Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 96-11-26

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org,cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Βαν ντε Μπρουκ: Δεν επηρεάζει την Κύπρο η απόφαση της Μάλτας
  • [02] Το αμερικανικό Κονγκρέσο αντιτίθεται στην πραγματοποίηση της συνόδου του ΟΑΣΕ στην Τουρκία
  • [03] Κασουλίδης: Ετοιμη για επιχειρησιακή χρήση το 1997 η αεροπορική βάση στην Πάφο
  • [04] Η κυβέρνηση διαψεύδει ότι η Κύπρος πώλησε όπλα στη Ρουάντα
  • [05] Σύντομα ολοκληρώνεται ο στρατιωτικός διάλογος
  • [06] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [07] H Kύπρος πέτυχε σημαντική πρόοδο στην εναρμόνιση της νομοθεσίας της με το κοινοτικό κεκτημένο, εκτιμά η ΕΕ
  • [08] Καμία συμφωνία για διαδικασία συνομιλιών
  • [09] Η ΕΕ ζητά να ενταθούν οι προσπάθειες λύσης του Κυπριακού

  • [01] Βαν ντε Μπρουκ: Δεν επηρεάζει την Κύπρο η απόφαση της Μάλτας

    Βρυξέλλες, 26/11/1996 (ΚΥΠΕ - Νίκος Μπέλλος) -- Η αποχώρηση της Μάλτας από τη διαδικασία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν πρόκειται να επηρεάσει καθόλου τη διαδικασία ένταξης της Κύπρου.

    Τη δήλωση αυτή έκανε σήμερα στις Βρυξέλλες ο αρμόδιος για τη διεύρυνση, Ολλανδός επίτροπος Χανς Βαν ντε Μπρουκ, προσθέτοντας ότι οι δεσμεύσεις της ΕΕ απέναντι στην Κύπρο δεν πρόκειται να αλλάξουν με κανένα τρόπο.

    Σύμφωνα με τον Επίτροπο, οι δύο περιπτώσεις είναι εντελώς ξεχωριστές δεδομένου ότι στη Μάλτα η εσωτερική πολιτική κατάσταση αλλάζει την προοπτική της χώρας αυτής στις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση, γεγονός που δεν έχει καμμία σχέση με την Κύπρο.

    Υπενθυμίζεται ότι χθες στις Βρυξέλλες, η νέα κυβέρνηση της Μάλτας πληροφόρησε τους Υπουργούς Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ότι δεν ενδιαφέρεται πλέον για ένταξη στην Ενωση και επιθυμεί μια ειδική σχέση.

    Η σαφέστατη τοποθέτηση του κ. Βαν ντε Μπρουκ έγινε αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Αλέκο Μιχαηλίδη.

    Στη διάρκεια της συνάντησης έγινε επισκόπηση της προενταξιακής πορείας της Κύπρου, της εφαρμογής του διαρθρωμένου διαλόγου και της υλοποίησης του 4ου χρηματοδοτικού πρωτοκόλλου.

    Παράλληλα ο κ. Μιχαηλίδης ενημέρωσε τον κοινοτικό Επίτροπο για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ενωση να εμπλακεί ενεργότερα στις προσπάθειες και πρωτοβουλίες για την επίτευξης προόδου στο θέμα αυτό.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΓΠ)

    [02] Το αμερικανικό Κονγκρέσο αντιτίθεται στην πραγματοποίηση της συνόδου του ΟΑΣΕ στην Τουρκία

    Λευκωσία, 26/11/1996 (ΚΥΠΕ - Δημήτρης Απόκης) -- Η Επιτροπή Ελσίνκι του αμερικανικού Κογκρέσου, Ελσίνκι έδωσε στη δημοσιότητα επιστολή την οποία είχε αποστείλει στον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών Ουώρεν Κρίστοφερ στις 22 Νοεμβρίου, και στην οποία του ζητά να εναντιωθεί στην προσπάθεια της Τουρκίας να φιλοξενήσει τη σύνοδο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

