Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 96-12-16

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org,cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Κληρίδης - Βρετανός ΥΠΕΞ
  • [02] Δημοτικοί Σύμβουλοι Λευκωσίας, Λεμεσού, Πάφου, Λάρνακας, Αμμοχώστου
  • [03] Ρίφκιντ: Η περαιτέρω στρατικοποίηση θα ήταν ένα μεγάλο βήμα προς τη λανθασμένη κατεύθυνση
  • [04] Υπουργός Οικονομικών στις Βρυξέλλες
  • [05] Θέματα ασφάλειας συζητεί ο Ρίφκιντ
  • [06] Απεσταλμένος του Προέδρου Κληρίδη μεταβαίνει στη Μόσχα ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ
  • [07] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [08] Ο Ρίφκιντ υπέβαλε δέκα σημεία που θεωρεί ότι προσφέρουν την καλύτερη βάση για επίτευξη προόδου
  • [09] Ρίφκιντ: Υπάρχει προοπτική για προόδο το 1997
  • [10] Η Κύπρος θα επιδιώξει συνάντηση με το νέο ΓΓ του ΟΗΕ

  • [01] Πρόεδρος Κληρίδης - Βρετανός ΥΠΕΞ

    Λευκωσία, 16/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μάλκολμ Ρίφκιντ άρχισε σήμερα τις επαφές του στη Λευκωσία με πρόγευμα εργασίας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    Από βρετανικής πλευράς, στη συνάντηση συμμετέχουν και ο ειδικός αντιπρόσωπος της Βρετανίας για το Κυπριακό Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ και ο Υπατος Αρμοστής Ντέιβιντ Μάτεν.

    Από κυπριακής πλευράς συμμετέχουν και ο Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης, ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Παντελής Κούρος και ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Αλέκος Σιάμπος.

    Μετά το πρόγευμα εργασίας ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο κ. Ρίφκιντ θα έχουν ιδιαίτερη συνάντηση.

    Στις 10 το πρωί, ο Βρετανός ΥΠΕΞ θα επισκεφθεί το βρετανικό απόσπασμα παρά το Λήδρα Πάλας.

    Στις 12 το μεσημέρι θα μεταβεί στα κατεχόμενα όπου θα έχει ιδιαίτερη συνάντηση με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και θα παρακαθήσει σε γεύμα εργασίας που θα του παραθέσει ο Ντενκτάς.

    Στις 2.30 το απόγευμα θα δώσει δημοσιογραφική διάσκεψη στο Λήδρα Πάλας. Στις 3.20 θα περπατήσει στην παλιά Λευκωσία, από την Πλατεία Ελευθερίας προς την Πύλη Αμμοχώστου.

    Στις 4.45 θα αναχωρήσει από το Διεθνές Αεροδρόμιο της Λάρνακας.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΚΝ/ΓΠ)

    [02] Δημοτικοί Σύμβουλοι Λευκωσίας, Λεμεσού, Πάφου, Λάρνακας, Αμμοχώστου

    Λευκωσία, 16/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Στο Δήμο Λευκωσίας ο ΔΗΣΥ εξέλεξε 10 Δημοτικούς Συμβούλους, το ΑΚΕΛ 7, το ΔΗΚΟ 5, η ΕΔΕΚ 2 οι Ενωμένοι Δημοκράτες 1 και οι Οικολόγοι 1.

    Στο Δήμο Λεμεσού το ΑΚΕΛ εξέλεξε 9, το ΔΗΣΥ 8, το ΔΗΚΟ 5, η Κίνηση H Πόλη μας 2, η ΕΔΕΚ 1 και Ενωμένοι Δημοκράτες 1.

    Στη Λάρνακα εξελέγησαν 10 Δημοτικοί Σύμβουλοι του ΔΗΣΥ, 10 του ΑΚΕΛ, 4 του ΔΗΚΟ, 2 της ΕΔΕΚ.

    Στο Δήμο Πάφου ο ΔΗΣΥ εξέλεξε 4 δημοτικούς συμβούλους, το ΑΚΕΛ 3, το ΔΗΚΟ 3, η ΕΔΕΚ 2, η Ανεξάρτητη Επιλογή 1 και το Νέο Οραμα 1.

