Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-02-12

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κλίντον - Κύπριος Πρέσβης
  • [02] Κληρίδης - Ινδία - Ρίφκιντ - Κληρίδης-Ρίφκιντ
  • [03] Ρίφκιντ - Χόλμπρουκ - Κύπρος

  • [01] Κλίντον - Κύπριος Πρέσβης

    Ουάσινγκτον,ΗΠΑ,12/02/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον υποσχέθηκε ότι θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για λύση του Κυπριακού και ότι θα προβεί στις κατάλληλες ενέργειες για τελική διευθέτηση, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν.

    Η υπόσχεση του Προέδρου Κλίντον δόθηκε σε κατ' ιδίαν συνάντησή του με το νέο Πρέσβη της Κύπρου στην Ουάσιγκτον Ανδρο Νικολαίδη, αμέσως μετά την επίδοση τψν διαπιστευτηρίων του στον Αμερικανό Πρόεδρο.

    Δεχόμενος τα διαπιστευτήρια του Κύπριου Πρέσβη, ο Πρόεδρος Κλίντον ανέφερε ότι η επιδίωξή των ΗΠΑ να δουν την Κύπρο να φθάνει στο έπακρο των δυνατοτήτων της είναι ένας λόγος για τον οποίο η κυβέρνησής του έχει προσδώσει τέτοια σημασία στις προσπάθειες τερματισμού του διαχωρισμού του νησιού.

    "Αυτή η λυπηρή διχοτόμηση", είπε, "εμποδίζει τη χώρα από το να παίξει το ρόλο που της αρμόζει στην περιοχή. Κανένα έθνος δεν μπορεί να προοδεύσει όσο δυνάμεις του ΟΗΕ χρειάζεται να περιπολούν το έδαφός του, όσο νεκρές ζώνες διαχωρίζουν τη γη του, και όσο η πρωτεύουσα του είναι διχοτομημένη. Η ευημερία προϋποθέτει ειρήνη και η ειρήνη είναι που επιδιώκουμε για την Κύπρο και την ανατολική Μεσόγειο", πρόσθεσε ο Αμερικανός Πρόεδρος.

    Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία για του Κυπριακό μέσα στο 1997, ο Πρόεδρος Κλίντον είπε απευθυνόμενος στον Κύπριο Πρέσβη: "Κύριε Πρέσβη, δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι η δική σας θητεία θα είναι από τις πλέον απαιτητικές που έχει αναλάβει Πρέσβης της Κύπρου στις ΗΠΑ για πολλά χρόνια. Πολλοί πιστεύουν ότι το 1997 θα είναι κρίσιμο έτος για την Κύπρο λόγω των ενταξιακών συνομιλιών με την Ευρωπαϊκή Ενωση, που αναμένεται να αρχίσουν νωρίς το 1998. Προσβλέπουμε σε μια συνεργασία μαζί σας στις προσπάθειες για επίτευξη λύσης στην Κύπρο και στη διεύρυνση των διμερών μας σχέσεων".

    Για το ρόλο των ΗΠΑ στο Κυπριακό, ο Αμερικανός Πρόεδρος είπε ότι μέσα στο χρόνο "θα αξιολογήσουμε τις εξελίξεις στην περιοχή και θα μετρήσουμε το πώς οι ΗΠΑ μαζί με τη διεθνή κοινότητα θα προωθήσουν μια ενδοκοινοτική συμφωνία στην Κύπρο."

    "Επιδίωξη μας", πρόσθεσε ο Πρόεδρος Κλίντον, "είναι να δούμε τις δύο κυπριακές κοινότητες να συμφιλιώνονται και να προωθήσουμε σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο. Παρόλα αυτά, ο ρόλος μας μπορεί να είναι μόνο να διευκολύνουμε. Εναπόκειται στο λαό της Κύπρου, με την υποστήριξη της Ελλάδας και της Τουρκίας, να ολοκληρώσουν μια εφικτή συμφωνία, που θα ικανοποιεί τις ανάγκες τους εξίσου. Σε αυτή την προσπάθεια η Κύπρος μπορεί να είναι σίγουρη για την υποστήριξη και την καλή θέληση των ΗΠΑ".