    Στην επιστολή, η οποία υπογράφεται από τους συμπροέδρους της Επιτροπής, βουλευτή Κρίστοφερ Σμιθ (Ρ-Νιού Τζέρσεϊ) και γερουσιαστή Αλφόνσ Ντ' Αμάτο (Ρ- Νέα Υόρκη), η Επιτροπή ζητά από τον Αμερικανό ΥΠΕΞ την επίσημη αντίθεση των ΗΠΑ όχι μόνο στην πραγματοποίηση της επόμενης συνόδου αλλά και μελλοντικών συνόδων εάν η Τουρκία δε βελτιώσει την επίδοσή της όσον αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα. Ενας από τους κύριους λόγους που επικαλείται η Επιτροπή στην επιστολή είναι η παράνομη κατοχή τμήματος της Κύπρου από τις τουρκικές δυνάμεις.

    "Ενας άλλος σημαντικός λόγος στο αίτημα για απόρριψη του αιτήματος της Τουρκίας να φιλοξενήσει τη Σύνοδο του ΟΑΣΕ είναι η συνεχιζόμενη παράνομη και βίαιη κατοχή κυπριακού εδάφους, από την Τουρκία, η οποία αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των αρχών του ΟΑΣΕ. Μια σημαντικη δύναμη 30.000 τουρκικών στρατευμάτων παραμένει στην Κύπρο σήμερα, παραβιάζοντας ξεκάθαρα την κυπριακή κυριαρχία".

    Σε άλλο σημείο της επιστολής της η Επιτροπή αναφέρεται στις πρόσφατες δολοφονίες αμάχων Ε/Κ πολιτών από τις τουρκικές δυνάμεις.

    "Τους πρόσφατους μήνες, γίναμε μάρτυρες της χειρότερης βίας κατά μήκος της γραμμής κατάπαυσης του πυρός από την εποχή της εισβολής του 1974, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τουλάχιστον πέντε θανάτους. Ακόμη οι τουρκικές και τουρκοκυπριακές αρχές απέτυχαν να λογοδοτήσουν για 1.614 Ελληνοκύπριους και πέντε Αμερικανούς οι οποίοι αγνοούνται από το 1974."

    Η επιστολή επισημαίνει ότι η επιθυμία της Τουρκίας να φιλοξενήσει τη Σύνοδο του ΟΑΣΕ πρέπει να συμβαδίζει με πρόοδο στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και με τερματισμό της κατοχής της Κύπρου."

    Καταλήγοντας, η επιστολή αναφέρει ότι "επιθυμία της Τουρκίας να φιλοξενήσει τη Σύνοδο του ΟΑΣΕ πρέπει να συμβαδίσει με ουσιαστικά βήματα για πρόοδο της θλιβερής επίδοσής της στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με τερματισμό της παράνομης κατοχής κυπριακού εδάφους και με συμβολή της στη μείωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο. Με την έλλειψη ροόδου σε αυτούς τους τομείς οι ΗΠΑ πρέπει να μη συμφωνήσουν σε καμιά πρόταση για την πραγματοποίηση της Συνόδου του ΟΑΣΕ στην Τουρκία."

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΓΠ)

    [03] Κασουλίδης: Ετοιμη για επιχειρησιακή χρήση το 1997 η αεροπορική βάση στην Πάφο

    Λευκωσία, 26/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Δίνεται η ευκαιρία σε όλα τα μέρη, στους επόμενους μήνες που θα ακολουθήσουν, να προχωρήσουν με πολιτική βούληση στην επίλυση του Κυπριακού, οπόταν δε θα χρειαστεί να ολοκληρωθεί η αεροπορική βάση στην Πάφο.

    Στη δήλωση αυτή προέβη σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, απευθυνόμενος ουσιαστικά προς την τουρκική κυβέρνηση, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τη χθεσινή δήλωση του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ Ομέρ Ακμπέλ, σύμφωνα με την οποία η κατασκευή της αεροπορικής βάσης στην Πάφο θα οδηγήσει αναπόφευκτα στην κλιμάκωση της έντασης.

