Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-02-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μάντεν-Ντενκτάς-Αμμόχωστος
  • [02] ΓΓ ΟΗΕ - Κυπριακό
  • [03] Συνάντηση οικονομικών αξιωματούχων 12 χωρών στην Κύπρο
  • [04] Πούγιουρος-διαμαρτυρία

  • [01] Μάντεν-Ντενκτάς-Αμμόχωστος

    Λευκωσία,Κύπρος,14/02/1997 (ΚΥΠΕ)

    Την απειλή για εποικισμό της Αμμοχώστου επανέφερε ο Ραούφ Ντενκτάς λέγοντας ότι έχει ήδη αρχίσει η επιχείρηση καθαρισμού της κατεχόμενης πόλης.

    Σε δηλώσεις στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κατοχικός ηγέτης μίλησε επίσης για κοινωνική και οικονομική ενσωμάτωση της πόλης της Αμμοχώστου στο υπόλοιπο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

    Για τις δηλώσεις Ντενκτάς εξέφρασαν χθες βράδυ έκπληξη τόσο ο Υπατος Αρμοστής της Βρετανίας Ντέϊβιντ Μάντεν όσο και ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών Γκούσταβ Φεϊσέλ.

    Σε δηλώσεις του στην αγγλόφωνη εβδομαδιαία εφημερίδα "Cyprus Weekly", ο κ. Μάντεν είπε πως αν αληθεύουν οι πληροφορίες θα πρέπει το Συμβούλιο Ασφαλείας να αντιδράσει.

    Είναι απόλυτα σαφές, πρόσθεσε, πως η Αμμόχωστος δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί από τους Τουρκοκυπρίους αλλά θα πρέπει να επιστραφεί.

    Εάν οι πληροφορίες είναι σωστές, σύμφωνα με τον κ. Μάντεν τότε όχι μόνο η Υπάτη Αρμοστεία θα αντιδράσει αλλά και ολόκληρο το Συμβούλιο Ασφαλείας.

    Ο κ. Φεϊσέλ εξέφρασε άγνοια για τις δηλώσεις Ντενκτάς και ταυτόχρονα εξέφρασε την πρόθεση να τις διερευνήσει.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [02] ΓΓ ΟΗΕ - Κυπριακό

    Νέα Υόρκη,ΗΠΑ,14/02/1997 (ΚΥΠΕ)

    Οι προσφάτως δημιουργηθείσες εντάσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Κύπρου, λόγω διμερών προβλημάτων και του Κυπριακού, έχουν αποπυροδοτηθεί και η πιθανότητα πολέμου έχει αποτραπεί, δήλωσε ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, στη διάρκεια χθεσινής δημοσιογραφικής διάσκεψη, της δεύτερης που έδωσε στην έδρα του διεθνούς Οργανισμού, αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του.

    Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα ότι οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες, τις οποίες άρχισε πρόσφατα ο Ειδικός Αντιπρόσωπός του για το Κυπριακό, Χαν Σουνγκ Τζου, θα συνεχισθούν και θα τις ακολουθήσουν απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ε/κ και της Τ/κ πλευράς πριν από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

    Κληθείς να σχολιάσει τις πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας, Μάλκολμ Ρίφκιντ, ότι πιθανό να υπάρξει σύγκρουση μεταξύ Ελλάδας Τουρκίας λόγω των διαφορών τους στο Αιγαίο, ο ΓΓ του ΟΗΕ απάντησε:

    "Υπήρξαν εντάσεις και μία τάση εξοπλισμών στην περιοχή, αλλά δεν νομίζω ότι θα υπάρξει πόλεμος. Προσπαθήσανε να αποπυροδοτήσουμε τις εντάσεις κι η άποψή μου είναι ότι υπήρξε ήδη βελτίωση".

    "Ελπίζω ότι κανένας από τους ηγέτες θα πράξει ο,τιδήποτε που θα κλιμακώσει την κατάσταση", πρόσθεσε.

