Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-02-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΓΓ ΑΚΕΛ - Κληρίδης
  • [02] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [03] Υπουργικό - οικονομικά κίνητρα
  • [04] Υπ. Οικονομικών - Εισηγήσεις χρηματιστών
  • [05] Γεύμα Ε/Κ-Τ/Κ πολιτικών
  • [06] ΓΓ ΚΕΒΕ - κυπριακή οικονομία
  • [07] ΔΗΣΥ - Διάσκεψη Τύπου Κληρίδη
  • [08] Aγαθοκλέους - Χάνεϊ
  • [09] Δηλώσεις Λυσσαρίδη στο Λονδίνο
  • [10] Δημοσιογραφική διάσκεψη Χαν Σουγκ Τζου

  • [01] ΓΓ ΑΚΕΛ - Κληρίδης

    Λευκωσία,Κύπρος,05/02/1997 (ΚΥΠΕ)

    "Παραποίηση της πραγματικότητας", χαρακτήρισε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, τις χθεσινοβραδινές δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη για τη λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου και έθεσε επιτακτικά την ανάγκη για ποιοτική λειτουργία του Σώματος.

    Σε δημοσιογραφική διάσκεψη, την οποία έδωσε με αφορμή τη συνέντευξη του Προέδρου Κληρίδη σε πολιτικούς συντάκτες των τηλεοπτικών σταθμών, ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι επί διακυβέρνησης Κληρίδη το Εθνικό Συμβούλιο ενημερώνεται για σημαντικές αποφάσεις "κατόπιν εορτής".

    "Είναι προφανές," είπε, "ότι ο τρόπος με τον οποίο ο Πρόεδρος Κληρίδης χειρίζεται το Εθνικό Συμβούλιο υποσκάπτει το θεσμό και θέτει υπό αμφισβήτηση την αναγκαιότητα της ύπαρξής του", είπε ο κ. Χριστόφιας.

    Οπως ανέφερε, ο Πρόεδρος Κληρίδης όταν κλήθηκε να σχολιάσει την κριτική Χριστόφια στο θέμα αυτό, επιχείρησε να μεταφέρει την ουσία του θέματος από τον τρόπο λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου στο πόσες φορές συγκαλείται.

    Το ΑΚΕΛ, πρόσθεσε ο Δημήτρης Χριστόφιας, θέτει θέμα ποιότητας και όχι ποσότητας και τόνισε ότι το Εθνικό Συμβούλιο πρέπει να συνεδριάζει πριν ληφθούν οι σημαντικές αποφάσεις για το Κυπριακό και όχι μετά.

    Στη συνέχεια επεσήμανε ότι, ενώ το ΑΚΕΛ, πιστεύει στη χρησιμότητα και την αναγκαιότητα του Εθνικού Συμβουλίου ως οργάνου συλλογικής διαχείρισης του Κυπριακού, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αποχώρησης του κόμματος από αυτό.

    "Δεν είμαστε όμως διατεθειμένοι να αποδεχθούμε ένα τρόπο λειτουργίας που δεν εξυπηρετεί τους σκοπούς για τους οποίους ιδρύθηκε το Εθνικό Συμβούλιο", σημείωσε ο κ. Χριστόφιας.

    Ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης είχε διακηρύξει όχι μόνο ότι θα συμβουλεύεται το Εθνικό Συμβούλιο αλλά υποχρεούται να υλοποιεί και τις ομόφωνες αποφάσεις του.

    Οπως υποστήριξε, στις συνεδρίες γίνεται ενημέρωση και ακαδημαϊκή συζήτηση γύρω από τις ληφθείσες αποφάσεις.

    Ο κ. Χριστόφιας σημείωσε ότι στις συνεδρίες στις οποίες το ΑΚΕΛ έθετε το θέμα αυτό, "δεν υπήρξε κανένα κόμμα που να ισχυρίστηκε ότι λειτουργεί καλά το Εθνικό Συμβούλιο".

    Επικαλέστηκε μάλιστα και τη δήλωση του Αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΣΥ, Νίκου Αναστασιάδη "βρίσκω δίκαιο στον κ. Χριστόφια ότι μπορεί να λειτουργεί καλύτερα το Εθνικό Συμβούλιο και ότι ο Πρόεδρος πρέπει να πάρει κάποια μέτρα".

