Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-02-10

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μεταμοσχεύσεις μυελού
  • [02] Κυπριανού-Επιστολή Γκάλι [2]
  • [03] Φωνές Ειρήνης στην Πύλη Αμμοχώστου
  • [04] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [05] Επίσημο δείπνο - Ινδία
  • [06] Νέο Δελχί - Ελληνικό Σχολείο
  • [07] Επιστολή Ανάν στον Πρόεδρο Κληρίδη
  • [08] Βουλευτές - ΗΠΑ - Προσευχή

  • [01] Μεταμοσχεύσεις μυελού

    Λευκωσία,Κύπρος,10/02/1997 (ΚΥΠΕ) -- Δύο νέες αυτόλογες μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών θα πραγματοποιηθούν στο Μακάρειο Νοσοκομείο στη Λευκωσία, στα τέλη αυτού του μήνα. Τον Απρίλιο θα διενεργηθούν άλλες τρεις.

    Ο ειδικός παθολόγος-ογκολόγος στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας Δρ Αδάμο Αδάμου δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι οι μεταμοσχεύσεις αυτές θα γίνουν σε δυο κοπέλλες, 28 και 29 χρονών αντίστοιχα, οι οποίες πάσχουν από προχωρημένο καρκίνο του μαστού.

    Και στις δυο αυτές περιπτώσεις έχει ήδη ολοκληρωθεί το προμεταμοσχευτικό στάδιο της χημειοθεραπείας.

    Τις μεταμοσχεύσεις θα διενεργήσει 20μελής ομάδα, η οποία θα αποτελείται από το θεράποντα γιατρό Δρα Αδάμου, τρεις αιματολόγους εκ των οποίων ο ένας είναι εξειδικευμένος στις μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών, ανοσιολόγους, τους υπεύθυνους και τεχνολόγους της Τράπεζας Αίματος, φαρμακοποιούς εξειδικευμένους στην παρεντερική σίτηση, μικροβιολόγο ειδικό για τις λοιμώξεις σε ανοσοκατασταλμένους ασθενείς και εξειδικευμένους τεχνολόγους του μικροβιολογικού τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, που ασχολούνται με τους ιούς και τα μικρόβια.

    Οπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Δρ Αδάμου, η ομάδα που θα διενεργήσει τις μεταμοσχεύσεις βρίσκεται σε στενή επικοινωνία με το Αιματολογικό Τμήμα, όπου γίνονται μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών στο Νοσοκομείο Παπανικολάου στη Θεσσαλλονίκη και σε περίπτωση που χρειαστεί η βοήθεια των ειδικών που εργάζονται εκεί, θα έρθουν αμέσως στην Κύπρο.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με το Δρ Αδάμου μετά τις δυο αυτές αυτόλογες μεταμοσχεύσεις θα ακολουθήσουν και άλλες τρεις τον Απρίλιο επίσης σε γυναίκες με καρκίνο στο μαστό.

    Υπενθυμίζεται πως η πρώτη αυτόλογη μεταμόσχευση μυελού στην Κύπρο έγινε τον περασμένο Δεκέμβριο σε 5χρονο κοριτσάκι.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [02] Κυπριανού-Επιστολή Γκάλι [2]

    Λευκωσία,Κύπρος,10/02/1997 (ΚΥΠΕ) -- Θετικότερη στάση στο κυπριακό πρόβλημα, αναμένετο και εξακολουθεί να αναμένεται από το νέο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, χωρίς να παραγνωρίζονται οι δυσκολίες που ενδεχομένως αντιμετωπίζει.

    Αυτό τόνισε ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας και Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, ο οποίος, κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης, διατύπωσε "σοβαρές παρατηρήσεις" πάνω στο περιεχόμενο της επιστολής του ΓΓ του ΟΗΕ προς τον Πρόεδρο Κληρίδη.

    Ο κ. Κυπριανού δήλωσε ότι η επιστολή Ανάν προς Κληρίδη στάληκε το πρωί στα κόμματα και το απόγευμα θα δημοσιοποιηθεί.