    Στο Δήμο Αμμοχώστου εξελέγησαν 22 δημοτικοί Σύμβουλοι της συνεργασίας των κομμάτων και 2 της ανεξάρτητης κίνησης Ευαγόρας.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [03] Ρίφκιντ: Η περαιτέρω στρατικοποίηση θα ήταν ένα μεγάλο βήμα προς τη λανθασμένη κατεύθυνση

    Λευκωσία, 16/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μάλκολμ Ρίφκιντ τόνισε την ανάγκη για επιβράδυνση των εξοπλιστικών ρυθμών στην Κύπρο, ενόψει της προοπτικής επίτευξης προόδου στο Κυπριακό μέσα στους επόμενους μήνες.

    Σε δηλώσεις ύστερα από τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Κληρίδη, ο κ. Ρίφκιντ είπε ότι περαιτέρω στρατικοποίηση στο νησί θα ήταν ένα "μεγάλο βήμα προς τη λανθασμένη κατεύθυνση".

    Οπως ανέφερε στη συνάντηση συζητήθηκε μεταξύ άλλων και το θέμα της ασφάλειας, η οποία, όπως είπε, έχει μια πρακτική και μια ψυχολογική διάσταση.

    "Ολοι αναγνωρίζουμε ότι οποιαδήποτε λύση θα πρέπει να περιέχει και το στοιχείο της ασφάλειας", υπογράμμισε ο κ. Ρίφκιντ.

    Ο Βρετανός Υπουργός επεσήμανε την έντονη στρατιωτική παρουσία που υπάρχει στο νησί, υποστηρίζοντας ότι για μια χώρα στο μέγεθος της Κύπρου τέτοιοι εξοπλισμοί είναι "παράλογα και επικίνδυνα μεγάλοι" διότι δεν μπορεί κανείς να τους διαθέτει χωρίς να υπάρχει ο κίνδυνος ότι μπορεί να χρησιμοποιηθούν.

    "Οτιδήποτε μπορεί να συνεισφέρει προς την κατεύυθυνση της αποστρατικοποίσης του νησιού θα ήταν πολύ κερδοφόρο", υπογράμμισε ο κ. Ρίφκιντ.

    Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσα σε μια νύχτα και ότι αναγνωρίζει την ανάγκη για ασφάλεια, η οποία παρέχεται σε στρατιωτικό επίπεδο.

    Ωστόσο, ο κ. Ρίφκιντ σημείωσε ότι αυτό που τονίζει συνεχώς είναι ότι εάν υπάρχει κάποια προοπτική να σημειωθεί πρόοδος στο πολιτικό επίπεδο μέσα στις επόμενες βδομάδες ή μήνες δεν μπορεί να βοηθηθεί εάν στο μεταξύ υπάρξει περαιτέρω στρατικοποίηση στο νησί.

    "Αυτό θα ήταν ένα βήμα προς την λανθασμένη κατεύθυνση, και αυτό είναι ένα σημείο το οποίο πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλες τις πλευρές", υπέδειξε ο Βρετανός Υπουργός, τονίζοντας ότι η χώρα του δίνει μεγάλη σημασία στο θέμα της αποστρατικοποίησης.

    Ο κ. Ρίφκιντ χαρακτήρισε τις συνομιλίες του με τον Πρόεδρο Κληρίδη πολύ ουσιαστικές και πρόσθεσε ότι είναι πολύ ενθαρρυντικό να ακούει κανείς σε ποίο βαθμό ο Πρόεδρος επιθυμεί όπως υπάρξει πραγματική πρόοδος το 1997.

    Επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα της Κύπρου είναι δύσκολο και πολύπλοκο, δήλωσε ότι δεν αναμένονται δραματικές εξελίξεις.

    "Αλλά αισθάνομαι την προθυμία για αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων με τη φαντασία και την ηγετική ικανότητα, η οποία αποτελεί αναγκαίο συστατικό για την επίτευξη προόδου", σημείωσε ο κ. Ρίφκιντ.

    Οπως ανέφερε, τα ζητήματα, που πρέπει να αντιμετωπισθούν είναι δύσκολα αλλά όχι ανυπέρβλητα.

    Εχει συνειδητοποιηθεί, πρόσθεσε, ότι ολόκληρη η Κύπρος μπορεί να κερδίσει από την επανένωση και αυτό πρέπει να γίνει με ένα τέτοιο τρόπο που να δείχνει μια νέα ελαστικότητα.

    "Γι'αυτό πιστεύω ότι υπάρχει ένα πραγματικό πεδίο για πρόοδο αλλά πρέπει να αναγνωρίσει κανείς ότι αυτό δεν πρόκειται να γίνει μέσα σε μια νύχτα, αλλά το 1997 πρέπει να είναι η χρονιά κατά την οποία ίσως υπάρξει μια σημαντική εξέλιξη", είπε.