    Τέλος ο κ. Χριστόφιας επέκρινε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι αποκαλύπτει στοιχεία για την άμυνα και συγκεκριμένα για τις αποκαλύψεις σε ότι αφορά στη λειτουργία της αεροπορικής βάσης στην Πάφο.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [02] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,05/02/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           76.86 (+0.84)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   87.08 (+0.74)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     67.86 (+1.80)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 55.35 (+1.78)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  74.95 (+1.19)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                65.69 (+1.61)
        Εμπορικές Εταιρείες                     52.70 (-1.77)
        Αλλες Εταιρείες                         60.03 (+0.82)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛΚ 680121.190
    
    * Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΑΠ)

    [03] Υπουργικό - οικονομικά κίνητρα

    Λευκωσία,Κύπρος,05/02/1997 (ΚΥΠΕ)

    Δέσμη μέτρων και κινήτρων για αναθέρμανση της κυπριακής οικονομίας, η οποία το τελευταίο εξάμηνο παρουσιάζει μείωση δραστηριοτήτων, αποφάσισε κατά τη σημερινή του συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο, μετά από σχετική εισήγηση-ανάλυση του Υπουργού Οικονομικών Χριστόδουλου Χριστοδούλου.

    Ανακοινώνοντας τα μέτρα, τα οποία θα υλοποιηθούν άμεσα, ο κ. Χριστοδούλου εξέφρασε την πεποίθηση ότι σύντομα θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα και αναθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας. Μεταξύ άλλων, πέραν των επιδοτήσεων σε διάφορους τομείς, τα μέτρα που αποφάσισε το Υπουργικό περιλαμβάνουν: την επίσπευση όλων των αναπτυξιακών και άλλων έργων υποδομής του προϋπολογισμού αναπτύξεως και της εκτέλεσης έργων υποδομής στους Ημικρατικούς Οργανισμούς και τις τοπικές αρχές.

    Υιοθετείται, επίσης, η εισήγηση της Κεντρικής Τράπεζας για μείωση του επιτοκίου, γύρω στο 0.5%, κατόπιν διαβουλεύσεων με τις εμπορικές Τράπεζες και το συνεργατικό κίνημα. Σημειώνεται ότι στα μέτρα περιλαμβάνεται και έκκληση προς τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, για συγκρατημένα αιτήματα στο πλαίσιο της ανανέωσης συλλογικών συμβάσεων. (Αναλυτικά, τα μέτρα που αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο σε άλλη είδηση του ΚΥΠΕ).

    Οι επιδοτήσεις φθάνουν το ποσό των 10 εκατομμυρίων λιρών, επιπροσθέτως άλλων 5 με 7 εκατομμυρίων, από ποσά που εγκρίθηκαν πρόσφατα.

    "Η κυπριακή οικονομία παραμένει υγιής και σταθερή", ανέφερε ο κ. Χριστοδούλου. Σημείωσε, ωστόσο, ότι "η επιφυλακτικότητα που παρουσιάζει δεν οφείλεται στα γνωστά διαρθρωτικά προβλήματα και τις εγγενείς αδυναμίες της, αλλά στο κλίμα της έντασης που έχει δημιουργήσει η κινδυνολογία, η υπερβολή γύρω από την πυραυλολογία και η συνακόλουθη ψυχολογία επιφυλακτικότητας".

    Οπως είπε ο κ. Χριστοδούλου, το Υπουργικό Συμβούλιο προέβη σήμερα σε εκτεταμένη ανάλυση της συμπεριφοράς της οικονομίας, από το δεύτερο εξάμηνο του 1996 μέχρι σήμερα, με ειδική έμφαση στη κατάσταση που επικράτησε τον Ιανουάριο του 1997. Πρόσθετα, επεσήμανε τις αρνητικές επιπτώσεις που δημιούργησε στην οικονομία η ψυχολογία της έντασης και της κινδυνολογίας από τις υπερβολές και ζήτησε τη λήψη κατάλληλων μέτρων ώστε αυτή η κατάσταση να τερματισθεί.

    Ερωτηθείς σχετικά, επεσήμανε ότι "τα προτεινόμενα μέτρα και κίνητρα από μόνα τους δεν μπορούν να αποδώσουν στο μέγιστο, αν δεν υπάρξει, παράλληλα, αναστροφή του αρνητικού κλίματος και της αρνητικής ψυχολογίας, η οποία είναι και εκτός πραγματικότητας", όπως είπε.

    "Δεν υπάρχει θέμα ούτε πολέμου, ούτε κίνδυνος πολεμικής σύρραξης", τόνισε ο κ. Χριστοδούλου.

