Browse through our Interesting Nodes on Greek Advertizing & Production Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 96-12-10

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org,cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οι ΗΠΑ επαναβεβαιώνουν το ενδιαφέρον τους για το Κυπριακό
  • [02] ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΕΞ: Θα συνεχισθεί η υλοποίηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων
  • [03] Κληρίδης: Συνεχίζεται το εξοπλιστικό πρόγραμμα
  • [04] Συνάντηση Κληρίδη - Χαν Σουνγκ Τζου
  • [05] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [06] Ο Ρίφκιντ θέλει να δώσει μήνυμα ενεργότερης εμπλοκής

  • [01] Οι ΗΠΑ επαναβεβαιώνουν το ενδιαφέρον τους για το Κυπριακό

    Ουάσιγκτον, 10/12/1996 (ΚΥΠΕ - Δημήτρης Απόκης) -- Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Γκλίν Ντέηβις με χθεσινή δήλωσή του επαναβεβαίωσε το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

    Μιλώντας για το πρόσφατο ταξίδι του Διευθυντή του Στέιτ Ντιπαρτμεντ για τη Νότιο Ευρώπη, Κέρι Κάβανο, ο κ. Ντέηβις είπε: "Η κυβέρνηση των ΗΠΑ παραμένει δεσμευμένη να εργασθεί για την επίλυση του Κυπριακού. Πρόσφατα στείλαμε μια διακυβερνητική ομάδα στην Αθήνα και τη Λευκωσία και συζητήσαμε το Κυπριακό στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΟΑΣΕ (Οργανισμός για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη) την περασμένη εβδομάδα στη Λισσαβώνα."

    Ο κ. Ντέηβις είπε ότι οι πορσπάθειες των ΗΠΑ είναι ταυτόσημες με εκείνες της διεθνούς κοινότητας και ανέφερε ότι ο Ειδικός Εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ Χαν Σουν Τζου και ο ΥΠΕΞ της Βρετανίας Μάλκολμ Ρίφκιντ πρόκειται σύντομα να ταξιδεύσουν στην Κύπρο για να προωθήσουν τις προσπάθειες για ανεύρεση λύσης.

    "Οι προσπάθειές μας και αυτές της διεθνούς κοινότητας έχουν κοινές επιδιώξεις. Ο Ειδικός Εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, καθηγητής Χάν και ο Υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου κ. Ρίφκιντ πρόκειται σύντομα να ταξιδέψουν στην Κύπρο για να συνεχίσουν τις προσπάθειες προώθησης μιας λύσης. Παραμένουμε σε στενή επαφή", δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ.

    Ο κ. Χαν βρίσκεται ήδη στην Κύπρο και σήμερα θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη. Ο Βρετανός ΥΠΕΞ φθάνει στο νησί την ερχομένη Δευτέρα.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΜΜ)

    [02] ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ - ΥΠΕΞ: Θα συνεχισθεί η υλοποίηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων

    Λευκωσία, 10/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Οι στρατιωτικοί εξοπλισμοί θα προχωρήσουν με βάση τους σχεδιασμούς, εφόσον το κυπριακό πρόβλημα παραμένει άλυτο και παραμένει η αρνητική στάση έναντι της πρότασης για αποστρατικοποίηση.

    Αυτό τόνισε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης, απαντώντας στις απειλές που εκτόξευσε η Αγκυρα ότι θα διακόψει μονομερώς ενδεχόμενη συμφωνία για μορατόριουμ των υπερπτήσεων, εάν η Κύπρος συνεχίσει τους εξοπλισμούς.

    "Εμείς έχουμε προτείνει αποστρατικοποίηση", υπογράμμισε ο ΥΠΕΞ, τονίζοντας ωστόσο, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί να μείνει απροστάτευτη όταν η τεράστια τουρκική στρατιωτική μηχανή παραμένει στο έδαφός της.

    Ο κ. Μιχαηλίδης πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση προβαίνει σε διαβήματα, προς τις χώρες, μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά και βασικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και θα καταγγείλει προς κάθε κατεύθυνση την "τάση απειλής της Τουρκίας".

