Browse through our Interesting Nodes on Health & Medicine in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-02-19

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δείκτης Τίμων Χρηματιστηρίου
  • [02] Βρετανία - Εγγυήσεις
  • [03] Εγκαίνια Εκπαιδευτικής Εκθεσης
  • [04] Κογκρέσο: Οχι ελικόπτερα στην Τουρκία
  • [05] Συνάντηση οικονομικών παραγόντων
  • [06] Οι εκκλησίες υποστηρίζουν την Κύπρο
  • [07] Ρωσικό ΥΠΕΞ - S300
  • [08] Κυβέρνηση για συντονισμό ΗΠΑ - ΕΕ στο Κυπριακό
  • [09] Κύπρος - Συμβούλιο Σύνδεσης
  • [10] Κληρίδης στην Αθήνα
  • [11] Κρατικοί προϋπολογισμοί

  • [01] Δείκτης Τίμων Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,19/02/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           77.10 (+0.65)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   87.71 (+0.71)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     65.49 (+0.41)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 58.52 (+0.62)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  71.84 (-0.35)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                63.99 (-0.05)
        Εμπορικές Εταιρείες                     55.04 (+3.11)
        Αλλες Εταιρείες                         59.09 (+1.03)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛΚ 1075779.670
    
    * Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΜΜ)

    [02] (Κ) Βρετανία - Εγγυήσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,19/02/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η Βρετανία δεν επιδιώκει αλλαγή του καθεστώτος της στην Κύπρο, όπως αυτό καθορίζεται από την Συνθήκη Εγγυήσεως του 1960, δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ ο Βρετανός Υπατος Αρμοστής, Ντέιβιντ Μάτεν.

    Είπε επίσης ότι η Βρετανία είναι έτοιμη να συμβάλει στη διαδικασία εξεύρεσης κοινού παρονομαστή μεταξύ των θέσεων των δύο πλευρών στο θέμα της ασφάλειας.

    Σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ, με την οποία επεξηγούσε τις δηλώσεις στις οποίες είχε προβεί το πρωϊ μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Βρετανός διπλωμάτης είπε συγκεκριμένα: "Η Συνθήκη Εγγυήσεως έδωσε στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Τουρκία και την Ελλάδα, κάποιο στάτους σε σχέση με την Κύπρο. Η Βρετανία δεν επιδιώκει αλλαγή αυτού του στάτους."

    Ο κ. Μάτεν είπε πως η Βρετανία θεωρεί ότι οι Τουρκοκύπριοι επιμένουν στη διατήρηση του συστήματος εγγυήσεων του 1960, ενώ σημείωσε ότι είναι γνωστοί οι ενδοιασμοί της ελληνοκυπριακής πλευράς για τον τρόπο με τον οποίο η Συνθήκη Εγγυήσεως εφαρμόστηκε στο παρελθόν και έχει προτείνει εναλλακτικές διευθετήσεις.

    Ο κ. Μάτεν είπε επίσης ότι η ικανοποίηση των αναγκών των δύο πλευρών, σε ότι αφορά στο θέμα της ασφάλειας, θα είναι ένα από τα κύρια στοιχεία οποιασδήποτε λύσης του Κυπριακού.

    Πρόσθεσε ότι "οι διευθετήσεις που αφορούν στην ασφάλεια, περιλαμβανομένων των διεθνών εγγυήσεων, θα πρέπει να είναι αποδεκτές και στις δύο πλευρές."

    Η Βρετανία, κατέληξε, είναι έτοιμη να συμβάλει σε αυτή τη διαδικασία. Η Συνθήκη Εγγυήσεως αναφέρει ότι η Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Τουρκία αναγνωρίζουν και εγγυούνται την ανεξαρτησία, εδαφική ακεραιότητα και ασφάλεια της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς και τις διατάξεις των βασικών άρθρων του Συντάγματος.

