Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-04-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκ του σύνεγγυς - Χαν Σουνγκ Τζου
  • [02] Στην Κύπρο ΡΕΑΛ και ΒΕΡΟΝΑ
  • [03] Νέο κρουαζιερόπλοιο
  • [04] Συνέντευξη Ντουρτουράν στο ΚΥΠΕ
  • [05] Δηλώσεις Μανώλη Χριστοφίδη
  • [06] Δηλώσεις Κυπριανού - Κυπριακό
  • [07] Δηλώσεις Κυπριανού - Προεδρικές
  • [08] Κληρίδης - Χαν
  • [09] Μαρκίδης - προτάσεις
  • [10] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

  • [01] Εκ του σύνεγγυς - Χαν Σουνγκ Τζου

    Λευκωσία,Κύπρος,14/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Νέο γύρο εκ του σύνεγγυς συνομιλιών αρχίζει σήμερα ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό Χαν Σουνγκ Τζου.

    Ο κ. Χαν θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη στις 12.30 ενώ εντός της ημέρας θα έχει συνομιλίες και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Οι συνομιλίες του κ. Χαν θα συνεχιστούν ολόκληρη την εβδομάδα προτού εκτελέσει επισκέψεις στην Αθήνα και την Αγκυρα.

    Ο γύρος αυτός των συνομιλιών του Νοτιοκορεάτη επισήμου θα είναι ο τελευταίος της θητείας του, η οποία όπως έχει επιβεβαιωθεί από τον ίδιο δεν θα ανανεωθεί μετά τη λήξη της στο τέλος του μηνός.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [02] (Κ) Στην Κύπρο ΡΕΑΛ και ΒΕΡΟΝΑ

    Λευκωσία,Κύπρος,14/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Φθάνουν σήμερα στην Κύπρο οι καλαθοσφαιριστές της Ρεάλ Μαδρίτης και της Βερόνα Ιταλίας, που θα αγωνιστούν στον τελικό του Κυπέλλου Ευρώπης, αύριο βράδυ στην αίθουσα "Ελευθερία" στη Λευκωσία.

    Μαζί τους έρχονται εκατοντάδες οπαδοί τους καθώς και 100 ξένοι δημοσιογράφοι από χώρες της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής.

    Οι καλαθοσφαιριστές θα προπονηθούν το απόγευμα στην αίθουσα "Ελευθερία".

    Ο μεγάλος τελικός θα αρχίσει στις 8.30.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [03] Νέο κρουαζιερόπλοιο

    Λευκωσία,Κύπρος,14/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Για πρώτη φορά πλοίο υπό κυπριακή σημαία θα εκτελεί κρουαζιέρες στην Καραϊβική, δίνοντας νέα διάσταση στην κυπριακή ναυτιλία, τοποθετώντας την Κύπρο στο χάρτη των διεθνών κρουαζιέρων.

    Πρόκειται για το δεκαόροφο κρουαζιερόπλοιο "Εμεραλντ", το οποίο αποτελεί το έκτο πλοίο της Louis Cruise Lines και το δεύτερο, μετά το "Ζαφίρ", που ναυλώνεται από το μεγαλύτερο τουριστικό οργανισμό της Βρετανίας, Thomson.

    Τα δύο αυτά κρουαζιερόπλοια θα εκτελούν από το Μάιο, για λογαριασμό της Thomson, 7ήμερες κρουαζιέρες από τη Μαγιόρκα της Ισπανίας, σε λιμάνια της Δυτικής Μεσογείου.

    Τον προσεχή χειμώνα το "Εμεραλντ" θα εκτελεί κρουαζιέρες στην Καραϊβική ενώ το "Ζαφίρ" στην Ανατολική Μεσόγειο και την Ερυθρά Θάλασσα.

    Το "Εμεραλντ", που πριν από τρία χρόνια ανακαινίστηκε πλήρως με κόστος 36 εκ. λιρών, διαθέτει 1200 κλίνες σε 500 καμπίνες πολυτελείας, όλες με τηλεόραση, τηλέφωνο, ραδιόφωνο, μπάνιο, στεγνωτήρα μαλλιών και άλλο εξοπλισμό.

