιης λύσης του Κυπριακού, η οποία θα κατοχυρώνει τα δικαιώματα όλων των Κυπρίων είναι πάντοτε ο στόχος του Ελληνισμού.

    Αυτό τόνισε ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας, Ακης Τσοχατζόπουλος, ύστερα από συνάντηση με τον Αρχισπίσκοπο Χρυσόστομο.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος ανέφερε ότι η διασφάλιση της αμυντικής επάρκειας της Κύπρου μέσα από την κατοχύρωση του ενιαίου αμυντικού χώρου και την κινητοποίηση των ενόπλων δυνάμεων Ελλάδας και Κύπρου, όπως επίσης και η προοπτική ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση ανοίγουν ένα ρεαλιστικό δρόμο προς την κατεύθυνση του αρχικού στόχου.

    Επεσήμανε, πάντως, ότι χωρίς κόπο και προσπάθειες σε καθημερινή βάση και σ'όλα τα επίπεδα, τέτοιοι στόχοι δεν είναι εύκολο να επιτευχθούν.

    Ερωτηθείς κατά πόσο ο στόχος θα επιτευχθεί και μέσα από τις διαφαινόμενες πρωτοβουλίες, ο Ελληνας Υπουργός διευκρίνισε ότι άλλο πράγμα είναι το όραμα, άλλο οι στρατηγικοί στόχοι, τους οποίους έχει ο Ελληνισμός και άλλο οι επιμέρους πρωτοβουλίες, οι οποίες εμφανίζονται κατά καιρούς.

    Πρέπει, τόνισε, ο Ελληνισμός να παραμείνει σταθερός στους στρατηγικούς του στόχους.

    "Η εθνική στρατηγική του Ελληνισμού, η οποία χρειάζεται, ανεπηρέαστα από τις όποιες επιμέρους πρωτοβουλίες, να κινηθεί δημιουργικά προς το μέλλον", σημείωσε ο κ. Τσοχατζόπουλος.

    Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ανέφερε ότι τόνισε ότι κάθε επίσκεψη Ελληνα Υπουργού τον ευχαριστεί και πολύ περισσότερο αυτή του Υπουργού Εθνικής Αμυνας.

    Οπως ανέφερε ο Μακαριότατος, κατά τη συνάντηση ενημέρωσε τον Ελληνα Υπουργό για τις απόψεις, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για απελευθέρωση των σκαλαβωμένων εδαφών και για αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Ο Αρχιεπίσοπος Χρυσόστομος τόνισε επίσης ότι στόχος πρέπει να είναι η ενότητα της Κύπρου.

    Στο τέλος της συνάντησης, στην οποία παρέστη ο Υπουργός Αμυνας Κώστας Ηλιάδης και ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο, Αλέξανδρος Σάνδης, ο κ. Τσοχατζόπουλος πρόσφερε στον Αρχιεπίσκοπο εικόνισμα του Αγίου Γεωργίου, ενώ με τη σειρά του ο Μακαριότατος δώρισε στον Ελληνα Υπουργό, βιβλίο με εικόνες της Κύπρου.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [14] Ομιλία του Υπουργού Οικονομικών στην Αθήνα

    Λευκωσία, 21/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η Ευρωπαϊκή Ενωση, ακόμη και στο σημερινό στάδιο εξέλιξής της, εξακολουθεί να αποτελεί εν πολλοίς μιαν Ενωση με κυρίαρχο και διακεκριμένα προεξάρχον το οικονομικό στοιχείο.

    Αυτό τόνισε απόψε ο Υπουργός Οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου, μιλώντας στο Συνέδριο που διοργανώνει στην Αθήνα το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Κύπρου και η Τράπεζα Κύπρου, με θέμα "Η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και ο ρόλος της Ελλάδας".

    Ο κ. Χριστοδούλου είπε, ακόμη, ότι η συμμετοχή στην ΕΕ νέων μελών, προϋποθέτει ένα επίπεδο οικονομικής ανάπτυξης, το οποίο, κατά γενική ομολογία, η Κύπρος διαθέτει.

    Αναφέρθηκε, επίσης, στα επιτεύγματα που σημειώνει για σειρά ετών η κυπριακή οικονομία και υπογράμμισε ότι, παρά την ολική σχεδόν καταστροφή που υπέστη από την τουρκική εισβολή και τα δεινά που εξακολουθεί, ως συνέπειά της, να υφίσταται, η Κύπρος έχει να επιδείξει ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

    Επεσήμανε, ακολούθως, ότι η συνεργασία με την Ελλάδα, στην πορεία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, είναι και θα συνεχίσει να μας είναι πολύτιμη, για να μπορέσουμε να προετοιμαστούμε έγκαιρα, προενταξιακά και διαπραγματευτικά, αλλά και μετενταξιακά.

    Καταλήγοντας, ο κ. Χριστοδούλου ανέφερε ότι η κατοχή μέρους της Κύπρου είναι αναχρονιστική κι εγκυμονεί σοβαρούς πολιτικούς και οικονομικούς κινδύνους, τονίζοντας ότι το βιοτικό επίπεδο των Τ/Κ είναι μόνο 28% του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων των ελεύθερων περιοχών, ο μέσος όρος ανάπτυξης στα κατεχόμενα από το 1974 μέχρι σήμερα ήταν χαμηλότερος του 3%, ενώ στις ελεύθερες περιοχές ο αντίστοιχος μέσος όρος ήταν 6%

    Είπε, ακόμη, ότι ο ρυθμός πληθωρισμού στα κατεχόμενα το 1995 ήταν 80%, ενώ στις ελεύθερες περιοχές ήταν 2,6% Επίσης, το 1973 μία κυπριακή λίρα αντιστοιχούσε με 39 τουρκικές, ενώ σήμερα αντιστοιχεί με 132 χιλιάδες.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.02a run on Thursday, 21 November 1996 - 16:40:28