    Στην κατ' ιδίαν συνομιλία μετά την τελετή, ο Αμερικανός Πρόεδρος διαβεβαίωσε τον κ. Νικολαίδη ότι είναι αποφασισμένος να κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για την επίλυση του Κυπριακού. Παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν, είπε ο Μπιλ Κλίντον, "θα προχωρήσω στις κατάλληλες ενέργειες με στόχο την τελική διευθέτηση του θέματος."

    Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του, ο κ. Νικολαίδης ανέπτυξε στον Αμερικανό Πρόεδρο τις βασικές πτυχές του Κυπριακού καθώς και τις τελευταίες εξελίξεις. Ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Κλίντον εκ μέρους της κυπριακής κυβέρνησης για το προσωπικό ενδιαφέρον που έχει επιδείξει για το Κυπριακό και για τα μέχρι τώρα βήματα στα οποία έχουν προχωρήσει οι ΗΠΑ, επισημαίνοντας ότι "δυστυχώς αυτά τα βήματα δεν έχουν καρποφορήσει και το κυπριακό πρόβλημα παραμένει άλυτο μετά από 23 χρόνια ξένης κατοχής και βίαιης διαίρεσης, που έχει επιφέρει αρνητικές συνέπειες για τη διεθνή ειρήνη στην τόσο στρατηγικής σημασίας περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου".

    Μιλώντας για τα τραγικά γεγονότα του περασμένου καλοκαιριού, ο κ. Νικολαίδης επεσήμανε την ανάμειξη των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων και της εξτρεμιστικής οργάνωσης "Γκρίζοι Λύκοι", λέγοντας ότι "προσφέρουν μια ξεκάθαρη ένδειξη της βαρύτητας της υπόθεσης που δύναται να πάρει ευρύτερες διαστάσεις με αρνητικές συνέπειες για την ασφάλεια και σταθερότητα στην ήδη ασταθή περιοχή που περιβάλλεται από την παρουσία φανατικών στοιχείων φανταμενταλισμού και μισαλοδοξίας".

    Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Νικολαίδης είπε ότι "ο λαός της Κύπρου κύριε Πρόεδρε δεν ζητά τίποτα παραπάνω από το να του επιτραπεί να ζήσει ελεύθερος και να απολαύσει τις ελευθερίες που έχουν άλλες δυτικές χώρες. Επιθυμία μας είναι να επιτευχθεί λύση που θα εγγυάται κάθε ελευθερία και ανθρώπινο δικαίωμα για όλους τους Κυπρίους, Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους ομοίως, σε μια επανενωμένη, ομοσπονδιακή αποστρατικοποιήμενη Κύπρο".

    Στην τελετή επίδοσης των διαπιστευτηρίων παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Μάρσαλ Αντέρ, βοηθός του κ. Κόνρμπλουμ και το στέλεχος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας Τζον Σμιτ.

    Ο κ. Νικολαίδης σπούδασε δημοσιογραφία στην Αγγλία καθώς και Διεθνείς Σχέσεις, Πολιτικές Επιστήμες και Οικονομικά στις ΗΠΑ, στα πανεπιστήμια Τζορτζ Ουάσινγκτον και Τζονς Χόπκινς. Κατέχει μάστερς στις Πολιτικές Επιστήμες από το Πανεπιστήμιο του Μαίριλαντ.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΓΠ)

    [02] Κληρίδης - Ινδία - Ρίφκιντ

    Νέο Δελχί,Ινδία,12/02/1997 (ΚΥΠΕ) (Της απεσταλμένης του ΚΥΠΕ Μαρίας Χρυσάνθου)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης ολοκλήρωσε χθες τις επαφές του στο Νέο Δελχί με αξιωματούχους της ινδικής κυβέρνησης και οικονομικούς παράγοντες του τόπου, και αναχωρεί σήμερα για επίσκεψη στην πόλη Ουνταϊπούρ, όπου και θα διανυκτερεύσει.

    Χθες, ο Πρόεδρος Κληρίδης συναντήθηκε με την Αναπληρωτή Πρόεδρο της Ανω Βουλής της Ινδίας, Νατζμά Χεπτούλα, και στη συνέχεια με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Τσιντομπαράμ.