    Διαθέτει 6 σαλόνια, 4 μπαρ, πισίνα, τζιακούζι, γυμναστήριο, σάουνα, δισκοθήκη, βιβλιοθήκη, καταστήματα αδασμολογήτων ειδών, κομμωτήριο και καζίνο.

    Είναι εξοπλισμένο με τα πιο σύγχρονα συστήματα πλεύσης και ασφάλειας.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΚΧ/ΓΠ)

    [04] (Κ) Συνέντευξη Ντουρτουράν στο ΚΥΠΕ

    Λευκωσία,Κύπρος,14/04/1997 (ΚΥΠΕ - Μαρία Χρυσάνθου)

    Η Τουρκία ελέγχει πλήρως την Τ/κ πολιτική στο Κυπριακό και είναι το κλειδί στη διευθέτηση του προβλήματος, δηλώνει κατηγορηματικά σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ο ηγέτης του Τ/κ κόμματος "Νέα Κύπρος", Αλπάι Ντουρτουράν, προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι τύχον αποτυχία στην εξεύρεση λύσης θα είναι μοιραία για τους Τ/Κ.

    Ενθερμός υποστηρικτής της επανένωσης της Κύπρου και της συνύπαρξης των δύο κοινοτήτων, ο κ. Ντουρτουράν ηγείται ενός κόμματος που παρά τη μεγάλη συμπάθεια και εκτίμηση που έχει καταφέρει να κερδίσει στην Τ/κ κοινότητα δεν επιτυγχάνει παρά χαμηλά ποσοτά υποστήριξης λόγω της ασυμβίβαστης στάσης του προς την αδιάλλακτη πολιτική του Ραούφ Ντενκτάς.

    Δείχνοντας τρύπες από σφαίρες σε παράθυρο του κτιρίου του κόμματός του στην κατεχόμενη Νεάπολη, ο κ. Ντουρτουράν εξηγεί ότι προέρχονται από πυροβολισμούς που ρίφθηκαν εναντίον του πριν από δύο χρόνια.

    "Τα τελευταία τρία χρόνια το ένα τρίτο των οπαδών του κόμματος αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν στο Λονδίνο", δήλωσε στο ΚΥΠΕ, τονίζοντας ότι "είναι ιδιαίτερα δύσκολο να είσαι μέλος του κόμματος" γιατί αυτό περιορίζει ακόμα περισσότερο τις ήδη ελάχιστες προοπτικές εξεύρεσης εργασίας και οικονομικής ανέλιξης στο ψευδοκράτος.

    "Η οικονομική κρίση στο βορρά επιδεινώνεται" σημείωσε ο κ. Ντουρτουράν, εξηγώντας ότι η απογοήτευση που διακατέχει τους Τ/Κ για λύση του Κυπριακού και οι θλιβερές οικονομικές προοπτικές οδηγούν όλο και περισσότερους στη μετανάστευση.

    "Πενήντα χιλιάδες Τ/Κ που βρίσκονται στο Λονδίνο πρόθυμα θα επέστρεφαν στην Κύπρο αν το πρόβλημα ελύετο", τόνισε ο Τ/Κ πολιτικός, επισημαίνοντας ότι "η ανάγκη επίτευξης λύσης είναι ιδιαίτερα επιτακτική για την Τ/κ κοινότητα". Προειδοποίησε ότι "αν δεν λυθεί το Κυπριακό οι Τ/Κ θα πάψουν να υπάρχουν".

    "Ο πληθυσμός στο βορρά παραμένει γύρω στις 170.000", ανέφερε, "γιατί η κακή οικονομία δεν μπορεί να συντηρήσει μεγαλύτερο αριθμό κατοίκων", εξήγησε, επισημαίνοντας όμως, ότι σταδιακά αλλά σταθερά οι Τ/Κ αντικαθίστανται από Τούρκους έποικους. "Οι Τ/Κ βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση και έχουν καταντήσει μειοψηφία στο βορρά", τόνισε, εκφράζοντας πλήρη συμφωνία με την άποψη του ηγέτη του Τουρκικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ότι τα κατεχόμενα είναι "μια ανοικτή ηλιόλουστη φυλακή".

