Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 96-12-12

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org,cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αναχώρησε ο Χαν Σουγκ Τζου
  • [02] ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΠΣΩΠΟ, Οι νέες δηλώσεις Ρίφκιντ ανταποκρίνονται περισσότερο στην επίσημη πολιτική της Βρετανίας
  • [03] Σαφώς καλύτερη η υγεία του Προέδρου Κληρίδη
  • [04] Κασουλίδης: Επιπρόσθετα μέτρα έχει λάβει η ΕΦ στον Αγιο Δομέτιο
  • [05] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [06] ΘΑ ΠΡΟΒΕΙ Ο ΒΡΕΤΑΝΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ, Bολιδοσκοπήσεις για τομείς πιθανής ελαστικότητας.

  • [01] Αναχώρησε ο Χαν Σουγκ Τζου

    Λάρνακα, 12/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Αναχώρησε για την Αθήνα σήμερα το πρωϊ ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Χαν Σουγκ Τζου, συνοδευόμενος από τον Αναπληρωτή Ειδικό Αντιπρόσωπο, Γκούσταβ Φεϊσέλ.

    Ο κ. Χαν ήλθε στην Κύπρο την Τρίτη και είχε δύο συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και δύο με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Σε χθεσινές δηλώσεις του, παρατήρησε ότι δεν έχει σμικρυνθεί η διαφορά μεταξύ των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο. Ωστόσο, παρουσιάστηκε αισιόδοξος ότι μπορεί να επιτευχθεί πρόοδος για λύση του Κυπριακού.

    Από την Αθήνα, οι κύριοι Χαν και Φεϊσέλ θα μεταβούν στην Αγκυρα για συνομιλίες με την τουρκική κυβέρνηση.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [02] ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΠΣΩΠΟ, Οι νέες δηλώσεις Ρίφκιντ ανταποκρίνονται περισσότερο στην επίσημη πολιτική της Βρετανίας

    Λευκωσία, 12/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Οι νέες δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας Μάλκολμ Ρίφκιντ ανταποκρίνονται περισσότερο στην επίσημη πολιτική της Βρετανίας.

    Αυτό ανέφερε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Βρετανού Υπουργού στη συνέντευξή του στον Ελληνικό Ραδιοσταθμό Λονδίνου (LGR).

    "Είναι γεγονός ότι οι νέες δηλώσεις του κ. Ρίφκιντ ανταποκρίνονται περισσότερο στα όσα η Βρετανία, κατά καιρούς αναφέρει σαν επίσημη πολιτική της, και συνάδουν περισσότερο προς το πνεύμα της απόφασης της 6ης Μαρτίου του 1995", είπε.

    Αναφορικά με την κατηγορηματική δήλωση ότι δεν υπάρχει πρόθεση της Βρετανίας για αναγνώριση του Τ/κ ψευδοκράτους, συνέχισε ο κ. Κασουλίδης, "αυτό και πάλι ανταποκρίνεται σε επανειλημμένες διαβεβαιώσεις από πλευράς της (βρετανικής κυβέρνησης) όσον αφορά το καθεστώς του κ. Ντενκτάς".

    Πρόσθεσε ότι εκείνο το οποίο ανησύχησε την κυβέρνηση δεν είναι η περίπτωση αλλαγής προθέσεων αλλά ο κ. Ντενκτάς πρέπει να παίρνει τα σωστά μηνύματα. "Να μην περνά ποτέ από το νου του ότι υπάρχει και η ελάχιστη πιθανότης ότι υπάρχει πρόθεση αναγνώρισης από τη διεθνή κοινότητα του παράνομου καθεστώτος του," είπε ο Εκπρόσωπος.

    Ο κ. Κασουλίδης αποκάλυψε στους δημοσιογράφους ότι μετά τις δηλώσεις Ρίφκιντ, ο Υπατος Αρμοστής της Κύπρου στη Βρετανία, "προέβη σε παραστάσεις στο βρετανικό ΥΠΕΞ, έθεσε ερωτήματα" όπου η κυπριακή κυβέρνηση απαιτούσε ξεκαθάρισμα τοποθετήσεων.

