Browse through our Interesting Nodes on Academic Institutions in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-03-24

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [02] Κασουλίδης - Κυπριακό
  • [03] Χριστοφή - Τουρισμός
  • [04] Διάσκεψη γυναικών συγγραφέων
  • [05] Διάσκεψη Υπουργού Οικονομικών
  • [06] Μήνυμα Ελληνα Πρέσβη (Εμπάργκο μέχρι 7μμ)
  • [07] ΥΠΕΞ - Συνθήκη της Ρώμης
  • [08] Δηλώσεις Πoλίν Γκριν

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,24/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           78.80 (+0.19)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   88.97 (+0.27)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     68.27 (+1.77)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 59.63 (-0.13)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  82.46 (-0.07)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                61.52 (0)
        Εμπορικές Εταιρείες                     52.99 (+0.63)
        Αλλες Εταιρείες                         55.03 (-0.56)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛΚ 1174979.103
    
    Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΜM)

    [02] Κασουλίδης - Κυπριακό

    Λευκωσία,Κύπρος,24/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Εναπόκειται στο Εθνικό Συμβούλιο να αξιολογήσει τα αποτελέσματα των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών και να αποφασίσει εάν ικανοποιούν την Ε/κ πλευρά για πραγματοποίηση απευθείας συνάντησης Κληρίδη - Ντενκτάς.

    Αυτό δήλωσε σήμερα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης, παρουσιάζοντας κάπως ελαστικότερη την κυβέρνηση σε ότι αφορά στον καθορισμό του κοινού εδάφους.

    Οπως προκύπτει από δηλώσεις του Εκπροσώπου, που ακολούθησαν τη σύσκεψη των Αθηνών τον Ιανουάριο, καθώς και από τις τοποθετήσεις του ΥΠΕΞ της Ελλάδας Θεόδωρου Πάγκαλου και του ΥΦΕΞ Γιάννου Κρανιδιώτη, η κυπριακή κυβέρνηση φαίνεται να διαφοροποιεί κάπως τη θέση της σε ότι αφορά στον καθορισμό του κοινού εδάφου. Συγκεκριμένα, φαίνεται πλέον ότι το κοινό έδαφος δε θα πρέπει απαραίτητα να βασίζεται και στις πέντε βασικές πτυχές του Κυπριακού, συμφωνία που επιτεύχθηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στις 17 Ιανουαρίου στην Αθήνα και για την οποία είναι ενήμερο και το Εθνικό Συμβούλιο.

    Η μετακίνηση αυτή φαίνεται να έχει σημειωθεί κατά την σύσκεψη των Αθηνών όπου καθορίστηκε ότι με βάση το τελικό αποτέλεσμα των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών θα κριθεί εάν υπάρχει ικανοποιητική σύγκλιση που να δίνει βάσιμες ελπίδες ότι υπάρχει κοινό έδαφος για να αρχίσουν απευθείας συνομιλίες.

    Αυτή τη στιγμή, είπε ο Εκπρόσωπος, οι προσπάθειες της κυβέρνησης επικεντρώνονται στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες, με καλή θέληση και πολιτική βούληση. Πάντως, σημείωσε ότι "αργά ή γρήγορα θα καταλήξουμε σε απευθείας συνομιλίες".

    "Από το αποτέλεσμα αυτών των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, το Εθνικό Συμβούλιο θα κρίνει εάν έχει δημιουργηθεί εκείνο το κοινό έδαφος που χρειάζεται για να προσέλθουμε στις απευθείας συνομιλίες", τόνισε ο κ. Κασουλίδης.

    Σε παλαιότερο σχόλιο δημοσιογράφου τί θα γίνει εάν μας καλέσει ο ΓΓ του ΟΗΕ σε απευθείας συνομιλίες, ο κ. Κασουλίδης είχε δηλώσει ότι η κυβέρνηση θα μετρήσει το πολιτικό κόστος.

    "Αυτό δε σημαίνει ότι δε θα του πούμε `όχι` μετρώντας το", δήλωσε σήμερα ο κ. Κασουλίδης, κληθείς να σχολιάσει την τότε απάντηση του.