    "Ολα τα αριστερά κόμματα συμφωνούν ότι επείγει η λύση του Κυπριακού", επεσήμανε ο κ. Ντουρτουράν, προσθέτοντας ότι γίνονται προσπάθειες από κόμμα του, το ΡΤΚ και πρώην μέλη του ΡΤΚ, συμπεριλαμβανομένου και του τέως αρχηγού του Οζκέρ Οζγκιούρ για δημιουργία πλατφόρμας για την προώθηση λύσης του Κυπριακού.

    Αναφερόμενος στις ελλαδο-τουρκικές σχέσεις, ο κ. Ντουρτουράν τις χαρακτήρισε "το μεγαλύτερο εμπόδιο στην επίτευξη προόδου στο Κυπριακό", αλλά ονομάζει την Τουρκία ως τον κύριο παράγοντα για λύση.

    "Η Τουρκία είναι το κλειδί και πρέπει να ανοίξει το δρόμο για τη λύση", δήλωσε, σημειώνοντας ότι η εξωτερική και αμυντική πολιτική του ψευδοκράτους καθώς και ο στρατός και η αστυνομία βρίσκονται κάτω σπό τον πλήρη έλεγχο της Τουρκίας. "Ολα βρίσκονται στα χέρια της Τουρκίας και δεν επιτρέπεται στους Τ/Κ να χειρίζονται τις υποθέσεις τους", είπε.

    "Αν η Τουρκία επιδείξει καλή θέληση τότε θα μπορούμε να πούμε αν η Ελλάδα είναι εμπόδιο (στη λύση) ή όχι", τόνισε στη συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ.

    Ο κ. Ντουρτουράν επέκρινε τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για τη στάση του στο Κυπριακό και για τα εμπόδια που παρεμβάλλει στην πραγματοποίηση δικοινοτικών συναντήσεων.

    "Ο Ραούφ Ντενκτάς," ανέφερε, "δεν επιθυμεί λύση του προβλήματος. Δεν θα είχε όμως άλλη επιλογή παρά να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη στάση του αν η Τουρκία αποφάσιζε διαφορετικά αφού εκείνη υπαγορεύει την πολιτική στο βορρά". Ο κ. Ντουρτουράν σημείωσε παράλληλα ότι το Κυπριακό είναι περισσότερο θέμα "ταμπού" στην Τουρκία από ότι το Κουρδικό. "Μόνο μερικά αντιφρονούντα περιοδικά δημοσιεύουν κάτι για την Κύπρο", ανέφερε.

    Ερωτηθείς αν είναι αισιόδοξος για το μέλλον, ο κ. Ντουρτουράν περιέγραψε τον εαυτό του εκ φύσεως αισιόδοξο άτομο και τονίζει ότι "όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη έχουν ανάγκη λύσης του Κυπριακού".

    Το Κυπριακό, υποστήριξε, δημιουργεί προβλήματα στη διεύρυνση της Ευρωπαϊκης Ενωσης και του ΝΑΤΟ ενώ έχει καταντήσει πονοκέφαλος για τα Ηνωμένα Εθνη που "θέλουν να ξεφορτωθούν το πρόβλημα διότι αντιμετωπίζουν άλλα προβλήματα και δεν επιθυμούν να ξοδεύουν περισσότερα χρήματα για την Κύπρο".

    "Αν οι πολιτικοί είναι λογικοί τότε θα επιδιώξουν τη λύση, αλλά δεν εμπιστεύομαι τη λογική των πολιτικών", παρατήρησε ο κ. Ντουρτουράν.

    Τις ελπίδες του όμως για το μέλλον, τις εναποθέτει στη νέα γεννιά, την οποία χαρακτήρισε λιγότερο θρησκόληπτη και προσκολλημένη σε παραδοσιακές αξίες, και λιγότερο καχύποπτη σε οτιδήποτε το "ξένο" ή το διαφορετικό.