    Παρόμοια επιστολή του ΓΓ του διεθνούς οργανισμού προς τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη έχει διαρρεύσει στο αθηναϊκό "Βήμα" και, όπως ανέφερε ο κ. Κυπριανού, δεν υπάρχει πλέον κανένας λόγος να μη δοθεί στη δημοσιότητα.

    Συγκεκριμένα, ο κ. Κυπριανού τόνισε ότι στην επιστολή η Τουρκία "παρουσιάζεται ως χώρα η οποία μπορεί να βοηθήσει στο κυπριακό πρόβλημα", ενώ η πραγματικότητα, είναι το πρόβλημα.

    Οπως ανέφερε, στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας γίνεται λόγος για δικοινοτικό διάλογο, αλλά δεν μπορεί να μην αναγνωρίζεται η πραγματικότητα, όταν επανειλημμένα, ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών μιλούν για αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, των εποίκων και για αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Η πραγματικότητα είναι ότι "αν δεν υποχρεωθεί η Τουρκία να εγκαταλείψει την επεκτατική της πολιτική δεν μπορεί να υπάρχει λογική λύση του κυπριακού προβλήματος", τόνισε ο Σπύρος Κυπριανού.

    Στη συνέχεια, ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε στο γεγονός ότι στην επιστολή του Κόφι Ανάν, προς τον Ελληνα Πρωθυπουργό γίνεται αναφορά σε "ηγέτες των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο".

    Οπως σημείωσε, "ο κ. Κληρίδης, εάν ξαναρχίσει ο διάλογος, θα είναι ο εκπρόσωπος της Ε/κ κοινότητας αλλά δεν παύει να είναι Πρόεδρος της Δημοκρατίας και έπρεπε αυτό να τονίζεται ιδιαίτερα από το ΓΓ του ΟΗΕ".

    Ωστόσο, ο κ. Κυπριανού διευκρίνισε ότι δεν επιθυμεί να αποδώσει "κακές προθέσεις" στο νέο ΓΓ του ΟΗΕ.

    "Πιστεύω ότι χρειάζεται περισσότερη κατατόπιση κατά τρόπο αντικειμενικό και νομίζω ότι και εμείς θα πρέπει να ασχοληθούμε με αυτό το θέμα για να υποδείξουμε ορισμένα βασικά πράγματα", δήλωσε ο κ. Κυπριανού.

    "Θέλω να ελπίζω ότι δεν είναι αυτή η θέση του και ότι στο μέλλον θα δούμε θετικότερη στάση", τόνισε ο κ. Κυπριανού.

    Ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στο περιβάλλον της Γραμματείας του ΟΗΕ, το οποίο, όπως είπε, επηρεάζεται από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία.

    Οπως ανέφερε, όταν επιστρέψει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο ΥΠΕΞ Αλέκος Μιχαηλίδης το θέμα θα εξεταστεί.

    Τέλος ο κ. Κυπριανού είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε υπόψη του να αποστείλει κάποια απάντηση σ'αυτή την επιστολή.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [03] Φωνές Ειρήνης στην Πύλη Αμμοχώστου

    Λευκωσία,Κύπρος,10/02/1997 (ΚΥΠΕ) -- Φωνές ειρήνης θα υψώσουν περισσότεροι από 30 Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι καλλιτέχνες στη μεγαλύτερη δικοινοτική έκθεση που έγινε ποτέ στην Κύπρο.

    Η έκθεση, που θα περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής και φωτογραφίας, διοργανώνεται από το Κέντρο Ειρήνης, την Ομάδα Πολιτών και τη δικοινοτική ομάδα εκπαιδευτικών.

    Τα έργα που θα περιλαμβάνονται στην έκθεση αποτελούν το προϊόν εργαστηρίου που έγινε με πρωτοβουλία Ε/Κ και Τ/Κ καλλιτεχνών, οι οποίοι συμμετείχαν σε δικοινοτικά προγράμματα.

    Εξαιτίας των τραγικών γεγονότων της Δερύνειας δεν έγινε κατορθωτό να πραγματοποιηθεί η έκθεση εντός του Καλοκαιριού, όπως είχε προγραμματισθεί.

