Browse through our Interesting Nodes on Russia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-01-16

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δραματικές αλλαγές στο στρατιωτικό διάλογο αναμένει ο Φεϊσέλ
  • [02] Μπριλ: Η συμφωνία για τους S-300 είναι λάθος
  • [03] Δηλώσεις Προέδρου Κληρίδη πριν αναχωρήσει στην Αθήνα -- Στρατιωτικός διάλογος -- Δηλώσεις Κάβανο -- Μορατόριουμ
  • [04] Κληρίδης: Δεν τίθεται θέμα μη εγκατάστασης του S-300
  • [05] Οι ΥΠΕΞ των "15" θα συζητήσουν τις σχέσεις Κύπρου-Τουρκίας με αφορμή τη συμφωνία για το S-300

  • [01] Δραματικές αλλαγές στο στρατιωτικό διάλογο αναμένει ο Φεϊσέλ

    Λευκωσία, 16/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Δραματικές αλλαγές στο στρατιωτικό διάλογο αναμένει εντός των ημερών, ο Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Γκούσταβ Φεϊσέλ, όπως δήλωσε ύστερα από συνάντηση που είχε το πρωί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    Ερωτηθείς πού βασίζει την ελπίδα για δραματική αλλαγή, ο κ. Φεϊσέλ δήλωσε ότι θεωρεί πολύ ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα των συναντήσεων του Διευθυντή Υποθέσεων Νοτίου Ευρώπης στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Κέρι Κάβανο, με τους ηγέτες των δύο πλευρών, ενώ η αισιοδοξία του έχει ενισχυθεί και από τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο Κληρίδη, πρόσθεσε.

    Μέχρι τώρα, είπε, δεν έχει σημειωθεί η αναμενόμενη πρόοδος αλλά, παρατήρησε, είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συζητήσουν ολόκληρο το πακέτο ιδεών και όχι να επιλέξουν από αυτό όσα τους αρέσουν.

    "Αυτός ο διάλογος δεν έχει καμία σχέση με την αναζήτηση λύσης, δεν είναι υποκατάστατο, ούτε καν μέρος της, αλλά είναι αυτό που θα ονόμαζα τεχνικές διευθετήσεις για αποτροπή βίας και τραυματισμούς των δύο πλευρών", σημείωσε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ.

    Ελπίζω, συνέχισε, ενόσο συνεχίζονται οι συνομιλίες τις προσεχείς μέρες και εβδομάδες, ότι θα δούμε κάποια δραματική αλλαγή σε αυτά που ακούμε από τις δύο πλευρές.

    Ερωτηθείς ποιό είναι το επίμαχο σημείο που καθυστερεί την επίτευξη συμφωνίας, ο κ. Φεϊσέλ δήλωσε ότι η μια πλευρά θέλει κάτι περισσότερο από κάτι άλλο.

    "Οπως συμβαίνει συχνά εδώ, οι δύο πλευρές έχουν συντονίσει τις θέσεις τους τόσο προσεκτικά, για να είναι βέβαιοι ότι η κάθε πλευρά επιθυμεί κάτι άλλο", όπως είπε.

    Κληθείς να είναι πιο συγκεκριμένος, δήλωσε ότι ενώ υπάρχουν μόνον τρείς προτάσεις, η κάθε πλευρά δίνει τις δικές της προτεραιότητες.

    Οπως ανέφερε, η εμμονή των δύο πλευρών να κάνουν κάτι με συγκεκριμένο τρόπο είναι το ίδιο με το να μη θέλουν να το κάνουν καθόλου.

    Ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί πρόοδος, τόνισε, είναι η επίτευξη συμφωνίας σε ολόκληρο το πακέτο, σημείωσε ο κ. Φεϊσέλ.

    "Πρέπει να συζητούμε χωρίς όρους, και η προσέγγιση πρέπει να είναι απλή", είπε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ, τονίζοντας ότι δεν έχει σημασία η σειρά.