    "Το κράτος με τα μέτρα αυτά", κατέληξε ο Υπουργός Οικονομικών, "αποδεικνύει έμπρακτα την εμπιστοσύνη του προς την κυπριακή οικονομία". Ταυτόχρονα εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα δημιουργηθεί, πέραν της ουσιαστικής βοήθειας σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας, και η ανάλογη ψυχολογία στον ιδιωτικό τομέα.

    Τα ποσά για τις επιδοτήσεις θα προέλθουν από πρόσθετα κονδύλια από τον τακτικό προϋπολογισμό και τον προϋπολογισμό αναπτύξεως, γι αυτό θα πρέπει να εγκριθούν από τη Βουλή τα ποσά υπέρβασης.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΑΠ)

    [04] Υπ. Οικονομικών - Εισηγήσεις χρηματιστών

    Λευκωσία,Κύπρος,05/02/1997 (ΚΥΠΕ) Εισηγήσεις που μπορούν να συμβάλουν στην πορεία ανέλιξης του Χρηματιστηρίου Κύπρου, υπέβαλαν σήμερα οι Κύπριοι χρηματιστές στον Υπουργό Οικονομικών, Χριστλοδουλο Χριστοδούλου. Αυτό ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών, ύστερα από συνάντηση που είχε με τις ηγεσίες των οργανώσεων των Κυπρίων χρηματιστών και η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, έγινε "σε πολύ δημιουργικό κλίμα." "Οι εισηγήσεις είναι δυο κατηγοριών" είπε ο Υπουργός. "Η πρώτη αφορά φορολογικά μέτρα, αλλά πολύ ουσιαστικού περιεχομένου, και η δεύτερη οργανωτικά και λειτουργικά θέματα." Ο κ. Χριστοδούλου ανέφερε ότι στις περισσότερες εισηγήσεις τοποθετήθηκε ήδη "θετικά", ενώ για άλλες, πρόσθεσε, θα δοθεί απάντηση αφού μελετηθούν. Στη συνέχεια, ο Υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στις σημερινές αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, που έχουν σχέση με το Χρηματιστήριο, και είπε πως η μια αφορά τη φορολογική μεταχείριση των "εισηγμένων τίτλων", για σκοπούς φόρου εισοδήματος, ενώ η δεύτερη τη μελέτη εισηγήσεων φορολογικού περιεχομένου, οι κυριότερες από τις οποίες συζητήθηκαν σήμερα με τους χρηματιστές. Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς αξιολογεί τις εισηγήσεις των χρηματιστών, ο κ. Χριστοδούλου είπε πως αυτές είναι "αγαθής προέλευσης" και "ζήλου να δουν το θεσμό (του Χρηματιστηρίου) να προωθείται, να ανελίσσεται και να ευδοκιμεί." Τέλος, ο κ. Χριστοδούλου ανέφερε πως πρόθεσή του είναι να γίνονται τακτικές συναντήσεις με τους χρηματιστές. Στη συνέχεια, μιλώντας εκ μέρους των χρηματιστών, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Χρηματιστών Κύπρου, Γιώργος Τρυπάτσος, είπε ότι οι χρηματιστές είναι πολύ ικανοποιημένοι από την πρωτοβουλία του Υπουργού να τους καλέσει στη σημερινή συνάντηση, αλλά και από το κλίμα που επεκράτησε σ' αυτή. Σύμφωνα με τον κ. Τρυπάτσο, εκείνο που απομένει τώρα είναι "η επεξεργασία των εισηγήσεων και η εφαρμογή τους." Είπε, ακόμη, ότι οι χρηματιστές είναι πολύ ικανοποιημένοι από τα μέτρα που εξήγγειλε σήμερα η κυβέρνηση, σχετικά με το Χρηματιστήριο. Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε πως "το Χρηματιστήριο έχει ανακάμψει, έχει υγιείς βάσεις, υπάρχουν καλές προοπτικές για επενδύσεις και πρέπει όλοι να ατενίζουμε με αισιοδοξία το μέλλον."
    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΑΠ)