    Σε ερώτηση αν το θέμα έχει λήξει ή η κυπριακή κυβέρνηση θα ζητήσει εξηγήσεις ποιά από τις δύο τοποθετήσεις του κ. Ρίφκιντ ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, ο κ. Κασουλίδης απάντησε ότι δεν γνωρίζει πώς ο Πρόεδρος Κληρίδης θα χειριστεί το θέμα.

    Σημείωσε ωστόσο ότι "θα είναι μια κατάλληλη ευκαιρία κατά την επίσκεψη του Βρετανού ΥΠΕΞ να υπάρξει μια ανταλλαγή απόψεων η οποία θα οδηγήσει το θέμα στις σωστές του διαστάσεις".

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [03] Σαφώς καλύτερη η υγεία του Προέδρου Κληρίδη

    Λευκωσία, 12/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Σαφώς καλύτερη, χαρακτήρισε σήμερα την υγεία του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης.

    Πρόσθεσε ότι οι θεράποντες ιατροί θα τον εξετάσουν ξανά, πριν συστήσουν στον Πρόεδρο το τί θα γίνει.

    "Αν οι γιατροί κρίνουν ότι δεν θα ήταν υπέρ της κατάστασης της υγείας του να πάει στο Δουβλίνο, δεν θα πάει."

    Η απάντηση θα δοθεί αύριο, κατέληξε.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [04] Κασουλίδης: Επιπρόσθετα μέτρα έχει λάβει η ΕΦ στον Αγιο Δομέτιο

    Λευκωσία, 12/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Επιπρόσθετα μέτρα ασφαλείας, έχει λάβει η Εθνική Φρουρά (ΕΦ) στην περιοχή του Αγίου Δομετίου, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης.

    Κληθείς να σχολιάσει την κατάσταση που δημιουργείται στην περιοχή, μετά τα νέα έργα των Τούρκων, ο κ. Κασουλίδης είπε:

    "Μετά από επικοινωνία με τον Υπαρχηγό της Εθνικής Φρουράς, η ΕΦ έχει λάβει όλα τα απαραίτητα επιπρόσθετα μέτρα ασφάλειας για την προστασία των κατοίκων της περιοχής".

    Ο κ. Κασουλίδης απέφυγε να αναφερθεί στα μέτρα που έχουν ληφθεί, αλλά εξέφρασε την πεποίθηση ότι "οι κάτοικοι της περιοχής θα τα αισθανθούν".

    Διευκρίνισε ότι δεν υπήρχε στην περιοχή συμφωνία για απαγκίστρωση. Πρόσθεσε ότι γίνονται οι απαραίτητες διαμαρτυρίες από την πλευρά μας.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [05] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία, 12/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
         Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών          81.35 (-0.22)
    
         Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
         Τραπεζικοί Οργανισμοί                  90.04 (-0.03)
         Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί    73.72 (+0.29)
         Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                55.42 (-2.21)
         Βιομηχανικές Εταιρείες                 85.63 (-0.21)
         Τουριστικές Επιχειρήσεις               72.08 (-0.07)
         Εμπορικές Εταιρείες                    59.44 (-1.34)
         Αλλες Εταιρείες                        68.71 (+0.96)
    
         Ογκος Συναλλαγών                       ΛΚ 609038.374
    
    * Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΑΠ)

    [06] ΘΑ ΠΡΟΒΕΙ Ο ΒΡΕΤΑΝΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ, Βολιδοσκοπήσεις για τομείς πιθανής ελαστικότητας

    Λευκωσία, 12/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Βολιδοσκόπηση των θέσεων των δύο πλευρών, ώστε να διαπιστώσει τομείς πιθανής ελαστικότητας, θα επιχειρήσει ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μάλκολμ Ρίφκιντ, κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο.

    Αυτό δήλωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντέιβιντ Ντέιβις, μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων σε ειδική συζήτηση για το Κυπριακό.