    Με τον Πρόεδρο Κληρίδη, πρόσθεσε, συζήτησε ποιές προσαρμογές πρέπει να γίνουν για να εναρμονιστούν οι θέσεις των δύο πλευρών.

    Μίλησαν ακόμη για συχνότερες συναντήσεις (τουλάχιστον δύο τη βδομάδα) και πάνω σ' αυτό το θέμα, είπε, είναι που έχει ακούσει ενθαρρυντικά πράγματα.

    Κληθείς να σχολιάσει ανησυχίες των Ε/Κ για την ασφάλειά τους στο θέμα της απαγκίστρωσης, ο κ. Φεϊσέλ είπε ότι στις περιοχές όπου έχει επεκταθεί η απαγκίστρωση δεν υπάρχουν προβλήματα και το πακέτο που προτείνει ο ΟΗΕ παρέχει απαγόρευση ένσφαιρων πυρών και καθορισμό των όρων εμπλοκής, εκτός εάν τίθενται σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

    "Εάν εφαρμοστούν οι προτάσεις μας θα είναι βοηθητικές και δεν πρόκειται να δημιουργήσουν δυσκολίες", σημείωσε.

    Ο κ. Φεϊσέλ ενημέρωσε ακόμη τον Πρόεδρο Κληρίδη για την εδώ επίσκεψη του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Χαν Σουνγκ Τζου, από τις 29 Ιανουαρίου μέχρι τις 5 Φεβρουαρίου.

    Οπως ανέφερε, προγραμματίζεται η διεξαγωγή εντατικών διαπραγματεύσεων με τις δύο πλευρές γύρω από διάφορα θέματα, με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών.

    Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ τόνισε ότι όλοι πρέπει να αντιληφθούν πως η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί και ότι πρέπει γρήγορα να αρχίσουν οι απευθείας συνομιλίες.

    "Ολοι λένε ότι το 1997 είναι μια καλή χρονιά και νομίζω ότι αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό σημείο", είπε ο κ. Φεϊσέλ επισημαίνοντας ότι πλησιάζουν οι εκλογές οι οποίες αποτελούν ένα εμπόδιο στην ειρηνευτική διαδικασία, καθώς και οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

    Ολα αυτά, σημείωσε, υπογραμμίζουν την ανάγκη να διπλασιαστούν οι προσπάθειες και είναι λάθος να νομίζει κανείς ότι η κατάσταση μπορεί να συνεχιστεί έτσι για περισσότερες δεκαετίες.

    Για την επίσκεψη Χαν, είπε ότι δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τον στρατιωτικό διάλογο. Πραγματοποιείται στο πλαίσιο της εντεινόμενης προσπάθειας για προετοιμασία του εδάφους προς απευθείας συνομιλίες το συντομότερο δυνατό, εξήγησε.

    Ερωτηθείς κατά πόσον η ενδεχόμενη συμφωνία θα υποβοηθήσει τον κύριο στόχο, ο κ. Φεϊσέλ είπε ότι η επίτευξη συμφωνίας στον στρατιωτικό διάλογο θα ήταν μια θετική εξέλιξη που θα βελτίωνε την ατμόσφαιρα.

    Ωστόσο, σημείωσε, "δεν πρέπει κανείς να νομίζει ότι επειδή πετύχαμε στο στρατιωτικό διάλογο πρέπει να πάμε πίσω για ύπνο".

    Ερωτηθείς εάν η επίσκεψη Χαν αποτελεί απάντηση στο κάλεσμα της Ρωσίας για ενεργότερο ρόλο του ΟΗΕ στο Κυπριακό, είπε ότι όλες οι προσπάθειες και οι επισκέψεις πραγματοποιούνται σύμφωνα με την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ, του Δεκεμβρίου, γύρω από το τί πρέπει να γίνει.