    Ωστόσο, σημείωσε ότι, γνωρίζοντας τις εξελίξεις, και το πώς διαφαίνονται και από την άλλη πλευρά οι διάφορες εκτιμήσεις, "είναι πολύ πρόωρο να εκφέρουμε κρίση επί των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, είτε θετική είτε αρνητική".

    Ερωτηθείς εάν στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες μεταφέρονται θέσεις του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στη δική μας πλευρά, δήλωσε ότι στο πλαίσιο του διαλόγου κάποιες θέσεις μεταφέρονται.

    Επανέλαβε ότι εάν υπάρχει πολιτική βούληση και από τις δύο πλευρές μπορεί να επιτευχθεί λύση του Κυπριακού πολύ σύντομα.

    Κασουλίδης - Ντενκτάς

    Αναφορικά με σχόλιο του Ραούφ Ντενκτάς ότι η δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για επιστροφή στο Σύνταγμα του 1960 αποτελεί "γελειότητα και όνειρο", ο κ. Κασουλίδης εξήγησε ότι δεν επρόκειτο για επίσημη πρόταση, αλλά συνομιλία του με Τούρκο δημοσιογράφο.

    Οπως εξήγησε, ο δημοσιογράφος ισχυρίστηκε ότι οι Ε/Κ εκδίωξαν από τις θέσεις τους τον αντιπρόεδρό τους, τρεις Υπουργούς και τους Τ/Κ βουλευτές με αποτέλεσμα οι Ε/Κ να καταλύσουν την Κυπριακή Δημοκρατία.

    "Εγώ του απάντησα ότι οι θέσεις είναι κενές και όταν θέλουν μπορούν να επιστρέψουν και να αναλάβουν σύμφωνα με το Σύνταγμα του 1960", δήλωσε κ. Κασουλίδης.

    Σε ερώτηση του Τούρκου δημοσιογράφου ότι δε θα ήταν δυνατό να επιστρέψουμε στην προ του 1974 κατάσταση, ο Εκπρόσωπος απάντησε "ελάτε στο Σύνταγμα του 1960 και θα λύσουμε και τα υπόλοιπα".

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΜ)

    [03] Χριστοφή - Τουρισμός

    Λευκωσία,Κύπρος,24/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Την πεποίθησή του ότι το αρνητικό κλίμα των προηγούμενων μηνών, αναφορικά με τον κυπριακό τουρισμό για το 1997, έχει αναστραφεί, εξέφρασε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Κυριάκος Χριστοφή.

    Μιλώντας ύστερα από συνάντησή του με την ηγεσία του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής (ΠΑΣΙΚΑ), στην οποία παρέστησαν και ο Γενικός Διευθυντής του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ) και εκπρόσωποι των ταξιδιωτικών πρακτόρων, ο Υπουργός ανέφερε πως "όλοι συνειδητοποιούν τις δύσκολες στιγμές" που περνά ο τουρισμός μας και την ανάγκη να "συνδράμουν κατά θετικό τρόπο", ώστε να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.

    Ο κ. Χριστοφή κάλεσε τους ιδιοκτήτες κέντρων αναψυχής, "να επιδείξουν τη δέουσα προσοχή και σεβασμό προς τον ξένο τουρίστα" και να προσέχουν τη συμπεριφορά τους προς τους ξένους και ιδιαίτερα τις χρεώσεις, διότι "πρέπει να ομολογήσω", ανέφερε, "ότι είχαμε αρκετές καταγγελίες στο παρελθόν, ότι παρατηρούνται υπερχρεώσεις στους ξένους, με αποτέλεσμα, επιστρέφοντας πίσω στον τόπο τους, να παραπονιούνται συνεχώς γραπτώς προς εμάς, είτε να διαδίδουν τις φήμες αυτές, οι οποίες είναι δυσφημηστικές, για την ακρίβεια της Κύπρου".

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις προοπτικές του τουρισμού για το 1997, ο κ. Χριστοφή είπε πως ο ίδιος δεν τις θεωρεί "δυσοίωνες", διότι, παρ' όλον ότι "είχαμε κάποιες ενδείξεις για μειωτική τάση κατά τους προηγούμενους μήνες, τώρα τα μηνύματα από τις αγορές μας του εξωτερικού, είναι καλύτερα και πιο αισιόδοξα".

