Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-02-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τουρκία - Ρωσία - εξοπλισμοί
  • [02] Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ - Κύπρου
  • [03] Κληρίδης - Αθήνα - Ομιλία

  • [01] Τουρκία - Ρωσία - εξοπλισμοί

    Λευκωσία,Κύπρος,20/02/1997 (ΚΥΠΕ)

    Μακροπρόθεσμη συμφωνία για στρατιωτικούς εξοπλισμούς εισηγείται η Τουρκία στη Ρωσία, με αντάλλαγμα την ακύρωση της πώλησης του αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος S - 300 στην Κύπρο. Σε αντίθετη περίπτωση, απειλεί, θα υπογράψει εναλλακτικές συμφωνίες με το Ισραήλ, το Βέλγιο, τη Γερμανία, τη Γαλλία ή τις ΗΠΑ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων Ιντερφαξ, τις οποίες μεταδίδει το επίσης ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Νόβοστι, η Τουρκία εισηγείται όπως η Ρωσία παραδώσει, σε πρώτο στάδιο, έτοιμα οπλοπολυβόλα τύπου Καλασνίκοφ στην Αγκυρα, ενώ σε κατοπινό στάδιο να παραδώσει και τα σχετικά εξαρτήματα για συμπαραγωγή αυτών των όπλων με την Τουρκία.

    Ετσι, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Τουρκία θα έχει την ευκαιρία να παράγει μαζικά αυτά τα όπλα από μόνη της, με την άδεια της Ρωσίας.

    Οπως μεταδίδει το Νόβοστι, ανταγωνιστές της Ρωσίας στη διεθνή αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού προσπαθούν τα τορπιλλίσουν τη συμφωνία για πώληση των S - 300 στην Κύπρο, αλλά οι προσπάθειες αυτές δεν έχουν αποτέλεσμα, γι' αυτό και η Τουρκία χρησιμοποιεί πιο ήπια κόλπα.

    (ΚΥΠΕ/ΧΓ/ΡΑΓ/ΑΠ)

    [02] Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ - Κύπρου

    Βρυξέλλες,Βέλγιο,20/02/1997 (ΚΥΠΕ - Νίκος Μπέλλος)

    Η ολλανδική προεδρία αισιοδοξεί ότι οι "15" θα εμφανισθούν με κοινή θέση στο Συμβούλιο Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) - Κύπρου, την προσεχή Τρίτη στις Βρυξέλλες.

    Σύμφωνα με σημερινή δήλωση εκπροσώπου της προεδρίας, η κοινή θέση που θα υιοθετηθεί μέχρι τη Δευτέρα, θα είναι ισορροπημένη. Δηλαδή, δεν θα δημιουργεί πρόβλημα ούτε στην Ελλάδα, ούτε στις χώρες εκείνες που επιθυμούν ανάμιξη και των Τουρκοκυπρίων στη διαδικασία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ.

    Πάντως, η αισιοδοξία των Ολλανδών φαίνεται ότι είναι υπερβολική, τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα. Και αυτό διότι η Ελλάδα αναμένεται ότι θα δώσει αρνητική απάντηση, μέχρι αύριο, στη συμβιβαστική πρόταση της Χάγης.

    Υπενθυμίζεται ότι η συμβιβαστική πρόταση εκφράζει την επιθυμία να εμπλακούν όλοι οι Κύπριοι στη διαδικασία ένταξης. Η πρόταση αυτή, αν και αμβλύνει την αρχική, φαίνεται ότι εξακολουθεί να ενοχλεί την Αθήνα και τη Λευκωσία, οι οποίες θεωρούν ότι, χωρίς προηγούμενη επίλυση του πολιτικού προβλήματος, δεν μπορεί να προβλεφθεί συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στη διαδικασία.

    Τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων ζητούν με επιμονή Γερμανοί και Βρετανοί οι οποίοι, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, τουλάχιστον μέχρι σήμερα το απόγευμα, δεν έδειχναν διατεθειμένοι να αποδεχθούν περαιτέρω τροποποίηση της ολλανδικής συμβιβαστικής πρότασης.

    Με δεδομένες τις θέσεις των δύο πλευρών, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι όλα θα κριθούν, πλέον, στη συνεδρίαση των Υπουργών Εξωτερικών της προσεχούς Δευτέρας, όπου έχει προβλεφθεί από την προεδρία συζήτηση.

    Μάλιστα, στο κείμενο που επεξηγεί τα θέματα της ημερήσιας διάταξης του Συμβουλίου Υπουργών της Δευτέρας, αναφέρεται ότι η συζήτηση θα γίνει κατά τη διάρκεια του γεύματος "δεδομένου ότι, σ' αυτό το στάδιο, υπάρχουν επιφυλάξεις μιας αντιπροσωπείας (της ελληνικής) επί του σχεδίου κειμένου της κοινής θέσης".

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΑΠ)

    [03] Κληρίδης - Αθήνα - Ομιλία

    Λευκωσία,Κύπρος,20/02/1997 (ΚΥΠΕ)

    Δεν επιδιώκουμε λύση του Κυπριακού με στρατιωτική αναμέτρηση, αλλά με αποτελεσματικές ειρηνικές διαδικασίες, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, τονίζοντας ότι δεν επιδιώκουμε πολεμική σύγκρουση Ελλάδας και Τουρκίας για την επίλυση του Κυπριακού.

