Read the Latest International Press Articles on the Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-01-29

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δηλώσεις πολιτικών αρχηγών μετά το Εθνικό Συμβούλιο
  • [02] Δηλώσεις Λυσσαρίδη, Βασιλείου μετά το Εθνικό Συμβούλιο
  • [03] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [04] Στην ουσία του Κυπριακού θα επικεντρωθεί ο Χαν Σουνγκ Τζου
  • [05] Ολοκληρώθηκε η συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου
  • [06] Προγραμματίζονται αύριο εκδηλώσεις στον Ακάμα

  • [01] Δηλώσεις πολιτικών αρχηγών μετά το Εθνικό Συμβούλιο

    Λευκωσία, 29/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Τα πολιτικά κόμματα που συμμετέχουν στο Εθνικό Συμβούλιο (ΕΣ) διατηρούν τις θέσεις τους τόσον όσον αφορά στην εξεύρεση κοινού εδάφους πριν από την έναρξη συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού, όσο και στο θέμα των υπερπτήσεων πάνω από την Κύπρο.

    Εξάλλου, τα περισσότερα κόμματα επαναβεβαίωσαν τις αποφάσεις που λήφθηκαν κατά τη σύσκεψη του ΕΣ στην Αθήνα, με τον τότε Πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου, για τις οποίες μόνο το ΑΚΕΛ είχε εκφράσει κάποιες επιφυλάξεις.

    Ταυτόχρονα, τα περισσότερα κόμματα θεωρούν ότι πρέπει να πραγματοποιούνται πιο τακτικές συνεδρίες του ΕΣ, ώστε να γίνεται συστηματική ανταλλαγή απόψεων.

    Αυτό προκύπτει από δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών μετά τη σημερινή τρίωρη συνάντηση του ΕΣ, η δεύτερη αυτή τη βδομάδα, κατά την οποία έγινε ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη για την πρόσφατη σύσκεψη των Αθηνών καθώς και τις επαφές του με ξένους αξιωματούχους οι οποίοι επισκέφθηκαν την Κύπρο.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε ότι κρίθηκε πως "δεν εχρειάζετο να ληφθούν αποφάσεις, αλλά, η γνώμη που εξέφρασαν τα κόμματα θα ληφθεί υπόψη από τον Πρόεδρο Κληρίδη". Κατέστησε σαφές ότι "μόνο οι ομόφωνες αποφάσεις του ΕΣ δεσμεύουν τον Πρόεδρο".

    Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι τα κόμματα επανέλαβαν τις γνωστές τους θέσεις, κυρίως στο θέμα της εξεύρεσης κοινού εδάφους. Είπε ότι δεν έχει καθοριστεί το περιεχόμενο του κοινού εδάφους και ανέφερε ότι εάν και εφόσον κριθεί αναγκαίο θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη του ΕΣ για το θέμα αυτό. Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε, εξάλλου, ότι αποφασίστηκε όπως η κυβέρνηση και η Βουλή συντονίσουν ακόμη περισσότερο την εκστρατεία για ενημέρωση των ξένων για τις θέσεις της πλευράς μας.

    Από την πλευρά του, ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας στάθηκε ιδιαίτερα στον τρόπο λειτουργίας του ΕΣ, υποστηρίζοντας ότι "συνέρχεται απλά για να συζητήσει ειλημμένες αποφάσεις", γιατί η κυβέρνηση είχε ήδη καθορίσει τη θέση της όσον αφορά στα θέματα των υπερπτήσεων, του κοινού εδάφους κι άλλα θέματα που αφορούν στην τακτική και την ουσία του Κυπριακού.

    Ο κ. Χριστόφιας χαρακτήρισε "παράδοξη" την απάντηση του Προέδρου Κληρίδη, στο θέμα, αφού, ανέφερε, ο Πρόεδρος είπε ότι είχε επαφή με μερικά από τα κόμματα και διαπίστωσε τις θέσεις τους. Παρατήρησε ότι το ΑΚΕΛ δεν έχει ερωτηθεί για σειρά θεμάτων, όπως για παράδειγμα την αγορά του αντιπυραυλικού συστήματος S-300 και είπε ότι τα θέματα που αφορούν στην Κύπρο πρέπει να συζητούνται πρώτα στο ΕΣ και μετά στην Αθήνα.

    Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ επανέλαβε ότι η τελική θέση του κόμματος για τα S-300 και γενικά το εξοπλιστικό πρόγραμμα θα ληφθεί από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

    Για το κοινό έδαφος, ο κ. Χριστόφιας προέβλεψε ότι τελικά ο Πρόεδρος Κληρίδης θα δεχθεί να πάει σε διαπραγματεύσεις "χωρίς όρους", ενώ τάχθηκε "υπέρ της λήψης μέτρων μείωσης της έντασης που επικρατεί από τον Αύγουστο", χωρίς να αποκλείει και μορατόριουμ. Είπε επίσης ότι "έχουν οριστεί συγκεκριμένα ζητήματα τα οποία θα απασχολήσουν το ΕΣ και έχουν οριστεί ημερομηνίες σύγκλησής του".

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού ανέφερε ότι κατά τη σύσκεψη επαναβεβαιώθηκε η θέση της πλευράς μας ότι "οποιεσδήποτε πρωτοβουλίες είναι ευπρόσδεκτες, αρκεί να βρίσκονται στο πλαίσιο του ΟΗΕ" και να στηρίζονται στα ψηφίσματα του διεθνούς οργανισμού για το Κυπριακό. Επανέλαβε την ανάγκη εξεύρεσης κοινού εδάφους, με μεταβολή της τουρκικής στάσης, πριν από την έναρξη συνομιλιών για να διασφαλιστεί πρόοδος και κατάληξη.

    Ο κ. Κυπριανού δεν συμφώνησε με τον κ. Χριστόφια ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης θα δεχθεί συνομιλίες πριν από την εξεύρεση κοινού εδάφους, θέση την οποία, σημείωσε, συμμερίζονται και οι ξένοι που έχουν αναλάβει πρωτοβουλία στο Κυπριακό. Ωστόσο, είπε ότι "αν υπάρξουν άλλες εισηγήσεις", από αυτούς που αναλαμβάνουν πρωτοβουλία, και ιδιαίτερα από το Γ.Γ. του ΟΗΕ, "τότε το ΕΣ θα καθήσει να συζητήσει και να δει κατά πόσον αυτό που θα προταθεί είναι αρκετό για να αρχίσει διάλογος".

    Ο κ. Κυπριανού συμφώνησε ότι θα είναι καλύτερα εάν το ΕΣ συνέρχεται πιο τακτικά για ανταλλαγή απόψεων.

    Στο μεταξύ, με στόχο την ενότητα και εξεύρεση κοινού παρανομαστή στο Κυπριακό, ο κ. Κυπριανού είπε ότι είναι υπέρ επαφών των κομμάτων σε διμερές επίπεδο, τις οποίες θα εγκαινιάσει σήμερα ο ίδιος με συνάντηση με τον κ. Χριστόφια.

    (ΣΣ: Θα ακολουθήσουν δηλώσεις άλλων πολιτικών ηγετών) (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [02] Δηλώσεις Λυσσαρίδη, Βασιλείου μετά το Εθνικό Συμβούλιο

    Λευκωσία, 29/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Σε δηλώσεις τους μετά τη σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης επανέλαβε τη θέση του για διεθνή διάσκεψη για το Κυπριακό, ενώ από την πλευρά του ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργος Βασιλείου, υποστήριξε ότι η πλευρά μας πρέπει να πάρει μέτρα για μείωση της έντασης.

    Συγκεκριμένα, ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι επιβάλλεται μια νέα διαδικασία και μια νέα προσέγγιση στο Κυπριακό, προς την κατεύθυνση της διεθνούς διάσκεψης, ειδικά τώρα, "με τη ρωσική εμπλοκή".

    Ανέφερε ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί "με κάποια διαφοροποίηση της ρωσικής πρότασης για συλλογική δράση των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας". Αναφερόμενος στο διακοινοτικό διάλογο, είπε ότι είτε το θέλουμε είτε όχι, αυτός συνεχίζεται, και σημείωσε ότι οι προϋποθέσεις για να επαναρχίσει τέθηκαν με τις αποφάσεις των Αθηνών.

    Οσον αφορά στο μορατόριουμ, ο κ. Λυσσαρίδης επανέλαβε τις γνωστές του θέσεις, ότι δηλαδή "αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα" της κάθε χώρας σε θέματα που αφορούν στην άμυνά της και τάχθηκε υπέρ μιας πιο επιθετικής πολιτικής.