    Αναφέρει παράλληλα ότι οι χώρες αυτές αναλαμβάνουν να εμποδίσουν, στο βαθμό που μπορούν, ενέργειες που αποσκοπούν στην προώθηση, άμεσα ή έμμεσα, είτε της ένωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας με οποιοδήποτε άλλο κράτος είτε τη διαίρεση της νήσου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΑ)

    [03] Εγκαίνια Εκπαιδευτικής Εκθεσης

    Λευκωσία,Κύπρος,19/02/1997 (ΚΥΠΕ)

    Εγκαινιάζοντας σήμερα την τέταρτη Διεθνή Εκπαιδευτική Εκθεση η Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Κλαίρη Αγγελίδου, είπε ότι "η έκθεση αυτή θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική όχι μόνο γιατί προβάλλει το έργο του Υπουργείου Παιδείας αλλά προπάντων γιατί παρέχει την ευκαιρία στο ευρύτερο κοινό να ενημερωθεί γύρω από τα εκπαιδευτικά θέματα."

    Η Εκθεση που φέρει τον τίτλο "Η Ευρωπαϊκή Διάσταση στην Εκπαίδευσή μας", επικεντρώνεται στο θέατρο, τη μουσική και την τέχνη σε μια προσπάθεια να δοθεί έμφαση στα θέματα του πολιτισμού μας.

    Η κ. Αγγελίδου είπε ότι πέραν από τα στεγανά όρια της γνώσης, "στόχος του Υπουργείου είναι η ευρύτερη καλλιέργεια και ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας των μαθητών με καινοτομίες εναρμονισμένες στα ευρωπαϊκά πρότυπα." Υπάρχει επίσης, είπε, συνεργασία με την ΟΥΝΕΣΚΟ για την αναβάθμιση της ποιότητας της εκπαίδευσης. Τόνισε παράλληλα ότι ο εκσυγχρονισμός της εκπαίδευσης θα γίνεται σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, χωρίς να υπάρξει απομάκρυνση από το ιστορικό παρελθόν και την ταυτότητά μας.

    Μιλώντας στα εγκαίνια της έκθεσης, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής Κρατικών Εκθέσεων, Δημήτρης Ιωάννου, είπε ότι αυτή η "έκθεση δεν είναι μια απλή έκθεση, αλλά μια προσφορά προς την παιδεία και τον πολιτισμό της χώρας μας."

    Η Εκθεση αυτή είπε, καθιερώθηκε ως μόνιμος και απαραίτητος θεσμός για τους νέους που αναζητούν το καλύτερο για τη μελλοντική τους σταδιοδρομία.

    Στην έκθεση λαμβάνουν μέρος το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας, το Υπουργείο Παιδείας της Σλοβακίας, το Πανεπιστήμιο Κύπρου, ξένα Πανεπιστήμια και Σχολές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Κύπρου και του εξωτερικού.

    Ιδιαίτερα σημαντική είναι η παρουσία της Ελλάδας που για πρώτη χρονιά εκπροσωπείται με ένα τόσο μεγάλο αριθμό συμμετοχών. Εκτός από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων μετέχουν με δικά τους περίπτερα 43 εκπαιδευτικά ιδρύματα. Συμμετέχουν επίσης το Βρετανικό Συμβούλιο, το Fulbright, το Γαλλικό Μορφωτικό Κέντρο και το Ινστιτούτο Γκαίτε, τα οποία παρέχουν πληροφορίες για σπουδές και συνθήκες διαβίωσης φοιτητών στις αντίστοιχες χώρες.

    Με ένα εντυπωσιακό περίπτερο συμμετέχει και ο Οργανισμός Νεολαίας, προβάλλοντας διαφωτιστικά μηνύματα και πληροφορίες για το AIDS.

    (ΚΥΠΕ/ΑΖΚ/ΜΜ)

    [04] (K) Κογκρέσο: Οχι ελικόπτερα στην Τουρκία

    Λευκ σία,Κύπρος,19/02/1997 (ΚΥΠΕ)

    Την ανησυχία τους για την προτεινόμενη πώληση στην Τουρκία τεσσάρων ναυτικών ελικοπτέρων τύπου SH-60 Seahawk, διατυπώνουν σε επιστολή τους προς τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον 81 μέλη του Κογκρέσου.

