Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 96-12-31

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μήνυμα Προέδρου Κληρίδη για το νέο έτος
  • [02] Το καθεστώς Ντενκτάς απαγορεύει σε συνταξιούχο δάσκαλο να έρθει στις ελεύθερες περιοχές
  • [03] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [04] Ο Πρόεδρος δίνει λόγο τιμής για το εξοπλιστικό πρόγραμμα -- Κυπριακό -- Θέμα υπερπτήσεων -- Προκλήσεις Τούρκων

  • [01] Μήνυμα Προέδρου Κληρίδη για το νέο έτος

    ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 5 Μ.Μ.

    Λευκωσία, 31/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Τη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να κάνει υποχωρήσεις που δεν θα διασφαλίζουν το μέλλον των παιδιών μας στη γη των πατέρων μας, έδωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης.

    Σε μήνυμά του προς τον κυπριακό λαό με την ευκαιρία του νέου έτους, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι "αναμένουμε μια διεθνή πρωτοβουλία για προώθηση λύσης του προβλήματος", εκφράζοντας την ελπίδα ότι αυτός ο χρόνος που μπαίνει να είναι ένας χρόνος που θα ανοίξει ο δρόμος για τη λύση του κυπριακού προβλήματος.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης επανέλαβε ότι η Ε/κ πλευρά είναι έτοιμη να ανταποκριθεί "θετικά και εποικοδομητικά, νοουμένου ότι θα διασφαλίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι βασικές ελευθερίες, θα απαλλαγούμε από τα κατοχικά στρατεύματα και τους εποίκους και θα δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες μέσα σε ένα λειτουργήσιμο σύνταγμα, όπου Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Αρμένιοι, Λατίνοι και Μαρωνίτες θα μπορούμε όλοι να ζήσουμε μαζί στη γη των πατέρων μας".

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης έδωσε τη διαβεβαίωση ότι "δεν πρόκειται να κάνουμε υποχωρήσεις που δεν θα διασφαλίζουν το μέλλον των παιδιών μας στη γη των πατέρων μας, στη γη βαμμένη με το αίμα των ηρώων μας."

    Αφού ευχήθηκε υγεία, πρόοδο και ευημερία, κάλεσε όλους να ενώσουν την προσευχή τους "ειδικά για το θέμα των αγνοουμένων μας. Είναι ένα μεγάλο ανθρωπιστικό θέμα, είναι ένα θέμα που ταλαιπωρεί χιλιάδες ανθρώπους", κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [02] Το καθεστώς Ντενκτάς απαγορεύει σε συνταξιούχο δάσκαλο να έρθει στις ελεύθερες περιοχές

    Λευκωσία, 31/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Μέχρι αύριο αναμένεται να δοθεί απάντηση από το κατοχικό καθεστώς αν θα επιτρέψει τη μετάβαση στις ελεύθερες περιοχές συνταξιούχου δασκάλου ο οποίος αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος των Μαρωνιτών, Αντώνης Χατζηρούσος, προσπαθεί εδώ και δύο μήνες μέσω των Ηνωμένων Εθνών και διαφόρων πρεσβειών, χωρίς ωστόσο καμιά επιτυχία, να εξασφαλίσει τη μετάβαση του συνταξιούχου Ηλία Κασάπη στις ελεύθερες περιοχές.

    Σύμφωνα με τον κ. Χατζηρούσο, το κατοχικό καθεστώς παρεμποδίζει τόσο τον κ. Κασάπη όσο και άλλους εγκλωβισμένους να μεταβούν στις ελεύθερες περιοχές εδώ και έξι μήνες γιατί αντιτίθενται στο "διορισμό" από το ψευδοκράτος του παράνομου κοινοτάρχη Κορμακίτη. Υπάρχει δε το ενδεχόμενο αυτή η απαγόρευση να ανανεωθεί.

    Οι Τούρκοι ανέφεραν στους εγκλωβισμένους ότι θα τους επιτραπεί η μετάβασή τους στις ελεύθερες περιοχές μόνο με επιστολή από την κυβέρνηση η οποία να αναγνωρίζει το διορισμό του "κοινοτάρχη" που διόρισε το ψευδοκράτος.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο υπεύθυνος για Εκπαιδευτικά Θέματα των κατεχομένων σχολείων στην Υπηρεσία Ανθρωπιστικών Θεμάτων, Ηλίας Τουμάζος, είπε ότι γιατρός ο οποίος επισκέπτεται τα κατεχόμενα, διαπίστωσε ότι ο κ. Κασάπης αντιμετωπίζει πρόβλημα πίεσης και θα πρέπει να έλθει στις ελεύθερες περιοχές για περαιτέρω εξετάσεις. Ο συνταξιούχος δάσκαλος αποτάθηκε στο κατοχικό καθεστώς για να του δοθεί άδεια να έλθει στις ελεύθερες περιοχές, αλλά του απαγόρευσαν τη μετάβαση.