    Τέλος, επανέλαβε ότι το θέμα του μορατόριουμ των υπερπτήσεων δεν είναι θέμα του ΟΗΕ αλλά των ΗΠΑ. Ωστόσο, κατέληξε, εάν το μορατόριουμ εφαρμόζετο θα βοηθούσε στις προσπάθειες λύσης.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΑΠ)

    [02] Μπριλ: Η συμφωνία για τους S-300 είναι λάθος

    Λάρνακα, 16/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- "Η συμφωνία για τους S-300 ήταν λάθος, είναι λάθος, και οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να την υποστηρίξουν", δήλωσε σήμερα ο Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Κύπρο Κένεθ Μπριλ.

    Ο Αμερικανός διπλωμάτης, ο οποίος επισκέπτεται τις αρχές της πόλης της Λάρνακας, απαντούσε σε ερώτηση για τις διαφορετικές εκτιμήσεις του Προέδρου Κληρίδη και του Διευθυντή του Τμήματος Νοτίου Ευρώπης στο αμερικανικό ΥΠΕΞ, Κέρι Κάβανο, για την άφιξη και εγκατάσταση στην Κύπρο του αντιαεροπορικού συστήματος S-300.

    "Θα εργαστούμε σκληρά ώστε μέσα στον επόμενο μήνα να σημειωθεί περαιτέρω πρόοδος, γι' αυτό τώρα επικεντρώνουμε την προσπάθεια μας στη μείωση της έντασης", επεσήμανε.

    "Είμαστε αποφασισμένοι", σημείωσε, "να εργαστούμε τόσο σκληρά όσο οι συνθήκες το επιτρέψουν", πρόσθεσε.

    Ο κ. Μπριλ ανέφερε ότι η ένταση δημιουργεί μεγαλύτερες δυσκολίες στην προώθηση της ειρήνης και είπε ότι, σαν πρώτο βήμα, είναι σημαντικό να μειωθεί η ένταση που υπάρχει.

    "Είναι πολύ δύσκολη η εξεύρεση μιας αποδεκτής ημερήσιας διάταξης, για την εξεύρεση λύσης", συμπλήρωσε ο Αμερικανός διπλωμάτης, "όταν έχεις να αντιμετωπίσεις μιαν κατάσταση που μπορεί να ξεφύγει από τον έλεγχο".

    "Γι' αυτό επιμένουμε", τόνισε, "ότι όλα τα μέρη θα πρέπει να αποφεύγουν ενέργειες που μπορούν να φέρουν ένταση". Ο Πρέσβης των ΗΠΑ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει σύντομα συμφωνία στο στρατιωτικό διάλογο.

    Σε ερώτηση για τη ρωσική ανάμιξη στο Κυπριακό, ο κ. Μπριλ είπε ότι από τη στιγμή που η Ρωσία είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, "έχει ρόλο να διαδραματίσει στο Συμβούλιο".

    Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Λάρνακα, ο κ. Μπριλ συζήτησε με τον Δήμαρχο της πόλης, Γιώργο Λυκούργο, τη συνεργασία και αδελφοποίηση πόλεων των ΗΠΑ με την Λάρνακα.

    (ΚΥΠΕ/ΤΑ/ΚΚ/AΠ)

    [03] Δηλώσεις Προέδρου Κληρίδη πριν αναχωρήσει στην Αθήνα

    Λάρνακα, 16/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Για την Αθήνα αναχώρησε σήμερα το απόγευμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, όπου αύριο θα έχει συνομιλίες με τον Ελληνα ομόλογό του Κωστή Στεφανόπουλο και τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, με θέμα τους μελλοντικούς χειρισμούς του κυπριακού προβλήματος, καθώς και την πρόοδο του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου (ΕΑΧ) Ελλάδας-Κύπρου.

    Στις συνομιλίες θα συμμετέχουν επίσης οι Υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Αλέκος Μιχαηλίδης και Θεόδωρος Πάγκαλος, καθώς και οι Υπουργοί Αμυνας, Κώστας Ηλιάδης και Ακης Τσοχατζόπουλος.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, πριν την αναχώρησή του από το αεροδρόμιο Λάρνακας, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι κατά τις συνομιλίες δε θα συζητηθεί το έγγραφο που ετοίμασε ο πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Χρήστος Ροζάκης, για το Κυπριακό, σημειώνοντας ότι πρόκειται για εσωτερικο έγγραφο για χρήση του Ελληνα Πρωθυπουργού.

