Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-02-18

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πόλιν Γκριν - Τ/Κ
  • [02] Χαμηλό ποσοστό φυλακισμένων
  • [03] Ολμπράιτ - Κυπριακό
  • [04] Kασουλίδης - Χάνεϊ
  • [05] Κληρίδης - ΓΔ Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας

  • [01] Πόλιν Γκριν - Τ/Κ

    Λευκωσία,Κύπρος,18/02/1997 (ΚΥΠΕ)

    Προκλητική ήταν η συμπεριφορά Τουρκοκυπρίων στο Λονδίνο, οι οποίοι παρέστησαν σε εκδήλωση στην οποία μίλησε η Ευρωβουλευτής Πολίν Γκριν.

    Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, τα ταραχοποιά στοιχεία που βρίσκονταν στην αίθουσα διέκοπταν την κ. Γκριν, η οποία ωστόσο με ευγένεια τους καλούσε να σιωπήσουν και να την παρακολουθήσουν, άσχετα αν συμφωνούσαν ή όχι μαζί της.

    Σύμφωνα με τον Τ/κ Τύπο, η κ. Γκριν συναντήθηκε με Τ/Κ του Λονδίνου και με Τούρκους δημοσιογράφους τους οποίους ενημέρωσε για την Ευρωπαϊκή Ενωση και το Κυπριακό.

    Μεταξύ άλλων, είπε ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να ενταχθεί στην ΕΕ αν προηγουμένως δεν υλοποιήσει τις υποσχέσεις της στο Κυπριακό, το Κουρδικό, την εκδημοκρατικοποίηση και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    Είπε ακόμη ότι προτού η Τουρκία υπογράψει τη συμφωνία για τελωνειακή σύνδεση, επίσημοι υποσχέθηκαν στους αντιπροσώπους των 15 κρατών της ΕΕ ότι αν η χώρα τους πετύχει την τελωνειακή ένωση, δεν πρόκειται να αντιδράσουν στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    Η κ. Γρκιν απάντησε όλες τις ερωτήσεις που της υπεβλήθησαν από το ακροατήριο. Για το Κυπιακό είπε ότι αυτό θα επιλυθεί όχι από την ίδια αλλά από τους Τ/Κ και τους Ε/Κ.

    Απευθυνόμενη στους δημοσιογράφους, η κ. Γκριν είπε ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ είναι δυνατό να γίνει και πριν από την επίλυση του προβλήματος.

    Οταν οι δημοσιογράφοι υπενθύμισαν στην κ. Γκριν τις δηλώσεις του Βρετανού ΥΠΕΞ Μάλκολμ Ρίφκιντ περί ελληνοτουρκικού πολέμου, αυτή τις χαρακτήρισε ως "ατυχείς" και είπε ότι αυτό που θα πρέπει να συζητούμε για την Κύπρο είναι διάλογο και όχι πόλεμο.

    Επανέλαβε ότι η ΕΕ δεν είναι χριστιανική λέσχη και είπε ότι αν η Τουρκία πληροί τις προϋποθέσεις, θα μπορέσει να ενταχθεί χωρίς να ληφθεί υπόψη το θρήσκευμα της χώρας.

    Σε αναφορά της στην κυπριακή κυβέρνηση, το ακροατήριο ζητούσε να πληροφορηθεί για ποιά κυβέρνηση εννοούσε. Αναφερόμενη στο Ραούφ Ντενκτάς, η κ. Γκριν τον αποκάλεσε "κύριο", οπότε την κάλεσαν να διορθώσει ως δήθεν "πρόεδρος" Ντενκτάς. Ωστόσο, αποστομωτική ήταν η απάντησή της κ. Γκριν:

    "Ισως εσάς δεν σας αρέσει, αλλά η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει μόνο μια κυβέρνηση στην Κύπρο, την Κυπριακή Δημοκρατία."

    Κάποιος Τ/Κ έφθασε μέχρι την έδρα που μιλούσε η κ. Γκριν και προτού προλάβει να εκδηλώσει τις κατά πάσα πιθανότητα κακές διαθέσεις του, άλλος Τ/Κ τον έβγαλε σηκωτό από την αίθουσα.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [02] (Κ) Χαμηλό ποσοστό φυλακισμένων

    Λευκωσία,Κύπρος,18/02/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ανέκαθεν η Κύπρος είχε τα χαμηλότερα ποσοστά φυλακισμένων στην Ευρώπη. Αυτό δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής των Κεντρικών Φυλακών Γιώργος Αναστασιάδης, κληθείς να σχολιάσει πρόσφατες στατιστικές του Συμβουλίου της Ευρώπης, σύμφωνα με τις οποίες η Κύπρος είναι μια από τις χώρες με τα χαμηλότερα ποσοστά κρατουμένων στην Ευρώπη.