    Κατά συνέπεια, ανέφερε ο Υπουργός, "αν το κλίμα που επικρατεί σήμερα συνεχιστεί", η κατάσταση δε θα είναι άσχημη φέτος, ενώ επεσήμανε πως η βρετανική αγορά παρουσιάζεται βελτιωμένη, όπως και η σκανδιναυική και η ρωσική, αλλά παρουσιάζουν μείωση οι αγορές άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

    Ο κ. Χριστοφή ανέφερε στη συνέχεια πως ο λόγος που αναστράφηκε το αρνητικό κλίμα των προηγούμενων μηνών, είναι η διεθνής εκστρατεία που άρχισε από πέρυσι και συνεχίζεται ακόμα, για προβολή του τουριστικού προϊόντος της Κύπρου.

    Ερωτηθείς για συμπληρωματικά μέτρα που προτίθεται να αναλάβει η κυβέρνηση, για αύξηση του τουριστικού ρεύματος, ο Υπουργός εκτός από την εντονότερη προβολή, ανέφερε την πρόσκληση δημοσιογράφων για τουριστικά θέματα και την εκστρατεία καθαριότητας ολόκληρου του νησιού.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΙΚΑ, Ανδρέας Κωνσταντινίδης, ανέφερε πως τα προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο και συζητήθηκαν κατά τη σημερινή σύσκεψη, είναι η ύπαρξη "παράνομων κέντρων", τα "παρωχημένα ωράρια, τα οποία πρέπει να επεκταθούν", αλλά και το γεγονός ότι - σύμφωνα με τον ΠΑΣΙΚΑ - τα κέντρα αναψυχής, δεν περιλαμβάνονται στη γενική πολιτική του Υπουργείου, για τον τουρισμό.

    Ο κ. Κωσταντινίδης είπε πως ο ΠΑΣΙΚΑ πρότεινε στον Υπουργό, τη δημιουργία τουριστικής αστυνομίας, της οποίας ένα βασικό καθήκον, θα είναι η καταπολέμηση της ηχορύπανσης. Ο Υπουργός "μελετά και βλέπει θετικά" την πρόταση, ανέφερε.

    Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ, Ζαχαρίας Ιωαννίδης, ανέφερε πως όσον αφορά στον τουρισμό για το 1997, "προσδοκία και προσπάθεια όλων μας", είναι να πραγματοποιηθούν οι αριθμοί του 1996. "Για να επιτευχθεί όμως αυτό", πρόσθεσε, "χρειάζεται τεράστια προσπάθεια, χρειάζεται συστράτευση από όλες τις πλευρές" και από τον απλό πολίτη ακόμα, ώστε να ανατρέψουμε κάποια αρνητικά δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί "από γνωστές χώρες, οι οποίες θέλουν να πλήξουν την οικονομία μας", κατονομάζοντας την Τουρκία.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [04] Διάσκεψη γυναικών συγγραφέων

    Λευκωσία,Κύπρος,24/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η Κύπρος θα λάβει μέρος σε διάσκεψη γυναικών συγγραφέων της Μεσογείου που θα πραγματοποιηθεί στο Τελ Αβίβ από τις 25 μέχρι τις 27 Μαρτίου, υπό την αιγίδα της ΟΥΝΕΣΚΟ.

    Τριάντα γυναίκες από την Κύπρο, την Ελλάδα, την Τουρκία, το Μαρόκκο, την Ισπανία, την Ιταλία και τη Γαλλία θα λάβουν μέρος στη διάσκεψη, που στόχο έχει να εξετάσει τη θέση της γυναίκας σε διάφορες χώρες της Μεσογείου και να διαπιστωθεί αν αντικατοπτρίζεται η κοινωνία των χωρών τους μέσα από τα έργα τους.

    Την Κύπρο θα εκπροσωπήσουν οι συγγραφείς Μαρία Αβρααμίδου και η Ειρένα Ιωαννίδου Αδαμίδου.