    Εάν ο κ. Ακμπέλ και οι συνεργάτες του, τόνισε ο κ. Κασουλίδης, "συνδράμουν αποφασιστικά για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, θα διασκεδαστούν και οι οποιεσδήποτε ανησυχίες τους".

    Ο κ. Κασουλίδης είπε επίσης, ότι η βάση στην Πάφο θα είναι έτοιμη για να λειτουργήσει επιχειρησιακά, μέσα στο 1997.

    Η κατασκευή της βάσης είναι προγραμματισμένη και προχωρεί κανονικά, αλλά στο μεταξύ, πρόσθεσε ο Εκπρόσωπος, στους μήνες που θα ακολουθήσουν," δίνεται η ευκαιρία για επίλυση του Κυπριακού, για να μην πραγματοποιηθεί εκείνο το οποίο ο κ. Ακμπέλ δε θέλει να πραγματοποιηθεί".

    Διαφορετικά, επεσήμανε, "και η βάση θα πραγματοποιηθεί και θα χρησιμοποιηθεί σωστά και θα γίνει καλή χρήση της, για την προστασία της Κυπριακής Δημοκρατίας από την παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής στην Κύπρο".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι η αναφορά του σε ευκαιρία επίλυσης του προβλήματος στους επόμενους λίγους μήνες, δεν υπονοεί ότι υπάρχει κάτι συγκεκριμένο για την επίλυση του Κυπριακού.

    "Εχουμε τις γνωστές προθέσεις και διαθέσεις, τις οποίες όλοι γνωρίζουμε"', ανέφερε.

    Ο κ. Κασουλίδης σημείωσε ότι, σε περίπτωση που ο διάλογος μπεί σε μια ορθή πορεία που να μας οδηγεί σε λύση, τότε μέσα στις πτυχές της λύσεως θα είναι το θέμα της αποστρατικοποίησης, οπόταν θα συζητηθεί το χρονοδιάγραμμα για την πλήρη αποστρατικοποίηση, που θα συμπεριλαμβάνει και το θέμα αυτό.

    Εξάλλου, ο Εκπρόσωπος απέφυγε να σχολιάσει προχθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Ακη Τσοχατζόπουλου, επικαλούμενος την εμπιστευτικότητα των συνομιλιών που είχε ο Ελληνας Υπουργός στην Κύπρο.

    Σημείωσε ότι το περιεχόμενο όλων των συζητήσεων είναι εμπιστευτικό, περιλαμβανομένης και της ατζέντας, όταν ρωτήθηκε για τη θέση Τσοχατζόπουλου "περί του ισοδύναμου τετελεσμένου", την οποία ο κ. Κασουλίδης χαρακτήρισε θέμα των στρατιωτικών.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΑΠ)

    [04] Η κυβέρνηση διαψεύδει ότι η Κύπρος πώλησε όπλα στη Ρουάντα

    Λευκωσία, 26/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ούτε μία σφαίρα, ούτε ένα όπλο δεν έχει πωληθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία προς οποιαδήποτε κατεύθυνση στο εξωτερικό, από της γενέσεώς της μέχρι σήμερα.

    Στη δήλωση αυτή προέβη σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, διαψεύδοντας κατηγορηματικά ξένες πρακτορειακές πληροφορίες, ότι 18 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος, πώλησαν όπλα στη Ρουάντα.

    Ακόμα και τα παλιά "μαρτίνια", πρόσθεσε, τα φυλάμε στις αποθήκες, γιατί και αυτά μπορεί να χρησιμεύσουν σε πληθυσμό που δε θα είναι υπό τα όπλα.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΑΠ)

    [05] Σύντομα ολοκληρώνεται ο στρατιωτικός διάλογος

    Λευκωσία, 26/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο εκ του σύνεγγυς στρατιωτικός διάλογος μεταξύ της Εθνικής Φρουράς και του τουρκικού κατοχικού στρατού αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα, δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ για την Κύπρο, Γκουστάβ Φεϊσέλ.