    [05] Γεύμα Ε/Κ-Τ/Κ πολιτικών

    Λευκωσία,Κύπρος,05/02/1997 (ΚΥΠΕ) Ολοι οι πολιτικοί ηγέτες στην Κύπρο, Ε/Κ και Τ/Κ, συμφωνούν ότι η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να βασίζεται στις συμφωνίες ψηλού επιπέδου που προνοούν μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, δήλωσε σήμερα ο Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Γκουστάβ Φεϊσέλ. Ταυτόχρονα, τόνισε την ωφελιμότητα των δικοινοτικών επαφών στις προσπάθειες για επίλυση του προβλήματος. Ο κ. Φεϊσέλ μιλούσε μετά από από γεύμα που έδωσε στην οικία του, προς τιμήν του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Χαν Σουνγκ Τζου, και στο οποίο προσκλήθηκαν και παρευρέθηκαν αρχηγοί και αντιπρόσωποι Ε/κ και Τ/κ κομμάτων. Κατά τη διάρκεια του γεύματος, είπε, οι πολιτικοί ηγέτες των δύο κοινοτήτων αντάλλαξαν απόψεις και όλοι αναγνώρισαν την ανάγκη διευθέτησης του Κυπριακού στη βάση των συμφωνιών ψηλού επιπέδου, που προνοούν για μια δικοινοτική, διπεριφεριακή ομοσπονδία. "Η συζήτηση ήταν ειλικρινής και φιλική", σημείωσε ο κ. Φεϊσέλ, επισημαίνοντας ότι οι Ε/Κ και Τ/Κ πολιτικοί ηγέτες, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν ολόκληρο το λαό της Κύπρου, όπως είπε, "έστειλαν ένα καλό και θετικό μήνυμα στις δύο κοινότητες". Τονίζοντας την ωφελιμότητα των δικοινοτικών συναντήσεων στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού και εκφράζοντας την ελπίδα να συνεχιστούν, ο κ. Φεϊσέλ είπε ότι "οι πολιτικοί ηγέτες των δύο κοινοτήτων μπορούν να συναντώνται είτε υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών είτε με δική τους πρωτοβουλία, όπως άλλωστε θα πρέπει να γίνεται", τόνισε. Ερωτηθείς αν προβλέπεται απευθείας συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, είπε ότι χρειάζεται "πολλή δουλειά" ακόμα, αλλά, παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα όπως σύντομα πραγματοποιηθεί μια τέτοια συναντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΑΠ)

    [06] ΓΓ ΚΕΒΕ - κυπριακή οικονομία

    Λευκωσία,Κύπρος,05/02/1997 (ΚΥΠΕ)

    "Δεν αποκλείεται η πιθανότητα οι υπερβολικές εκτιμήσεις, γύρω από την πολιτική κατάσταση και την κυπριακή οικονομία, να ενθαρρύνονται από ξένους με στόχο την εκμετάλλευσή τους για δικό τους όφελος."

    Στη σημαντική δήλωση, που εξηγεί εν μέρει και το όποιο αρνητικό κλίμα υπάρχει όσον αφορά την κυπριακή οικονομία, προέβη σήμερα στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Γραμματέας του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ), Παναγιώτης Λοϊζίδης.

    "Είναι γεγονός ότι η κυπριακή οικονομία αντιμετωπίζει προβλήματα, ιδιαίτερα στους τομείς της βιομηχανίας και του τουρισμού", είπε ο κ. Λοϊζίδης, υπενθυμίζοντας, όμως, ότι "αυτό δεν είναι χαρακτηριστικό μόνο της δικής μας οικονομίας".

    Συνεχίζοντας, εξέφρασε την αισιόδοξη εκτίμησή του ότι "η Κύπρος έχει την ικανότητα να ξεπερνά τις δυσκολίες, χάρη στις ικανότητες του επιχειρηματικού της κόσμου και του εργατικου της δυναμικού".

    "Με τη συνεργασία των κοινωνικών εταίρων και την εφαρμογή μέτρων στήριξης των παραγωγικών τομέων από το κράτος", συνέχισε ο κ. Λοϊζίδης, "τα όποια προβλήματα θα ξεπεραστούν και θα διασφαλιστεί η ανοδική πορεία της οικονομίας."

    Οσον αφορά στο "αρνητικό κλίμα", ο ΓΓ του ΚΕΒΕ είπε πως για να αναστραφεί αυτό, "επιβάλλεται να αποφεύγεται ο υπερβολικός θόρυβος γύρω από την πολιτική κατάσταση και να αναληφθεί διαφωτιστική κινητοποίησή μας, προς τις κατάλληλες κατευθύνσεις".