    Οι συγγραφείς που θα λάβουν μέρος θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα έργα τους και να μιλήσουν για τις χώρες τους. Επίσης, θα λάβουν μέρος σε συζητήσεις και εργαστήρια.

    Στο τέλος της διάσκεψης, θα εκλεγεί μία Διεθνής Επιτροπή για τις Γυναίκες της Μεσογείου ώστε να συνεχιστεί ο διάλογος για ειρήνη και κατανόηση ανάμεσα στις γυναίκες συγγραφείς.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [05] Διάσκεψη Υπουργού Οικονομικών

    Λευκωσία,Κύπρος,24/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η οικονομία θα πρέπει να παραμείνει έξω και πέρα από κομματικές και πολιτικές σκοπιμότητες γιατί αποτελεί εθνική υπόθεση, διακήρυξε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών, Χριστόδουλος Χριστοδούλου.

    Παράλληλα, αναμένεται ότι ο ρυθμός ανάπτυξης για το 1997 θα είναι της τάξης του 3 - 3.5%, παραμένοντας 1% περισσότερο από εκείνο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου για την κατάσταση της οικονομίας, ο κ. Χριστοδούλου παρατήρησε ότι "οι δυσοίωνες εκτιμήσεις και οι απογοητευτικές προβλέψεις για την κυπριακή οικονομία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, αφού άλλωστε δεν επιβεβαιώνονται από συγκεκριμένα δεδομένα ή υποστηρικτικά στοιχεία".

    Ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι η πραγματικότητα είναι ότι μετά την κάμψη στο ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας που παρατηρήθηκε στα μέσα του 1996, λόγω των γεγονότων της Δερύνειας και της Αχερίτου και την αρνητική ψυχολογία που δημιουργήθηκε από το θέμα των πυραύλων, "υπάρχουν ήδη ενδείξεις για βελτίωση της όλης συμπεριφροάς της οικονομίας και αναστροφή του αρνητικού κλίματος που είχε δημιουργηθεί".

    Εξήγησε ότι προς αυτήν την κατεύθυνση συνέβαλε κυρίως η δέσμη μέτρων που εξήγγειλε το Υπουργικό Συμβούλιο για την ανάκαμψη της οικονομίας καθώς και οι υγιείς βάσεις της οικονομίας. Οι υποτομείς στον τομέα των υπηρεσιών, είπε, εμφανίζουν καλύτερες προοπτικές απόδοσης κατά το 1997, σε σύγκριση με το 1996. Παράλληλα οι προκρατήσεις στον τομέα του τουρισμού κυμαίνονται στα επίπεδα του 1996 με προοπτική καλυτέρευσης. Ενθαρρυντικές είναι επίσης οι ενδείξεις και στον τομέα της μεταποίησης, όπου τα σχέδια κινήτρων και χορηγιών για τις εξαγωγές άρχισαν ήδη.

    Αναφορικά με τον τομέα της γεωργίας, ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες έχουν προκαλέσει ζημιές εκατομμυρίων λιρών και οπωσδήποτε θα επηρεάσουν την όλη απόδοση του τομέα εντός του 1997. Υποστηρικτική των ενθαρρυντικών προβλέψεων για την πορεία της οικονομίας, συνέχισε, είναι και η ανοδική τάση που παρουσιάζει ο γενικός δείκτης οικονομικής δραστηριότητας.

    Ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι η κυβερνητική πολιτική στον ευρύ τομέα της οικονομίας υπήρξε και παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην άμεση αντιμετώπιση τρεχούσης φύσεως προβλημάτων, αλλά και στην επίλυση βασικών διαρθρωτικών αδυναμιών που υφίστανται από πολλών ετών.

    Αφού χαρακτήρισε ως "αιφνίδια έξαρση" τις δηλώσεις ή διοχέτευση εκτιμήσεων στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι η κυπριακή οικονομία βρίσκεται μπροστά σε αδιέξοδα, τόνισε ότι αυτή η "πρόσφατη οργανωμένη συγχωρδία η οποία τείνει να δημιουργήσει αρνητική ψυχολογία, μπορεί να εξυπηρετεί άλλες σκοπιμότητες" που δεν εξυπηρετούν την υπόθεση της οικονομίας και των καλώς νοούμενων συμφερόντων του τόπου.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Χριστοδούλου διερωτήθηκε προς τί αυτή η αιφνίδια αναθέρμανση της κριτικής της οικονομίας, η οποία αν και είναι ευπρόσδεκτη, δε δικαιολογείται εκ των πραγμάτων, δεδομένης της καλυτέρευσης την οποία δείχνουν οι ενδείξεις τις οποίες έχει υπόψη το Υπουργείο.