    Ακολούθως ο κ. Ρίφκιντ εξέφρασε την ανυπομονησία να συναντηθεί με τον κατοχικό ηγέτη και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα δει στο Ραούφ Ντενκτάς μια παρόμοια προσέγγιση στα πράγματα, κατί το οποίο όπως είπε θα ήταν πολύ ενθαρρυντικό.

    Αλλά πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να προβλέψει κάτι τέτοιο και ότι θα βγάλει τα συμπεράσματα μετά την συνάντηση με τον Ντενκτάς.

    Ερωτηθείς κατά πόσο συζητήθηκε το θέμα των βρετανικών βάσεων με τον Πρόεδρο Κληρίδη, ο κ. Ρίφκιντ απάντησε αρνητικά, "Πιστεύω ότι υπάρχει μια πολύ καλή συνεννόηση και καλωσορίζουμε τη συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία στο θέμα αυτό".

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΚΝ/ΓΠ)

    [04] Υπουργός Οικονομικών στις Βρυξέλλες

    Λευκωσία, 16/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Υπουργός Οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου αναχώρησε σήμερα για τις Βρυξέλλες επικεφαλής αντιπροσωπείας για συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ενωση στα πλαίσια του δομημένου διαλόγου για δημοσιονομικά και οικονομικά θέματα.

    Οι συνομιλίες θα διεξαχθούν αύριο και από μέρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα μετέχουν ο Ιρλανδός Υπουργός Οικονομικών κ. Quinn και ο αρμόδιος Κοινοτικός Επίτροπος κ. de Silguy.

    Στην κυπριακή αντιπροσωπεία μετέχουν ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αυξέντης Αυξεντίου καθώς και ανώτεροι λειτουργοί του Υπουργείου Οικονομικών και της Κεντρικής Τράπεζας.

    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [05] Θέματα ασφάλειας συζητεί ο Ρίφκιντ

    Λευκωσία, 16/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Στη λύση του Κυπριακού, με ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα της ασφάλειας, επικεντρώθηκαν οι συζητήσεις της κυπριακής κυβέρνησης με το Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών, Μάλκολμ Ρίφκιντ, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών, Αλέκος Μιχαηλίδης, σημειώνοντας παράλληλα ότι η Βρετανία δίνει το μήνυμα ουσιαστικότερης εμπλοκής.

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά το πρόγευμα εργασίας με τον Πρόεδρο Κληρίδη, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι από τις συζητήσεις με το Βρετανό ομόλογό του προκύπτει ότι η Βρετανία προσπαθεί να δώσει το μήνυμα ουσιαστικότερης εμπλοκής και συμβολής στις ενέργειες για λύση του Κυπριακού.

    Ο ΥΠΕΞ είπε ότι έγινε μια ευρύτερη συζήτηση αναφορικά με τη διαδικασία και τα θέματα που η πλευρά μας θεωρεί κρίσιμα ενώ εκφράστηκαν οι θέσεις μας ενόψει του γεγονότος ότι το στάδιο αυτό είναι προπαρασκευαστικό και αναμένεται να αρχίσουν εντατικές διαβουλεύσεις στις αρχές Μαρτίου.

    "Αγγίξαμε πολλά θέματα", είπε, σημειώνοντας ότι το θέμα της ασφάλειας κυριάρχησε στις συζητήσεις. Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε επίσης, σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη, στο θέμα της πολυεθνικής δύναμης ενώ, όπως είπε, δε συζητήθηκε το θέμα των εγγυήσεων.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι δεν έγινε προσπάθεια από μέρους της Βρετανίας να επιβάλει οποιαδήποτε θέση στην πλευρά μας. "Αντίθετα", πρόσθεσε ο ΥΠΕΞ, "εκείνο που φάνηκε ήταν μια εκδήλωση ουσιαστικού ενδιαφέροντος για το πώς μπορούμε να προχωρήσουμε επιτυχώς στο επόμενο βήμα που πρέπει να είναι εντατικές διαβουλεύσεις και στη συνέχεια εντατικές διαπραγματεύσεις".

    Σχολιάζοντας δήλωση του κ. Ρίφκιντ, ότι αν προχωρήσουν οι εξοπλισμοί αυτό θα είναι βήμα προς τη λανθασμένη κατεύθυνση ενόψει της προσπάθειας που αρχίζει, ο ΥΠΕΞ είπε ότι ο Βρετανός ομόλογός του απαντούσε σε ερώτηση ξένου δημοσιογράφου αναφορικά με το θέμα.