    Ο κ. Αναστασιάδης, εξέφρασε πάντως άγνοια για τα συγκεκριμένα στατιστικά στοιχεία, αναφέροντας ωστόσο πως το Συμβούλιο της Ευρώπης στέλλει κατά καιρούς και στις αρμόδιες αρχές του κυπριακού κράτους εκδόσεις του, με τέτοια στοιχεία, ενώ παράλληλα αποστέλλονται και από την Κύπρο στο Συμβούλιο της Ευρώπης στατιστικά στοιχεία για τον αριθμό των φυλακισμένων.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που γνωστοποιήθηκαν από το Συμβούλιο της Ευρώπης στην Κύπρο το ποσοστό των φυλακισμένων είναι 26,3. Συνολικά γύρω στους 320 φυλακισμένους.

    Πιο χαμηλά από την Κύπρο βρίσκεται μόνο η Σλοβενία με ποσοστό 24,1 ανά 100.000 κατοίκους.

    Αντίθετα με τις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου, στα κατεχόμενα ο αριθμός των καταδίκων αυξήθηκε κατά 254% τα τελευταία εννιά χρόνια, φθάνοντας στους 1.103 το 1996. Ο αριθμός αυτός είναι ένας από τους μεγαλύτερους που καταγράφονται στις στατιστικές του Συμβουλίου της Ευρώπης, αφού σε κάθε 100.000 κατοίκους αντιστοιχούν 500 φυλακισμένοι.

    Στο μεταξύ, οι αριθμοί στη δυτική Ευρώπη είναι σχετικά χαμηλοί, αλλά πολύ μεγαλύτεροι από ότι στην Κύπρο με ποσοστά 122,4 για την Ισπανία, 99,3 για τη Βρετανία, 89 για τη Γαλλία, 87 για την Ιταλία, 81 για τη Γερμανία, 80 για την Ελβετία και 75,7 για το Βέλγιο.

    Την πρώτη θέση στον αριθμό των φυλακισμένων πάντως κατέχει η Ρωσία με 649 φυλακισμένους ανά 100.000 πολίτες.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [03] Ολμπράιτ - Κυπριακό

    Βρυξέλλες,Βέλγιο,18/02/1997 (ΚΥΠΕ - Νίκος Μπέλλος)

    Το Κυπριακό ήταν ένα από τα βασικά θέματα της σημερινής συνάντησης στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, μεταξύ του Προέδρου Ζακ Σαντέρ και του Επιτρόπου Χανς Βαν ντεν Μπρουκ με την Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράιτ.

    Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Επιτροπής, η κ. Ολμπράιτ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην Κύπρο, υποστηρίζοντας ότι ύστερα από μια σωρεία προβλημάτων τον περασμένο χρόνο, το 1997 αποτελεί μια ευκαιρία για την επίτευξη προόδου στη διαδικασία επίλυση του πολιτικού προβλήματος. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συντονίσουν τις προσπάθειές τους προς αυτήν την κατεύθυνση.

    Η κ. Ολμπράιτ αναφέρθηκε και στην Τουρκία, υποστηρίζοντας, σύμφωνα με τον ίδιο εκπρόσωπο, το πόσο σημαντικό είναι για τις ΗΠΑ να παραμείνει η χώρα αυτή στη δύση και να μη μετατραπεί σε ισλαμικό κράτος.

    Στο μεταξύ, η διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς τις υποψήφιες χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, είναι το βασικό θέμα της σημερινής συνεδρίας των Υπουργών Εξωτερικών των κρατών μελών που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα στην έδρα της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

    Η σημερινή συνάντηση, εντάσσεται στο πλαίσιο της προετοιμασίας της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, τον προσεχή Ιούλιο στη Μαδρίτη, όπου θα ανακοινωθούν οι χώρες με τις οποίες η συμμαχία θα αρχίσει διαπραγματεύσεις ένταξης.

    Σύμφωνα με νατοϊκές πηγές στη σημερινή συνάντηση θεωρείται βέβαιο ότι η Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ θα αφήσει, για μια ακόμη φορά, να εννοηθεί ότι η χώρα της θα εμποδίσει τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ εάν η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν τη συμπεριλάβει στις υποψήφιες για ένταξη χώρες.

    Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο Υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης. Η ελληνική θέση για τη διεύρυνση είναι ότι θα πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο που να μην προσβάλλει ζωτικά συμφέροντα της Ρωσίας.

    Σε ότι αφορά στους ισχυρισμούς της Τουρκίας, η Ελλάδα θεωρεί ότι δεν είναι δυνατόν θέματα που αφορούν άλλους οργανισμούς, όπως την ΕΕ, να συνδέονται με το ΝΑΤΟ και να συζητούνται στη Συμμαχία.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΓΠ)

    [04] Kασουλίδης - Χάνεϊ

    Λευκωσία,Κύπρος,18/02/1997 (ΚΥΠΕ)

    "Δεν μπορούμε να αναμένουμε πάντοτε όλες οι δηλώσεις που γίνονται από τρίτους να είναι πλήρως αρεστές σε μας", δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, κληθείς να σχολιάσει τις χθεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου της Βρετανίας για το Κυπριακό Σερ Ντείβιντ Χάνεϊ.

    Πρόσθεσε ότι "εκείνο που έχει σημασία είναι το πώς τοποθετούμεθα και πώς επιμένουμε στο δίκαιο των θέσεών μας".

    Ο κ. Κασουλίδης είπε ότι δεν διαπιστώνει τίποτα το νεότερο στις δηλώσεις του Σερ Ντέιβιντ. Συνεχίζοντας, είπε ότι δημιουργεί απορία η θέση του ότι τα βασικά θέματα θα συμφωνηθούν στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων στην απευθείας συνάντηση μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του Ραούφ Ντενκτάς.

    "Δεν απαιτούμε προσυμφωνία κατά τη διάρκεια των εκ του σύνεγγυς προσπαθειών επί όλων των βασικών θεμάτων", είπε. Ζητούμε όπως το προπαρασκευαστικό στάδιο "καταφέρει να προσεγγίσει τις θέσεις των πλευρών... και να δώσει βασικές ενδείξεις ότι υπάρχει διάθεση από τουρκικής κυρίως πλευράς, για αλλαγή των γνωστών μέχρι σήμερα, θέσεών της".

    Τόνισε ότι η πλευρά μας "δεν έχει ισχυριστεί ποτέ ότι εμείς θα πάμε άκρως αμετακίνητοι στις θέσεις μας".

    Σε παρατήρηση ότι ενώ μέχρι στιγμής δεν υπήρξε καμιά ένδειξη μετακίνησης των τουρκικών θέσεων, αλλά οι δηλώσεις Χάνεϊ και Φεϊσέλ δείχνουν ότι κάτι έχει υπάρξει που να δικαιολογεί μια απευθείας συνάντηση, ο κ. Κασουλίδης είπε:

    "Οχι δεν υπάρχει έτσι πράγμα που να δικαιολογεί απευθείας συνάντηση. Εάν πράγματι υπήρχε κάτι το οποίο ξέρει ο κ. Φεϊσέλ και ο κ. Χάνεϊ, τότε ανυπομονούμε να το μάθουμε και εμείς."

    Κληθείς να σχολιάσει την αναφορά του Σερ Ντέιβιντ ότι η λύση του Κυπριακού είναι κρίσιμα συνδεδεμένη με την ενταξιακή πορεία της Κύπρου, ο κ. Κασουλίδης απάντησε ότι η πλευρά μας έχει καταστήσει ξεκάθαρη τη θέση μας. "Δεν θεωρούμε με την απόφαση της 6ης Μαρτίου ότι η λύση του Κυπριακού συνδέεται με το θέμα της ένταξης ως προϋπόθεση, αλλά αναγνωρίζουμε ότι η περίοδος των διαπραγματεύσεων θα είναι πιο εύκολη στην περίπτωση επίλυσης του κυπριακού προβλήματος", είπε.

    Επανέλαβε ότι αν κάποιος επιθυμεί περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, αυτός είναι η Κυπριακή Δημοκρατία.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι όταν θα ξεκινήσει και η τουρκική πλευρά να δίνει δείγματα διάθεσης για διαπραγμάτευση, ένας σωστός τρόπος διαπραγμάτευσης είναι ο εμπιστευτικός τρόπος.