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΑΠ)

    [07] ΔΗΣΥ - Διάσκεψη Τύπου Κληρίδη

    Λευκωσία,Κύπρος,05/02/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δημοκρατικός Συναγερμός υιοθετεί και στηρίζει την πολιτική που ακολουθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, όπως άλλωστε και τα άλλα κόμματα, και η κριτική που άσκησε το μεσημέρι ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας δεν είναι τίποτε άλλο από "άκαιρη προεκλογική εκστρατεία, ενόψει των προεδρικών εκλογών".

    Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας το απόγευμα σε δημοσιογραφική διάσκεψη, κατά την οποία σχολίασε τη χθεσινοβραδινή διάσκεψη Τύπου του Προέδρου Κληρίδη.

    Ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι από τη χθεσινή διάσκεψη Τύπου του Προέδρου Κληρίδη δόθηκαν τόσο προς τον κυπριακό λαό, όσο και προς τους τρίτους, τα σωστά μηνύματα.

    Είπε, επίσης, ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης κινήθηκε στο πλαίσιο των αποφάσεων του Εθνικού Συμβουλίου κι έπεισε ότι η ακολουθητέα πολιτική είναι η επιβαλλόμενη, προκειμένου να παρατηρηθεί πρόοδος στο Κυπριακό.

    Ο ΔΗΣΥ, είπε ο κ. Αναστασιάδης, υιοθετεί και στηρίζει την πολιτική που ακολουθεί ο Πρόεδρος Κληρίδης κι εξέφρασε την πεποίθηση ότι, όταν εκδηλωθεί η όποια πρωτοβουλία στο Κυπριακό, το σύνολο των πολιτικών κομμάτων θα συμπαρασταθούν ώστε να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

    Σε ερώτηση σχετικά με την κριτική που άσκησε σήμερα ο κ. Χριστόφιας για το ποιοτικό περιεχόμενο των συνεδριών του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι αυτό αποτελεί "μομφή" κατά της πολιτικής ηγεσίας.

    Το επίπεδο, διαβεβαίωσε, είναι αρκετά ψηλό και η σοβαρότητα της πολιτικής ηγεσίας είναι η αναμενόμενη από τον κυπριακό λαό.

    Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο κ. Χριστόφιας είπε πως γίνονται συνεδρίες του Εθνικού Συμβουλίου, μετά τη λήψη των αποφάσεων, ιδιαίτερα για τα θέματα του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου και του μορατόριουμ των πτήσεων, ο κ. Αναστασιάδης διευκρίνισε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης διαμόρφωσε άποψη ανάλογα και με τις απόψεις των πολιτικών αρχηγών, από τις κατ' ιδίαν συναντήσεις που είχε μαζί τους.

    Αναφερόμενος, εξάλλου, σε κριτική που άσκησε ο κ. Χριστόφιας για τις "αποκαλύψεις" του Προέδρου Κληρίδη αναφορικά με την αεροπορική βάση στην Πάφο, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι για σκοπούς εντυπώσεων, ορισμένοι νομίζουν ότι για πρώτη φορά δημιουργείται αεροπορική βάση ή καταφύγιο αεροπλάνων στην Κύπρο και λένε ότι δεν πρέπει να το βγάζουμε στη δημοσιότητα, για να μην μας αντιγράψουν.

    Θα πρέπει επιτέλους, τόνισε, να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να καταλάβουμε ότι όταν μιλούμε για καταφύγια αεροπλάνων, γνωρίζουν και οι τελευταίοι τί σημαίνει αεροπορικό καταφύγιο και γι' αυτό δεν αποτελεί αποκάλυψη η δήλωση του Προέδρου Κληρίδη.

    Εξέφρασε, επίσης, την πεποίθηση ότι ανάλογη κατάσταση δημιουργήθηκε και γύρω από την αγορά των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-300, δηλαδή αντί να ασχοληθούμε με την ουσία, άρχισαν οι κατηγορίες πάνω στα θέματα διαδικασίας και χρόνου επιλογής.

    Σε ερώτηση εάν θεωρεί τις δηλώσεις του κ. Χριστόφια "καιροσκοπικές", ο κ. Αναστασιάδης απάντησε αρνητικά, αλλά σημείωσε ότι εντάσσονται στην προεκλογική εκστρατεία ενόψει των προεδρικών εκλογών και τις χαρακτήρισε "άκαιρες". Σημείωσε, εξάλλου, ότι είναι "μηδενισμός" να κατηγορείς έναν Πρόεδρο ότι ενεργεί προεκλογικά, όταν μέσα στο πλαίσιο του δόγματος του ΕΑΧ υλοποιεί κάποιες αποφάσεις που λήφθηκαν πριν από δύο ή τρία χρόνια.