    Σε παρόμοια διαβήματα θα προβεί ο Γενικός Διευθυντής του ΥΠΕΞ Αλέκος Σιάμπος και προς τους πρέσβεις των μη μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, που είναι διαπιστευμένοι στην Κύπρο.

    "Είναι απαράδεκτο εμείς να προτείνουμε αποστρατικοποίηση και να μην θέλουν να τη συζητήσουν, ενώ την ίδια ώρα να θέλουν να επιβάλουν σ'εμάς ποιό θα είναι το εξοπλιστικό μας πρόγραμμα".

    Ο κ. Μιχαηλίδης έχει ήδη συναντηθεί με τους πρέσβεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας στη Λευκωσία.

    Στη συνάντηση με τον Αμερικανό εκπρόσωπο, πρόσθεσε, η κυβέρνηση επανέλαβε την ετοιμότητα της για έναρξη ουσιαστικών διαβουλεύσεων με στόχο τη συνολική λύση του κυπριακού προβλήματος, εφόσον εξευρεθεί κοινό έδαφος.

    "Δεν πρόκειται να κάτσουμε να μιλάμε για μέρες ατέλειωτες για θέμα υπερπτήσεων και μετά για κάτι άλλο και να μην αρχίσουμε με την ουσία", κατέληξε ο ΥΠΕΞ.

    Ο ΥΠΕΞ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση γνώριζε ότι οι Τούρκοι παρακολουθούν την προοπτική των εξοπλισμών της Κύπρου και ότι φέρουν εντονότατη ένσταση.

    Αυτό όμως, για το οποίο ενημερώθηκε αργότερα στη Λισσαβώνα είναι ότι οι Τούρκοι πάνε ένα βήμα μπροστά, θέτοντας και θέμα αντιδράσεων.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Μιχαηλίδης παραδέχθηκε ότι παρατηρείται κάποια αναβάθμιση των τουρκικών απειλών, η οποία βρίσκεται στο γεγονός ότι η άμυνα, η οποία χτίζεται στην Κύπρο είναι "ουσιαστική".

    Ισως μερικοί να μην την αξιολογούσαν αντικειμενικά, επεσήμανε ο ΥΠΕΞ, τονίζοντας ότι "οι αντιδράσεις της Τουρκίας αποτελούν την τρανότερη απόδειξη ότι η άμυνα, την οποία χτίζουμε είναι ουσιαστική, σε τέτοιο βαθμό που υπολογίζεται από την ίδια την Τουρκία".

    Ο κ. Μιχαηλίδης επανέλαβε ότι η Ε/κ πλευρά δεν ζητεί πολέμους, ούτε εντάσεις και εξέφρασε την ετοιμότητα για έναρξη διαλόγου το συντομότερο δυνατό γύρω από το θέμα της αποστρατικοποίησης.

    Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι οι τουρκικές απειλές στρέφονται και προς τη Μόσχα, ο ΥΠΕΞ επικαλέστηκε δηλώσεις του Πρέσβη της Ρωσίας στην Λευκωσία, ότι "η Κύπρος είναι ανεξάρτητο κράτος που δικαιούται να αγοράζει εξοπλισμούς για την άμυνά του".

    Αναφερόμενος στη συνάντηση με το Διευθυντή για Υποθέσεις Νοτίου Ευρώπης στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Κέρι Κάβανο στην Πορτογαλλία, ο κ. Μιχαηλίδης δήλωσε ότι οι θέσεις της κυβέρνησης ήταν οι ίδιες πριν και μετά τη Λισσαβώνα.

    Ερωτηθείς τί σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση για τις τουρκικές απειλές, ο κ. Μιχαηλίδης επανέλαβε ότι έγιναν διαβήματα, τονίζοντας ότι "είναι για το λόγο αυτό που η τελική μας απάντηση προς τον κ. Κάβανο ήταν ρηματική".

    Επαναλαμβάνοντας τη δήλωση του Πρόεδρου Κληρίδη, ο ΥΠΕΞ δήλωσε ότι ρηματικές απαντήσεις δίνονται όταν θέλει κανείς να δώσει ένα μήνυμα πολύ δυνατό "ότι κάθε λέξη που λέμε είναι η τελική και οριστική μας θέση", σημείωσε ο κ. Μιχαηλίδης.