    Σχολιάζοντας το θέμα της λειτουργίας του ΕΣ, είπε ότι "πρέπει να δρα κάπως πιο συστηματικά και πάντοτε την ώρα της κρίσης κι όχι μετά", σημειώνοντας ότι αυτή τη θέση είχε η ΕΔΕΚ από προηγούμενες κυβερνήσεις γιατί επιβάλλεται η ανταλλαγή απόψεων.

    Ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργος Βασιλείου, είπε ότι το κόμμα του διαφωνεί "με την τακτική η οποία ακολουθείται σήμερα", από την κυβέρνηση, η οποία, υποστήριξε, "τείνει να υποτιμά τις αρνητικές επιπτώσεις από το κλίμα έντασης" που επικρατεί.

    Σημείωσε ότι "αυτό το κλίμα δυσκολεύει την πορεία για ουσιαστικό διάλογο για εξεύρεση λύσης, δημιουργεί προβλήματα στην προοπτική ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και έχει αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις".

    Ανέφερε ότι αυτό το κλίμα "λειτουργεί προς όφελος της Τουρκίας", η οποία θέλει να συντηρήσει την κατάσταση στην Κύπρο, και σημείωσε ότι η πλευρά μας "έχει υποχρέωση να πάρει πρωτοβουλίες για αλλαγή αυτού του κλίματος", αρχίζοντας με μονομερή δήλωση του Προέδρου Κληρίδη για αναστολή πτήσεων ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών πάνω απο την Κύπρο για τους επόμενους μήνες.

    Ο κ. Βασιλείου υποστήριξε ότι ποτέ επί δικής του προεδρίας δεν λαμβόνοταν αποφάσεις σε σοβαρά θέματα πριν από συζήτηση στο Εθνικό Συμβούλιο ενώ σήμερα, είπε, "κατά κανόνα" λαμβάνονται αποφάσεις από τον Πρόεδρο Κληρίδη και μετά γίνεται ενημέρωση. Εξέφρασε την άποψη ότι "για να λειτουργήσει σωστά το ΕΣ θα έπρεπε πρώτα να γίνεται η ανταλλαγή απόψεων και από εκεί και πέραν εάν δεν υπάρξει ομόφωνη θέση τότε ο Πρόεδρος μπορεί να κάνει εκείνο που πιστεύει.

    Ο κ. Βασιλείου απέφυγε να σχολιάσει την απόφαση για αγορά των S-300, γιατί έχει ήδη ληφθεί και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί το δικαίωμα του κυρίαρχου κυπριακού κράτους να παίρνει αποφάσεις για την άμυνά του.

    Ωστόσο, σημείωσε ότι ο τρόπος και ο χρόνος κατά τον οποίο λήφθηκε η απόφαση δημιούργησε αρνητικό κλίμα, και αντί να γίνεται συζήτηση επί του Κυπριακού καταβάλλονται προσπάθειες εκτόνωσης της έντασης.

    (ΚΥΠΕ/ΑΖΚ/ΜΑ/ΓΠ)

    [03] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία, 29/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
         Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών          75.33 (-0.87)
    
         Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
         Τραπεζικοί Οργανισμοί                  85.70 (-0.49)
         Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί    63.95 (-5.44)
         Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                63.50 (-2.55)
         Βιομηχανικές Εταιρείες                 72.95 (-0.79)
         Τουριστικές Επιχειρήσεις               65.56 (-0.27)
         Εμπορικές Εταιρείες                    49.73 (-4.80)
         Αλλες Εταιρείες                        60.04 (+1.87)
    
         Ογκος Συναλλαγών                       ΛΚ 953425.560
    
    * Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/MM)

    [04] Στην ουσία του Κυπριακού θα επικεντρωθεί ο Χαν Σουνγκ Τζου

    Λάρνακα, 29/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Στην ουσία του Κυπριακού θα επικεντρωθούν οι προσπάθειες του Ειδικού Αντιπροσώπου του Γ.Γ. του ΟΗΕ για την Κύπρο, Χαν Σουγκ Τζου, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για απευθείας συνομιλίες των αρχηγών των δύο κοινοτήτων.

    Οπως δήλωσε κατά την άφιξή του, ο κ. Χαν βρίσκεται και πάλι στην Κύπρο για να προωθήσει τόσο τις ιδέες που βρίσκονται στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων, όσο και άλλες, κανούργιες ιδέες. Με την ολοκλήρωση της περιοδείας του στο τρίγωνο Λευκωσία - Αθήνα και Αγκυρα θα ενημερώσει το Γ.Γ. του ΟΗΕ για τα επόμενα βήματα.