    Το βράδυ, ο Υπατος Αρμοστής της Κύπρου στην Ινδία, Σταύρος Επαμεινώνδας, παρέθεσε δεξίωση προς τιμή του Προέδρου της Δημοκρατίας και την κ. Κληρίδη, στην οποία παρευρέθηκε πλήθος ξένων διπλωματών και Ινδών επισήμων. Αργότερα, ο Υπατος Αρμοστής παρέθεσε δείπνο για το προεδρικό ζεύγος, στην πρεσβευτική κατοικία.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης παρακάθησαν σε γεύμα που παρέθεσε το ινδικό Εμπορικό Επιμελητήριο και είχαν συνάντηση με αντιπροσωπεία του Ινδο-Κυπριακού συνδέσμου.

    Κληρίδης-Ρίφκιντ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέπεμψε το Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών Μάλκολμ Ρίφκιντ σε έκθεση του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, στην οποία αναφέρει ότι η έλλειψη προόδου στο Κυπριακό πρόβλημα οφείλεται στην έλλειψη πολιτικής βούλησης από μέρους της τουρκικής πλευράς.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, χθες στο Νέο Δελχί, ο Πρόεδρος Κληρίδης σημείωσε ότι ο δεύτερος λόγος για τον οποίο ο Γ.Γ. του ΟΗΕ πιστεύει ότι δεν υπήρξε πρόοδος στην Κύπρο, είναι το γεγονός ότι η τουρκική πλευρά αγνοεί τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε ότι δεν μπορεί να αρχίσει απευθείας διάλογος με το Ραούφ Ντενκτάς εκτός "εάν υπάρξει ένδειξη από την άλλη πλευρά ότι είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί και να αλλάξει τη στάση της έναντι των σημαντικών θεμάτων."

    Η Βρετανία, οι ΗΠΑ και ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γ.Γ. για το Κυπριακό, έχουν καταλήξει σε παρόμοια συμπεράσματα, μετά τις επισκέψεις τους στο νησί, συμπλήρωσε.

    Αφού επανέλαβε την πρόταση για αποστρατικοποίηση της Κύπρου, ο Πρόεδρος Κληρίδης εξήγησε ότι ο λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση αποφάσισε την αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-300 είναι γιατί 80 τουρκικά μαχητικά αεροπλάνα τύπου F16 "βρίσκονται σε απόσταση μόνο τεσσάρων λεπτών από την πρωτεύουσα της Κύπρου".

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο Πρόεδρος Κληρίδης σημείωσε ότι η Ενωση έχει επανειλημμένα επιβεβαιώσει ότι οι διαπραγματεύσεις με την Κύπρο θα αρχίσουν έξι μήνες μετά το τέλος της Διακυβερνητικής Διάσκεψης και ότι δε θα επιτρέψει στην Τουρκία να εμποδίσει τις αποφάσεις της.

    Σε ερώτηση εάν η Κύπρος θα υποστηρίζε την Ινδία να καταστεί μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε πως "δεν πιστεύουμε ότι πρέπει να εξετάζονται (αιτήματα) μόνο των χωρών με ισχυρές οικονομίες, γιατί το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν αποτελεί διεθνή τράπεζα, αλλά πρέπει να αντιπροσωπεύει διάφορες διεθνείς απόψεις".

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΜΑ/ΓΠ)

    [03] Ρίφκιντ - Χόλμπρουκ - Κύπρος

    Λονδίνο,Βρετανία,12/02/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μάλκολμ Ρίφκιντ, δήλωσε ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση για επίλυση του Κυπριακού προβλήματος και υποστήριξε ότι από τη στιγμή που οι σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας δεν είναι καλές και οι δύο πλευρές φαίνονται να ψάχνουν δικαιολογία να τις κάνουν χειρότερες, τότε η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη.

    Αυτό προκύπτει από ανακοίνωση του BBC, η οποία αναφέρεται στο ρεπορτάζ που μετέδωσε χθες βράδυ για την κατάσταση στην Κύπρο, στο οποίο έκαναν δηλώσεις ο κ. Χόλμπρουκ, ο κ. Ρίφκιντ και ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς.

    Στις δηλώσεις του, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, ο Βρετανός ΥΠΕΞ ανέφερε συγκεκριμένα ότι υπήρξε "έλλειψη πραγματικής πολιτικής βούλησης" για επίτευξη συμφωνίας στην Κύπρο και χαρακτήρισε το ενδεχόμενο πολέμου μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας στο Αιγαίο ως "σοβαρή πιθανότητα".