    Οπως είπε, κατά τη συνάντηση δόθηκε στον Αμερικανό αξιωματούχο το μήνυμα ότι δεν είναι δυνατό να γίνεται συζήτηση για κάποιο θέμα και να ακολουθούν απειλές.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [03] Κληρίδης: Συνεχίζεται το εξοπλιστικό πρόγραμμα

    Λευκωσία, 10/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Εθνικής Φρουράς θα συνεχιστεί όπως έχει προγραμματιστεί, διαβεβαίωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης.

    Μιλώντας στο περιθώριο του γεύματος, που παρέθεσε στο Προεδρικό Μέγαρο σε παιδιά των εγκλωβισμένων, ο Πρόεδρος Κληρίδης κλήθηκε να σχολιάσει τις τουρκικές απειλές με αφορμή τα εξοπλιστικά προγράμματα της Εθνικής Φρουράς.

    "Oι εξοπλισμοί μας θα συνεχίσουν όπως έχουν προγραμματιστεί", είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Κληθείς να σχολιάσει το περιεχόμενο της συνάντησής του με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο, Χαν Σουγκ Τζου, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι είναι η τελευταία φορά που ο κ. Χαν έρχεται για διερευνητική δουλειά.

    Σε ερώτηση αν θα έχει συνάντηση με το Ραούφ Ντενκτάς το 1997, ο Πρόεδρος Κληρίδης απάντησε: "Δεν το ξέρω αυτό το πράγμα, θα φανεί εν τη εξελίξει."

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [04] Συνάντηση Κληρίδη - Χαν Σουνγκ Τζου

    Λευκωσία, 10/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Στον τρόπο με τον οποίο η πλευρά μας θα έβλεπε τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Χαν Σουγκ Τζου, επικεντρώθηκε η συνάντηση που είχε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης με τον κ. Χαν.

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης είπε ότι ο κ. Χαν "εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτή θα είναι η τελευταία επίσκεψη διερευνητικού χαρακτήρα, υπονοώντας έτσι ότι ελπίζει με την επόμενη επίσκεψη να ξεκινήσει τη διαδικασία του εκ του σύνεγγυς διαλόγου για την προετοιμασία μιας συνάντησης μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς".

    Ο κ. Κασουλίδης σημείωσε ότι "η συζήτηση περιεστράφη γύρω από τον τρόπο με τον οποίο η πλευρά μας θα έβλεπε τον εκπρόσωπο του ΓΓ να εκινείτο όταν θα ξεκινήσει την εντατική ή επιταχυνόμενη, όπως ο κ. Χαν την ονόμασε, διαδικασία του εκ του σύνεγγυς διαλόγου".

    "Ο κ. Χαν", πρόσθεσε ο κ. Κασουλίδης, "δεν ασχολήθηκε ούτε με θέματα στρατιωτικού διαλόγου ούτε με τα θέματα των υπερπτήσεων, παρόλο που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πήρε την ευκαιρία για να καταγγείλει τις τουρκικές απειλές".

    Εξάλλου ο κ. Χαν αποφεύγοντας να μπει σε λεπτομέριες σχετικά με τα όσα συζήτησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είπε ότι η συνάντηση αποτελεί μέρος της διαδικασίας προετοιμασίας για πραγματοποίηση εκ του σύνεγγυς συνομιλιών.

    "Ενα απο τα ερωτήματα είναι και οι προοπτικές απευθείας συνάντησης", είπε ο κ. Χαν, προσθέτοντας ότι ελπίζει μετά το πέρας των συναντήσεών του να έχει "κάποια απάντηση".

    Ερωτηθείς εάν συνάντησε το Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών Μάλκολμ Ρίφκιντ κατά την επίσκεψή του στο Λονδίνο, ο κ. Χαν απάντησε καταφατικά, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει στενή συνεργασία μεταξύ των Ηνωμένων Εθνών, της Βρετανίας των ΗΠΑ και των άλλων μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Ρίφκιντ αναφορικά με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, ο κ. Χαν είπε ότι το θέμα αυτό δε συζητήθηκε στη συνάντηση που είχαν.