    Αναλυτικά, ο κ. Χαν δήλωσε ότι βρίσκεται στην Κύπρο με εντολή του Γ.Γ. του ΟΗΕ για να βοηθήσει τις δύο κοινότητες να καταλήξουν σε λύση του προβλήματος.

    Επαναλαμβάνοντας την πεποίθησή του ότι κατά το πρώτο εξάμηνο του 1997 προσφέρεται μια ευκαιρία, ο κ. Χαν είπε ότι θα προσπαθήσει να εντοπίσει τομείς όπου συμφωνούν οι δύο ηγέτες και ακολούθως να ενημερώσει το Γ.Γ. για τα πάρα πέρα βήματα.

    "Ελπίζουμε ότι θα προωθήσουμε την όλη κατάσταση σε σημείο ώστε ο Γ.Γ. να μπορέσει να προσκαλέσει τους ηγέτες σε απευθείας συνομιλίες," είπε ο κ. Χαν. Ωστόσο, ο κ. Χαν εξέφρασε την εκτίμηση ότι τέτοιου είδους συνομιλίες δεν θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια της παρούσας επίσκεψής του στο νησί. Είπε επίσης ότι η ημερομηνία της επόμενης επίσκεψής του στην Κύπρο θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα της παρούσας επίσκεψης.

    Παράλληλα επιβεβαίωσε ότι μεταφέρει μηνύματα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Σε ερώτηση για τη μέθοδο που πρόκειται να ακολουθήσει στην προσπάθεια εξεύρεσης κοινού εδάφους, ο κ. Χαν απάντησε "αυτή τη φορά θέλω να ασχοληθώ με την ουσία των θεμάτων που απασχολούν τις δύο κοινότητες καθώς και τη διεθνή κοινότητα". Οι προηγούμενές μου επισκέψεις, πρόσθεσε, ήταν διερευνητικού χαρακτήρα.

    Ο κ. Χαν είπε ότι δεν έχει καμιά αντιπρόταση αλλά κάποιες καινούργιες ιδέες, καθώς και ιδέες που υπάρχουν ήδη στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων.

    Εξάλλου, αναφερόμενος στο θέμα του συντονισμού των διαφόρων πρωτοβουλιών, ο κ. Χαν είπε ότι με το διορισμό αντιπροσώπων διαφόρων κυβερνήσεων για το Κυπριακό υπάρχει αυξανόμενη ανάγκη όπως ο ΟΗΕ διαδραματίσει ένα κεντρικό ρόλο. Παραδέχθηκε ότι οι κυβερνήσεις αυτών των χωρών αντιλαμβάνονται αυτό το ρόλο του ΟΗΕ, και τονίζουν ότι βρίσκονται εδώ για να συνεργαστούν με τα Ηνωμένα Εθνη στην κοινή προσπάθεια για επίλυση του προβλήματος.

    Κληθείς να σχολιάσει το ρωσικό ενδιαφέρον για περισσότερη ανάμιξη στο Κυπριακό, ο κ. Χαν απέφυγε να είναι πιο συγκεκριμένος, αλλά καλωσόρισε την εκδήλωση ενδιαφέροντος από διάφορες κυβερνήσεις και ανέφερε ότι βρίσκεται σε στενή επαφή με όλες.

    Σε ερώτηση αν η ένταση που προκλήθηκε γύρω από το θέμα της αγοράς του ρωσικού αντι-πυραυλικού συστήματος S-300 έχει επηρεάσει τις πιθανότητες για συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών, ο κ. Χαν απάντησε: "Βεβαίως, η κατάσταση έχει κάνει τη διαδικασία δυσκολότερη, αλλά δεν πιστεύουμε ότι είναι αποφασιστικό εμπόδιο στη διαδικασία".

    Εξάλλου, σε ερώτηση για την πορεία του στρατιωτικού διαλόγου, ο κ. Χαν είπε κανείς δεν είναι ευχαριστημένος με την έλλειψη προόδου σ'αυτόν τον τομέα αλλά "ελπίζουμε ότι θα υπάρξει πρόοδος".

    (ΚΥΠΕ/ΑΛ/ΑΧΡ/ΜΜ)

    [05] Ολοκληρώθηκε η συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου

    Λευκωσία, 29/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Εληξε αργά το απόγευμα η τρίωρη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου χωρίς να γίνουν δηλώσεις από τους Υπουργούς που συμμετείχαν, πλην του Υπουργού Συγκοινωνιών και Εργων, Αδάμου Αδαμίδη.