    "Δεν είμαι τόσο αισιόδοξος (για λύση στην Κύπρο) όσο υποδηλοί η λογική γιατί υπάρχει πραγματική έλλειψη πολιτικής θέλησης και από τις δύο πλευρές. Οταν οι σχέσεις (μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας) είναι ήδη άσχημες, τεταμένες και δύσκολες, και οι δύο πλευρές φαίνεται να ψάχνουν δικαιολογία να τις κάνουν χειρότερες, τότε αυτό είναι πολύ δύσκολο", υποστήριξε ο κ. Ρίφκιντ.

    Σε ερώτηση εάν υπάρχει το ενδεχόμενο πολέμου μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας στο Αιγαίο, ο κ. Ρίφκιντ απάντησε ότι "αποτελεί σοβαρή πιθανότητα".

    Από την πλευρά του, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση του BBC, ο πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, "προειδοποίησε επίσης ότι η Ελλάδα και η Τουρκία μπορούν να οδηγηθούν και πάλι σε πόλεμο εάν η μακροχρόνια διαφορά τους για την Κύπρο και την ιδιοκτησία των νησιών του Αιγαίου δεν επιλυθεί".

    Ο κ. Χόλμπρουκ χαρακτήρισε την Κύπρο και γενικά την περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης ως την "πιο θερμή στον κόσμο σήμερα".

    Οπως είπε, εάν δεν επιλυθεί "η διαφορά" στην Κύπρο, η κατάσταση θα γίνει χειρότερη. "Ο απώτερος κίνδυνος είναι ότι (η Ελλάδα και η Τουρκία) θα μπορούσαν και πάλι να οδηγηθούν σε πόλεμο. Ο πόλεμος θα ήταν καταστροφικός για την περιοχή," είπε ο κ. Χόλμπρουκ. Σημείωσε ταυτόχρονα ότι δεδομένων των σχέσεων στην περιοχή ο πόλεμος "θα μπορούσε να επεκταθεί".

    Από την πλευρά του, ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς χαρακτήρισε "αδύνατη" την επίτευξη συμφωνίας στην Κύπρο λόγω της αποφασιστικότητας της Ευρωπαϊκής Ενωσης να αρχίσει διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Κύπρου.

    Ο Ντενκτάς επανέλαβε την απειλή του ότι εάν αρχίσουν συνομιλίες για ένταξη της Κύπρου, πριν από την επίλυση του Κυπριακού, τότε τα κατεχόμενα θα ενσωματωθούν στην Τουρκία. "Αυτό που θα προκαλέσει πόλεμο στην Κύπρο είναι οι ισχυρισμοί των Ελληνοκυπρίων ότι αποτελούν την κυβέρνηση," ισχυρίστηκε ο κατοχικός ηγέτης.

    Εξάλλου, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΚΥΠΕ στο Λονδίνο, ο Μάλκολμ Ρίφκιντ εξέφρασε επίσης τη βεβαιότητα ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις μεταξύ της Κύπρου και της ΕΕ θα αρχίσουν έξι μήνες μετά την λήξη της Διακυβερνητικής Διάσκεψης.

    "Είμαι σίγουρος ότι οι διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν τότε. Βέβαια, θα υπάρξουν περίπλοκες διαπραγματεύσεις, όπως θα συνέβαινε και με οποιαδήποτε άλλη χώρα," ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Ρίφκιντ, Σημείωσε επίσης τη σχετική δέσμευση της Ενωσης.

    Ερωτηθείς εάν πιστεύει ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά θα υλοποιήσει την απειλή της για ενσωμάτωση του κατεχόμενου τμήματος της Κύπρου στην Τουρκία, σε περίπτωση ένταξης πριν από την επίλυση του Κυπριακού, ο Βρετανός ΥΠΕΞ απάντησε ότι "υπάρχουν όλων των ειδών πιθανότητων και όλων των ειδών ρητορικής".

    "Τελικά όμως, κανένας δεν πιστεύει σοβαρά ότι το μέλλον μπορεί να φέρει σταθερή λύση εκτός τους πλαισίου μιας ενιαίας Κύπρου," πρόσθεσε.

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΜΚΧ/ΜΑ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04 run on Wednesday, 12 February 1997 - 14:26:59 UTC