    Συμβούλευσε, μάλιστα, τον κ. Χριστόφια να ακολουθεί θετική αντιπολίτευση, ανάλογη με αυτήν που ασκούσε για τόσα χρόνια ο ΔΗΣΥ. Η θετική αντιπολίτευση, κατέληξε, προσφέρει περισσότερα απ' ότι ο "μηδενισμός και η άρνηση."

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [08] Αγαθοκλέους - Χάνεϊ

    Λευκωσία,Κύπρος,05/02/1997 (ΚΥΠΕ)

    Με τον εκπρόσωπο της Βρετανίας για το Κυπριακό Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ συναντήθηκε χθες ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Δημοκρατίας στον ΟΗΕ, Πρέσβης Νίκος Αγαθοκλέους.

    Ο Σερ Ντέιβιντ βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για επαφές στα Ηνωμένα Εθνη, καθώς και με Αμερικανούς επισήμους για το Κυπριακό.

    Ο Βρετανός επρόκειτο να συναντηθεί σήμερα με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [09] Δηλώσεις Λυσσαρίδη στο Λονδίνο

    Λευκωσία,Κύπρος,05/02/1997 (ΚΥΠΕ)

    "Το 1997, αλλά πολύ χειρότερα το 1998 θα είναι χρονιά δραματικών εξελίξεων για την υπόθεση της Κύπρου, αν δεν διαφοροποιήσουμε με δική μας πρωτοβουλία τις διάφορες διαφαινόμενες πρωτοβουλίες".

    Αυτό δήλωσε σε σημερινή συνέντευξή του στον Ελληνικό Ραδιοσταθμό του Λονδίνου (LGR), ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης, ο οποίος τόνισε πως, με τις διαφαινόμενες πρωτοβουλίες, τα δείγματα γραφής δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά.

    Συγκεκριμένα, όσον αφορά τη βρετανική πρωτοβουλία, ο κ. Λυσσαρίδης ανέφερε πως ο δεκάλογος του Βρετανού ΥΠΕΞ, Μάλκολμ Ρίφκιντ, αναφέρεται σε δυο χωριστές κυριαρχίες, αγνοεί το θέμα της κατοχής, το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βάζει στην ίδια μοίρα την επιθετική παρουσία της Τουρκίας και την αμυντική προσπάθεια της Κύπρου.

    Εξάλλου, αναφορικά με την αμερικανική πρωτοβουλία, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ ανέφερε πως δε φαίνεται να στρέφεται πρός την ορθή κατεύθυνση. Είπε πως η Αμερική, όχι μόνο δε θα στραφεί σε πιέσεις προς την Τουρκία, αλλά θα στραφεί προς τη δική μας πλευρά για να δεκτούμε διάφορες θέσεις κυριαρχίας, την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δύο χωριστά κράτη και ουσιαστικά την εδώ παρουσία της Τουρκίας.

    Σύμφωνα με τον κ. Λυσσαρίδη, πρέπει να υπάρξει από την πλευρά μας στροφη προς μια σωστή διαδικασία, όπως είναι μια διεθνής διάσκεψη, με τη συμμετοχή των Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ενωσης και εκπροσώπων των κυβερνήσεων Ελλάδας, Τουρκίας και Κύπρου, προκειμένου να συζητηθεί από την αρχή η ουσία του Κυπριακού.

    "Υπάρχουν τρόποι", υποστήριξε ο κ. Λυσσαρίδης, "αλλά εάν εμείς παραμένουμε στην αίθουσα αναμονής των ξένων κέντρων αποφάσεων και με σπασμωδικότητα απλώς αντιμετωπίζουμε τις πρωτοβουλίες των άλλων, ας μην μεμφόμεθα τους άλλους", επεσήμανε.

    Εξάλλου, ο κ. Λυσσαρίδης ανέφερε πως ο Βρετανός σκιώδης ΥΠΕΞ, Ρόμπιν Κουκ, ήταν θυμωμένος και πικραμένος, κατά τη συνάντηση που είχε μαζί του, γιατί όπως του είπε ο Βρετανός πολιτικός, η θέση για εκ περιτροπής προεδρία ανήκει στον Πρόεδρο Κληρίδη, και γι' αυτό έκανε και αναφορά σε αυτήν. Ο κ. Λυσσαρίδης πρόσθεσε ότι πιστεύει πως ο κ. Κουκ του έλεγε την αλήθεια, παρά τις αντίθετες θέσεις της κυπριακής κυβέρνησης.