    "Οι συνομιλίες δεν γίνονται χάριν των συνομιλιών, αλλά για να πάρουμε αποφάσεις πώς να χειριστούμε το Κυπριακό", είπε, προσθέτοντας ότι την Τρίτη, το αργότερο, θα κληθεί το Εθνικό Συμβούλιο. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιστρέφει στην Κύπρο το Σάββατο.

    Στρατιωτικός διάλογος

    Αναφορικά με τον στρατιωτικό διάλογο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι δεν έχει ενημερωθεί από τους στρατιωτικούς σε ποιό σημείο βρίσκονται.

    "Αυτό που μου είπε ο κ. Φεισέλ (Αναπληρωτής Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο) είναι ότι θα πρέπει να συναντώνται δύο και όχι μια φορά την εβδομάδα και ότι θα πρέπει να γίνει επιτάχυνση της όλης διαδικασίας", είπε ο Πρόεδρος Κληρίδης.

    "Η κυπριακή κυβέρνηση δέχθηκε ότι θα γίνει συζήτηση, κατά τη διάρκεια του εκ του σύνεγγυς στρατιωτικού διαλόγου, πάνω σε όλα τα θέματα που αναφέρονται στο ψήφισμα του ΟΗΕ", πρόσθεσε, δηλαδή τους όρους εμπλοκής, τη μη χρήση ένσφαιρων όπλων, το θέμα των ναρκοπεδίων και τη μη επάνδρωση ορισμένων φυλακίων που βρίσκονται κοντά στη γραμμή αντιπαράταξης.

    "Είπαμε ότι είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε όλα αυτά τα θέματα, αλλά τονίσαμε ότι προτού συζητήσουμε θέματα απαγκίστρωσης θα πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία αναφορικά με τους όρους εμπλοκής, διευκρίνιση του θέματος της νεκρής ζώνης και επιτήρηση από τα Ηνωμένα Εθνη των φυλακίων, ώστε να διαπιστώνεται κατά πόσον υπάρχουν ένσφαιρα όπλα", επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Δηλώσεις Κάβανο

    Κληθείς να απαντήσει κατά πόσον υπάρχει διαφορά μεταξύ των δηλώσεών του και αυτών του Διευθυντή Νοτιο-Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο Στείτ ΝΒτιπάρτμεντ, Κέρι Κάβανο, αναφορικά με το ρωσικό αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα S-300, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι βασική διαφορά υπάρχει σε ένα θέμα. Οτι "οι ΗΠΑ λένε πως δεν έπρεπε να φέρουμε τους πυραύλους, ενώ εμείς επιμένουμε ότι ορθά πράξαμε να υπογράψουμε τη συμφωνία".

    Οι ΗΠΑ, πρόσθεσε ο Πρόεδρος Κληρίδης, συμφωνούν στο δικαίωμα της Κύπρου ως κυρίαρχου κράτους να εξοπλίζεται, θεωρούν όμως το χρόνο που επιλέγηκε για συμφωνία αγοράς του S-300 ακατάλληλο γιατί δημιουργεί δυσκολίες, όπως υποστηρίζουν, στην ανάπτυξη της δικής τους πρωτοβουλίας, λόγω αντιδράσεων της Τουρκίας.

    "Η δική μας απάντηση είναι ότι, αν η Τουρκία αντιδρά, αναζητεί προφάσεις", τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, διότι από την αρχή δηλώθηκε ότι η παραλαβή του συσατήματος θα γίνει σε μια περίοδο δεκαέξι μηνών από τη μέρα που η Βουλή των Αντιπροσώπων θα εγκρίνει την αγορά τους. "Αρα οι ΗΠΑ έχουν δεκαέξι ολόκληρους μήνες για να αναπτύξουν την πρωτοβουλία τους", σημείωσε.