    Μιλώντας μετά από συνάντηση που είχε στο Προεδρικό με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, ο κ. Φεϊσέλ είπε ότι "οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει να ασχοληθούν με ολόκληρο το πακέτο των μέτρων που έχουν προτείνει τα Ηνωμένα Εθνη", που περιλαμβάνει την απαγκίστρωση φυλακίων που γειτνιάζουν, την απαγόρευση ένσφαιρων πυρών καθώς και τους κανόνες εμπλοκής.

    "Πιστεύουμε ότι οι συζητήσεις θα συμπληρωθούν σύντομα και θα αρχίσει η εφαρμογή των προτάσεων, διότι είναι πολύ απλές και δε δημιουργούν ανησυχίες αναφορικά με την ασφάλεια σε καμιά από τις δύο πλευρές", σημείωσε ο κ. Φεϊσέλ.

    Σε ερώτηση εάν οι συζητήσεις θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του χρόνου, ο κ. Φεϊσέλ απάντησε ότι δεν μπορεί να δώσει ακριβή ημερομηνία, αλλά επανέλαβε ότι ο διάλογος δεν θα πρέπει να διαιωνίζεται.

    Σχολιάζοντας τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Φεϊσέλ είπε ότι έγινε ενόψει της επίσκεψης του Ειδικού Εκπροσώπου του Γ.Γ. του ΟΗΕ για την Κύπρο, Χαν Σουγκ Τζου, ο οποίος θα βρίσκεται στην Κύπρο από τις 10 μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου.

    "Είχαμε την ευκαιρία να αναθεωρήσουμε την κατάσταση πριν την επίσκεψη του κ. Χαν", πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι "για να επιτευχθεί πρόοδος θα πρέπει να γίνουν προσπάθειες".

    Ο κ. Χαν θα επισκεφθεί μετά τη Λευκωσία, την Αθήνα και την Αγκυρα ενώ αναμένεται να επισκεφθεί και πάλι την Κύπρο σε κατοπινό στάδιο.

    Ερωτηθείς εάν θα υποστήριζε μια διαδικασία τύπου Ντέϊτον για επίλυση του Κυπριακού, ο αξιωματούχος των ΗΕ είπε ότι δε θα ήταν σωστό να χρησιμοποιούμε τέτοιους όρους, ενώ υπογράμμισε ότι όταν αρχίσει ο απευθείας διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών θα πρέπει να είναι συνεχής.

    - 2 - Σχολιάζοντας την ανταλλαγή επιστολών μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ο κ. Φεϊσέλ είπε ότι "δεν είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος χειρισμού των θεμάτων", υπογραμμίζοντας όμως παράλληλα την ανάγκη επαφής που "θα επιτρέψει στους δύο ηγέτες να έλθουν σε απευθείας διάλογο".

    "Αυτό που όλοι πρέπει να έχουμε κατά νου είναι ότι απωτέρος στόχος μας είναι να έχουμε μια χώρα στην Κύπρο, δικοινοτική, διζωνική και ομόσπονδη," κατέληξε ο κ. Φεϊσέλ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΜΜ)

    [06] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία, 26/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
         Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών          80.92 (-0.30)
    
         Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
         Τραπεζικοί Οργανισμοί                  89.84 (+0.06)
         Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί    74.04 (-0.75)
         Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                57.97 (-0.31)
         Βιομηχανικές Εταιρείες                 80.46 (-0.96)
         Τουριστικές Επιχειρήσεις               71.58 (-1.74)
         Εμπορικές Εταιρείες                    59.35 (-1.20)
         Αλλες Εταιρείες                        70.79 (+0.14)
    
         Ογκος Συναλλαγών                       ΛΚ 549474.636
    
    * Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/MM)