    Σχετικά με το θέμα της αγοράς του ρωσικού αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος S-300, o κ. Λυσσαρίδης είπε ότι συμφωνεί απόλυτα με την αγορά αυτή, αλλά όχι, όπως σημείωσε, και με το θόρυβο που έγινε γύρω από το θέμα αυτό, με αποτέλεσμα, όπως είπε, να υπάρξει πολιτική δέσμευση όπως μην εισαχθεί στην Κύπρο ούτε ένα εξάρτημά του, για 16 μήνες.

    Τέλος, όσον αφορά το θέμα των προεδρικών εκλογών του 1998, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ ανέφερε πως, χωρίς συγκεκριμένο συμφωνημένο πολιτικό πρόγραμμα, το κόμμα του δεν μπορεί να συνάψει κάποια συνεργασία. Είπε, ακόμα, πως το άτομο που θα επιλεγεί σαν υποψήφιος πρόεδρος θα πρέπει να έχει τα εχέγγυα ενός έντιμου πολιτικού δημόσιου βίου. (ΜΚ/ΑΠ)

    [10] Δημοσιογραφική διάσκεψη Χαν Σουγκ Τζου

    Λευκωσία,Κύπρος,05/02/1997 (ΚΥΠΕ)

    Την εκτίμηση ότι δεν έχει βρεθεί αρκετό κοινό έδαφος μεταξύ των δύο πλευρών στην Κύπρο για έναρξη συνομιλιών προς λύση του Κυπριακού, εξέφρασε σήμερα ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο Χαν Σουγκ Τζου.

    Μιλώντας σε κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη Ε/κ και Τ/κ Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, που έδωσε απόψε στο ξενοδοχείο Λήδρα Πάλας, ο κ. Χαν είπε ότι δεν υπάρχει ορισμός του τί αποτελεί κοινό έδαφος και αναφέρθηκε στην ανάγκη να αντιληφθούν οι δύο πλευρές ότι είναι προς όφελός τους η επίλυση του Κυπριακού φέτος.

    Ο κ. Χαν ανέφερε ότι η επίσκεψή του στην Κύπρο είχε διερευνητικό χαρακτήρα, όσον αφορά τις θέσεις των δύο πλευρών πάνω στα βασικά θέματα, αλλά και για να βολιδοσκοπήσει την προθυμία κάθε ηγέτη να προχωρήσει με τρόπο που θα εξασφαλίζει την επιτυχία απευθείας διαπραγματεύσεων, στη βάση του πάρε-δώσε, οι οποίες δε θα έχουν ημερομηνία λήξης.

    Νοιώθω, είπε, ότι είναι κάπως πρόωρα για απευθείας συνομιλίες σ' αυτό το στάδιο, αφού απαιτείται περισσότερη σύγκλιση απόψεων για να είναι επιτυχείς. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι αυτό δε σημαίνει πως σταματούν οι προσπάθειες του ΟΗΕ.

    Ο κ. Χαν ανέφερε, εξάλλου, ότι θα παρουσιάσει έκθεση στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, ο οποίος και θα αποφασίσει για το πώς θα προχωρήσει.

    Αναφερόμενος στο "παράθυρο", ο κ. Χαν είπε ότι εμπλέκονται δύο σημεία, δηλαδή επείγει να επιλυθεί το Κυπριακό μέσα στο 1997 και ότι υπάρχει η ευκαιρία.

    Το πρώτο εξάμηνο του 1997 θα μπορούσε να ονομαστεί "καθοριστική στιγμή", συνέχισε, σημειώνοντας ότι πλησιάζουν "σημαντικά χρονοδιαγράμματα", δηλαδή, εξήγησε, εάν δε βρούμε λύση, τότε θα πρέπει να περιμένουμε πολύ καιρό για επίτευξη προόδου στο Κυπριακό.

    Εάν, πρόσθεσε, οι δύο πλευρές δεν εκμεταλλευτούν την ευκαιρία που τους δίνεται, τότε θα χάσουν "ορισμένες ημερομηνίες". Σε ερώτηση εάν αυτές περιλαμβάνουν την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο κ. Χαν απέφυγε να δώσει διευκρινίσεις.