    Ερωτηθείς να σχολιάσει το θέμα ακαταλληλότητας του δρόμου Λευκωσίας- Λάρνακας στο σημείο του γεφυριού στο Ζύγι, ο κ. Αδαμίδης είπε ότι το κείμενο του σχετικού σημειώματος θα δοθεί στη δημοσιότητα μέσα στις επόμενες δύο μέρες.

    "Το Υπουργικό Συμβούλιο θα εγκρίνει την εξέταση η οποία θα γίνει από την τεχνική επιτροπή και, μετά, θα είναι σε θέση να δώσει τις διαζευκτικές πιθανές λύσεις σε έξι μέρες από σήμερα το αργότερο", δήλωσε ο κ. Αδαμίδης.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΜΜ)

    [06] Προγραμματίζονται αύριο εκδηλώσεις στον Ακάμα

    Λευκωσία, 29/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Αριθμός εκδηλώσεων προγραμματίζονται αύριο στη χερσόνησο του Ακάμα σε μια προσπάθεια να τερματιστούν οι στρατιωτικές ασκήσεις των Βρετανών στην περιοχή.

    Ταυτόχρονα, το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών και η Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών και Οικολογικών Οργανώσεων Κύπρου, καλούν τους πολίτες σε ενεργό συμμετοχή στις εκδηλώσεις και ζητούν από την κυβέρνηση να ανακηρύξει τον Ακάμα, Εθνικό Πάρκο.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Επιτροπής κατά της αγγλικής πολιτικής και των βάσεων στην Κύπρο, αύριο θα πραγματοποιηθούν τρεις διαφορετικές εκδρομές προς τον Ακάμα για μελέτη της φύσης.

    Στην πρώτη εκδήλωση, γυναίκες και παιδιά θα εκδράμουν προς τον Ακάμα με αυτοκίνητα, με τη συνοδεία ξεναγών. Μετά από πρόγευμα θα περπατήσουν μέσα στο δάσος και θα ξεναγηθούν σε παλιές εκκλησίες και άλλες αρχαιότητες στην περιοχή για μελέτη της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής.

    Εξάλλου, διαφορετικές ομάδες πεζοπόρων θα ξεκινήσουν τα χαράματα από διαφορετικά σημεία και μέσα από μονοπάτια της φύσης θα προχωρήσουν μέσα στον Ακάμα για να μελετήσουν και να φωτογραφίσουν τη σπάνια πανίδα και χλωρίδα της περιοχής. Το βράδυ θα επιστρέψουν στην Πάφο για συνεστίαση.

    Εξάλλου, ομάδα από αθλούμενους μοτοσικλετιστές θα μεταβούν στην περιοχή του Ακάμα μαζί με τον προπονητή τους και θα ασκηθούν επί ανώμαλου εδάφους με τις μοτοσικλέτες τους. Αργότερα θα συγκεντρωθούν στην περιοχή Τζιόνι πριν επιστρέψουν στην Πάφο.

    Η Επιτροπή καλεί την Αστυνομία να προστατεύσει τους Κύπριους πολίτες από "ένοπλους τρομοκράτες", όπως αποκαλεί τους Βρετανούς στρατιώτες.

    Τέλος αναφέρει ότι παρόμοια εκδρομή ενδέχεται να πραγματοποιηθεί και την Παρασκευή, "εκτός αν ανακληθούν τα στρατιωτικά γυμνάσια των Αγγλων αποικιοκρατών που καταστρέφουν τον Ακάμα".

    Εξάλλου, το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών και η Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών και Οικολογικών Οργανώσεων Κύπρου, σε ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι ενώ η κυβέρνηση βρίσκεται στο τελικό στάδιο για την ανακήρυξη του Ακάμα σε Εθνικό Πάρκο, "εξακολουθεί να δίνει άδεια για τη διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων από τους αποικιοκράτες".

    "Καταδικάζουμε την κυβερνητική πολιτική καταπίεσης ευαισθητοποιημένων πολιτών που εκφράστηκε από την αστυνομική επιχείρηση εκδίωξής τους από την περιοχή των ασκήσεων", αναφέρουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις.

    Παράλληλα τονίζουν ότι η "ανακήρυξη του Ακάμα σε Εθνικό Πάρκο θα έδινε όλα τα εφόδια στην κυβέρνηση για τον άμεσο τερματισμό των ασκήσεων."

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.03a run on Wednesday, 29 January 1997 - 18:34:04 UTC