    Στις συζητήσεις με το Βρετανό Υπουργό, είπε, αναφέρθηκε ότι "η Κύπρος δεν πρέπει να γίνει χώρος τεράστιας στρατιωτικής μηχανής", αλλά σημείωσε, το θέμα "δεν ήταν κεντρικό μέρος της συζήτησης". Εξάλλου, είπε ότι δεν έγινε αναφορά στο θέμα των υπερπτήσεων.

    Ο ΥΠΕΞ είπε ότι υπήρξε "μια ανταλλαγή απόψεων αναφορικά με το πώς η όλη προσπάθεια θα μπορούσε να φέρει αποτελέσματα", αλλά πρόσθεσε ότι αναφορικά με την ουσία του προβλήματος οι Βρετανοί "ήθελαν να ακούσουν από μας τις θέσεις μας και πώς βλέπουμε να διαμορφώνονται τα πράγματα μέσα από μια λύση".

    "Δεν κατεβλήθηκε προσπάθεια άσκησης πίεσης για αλλαγή θέσης μας πάνω στα διάφορα θέματα", σημείωσε ο ΥΠΕΞ.

    Αναφερόμενος στη διαδικασία λύσης του Κυπριακού, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι παραμένει η ίδια όπως περιγράφεται από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Σημείωσε όμως ότι η πολιτική πραγματικότητα υπαγορεύει αναμονή μέχρι το Μάρτιο λόγω της ουσιαστικής αλλαγής στο αμερικανικό ΥΠΕΞ.

    "Ολοι βλέπουν ότι καλά θα είναι όσοι θέλουν να συνδράμουν συντονισμένα να προχωρήσουν την ώρα που όλοι μπορούν να το κάνουν", είπε ο κ. Μιχαηλίδης.

    Στη συνάντηση έγινε επίσης αναφορά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο θέμα των αγνοουμένων.

    Ο Πρόεδρος, είπε ο κ. Μιχαηλίδης, "υπογράμισε ότι είναι ένα θέμα ανθρωπιστικό που δεν πρέπει να αναμιχθεί με τη λύση του Κυπριακού και επιβάλλεται να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για να μπορέσει επιτέλους να αρχίσει επιτυχώς η διακρίβωση της τύχης τους".

    Ο ΥΠΕΞ είπε ότι παράκληση είναι να ασκήσει η Βρετανία τη δική της επιρροή ώστε να προχωρήσει πιο γρήγορα και αποτελεσματικά η όλη διαδικασία, σημειώνοντας ότι πρώτο βήμα θα πρέπει να είναι ο διορισμός του τρίτου μέλους της επιτροπής για να μπορέσει να ξεκινήσει το έργο της.

    "Είναι ένα θέμα στο οποίο ο Πρόεδρος έδωσε ιδιαίτερη σημασία γιατί είναι θέμα για το οποίο αγωνιούμε όλοι", σημείωσε.

    Ο κ. Ρίφκιντ, σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη, συμμερίζεται ότι κάτι πρέπει να αρχίσει πάνω στο θέμα αυτό, κάτι ουσιαστικότερο και η Βρετανία θα κάνει ό,τι μπορεί προς την κατεύθυνση αυτή.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΧ/ΓΠ)

    [06] Απεσταλμένος του Προέδρου Κληρίδη μεταβαίνει στη Μόσχα ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ

    Λευκωσία, 16/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ως προσωπικός απεσταλμένος του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη θα μεταβεί στη Μόσχα, ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, για να μεταφέρει την απάντηση της κυπριακής κυβέρνησης στο μήνυμα του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών Γεβκένι Πριμακόφ.

    Ο κ. Χριστόφιας θα ζητήσει και θα έχει συνάντηση με το Ρώσο ΥΠΕΞ εντός του Δεκεμβρίου ή του Ιανουαρίου.

    Υστερα από σημερινή συνάντηση που είχε στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο Κληρίδη, ο κ. Χριστόφιας χαρακτήρισε το όλο θέμα "πολύ σοβαρό", που δεν προσφέρεται για αντιπολιτευτικές σκοπιμότητες και "απλά πολιτικά σχόλια", όπως είπε.