    Στην επιστολή τους, οι βουλευτές τονίζουν ότι τις τελευταίες εβδομάδες η Τουρκία έχει επανειλημμένα απειλήσει την Κύπρο με πόλεμο κι έχει τον τελευταίο χρόνο προβεί σε μια σειρά προκλητικών ενεργειών σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου.

    Γι' αυτό, επισημαίνουν οι βουλευτές, η πώληση των ελικοπτέρων στην Τουρκία θα έδινε το λανθασμένο μήνυμα αναφορικά με την τουρκική επιθετικότητα και ζητούν να μην εγκριθεί η πώλησή τους.

    Υπενθυμίζουν επίσης, ότι τόσο η Νορβηγία όσο και η Πορτογαλία έχουν αρνηθεί να πωλήσουν όπλα στην Τουρκία για να "μη βάλουν λάδι στη φωτιά" στην ευαίσθητη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση ομογενών, η ομάδα βουλευτών που υπέγραψαν την επιστολή συμπεριλαμβάνει πολλούς από τους κορυφαίους πολιτικούς που διαμορφώνουν την εξωτερική πολιτική του αμερικανικού Κογκρέσου και βοηθούν στον καθορισμό της βοήθειας που παρέχουν οι ΗΠΑ στην Τουρκία, την Ελλάδα και την Κύπρο.

    Στο μεταξύ, Ελληνο-Αμερικανοί ηγέτες εξέφρασαν ικανοποίηση κι ευχαρίστησαν όσους υπέγραψαν την επιστολή.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [05] Συνάντηση οικονομικών παραγόντων

    Λευκ σία,Κύπρος,19/02/1997 (ΚΥΠΕ)

    Στην Κύπρο θα συνεδριάσουν οι Υπουργοί Οικονομικών και οι Διοικητές των Κεντρικών Τραπεζών δώδεκα χωρών - μελών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Διεθνούς Τράπεζας, οι οποίοι θα ασχοληθούν με τρέχοντα παγκόσιμα οικονομικά θέματα.

    Η συνάντηση πραγματοποιείται μετά από πρόσκληση του Υπουργού Οικονομικών, Χριστόδουλου Χριστοδούλου, και του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Αυξέντη Αυξεντίου, προς τους ξένους ομολόγους τους.

    Στη συνάντηση θα πάρουν μέρος συνολικά πενήντα αντιπρόσωποι από την Κύπρο, την Αρμενία, τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, τη Βουλγαρία, την Κροατία, τη Γεωργία, το Ισραήλ, την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, τη Μολδαβία, τη Ρουμανία, την Ουκρανία και την Ολλανδία.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, οι οικονομικοί αξιωματούχοι θα ασχοληθούν με τρέχοντα θέματα που απασχολούν το ΔΝΤ και τη Διεθνή Τράπεζα, καθώς επίσης και με ειδικά θέματα που αφορούν τη ροή κεφαλαίων και το μεταβαλλόμενο ρόλο του κράτους στο σύγχρονο κόσμο.

    Της συνάντησης θα συμπροεδρεύσουν ο Υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας και Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών (ECOFIN), Gerrit Zalm, και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ολλανδίας, Wim Duisemberg.

    Στη συνάντηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 22 μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου, θα συμμετάσχουν οι δώδεκα χώρες οι οποίες αποτελούν μία από τις εκλογικές ομάδες, που εκλέγουν η κάθε μια τον δικό της Εκτελεστικό Διευθυντή για τους πιο πάνω διεθνείς οργανισμούς.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΑ)

    [06] (Κ) Οι εκκλησίες υποστηρίζουν την Κύπρο

    Λευκωσία,Κύπρος,19/02/1997 (ΚΥΠΕ)

    Βαθειά ανησυχία για την κατάσταση στην Κύπρο εκφράζει σε δημόσια γραπτή δήλωσή της η Εκτελεστική Επιτροπή του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών που συνεδρίασε στην Ιερά Μονή Κύκκου από τις 12 μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου.

