Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-04-12

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συμφωνία Κύπρου - Ρωσίας
  • [02] Χαν Σουνγκ Τζου - αντικατάσταση
  • [03] Κρανιδιώτης - Προεδρικές: Δεν είμαι υποψήφιος

  • [01] Συμφωνία Κύπρου - Ρωσίας

    Λευκωσία,Κύπρος,12/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    "Αρχισε νέα φάση στις σχέσεις Κύπρου - Ρωσίας". Με αυτό τον τρόπο ο Υπουργός Οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου χαρακτήρισε τη σημασία της υπογραφής χθες στη Μόσχα συμφωνίας μεταξύ της Κύπρου και της Ρωσικής Ομοσπονδίας για διεύρυνση και προστασία των επενδύσεων.

    Από ρωσικής πλευράς τη συμφωνία υπέγραψε ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Αντρέι Σιαποβαλιάντς. Τόσο ο κ. Χριστοδούλου όσο και ο Ρώσος επίσημος τόνισαν τη σημασία της συμφωνίας αυτής, που ανοίγει μια νέα σελίδα στις μεταξύ τους σχέσεις.

    Οπως σημείωσε ο κ. Σιαποβαλιάντς "για τη Ρωσία δεν υπάρχουν μεγάλα και μικρά κράτη. Για μας υπάρχουν ισότιμες σχέσεις μέσα σ'ένα πολιτικό και νομικό πλαίσιο και αυτές τις σχέσεις έχουμε υποχρέωση να διευρύνουμε", πρόσθεσε.

    Οπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ και το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων "Νόβοστι" από τη Μόσχα, η Ρωσική Ομοσπονδία, μέσα στο πλαίσιο των βασικών προτεραιοτήτων που έθεσε, βλέπει την ένταξή της στο διεθνές σύστημα επενδυτικής δραστηριότητας, που επιτυγχάνεται και μέσα από την υπογραφή συμφωνιών για την προστασία και αλληλοκάλυψη των επενδύσεων.

    Η υπογραφείσα συμφωνία με την Κυπριακή Δημοκρατία, τόνισε ο Ρώσος επίσημος, αποτελεί ακόμη ένα βήμα στις συνεχώς αναπτυσσόμενες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

    Πρόσθεσε ότι "ειλικρινά κτίζουμε τις σχέσεις μας με την Κύπρο γιατί πιστεύουμε στην ανάπτυξη, στη ζωντανή λειτουργικότητα αυτών των σχέσεων και αυτό αποδεικνύει η υπογραφή μιας οικονομικής συμφωνίας με εξαιρετικές προοπτικές. Αφού οι επενδύσεις δεν είναι φαινόμενο στην οικονομία μόνο για το σήμερα. Είναι δραστηριότητα με την οποία κτίζεται το μέλλον".

    Στη Μόσχα πραγματοποιήθηκε και συνάντηση των Προέδρων της συσταθείσας μεταξύ των δύο κυβερνήσεων επιτροπής για την εμπορικο - οικονομική και επιστημονικο - τεχνική συνεργασία, Χριστόδουλου Χριστοδούλου και του Ρώσου Υπουργού Πολιτισμού Εβγενί Σίτοροφ.

    Οι δύο συμπρόεδροι της Επιτροπής σημείωσαν ότι παρά τα υπάρχοντα προβλήματα, τα οποία περισσότερο σχετίζονται με την πορεία της Ρωσίας προς την ελεύθερη αγορά, οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών αναπτύσσονται ραγδαίως.

    Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο κ. Χριστοδούλου έθεσε και το θέμα του χρέους της πρώην Σοβιετικής Ενωσης προς την Κυπριακή Δημοκρατία. Σύμφωνα με πληροφορίες έχει ορισθεί για τα τέλη αυτού του μήνα στη Μόσχα ειδική συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων των δύο πλευρών με στόχο να προχωρήσει η διαδικασία διευθέτησης του θέματος με ειδική συμφωνία.

    Ταυτόχρονα οι πλευρές έχουν δεσμευθεί όπως εντατικοποιηθούν οι επαφές των μερών ώστε να παίξει το σημαντικό ρόλο της η συσταθείσα επιτροπή μεταξύ των δύο κυβερνήσεων. Στο πλαίσιο αυτό έχει καθορισθεί να υπάρξει διευρυμένη σύσκεψη των δύο επιτροπών τον Ιούνιο, οπόταν θα τεθούν προς συζήτηση όλα τα θέματα στις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών.

