Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 97-01-02

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] 1966: ΗΠΑ και Βρετανία θεωρούσαν το Κυπριακό ως ελληνοτουρκική διαφορά
  • [02] Pωσικές προτάσεις στο Κυπριακό
  • [03] Ρώσος Πρέσβης: Δεν δικαιολογείται ο θόρυβος
  • [04] Ο Νίκος Αναστασιάδης στη Νότιο Αφρική
  • [05] Μη ανακοινώσιμο το περιεχόμενο της σημερινής συνεδρίας του Υπουργικού
  • [06] Σχόλιο Κασουλίδη για το δεκάλογο Ρίφκιντ
  • [07] Κασουλίδης: Η πανεθνική ο ορθότερος τρόπος
  • [08] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

  • [01] 1966: ΗΠΑ και Βρετανία θεωρούσαν το Κυπριακό ως ελληνοτουρκική διαφορά

    Λευκωσία, 2/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Συντονισμένη προσπάθεια ΗΠΑ και Βρετανίας, ώστε το Κυπριακό να θεωρηθεί ελληνοτουρκική διαφορά και να αρχίσουν απευθείας συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών προωθείτο από τις αρχές του 1966 και επιτεύχθηκε το δεύτερο εξάμηνο του ίδιου έτους.

    Αυτή μάλιστα ήταν και η επιδίωξη της Τουρκίας, στην οποία συνενούσε η Ελλάδα αλλά αντιδρούσε έντονα ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος.

    Αυτό αποκαλύπτεται από πρακτικά σύσκεψης Aμερικανών και Bρετανών που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ στις 7 Φεβρουαρίου 1966 και ήλθαν στο φως της δημοσιότητας από το Βρετανικό Δημόσιο Αρχείο.

    Οπως αποκαλύπτει έγγραφο του Βρετανού πρέσβη στην Αγκυρα, οι μυστικές συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για το Κυπριακό, που άρχισαν στις 15 Ιουνίου 1966 σε πρεσβευτικό επίπεδο, επικεντρώθηκαν σε τρεις επικεφαλίδες: Αποστρατικοποίηση του νησιού, καθεστώς Τ/κ κοινότητας και ασφάλεια Τουρκίας και Τ/Κ.

    Σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο, η Αγκυρα επιδίωκε λύση με καντόνια και κυρίαρχη τουρκική βάση αλλά συζητούσε και τη λύση συνομοσπονδίας, η οποία, για τους Τούρκους, θεωρείτο λειτουργήσιμη και θα μπορούσε να επιβληθεί εάν είχε την υποστήριξη των Βρετανών και των Αμερικανών.

    Σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο, η ελληνική κυβέρνηση αποδέχθηκε κατ'αρχήν στις μυστικές συνομιλίες τη στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στην Κύπρο υπό μορφή νατοϊκής βάσης, η οποία θα τελούσε όμως υπό τουρκική κυριαρχία.

    Η θέση των Βρετανών ήταν ότι η καλύτερη λύση για την Κύπρο θα ήταν μια μορφή ένωσης με την Ελλάδα με παραχώρηση εδαφικών ανταλλαγμάτων στην Τουρκία κάτι που ο Μακάριος, όπως αναφέρεται στα έγγραφα, θεωρούσε λύση διχοτομική.

    Σε αναφορά του Βρετανού Πρέσβη στην Αθήνα αποκαλύπτεται ότι ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών, Ναύαρχος Ιωάννης Τούμπας, με αφορμή τη μυστική εισαγωγή τσεχοσλοβακικών όπλων στην Κύπρο, κατηγόρησε το Μακάριο ότι υπονομεύει τις μυστικές συνομιλίες και τον απείλησε ότι αν τα όπλα δεν παραδίδονταν στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις θα διέταζε τον ελληνικό στρατό στην Κύπρο να τα κατάσχει διά της βίας.

    Οπως αναφέρεται, η απειλή αυτή ανάγκασε το Μακάριο να αποδεχθεί την παράδοση των όπλων στα Ηνωμένα Εθνη.

    Από τα έγγραφα του Βρετανικού Δημόσιου Αρχείου αποκαλύπτεται ότι το Λονδίνο φοβόταν ότι η ανανέωση στενών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου θα είχε ως αποτέλεσμα μια μεθοδευμένη προσπάθεια για κατάργηση των βάσεων.

    Στις βάσεις, οι Βρετανοί είχαν μεταξύ άλλων σχέδια για δημιουργία προσφυγικών καταυλισμών για προστασία του άμαχου πληθυσμού σε περίπτωση σύρραξης.

