Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-02-22

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΟΥΝΦΙΣΥΠ-Γιατρός εγκλωβισμένων
  • [02] ΟΥΝΦΙΣΥΠ-παράνομη σύλληψη νεαρού από Αττίλες
  • [03] Κυπριακό Ναυτιλιακό Συμβούλιο

  • [01] ΟΥΝΦΙΣΥΠ-Γιατρός εγκλωβισμένων

    Λευκωσία,Κύπρος,22/02/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η ειρηνευτική δύναμη καταβάλλει προσπάθειες, προκειμένου να επιτραπεί στον γιατρό Ιωσήφ Μουτήρη να επισκέπτεται τους εγκλωβισμένους ασθενείς του στον κατεχόμενο Κορμακίτη.

    Αυτό δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ο εκπρόσωπος της ΟΥΝΦΙΣΥΠ, Βαλτεμάρ Ροκοζέφσκι, προσθέτοντας ότι "οι Τ/Κ επιμένουν ότι υπάρχει επαρκής ιατρική περίθαλψη στα κατεχόμενα και ότι εάν οι εγκλωβισμένοι προτιμούν να εξετάζονται από Ε/Κ γιατρούς θα πρέπει να πηγαίνουν σε αυτούς και όχι το αντίθετο".

    Καταλήγοντας, ο κ. Ροκοζέφσκι δήλωσε όμως στο ΚΥΠΕ ότι όπως προνοεί η συμφωνία της 3ης Βιέννης, οι Ε/Κ γιατροί έχουν το δικαίωμα να μεταβαίνουν στα κατεχόμενα για να εξετάζουν τους εγκλωβισμένους, κάτι το οποίο οι Τ/Κ αρνούνται.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΧ)

    [02] ΟΥΝΦΙΣΥΠ-παράνομη σύλληψη νεαρού από Αττίλες

    Λευκωσία,Κύπρος,22/02/1997 (ΚΥΠΕ)

    Πιθανότατα ο νεαρός Σάββας Λούκα Σιδερένιου έχασε το δρόμο του και εισήλθε με το αυτοκίνητό του στα κατεχόμενα, δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ο εκπρόσωπος της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο, Βαλτεμάρ Ροκοζέφσκι.

    Οπως ανέφερε εκεί τον προσέγγισαν λεγόμενοι "αστυνομικοί" και τον συνέλαβαν παράνομα.

    Ο κ. Ροκοζέφσκι, πρόσθεσε ότι ο νεαρός είναι από τη Σωτήρα και ότι το αυτοκίνητο του δεν είχε πινακίδες κυκλοφορίας.

    Αρχικά οι Αττίλες μετέφεραν τον Σιδερένιου στην Αμμόχωστο και στη συνέχεια στη Λευκωσία.

    Η ΟΥΝΦΙΣΥΠ κατέληξε ο κ. Ροκοζέφσκι βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις κατοχικές αρχές με στόχο την απελευθέρωση του νέου.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΧ)

    [03] Κυπριακό Ναυτιλιακό Συμβούλιο

    Λευκωσία,Κύπρος,22/02/1997 (ΚΥΠΕ)

    "Εχουμε κατορθώσει να συγκροτήσουμε τον τρίτο παγκόσμια εμπορικό στόλο και αυτό προσδίδει στην Κύπρο ιδιαίτερο εκτόπισμα στην παγκόσμια ναυτιλία, αλλά και μας δίνει ιδιαίτερο πλεονέκτημα στην πορεία μας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση".

    Αυτά μεταξύ άλλων, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, χαιρετίζοντας την 8η Ετήσια Γενική Συνέλευση του Κυπριακού Ναυτιλιακού Συνεδρίου, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Λεμεσό.

    Αναφερόμενος στα έργα που έχει τροχιοδρομήσει η κυβέρνηση, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι, αυτά βρίσκονται σε εξέλιξη και πρόσθεσε ότι, ο τομέας της εμπορικής ναυτιλίας, έχει παρουσιάσει σημαντική ετήσια αύξηση στο εθνικό εισόδημα.

    "Η οικονομία μας για την περίοδο 1993 - 96, παρουσιάζει συνεχή ετήσια αύξηση της τάξεως του 3,5 - 4%, η οποία ξεπερνά την αντίστοιχη μέση ετήσια αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος των χωρών μελών της ΕΕ", είπε, σημειώνοντας ότι "ο πληθωρισμός έχει περιοριστεί σε ένα ποσοστό, κάτω του 3%" Συνεχίζοντας, πρόσθεσε ότι, "το 1993 - 94, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, ήταν πλεονασματικό, ενώ τα επόμενα χρόνια παρουσιάζει έλλειμμα, το οποίο όμως, είναι ελεγχόμενο".

    Σε ότι αφορά την ενίσχυση του στόλου του Κυπριακού νηολογίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ανέφερε ότι, η ΕΕ πιθανό να θελήσει την περαιτέρω ενίσχυσή του και για αυτό θα υιοθετηθουν νέα μέτρα ούτως ώστε να συμβαδίζουμε με το κοινοτικό κεκτημένο.

    Στη Συνέλευση παρευρέθη ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Αδάμος Αδαμίδης, ο οποίος ανέφερε ότι, "επιβάλλεται η εφαρμογή προτύπων ποιότητας και προσαρμογής προς το ευρωπαϊκό κεκτημένο, σε δύο τομείς, τον κυρίως τεχνικό, που αφορά θέματα ασφάλειας της ναυσιπλοίας, προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος και των συνθηκών εργασίας των ναυτικών, καθώς και τον οικονομικό τομέα που αφορά θέματα ανταγωνιστικότητας και κρατικών ενισχύσεων".

    Ο Υπουργός τόνισε εξάλλου ότι, για την καλύτερη προβολή της Κύπρου στο εξωτερικό, ως ναυτιλιακό κέντρο, θα αυξηθεί η παρακολούθηση των διεθνών εξελίξεων στον τομέα της ναυτιλίας, ενώ έχουν ετοιμαστεί οδηγίες προς τους νηογνώμονες με τις οποίες εξουσιοδοτούνται για την διενέργεια ελέγχων και την έκδοση των αναγκαίων πιστοποιητικών εκ μέρους της Δημοκρατίας, βάση του Διεθνούς Κώδικα Διαχείρησης Ασφαλείας.

    Τέλος ο κ. Αδαμίδης ανέφερε ότι, τροχιοδρομείται ο εκσυγχρονισμός της ναυτιλιακής νομοθεσίας, ενώ έχει επεκταθεί ο έλεγχος των πλοίων στα λιμάνια μας.

    Η ποιοτική αναβάθμιση του Κυπριακού εμπορικού στόλου, είπε ο Υπουργός Συγκοινωνιών, μας παρέχει πιθανότητες για να επιτύχουμε ευνοϊκότερη στάση της ΕΕ, έναντι του φορολογικού καθεστώτος μας για τη ναυτιλία.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΧ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Saturday, 22 February 1997 - 18:46:43 UTC