Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 96-12-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org,cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η Κύπρος αναμένει επαναβεβαίωση των θέσεων της ΕΕ
  • [02] Κλίντον: Τα γεγονότα του καλοκαιριού αύξησαν την ένταση
  • [03] Το Κυπριακό θα συζητηθεί στη σύνοδο κορυφής ΗΠΑ-ΕΕ
  • [04] Προς επαναβεβαίωση της ειλημμένης απόφασης για έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών ΕΕ-Κύπρου οδεύει η Σύνοδος του Δουβλίνου

  • [01] Η Κύπρος αναμένει επαναβεβαίωση των θέσεων της ΕΕ

    Δουβλίνο, 14/12/1996 (ΚΥΠΕ - Μαρία Μάιλς) -- Η Κύπρος αναμένει ότι η τελική διακήρυξη της Συνόδου Κορυφής του Δουβλίνου, η οποία ολοκληρώνεται σήμερα, θα επαναβεβαιώσει τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) για την Κύπρο.

    Αυτό δήλωσαν στο ΚΥΠΕ διπλωματικές πηγές οι οποίες ανέφεραν επίσης ότι ενδέχεται πως στο κεφάλαιο της διακήρυξης, που αφορά τη διεύρυνση, δε θα υπάρξει ονομαστική αναφορά σε καμιά από τις υποψήφιες χώρες για ένταξη στην ΕΕ.

    "Αναμένουμε επαναβεβαίωση των όσων έχουν λεχθεί από την ΕΕ για την Κύπρο, περιλαμβανομένης και της απόφασης της 6ης Μαρτίου, 1995", εκτιμούν οι ίδιες πηγές.

    Η απόφαση αυτή, εξήγησαν, δεν αλλοιώνεται, είτε υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά στην Κύπρο είτε όχι στο τελικό κείμενο.

    Παράλληλα, σημειώνεται ότι η γενική εκτίμηση είναι πως δεν θα υπάρξει σύνδεση του Κυπριακού με τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας στη διακήρυξη, όπως υπήρξε στη διακήρυξη του Δουβλίνου τον Ιούνιο του 1990, η οποία αναφέρει τα εξής: "Επαναβεβαιώνοντας ότι το κυπριακό πρόβλημα επηρεάζει τις σχέσεις ΕΕ- Τουρκίας, τονίζει την ανάγκη για γρήγορη αφαίρεση των εμποδίων που παρεμποδίζουν τις προσπάθειες για αποτελεσματικές δικοινοτικές συνομιλίες."

    "Εμείς επιθυμούμε να συνεχίσει η ενταξιακή πορεία της Κύπρου, ανεξάρτητα από την πορεία επίλυσης του Κυπριακού", ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

    Εξάλλου, ο Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης θα παραστεί σήμερα στο γεύμα της προεδρίας της ΕΕ και σε συνάντηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τις συνδεδεμένες με την ΕΕ χώρες.

    Ο ΥΠΕΞ θα ενημερώσει για τα μέτρα που παίρνει η Κύπρος στην πορεία εναρμόνισής της με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, συμπεριλαμβανομένων και θεμάτων που αφορούν στην καταπολέμηση των ναρκωτικών και του οργανωμένου εγκλήματος.

    Στο μεταξύ, εκτιμάται ότι η ΥΠΕΞ της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ, στο δείπνο που θα έχει με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου Τουρκίας-ΕΕ, θα εγείρει θέμα προσωρινής ένταξης της Κύπρου, σε συνάρτηση με την πάγια θέση της Τουρκίας ότι πρέπει να ενταχθεί κι αυτή στην ΕΕ παράλληλα με την Κύπρο.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΑΠ)

    [02] Κλίντον: Τα γεγονότα του καλοκαιριού αύξησαν την ένταση

    Ουάσιγκτον, 14/12/1996 (ΚΥΠΕ - Δημήτρης Απόκης) -- Ο Λευκός Οίκος έδωσε χθες στη δημοσιότητα τη διμηνιαία έκθεση του Αμερικανού προέδρου Μπίλ Κλίντον για το Κυπριακό.

