Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 96-12-08

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org,cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κληρίδης: Ο λαός θα αποφασίσει τη λύση
  • [02] Πάγκαλος: Οι Αγγλοι επιθυμούν διαιώνιση της κατάστασης στην Κύπρο
  • [03] Σκανδαλίδης: Οι Αμερικανοί μεθοδεύουν πακετοποίηση του Κυπριακού με τα ελλαδοτουρκικά
  • [04] Ο Υπουργός Αμυνας στην Αθήνα
  • [05] Στο Ισραήλ ο Υπουργός Εξωτερικών
  • [06] Αισθάνεται καλά ο Μάτσης

  • [01] Κληρίδης: Ο λαός θα αποφασίσει τη λύση

    Λευκωσία, 8/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης δεν θα διστάσει να πάρει αποφάσεις όταν κρίνει ότι κάτι είναι σωστό για το Κυπριακό αλλά, πρόσθεσε, θα προσφύγει με δημοψήφισμα στο λαό για να αποφασίσει.

    Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Ο Φιλελεύθερος", ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι μεγάλη σημασία έχει προτού αρχίσουν οι συνομιλίες να επεξεργαστούμε και εμείς και η ελληνική κυβέρνηση, ορισμένα σενάρια για να είμαστε έτοιμοι πού μπορούμε να είμαστε ανένδοτοι και πού μπορούμε να κάνουμε ελιγμούς.

    Για το λόγο αυτό, συνέχισε, έχει μεγαλύτερη σημασία ο χρόνος προπαρασκευής, παρά ο χρόνος έναρξης διαπραγματεύσεων, κάτι το οποίο έχει πει και στην ελληνική κυβέρνηση.

    Σε πρώτο στάδιο, είπε, θα γίνει στην Κύπρο η προετοιμασία και στη συνέχεια ο Πρόεδρος Κληρίδης θα μεταβεί στην Αθήνα. Η ελληνική προετοιμασία, είπε, αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου. Τόνισε ότι δεν θα πρέπει να δημοσιοποιηθεί τί θα κάνουμε.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι ο ωφέλιμος χρόνος για να διαφανεί ότι οι πρωτοβουλίες για το Κυπριακό θα μπορούν να αποδώσουν ή όχι θα είναι μέχρι τον Αύγουστο. Μετά, θα αρχίσει η προεκλογική περίοδος.

    Εξάλλου, σε ερώτηση για το θέμα της αναστολής των υπερπτήσεων ελληνικών και τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών πάνω από την Κύπρο, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι η "συζήτηση για το μορατόριουμ έχει τερματιστεί".

    Πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί ενόσω η Τουρκία απειλεί ότι θα λάβει μέρος, κατά την κρίση της, σε βάρος συγκεκριμένων εξοπλισμών της Εθνικής Φρουράς.

    Αναφερόμενος στην αίτηση της Κύπρου για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι μπορεί να υπάρξει απόφαση ότι η Κύπρος εντάσσεται στην ΕΕ αλλά λόγω κατοχής οι αποφάσεις δεν μπορούν να εφαρμοστούν. Οι πρόνοιες της συμφωνίας δεν θα εφαρμόζονται στην υπό κατοχή περιοχή, λόγω των ξένων στρατευμάτων.

    Σε σχέση με το ενιαίο αμυντικό δόγμα, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι "αποσκοπεί στην ανατροπή του ισοζυγίου, που θα ανάγκαζε και άλλους να ενδιαφερέρονται για το Κυπριακό να ασκήσουν πιέσεις για να επιτευχθεί πρόοδος". Εξέφρασε την εκτίμηση ότι η αμερικανική πλευρά θα στραφεί πολύ σύντομα στην περιοχή μας για λύση του Κυπριακού. Φοβούνται, είπε, ότι "μια ανάφλεξη στην Κύπρο θα προκαλέσει σύρραξη Ελλάδας-Τουρκίας και ανάφλεξη στα Βαλκάνια".

    Αναφορικά με τις προεδρικές εκλογές, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι επειδή δεν τον ενδιαφέρει εάν θα επανεκλεγεί, είναι σε καλύτερη θέση να χειριστεί το Κυπριακό παρά από οποιοδήποτε άλλο Πρόεδρο, ο οποίος έχει το πολιτικό μέλλον μπροστά του. "Είμαι 77 χρονών και αν λυθεί το Κυπριακό δεν θα σκέφτομαι την πολιτική μου καριέρα", πρόσθεσε.