    Είπε επίσης ότι είναι χρονικά αδικαιολόγητη, και δίνει την αίσθηση οργανωμένης εκστρατείας όπου επιστρατεύονται διάφοροι παράγοντες για να κάνουν δηλώσεις.

    Σε ερώτηση αν ο ίδιος πλήττεται από ορισμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι αισθάνεται ότι γίνεται μια προσπάθεια για να αποδειχθεί ότι δήθεν η οικονομία δεν πάει καλά με επανάληψη επιχειρημάτων τα οποία είχαν απαντηθεί.

    Ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι μέσα στα πλαίσια της άσκησης της πολιτικής των αρμοδιοτήτων του, ο Υπουργός Οικονομικών υπερασπίζεται θέσεις ή δεν ικανοποιεί αιτήματα τα οποία δεν συνάδουν με τα συμφέροντα κάποιων από εκείνους που είναι σε θέση να χρησιμοποιούν ΜΜΕ.

    Σε ερώτηση αν υπάρχουν αιτήματα τα οποία δεν ικανοποίησε, ο κ. Χριστοδούλου ανέφερε ότι από μέρους των ιδιωτικών καναλιών, τίθεται το θέμα της χορηγίας προς το ΡΙΚ και το θέμα των διαφημίσεων.

    Οπως είπε, υπήρξαν στη Βουλή εισηγήσεις να αφαιρεθούν οι διαφημίσεις από το ΡΙΚ και να δοθούν στα κανάλια. Ωστόσο, η θέση του ΥΠΟΙ είναι ότι αυτό δε μπορεί να γίνει, γιατί θα σημαίνει επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού με αντίστοιχο ποσό, 3.5 εκ. λίρες, και συνακόλουθη επιβάρυνση των φορολογουμένων.

    Ο Υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι αποτελεί ξεχωριστό θέμα κατά πόσο ή όχι θα πρέπει να ενισχυθούν τα ιδιωτικά κανάλια, και σημείωσε ότι είναι σημαντικό η ενίσχυση των καναλιών να συναρτηθεί με την απαραίτητη δεοντολογία, η οποία πρέπει να διέπει τη λειτουργία των καναλιών, που χρησιμοποιούν εθνικό πλούτο (π.χ. άδεια λειτουργίας), χωρίς να καταβάλλουν οποιοδήποτε τέλος.

    Αναφερόμενος στην οικονομία, ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι ο γενικός δείκτης της οικονομικής δραστηριότητας έχει σταθερή, ανοδική πορεία. Ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας για το 1997, είπε, αναμένεται να κυμανθεί γύρω στο 3-3.5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Ο αντίστοιχός ρυθμός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα είναι γύρω στο 2.5-3%. Ωστόσο αυτός ο αριθμός εξυπακούεται όπως υπάρχουν στην Κύπρο ομαλές πολιτικές συνθήκες και όχι επανάληψη των γεγονότων του 1996.

    Κληθείς να σχολιάσει το θέμα των αυξήσεων των μισθών των Υπουργών, ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι η προηγούμενη αύξηση ήταν το 1990, ενώ του Προέδρου της Δημοκρατίας το 1984. Εξέφρασε την άποψη ότι είναι η προτεινόμενη αναθεώρηση είναι σωστή.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΜ)

    [06] (Κ) Μήνυμα Ελληνα Πρέσβη (Εμπάργκο μέχρι 7μμ)

    Λευκωσία,Κύπρος,24/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η Ελλάδα νοιώθει, όσο ίσως ποτέ άλλοτε, τις ευθύνες της απέναντι στη Κύπρο, "το κομμάτι του ελληνισμού που ποτέ δεν υπέστειλε την ελληνική σημαία από την καρδιά του", αναφέρει ο Πρέσβης της Ελλάδας Αλέξανδρος Σάνδης, στο μήνυμα του προς τον Κυπριακό Ελληνισμό, με την ευκαιρία της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου.