    Στην έκθεσή του, ο Αμερικάνος πρόεδρος εκφράζει τη λύπη του για τους πρόσφατους σκοτωμούς στο νησί και αναφέρει ότι τα γεγονότα αυτά αύξησαν την ένταση και περιπλέκουν την προσπάθεια για επίτευξη λύσης στο κυπριακό πρόβλημα.

    "Λυπούμαι διότι διακοινοτική βία, συμπεριλαμβανομένων σκοτωμών άμαχων πολιτών, ήταν τα γεγονότα που κυριάρχησαν στην περίοδο της έκθεσης", παρατηρεί ο κ. Κλίντον.

    "Αυτά τα γεγονότα αύξησαν τις διακοινοτικές εντάσεις στο χειρότερο επίπεδο, από πολλά χρόνια, και περιέπλεξαν τις προσπάθειες που έχουν ως στόχο την επίτευξη διαρκούς λύσης στο Κυπριακό", προσθέτει.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρει στη συνέχεια ότι οι απεσταλμένοι του πληροφόρησαν τα ενδιαφερόμενα μέρη πως η συγκεκριμένη βία υπογραμμίζει το απαράδεκτο της υπάρχουσας κατάστασης και την αναγκαιότητα για διπλασιασμό των προσπαθειών προς επίτευξη λύσης μέσα από διαπραγματεύσεις.

    "Σε συναντήσεις με τις δύο κοινότητες στην Κύπρο και τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας, οι απεσταλμένοι μου επεσήμαναν ότι η βία αυτή υπογραμμίζει το απαράδεκτο της υπάρχουσας κατάστασης και την ανάγκη για διπλασιασμό των προσπαθειών προς επίτευξη λύσης μέσα από διαπραγματεύσεις", σημειώνει ο κ. Κλίντον.

    Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος Κλίντον επαναλαμβάνει τη δέσμευση της κυβέρνησής του για προώθηση διαρκούς λύσης στο Κυπριακό και την ανάγκη για λήψη μέτρων με στόχο την αποφυγή κρίσης.

    "Παρά τα τραγικά γεγονότα του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου, η κυβέρνησή μου παραμένει δεσμευμένη να προωθήσει μια διαρκή ειρήνη στο νησί. Με δεδομένο το επείγον της παρούσας κατάστασης, προσφεύγουμε πάλι στην αναγκαιότητα εφαρμογής πρακτικών μέτρων με στόχο τη μείωση της πιθανότητας για δημιουργία κρίσης. Ελπίζουμε ότι και οι δυο πλευρές θα αναγνωρίσουν πόσο μεγάλη είναι η σημασία αυτών των μέτρων και θα τα θέσουν αμέσως σε εφαρμογή."

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΑΠ)

    [03] Το Κυπριακό θα συζητηθεί στη σύνοδο κορυφής ΗΠΑ-ΕΕ

    Ουάσιγκτον, 14/12/1996 (ΚΥΠΕ - Δημήτρης Απόκης) -- Το Κυπριακό θα είναι στην ημερήσια διάταξη της συνόδου κορυφής μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ευρωπαϊκής Ενωσης, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΚΥΠΕ, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νίκολας Μπέρνς δήλωσε ότι το Κυπριακό θα συζητηθεί στη συνάντηση κορυφής της ερχόμενης Δευτέρας μεταξύ του Προέδρου Μπιλ Κλίντον και της ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    "Αναμένω ότι το Κυπριακό θα αποτελέσει ένα από τα θέματα, διότι και οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ενωση επιθυμούν να βοηθήσουν στην εξεύρεση λύσης αυτής της διαφοράς. Συνήθως συζητούμε το Κυπριακό με τους Ευρωπαίους", επεσήμανε ο κ. Μπερνς.