    Είπε επίσης ότι δεν υπήρξε ούτε και υπάρχει δέσμευση με τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος Σπύρο Κυπριανού για τις επόμενες προεδρικές εκλογές.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [02] Πάγκαλος: Οι Αγγλοι επιθυμούν διαιώνιση της κατάστασης στην Κύπρο

    Λευκωσία, 8/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Tην εκτίμηση ότι οι Αγγλοι παίζουν το χειρότερο ρόλο για λύση του Κυπριακού και επιθυμούν διαιώνιση της σημερινής κατάστασης, εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Θεόδωρος Πάγκαλος.

    Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Ο Φιλελεύθερος", ο κ. Πάγκαλος είπε ότι "το Ηνωμένο Βασίλειο παίζει, δυστυχώς, σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, το χειρότερο δυνατό ρόλο εδώ και πάρα πολύ καιρό".

    Πρόσθεσε ότι αυτό το έχει δηλώσει δημόσια και δεν θα παραλείψει να το θέσει στον Υπουργό Εξωτερικών Μάλκολμ Ρίφκιντ, κατά την επίσκεψή του στο Λονδίνο και να του επισημάνει ότι η Ελλάδα αντιλαμβάνεται αυτό το ρόλο.

    Ο κ. Πάγκαλος είπε ότι η βρετανική πολιτική, στα πλαίσια ιδιαίτερα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και γενικότερα, έχει σαν στόχο "τη διαιώνιση της κατάστασης στην Κύπρο, έτσι όπως είναι. Είναι δηλαδή εναντίον κάθε λύσεως."

    Είπε επίσης ότι ο κ. Ρίφκιντ "είχε την πολύ κακή έμπνευση να δώσει τίτλους στο Ραούφ Ντενκτάς που κανείς άλλος δεν έχει δώσει μέχρι στιγμής".

    Σ' ότι αφορά την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο κ. Πάγκαλος είπε ότι η Αθήνα θα υπενθυμίσει στον κ. Ρίφκιντ ότι "δεν εξαρτάται από την άποψή του η είσοδος της Κύπρου στην Κοινότητα", γιατί υπάρχουν αποφάσεις οι οποίες έχουν συναφθεί μεταξύ των μελών και έχουν επαναληφθεί πολλές φορές.

    Διαβεβαίωσε ότι εάν η Κύπρος δεν προχωρήσει στις διαπραγματεύσεις ή δεν ολοκληρωθούν αυτές και αν το αποτέλεσμα δεν επικυρωθεί, "τότε δεν θα γίνει καμιά άλλη διεύρυνση της Κοινότητας".

    Ο κ. Πάγκαλος παραδέχθηκε ότι η πρόοδος στην επίλυση του Κυπριακού διευκολύνει την ένταξη, και ότι η Λευκωσία και η Αθήνα την επιθυμούν διακαώς.

    Αναφορικά με το μορατόριουμ των υπερπτήσεων τουρκικών και ελληνικών μαχητικών πάνω από την Κύπρο, ο κ. Πάγκαλος είπε ότι η Λευκωσία είναι αυτή που αποφασίζει ελεύθερα και ανεπηρεάστα την πολιτική της σε ο,τιδήποτε αφορά την Κύπρο και ότι είναι αδιανόητο να φαντασθεί κανείς ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να πιέσει την Κύπρο για να επιβάλει τη στρατιωτική ή αεροπορική παρουσία της στον κυπριακό χώρο.

    Η λύση του Κυπριακού, είπε, θα πρέπει να εξυπηρετεί τα συμφέροντά μας, λέγοντας ότι "θα πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι δεν είναι δυνατό να δεχθεί ούτε η Κύπρος ούτε η Ελλάδα πιέσεις για ζωτικά εθνικά θέματα όπως είναι η ασφάλεια του Κυπριακού Ελληνισμού".

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [03] Σκανδαλίδης: Οι Αμερικανοί μεθοδεύουν πακετοποίηση του Κυπριακού με τα ελλαδοτουρκικά

    Λευκωσία, 8/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Την εκτίμηση ότι οι Αμερικανοί ετοιμάζουν πακέτο που αφορά τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό ταυτόχρονα, εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης.

    Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Χαραυγή", ο κ. Σκανδαλίδης είπε ότι αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τη στάση της απέναντι σ'αυτή την πρωτοβουλία.

    Πρώτο, ότι δεν αρνείται καμιά πρωτοβουλία, αλλά την αποδέχεται και τη συζητά για να δει πού θα οδηγήσει.

    Δεύτερο, δεν μπορεί να υπάρξει καμιά πρόοδος σε κανένα εθνικό θέμα που δεν θα διασφαλίσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και την ενότητα, την ανεξαρτησία και την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    "Αυτές οι δύο πλευρές αποτελούν για μας απαραίτητες προϋποθέσεις", είπε, προσθέτοντας ότι από εκεί και μετά, τα θέματα αυτά πρέπει να λυθούν στα πλαίσια των διεθνών σωμάτων και διεθνών πρωτοβουλιών, γιατί μόνο έτσι μπορεί να διασφαλισθεί μια διαρκής και μονιμότερη λύση.

    Σε ερώτηση πώς η Ελλάδα αντιμετωπίζει την τάση για ύπαρξη λύσης στο Κυπριακό πριν από την ένταξή της στην ΕΕ, ο κ. Σκανδαλίδης είπε ότι "η στάση της Ελλάδας είναι ξεκάθαρη. Εμείς δεν συνδέουμε την ένταξη με τη λύση του Κυπριακού."

    Ωστόσο είπε ότι κάποιες χώρες θα επιχειρήσουν αυτή τη σύνδεση και ασφαλώς εκείνος είναι ο κρίσιμος χρόνος που θα επιχειρηθεί να υπάρξει και ταυτόχρονη λύση του Κυπριακού.

    Επεσήμανε ότι στο σημείο αυτό, "η στάση μας θα πρέπει να είναι σταθερή και σθεναρή απέναντι σε οποιαδήποτε απόπειρα να διακυβευθούν ύψιστα εθνικά συμφέροντα στο όνομα οποιασδήποτε διαπραγματευτικής σκοπιμότητας".

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [04] Ο Υπουργός Αμυνας στην Αθήνα

    Λευκωσία, 8/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Στην Αθήνα μεταβαίνει το απόγευμα ο Υπουργός Αμυνας Κώστας Ηλιάδης για να πάρει μέρος σε σύσκεψη αύριο στο ελληνικό Πεντάγωνο.

    Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν οι Υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας της Ελλάδας, Θεόδωρος Πάγκαλος και Ακης Τσοχατζόπουλος.

    Τη σύσκεψη θα απασχολήσουν οι πολιτικές προεκτάσεις και τα στρατιωτικά δεδομένα, σε σχέση με την αμερικανική πρόταση για μορατόριουμ στις πτήσεις ελληνικών και τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών πάνω από την Κύπρο.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [05] Στο Ισραήλ ο Υπουργός Εξωτερικών

    Πάφος, 8/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Στο Ισραήλ μετέβη σήμερα ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης για μονοήμερη επίσημη επίσκεψη, με πρόσκληση του Ισραηλινού ομολόγου του Νταβίντ Λεβί.

    Οι δύο Υπουργοί θα συζητήσουν επί μακρού το Κυπριακό, την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, καθώς και θέματα διμερούς ενδιαφέροντος και περιφερειακής συνεργασίας.

    Στη συνέχεια, ο κ. Μιχαηλίδης θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

    Ο κ. Μιχαηλίδης, που συνοδεύεται από το Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου του Αλέκο Σιάμπο και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες, επιστρέφει το απόγευμα.

    Αυτή είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη Κύπριου Υπουργού στο γειτονικό Ισραήλ μετά την εκλογή του κ. Νετανιάχου.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [06] Αισθάνεται καλά ο Μάτσης

    Λονδίνο, 8/12/1996 (ΚΥΠΕ) --Πάρα πολύ καλά αισθάνεται ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Γιαννάκης Μάτσης, μετά την επιτυχή εγχείρηση ανοικτής καρδιάς που υποβλήθηκε στο νοσοκομείο Χάμμερσμιθ του Λονδίνου.

    Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΚΥΠΕ στο Λονδίνο, ο κ. Μάτσης θα βγει από το νοσοκομείο την ερχόμενη Τετάρτη, και θα παραμείνει στη βρετανική πρωτεύουσα μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.03 run on Sunday, 8 December 1996 - 22:03:07 UTC