    Ελλάδα και Κύπρος συμπορεύονται σε όλους τους τομείς, έχοντας οδηγήσει τη μεταξύ τους συνεργασία σε πρωτοφανή επίπεδα, προσθέτει ο κ. Σάνδης, γιατί έτσι το θέλει η κοινή μας μοίρα, το αίμα, η γλώσσα, η θρησκεία, ο πολιτισμός και η ιστορία μας.

    Ο πρέσβης της Ελλάδας έκανε μια ιστορική αναδρομή στην επανάσταση του 1821 που χάρισε στο Εθνος τη λευτεριά του, σημειώνοντας ότι οι συνθήκες σήμερα, στις οποίες η Κύπρος αγωνίζεται για κάποιο "αίσιο τέλος" είναι καλύτερες από αυτές του 1821 και με άλλες πιο πρόσφατες εποχές.

    Ο κ. Σάνδης, αφού σημείωσε ότι η πορεία της Κύπρου προς την ΕΕ έχει καταστεί κυρίαρχο στοιχείο σε όλες τις προσπάθειες λύσης, το χαρακτήρισε "μια πρώτη νίκη" όχι μόνο της Ε/κ πλευράς αλλά του συνόλου του πληθυσμού.

    Αυτό, όπως είπε, αποτελεί μήνυμα και προς τους Τουρκοκυπρίους, τους οποίους ο Πρέσβης της Ελλάδας, κάλεσε να αψηφήσουν "τις φωνές από το παρελθόν, που τους τραβάνε συνεχώς πίσω και να κινηθούν μπροστά, ώστε να μη χάσουν το τραίνο που ήδη ξεκίνησε". Τόνισε ότι η ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου είναι "μια πορεία δύσκολη, που έχει να αντιπαλέψει με προκαταλήψεις, αγκυλώσεις, συγκρουόμενα συμφέροντα, καιροσκοπισμούς, ακόμα και εκβιαστικά διλήμματα", τονίζοντας ωστόσο, ότι η πορεία αυτή είναι "δεδομένη και αμετάκλητη".

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Σάνδης είπε ότι υποχρεωτικά οι προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ και των εκπροσώπων του πρέπει να τείνουν, σε μια Κύπρο ελεύθερη και ενωμένη, χωρίς στρατεύματα κατοχής, με εγγυημένη την ανεξαρτησία της και την εδαφική της ακεραιότητα.

    Ο κ. Σάνδης, αφού είπε ότι η ελληνική πλευρά έχει δείξει επανειλημμένα την καλή της διάθεση, επεσήμανε, ότι "όλοι ξέρουν ότι το κλειδί βρίσκεται στην Αγκυρα και σε αυτήν θα πρέπει να στραφούν σήμερα όσοι γνήσια επιθυμούν να βοηθήσουν το ΓΓ, αν πράγματι θέλουν να λυθεί το πρόβλημα".

    Για το δόγμα του ενιαίου αμυντικού χώρου, επανέλαβε ότι αποτελεί μια περίτρανη απόδειξη της συμπαράταξης Ελλάδας και Κύπρου, που καθιστά ορατή την ισχύ των Αθηνών, αλλά και την αυξάνει.

    Η Ελλάδα, δεν είναι πια "μακριά" ούτε από άποψη γεωγραφίας, σημειώνει ο κ. Σάνδης, ούτε από οποιαδήποτε άλλη άποψη.

    Για το θέμα των αγνοουμένων, τόνισε ότι η διαλεύκανση της τύχης τους, είναι χρέος τιμής για όλη την πολιτισμένη ανθρωπότητα και υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση του Κυπριακού, χωρίς λύση στο πρόβλημα αυτό.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)

    [07] (Κ) ΥΠΕΞ - Συνθήκη της Ρώμης

    Λευκωσία,Κύπρος,24/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η 25η Μαρτίου 1957 είναι ιστορικός σταθμός στην εξελικτική πορεία της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 40 χρόνων από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης, το οποίο χαρακτηρίζει "κοσμοϊστορικό επίτευγμα".

