Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-03-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Βασανιστήρια παιδιών στην Τουρκία
  • [02] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [03] Παραίτηση Πασχαλίδη από ΕΜΕ
  • [04] Δικαστήριο - Σκυλλομαχίες
  • [05] Φεϊσέλ - Ε/κ και Τ/κ κόμματα
  • [06] Υπό κράτηση δύο Βρετανοί
  • [07] Μουράτοφ - Συμβούλιο Ασφαλείας

  • [01] (Κ) Βασανιστήρια παιδιών στην Τουρκία

    Λευκωσία,Κύπρος,05/03/1997 (ΚΥΠΕ - AFP)

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση κάνει τα "στραβά μάτια" στα βασανιστήρια στα οποία υποβάλλονται τα παιδιά στην Τουρκία, σύμφωνα με καταγγελία της Διεθνούς Αμνηστίας.

    Οπως αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία, η ΕΕ κρατεί αυτή τη στάση με στόχο να διατηρήσει καλές σχέσεις με την Τουρκία και καλεί την Ευρωπαϊκή Ενωση, να αντιδράσει στα αδιάσειστα στοιχεία σχετικά με τις συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με την κατάθεση ψηφίσματος στην ετήσια συνάντηση της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, στις 10 Μαρτίου στη Γενεύη, με το οποίο να καταδικάζεται η Τουρκία.

    "Η επιδιωκόμενη ασφάλεια και τα πολιτικά συμφέροντα αποτρέπουν μια έντονη αντίδραση στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των ΗΕ", αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία, προσθέτοντας ότι, "αυτό δεν πρέπει να επιτραπεί να συνεχισθεί".

    Η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει ότι η κατάσταση στην Τουρκία έχει επιδεινωθεί. Τα βασανιστήρια έχουν πια "εξαπλωθεί και διεξάγονται συστηματικά", όμως το πιο ανησυχητικό είναι η αύξηση των καταγγελιών για βασανιστήρια παιδιών το 1995 και το 1996.

    Οι εξαφανίσεις και οι αυθαίρετοι περιορισμοί συνεχίζονται, με την ενεργότερη ανάμιξη αξιωματούχων του κράτους, τονίζει η Διεθνής Αμνηστία.

    Η διεθνής οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων προτείνει όπως η ΕΕ καταβάλει προσπάθειες για να πείσει την κυβέρνηση της Τουρκίας, να συνεργασθεί με ειδικούς των ΗΕ, καθώς και με την ομάδα εργασίας για εξαφανισθέντες, για διερεύνηση του όλου θέματος.

    Επίσης η ΕΕ καλείται να βοηθήσει στην εκπαίδευση της τουρκικής αστυνομίας, στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη συνεχή παρουσία εκπροσώπων της ΕΕ στις επαρχίες της Τουρκίας, όπου υπάρχει κατάσταση ανάγκης, ώστε να καταγγέλλονται αμέσως οποιεσδήποτε καταχρήσεις από πλευράς των δυνάμεων ασφαλείας και ένοπλων αντιπάλων ομάδων.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [02] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,05/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           76.84 (+1.82)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   87.21 (+0.62)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     64.30 (+1.13)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 57.04 (+1.24)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  77.58 (+9.25)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                61.58 (-1.94)
        Εμπορικές Εταιρείες                     51.36 (+2.21)
        Αλλες Εταιρείες                         57.20 (+4.38)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛΚ 735580.794
    
    Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/MM)
    (Ι.Ν.)

    [03] (Κ) Παραίτηση Πασχαλίδη από ΕΜΕ

    Λευκωσία,Κύπρος,05/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Την παραίτησή του από το αξίωμα του Προέδρου της Ελληνικής Μεταλλευτικής Εταιρείας (ΕΜΕ) ανακοίνωσε σήμερα ο Πασχάλης Πασχαλίδης.

    Ο κ. Πασχαλίδης δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως η παραίτησή του οφείλεται σε διαφωνία του με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, αναφορικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς του συγκροτήματος της ΕΜΕ και τους τρόπους διοίκησής του.

    Ο κ. Πασχαλίδης δεν θέλησε ωστόσο να δώσει οποιεσδήποτε λεπτομέρειες για το πως προέκυψε διαφωνία αυτή.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [04] Δικαστήριο - Σκυλλομαχίες

    Λάρνακα,Κύπρος,05/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Για τις 12 Μαρτίου αναβλήθηκε η εκδίκαση της υπόθεσης για τις σκυλλομαχίες, μετά τη σημερινή καταχώριση από την αστυνομία ποινικής δίωξης στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας, εναντίον τεσσάρων ατόμων.