    Σύμφωνα με έγγραφη αναφορά του Βρετανού αντιπροσώπου στον ΟΗΕ, στις 10 Ιανουαρίου 1966 εκφράζεται έκπληξη για την υποστήριξη που έτυχε η Κύπρος στη Γενική Συνέλευση του διεθνούς οργανισμού και για το ψήφισμα που πήρε.

    Οπως τονίζεται, αυτό οφείλεται κυρίως στον τότε Υπουργό Εξωτερικών Σπύρο Κυπριανού, ο οποίος είχε εξουδετερώσει με εύγλωτα επιχειρήματα τον Τούρκο ομόλογό του, ενώ εκθιάζεται ο κ. Κυπριανού ως "σκληρός και ικανός διπλωμάτης" και ως "μάστορας" των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων.

    Σε σχέση με την εσωτερική κατάσταση στην Κύπρο, η 20σέλιδη έκθεση του τότε Πρέσβη της Βρετανίας στη Λευκωσία σερ Ντέιβιντ Χαντ, στις 17 Δεκεμβρίου 1966, αναφέρει ότι ο "Μακάριος είναι ο αδιαμφισβήτητα φυσικός ηγέτης των Ε/Κ και ότι δύσκολα θα βρεθεί αντικαταστάτης παρ'όλο που ο Πρόεδρος της Βουλής Γλαύκος Κληρίδης έχει φιλοδοξίες για Πρόεδρος ενώ ο Στρατηγός Γρίβας σε περίπτωση διεκδίκησης της προεδρίας της Κύπρου δεν θα βρει καθόλου υποστηρικτές".

    Σε σχέση με το ΑΚΕΛ αναφέρεται ότι "είναι το πιο οργανωμένο κόμμα, η υποστήριξη του στο Μακάριο του προσθέτει δύναμη με το παράδοξο φαινόμενο να έχει μεγαλύτερη επιρροή σε εσωτερικά θέματα από ότι το κοινωνικό και ιδεολογικό του υπόβαθρο του επιτρέπει".

    Τέλος, στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι "η Σοβιετική Ενωση ξεγέλασε το ΑΚΕΛ σχετικά με τις θέσεις της στο Κυπριακό διότι στην πραγματικότητα η Τουρκία είναι πιο σημαντική για τους Σοβιετικούς από ότι η Κύπρος".

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [02] Ρωσικές προτάσεις στο Κυπριακό

    Λευκωσία, 2/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Η Ρωσία προτείνει την πραγματοποίηση, το συντομότερο, συνάντησης των εκπροσώπων των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με τη συμμετοχή εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με στόχο τη λεπτομερή συζήτηση του Κυπριακού και την επεξεργασία κοινού σχεδίου δράσης για την επίλυσή του.

    Επίσης προτείνει τη σύσταση ειδικής ομάδας επαφής για την Κύπρο στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας, ως παροχή πρακτικής βοήθειας στην αποστολή καλών υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ.

    Τις προτάσεις υπέβαλε ο νέος Πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Λευκωσία Γκεόρκι Μουράτοφ, επιδίδοντας το πρωί τα διαπιστευτήριά του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    "Θεωρούμε ότι η παγκόσμια κοινότητα δεν πρέπει να ανέχεται άλλο τη συνεχιζόμενη αδικία σε βάρος της Κύπρου, παρακολουθώντας αδιάφορα τον πόνο και τα βάσανα του κυπριακού λαού", σημείωσε ο Ρώσος Πρέσβης.

    Ο κ. Μουράτοφ είπε ότι η χώρα του χαιρετίζει και υποστηρίζει την πρωτοβουλία Κληρίδη για αποστρατικοποίηση της Κύπρου, την οποία θεωρεί σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της ταχύτερης και ειρηνικής και επίλυσης του κυπριακού προβλήματος, της εδραίωσης της ειρήνης και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια του Ρώσου Πρέσβη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης είπε ότι "υποδεχόμαστε τις οποιεσδήποτε πρωτοβουλίες με δεδηλωμένη την πρόθεση και ετοιμότητα να συνεργαστούμε για μια δίκαιη βιώσιμη και λειτουργήσιμη λύση του Κυπριακού". "Η δική μας πλευρά", συνέχισε, "είναι έτοιμη και πρόθυμη για ουσιαστικό και αποτελεσματικό διάλογο, ο οποίος θα προετοιμαστεί σωστά για να είναι αποδοτικός".

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης υπογράμμισε ότι είναι γι'αυτό το λόγο που σ'αυτό το στάδιο, όλοι πρέπει να επικεντρώσουν την προσοχή τους στη σωστή προετοιμασία του διαλόγου, πείθοντας την τουρκική πλευρά να φανεί επιτέλους διαλλακτική.