    Σχολιάζοντας τις ανησυχίες των Τ/Κ γύρω από θέματα ασφάλειας, ο κ. Ντουρτουράν εξέφρασε αντίθεση στην αγορά από την κυπριακή κυβέρνηση των αντιαεροπορικών πυραύλων S - 300, υποστηρίζοντας ότι "δεν παρέχουν προστασία στους Ε/Κ αλλά στα συμφέροντα της Ελλάδας", και εκφράζει "πλήρη υποστήριξη στην ολική αποστρατικοποίηση" του νησιού.

    "Η καθημερινή προπαγάνδα εναντίον των Ε/Κ στην οποία εκτίθονται οι Τ/Κ ενεργεί ανασταλτικά στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο κοινότητες", είπε, επισημαίνοντας ότι κάποιες απόψεις που εκφράζει με δηλώσεις της η Εκκλησία της Κύπρου και ορισμένα "αδιάλλακτα", κατά την έκφρασή του, Ε/κ κόμματα, ενισχύουν ακόμα περισσότερο τις υπάρχουσες προκαταλήψεις μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ και υποβοηθούν όσους επιθυμούν να εδραιώσουν εσφαλμένες αντιλήψεις. "Υπάρχουν Ε/Κ οι οποίοι δεν μας μεταχειρίζονται ως Κύπριους", δήλωσε ο κ. Ντουρτουράν.

    Τέλος ερωτηθείς για την προοπτική απευθείας διαπραγματεύσεων μεταξύ του Προέδρου Γλαύκου Κληρίδη και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ο κ. Ντουρτουράν είπε ότι "πρέπει να είμαστε έτοιμοι για διάλογο".

    Σχολιάζοντας τη θέση της Ε/κ πλευράς ότι χρειάζεται η επίτευξη κοινού εδάφους στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες για επιτυχία των απευθείας συνομιλιών, είπε ότι πρέπει να υπάρχουν επιβεβαιώσεις ότι και οι δύο πλευρές είναι σοβαρά δεσμευμένες για τις συνομιλίες.

    "Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για συμβιβασμούς και να έχουμε υπόψη μας ότι αν γίνουν λάθη στο πλαίσιο μιας συμφωνίας μπορούμε να τα διορθώσουμε. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε με θάρρος το μέλλον", κατέληξε ο κ. Ντουρτουράν.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)

    [05] (Μ.Χ.) Δηλώσεις Μανώλη Χριστοφίδη

    Λευκωσία,Κύπρος,14/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Είναι πρόωρο από τον Απρίλιο να συζητούμε εάν υπάρχει αρκετό κοινό έδαφος για να μπούμε σε απευθείας συνομιλίες για το Κυπριακό, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι δεν υπάρχει ορισμός για το "κοινό έδαφος", προσθέτοντας ότι "στις συνομιλίες αυτές όλα θα εξαρτηθούν από το τέλος, όταν ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ο οποίος θα έχει κοντά τους τις εκθέσεις από τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες, θα αποφασίσει εάν θα προσκαλέσει τα μέρη σε απευθείας συνομιλίες".

    Είπε, ακόμη, ότι όταν κρίνει πως είναι καιρός να μας απευθύνει πρόσκληση, τότε "τον τελευταίο και κύριο λόγο θα έχει το Εθνικό Συμβούλιο", σκοπός του οποίου είναι "να χειρίζεται το εθνικό μας πρόβλημα".

    Σε ερώτηση εάν υπάρχει πιθανότητα να μας καλέσει ο Γ.Γ. του ΟΗΕ σε απευθείας συνομιλίες κι εμείς να αρνηθούμε, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι "ο Γ.Γ. έχει το πλαίσιο των κινήσεών του, τις εντολές του από το Συμβούλιο Ασφαλείας, και δεν πρόκειται να ριψοκινδυνεύσει προσκλητήριο για ένα κύκλο συνομιλιών, στον οποίο θα πιστεύει ότι δεν θα υπάρξει επιτυχία".