    Η Επιτροπή εκφράζει, επίσης, έντονη ανησυχία για την αυξημένη ένταση στην Κύπρο και τη γύρω περιοχή και τονίζει την απογοήτευσή της διότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων δεν προχωρούν.

    Μεταξύ άλλων, εκφράζει την πεποίθηση ότι η Εκκλησία έχει ειδική υποχρέωση να συμβάλει ώστε να καλλιεργηθεί η ανοχή, η γενναιοδωρία του πνεύματος στην κοινωνία και ο σεβασμός προς τις βασικές αρχές ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Η Εκκλησία, συνεχίζει, μπορεί να καθοδηγήσει το λαό της Κύπρου να ακολουθήσει το δρόμο της δικαιοσύνης, της ειρήνης και της εθνικής συμφιλίωσης.

    Καλεί, επίσης, τις εκκλησίες-μέλη του Συμβουλίου σ' ολόκληρο τον κόσμο να ενθαρρύνουν και να συμπαραστέκονται στην Εκκλησία της Κύπρου και να τονίσουν στις κυβερνήσεις των χωρών τους και τον ΟΗΕ την επείγουσα ανάγκη να δοθεί υψηλή προτεραιότητα σε λύση μέσω διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό το συντομότερο δυνατό.

    Στη γραπτή δήλωση υπογραμμίζεται επίσης, η σημασία των δικοινωτικών επαφών στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ και καλείται η ηγεσία της Τ/κ πλευράς να σταματήσει να παρεμβάλλει εμπόδια στην παραγματοποίηση τέτοιων συναντήσεων.

    Η λύση του Κυπριακού πρέπει να εξασφαλίζει την ανεξαρτησία, κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου και να αποτελεί απόφαση του λαού της και όχι ξένων γεοπολιτικών συμφερόντων και παρεμβάσεων, υπογραμμίζεται.

    Τέλος, η Επιτροπή καλεί το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών να συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση στην Κύπρο και, σε συνεργασία με την Εκκλησία της Κύπρου, να αναζητήσει ευκαιρίες για προώθηση της εφαρμογής της γραπτής αυτής δήλωσης στο πλαίσιο του Προγράμματος για Εξουδετέρωση της Βίας.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [07] Ρωσικό ΥΠΕΞ - S300

    Λευκωσία,Κύπρος,19/02/1997 (ΚΥΠΕ)

    Το ρωσικό ΥΠΕΞ επαναβεβαίωσε "την αμετάκλητη θέση αρχής" της χώρας ότι το συμβόλαιο για την πώληση του αντιαεροπορικού αντιπυραυλικού συστήματος S- 300 θα τηρηθεί μέσα στο καθορισμένο χρονικό πλαίσιο.

    Σχετική ανακοίνωση, αναφέρει ότι το ΥΠΕΞ της Ρωσίας, "διαπίστωσε ότι τον τελευταίο καιρό ξανάρχισε στο εξωτερικό ο θόρυβος γύρω από το θέμα της αγοράς από την Κυπριακή Δημοκρατία του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S- 300". Μάλιστα σημειώνει ότι αυτό γίνεται όχι τόσο στην ίδια την Κύπρο αλλά εκτός αυτής.

    Το ρωσικό ΥΠΕΞ, προσθέτει η δήλωση Εκπροσώπου του, θεωρεί αναγκαίο να επαναβεβαιώσει την αμετάκλητη θέση αρχής που έχει στο θέμα αυτό και διατυπώθηκε σε προηγούμενες δηλώσεις του. Υπογραμμίζει ταυτόχρονα, ότι η ρωσική πλευρά είναι συνεπής στις υποχρεώσεις απένατι στους εταίρους της.

    "Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει ότι το συμβόλαιο για την πώληση των S- 300 θα τηρηθεί μέσα στο καθορισμένο χρονικό πλαίσιο," προσθέτει.