    [07] H Kύπρος πέτυχε σημαντική πρόοδο στην εναρμόνιση της νομοθεσίας της με το κοινοτικό κεκτημένο, εκτιμά η ΕΕ

    Βρυξέλλες, 26/11/1996 (ΚΥΠΕ - Νίκος Μπέλλος) -- Η σημαντική πρόοδος που έχει πετύχει η Κύπρος στον τομέα της εναρμόνισης της νομοθεσίας στο κοινοτικό κεκτημένο, υπογραμμίστηκε ιδιαίτερα τόσο από την ιρλανδική προεδρία όσο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στη σημερινή συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες.

    Στη συνάντηση αυτή, που εντάσσεται στο πλαίσιο του δομημένου προενταξιακού διαλόγου της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), προέκυψε επίσης ότι η αποχώρηση της Μάλτας από τη διαδικασία δεν πρόκειται να επηρεάσει, σε κανένα επίπεδο, την πορεία του κυπριακού αιτήματος για ένταξη.

    Αυτά είναι τα δύο βασικά συμπεράσματα της συνεδρίασης, στην οποία έλαβαν μέρος ο Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης και από ελληνικής πλευράς ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, ενώ των εργασιών προήδρευσε ο Ιρλανδός Υπουργός Εξωτερικών Ντικ Σπρινγκ.

    Από πλευράς Επιτροπής, ο αρμόδιος Επίτροπος για τη διεύρυνση Ολλανδός Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ επεσήμανε τα "ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα" που πέτυχε η Κύπρος στον τομέα της εναρμόνισης.

    Οπως τόνισε χαρακτηριστικά, το 40% της κυπριακής νομοθεσίας έχει εναρμονισθεί με το κοινοτικό κεκτημένο. Στο σημείο αυτό, μάλιστα, ο κ. Μιχαηλίδης διαβεβαίωσε ότι με την έναρξη των διαπραγματεύσεων η Κύπρος θα έχει ήδη εναρμονισθεί με το 80% της κοινοτικής νομοθεσίας.

    Ο Ολλανδός Επίτροπος θεώρησε αυτό το στόχο εφικτό με δεδομένες τις σημερινές επιδόσεις της Κύπρου. Είπε ακόμη ότι, στην προσπάθεια αυτή, η Επιτροπή είναι έτοιμη να παράσχει την αναγκαία τεχνική αλλά και χρηματοδοτική βοήθεια, στο πλαίσιο του 4ου χρηματοδοτικού πρωτοκόλου.

    Ο Βαν ντεν Μπρουκ αναφέρθηκε στις συναντήσεις της Επιτροπής με οργανώσεις και ιδρύματα της Τ/κ κοινότητας, προκειμένου να επισημανθούν τα πλεονεκτήματα της ένταξης και για τους Τ/Κ.

    Οι συναντήσεις αυτές, οι οποίες, όπως τονίσθηκε από την Επιτροπή, γίνονται κατόπιν συνεννόησης και διαβουλεύσεων με την κυπριακή κυβέρνηση, έχουν αποδειχθεί ωφέλιμες και θα συνεχισθούν, με τη σύμφωνη, πάντοτε, γνώμη της κυπριακής κυβέρνησης.

    Από πλευράς ιρλανδικής προεδρίας τονίσθηκε η επιτυχής εφαρμογή του δομημένου διαλόγου, σε όλα τα επίπεδα, περιλαμβανομένων και των τομεακών συναντήσεων σε υπουργικό επίπεδο.

    Κατά τη διάρκεια του γεύματος, ο κ. Μιχαηλίδης χαιρέτισε την απόφαση της επόμενης προεδρίας (ολλανδική) η οποία αποδέχθηκε να παραμείνει και στο πρώτο εξάμηνο του 1997 ο ίδιος Εκπρόσωπος της προεδρίας της ΕΕ για το Κυπριακό, Ιρλανδός πρέσβης Κέστερ Χίσλιπ.