    Η Κύπρος, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του ευρωπαϊκού πολτισμού, προστίθεται, "προσβλέπει και προσδοκεί στη σύντομη ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, υπογραμμίζοντας ότι η προοπτική αυτή αποτελεί επίσης, μοναδική ευκαιρία για επίλυση του πολιτικού της προβλήματος".

    Το Υπουργείο Εξωτερικών, τονίζει, ότι η επέτειος αυτή αποδεικνύει ότι η συνεργασία, αλληλοαποδοχή και η σταθερή πίστη σε κοινά οράματα, μπορούν να εξασφαλίσουν την ειρήνη, την ασφάλεια και να διασφαλίσουν τη συνεχή οικονομική και κοινωνική πρόοδο σε ένα σταθερά μεταβαλλόμενο κόσμο.

    Με φιλόδοξους στόχους, η διευρυνόμενη και ανελεκτική πορεία των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, σημειώνεται, προώθησε στο δυτικό μέρος της ευρωπαϊκής ηπείρου το όραμα της ειρήνης, της συνεργασίας και της συνεχούς προόδου".

    Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ καταλήγει, επισημαίνοντας ότι είναι "αυτό το όραμα που οι υπόλοιποι λαοί της Ευρώπης θέλουν σήμερα να μοιραστούν, αναζητώντας την ενσωμάτωσή τους στην παρούσα φάση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, την Ευρωπαϊκή Ενωση".

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)

    [08] Δηλώσεις Πoλίν Γκριν

    Λονδίνο,Βρετανία,24/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Tην εντύπωση ότι η Τουρκία επιθυμεί λύση του Κυπριακού, απεκόμισε η Βρετανίδα Ευρωβουλευτής, Πολίν Γκριν, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής της στην Αγκυρα.

    Σε δηλώσεις της στον Ελληνικό Ραδιοσταθμό Λονδίνου (LGR), η κ. Γκριν είπε ότι ήγειρε το Κυπριακό σε όλες τις συναντήσεις της στην Τουρκία. Η κ. Γκριν συναντήθηκε, μεταξύ άλλων, με τον Πρωθυπουργό Νετσμετίν Ερπακάν και την Υπουργό Εξωτερικών, Τανσού Τσιλέρ.

    Οι δηλώσεις που άκουσα ήταν ενθαρρυντικές με την έννοια ότι, για πρώτη φορά, δεν άκουσα σοβινιστικές δηλώσεις ότι η Κύπρος αποτελεί στρατιωτικό φρούριο της Ελλάδας, είπε η κ. Γκριν. Αυτή τη φορά, πήρα την εντύπωση ότι εκτιμούν (στην Τουρκία) ότι είναι καιρός να λυθεί το Κυπριακό. Ωστόσο, αυτά μπορεί να είναι μόνο λόγια, σημείωσε η κ. Γκριν.

    Η αρχηγός της Σοσιαλιστικής ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο είπε ότι ενεθάρρυνε τους συνομιλητές της να πάρουν μια ενεργότερη, και όχι παθητική, στάση, ώστε να υπάρξει λύση. "Είμαι λίγο αισιόδοξη από τη στάση τους, αλλά όπως πάντα, θα πρέπει να αναμένουμε να δούμε (τι θα γινεί)", είπε.

    Η κ. Γκριν επανέλαβε ότι όλοι επιθυμούν την εμπλοκή των Τ/Κ στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Οταν υπάρξει λύση, είπε, οι Τ/Κ θα πάρουν τη θέση τους, με τους Ε/Κ στην κυβέρνηση, και θα διαπραγματεύονται μαζί την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. "Για αυτό το λόγο είναι σημαντικό όπως οι σημερινές προσπάθειες για εξεύρεση λύσης καταλήξουν σε ένα θετικό αποτέλεσμα," είπε.

    Επεσήμανε παράλληλα ότι μόνο η κυβέρνηση της Κύπρου μπορεί να διαπραγματευτεί την ένταξη.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Monday, 24 March 1997 - 19:28:00 UTC