    Τα έργα επιχειρούν να γίνουν τα συνθήματα ανθρώπων που ζητούν εναλλακτικές λύσεις και αναζητούν την ειρηνική συμβίωση.

    "Η Τέχνη και ο Πολιτισμός ενώνουν τους ανθρώπους και για τη μοιρασμένη πατρίδα μας, η προσπάθεια αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία", υπογραμμίζουν στο μήνυμά τους οι Ε/Κ καλλιτέχνες, καλωσορίζοντας τους Τ/Κ συνάδελφούς τους.

    "Στόχος μας είναι να δείξουμε με τα έργα μας το αίσθημα της αδελφότητας προς τον Ε/κ πληθυσμό με τον οποίο συμβιώνουμε στην ίδια χώρα για αιώνες", απαντούν οι Τ/Κ καλλιτέχνες στο δικό τους μήνυμα.

    Εξακολουθεί, ωστόσο, να είναι αμφίβολο κατά πόσο μαζί με τα έργα των Τ/Κ θα βρίσκονται και οι ίδιοι οι καλλιτέχνες στα εγκαίνια της έκθεσης, αφού δεν έχει δοθεί ακόμη απάντηση από το καθεστώς του Ραούφ Ντενκτάς.

    Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι αρκετοί από τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην προσπάθεια αυτή, δεν είναι μέλη του Κέντρου Ειρήνης, αλλά εξέφρασαν έντονο ενδιαφέρον για την έκθεση.

    Τα εγκαίνια θα τελέσει ο Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Γκούσταβ Φεϊσέλ, την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου στις 7.30 μμ στην Πύλη Αμμοχώστου.

    Η έκθεση θα είναι ανοιχτή από τις 13 έως και τις 20 Φεβρουαρίου.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΜ)

    [04] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,10/02/1997 (ΚΥΠΕ) -- Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           76.46 (-0.33)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   87.07 (+0.16)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     66.89 (-1.28)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 54.49 (-1.84)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  73.83 (-1.57)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                64.20 (-0.91)
        Εμπορικές Εταιρείες                     52.83 (-2.60)
        Αλλες Εταιρείες                         59.48 (+2.27)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛΚ 613453.715
    
    * Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/MM)

    [05] Επίσημο δείπνο - Ινδία

    Νέο Δελχί,Ινδία,10/02/1997 (ΚΥΠΕ - της απεσταλμένης του ΚΥΠΕ, Μαρίας Χρυσάνθου) -- "Οι δεσμοί και επαφές μεταξύ της Κύπρου και της Ινδίας προσφέρουν μια στερεά βάση πάνω στην οποία μπορούν να εδραιωθούν και να ενδυναμωθούν οι εξαιρετικά φιλικές και στενές πολιτικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών", τόνισε απόψε ο Πρόεδρος της Ινδίας, Σάνκερ Νταγιάλ Σάρμα, σε επίσημο δείπνο προς τιμή του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, και της συζύγου του στο Προεδρικό Μέγαρο.

    "Γνωρίζουμε και οι δύο τί σημαίνει ο αγώνας για ελευθερία και έχουμε υποστηρίξει την κυριαρχία και δημοκρατία κατά τη διάρκεια δύσκολων καταστάσεων", είπε ο Πρόεδρος Σάρμα, αναφερόμενος στις στενές σχέσεις μεταξύ του αείμνηστου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου ΙΙΙ και του Ινδού ηγέτη Τζαουαχάρλα Νεχρού, καθώς και τη συνεργασία Κύπρου - Ινδίας στο Κίνημα των Αδεσμεύτων και την Κοινοπολιτεία.

    "Πιστεύουμε ότι είναι δυνατό να εξευρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, η οποία θα αντικατοπτρίζει τις φιλοδοξίες όλων των Κυπρίων, μέσω ενός συνολικού πλαισίου μιας κυριαρχίας και διεθνούς προσωπικότητας για την Κύπρο", είπε.

    Εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι σχέσεις μεταξύ Ινδίας και Κύπρου θα αναπτυχθούν περαιτέρω, ο Πρόεδρος Σάρμα αναφέρθηκε στις διμερείς συμφωνίες που υπογράφηκαν καθώς και εκείνες που θα υπογραφούν στο εγγύς μέλλον.