    Στη συνέχεια, ο ΥΠΕΞ υπογράμμισε ότι η Κύπρος περιμένει πολλά από την ΕΕ στις αρχές του 1997 αλλά και από τις άλλες χώρες (ΗΠΑ), που επιθυμούν να βοηθήσουν στην επίλυση του Κυπριακού. Χρειάζεται, όμως, ένας γενικότερος συντονισμός των προσπαθειών αυτών, είπε.

    Από την πλευρά του, ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στην ευκαιρία που παρουσιάζεται στην ΕΕ να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού.

    Μετά από 22 χρόνια κατοχής υπάρχει μια νέα δυναμική και ελπίζουμε ότι όλοι θα συμβάλουν στην προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος, σημείωσε ο Ελληνας Υπουργός.

    Ο κ. Παπανδρέου είχε συνάντηση και με τον Επίτροπο Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ, στην οποία το θέμα που κυριάρχησε ήταν η Κύπρος στις δύο διαστάσεις της, την ενταξιακή πορεία και το πολιτικό πρόβλημα.

    Εξάλλου, ερωτηθείς σχετικά με τη σύνοδο Κορυφής του Δουβλίνου (13-14 Δεκεμβρίου), ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι εκείνο που περιμένει η Κύπρος είναι η επαναβεβαίωση της απόφασης της ΕΕ για έναρξη διαπραγματεύσεων ένταξης, έξι μήνες μετά το πέρας των εργασιών της Διακυβερνητικής Διάσκεψης.

    Στο Δουβλίνο έχει προκληθεί, όπως είναι γνωστό, από την ιρλανδική προεδρία της ΕΕ και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, σύμφωνα με την πρακτική που έχουν ακολουθήσει και οι προηγούμενες προεδρίες.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΑΠ)

    [08] Καμία συμφωνία για διαδικασία συνομιλιών

    Λευκωσία, 26/11/96 (ΚΥΠΕ) --Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης δήλωσε σήμερα ότι δεν έχει συμφωνηθεί οποιαδήποτε διαδικασία συνομιλιών για λύση του Κυπριακού. Σημείωσε, ωστόσο, ότι οι συνομιλίες θα είναι εντατικές και συνεχείς, μέχρι τον Αύγουστο.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης, ο οποίος κλήθηκε να σχολιάσει σημερινές σχετικές δηλώσεις του Αναπληρωτή Ειδικού Αντιπροσώπου του Γ.Γ. του ΟΗΕ Γκούσταβ Φεϊσέλ, χαρακτήρισε τους μήνες από τον Ιανουάριο μέχρι τον Αύγουστο ως "γόνιμους μήνες", γιατί, εξήγησε, στη συνέχεια αρχίζει η προεκλογική περίοδος για τις προεδρικές εκλογές.

    Οπως μεταδίδει το ΡΙΚ, ο Πρόεδρος Κληρίδης απέρριψε την πρόταση του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για ανταλλαγή επιστολών, τονίζοντας ότι οι άμεσες συναντήσεις δεν πρόκειται να αντικατασταθούν με αλληλογραφία. Υπενθύμισε δε ότι ο λόγος που δεν πραγματοποιούνται άμεσες συναντήσεις είναι επειδή δεν υπάρχει κοινό έδαφος.

    Οσον αφορά στον στρατιωτικό διάλογο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι ακόμη δεν έχει εισέλθει στην ουσιαστική συζήτηση κι ότι το μόνο για το οποίο τον ενημέρωσε ο κ. Φεϊσέλ είναι ότι και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συζητήσουν τα θέματα που αναφέρονται στο σχετικό ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης ήταν κατηγορηματικός ότι η κυβέρνηση θα κάνει το καθήκον της για υπεράσπιση της Κύπρου, είτε αυτό ενοχλεί την Τουρκία είτε όχι, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του εκπροσώπου του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Ομέρ Ακμπέλ ότι η κατασκευή της αεροπορικής βάσης στην Πάφο θα οδηγήσει αναπόφευκτα στην κλιμάκωση της έντασης.