    Πρόκειται για τους Σπύρο Θεοδώρου, 46 ετών, από τη Λάρνακα, Χαράλαμπο Χαραλάμπους, 23 ετών, από την Αγία Νάπα, Σταύρο Νεοκλέους, 21 ετών, από το Παραλίμνι και Φάνο Ευθυμίου, 21 ετών, από το Φρέναρος, οι οποίοι ζήτησαν πίστωση χρόνου για να απαντήσουν στο κατηγορητήριο.

    Οι τέσσερεις κατηγορούνται ότι μεταξύ 1ης Ιανουαρίου 1995 και 4 Μαρτίου 1997 υπέβαλαν σε κακομεταχείρηση σκύλλους, με τη διοργάνωση πάλης μεταξύ τους κατά τη διάρκεια της οποίας οι σκύλλοι τραυματίζονταν.

    Οι συνήγοροι των κατηγορουμένων Χαραλάμπους και Νεοκλέους κ.κ. Πιττάτζιης και Τσίτσιος έφεραν ένσταση στο κατηγορητήριο επειδή σε αυτό αναφέρεται ότι καταχωρείται από τον Αστυνομικό Διευθυντή Λάρνακας, ενώ το ισχυριζόμενο αδίκημα έγινε στο Φρέναρος, δηλαδή στην Επαρχία Αμμοχώστου.

    Ο Επαρχιακός Δικαστής Αντώνης Λιάτσος χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα σοβαρή την υπόθεση αυτή με αφορμή και την έκταση που πήρε στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, και έδωσε οδηγίες για αναβολή της μέχρι τις 12 Μαρτίου και ενέκρινε όπως οι κατηγορούμενοι αφεθούν ελεύθεροι με εγγύηση 1,000 λιρών για τον καθένα.

    (ΚΥΠΕ/ΤΑ/ΜΚ/ΜΜ)

    [05] Φεϊσέλ - Ε/κ και Τ/κ κόμματα

    Λευκωσία,Κύπρος,05/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Τα Ε/κ και Τ/κ πολιτικά κόμματα, τα οποία αντιπροσωπεύουν το νησί στο σύνολό του, έχουν ένα σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν στην προώθηση και διευκόλυνση της προσπάθειας για συνολική λύση του Κυπριακού.

    Στη δήλωση αυτή προέβη σήμερα ο Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Γκούσταβ Φεϊσέλ, ύστερα από συνάντηση των ηγετών των Ε/κ και Τ/κ κομμάτων, που διοργανώθηκε στο Λήδρα Πάλας από την Πρεσβεία της Σλοβακίας.

    Ο κ. Φεϊσέλ χαρακτήρισε τις συναντήσεις αυτού του είδους πολύ υποβοηθητικές των προσπαθειών των Ηνωμένων Εθνών για λύση του Κυπριακού και ζήτησε τη διεξαγωγή τακτικών συναντήσεων, διότι αποτελούν ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, όπως είπε.

    Αναφέρουμε ότι οι αρχηγοί των κομμάτων των δύο κοινοτήτων αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν νέα συνάντηση σε ένα μήνα.

    Ο κ. Φεϊσέλ σημείωσε ότι άνκαι υπήρχαν μερικές διαφορές απόψεων, αποτελεί σημαντική εξέλιξη ότι τα κόμματα είναι αποφασισμένα να τις ξεπεράσουν και να διευκολύνουν το έργο των ηγετών των δύο κοινοτήτων, οι οποίοι πρέπει να διαπραγματευθούν τη λύση του προβλήματος.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Φεϊσέλ είπε ότι τα Ηνωμένα Εθνη έχουν καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς των δύο κοινοτήτων να επιδείξουν συγκράτεια στις δημόσιες δηλώσεις τους για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις.

    Είπε, μάλιστα, ότι αυτή είναι μία περίοδος κατά την οποία είναι καλύτερα να μη λέγονται πολλά ούτε για τα καλά, ούτε για τα άσχημα νέα.

    Επεσήμανε, εξάλλου, ότι επιβάλλεται μια ήσυχη περίοδος τώρα, ώστε τα Ηνωμένα Εθνη να εκτελέσουν την εργασία που ίσως οδηγήσει σε απευθείας συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη και του Τ/Κ ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς.