    "Η οικονομική μεταρρίθμυση της Ινδίας και το πρόγραμμα αναδιάρθωσης προσφέρει τεράστιες ευκαιρίες για εμπορικές και επενδυτικές συνεργασίες και κοινοπραξίες μεταξύ των επιχειρηματικών κοινοτήτων Κύπρου και Ινδίας", πρόσθεσε.

    Παράλληλα εξέφρασε την πεποίθηση ότι η αντιπροσωπεία που συνοδεύει τον Πρόεδρο Κληρίδη θα έχει παραγωγικές και εποικοδομητικές ανταλλαγές με τους Ινδούς επιχειρηματίες.

    Τέλος εξέφρασε υποστήριξη προς την πορεία της Κύπρου για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) και χαρακτήρισε την ΕΕ ως τον κύριο οικονομικό συνέταιρο της Ινδίας.

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Κληρίδης αναφέρθηκε στους ισχυρούς δεσμούς φιλίας μεταξύ των δύο χωρών, που βασίζονται σε κοινές αρχές, αξίες και ιδεώδη. Χαρακτηριστικά μίλησε για τους πρωτεργάτες και αρχιτέκτονες της Ινδο-κυπριακής φιλίας, τους αείμνηστους Νεχρού και Μακάριο, τους οποίους χαρακτήρισε ως "δύο εξέχουσες προσωπικότητες διεθνούς κύρους και ιδρυτές του Κινήματος των Αδεσμεύτων."

    Η Ινδία, είπε, "υπήρξε πάντα σταθερός υποστηρικτής μιας δίκαιης, βιώσιμης και μόνιμης λύσης του από μακρού υφιστάμενου προβλήματος της Κύπρου", και ανέφερε ότι η Κύπρος για 22 χρόνια συνεχίζει να αντιμετωπίζει τις αποτρόπαιες συνέπειες της βίαιης διαίρεσης που επιβλήθηκε από την τουρκική εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή του 37% του εδάφους.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης διαβεβαίωσε ότι "παραμένουμε δεσμευμένοι στην επίτευξη μιας ειρηνικής επίλυσης του πολιτικού μας προβλήματος, στην επανένωση της χώρας μας και στη διασφάλιση των θεμελιωδών ελευθεριών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτών μας".

    Τέλος ο Πρόεδρος Κληρίδης εξέφρασε την επιθυμία όπως η φιλία, η κατανόηση και ο σεβασμός τα οποία οι λαοί των δύο χωρών πάντοτε έτρεφαν ο ένας για τον άλλο συνεχίσουν να αναπτύσσονται.

    Στο δείπνο παρέστησαν μέλη της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης της Ινδίας και προσωπικότητες του οικονομικού κόσμου της χώρας.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΑΧΡ/ΜΜ)

    [06] Νέο Δελχί - Ελληνικό Σχολείο

    Νέο Δελχί,Ινδία,10/02/1997 (ΚΥΠΕ) -- Το Ελληνικό σχολείο που λειτουργεί στην κυπριακή Υπάτη Αρμοστεία στο Νέο Δελχί επισκέφτηκαν σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, ο Υπουργός Εξωτερικών, Αλέκος Μιχαηλίδης και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης.

    Περισσότεροι από 30 Ινδοί, διαφόρων ηλικιών, παρακολουθούν μαθήματα ελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας και εκφράζονται με τα πιο θερμά αισθήματα για τον ελληνικό πολιτισμό.

    Ορισμένοι από τους σπουδαστές, που αποτελούν την πλειοψηφία των Ινδών που παρακολουθούν τα μαθήματα, είναι κληρικοί, οι οποίοι βρίσκουν τη γνώση της ελληνικής γλώσσας ιδιαίτερα χρήσιμη, ενώ άλλοι είναι υπάλληλοι της ελληνικής και της κυπριακής Υπάτης Αρμοστείας ή φοιτητές σε Ινδικά Πανεπιστήμια.