    Ο Κύπριος Πρόεδρος εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες και τη βαθιά εκτίμηση της κυβέρνησης και του λαού της Κύπρου για τη σταθερή συμπαράσταση της Ρωσίας στον αγώνα της Κύπρου.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [03] Ρώσος Πρέσβης: Δεν δικαιολογείται ο θόρυβος

    Λευκωσία, 2/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Ο νέος Πρέσβης της Ρωσίας στην Κύπρο Γκεόρκι Μουράτοφ εκτιμά ότι δεν υφίσταται λόγος που να δικαιολογεί το θόρυβο που δημιουργήθηκε για την αγορά του αντιαεροπορικού αντιπυραυλικού συστήματος S300 από την Κυπριακή Δημοκρατία αφού το σύστημα είναι καθαρά αμυντικό.

    Σε δηλώσεις του μετά την επίδοση των διαπιστευτηρίων του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Μουράτοφ χαρακτήρισε το σύστημα ως "απόλυτα αμυντικό."

    Σε ερώτηση για το χρόνο υπογραφής των συμβολαίων για την αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού - αντιπυραυλικού συστήματος S300, ο Ρώσος διπλωμάτης είπε ότι δεν το γνωρίζει. Είπε επίσης ότι δεν γνωρίζει αν υπάρχει συμφωνία για την εν λόγω αγορά.

    Κληθείς να επαναλάβει τη δέσμευση της Ρωσίας ότι η Κύπρος έχει το δικαίωμα να αγοράσει ό,τι θέλει από τη Ρωσία, ο κ. Μουράτοφ είπε ότι "υπάρχει καλή θέληση εκ μέρους της Ρωσίας και κάποιος θόρυβος (που δημιουργείται) δεν έχει καμία βάση γιατί πρόκειται για απόλυτα αμυντικό σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας."

    Απαντώντας άλλη ερώτηση για πιέσεις εκ μέρους των ΗΠΑ ώστε να αποφευχθεί η αγορά του συστήματος, ανέφερε ότι το θέμα είναι "εμπορικό" και πρόσθεσε: "Δεν μπορώ να σχολιάσω θέματα που δεν υπάρχουν ακόμα στα χαρτιά, γίνονται κάποιες διαπραγματεύσεις και εάν υπογραφεί κάποιο συμβόλαιο, θα σχολιάσω."

    Αναφερόμενος στην πρόταση της Ρωσίας για συλλογική προσπάθεια από τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Κυπριακό, ο κ. Μουράτοφ είπε ότι ήδη έχει παρουσιαστεί αυτή η πρόταση σε όλα τα μόνιμα μέλη του ΣΑ και πρόσθεσε ότι "δεν νομίζουμε ότι το Κυπριακό, ως ένα διεθνές πρόβλημα, να επιλυθεί με δυνάμεις μόνο δύο κρατών αλλά με συντονισμένη προσπάθεια των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, τουλάχιστον."

    Εξάλλου για τα σημεία που παρουσίασε ο Βρετανός ΥΠΕΞ Μάλκολμ Ρίφκιντ, ο κ. Μουράτοφ είπε ότι η κατ'αρχήν θέση της Ρωσίας είναι "θετική" αλλά κάθε σημείο τυγχάνει ειδικού σχολιασμού. Απέφυγε να προβεί σε περαιτέρω δηλώσεις επί του θέματος.

    Ερωτηθείς αν ο Ρώσος ΥΠΕΞ Γεβγκένι Πριμακόφ θα επισκεφθεί την Κύπρο κατά το πρώτο εξάμηνο του 1997, ο Ρώσος Πρέσβης είπε ότι θα εργαστεί προς την κατεύθυνση πραγματοποίησης μιας τέτοιας επίσκεψης αλλά σημείωσε ότι δεν μπορεί να υποσχεθεί οτιδήποτε σε αυτό το στάδιο.

    Ο Ρώσος διπλωμάτης εξέφρασε τη χαρά του για την επίδοση των διαπιστευτηρίων του ως πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας και χαρακτήρισε τη σύντομη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη ως "φιλική και εγκάρδια, εθυμοτυπικού χαρακτήρα".

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [04] Ο Νίκος Αναστασιάδης στη Νότιο Αφρική

    Λευκωσία, 2/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Αναστασιάδης αναχωρεί το απόγευμα για το Κεϊπ Τάουν της Νοτίου Αφρικής για να συμμετάσχει, εκ μέρους του Προέδρου της Βουλής Σπύρου Κυπριανού, σε συνεδρία την Μόνιμης Επιτροπής των Προέδρων των Κοινοβουλίων της Κοινοπολιτείας που θα γίνει εκεί από τις 3 μέχρι τις 8 Ιανουαρίου 1997.

