Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 97-01-10

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αυστηρή προειδοιποίηση ΗΠΑ προς Τουρκία
  • [02] Βρετανικές παραστάσεις σε Λευκωσία, Αθήνα, Αγκυρα
  • [03] Η Κύπρος καταδικάζει την τρομοκρατική ενέργεια στη Δαμασκό
  • [04] Οι Ελληνες βουλευτές εξέφρασαν απόλυτη συμπαράσταση στους χειρισμούς της κυβέρνησης
  • [05] Δηλώσεις Κασουλίδη για τις παρεμβάσεις
  • [06] Ο Εκπρόσωπος διαψεύδει Τ/κ δημοσίευμα
  • [07] Στις 17 Δεκεμβρίου στην Αθήνα ο Πρόεδρος Κληρίδης
  • [08] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [09] Η κυβέρνηση διαφωνεί με απόφαση της ΕΕ

  • [01] Αυστηρή προειδοιποίηση ΗΠΑ προς Τουρκία

    Λευκωσία, 10/1/1997 (ΚΥΠΕ - Δημήτρης Απόκης) -- Αυστηρή προειδοποίηση απηύθυνε η Ουάσιγκτον προς την Τουρκία σχετικά με τις απειλές Τούρκων επισήμων για στρατιωτική δράση εναντίον της Κύπρου.

    Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο εκπρόσωπος Νίκολας Μπερνς, αναφερόμενος στο θέμα είπε: "Ελπίζουμε ότι πρόκειται για λάθος. Ελπίζουμε ότι δεν απηχούν τις απόψεις της τουρκικής κυβέρνησης".

    Ο κ. Μπερνς τόνισε ότι όλες οι χώρες, και σε αυτή την περίπτωση η Τουρκία, πρέπει να σέβονται τους κανόνες του παιγνιδιού. "Καμία χώρα και σε αυτή την περίπτωση η Τουρκία δεν πρέπει να απειλεί με στρατιωτική δράση την Κύπρο", επεσήμανε με δεικτικότητα ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

    Ο κ. Μπερνς αν και εξέφρασε εκ νέου την αντίθεση των ΗΠΑ στην αγορά ρωσικών πυραύλων από την Κύπρο, τόνισε ότι αυτό το γεγονός δεν νομιμοποιεί την τουρκική κυβέρνηση έτσι ώστε να απειλεί οποιονδήποτε.

    Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ για το τί μέτρα σκοπεύει να πάρει η αμερικανική κύβερνηση στην περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει να εκτοξεύει απειλές εναντίον της Κύπρου, ο κ. Μπερνς επεσήμανε: "Ως συνέταιρος - μέλος του ΝΑΤΟ, είναι πέρα από κάθε αμφιβολία ότι η Τουρκία δεν πρέπει να απειλεί την Κύπρο. Δεν τίθεται ερώτημα γι' αυτό. Και οι Τούρκοι το γνωρίζουν αυτό. Νομίζουμε ότι τους υπενθυμίσαμε αυτό το σημαντικό γεγονός σήμερα (χθες)".

    Καταλήγοντας ο Αμερικανός εκπρόσωπος ανέφερε ότι εκείνο που χρειάζεται στην Ανατολική Μεσόγειο είναι σταθερότητα και ότι ο Διευθυντής Νότιας Ευρώπης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Κέρι Κάβανο θα προσπαθήσει να πείσει τα μέρη στην Κύπρο να ενεργοποιήσουν εκ νέου τον πολιτικό διάλογο.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΓΠ)

    [02] Βρετανικές παραστάσεις σε Λευκωσία, Αθήνα, Αγκυρα

    Λονδίνο, 10/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Η ανησυχία της Βρετανίας για την απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να αγοράσει το ρωσικό σύστημα αεράμυνας S-300 καθώς και οι ενέργειες στις οποίες έχει προβεί με αφορμή αυτό το γεγονός σε Λευκωσία, Αθήνα και Αγκυρα αναφέρονται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της χώρας.