    Η ευκαιρία υπάρχει, τόνισε, διότι η διεθνής κοινότητα είναι έτοιμη να βοηθήσει τις δύο πλευρές να προχωρήσουν, αλλά επεσήμανε, "οι δύο πλευρές πρέπει να βοηθήσουν τη διεθνή κοινότητα ώστε να βοηθηθούν".

    Ο κ. Χαν εξέφρασε ικανοποίηση διότι, όπως είπε, κατά τη συνάντηση των κομματικών ηγετών το απόγευμα διαπίστωσε ότι τα κόμματα αντιλαμβάνονται το επείγον της κατάστασης και την ευκαιρία που παρουσιάζεται.

    Η συνάντηση, είπε, ήταν πολύ ενθαρρυντική και οι πολιτικοί ηγέτες συμφώνησαν ότι πρέπει να συναντώνται πιο συχνά.

    Σε ερώτηση σχετικά με τη σύγκλιση απόψεων που απαιτείται, ο κ. Χαν είπε ότι ορισμένα θέματα είναι πιο κρίσιμα από άλλα, τα οποία, όμως, δεν παύουν να είναι σημαντικά, πρόσθεσε.

    Η σύγκλιση απόψεων, είπε, αφορά δύο σημεία, δηλαδή την προθυμία των δύο πλευρών να επιδείξουν ελαστικότητα και να προσέλθουν στις διαπραγματεύσεις με πνεύμα συμβιβασμού και διάθεση πάρε-δώσε και, επίσης, μέχρι πού είναι διατεθειμένες να προχωρήσουν. Τώρα, συνέχισε, επικεντρώνουμε τις προσπάθειές μας στο δεύτερο σημείο.

    Κληθείς να αναφέρει εάν μια συμφωνία στον στρατιωτικό διάλογο θα αποτελούσε αρκετό κοινό έδαφος για έναρξη των συνομιλιών, ο κ. Χαν είπε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει αρκετό κοινό έδαφος, όποιος και να είναι ο ορισμός του.

    Εξήγησε, ακολούθως, ότι ο ίδιος θεωρεί κοινό έδαφος την προθυμία των δύο πλευρών να προσεγγίσουν το πρόβλημα με πνεύμα πάρε-δώσε, καθώς και τη σύγκλιση απόψεων. Αυτό, διευκρίνισε, δεν σημαίνει κατ' ανάγκη ταύτιση απόψεων.

    Πρόσθεσε, όμως, ότι θα ήθελε να δει τις δύο πλευρές να βοηθούν περισσότερο απ' ό,τι μέχρι τώρα.

    Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά απόψεων μεταξύ του ΟΗΕ και της Βρετανίας, δεδομένου ότι ο σκιώδης Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ρόμπιν Κουκ δήλωσε πως δεν είναι απαραίτητο να υπάρχει αρκετό κοινό έδαφος για να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, ο κ. Χαν είπε ότι όλα εξαρτώνται από τον ορισμό που δίδεται στο κοινό έδαφος.

    Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ είπε, ακόμη, ότι σημαντική συμβολή στη λύση του Κυπριακού έχουν η Ελλάδα και η Τουρκία, τις οποίες θα καλέσει να υποστηρίξουν την προσπάθεια του ΟΗΕ. Διαπίστωσε, εξάλλου, ότι οι δύο πλευρές έχουν αντιληφθεί το επείγον της κατάστασης και τη σημασία εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού.

    Σε ερώτηση εάν η προετοιμασία μιας σειράς ιδεών για το Κυπριακό από πλευράς ΗΠΑ και Βρετανίας υποσκελίζει τη δική του προσπάθεια, ο κ. Χαν είπε ότι αντιθέτως τον υποβοηθά.

    Ανέφερε επίσης ότι ο ΟΗΕ αναμένει βοήθεια για να μπορέσει να βοηθήσει στην επίλυση του Κυπριακού. Σε ερώτηση τί είδους βοήθεια εννοεί, ο κ. Χαν είπε ότι διάφορες κυβερνήσεις και οργανισμοί δεσμεύονται στην προσπάθεια του ΟΗΕ για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού και σημείωσε, μάλιστα, ότι γίνεται πολύ καλός συντονισμός.

    Τόνισε, ωστόσο, ότι εάν δεν εξευρεθεί λύση φέτος, τότε η λύση μετά από τρία χρόνια θα είναι λιγότερο επιθυμητή και για τις δύο κοινότητες, για λόγους οικονομικούς, πολιτικούς και άλλους.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΑΠ)
    KYΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.03a run on Wednesday, 5 February 1997 - 22:03:36 UTC