    Μετά την εξέλιξη αυτή, τα Ηνωμένα Εθνη και ο εκπρόσωπος των Μαρωνιτών καταβάλλουν προσπάθειες για μετάβαση του κ. Κασάπη στις ελεύθερες περιοχές, αλλά η τελική απάντηση αναμένεται αύριο.

    Ο κ. Κασάπης παρέμεινε στα κατεχόμενα μετά την εισβολή του 1974 όπου και δίδασκε στα παιδιά των εγκλωβισμένων. Πήρε τη σύνταξή του πριν από δύο χρόνια.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [03] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία, 31/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
         Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών          82.25 (+0.23)
    
         Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
         Τραπεζικοί Οργανισμοί                  91.72 (+0.10)
         Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί    74.82 (+1.04)
         Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                58.31 (+0.50)
         Βιομηχανικές Εταιρείες                 82.36 (-0.31)
         Τουριστικές Επιχειρήσεις               72.57 (+3.42)
         Εμπορικές Εταιρείες                    61.93 (-0.15)
         Αλλες Εταιρείες                        66.33 (-0.72)
    
         Ογκος Συναλλαγών                       ΛΚ 888839.520
    
    * Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [04] Ο Πρόεδρος δίνει λόγο τιμής για το εξοπλιστικό πρόγραμμα

    Λευκωσία, 31/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης έδωσε σήμερα "λόγο τιμής" ότι θα συνεχιστεί το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Εθνικής Φρουράς (ΕΦ), ώστε η Κύπρος να έχει την άμυνα που απαιτείται.

    Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις ύστερα από επίσκεψη σε φυλάκιο της ΕΦ στην περιοχή Αγλαντζιάς, και σε ερώτηση εάν το εξοπλιστικό πρόγραμμα θα συνεχιστεί, ανεξάρτητα από τις πιέσεις που ασκούνται για διακοπή του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε "λόγο τιμής" ότι "δεν πρόκειται κάτω από οποιεσδήποτε απειλές να αλλοιώσουμε εκείνο το εξοπλιστικό πρόγραμμα το οποίο πιστεύουμε ότι χρειαζόμεθα για να έχουμε την άμυνα που πρέπει να έχουμε".

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης τόνισε επίσης ότι "η αμυντική μας ικανότητα έχει πολλαπλασιαστεί" και σημείωσε ότι "αυτό το οφείλουμε όχι μόνο στην άρτια εκπαίδευση της ΕΦ αλλά και στο εξοπλιστικό πρόγραμμα που εφαρμόσαμε και που μας δίδει μια συσχέτιση δυνάμεων, η οποία δεν είναι όπως ήταν πριν μερικά χρόνια".

    Ανέφερε ταυτόχρονα ότι δίνεται "ιδιαίτερη προσοχή στο πλέον αδύνατο σημείο που είχαμε, την κάλυψή μας από αεροπορικές επιδρομές".

    Ωστόσο, ο Πρόεδρος Κληρίδης απέφυγε να αποκαλύψει οποιεσδήποτε πληροφορίες σχετικά με τους αμυντικούς σχεδιασμούς και την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της Κύπρου.

    Κυπριακό

    Οσον αφορά στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι "υπάρχουν διάφορες σκέψεις οι οποίες έχουν καταγραφεί από τις συζητήσεις του Εθνικού Συμβουλίου, αλλά και από τη συνάντηση στη Λευκωσία με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και τον Υφυπουργό Εξωτερικών Χρήστο Ροζάκη".

    Ανέφερε επίσης ότι η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζει "διαζευτικά σενάρια", όπως τα χαρακτήρισε, για το Κυπριακό, και είπε ότι υπολογίζει μέσα στον Ιανουάριο να κληθεί στην Αθήνα για συζήτησή τους.

    Σε ερώτηση εάν η Λευκωσία έχει ετοιμάσει παρόμοια σενάρια, ο Πρόεδρος Κληρίδης απάντησε θετικά, προσθέτοντας ότι "θα θέσουμε και τα δικά μας σενάρια υπόψη της ελληνικής κυβέρησης για να γίνει συζήτηση".