    "Θα ζητήσω συνάντηση με τον ΥΠΕΞ της Ρωσίας", είπε ο κ. Χριστόφιας, "γιατί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θεωρεί ότι είναι πιο εποικοδομητικό να τον εκπροσωπήσω ως μεταφορέας, προσωπικός του απεσταλμένος, για το μήνυμα που θέλει να δώσει στον κ. Πριμακόφ".

    Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ απέφυγε να αποκαλύψει οτιδήποτε εν σχέσει με το περιεχόμενο του μηνύματος-απάντησης που θα μεταφέρει στον κ. Πριμακόφ, παραπέμποντας για περισσότερες λεπτομέρειες στον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο και στον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας .

    Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση έχει τη βούληση να ενθαρρύνει μια πιο ενεργό ανάμιξη της Ρωσίας στο Κυπριακό, ο κ. Χριστόφιας απάντησε θετικά, σημειώνοντας ωστόσο ότι, "ο βαθμός στον οποίο θα εξωθήσει το ρωσικό παράγοντα να αναλάβει κάποιες πρωτοβουλίες ή να ενεργοποιηθεί περισσότερο, είναι κάτι που κρίνουμε στην πορεία".

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)

    [07] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία, 16/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
         Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών          81.09 (-0.48)
    
         Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
         Τραπεζικοί Οργανισμοί                  89.99 (-0.50)
         Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί    74.37 (+0.70)
         Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                55.32 (-1.44)
         Βιομηχανικές Εταιρείες                 83.84 (-0.64)
         Τουριστικές Επιχειρήσεις               70.52 (-1.29)
         Εμπορικές Εταιρείες                    61.78 (+2.37)
         Αλλες Εταιρείες                        67.37 (-1.23)
    
         Ογκος Συναλλαγών                       ΛΚ 388005.920
    
    * Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [08] Ο Ρίφκιντ υπέβαλε δέκα σημεία που θεωρεί ότι προσφέρουν την καλύτερη βάση για επίτευξη προόδου

    Λευκωσία, 16/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Κατάλογο από δέκα σημεία, τα οποία θεωρεί σημαντικά να συζητηθούν στο πλαίσιο των προσπαθειών επίτευξης λύσης του Κυπριακού και που μπορούν να τεθούν ως βάση για έναρξη απευθείας συνομιλιών, υπέβαλε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μάλκολμ Ρίφκιντ.

    Τα σημεία αυτά παρουσίασε γραπτώς ο κ. Ρίφκιντ σε απογευματινή συνέντευξη Τύπου στο Λήδρα Πάλας, στην παρουσία Ε/Κ, Τ/Κ και ξένων δημοσιογράφων, σημειώνοντας ότι η επιτυχία των σημείων αυτών εξαρτάται από τις δύο κοινότητες στην Κύπρο.

    Συγκεκριμένα, ο κ. Ρίφκιντ υποστήριξε ως πρώτο σημείο ότι "στόχος θα πρέπει να είναι η επίτευξη μιας συνολικής λύσης που θα καλύπτει όλες τις πτυχές του κυπριακού προβλήματος, η οποία θα βασίζεται στη δημιουργία μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, που θα συνάδει με τις συμφωνίες ψηλού επιπέδου και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας".

    Δεύτερο σημείο, συνέχισε, "η ομοσπονδία και το Σύνταγμά της θα πρέπει να αντικατοπτρίζουν την αρχή της πολιτικής ισότητας των δύο κοινοτήτων, όπως αυτή ερμηνεύεται από το Γ.Γ. του ΟΗΕ".

    Το τρίτο σημείο που έθεσε ο κ. Ρίφκιντ σημειώνει ότι, "η ομοσπονδία θα πρέπει να έχει μόνο μία διεθνή προσωπικότητα. Η ύπαρξή της και οι εξουσίες της θα προέρχονται από ξεχωριστά δημοψηφίσματα, που θα διεξαχθούν στις δύο κοινότητες".

    Το τέταρτο σημείο υποδεικνύει ότι, "δεν θα υπάρχει το δικαίωμα διαίρεσης ή απόσχισης, ούτε οποιαδήποτε πλευρά να κυριαρχεί στην ομοσπονδία".

    Στο πέμπτο σημείο αναφέρεται ότι, "η ασφάλεια της κάθε κοινότητας και η λύση στο σύνολό της, θα επιτευχθεί μέσω διεθνών εγγυήσεων και διεθνών μέτρων συλλογικής ασφάλειας, όπως θα συμφωνηθούν από τα μέρη".