    "Αγαπώ τα Ελληνικά και ιδιαίτερα τον Καβάφη, τον Σεφέρη και τον Μόντη", μας είπε ένας από τους φοιτητές, υποδεικνύοντας ότι λογοτέχνης είναι και η Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, Κλαίρη Αγγελίδου, της οποίας τα ποιήματα γνώριζε.

    Ορισμένοι από τους φοιτητές αναφέρθηκαν επίσης και στο Κυπριακό, την τουρκική εισβολή και κατοχή και ευχήθηκαν γρήγορη και ειρηνική επίλυση του προβλήματος.

    Στην Υπάτη Αρμοστεία της Κύπρου, τον Πρόεδρο Κληρίδη υποδέχθηκαν ο Υπατος Αρμοστής, Σταύρος Επαμεινώνδας, ο Πρώτος Γραμματέας, Παναγιώτης Παπαδόπουλος και ο πρέσβης της Ελλάδας.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΜΜ)

    [07] Επιστολή Ανάν στον Πρόεδρο Κληρίδη

    Λευκωσία,Κύπρος,10/02/1997 (ΚΥΠΕ) -- Την ετοιμότητά του να καταβάλει κάθε προσπάθεια για να βοηθήσει τις δύο κοινότητες να επιτύχουν μια συνολική διευθέτηση στο Κυπριακό, σημειώνει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη.

    Στην επιστολή του, ημερομηνίας 27 Ιανουαρίου 1997, ο κ. Ανάν αναφέρει ότι ως ηγέτες των δύο κοινοτήτων της Κύπρου, ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο Τ/Κ ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς, έχουν βαρειά ευθύνη να πραγματώσουν την προσδοκία όλων των Κυπρίων να ζήσουν σε ειρήνη κι ευημερία στη χώρα τους.

    Ομως, επισημαίνει, ότι χωρίς την πλήρη συνεργασία των δύο πλευρών, καθώς και την ενεργό υποστήριξη της Ελλάδας και της Τουρκίας, οι προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών δεν θα επιτύχουν.

    Ο κ. Ανάν, αφού υπογραμμίζει τη σημασία που αποδίδει στην εξεύρεση, σύντομα, διευθέτησης του Κυπριακού, σημειώνει ότι το πρόβλημα βρίσκεται σε αδιέξοδο για πάρα πολύ καιρό, και ότι οι πρόσφατες εξελίξεις έχουν αποδείξει πόσο επισφαλές είναι το στάτους-κβο.

    Συνέχιση της ύπαρξής του, τονίζει, συνεπάγεται σοβαρό κίνδυνο, πράγμα που απασχολεί σοβαρά το Συμβούλιο Ασφαλείας. Η μόνη λογική οδός ανοικτή στις δύο κοινότητες είναι η εξεύρεση μιας συνολικής συμφωνημένης λύσης, προσθέτει ο κ. Ανάν.

    Ακολούθως, ο κ. Ανάν αναφέρει ότι τα στοιχεία που χρειάζονται για μιαν τέτοια διευθέτηση είναι διαθέσιμα και τονίζει ότι οι εντατικές προσπάθειες του ΟΗΕ κατά τους προσεχείς μήνες θα εξετάσουν τη βούληση του κάθε ηγέτη να προχωρήσει κατά τρόπο που να διασφαλίσει την επιτυχία των απευθείας συνομιλιών, όπως καθορίζεται στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας 1092, του 1996.

    Δεν υπάρχει αμφιβολία, συνεχίζει ο κ. Ανάν, ότι οι πιθανότητες επιτυχίας θα ενισχυθούν πολύ εάν οι διαπραγματεύσεις μπορούν να προχωρήσουν σε ατμόσφαιρα που να συμβάλλει σε διευθέτηση.

    Για το λόγο αυτό καλεί τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Ντενκτάς να είναι πιο θετικοί στα δημόσια σχόλια και στην προσέγγισή τους όσον αφορά στις επαφές με την άλλη κοινότητα.

    Περαιτέρω, επισημαίνει, ότι η εφαρμογή των μέτρων καλής θέλησης που πρότεινε στην τελευταία του έκθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας θα παράσχει απτή απόδειξη των καλών προθέσεων της κάθε πλευράς.