    Ο Αναπληρωτής Υπατος Αρμοστής της Βρετανίας στη Λευκωσία Τζον Μπακ συναντήθηκε χθες με τον Υπουργό Εξωτερικών Αλέκο Μιχαηλίδη για να εκφράσει στην κυπριακή κυβέρνηση την ανησυχία της Βρετανίας για την απόφασή της να αγοράσει πυραυλικό σύστημα εδάφους-αέρος. "Τους καλέσαμε να επανεξετάσουν την απόφαση τους", αναφέρει η ανακοίνωση του βρετανικού ΥΠΕΞ.

    Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι οι πρεσβευτές της Βρετανίας σε Ελλάδα και Τουρκία τόνισαν στις κυβερνήσεις των δύο χωρών την ανάγκη συγκρατημένης προσέγγισης στο θέμα των πυραύλων.

    Οπως αναφέρεται, οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας έχουν κληθεί να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση στις δηλώσεις τους και να προχωρήσουν σε μέτρα που θα μειώνουν αντί να αυξάνουν την ένταση.

    Η ανακοίνωση υπενθυμίζει δήλωση του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών Μάλκολμ Ρίφκιντ, κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο τον περασμένο μήνα ότι "η μοναδική λογική κατεύθυνση για τους αριθμούς των όπλων και των στρατευμάτων των δύο πλευρών είναι προς τα κάτω".

    Η ανακοίνωση του Φόρεϊν Οφις αναφέρει ότι στο πλαίσιο της υπό τον ΟΗΕ διεθνούς προσπάθειας για προώθηση συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού, η απόφαση για αγορά των πυραύλων δεν είναι "ευπρόσδεκτη εξέλιξη".

    "Τονίζει τη σημασία επίτευξης προόδου προς την κατεύθυνση μιας συνολικής διευθέτησης", αναφέρει.

    Το βρετανικό ΥΠΕΞ τονίζει ότι η αποφασιστικότητα της Βρετανίας να υποστηρίξει τις προσπάθειες του ΟΗΕ παραμένει αμείωτη.

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΚΝ/ΓΠ)

    [03] Η Κύπρος καταδικάζει την τρομοκρατική ενέργεια στη Δαμασκό

    Λευκωσία, 10/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Η Κύπρος καταδικάζει ανεπιφύλακτα την αποτρόπαια τρομοκρατική ενέργεια στη Δαμασκό.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης απέστειλε μήνυμα προς το Σύρο ομόλογό του Χάφεζ Αλ Ασσαντ στο οποίο εκφράζει αγανάκτηση για το θάνατο των αθώων θυμάτων.

    "Με αισθήματα βαθιάς αγανάκτησης δεχθήκαμε τη δυσάρεστη είδηση της πρόσφατης τρομοκρατικής ενέργειας στο κέντρο της Δαμασκού που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο και τον τραυματισμό τόσων πολλών αθώων θυμάτων", αναφέρει ο Πρόεδρος Κληρίδης στο μήνυμα.

    "Παρακαλώ δεχθείτε εκ μέρους του λαού, της Κυβέρνησης της Κύπρου και εμού προσωπικά τη βαθύτατη συμπάθειά μας γι'αυτό το θλιβερό γεγονός και τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας προς τις οικογένειες των θυμάτων", καταλήγει ο Πρόεδρος Κληρίδης στο μήνυμά του προς τον Πρόεδρο Ασσαντ.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [04] Οι Ελληνες βουλευτές εξέφρασαν απόλυτη συμπαράσταση στους χειρισμούς της κυβέρνησης

    Λευκωσία, 10/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Την απόλυτη συμπαράσταση των ελληνικών κομμάτων στους χειρισμούς της κυβέρνησης της Κύπρου στο Κυπριακό, εξέφρασε σήμερα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη η αντιπροσωπεία της Βουλής των Ελλήνων στη Μικτή Συντονιστική Επιτροπή των Κοινοβουλίων Ελλάδας - Κύπρου.