    Το έκτο σημείο αναφέρει ότι, "τα σύνορα των δύο ομόσπονδων ζωνών δεν θα προσαρμόζονται στην παρούσα γραμμή κατάπαυσης του πυρός. Η προσαρμογή θα πρέπει να συνεισφέρει σε μια λύση του προβλήματος των προσφύγων".

    Το έβδομο σημειώνει, "πριν από το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 1997, θα πρέπει να πραγματοποιηθούν, χωρίς χρονοδιάγραμμα, απευθείας συνομιλίες υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, που να στοχεύουν στη διασφάλιση μιας συνολικής λύσης του Κυπριακού. Η περαιτέρω προετοιμασία των απευθείας συνομιλιών, μέσω μιας εντατικής προετοιμασίας, θα πρέπει να αρχίσει στις αρχές του 1997".

    Το όγδοο σημείο αναφέρει ότι, "η επιτυχία αυτών των συνομιλιών εξαρτάται από τη δημιουργία μιας ειλικρινούς και αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών. Επομένως, είναι σημαντικό και για τις δύο πλευρές να προωθήσουν μέτρα τα οποία να στοχεύουν στην επίτευξη (εμπιστοσύνης) και να αποφεύγουν ενέργειες οι οποίες θα αυξάνουν την ένταση κατά τους επόμενους μήνες. Ειδικότερα, θα πρέπει να εργαστούν για να διασφαλίσουν την επιτυχία των προσπαθειών των Ηνωμένων Εθνών για απαγκίστρωση, απαγόρευση της χρήσης ένσφαιρων πυρών και τους κανόνες στρατιωτικής συμπεριφοράς".

    Στο ένατο σημειώνει ότι, "η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να είναι προς όφελος όλου του λαού στο νησί και οι όροι ένταξης θα πρέπει να λάβουν υπόψη τα βασικά συμφέροντα και των δύο κοινοτήτων".

    Τέλος, το δέκατο σημείο αναφέρει ότι η "διαπραγμάτευση των όρων για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ θα πρέπει, εάν μπορέσει να επιτευχθεί λύση μέσα στο 1997, να διεξαχθεί εκ μέρους μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, η οποία να λαμβάνει υπόψη τη συμφωνία της ΕΕ για έναρξη των διαπραγματεύσεων έξι μήνες μετά το τέλος της Διακυβερνητικής Διάσκεψης".

    Ο κ. Ρίφκιντ είπε ότι "το έργο που αναμένει τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων καθώς και τους φίλους της Κύπρου, στους οποίους συγκαταλέγεται και η Βρετανία, "είναι να μετατρέψουν τα σημεία αυτά σε πρόνοιες για μια λεπτομερή λύση."

    "Αντιλαμβάνομαι πλήρως τις θέσεις και των δύο ηγετών, ότι καμία από τις πτυχές που θα συνθέτουν μια συμφωνία δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει συμφωνηθεί, μέχρις ότου μια συνολική και τελική διευθέτηση θα έχει ολοκληρωθεί. Αλλά ελπίζω ότι και οι δύο ηγέτες θα εργαστούν ολοψύχως και δραστήρια για μια διευθέτηση μέσα στο 1997".

    Στη γραπτή δήλωσή του, ο κ. Ρίφκιντ είπε ότι ο χρόνος διεξαγωγής της επίσκεψής του, καθώς και ο σκοπός της επίσκεψης δεν αποτελούν μια "σύμπτωση".

    "Η βελτίωση της κατάστασης, σε άλλα σημεία στον κόσμο όπου υπάρχουν διενέξεις, έχει επικεντρώσει την προσοχή για ακόμη μια φορά πάνω στα τραγικά προβλήματα στο νησί αυτό, καθώς και στην ανάγκη επίλυσής τους", είπε.

    Η διεθνής κοινότητα, είπε, στην οποία η Βρετανία έχει ενεργό συμμετοχή, "επιδιώκει να σπάσει το αδιέξοδο."

    Επανέλαβε ότι, προς τούτο, το 1997 προσφέρει την καλύτερη ευκαιρία, λόγω της προοπτικής της Κύπρου για ένταξη στην ΕΕ. Και οι δύο κοινότητες "θα πρέπει να κάνουν συμβιβασμούς, αν θα υπάρξουν λύσεις στα μεταξύ τους προβλήματα", υπέδειξε.

    Διαβεβαίωσε ότι η χώρα του θα κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει τα Ηνωμένα Εθνη και τις δύο κοινότητες στην εξεύρεση μιας συνολικής λύσης.