    Μορατόριουμ

    Αναφορικά με το μορατόριουμ για τις υπερπτήσεις, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι όπως το εισηγήθηκε κατά την επίσκεψή της στην Κύπρο, το περασμένο καλοκαίρι, η τότε Μονίμη Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Μαντλίν Ολμπραϊτ, επρόκειτο "για ένα μορατόριουμ στο διηνεκές, που δεν έχει λήξη".

    Στη Λισσαβώνα, πρόσθεσε, τέθηκε θέμα χρονικής περιόδου αλλά η πλευρά μας δεν ήταν διατεθειμένη να το δεκτεί, λόγω των τουρκικών απειλών για διατήρηση του δικαιώματος να ενεργούν εκτός μορατόριουμ.

    "Κατά πόσον το μορατόριουμ θα συζητηθεί ή όχι θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις που Θα πάρουμε στην Αθήνα", πρόσθεσε ο Πρόεδρος Κληρίδης. Διευκρίνισε ότι οι πτήσεις είναι μέρος του δόγματος του ΕΑΧ και ούτε η Αθήνα ούτε η Λευκωσία μπορούν να πάρουν απόφαση μόνες τους. "Θα πρέπει να είναι απόφαση των δύο κυβερνήσεων", σημείωσε.

    "Δεν λέμε ότι δεχόμαστε να συμφωνήσουμε με την Τουρκία, αλλά ότι αν χρειαστεί να υπάρξει μια περίοδος ύφεσης, υπό την έννοια ότι θα διεξάγονται διαπραγματεύσεις, θα μπορούσαμε, αν δεν έχουμε προγραμματισμένες πτήσεις, να μην προγραμματίσουμε", κατέληξε ο Πρόεδρος Κληρίδης.

    (ΚΥΠΕ/ΤΑ/ΜΧ/AΠ)

    [04] Κληρίδης: Δεν τίθεται θέμα μη εγκατάστασης του S-300

    Αθήνα, 16/1/1997 (ΚΥΠΕ - Μύρια Αντωνιάδου) -- Το ρωσικό αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα S-300 θα εγκατασταθεί στην Κύπρο όταν ολοκληρωθεί η κατασκευή του και δεν τίθεται θέμα συζήτησης μη εγκατάστασής του.

    Στη δήλωση αυτή προέβη σήμερα το απόγευμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης κατά την άφιξή του στην Αθήνα, προσθέτοντας ότι η εγκατάσταση των αντιαεριοπορικών πυραύλων θα γίνει βάσει της συμφωνίας που έχει υπογραφεί με τη Ρωσία.

    Σε ερώτηση σχετικά με δημοσίευμα που φέρει την ύπαρξη σχεδίου για πλαίσιο λύσης του Κυπριακού, που περιλαμβάνει τη μονιμοποίηση των τουρκικών δυνάμεων κατοχής, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι τέτοιες πληροφορίες είναι "φαντασιώσεις".

    Δεν υπάρχει, είπε, περίπτωση να αναγνωρίσουμε τα κατοχικά στρατεύματα. Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι το θέμα του μορατόριουμ των υπερπτήσεων ελληνικών και τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών πάνω από την Κύπρο τέθηκε, αλλά όχι από τη δική μας πλευρά.

    Αύριο, ο Πρόεδρος Κληρίδης θα έχει συνάντηση στις 9.30 το πρωί με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο και στις 6.30 το απόγευμα με τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, με τον οποίο θα συζητήσει τους μελλοντικούς χειρισμούς του Κυπριακού.

    Δεν υπάρχει, είπε, συγκεκριμένη ημερήσια διάταξη, για το τί θα συζητήσουμε για τους χειρισμούς. Θα συζητηθούν, επίσης, θέματα που αφορούν το δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας-Κύπρου και την πρόοδο που έχουμε επιτελέσει σ' αυτόν τον τομέα, καθώς και θέματα τρεχούσης φύσεως.

    Στο μεταξύ, έχει καθοριστεί για το Σάββατο συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδη Εβερτ.