    Ο κ. Ανάν αναφέρει, επίσης, ότι απευθύνει επιστολή και στους Πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της Τουρκίας για να υπογραμμίσει το σημαντικό τους ρόλο και να ζητήσει την ενεργό υποστήριξή τους στις προσπάθειες που αναλαμβάνει ο ίδιος και οι άλλοι για επίτευξη των στόχων που τίθενται στην επιστολή αυτή.

    Τέλος, εκφράζει την πεποίθηση ότι μπορεί να στηρίζεται στη συνεργασία των δύο ηγετών για να προχωρήσουμε μπροστά.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΜ)

    [08] Βουλευτές - ΗΠΑ - Προσευχή

    Λευκωσία,Κύπρος,10/02/1997 (ΚΥΠΕ) -- Την ανάγκη συνεχούς διαφώτισης των μελών του Κογκρέσου, επεσήμανε σήμερα η βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος, Κατερίνα Παντελίδου - Πασχαλίδου, μιλώντας μετά την επιστροφή της από την Ουάσιγκτον, όπου μαζί με τον βουλευτή Μάρκο Κυπριανού συμμετείχαν στο Πρόγευμα Εθνικής Προσευχής.

    Οι δύο βουλευτές, μαζί με τη βουλευτή των Ενωμένων Δημοκρατών, Ανδρούλλα Βασιλείου, είχαν πάρει προσωπικές προσκλήσεις, τόσο από το Κογκρέσο όσο και τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον, να παρευρεθούν στο πρόγευμα, το οποίο γίνεται κάθε χρόνο στην Ουάσιγκτον και στο οποίο καλούνται προσωπικότητες απ' όλα τα μέρη του κόσμου. Η κ. Βασιλείου, ωστόσο, δεν μετέβη στην αμερικανική πρωτεύουσα.

    Σε δηλώσεις της στο ΡΙΚ, η κ. Παντελίδου είπε ότι οι δύο βουλευτές είχαν πεντάλεπτη συνάντηση μαζί με τον Πρόεδρο Κλίντον, ο οποίος, όπως είπε, επέδειξε ζωηρό ενδιαφέρον για το Κυπριακό.

    Παράλληλα, συνέχισε, είναι καλά ενημερωμένος για το θέμα αυτό, και ότι επιθυμεί αυτό τον χρόνο να γίνει κάποιο ουσιαστικό βήμα προς λύση του Κυπριακού, αλλά πρόσθεσε ότι υπάρχουν πολλές δυσκολίες. Αναφερόμενη στο πρόγευμα, η κ. Παντελίδου είπε ότι τόσο Γερουσιαστές όσο και ο Πρόεδρος Κλίντον προσευχήθηκαν μπροστά στο κοινό για το καλό του κόσμου.

    Χαρακτήρισε ως "εποικοδομητικές και ενθαρρυντικές" τις συναντήσεις που επεδίωξαν με μέλη της Γερουσίας και του Κογκρέσου, αλλά, τόνισε, εμείς οι ίδιοι θα "πρέπει να ερχόμαστε συνεχώς σε επαφή μαζί τους, να τους ενημερώνουμε για το πού βρίσκεται το πρόβλημά μας, και να μην τους αφήνουμε να ξεχνούν ότι υπάρχει η Κύπρος η οποία είναι μοιρασμένη και που ζητούμε από την Αμερική, όπου εφαρμόζονται οι αρχές της δημοκρατίας, να εφαρμόσει και αυτές τις αρχές και στο δικό μας τόπο".

    Με την κατάλληλη ενημέρωση, κατέληξε η κ. Παντελίδου, "τα άτομα αυτά θα κατανοήσουν καλύτερα το πρόβλημα και θα πιέσουν περισσότερο το αμερικανικό ΥΠΕΞ και τον Πρόεδρο, για να μπορέσουμε να ελπίζουμε σε μία καλύτερη λύση του Κυπριακού".

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΑΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.03a run on Monday, 10 February 1997 - 20:15:22 UTC