    Ανέφερε επίσης ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του είχε λεπτομερείς και επί μακρόν συζητήσεις με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, οι οποίοι του παρέθεσαν ενδελεχώς τις θέσεις τους οι οποίες, όπως παραδέχθηκε, βεβαίως απέχουν πολύ μεταξύ τους.

    Τονίζοντας την ύπαρξη του χάσματος, ο κ. Ρίφκιντ είπε ότι τα δέκα σημεία "προσφέρουν την καλύτερη βάση για επίτευξη προόδου".

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΑΠ/ΓΠ)

    [09] Ρίφκιντ: Υπάρχει προοπτική για προόδο το 1997

    ΑΝΑΧΩΡΗΣΕ ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΔΥΟ ΗΜΕΡΩΝ

    Λευκωσία, 16/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μάλκολμ Ρίφκιντ δήλωσε ότι κατά τις επαφές του στην Κύπρο εξέφρασε την πεποίθηση "ότι υπάρχει προοπτική για πραγματικές διαπραγματεύσεις και πρόοδο το 1997 καθώς και η επίγνωση ότι απαιτείται πολλή δουλειά".

    Απαντώντας σε ερωτήσεις κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο ξενοδοχείο Λήδρα Πάλας πριν από την αναχώρησή του το απόγευμα από την Κύπρο, ο κ. Ρίφκιντ ανέφερε ότι τόσο ο Πρόεδρος Κληρίδης όσο και ο Ραούφ Ντενκτάς "έχουν πει ότι το 1997 είναι η χρονιά της ευκαιρίας".

    Οσον αφορά στη στάση της Ε/κ πλευράς, ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης και οι συνεργάτες του "χρησιμοποιούσαν όρους που έδειχναν διάθεση να είναι ευέλικτοι και λογικοί εάν πραγματοποιηθούν διαπραγματεύσεις".

    Παράλληλα, ο Βρετανός ΥΠΕΞ καλωσόρισε τη δήλωση του Ντενκτάς ότι η επιτυχία των διαπραγματεύσεων θα στηρίζεται στο "πάρε-δώσε", προσθέτοντας ότι "αυτό είναι το σωστό πνεύμα".

    Αφού παραδέχθηκε ότι αυτό δε σημαίνει πως οι διαπραγματεύσεις θα έχουν επιτυχή κατάληξη, σημείωσε ότι η διαφορά του Κυπριακού από άλλα διεθνή προβλήματα είναι ότι "στην Κύπρο και οι δύο πλευρές μπορούν να καθορίσουν το αποτέλεσμα για το οποίο προσπαθούμε να εργαστούμε". Σημείωσε ότι υπάρχει συμφωνία για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία.

    Σε άλλο σημείο, ο κ. Ρίφκιντ δήλωσε ότι η χώρα του δεν επιθυμεί διαφοροποίηση της Συνθήκης Εγγυήσεως και ότι αναγνωρίζει τη σημασία της καθώς και τη δέσμευση της Βρετανίας.

    Ο Βρετανός ΥΠΕΞ στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα του στρατιωτικού εξοπλισμού της Κύπρου και επανέλαβε τη θέση της χώρας του ότι "η αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας σ' ολόκληρο το νησί" είναι δυσανάλογη του μεγέθους της χώρας και του πληθυσμού. "Οτιδήποτε θα οδηγήσει στη μείωση (του εξοπλισμού) θα βοηθήσει", είπε, και χαρακτήρισε την αύξηση των εξοπλισμών ως "λόγο ανησυχίας".

    Σε ερώτηση του ΚΥΠΕ εάν αναγνωρίζει το λόγο για τον οποίο η κυβέρνηση ενισχύει τη στρατιωτική δύναμή της, που δεν είναι άλλος από την ύπαρξη της τουρκικής στρατιωτικής κατοχικής δύναμης, ο κ. Ρίφκιντ διευκρίνισε ότι αναφερόταν και στην τουρκική πλευρά.

    Ανέφερε συγκεκριμένα ότι "ο πολύ μεγάλος αριθμός τουρκικών στρατευμάτων στο νησί είναι πολύ μεγαλύτερος απ' ότι θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει σοβαρά ότι είναι απαραίτητος για την ασφάλεια των ανθρώπων στο βορρά".