    Υπενθυμίζουμε ότι τον Πρόεδρο Κληρίδη υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Γιώργος Πασχαλίδης, καθώς και ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο Αλέξανδρος Σάνδης και ο Πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα Χαράλαμπος Χριστοφόρου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΡΑΓ/ΑΠ)

    [05] Οι ΥΠΕΞ των "15" θα συζητήσουν τις σχέσεις Κύπρου-Τουρκίας με αφορμή τη συμφωνία για το S-300

    Βρυξέλλες, 16/1/1997 (ΚΥΠΕ - Νίκος Μπέλλος) -- Με πρωτοβουλία της ολλανδικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) αλλά και μετά από σχετικό αίτημα της βρετανικής κυβέρνησης, οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ πρόκειται να συζητήσουν την προσεχή Δευτέρα την ένταση στις σχέσεις της Κύπρου με την Τουρκία.

    Αυτό υποστήριξαν σήμερα στις Βρυξέλλες πηγές της ολλανδικής προεδρίας, σύμφωνα με τις οποίες η Χάγη έχει ενημερωθεί για την κατάσταση στην περιοχή τόσο από τον Εκπρόσωπο της προεδρίας για το Κυπριακό, Ιρλανδό πρέσβη Κέστερ Χέσλιπ, όσο και από τον Διευθυντή Νοτιο-ευρωπαϊκών Υποθέσεων του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών Κέρι Κάβανο.

    Η συζήτηση θα γίνει "κεκλεισμένων των θυρών", δηλαδή κατά τη διάρκεια του γεύματος, οπόταν στην αίθουσα βρίσκονται μόνον οι 15 ΥΠΕΞ της ΕΕ.

    Οι ίδιες πηγές θεωρούν εντελώς απίθανο να υπάρξει τη Δευτέρα κοινή δήλωση των "15" για δύο λόγους.

    Ο πρώτος, ανέφεραν, διότι ο κ. Κάβανο διαβεβαίωσε την προεδρία ότι η κατάσταση στην περιοχή έχει εκτονωθεί, μετά την απόφαση των κυπριακών αρχών να μην εγκαταστήσουν αμέσως το ρωσικό αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα S- 300. Ο δεύτερος λόγος, συνέχισαν, είναι ότι δεν υπήρχε περίπτωση να υπάρξει κοινή δήλωση, έστω και αν το ήθελαν 14 κράτη-μέλη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Ελλάδα δεν θα επέτρεπε κάτι τέτοιο.

    Στο μεταξύ, η ολλανδική προεδρία δέχεται έντονες πιέσεις από την Αγκυρα προκειμένου να συγκαλέσει, το συντομότερο δυνατό, Συμβούλιο Σύνδεσης μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας. Μάλιστα, η τουρκική κυβέρνηση κινδυνολογεί, υποστηρίζοντας ότι η κρίση που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή, μετά την απόφαση της Λευκωσίας για το ρωσικό σύστημα μπορεί να οδηγήσει σε ανάφλεξη.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ολλανδική προεδρία θα οργανώσει Συμβούλιο Σύνδεσης με την Αγκυρα αλλά όχι αμέσως, διότι πιστεύει ότι σήμερα, με δεδομένη την ελληνική θέση, δε θα οδηγούσε σε κανένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Η προεδρία σχεδιάζει να συγκαλέσει το Συμβούλιο Σύνδεσης τον Μάρτιο ή το αργότερο τον Απρίλιο.

    Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι η ολλανδική προεδρία έχει προτείνει στη Λευκωσία τη σύγκληση του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Κύπρου για τις 25 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες. Η Χάγη περιμένει απάντηση από την κυπριακή κυβέρνηση ενώ, όπως έγινε γνωστό, από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Ολλανδός Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση της ΕΕ, Χανς Βαν ντεν Μπρουκ, θα επισκεφθεί τη Λευκωσία στις 27 και 28 Φεβρουαρίου.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΑΠ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.03 run on Thursday, 16 January 1997 - 19:08:04 UTC