    Κάλεσε όλους, ακολούθως, να εργαστούν σοβαρά και διευκρίνισε ότι αυτό σημαίνει πως δε θα γίνονται δημόσιες δηλώσεις για την κατάσταση, τις απόψεις τους και άλλα θέματα.

    Σε ερώτηση εάν υπάρχουν οποιεσδήποτε εξελίξεις γύρω από το θέμα του στρατιωτικού διαλόγου, ο κ. Φεϊσέλ είπε ότι δεν υπάρχουν εξελίξεις από τη μια μέρα στην άλλη.

    Οι συναντήσεις, πρόσθεσε, συνεχίζονται σε τακτική βάση κι εξέφρασε την ελπίδα ότι θα σημειωθεί πρόοδος.

    Ο κ. Φεϊσέλ ανέφερε, τέλος, ότι δεν έχει οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία για συνάντηση του Ντενκτάς με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, αλλά σημείωσε ότι αυτή αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο μήνα στη Νέα Υόρκη.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΡΑΓ/ΜΜ)

    [06] Υπό κράτηση δύο Βρετανοί

    Λεμεσός,Κύπρος,05/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Υπό κράτηση μέχρι τις 5 Ιουνίου, οπόταν και θα συνεδριάσει τη Λεμεσό το Μόνιμο Κακουργιοδικείο, για τη διεξαγωγή της ακροαματικής διαδικασίας θα παραμείνουν οι δυο Βρετανοί Μάϊκλ Αντριου Φλακ, 53 χρόνων, και Πωλ Ουϊλιαμ Γουίλμπρο, 47 χρόνων.

    Οι δυο αντιμετωπίζουν κατηγορίες για συνομωσία προς διάπραξη κακουργήματος, διάρρηξη γραφείου και κλοπή εγγράφων από εκτελωνιστικό γραφείο.

    Η σύλληψή τους έγινε στο Αεροδρόμιο Λάρνακας στις 16 Φεβρουαρίου λίγο μετά τη διάρρηξη εκτελωνιστικού γραφείου για κλοπή εγγράφων που αφορούσαν την κατασκευή φαρμακευτικών προϊόντων.

    Στην κατοχή τους βρέθηκαν 2000 έγγραφα ενώ άλλα βρέθηκαν σε κάλαθο αχρήστων στη Λάρνακα μετά από υπόδειξη των κατηγορουμένων.

    (ΚΥΠΕ/ΠΙ/ΜΚ/ΜΜ)

    [07] (Κ) Μουράτοφ - Συμβούλιο Ασφαλείας

    Λάρνακα,Κύπρος,05/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Σε δύο βδομάδες θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη, συνάντηση Εκπροσώπων των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, για συντονισμό των πρωτοβουλιών και των προσπαθειών τους για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.

    Αυτό δήλωσε σήμερα στη Λάρνακα, ο Πρέσβης της Ρωσίας Γκεόργκι Μουράτοφ, επαναλαμβάνοντας ότι οι πρωτοβουλίες θα πρέπει να είναι μέσα στα πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών και του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Ανέφερε ακόμα ότι η πρωτοβουλία θα πρέπει να παρουσιαστεί μόνο ως μια πρόταση προς την Κύπρο, γιατί χωρίς τους ίδιους τους Κυπρίους, κανείς δεν έχει, ούτε δικαίωμα, ούτε δυνατότητα, να βρεί λύση του κυπριακού.

    Ο κ. Μουράτοφ, που πραγματοποίησε σήμερα εθιμοτυπική επίσκεψη στο Δήμαρχο Λάρνακας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε επίσης ότι κατά τη συζήτηση (στο Συμβούλιο Ασφαλείας) κάθε χώρα θα πρέπει να πεί τι προτείνει να γίνει (στο Κυπριακό).

    "Τι έχουμε προτείνει εμείς, το έχουμε πεί πολλές φορές" περιορίστηκε να πεί ο Πρέσβης της Ρωσίας, όταν ρωτήθηκε τι θα προτείνει η δική του χώρα.

    Είπε ακόμα, ότι δεν έχει πληροφόρηση κατά πόσον το Συμβούλιο Ασφαλείας θα καταλήξει σε συγκεκριμένη πρόταση για το Κυπριακό. "Δεν έχω τέτοιες πληροφορίες, γιατί μέχρι τώρα οι επαφές δεν κατέληξαν σε τίποτα. Δεν ήταν επίμονες, σοβαρές οι συζητήσεις", τόνισε ο Ρώσος διπλωμάτης.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΜΜ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Wednesday, 5 March 1997 - 21:47:17 UTC