    (ΚΥΠΕ/ΧΡ/ΓΠ)

    [02] Χαν Σουνγκ Τζου - αντικατάσταση

    Λευκωσία,Κύπρος,12/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Εκπρόσωπος Τύπου των Ηνωμένων Εθνών διέψευσε σήμερα πληροφορίες που φέρουν τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, Χαν Σουνγκ Τζου, να αντικαθίσταται από τον μέχρι πρόσφατα Βοηθό ΓΓ του διεθνούς οργανισμού για πολιτικές υποθέσεις, Βρετανό διπλωμάτη, Μάρακ Γκούλντιγκ.

    Την ίδια θέση εξέφρασαν και άλλοι διπλωματικοί κύκλοι, οι οποίοι δήλωσαν στο ΚΥΠΕ ότι ο κ. Γκούλντιγκ θα εργάζεται από τον προσεχή Σεπτέμβριο σε κολλέγιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης στη Βρετανία.

    Ο Εκπρόσωπος των ΗΕ, εξάλλου, απέφυγε να επιβεβαιώσει άλλες πληροφορίες που αναφέρουν ότι η επίσκεψη του κ. Χαν, που αρχίζει σήμερα, θα είναι η τελευταία υπό την ιδιότητά του ως Ειδικού Αντιπροσώπου.

    Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες της εφημερίδας "Ο Φιλελεύθερος" ότι ο κ. Χαν θα αντικασταθεί από τον κ. Γκούλντιγκ με διαφορετικό καθεστώς όμως, ο κ. Βαλντεμάρ Ροκοζέφσκι είπε στο ΚΥΠΕ "έχω ακούσει και εγώ αυτές τις πληροφορίες, αλλά δεν είναι αληθείς."

    "Ο κ. Γκούλντιγκ δεν θα αντικαταστήσει τον κ. Χαν," πρόσθεσε. Ο κ. Ροκοζέφσκι είπε επίσης ότι ο κ. Χαν, που φθάνει στην Κύπρο σήμερα στις 17.40 από την Ζυρίχη, θα συναντηθεί τη Δευτέρα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, και τον Τ/Κ ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς. Ο Εκπρόσωπος Τύπου δεν ήταν σε θέση να δώσει περισσότερες πληροφορίες ούτε για το πρόγραμμα συναντήσεων του κ. Χαν, ούτε για την ακριβή ημερομηνία αναχώρησής του από την Κύπρο.

    Στο μεταξύ, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ ξένοι διπλωματικοί κύκλοι, ο κ. Γκούλντιγκ εργάζεται ακόμα στην έδρα του ΟΗΕ και ηγείται μεγάλου προγράμματος που αφορά στην αξιολόγηση των ειρηνευτικών αποστολών του διεθνούς οργανισμού.

    "Είναι απίθανο ο κ. Γκούλντιγκ να αντικαταστήσει τον κ. Χαν αφού έχει ήδη δέσμευση για ακαδημαϊκή εργασία στην Οξοφόρδη," είπαν.

    Πληροφορίες του ΚΥΠΕ αναφέρουν ότι στο παρελθόν είχε γίνει λόγος για συμμετοχή του κ. Γκούλντιγκ στις απευθείας συνομιλίες, όταν αυτές αρχίσουν, λόγω της μακρόχρονης εμπειρίας του σε θέματα που αφορούν στις πολιτικές υποθέσεις και τις ειρηνευτικές αποστολές του ΟΗΕ, όμως αυτή η σκέψη έχει εγκαταληφθεί.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΧ)

    [03] Κρανιδιώτης - Προεδρικές: Δεν είμαι υποψήφιος

    Λευκωσία,Κύπρος,12/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    "Δεν είμαι υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές στην Κυπριακή Δημοκρατία" δήλωσε σήμερα ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιάννος Κρανιδιώτης.

    Ξεκαθαρίζοντας κατά τρόπο σαφή την προσωπική του θέση και απαντώντας σε σχετική ερώτηση γύρω από την φιλολογία που αναπτύχθηκε το τελευταίο διάστημα στην Κύπρο και τον έφερε ανάμεσα στους υποψηφίους του μετώπου της αντιπολίτευσης, ο κ. Κρανιδιώτης τόνισε κατηγορηματικά ότι δεν ενδιαφέρεται.

    "Με τιμά αυτή η φιλολογία", δήλωσε ο κ. Κρανιδιώτης, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, Γιαννάκη Κασουλίδη, "αλλά αυτή τη στιγμή έχω ένα τεράστιο έργο να επιτελέσω ως Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας."

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΜΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Saturday, 12 April 1997 - 13:34:15 UTC