    Εξήγησε ότι "αν θα υπάρξει οποιαδήποτε πρόοδος στο κυπριακό πρόβλημα, θα εξαρτηθεί από τη στενή συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου".

    Σε άλλη ερώτηση εάν υπήρξε η απαιτούμενη προεργασία των πρωτοβουλιών για το Κυπριακό, προς την πλευρά που πρέπει, ώστε να υπάρχει ελπίδα ουσιαστικού αποτελέσματος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε ότι "υπήρξε κάποια προετοιμασία".

    Ταυτόχρονα, σημείωσε, "δεν υπήρξε καμία ένδειξη από τουρκικής πλευράς για οιανδήποτε αλλαγή των θέσεών της επί των βασικών πτυχών του κυπριακού προβλήματος".

    Μάλιστα ο Πρόεδρος Κληρίδης σημείωσε ότι ενώ κατά την επίσκεψη του Βρετανού ΥΠΕΞ Μάλκολμ Ρίφκιντ, ο Ραούφ Ντενκτάς προσπάθησε να δώσει την εντύπωση ότι όλα είναι διαπραγματεύσιμα, σε δηλώσεις του αμέσως μετά ανέφερε ότι επί των βασικών πτυχών θα επιμένει στις γνωστές του θέσεις.

    Θέμα υπερπτήσεων

    Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Ελληνα Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών Γεώργιου Παπανδρέου, ότι το θέμα των υπερπτήσεων πάνω από την Κύπρο παραμένει ανοικτό για συζήτηση, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι το θέμα μπορεί να συζητηθεί εάν η τουρκική πλευρά άρει τις απειλές της.

    Υστερα από επίσκεψη σε φυλάκιο κοντά στον κυκλικό κόμβο Κολοκασίδη στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι "εάν εκείνοι (η τουρκική πλευρά) άρουν τις απειλές τους και δεν θα έχουν το δικαίωμα να εξέλθουν της συμφωνίας οποτεδήποτε κρίνουν, τότε μπορεί να το ξανασυζητήσουμε". Τόνισε ότι στην αντίθετη περίπτωση δεν τίθεται θέμα συζήτησης.

    Εξάλλου, σε ερώτηση σχετικά με την απαγκίστρωση, ο Πρόεδρος Κληρίδης ανέφερε ότι συζητείται, όμως τόνισε ότι αυτό "δεν σημαίνει ότι θα αφήσουμε οποιεσδήποτε περιοχές ακάλυπτες".

    Προκλήσεις Τούρκων

    Κληθείς να σχολιάσει τις συνεχείς προκλήσεις των Τούρκων στην Κύπρο και σε ερώτηση πού στοχεύουν, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι στόχος είναι "να αποδείξουν ότι δεν μπορεί να υπάρξει συμβίωση των δύο κοινοτήτων και ότι πρέπει να υπάρχουν διαχωριστικά σύνορα, και ουσιαστική παρουσία των τουρκικών δυνάμεων, κάτι το οποίο δεν αποδεχόμεθα εμείς".

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προειδοποίησε ότι "δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα" να ανταπροκιθούμε στις προκλήσεις των Τούρκων με τον ίδιο τρόπο, διότι, εξήγησε, "είναι ακριβώς αυτό που επιδιώκει ο κ. Ντενκτάς".

    Σε ερώτηση εάν οι Τούρκοι προβαίνουν σε προκλήσεις λόγω των αναμενόμενων πρωτοβουλιών στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Κληρίδης σημείωσε ότι "στενοχωρούν πολύ την τουρκική πλευρά οι αναμενόμενες πρωτοβουλίες". Πρόσθεσε ότι "δίνουν την εντύπωση ότι θέλουν να παρακαθήσουμε σε συνομιλίες για να βρούμε δήθεν λύση, πράγμα το οποίο έχουμε δοκιμάσει πολλές φορές χωρίς αποτέλεσμα".

    Για την παράταση της θητείας του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγου Νικόλαου Βοροβλάκου, την οποία αποφάσισε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο, ο Πρόεδρος ανέφερε ότι υπήρξε επικοινωνία του Υπουργού Αμυνας Κώστα Ηλιάδη με τον Ελληνα ομόλογό του Ακη Τσοχατζόπουλο και υπήρξε "ομοφωνία".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.03 run on Tuesday, 31 December 1996 - 21:22:26 UTC