    Σε άλλη ερώτηση, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι "τα Ηνωμένα Εθνη και ο Γ.Γ. δεν μας ζήτησαν ποτέ να συνεχίσουμε αυτές τις συνομιλίες με βάση τη Δέσμη Ιδεών Γκάλι", και ότι εκείνος που το επιδιώκει είναι ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος ισχυρίζεται πως οι Ιδέες περιέχουν κοινό έδαφος.

    Εξάλλου, αφού δήλωσε ότι η δική μας πλευρά τις απέρριψε, ο κ. Χριστοφίδης διευκρίνισε ότι οι Ιδέες Γκάλι περιείχαν και θετικά στοιχεία. Σε ερώτηση εάν πρέπει να απορριφθούν αυτά τα θετικά στοιχεία σαν σύνολο με τα αρνητικά, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι εάν παρόμοια θετικά στοιχεία τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, θα συζητηθούν.

    Αφού ανέφερε ότι είναι το Εθνικό Συμβούλιο που θα αποφασίσει εάν θα αποδεχθεί ή όχι την πρόσκληση, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι εάν αρχίσει να απαντά σε υποθετικές ερωτήσεις, αυτό θα σήμαινε "αποκάλυψη των μελλοντικών μας κινήσεων από τώρα, πράγμα που δεν είναι σωστό ούτε συνετό".

    Ο κ. Χριστοφίδης τόνισε, εξάλλου, ότι "υπάρχει ομόφωνη θέση του Εθνικού Συμβουλίου ότι στα θέματα των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών θα αναμένουμε μέχρι την ολοκλήρωση του κύκλου, και σ' εκείνο το ουσιώδες τελικό στάδιο οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου και το Εθνικό Συμβούλιο θα αξιολογήσουν τα αποτελέσματα και τότε θα υπάρξει το εύρημα ή η διαπίστωση αν έχουν πραγματοποιηθεί οι προϋποθέσεις που θα μας επιτρέψουν να προχωρήσουμε σε απευθείας συνομιλίες".

    "Αρα", πρόσθεσε, "υπάρχει το σοβαρότερο εχέγγυο για σωστή πορεία, που θα είναι η τελική απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου πάνω στο θέμα, και γι' αυτό λέμε ότι είναι πρόωρο από τον Απρίλιο να μιλούμε ότι δεν μπορούμε να πάμε σε συνομιλίες. Αυτό θα αξιολογηθεί σε μιαν τελική στιγμή με υπευθυνότητα από όλους".

    Κρανιδιώτης

    Σχολιάζοντας, εξάλλου, τη φράση "παράγωγο δίκαιο", που χρησιμοποίησε ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιάννος Κρανιδιώτης, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι δανείστηκε αυτή τη φράση από τις γενικές αρχές του Δικαίου και ότι "με τον τρόπο που το ανέφερε δείχνει και ο ίδιος ότι δεν είναι βέβαιος για την ορθότητα αυτής της φράσης για το χαρακτηρισμό εκείνου που ήθελε να χαρακτηρίσει".

    Σε ερώτηση εάν ο κ. Κυπριανού θα απολογηθεί για τις δηλώσεις που έκανε, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι δεν τίθεται έτσι θέμα, διότι ο κ. Κυπριανού έκαμε κριτική, δεν προσέβαλε πρόσωπο.

    Κληθείς να ερμηνεύσει τη φράση "εσωστρέφεια στην πολιτική μας" που χρησιμοποίησε ο κ. Κρανιδιώτης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι εξήγηση θα πρέπει να δώσει ο ίδιος.

    "Αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή", είπε, "είναι να δούμε ότι οι προθεσμίες τρέχουν, οι εξελίξεις οι πολιτικές και για την ευρωπαϊκή πορεία και για άλλα δεν μπορούν να περιμένουν, και πρέπει εμείς, η κυπριακή κι ελλαδική πλευρά, να συντονιστούμε για να είμαστε έτοιμοι σε κάθε στιγμή να μπορούμε να συντρέχουμε με τις εξελίξεις".