    Ο κ. Ντέιβις ανέφερε ότι ο αντιπρόσωπος της Βρετανίας για το Κυπριακό Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ πραγματοποίησε τρεις επισκέψεις στην Κύπρο, κατά τις οποίες βολιδοσκόπησε τις θέσεις των δύο πλευρών για διαπίστωση των τομέων ελαστικότητας, προσέγγιση την οποία θα ακολουθήσει και ο κ. Ρίφκιντ.

    "Πιστεύουμε", είπε, "ότι η βάση για πολιτική λύση βρίσκεται ήδη στο τραπέζι, πράγμα που αποτελεί αποτέλεσμα σκληρής κι επίπονης εργασίας πολλών ετών, κάτω από την ηγεσία του ΟΗΕ".

    Σε άλλο σημείο της δήλωσής του, ο κ. Ντέιβις τόνισε την ανάγκη αντίληψης των κινδύνων που περικλείει η κατάσταση στην Κύπρο ως έχει και της ευκαιρίας που υπάρχει για διαμόρφωση μιας λύσης, προτού αυτό καταστεί ακόμα πιο δύσκολο.

    Η επίσκεψη στην Κύπρο του κ. Ρίφκιντ, συνέχισε, εκφράζει την προσωπική του δέσμευση να βοηθήσει να ξεπεραστεί το πρόβλημα και αντικατοπτρίζει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να στηρίξει το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, ώστε το 1997 να καταστεί έτος πραγματικής προόδου στην Κύπρο.

    Τόνισε, εξάλλου, την ανάγκη όλες οι χώρες που ενδιαφέρονται να προωθήσουν ένα μέλλον ασφαλείας κι ευημερίας για την Κύπρο, να εργαστούν μαζί στενά κι εποικοδομητικά, εάν θα πετύχουμε στην αναζήτηση λύσης στο Κυπριακό.

    Αναφορικά με την αίτηση της Κύπρου για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο κ. Ντέιβις αναφέρθηκε στα οφέλη που θα αποκομίσει ιδιαίτερα η Τ/κ κοινότητα, όπως μιαν αναγνωρισμένη θέση στον ευρύτερο κόσμο.

    Επεσήμανε, εξάλλου, ότι οι δύο κοινότητες δεν πρέπει να υποτιμούν τις ευκαιρίες που προσφέρει η ένταξη, αλλά ούτε και τις δυσκολίες. Ο κ. Ντέιβις είπε, ακόμη, ότι πρέπει να δώσουμε στην Τ/κ κοινότητα να αντιληφθεί τα προτερήματα που θα της δώσει η ένταξη.

    Επανέλαβε τη θέση ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ θα ήταν πολύ πιο εύκολη εάν είχε λυθεί μέχρι τότε το Κυπριακό, τονίζοντας, ωστόσο, ότι η βρετανική κυβέρνηση απορρίπτει τον ισχυρισμό ότι δίδει στους Τ/Κ βέτο στην ένταξη της Κύπρου.

    Αναφερόμενος στους εξοπλισμούς της κάθε πλευράς, ο κ. Ντέιβις είπε ότι αυτοί δίδουν το αίσθημα ασφάλειας μόνο στην πλευρά που εξοπλίζεται, προσθέτοντας ότι εάν αντιμετωπιστούν τα θέματα ασφάλειας, δεν θα ήταν αδύνατο να αντιμετωπιστούν και οι άλλες δυσκολίες.

    Τέλος, ο κ. Ντέιβις είπε ότι κατά την ιστορική, όπως τη χαρακτήρισε, επίσκεψη του κ. Ρίφκιντ στην Κύπρο την ερχόμενη εβδομάδα, θα συζητηθούν τα διάφορα θέματα τόσο με τον Πρόεδρο Κληρίδη, όσο και με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Στόχος του κ. Ρίφκιντ, είπε, θα είναι να τους βοηθήσει να βρουν τρόπους με τους οποίους να γεφυρωθούν οι διαφορές και να διασφαλιστεί ένα ασφαλές κι ευήμερο μέλλον για την Κύπρο.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.03 run on Thursday, 12 December 1996 - 21:23:46 UTC