    Αναφερόμενος στο θέμα της επανέναρξης του διαλόγου, ο ΓΓ παρατήρησε ότι ο κ. Χαν είχε συναντήσεις και με τις δύο πλευρές στην Κύπρο, διαπιστώνοντας ότι υπάρχει αρκετό κοινό έδαφος, όσον αφορά τα ΗΕ, για την έναρξη απευθείας συνομιλιών..., κατά προτίμηση μέσα σ' αυτό το χρόνο και ιδιαίτερα πριν από το Σεπτέμβριο. Διαφορετικά, παρατήρησε, "θα εμπλακούμε στον προεκλογικό πυρετό και σε ολόκληρη σειρά άλλων θεμάτων".

    "Παρακαλώ τις κυβερνήσεις να συνεργαστούν με τον κ. Χαν και να προσπαθήσουν πραγματικά να γεφυρώσουν τις μεταξύ τους διαφορές", συνέχισε.

    Ο κ. Ανάν σημείωσε ότι τα ΗΕ αναλαμβάνουν τα "ηνία" στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού, με τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας σε "υποβοηθητικό ρόλο".

    (ΚΥΠΕ/ΤΝ/ΑΠ/ΓΠ)

    [03] Συνάντηση οικονομικών αξιωματούχων 12 χωρών στην Κύπρο

    Λευκωσία, 14/2/1997 (ΚΥΠΕ) -- Συνάντηση Υπουργών Οικονομικών και Διοικητών Κεντρικών Τραπεζών από δώδεκα χώρες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο από τις 22 μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου, 1997.

    Πρόκειται για συνάντηση της ομάδας του ΔΝΤ της οποίας προεδρεύει η Ολλανδία. Παρόμοια συνάντηση πραγματοποιείται κάθε εξάμηνο, στη χώρα η οποία έχει σειρά στην ανάληψη της διοργάνωσής της.

    Στην επικείμενη συνάντηση, θα συμμετάσχουν 50 περίπου τεχνοκράτες, από τις ακόλουθες χώρες: Αρμενία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρο, Γεωργία, Ισραήλ, πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, Μολδαβία, Ρουμανία, Ουκρανία και Ολλανδία.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΑΠ)

    [04] Πούγιουρος-διαμαρτυρία

    Λευκωσία,Κύπρος,14/02/1997 (ΚΥΠΕ)

    Σε εντονότατα διαβήματα διαμαρτυρίας, προέβη σήμερα ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Ανδρέας Πούγιουρος, εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης, με αφορμή τις νέες απειλές Ντενκτάς για εποικισμό της κατεχόμενης πόλης.

    Τα διαβήματα έγιναν προς τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, την Ευρωπαϊκή Ενωση, τα κοινοβούλια της Βρετανίας, της Ρωσίας και άλλων Ευρωπαϊκών χωρών και προς το Αμερικανικό Κογκρέσο.

    Σχετική ανακοίνωση του Δήμου Αμμοχώστου, αναφέρει ότι στα διαβήματα διαμαρτυρίας ζητείται συγκεκριμένα η άμεση εφαρμογή των σχετικών αποφάσεων και ψηφισμάτων του Σ.Α. και η άμεση επανεγκατάσταση των νομίμων κατοίκων της πόλης.

    Προσθέτει ότι η επιστροφή των νομίμων κατοίκων της Αμμοχώστου θα μπορούσε να θεωρηθεί το "πρώτο βήμα για το ξεκίνημα για μια μόνιμη λύση του Κυπριακού", όπου ο λαός της Κύπρου, Ε/Κ και Τ/Κ, θα ζούν ειρηνικά, χωρίς ξένους στρατούς εισβολής και κατοχής, χωρίς εποίκους και απολαμβάνοντας τις θεμελιώδεις ελευθερίες και τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, που απολαμβάνουν όλοι οι άλλοι λαοί του κόσμου".

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΜΑ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04 run on Friday, 14 February 1997 - 14:03:29 UTC