    Κατά την παραμονή του στη Νότιο Αφρική, ο κ. Αναστασιάδης θα μεταφέρει μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, προς τον Πρόεδρο της χώρας Νέλσον Μαντέλα και θα έχει επαφές με παράγοντες της παροικίας.

    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [05] Μη ανακοινώσιμο το περιεχόμενο της σημερινής συνεδρίας του Υπουργικού

    Λευκωσία, 2/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Μη ανακοινώσιμο είναι το περιεχόμενο της σημερινής συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, μετά τη συνεδρία.

    Παρά τις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων, αναφορικά με τις πληροφορίες που δημοσιεύονται για την υπογραφή των συμβολαίων για την αγορά από την Κύπρο του ρωσικού αντιαεροπορικού αντιπυραυλικού συστήματος S-300, ο κ. Κασουλίδης απέφυγε να κάνει οποιεσδήποτε δηλώσεις.

    Απηύθυνε δε έκκληση προς τα ΜΜΕ όπως σταματήσουν να ασχολούνται τόσο με την αγορά του ρωσικού οπλισμού όσο και με όλα τα θέματα που αφορούν στην ασφάλεια του κράτους.

    Το Υπουργικό Συμβούλιο θα έχει και νέα συνεδρία αύριο στις 10 το πρωί.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [06] Σχόλιο Κασουλίδη για το δεκάλογο Ρίφκιντ

    Λευκωσία, 2/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης είπε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έχει πει ποτέ ότι τα σημεία Ρίφκικντ είναι αρνητικά, όμως αντί οποιουδήποτε άλλου σχολίου για κάθε σημείο του δεκαλόγου ανέφερε τις δικές της θέσεις.

    Αυτό απάντησε ο κ. Κασουλίδης κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του νέου Πρέσβη της Ρωσίας στη Λευκωσία, Γκεόρκι Μουράτοφ ότι η χώρα του θεωρεί θετικά τα σημεία του Βρετανού ΥΠΕΞ.

    "Απ'εκεί και πέρα θα δούμε στη συνέχεια τί πρόκειται να γίνει. Ασφαλώς δεν είναι το κοινό έδαφος", τόνισε ο κ. Κασουλίδης.

    Επανέλαβε τέλος ότι η κυβέρνηση υποστηρίζει τη συντονισμένη και από κοινού δράση του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Κυπριακό.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [07] Κασουλίδης: Η πανεθνική ο ορθότερος τρόπος

    Λευκωσία, 2/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Η πανεθνική πολιτική αποτελεί τον ορθότερο τρόπο χειρισμού του Κυπριακού, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης επανέφερε την πρόταση για πανεθνική διάσκεψη.

    Πρόσθεσε ότι η καλύτερη προετοιμασία της πανεθνικής περνά από ορισμένα στάδια, μερικά από τα οποία έχουν εκπληρωθεί και ότι η κυβέρνηση αναμένει όπως υπάρξει συμφωνία μεταξύ του πολιτικού κόσμου της Ελλάδας για τη δημιουργία αντίστοιχου σώματος για χειρισμό των εθνικών θεμάτων.

    Η Κύπρος, ανέφερε, δεν επιθυμεί να πάρει μέρος στη δημόσια συζήτηση που λαμβάνει χώρα στην Ελλάδα.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κασουλίδης επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν γνωρίζει το περιεχόμενο του εγγράφου που έχει ετοιμάσει ο Ελληνας Υφυπουργός Εξωτερικών Χρήστος Ροζάκης.

    Οπως εξήγησε, η κυβέρνηση αναμένει ενημέρωση για την επίσκεψη του Προέδρου Κληρίδη στην Αθήνα.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [08] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία, 02/01/1997 (ΚΥΠΕ) -- Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
         Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών          82.46 (+0.26)
    
         Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
         Τραπεζικοί Οργανισμοί                  91.86 (+0.15)
         Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί    74.27 (-0.74)
         Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                59.45 (+1.96)
         Βιομηχανικές Εταιρείες                 82.89 (+0.64)
         Τουριστικές Επιχειρήσεις               70.92 (-2.27)
         Εμπορικές Εταιρείες                    61.92 (-0.02)
         Αλλες Εταιρείες                        67.57 (+1.87)
    
         Ογκος Συναλλαγών                       ΛΚ 273117.060
    
    * Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΜΧ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.03 run on Thursday, 2 January 1997 - 21:14:33 UTC