    Υστερα από τη συνάντηση, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ελευθέριος Βερυβάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη, που είχε στόχο να εκφράσει τη συμπαράσταση του ελληνικού λαού αλλά και την αγωνία του για το κυπριακό πρόβλημα, το οποίο ίσως αυτή τη στιγμή να περνά σε νέα φάση.

    "Θεωρούμε ότι η εδώ παρουσία μας συμβολίζει αυτή τη στιγμή την απόλυτη στήριξη της πρωτοβουλίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, πρώτο για την απόκτηση περισσοτέρων μέσων ασφαλείας και, δεύτερο, για το άνοιγμα σε προσπάθειες αναζήτησης δίκαιης και βιώσιμης λύσης".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Βερυβάκης δήλωσε ότι δεν νομίζει να υπάρχει έστω και ένας Ελληνας που να διαφωνεί με τη θέση ότι θα πρέπει να πληρωθεί το κενό που υπάρχει στον τομέα της ασφάλειας.

    Πριν από τη συνάντηση ο κ. Βερυβάκης κατέθεσε στεφάνι στον ανδριάντα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [05] Δηλώσεις Κασουλίδη για τις παρεμβάσεις

    Λευκωσία, 10/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Οι δηλώσεις του Εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νίκολας Μπερνς και του Ρώσου πρέσβη στη Λευκωσία Γκεόργκι Μουράτοφ μιλούν από μόνες τους, δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης, σχολιάζοντας τις παρεμβάσεις Ουάσιγκτον και Μόσχας προς την Αγκυρα, αναφορικά με τις πρόσφατες απειλές που εκτόξευσε εναντίον της Κύπρου.

    "Οι δύο δηλώσεις μιλούν μόνες τους", είπε ο κ. Κασουλίδης, σημειώνοντας ότι ουδέποτε τέθηκε θέμα δικαιώματος κράτους να απειλεί με στρατιωτική επιδρομή άλλο ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος.

    "Αυτό", υπογράμμισε, "είναι κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, της διεθνούς τάξης και της ειρήνης".

    Απαντώντας σε ερώτηση ότι αντίθετα με τις κυβερνητικές εκτιμήσεις, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θεωρεί σοβαρές τις τουρκικές απειλές σε σημείο που να απευθύνει δημόσιο αίτημα προς την Τουρκία να μην υλοποιήσει τα σχέδιά της, ο κ. Κασουλίδης επανέλαβε τις χθεσινές του δηλώσεις.

    "Η Κύπρος είναι από το 1974 δέκτης μιας συνεχούς απειλής από την παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής, την παρουσία σε αεροδρόμια απέναντι της Κύπρου ισχυρής αεροπορικής δύναμης της Τουρκίας και ρητορικών απειλών από πλευράς της Τουρκίας", είπε.

    Πρόσθεσε ότι αυτοί είναι και οι λόγοι που επέβαλαν στην Κυπριακή Δημοκρατία να προχωρήσει στην ενίσχυση της άμυνάς της, να συνάψει με την Ελλάδα τη συμφωνία του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου και να ενισχύσει ικανοποιητικά την αεράμυνά της εφόσον δε διαθέτει αεροπορία.

    "Δεν αλλάζει τίποτε περισσότερο από τη μόνιμη κατ' εξακολούθηση υπάρχουσα απειλή ή ρητορική απειλή, η οποία εμφανίζεται σήμερα από πλευράς Τουρκίας", είπε ο κ. Κασουλίδης.

    Το μόνο νέο στοιχείο των πρόσφατων απειλών, υποστήριξε ο κ. Κασουλίδης, είναι ότι οι Αμερικανοί πήραν τη θέση την οποία έχουν εκφράσει ώστε να μην εκληφθούν προηγούμενες δηλώσεις τους ως "ενθάρρυνση, άδεια ή ανοχή" προς την Τουρκία να αναλάβει οποιαδήποτε δράση όσον αφορά τους εξοπλισμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας που είναι για καθαρά αμυντικούς σκοπούς.