    Σε ερώτηση εάν η Βρετανία θα εμποδίσει την πώληση του ρωσικού αντιαεροπορικού/αντιπυραυλικού συστήματος S300 στην Κύπρο, ο κ. Ρίφκιντ απάντησε ότι "θα αποθαρρύνουμε οποιαδήποτε αύξηση του οπλισμού", γιατί, υποστήριξε, θα ήταν "αποσταθεροποιητικό". "Ελπίζουμε ότι δε θα γίνει", συμπλήρωσε.

    Για το θέμα της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και σε ερώτηση εάν μπορεί να είναι "όμηρος" τρίτων, ο κ. Ρίφκιντ δήλωσε ότι η ίδια η Ενωση θα κρίνει ανάλογα με την κατάσταση. Ωστόσο, επανέλαβε τη δέσμευση της ΕΕ για έναρξη ενταξιακών συνομιλιών με την Κύπρο έξι μήνες μετά το τέλος της Διακυβερνητικής Διάσκεψης.

    "Οι διαπραγματεύσεις με την Κύπρο θα αρχίσουν σε περίπου ένα χρόνο από σήμερα", συμπλήρωσε. Σημείωσε όμως ότι η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει μέχρι και δύο χρόνια.

    Απαντώντας σε ερώτηση ποιό θα είναι το επόμενο βήμα της Βρετανίας στο Κυπριακό, ο κ. Ρίφκιντ διευκρίνισε ότι οι προσπάθειες της Βρετανίας δεν αποτελούν "μία καθαρά βρετανική πρωτοβουλία" και επανέλαβε την υποστήριξη της χώρας του στις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών. Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι η χώρα του θα διαβιβάσει τις εκτιμήσεις της για την κατάσταση στα ΗΕ.

    Ο Βρετανός ΥΠΕΞ τόνισε ότι στο τέλος της ημέρας δεν μπορεί να επιβληθεί καμία λύση στο λαό της Κύπρου. "Θα υπάρξει λύση μόνο εάν οι Ε/Κ και οι Τ/Κ έχουν θέληση και αποφασιστικότητα", είπε.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Ρίφκιντ ανέφερε ότι "η ομόσπονδη κυβέρνηση θα πρέπει να μοιράζεται την εξουσία", στην οποία θα συμμετέχουν τόσο οι Ε/Κ όσο και οι Τ/Κ. Ομως ανέφερε ότι οι ακριβείς εξουσίες, οι σχέσεις μέσα στην ομόσπονδη κυβέρνηση και το ισοζύγιο των υπουργείων είναι θέματα τα οποία θα συζητηθούν κατά τις διαπραγματεύσεις.

    Οσον αφορά στην αντίδραση που προκάλεσε η επίσκεψή του στα κατεχόμενα, ο Βρετανός ΥΠΕΞ ξεκαθάρισε ότι πήγε για να συναντηθεί με το Ραούφ Ντενκτάς "υπό την ιδιότητά του ως ηγέτη της Τ/κ κοινότητας" και επεσήμανε ότι "αυτό δεν υπονοεί οποιαδήποτε αλλαγή για αναγνώριση της "διοίκησής" του". Χαρακτήρισε την απόφαση αυτή πολύ ορθή και σημείωσε ότι δεν οδήγησε σε σοβαρές παρεξηγήσεις ή προβλήματα. Τέλος ο κ. Ρίφκιντ επανέλαβε ότι το θέμα των βρετανικών Βάσεων δεν τέθηκε κατά τις διήμερες επαφές του στο νησί.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΑ/ΓΠ)

    [10] Η Κύπρος θα επιδιώξει συνάντηση με το νέο ΓΓ του ΟΗΕ

    Λευκωσία, 16/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης δήλωσε σήμερα ότι η κυπριακή κυβέρνηση θα επιδιώξει συνάντηση με τον Κόφι Ανάν, ο οποίος αναμένεται να εκλεγεί και επίσημα αύριο, από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ως νέος Γενικός Γραμματέας του διεθνούς οργανισμού.

    Ο κ. Μιχαηλίδης σημείωσε ότι "πρόκειται για μια προσωπικότητα η οποία τυγχάνει ευρύτερου σεβασμού στον ΟΗΕ".

    Ο ΥΠΕΞ ανέφερε ταυτόχρονα ότι ο κ. Ανάν, ο οποίος διετέλεσε υπεύθυνος των ειρηνευτικών αποστολών του ΟΗΕ, "δοκιμάστηκε και εξ' αιτίας ακριβώς της εμπλοκής του δεν είναι πρόσωπο το οποίο για πρώτη φορά θα μπει σε προβλήματα και σε κρίσεις".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.03 run on Monday, 16 December 1996 - 21:23:17 UTC