    Το γεγονός ότι το Κυπριακό θα είναι στην ημερήσια διάταξη της συνόδου επιβεβαίωσε και ψηλά ιστάμενος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

    Σε ερώτηση του ΚΥΠΕ για το θέμα είπε: "Είναι ορθό ότι το Κυπριακό ενδεχομένως να περιληφθεί επίσης στην ημερήσια διάταξη, νομίζω υπό την έννοια ότι οι ΗΠΑ και η ΕΕ θέλουν να συνεργασθούν για να υποστηρίξουν τις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης σε αυτά τα μακροχρόνια προβλήματα", είπε ο ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΑΠ)

    [04] Προς επαναβεβαίωση της ειλημμένης απόφασης για έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών ΕΕ-Κύπρου οδεύει η Σύνοδος του Δουβλίνου

    Δουβλίνο, 14/12/1996 (της απεσταλμένης του ΚΥΠΕ Μαρίας Μάιλς) -- Η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) αναμένεται να επαναβεβαιώσει σήμερα όπως η διαδικασία διεύρυνσης της Ενωσης προχωρήσει όπως αυτή αποφασίστηκε στη Σύνοδο της Μαδρίτης, το Δεκέμβριο του 1995.

    Ταυτόχρονα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα καλεί την Τουρκία να ασκήσει την επιρροή της για λύση του Κυπριακού, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Αυτά αναφέρονται στο προσχέδιο συμπερασμάτων της ιρλανδικής προεδρίας της ΕΕ για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, η οποία άρχισε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα στο Δουβλίνο.

    Στο προσχέδιο της διακήρυξης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναφέρει συγκεκριμένα ότι "επιβεβαιώνει το χρονοδιάγραμμα για τη διαδικασία διεύρυνσης, όπως καθορίστηκε στη συνάντησή του στη Μαδρίτη".

    Σύμφωνα με την απόφαση της Μαδρίτης, το Συμβούλιο "επαναλαμβάνει ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Μάλτα και την Κύπρο θα αρχίσουν, στη βάση των προτάσεων της Κομισιόν, έξι μήνες μετά το τέλος της Διακυβερνητικής Διάσκεψης, το 1996, και θα λάβει υπόψη τα αποτελέσματά της".

    Το προσχέδιο της ιρλανδικής προεδρίας αναφέρει επίσης ότι η Κομισίον ενημέρωσε το Συμβούλιο για την πρόοδο που επετεύχθη στο θέμα της διεύρυνσης της ΕΕ. Ταυτόχρονα, καλωσορίζει την πρόθεση της Κομισιόν να παρουσιάσει προτάσεις για συνολική ενδυνάμωση της προενταξιακής στρατηγικής.

    Οσον αφορά στην Τουρκία, το προσχέδιο αναφέρει ότι "το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να χρησιμοποιήσει την επιρροή της ώστε να συμβάλει στη λύση του Κυπριακού, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ".

    Παράλληλα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο "επαναβεβαιώνει τη σημασία που αποδίδει στην περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία τόσο στον οικονομικό όσο και στον πολιτικό τομέα".

    Ωστόσο, "σημειώνει με λύπη" ότι "παραμένουν κάποια σοβαρά θέματα να επιλυθούν" στις μεταξύ τους σχέσεις.

    Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλωσορίζει τη δεδηλωμένη πρόθεση της τουρκικής κυβέρνησης "να λάβει μέτρα για βελτίωση των κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων" και τονίζει τη σημασία που αποδίδει η ΕΕ στην ανάγκη "να γίνονται σεβαστά τα ψηλά επίπεδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων".

    Επίσης, το Συμβούλιο καλεί την Προεδρία της ΕΕ να συνεχίσει τις προσπάθειές της, μετά τη διακήρυξή του της 15ης Ιουλίου 1996, για "προώθηση αποδεκτής λύσης σχετικά με την κατάσταση στην περιοχή του Αιγαίου, σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα" και να συνεχίσει τις επαφές της με την τουρκική κυβέρνηση, με στόχο να πραγματοποιηθεί σύντομα Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ- Τουρκίας.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΑ/ΑΠ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.03 run on Saturday, 14 December 1996 - 20:38:42 UTC