    Ερωτηθείς αν οι πρόσφατες δηλώσεις Μπερνς αναιρούν προηγούμενες δηλώσεις των ΗΠΑ, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι δεν μπορεί να ισχυρισθεί κάτι τέτοιο, ενώ πρόσθεσε ότι οι δηλώσεις Μπερνς δεν αποτελούν ικανοποιητική διαβεβαίωση για να μπορεί να προχωρήσει μια συμφωνία ενός μορατόριουμ.

    Εξάλλου απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι "η άμυνα της Κύπρου έχει και την πολιτική της σημασία. Αν λυθεί το Κυπριακό ή γίνει δεκτή η πρόταση για αποστρατικοποίηση", πρόσθεσε, "τότε αναστέλλεται όλη η προσπάθεια για την άμυνα της Κύπρου".

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)

    [06] Ο Εκπρόσωπος διαψεύδει Τ/κ δημοσίευμα

    Λευκωσία, 10/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης διέψευσε σήμερα δημοσίευμα της Τ/κ εφημερίδας "Χαλκίν Σεσί", στο οποίο φέρεται να έχει δηλώσει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ότι το μεγαλύτερο λάθος της Ε/κ πλευράς ήταν η μη αποδοχή των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

    "Ο Τ/Κ δημοσιογράφος εξέφρασε λύπη για τη μη εφαρμογή των ΜΟΕ και συμφώνησα", είπε ο κ. Κασουλίδης, με την έννοια ότι η τουρκική πλευρά δεν αποδέχθηκε το έγγραφο της 21ης Μαρτίου 1994, όπως το είχε προτείνει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)

    [07] Στις 17 Δεκεμβρίου στην Αθήνα ο Πρόεδρος Κληρίδης

    Λευκωσία, 10/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Η συνάντηση του Προέδρου Γλαύκου Κληρίδη με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, στην Αθήνα, θα πραγματοποιηθεί στις 17 Ιανουαρίου, ανακοίνωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης θα αναχωρήσει για την Αθήνα πολύ πιθανόν στις 16 Ιανουαρίου και θα επιστρέψει στις 18, είπε ο κ. Κασουλίδης.

    Ερωτηθείς αν η κυπριακή κυβέρνηση έχει ενημερωθεί για τα αποτελέσματα της χθεσινής σύσκεψης στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Κασουλίδης απάντησε αρνητικά, προσθέτοντας ότι αυτό θα είναι το αντικείμενο των συζητήσεων που θα έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην Αθήνα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)

    [08] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία, 10/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
         Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών          80.71 (+0.54)
    
         Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
         Τραπεζικοί Οργανισμοί                  89.87 (+0.75)
         Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί    72.52 (-0.01)
         Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                56.27 (-0.37)
         Βιομηχανικές Εταιρείες                 81.41 (+0.23)
         Τουριστικές Επιχειρήσεις               70.46 (-0.14)
         Εμπορικές Εταιρείες                    61.53 (+1.50)
         Αλλες Εταιρείες                        67.14 (+0.24)
    
         Ογκος Συναλλαγών                       ΛΚ 627085.043
    
    * Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [09] Η κυβέρνηση διαφωνεί με απόφαση της ΕΕ

    Λευκωσία, 10/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Η κυπριακή κυβέρνηση εξέφρασε την αντίθεσή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την απόφασή της να ανοίξει κέντρο πληροφόρησης στο λεγόμενο πανεπιστήμιο Ανατολικής Μεσογείου στα κατεχόμενα.

    Τη δήλωση αυτή έκανε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, σημειώνοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση δεν έχει ένσταση για την ενημέρωση των Τ/Κ πάνω σε θέματα Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Η επιλογή του ούτω-καλούμενου πανεπιστημίου δεν είναι ορθή, είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για ίδρυμα, που ιδρύθηκε με παράνομη απόφαση του ψευδοκράτους του οποίου το συμβούλιο διορίζεται παράνομα από τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, αντιβαίνοντας τη νόμιμη διεθνή τάξη.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.03 run on Saturday, 11 January 1997 - 15:47:21 UTC