    Το ρωσικό ΥΠΕΞ θεωρεί μη ορθές τις προσπάθειες να χρησιμοποιηθεί μια καθαρά εμπορική πράξη, ώστε να μετατεθεί "από το άρρωστο κεφάλι στο υγιές", η ευθύνη για την έλλειψη προόδου στην επίλυση ενός από τα πιο χρόνια διεθνή προβλήματα, του Κυπριακού.

    Η Μόσχα, προσθέτει η δήλωση, συνεχίζει την ενεργό συμμετοχή της στην αναζήτηση εξόδου από το αδιέξοδο, γεγονός που επιβεβαιώνεται από τις πρόσφατες επισκέψεις και διαβουλεύσεις αντιπροσώπων του ΥΠΕΞ στο τρίγωνο Αθήνα - Λευκωσία - Αγκυρα, στις Βρυξέλλες και στο Λονδίνο.

    Σημειώνει επίσης την πρόθεση του ΥΠΕΞ Γεβκένι Πριμακόφ, να συζητήσει το Κυπριακό στις επικείμενες συνομιλίες που θα έχει με την ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπραϊτ και της Βρετανίας Μάλκομ Ρίφκιντ.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΜΑ)

    [08] Κυβέρνηση για συντονισμό ΗΠΑ - ΕΕ στο Κυπριακό

    Λευκωσία,Κύπρος,19/02/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η κυπριακή κυβέρνηση χαιρέτισε την απόφαση των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης να συνεργαστούν για τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

    Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι "δεν μπορεί παρά να θεωρείται αναβάθμιση το γεγονός ότι το Κυπριακό και η ανάγκη επίλυσής του γίνεται αντικείμενο διαβουλεύσεων, στο πιο ψηλό επίπεδο, κατά τη διάρκεια της περιοδείας της Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ."

    Υπενθυμίζεται ότι εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε χθες στις Βρυξέλλες ότι κατά τη συνάντηση της κ. Ολμπράιτ με τον Πρόεδρο Ζακ Σαντέρ και τον Επίτροπο Χανς Βαν ντεν Μπρουκ συμφωνήθηκε ο συντονισμός των προσπαθειών των δύο πλευρών στην επίτευξη προόδου στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΑ)

    [09] Κύπρος - Συμβούλιο Σύνδεσης

    Βρυξέλλες,Βέλγιο,19/02/1997 (ΚΥΠΕ)

    Το Συμβούλιο των Μονίμων Αντιπροσώπων (πρέσβεις των κρατών μελών) απέτυχε λόγω διαφωνιών να συμφωνήσει στο κείμενο της κοινής θέσης των "15" ενόψει του Συμβουλίου Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) - Κύπρου, που θα διεξαχθεί την προσεχή Τρίτη στις Βρυξέλλες.

    Σύμφωνα με κοινοτικές διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες, στη σημερινή συνεδρία ο Γερμανός Αντιπρόσωπος κυρίως, αλλά και ο Βρετανός συνάδελφός του ζήτησαν αρχικά με επιμονή να αναφερθεί στην κοινή θέση ότι θα υπάρξουν περιστάσεις που θα επιτρέψουν τη συμμετοχή όλων των Κυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

    Η απαίτηση αυτή συνάντησε την κατηγορηματική αντίδραση του Ελληνα Μονίμου Αντιπροσώπου, πρέσβη Παύλου Αποστολίδη. Από το σημείο αυτό άρχισε μια διαδικασία πρόσθεσης και αφαίρεσης λέξεων. Παρά το γεγονός όμως ότι το κείμενο αμβλύθηκε, η ελληνική πλευρά συνέχισε να αρνείται με αποτέλεσμα να μη ληφθεί καμία απόφαση.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η τελευταία συμβιβαστική πρόταση της προεδρίας εξέφραζε την επιθυμία να εμπλακούν όλοι οι Κύπριοι στην ενταξιακή διαδικασία.

    Ο Ελληνας Πρέσβης δεσμεύτηκε να δώσει απάντηση μέχρι την Παρασκευή εάν αποδέχεται ή όχι την τελευταία συμβιβαστική πρόταση της Ολλανδικής προεδρίας.