    Δε θα μας ενοχλήσει εάν υπάρξει ένταση και θα κάνουμε το καθήκον μας, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Εκείνοι που ενοχλούνται είναι εκείνοι που αισθάνονται την ένταση, κατέληξε.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΜ)

    [09] Η ΕΕ ζητά να ενταθούν οι προσπάθειες λύσης του Κυπριακού

    Βρυξέλλες, 26/11/1996 (ΚΥΠΕ - Nίκος Μπέλλος) -- Η ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Κύπρου πλησιάζει, δήλωσε ο αρμόδιος για τη διεύρυνση Ολλανδός Επίτροπος Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να ενταθούν και οι προσπάθειες για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος της νήσου.

    Η παρέμβαση του Βαν ντεν Μπρουκ έγινε στη σημερινή δεύτερη και τελευταία ημέρα της συνεδρίασης της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) - Κύπρου.

    Ο Βαν ντεν Μπρουκ, αφού εξέφρασε τη λύπη της Επιτροπής για τα δραματικά γεγονότα του καλοκαιριού στην Κύπρο, στη συνέχεια έκανε μια εκτενή παρουσίαση των όσων έχουν γίνει στο πλαίσιο της προενταξιακής πορείας της Κύπρου.

    Βασικό συμπέρασμα της παρουσίασης, που το υπογράμμισε άλλωστε και ο Επίτροπος, είναι ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει πετύχει σημαντική πρόοδο στον τομέα της προσαρμογής της Κύπρου στο κοινοτικό κεκτημένο. Εδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη συμμετοχή της Κύπρου σε κοινοτικά προγράμματα, όπως το περιβάλλον, η διασυνοριακή συνεργασία, η εκπαίδευση - κατάρτιση και τα Media, η οποία, όπως είπε, διευρύνεται συνεχώς.

    Ο Επίτροπος αναφέρθηκε επίσης στην σπουδαιότητα που αποδίδει η Κομισιόν στην ενημέρωση των Τουρκοκυπρίων για τα οφέλη της ένταξης στην ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε την πρόσφατη συμμετοχή 40 Τ/Κ σε σεμινάριο στο Ευρωπαϊκό Ιδρυμα Δημόσιας Διοίκησης του Μάαστριχτ. Τέτοιες ενέργειες, συνέχισε, σε συνεργασία πάντα με την κυβέρνηση της Λευκωσίας, θα βοηθήσουν στην επίλυση του πολιτικού προβλήματος.

    Λεπτομερή και πλήρη παρουσίαση των επιτευγμάτων της Κύπρου, στον τομέα της προσαρμογής στο κοινοτικό δίκαιο, έκανε στην παρέμβασή του ο Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης.

    Αναφορικά με την ένταξη και την άποψη που υποστηρίζουν ορισμένοι ότι θα πρέπει προηγουμένως να επιλυθεί το πολιτικό πρόβλημα, ο κ. Μιχαηλίδης επεσήμανε ότι η Λευκωσία θέλει περισσότερο από τον καθένα την άμεση επίλυση του Κυπριακού.

    Υπέδειξε ότι η Τ/κ ηγεσία, όμως, αρνείται να συνεργασθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Επιπλέον, συνέχισε, δεν υπάρχει πολιτική βούληση από την πλευρά της Τουρκίας, η οποία επιθυμεί τη συνέχιση του σημερινού στάτους κβο.

    Καταλήγοντας, ο κ. Μιχαηλίδης κάλεσε όλους, όσοι θέλουν, να συμβάλουν στην επίλυση του Κυπριακού, μετά από 22 χρόνια κατοχής, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι εάν όλοι προσπαθήσουν με ενεργό τρόπο θα βρεθεί λύση τώρα, ώστε Ε/Κ και Τ/Κ να προχωρήσουν μαζί στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΑΠ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.02a run on Tuesday, 26 November 1996 - 17:11:40