    Σταδιακά, είπε, το Εθνικό Συμβούλιο θα ενημερώνεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Εξάλλου, πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει λάβει μία σειρά από ενέργειες και αποφάσεις για να συμβάλει και να έχει λόγο στη διαμόρφωση των πραγμάτων, όταν θα γίνονται οι διαπραγματεύσεις.

    Σε ερώτηση αν είναι δυνατό να βρεθεί μια λύση στο θέμα της ασφάλειας, σε ένα συνδυασμό που καταγράφει ο Σερ Ντέιβιντ, της δέσμης ιδεών, της πρότασης για αποστρατικοποίηση και των εγγυήσεων του 1960, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι οι τρεις αυτές περιπτώσεις "συγκρούονται σε αρκετά σημεία μεταξύ τους".

    Ανέφερε ότι θέματα που συγκρούονται είναι το δικαίωμα της μονομερούς επεμβάσεως με την ανάγκη ύπαρξης πολυεθνικής δύναμης, η συνθήκη συμμαχίας, η αποστρατικοποίηση της Κύπρου σε σύγκριση με το θέμα της παρουσίας πολλών τουρκικών και ελληνικών στρατευμάτων και άλλα.

    Στις συζητήσεις με τον κ. Χάνεϊ, είπε, τέθηκε το θέμα της διατήρησης των εγγυήσεων και δόθηκε η δική μας θέση, προσθέτοντας ότι είναι "θέμα διαπραγμάτευσης".

    Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Επιτρόπου Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ, Χανς Βαν ντεν Μπρουκ, ότι η Τουρκία αποδέχεται τώρα τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ενωσης του Ιουνίου για παραπομπή των διαφορών σε διεθνές δικαστήριο, ο κ. Κασουλίδης απάντησε:

    "Θα περιμένουμε πρώτα την Τουρκία να τοποθετηθεί επί του θέματος αυτού, και μετά να ερμηνεύσουμε και τους λόγους".

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [05] Κληρίδης - ΓΔ Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας

    Λευκωσία,Κύπρος,18/02/1997 (ΚΥΠΕ)

    Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη είχε σήμερα αντιπροσωπεία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας με επικεφαλής το Γενικό Διευθυντή της Οργάνωσης, Χιρόσι Νακατζίμα, που επισκέπτεται την Κύπρο με πρόσκληση του Υπουργού Υγείας Μανώλη Χριστοφίδη.

    Η αντιπροσωπεία η οποία θα βρίσκεται στην Κύπρο για δύο μέρες, θα επισκεφθεί διάφορα νοσηλευτήρια, συμπεριλαμβανομένου του Μακάρειου Νοσοκομείου και του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής, ενώ όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Υπουργός Υγείας Μανώλης Χριστοφίδης "θα εξετάσει επίσης τη νέα στρατηγική υγείας για όλους μέχρι το 2000".

    Ο Υπουργός Υγείας εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Κύπρου για τη βοήθεια που η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας παρέχει προς αυτήν, όλα αυτά τα χρόνια.

    Ο κ. Νακατζίμα είπε ότι η Κύπρος έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο στον τομέα της υγείας και αναφέρθηκε με ιδιαίτερα κολακευτικά σχόλια στα ειδικά προγράμματα για καταπολέμηση της Θαλασσαιμίας.

    Εξέφρασε όμως ανησυχία για την ποιότητα και το επίπεδο υγείας στα κατεχόμενα, τονίζοντας ότι η παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης προς όλους τους πολίτες της Κύπρου δε θα πρέπει να εμποδίζεται.

    "Για το σκοπό αυτό", πρόσθεσε, "συνεργαζόμαστε με την Υπάτη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες".

    Εξάλλου, ο Υπουργός Υγείας τόνισε ότι οι Τ/Κ δικαιούνται ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, και σημείωσε ότι "όποτε χρειαστούν οτιδήποτε θα το έχουν είτε εντός είτε εκτός Κύπρου" και ότι "υπάρχουν περιστατικά αποστολής Τ/Κ στο εξωτερικό για θεραπεία".

    Αναφορικά με το θέμα παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης προς τους εγκλωβισμένους, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι είναι "ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν ενόψει του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι το αναφέρετο αυτό δικαίωμα πρέπει να αναγνωρισθεί και να εφαρμοστεί και στην περίπτωση των εγκλωβισμένων".

    Η αντιπροσωπεία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας αναχωρεί αύριο το απόγευμα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04 run on Tuesday, 18 February 1997 - 14:03:26 UTC