    Σε ομιλία του απόψε στο Πολεμικό Μουσείο, στην Αθήνα, σε εκδήλωση/συζήτηση με θέμα "1997: Η χρονιά της Κύπρου", ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι ούτε η Ελλάδα ούτε η Τουρκία έχουν τη δύναμη να καταβάλουν η μία την άλλη και να επιβάλουν είτε η μία είτε η άλλη τους όρους ειρήνης.

    Παράλληλα, ο Πρόεδρος Κληρίδης σημείωσε ότι "θα συνεχίσουμε τα εξοπλιστικά εκείνα προγράμματα και την απόκτηση των όπλων υψηλής τεχνολογίας που κρίνουμε ότι χρειάζόμαστε και τα οποία ως ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος δικαιούμαστε να αποκτήσουμε για την πιο αποτελεσματική άμυνά μας", πράγμα, επεσήμανε που θα συνεχίζει να γίνεται για όσο χρόνο υπάρχουν τουρκικά κατοχικά στρατεύματα στην Κύπρο.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης τόνισε, εξάλλου, ότι επιμένει στην πρότασή του για πλήρη αποστρατικοποίηση της Κύπρου και αναφέρθηκε στο δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου (ΕΑΧ) Ελλάδας και Κύπρου, λέγοντας ότι η Ελλάδα, πέραν των εθνικών δεσμών που διατηρεί με τον κυπριακό Ελληνισμό, έχει και συμβατικές υποχρεώσεις έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Από τη στιγμή που η Τουρκία θα αποσύρει τα κατοχικά στρατεύματά της από την Κύπρο και αποστρατικοποιηθεί το νησί, δεν θα υπάρχει η ανάγκη του δόγματος του ΕΑΧ, επεσήμανε.

    Αναφερόμενος στις διάφορες πρωτοβουλίες που εκδηλώνονται για λύση του Κυπριακού, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι, όταν αυτές ενεργοποιηθούν, "θα φροντίσουμε να μην γίνουν ενέργειες που πιθανόν να δημιουργήσουν ένταση και κατά συνέπεια να επηρεάσουν αρνητικά το κλίμα μέσα στο οποίο θα διεξαχθούν οι διαβουλεύσεις".

    Εχει φθάσει ο καιρός, είπε ο Πρόεδρος Κληρίδης, για να καταβληθεί μια πιο επίμονη και αποφασιστική προσπάθεια για λύση του Κυπριακού. Προς αυτή την κατεύθυνση, είπε, η κυβέρνηση της Κύπρου θα εργαστεί ειλικρινά και με ανοικτό πνεύμα, με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και με όλους εκείνους που υποστηρίζουν τις προσπάθειές του, για να προετοιμαστεί το έδαφος για διαπραγματεύσεις πάνω στα κύρια εκκρεμούντα θέματα, διαβεβαίωσε.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης τόνισε, ακολούθως, ότι για να εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό πρέπει οι δύο κοινότητες να αισθανθούν πως με τη λύση θα διασφαλιστεί η φυσική κι εθνική τους επιβίωση, πράγμα που μπορεί να γίνει μόνον στο πλαίσιο μιας ομοσπονδίας, όπου θα σταθμεύει διεθνής δύναμη με όρους εντολής του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    "Είμαστε έτοιμοι", συνέχισε ο Πρόεδρος Κληρίδης, "το 1997 να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις, πρόσωπο με πρόσωπο, μόλις το έδαφος προετοιμαστεί κατάλληλα για να διασφαλιστεί η επιτυχία". Πρόσθεσε ότι, από την πλευρά μας, θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να πετύχει στις ανανεωμένες προσπάθειές του στην αναζήτηση μιας διαρκούς λύσης του Κυπριακού.

    Ταυτόχρονα, είπε, η κυβέρνηση θα προωθήσει την αίτηση της Κύπρου για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση κι εξέφρασε την επιθυμία να βρεθεί λύση στο Κυπριακό πριν από την ένταξη.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης μίλησε στην εκδήλωση/συζήτηση με πρόσκληση της "Πρωτοβουλίας Πολιτών για τα Εθνικά Θέματα και την Κοινωνική Πρόοδο". Τόνισε ότι τέτοιες εκδηλώσεις συμβάλλουν σημαντικά στο σωστό προβληματισμό όλων, γύρω από τη στρατηγική που θα πρέπει να ακολουθείται για να επιτευχθεί με ειρηνικά μέσα, το συντομότερο δυνατό, δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργήσιμη λύση του Κυπριακού, προς όφελος όλων των κατοίκων του νησιού.

    Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος Κληρίδης επεσήμανε τα εξής: "Είμαστε έτοιμοι για ένα λογικό συμβιβασμό. Δεν είμεθα έτοιμοι για παράδοση, κι αν τολμήσουν να μας επιβάλουν λύση, τα τουρκικά στρατεύματα θα βρουν μιαν Κύπρο πανέτοιμη για να απαντήσει".

    Στη συζήτηση που ακολούθησε πήραν επίσης μέρος κι ο ΥΠΕΞ Αλέκος Μιχαηλίδης, ο οποίος συνοδεύει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Ακης Τσοχατζόπουλος κι ο πρώην Υπουργός, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρος Δήμας.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΑΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04 run on Thursday, 20 February 1997 - 18:46:40 UTC