    Πάνω στο ίδιο θέμα ο κ. Κασουλίδης είπε ότι ο κ. Χαν ανέφερε ότι έχει στενή επαφή με τις κυβερνήσεις του Λονδίνο, της Ουάσινγκτον, της Βόννης και του Παρισιού και "νοιώθει ότι είναι σε θέση να συντονίζει όλες τις προσπάθειες εκ μέρους του ΓΓ με τρόπο ώστε να μην υπάρχουν ενέργειες προς διάφορες κατευθύνσεις".

    Σε ερώτηση αναφορικά με το στρατιωτικό διάλογο ο κ. Χαν είπε ότι "δυστυχώς δεν έχει σημειωθεί πρόοδος μέχρι στιγμής, αλλά", πρόσθεσε, "οι προσπάθειες συνεχίζονται", ενώ αναφορικά με το θέμα του μορατόριουμ στις υπερπτήσεις, ο κ. Χαν είπε ότι ελπίζει να βρεθεί κάποια συμφωνία.

    Ο κ. Κασουλίδης είπε ότι κατά τη συνάντηση αφέθηκε να νοηθεί ότι στην περίπτωση που υπάρχει αλλαγή στο ΓΓ του ΟΗΕ, ο κ. Χαν θα παραμείνει στη θέση του.

    Νέα συνάντηση μεταξύ του Πρόεδρου Κληρίδη και του κ. Χαν θα γίνει αύριο το πρωί, κατά τη διάρκεια προγεύματος εργασίας στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο κ. Χαν θα συνοδεύεται από τον Αναπληρωτή Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Γκούσταβ Φεϊσέλ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)

    [05] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία, 10/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
         Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών          81.68 (-0.33)
    
         Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
         Τραπεζικοί Οργανισμοί                  90.22 (-0.36)
         Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί    74.32 (+0.55)
         Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                56.60 (+0.18)
         Βιομηχανικές Εταιρείες                 86.45 (-0.33)
         Τουριστικές Επιχειρήσεις               71.37 (+0.24)
         Εμπορικές Εταιρείες                    59.91 (-0.27)
         Αλλες Εταιρείες                        68.76 (-1.77)
    
         Ογκος Συναλλαγών                       ΛΚ 541336.950
    
    * Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [06] Ο Ρίφκιντ θέλει να δώσει μήνυμα ενεργότερης εμπλοκής

    Λευκωσία, 10/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Με την επίσκεψη του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών, Μάλκολμ Ρίφκιντ, στην Κύπρο, η Βρετανία θέλει να δώσει το μήνυμα ενεργότερης εμπλοκής στο Κυπριακό, που σημαίνει προώθηση πρωτοβουλιών για λύση του Κυπριακού και συνεπάγεται και συνάντηση με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Αυτό δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ο Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης, όταν κλήθηκε να σχολιάσει την αντίθεση του Προέδρου της Βουλής Σπύρου Κυπριανού στην επίσκεψη Ρίφκιντ στα κατεχόμενα.

    "Ο κ. Κυπριανού έχει τις επιφυλάξεις του σχετικά με την επίσκεψη, τις οποίες δημοσιοποίησε και οι οποίες είναι σεβαστές", πρόσθεσε ο κ. Μιχαηλίδης ενώ απέρριψε ισχυρισμούς ότι ο κ. Κυπριανού δεν είχε ενημερωθεί για το θέμα.

    "Με τον κ. Κυπριανού επικοινωνούμε κάθε μέρα, έχουμε στενότατη σχέση. Σίγουρα δεν είχε ζητηθεί να συμφωνήσει ή όχι", είπε.

    Σκοπός της επίσκεψης Ρίφκιντ, είπε ο κ. Μιχαηλίδης, είναι καθαρά το Κυπριακό και όχι θέματα διμερή.

    Η τακτική αυτή δεν είναι καινούργια, είπε ο κ. Μιχαηλίδης, σημειώνοντας ότι αριθμός ξένων Υπουργών Εξωτερικών επισκέφθηκαν τα κατεχόμενα για συναντήσεις με τον κ. Ντενκτάς και στο παρελθόν.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.03 run on Tuesday, 10 December 1996 - 21:14:40 UTC