    Σε περίπτωση αρνητικής απάντησης από ελληνικής πλευράς, το όλο θέμα θα εξετασθεί τη Δευτέρα στη συνεδρίαση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, σε μια τελευταία προσπάθεια αναζήτησης κοινής θέσης των "15" πριν από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Σύνδεσης της Τρίτης.

    Σε όλα τα άλλα σημεία του κειμένου, που αφορά το πολιτικό σκέλος των σχέσεων ΕΕ - Κύπρου έχει επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των εταίρων.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΜΑ)

    [10] Κληρίδης στην Αθήνα

    Λευκωσία,Κύπρος,19/02/1997 (ΚΥΠΕ)

    Στην Αθήνα μεταβαίνει αύριο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, για να μιλήσει σε εκδήλωση - συζήτηση με θέμα "1997, η χρονιά της Κύπρου".

    Την εκδήλωση διοργανώνει το Σωματείο "Πρωτοβουλία Πολιτών για τα Εθνικά Θέματα και την Κοινωνική Πρόοδο", το οποίο και θα τιμήσει τον Πρόεδρο Κληρίδη.

    Ενδιαφέρον για να παρακολουθήσουν τη συζήτηση έχουν επιδείξει ξένοι διπλωμάτες, ανταποκριτές μεγάλων διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων, μέλη των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής των Ελλήνων, ακαδημαϊκοί, στρατιωτικοί, εφοπλιστές, μεγαλοεπιχειρηματίες και άλλοι παράγοντες της πολιτικής, οικονομικής, πνευματικής και κοινωνικής ζωής της Ελλάδας.

    Στη συζήτηση θα πάρουν μέρος με σύντομες εισηγήσεις τους ο Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης, ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος και ο πρώην υπουργός και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Σταύρος Δήμας.

    Σημειώνεται ότι μετά την ομιλία του ο Πρόεδρος Κληρίδης θα απαντήσει σε ερωτήσεις.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιστρέφει στην Κύπρο την Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/MA)

    [11] Κρατικοί προϋπολογισμοί

    Λευκωσία,Κύπρος,19/02/1997 (ΚΥΠΕ)

    Συνεχίζεται και λήγει απόψε στην ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση των κρατικών προϋπολογισμών για το 1997.

    Αναμένεται ότι το Σώμα θα υπερψηφίσει τους προϋπολογισμούς, με εξαίρεση την ΕΔΕΚ, η οποία θα εγκρίνει μόνο τις δαπάνες για την άμυνα. Από την πλευρά του, το ΑΚΕΛ αναμένεται ότι θα καταψηφίσει μόνο συγκεκριμένα ειδικά κονδύλια.

    Συνολικά, για τους τρεις προϋπολογισμούς, τα έσοδα αναμένεται να ανέλθουν στα 1087,5 εκατομμύρια λίρες Κύπρου, οι δαπάνες στα 1476,3 εκ. λίρες, ενώ προβλέπεται έλλειμμα 388,8 εκ. λιρών.

    Το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να ανέλθει στα 174,7 εκ. λίρες, δηλαδή στο 4,0% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.

    Υπενθυμίζεται ότι σε μια άλλη εξέλιξη που σημειώθηκε κατά τη συζήτηση των προϋπολογισμών, ο Υπουργός Οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου συγκαλέσε για αύριο Πέμπτη δημοσιογραφική διάσκεψη κατά την οποία αναμένεται, σύμφωνα με τον ίδιο, να ανασκευάσει "αβάσιμα επιχειρήματα, εσφαλμένα στοιχεία και λανθασμένες ερμηνείες δεικτών της εν γένει οικονομίας".

    Ο κ. Υπουργός αναφερόταν στην κριτική που δέχθηκε η κυβερνητική οικονομική πολιτική από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

    Ως γνωστό, ο Υπουργός πήρε την απόφαση αυτή, μετά την άρνηση της Βουλής να του δώσει το λόγο κατά την πρώτη μέρα της συζήτησης, επικαλούμενη πρόνοιες του Συντάγματος.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΑ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04 run on Wednesday, 19 February 1997 - 20:09:54 UTC