    Πρόεδρος Κληρίδης - Κυπριανού

    Σε ερώτηση εάν θα είναι καλή εβδομάδα για τη συγκυβέρνηση μετά από τη σημερινή συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με τον Πρόεδρο της Βουλής και Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Σπύρο Κυπριανού, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι "όλες οι εβδομάδες της συνεργασίας είναι ωραίες".

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι η κυβέρνηση υιοθετεί τη δήλωση του κ. Κυπριανού "ότι χρειάζεται συνεχής διαβούλευση, ανταλλαγή απόψεων, και σοβαρός προβληματισμός", προσθέτοντας ότι "ο Πρόεδρος Κληρίδης έχει και την προθυμία και το χρόνο γι' αυτές τις συναντήσεις, όχι μόνο με τον κ. Κυπριανού, αλλά με όλους τους πολιτικούς ηγέτες για ανταλλαγή απόψεων στα ζωτικά θέματα του τόπου μας".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΜ)

    [06] Δηλώσεις Κυπριανού - Κυπριακό

    Λευκωσία,Κύπρος,14/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    "Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχουν δυνάμεις που θέλουν άμεση συνάντηση Κληρίδη - Ντενκτάς είτε ως αυτοσκοπό είτε για κάποιες άλλες σκοπιμότητες."

    Αυτό τόνισε σήμερα ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, στην παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών, ο Πρόεδρος της Βουλής, Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού, ο οποίος ύστερα από επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων ξεκαθάρισε πως δεν αναφέρεται σε εσωτερικές δυνάμεις αλλά στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία αλλά και γενικότερα στην πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών.

    "Υπάρχει", επεσήμανε ο κ. Κυπριανού, "κάποια σύνδεση του θέματος της ενταξιακής πορείας και των εξελίξεων μαζί με τη μεγάλη επιθυμία διαφόρων για άμεσο διάλογο. Κατά τη γνώμη μου", πρόσθεσε, "σε συνδυασμό και με άλλα πράγματα και άλλες υποτιθέμενες χειρονομίες και υποσχέσεις καταβάλλεται προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα ευνοϊκότερο κλίμα για την Τουρκία εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης."

    Σε ερώτηση κατά πόσον αυτές οι δυνάμεις είναι δυνατό να καταφέρουν να οδηγήσουν την πλευρά μας σε απευθείας συνομιλίες χωρίς να υπάρξει σύγκλιση στις βασικές πτυχές, ο κ. Κυπριανού απάντησε: "Nομίζω όχι. Νομίζω ότι σιγά - σιγά θα πρέπει να πείσουμε, και έχουμε τη δυνατότητα να πείσουμε, ότι πρέπει να υπάρξει αν όχι εγγύηση να υπάρξουν τέτοιες προϋποθέσεις που να εγγυώνται ότι θα υπάρξει ένα θετικό αποτέλεσμα από αυτό το διάλογο."

    Ο κ. Κυπριανού εξέφρασε, στο μεταξύ, την ικανοποίησή του από τις διαβεβαιώσεις που πήρε σήμερα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσον αφορά στις θέσεις της πλευράς μας στο Κυπριακό και χαρακτήρισε τη συνάντηση "πολύ χρήσιμη".

    "Εχει διευκρινιστεί", ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής, "ότι δεν έχει εγκαταληφθεί η απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου αναφορικά με τις προϋποθέσεις έναρξης των απευθείας συνομιλιών. Εξακολουθεί να ισχύει η απόφαση ότι πρέπει να υπάξει κοινό έδαφος σε ότι αφορά τις βασικές πτυχές του Κυπριακού", πρόσθεσε.

    "Εμείς", τόνισε εξάλλου ο κ. Κυπριανού, "θέλουμε να πάμε σε διάλογο, εάν υπάρχουν οι προϋποθέσεις ο διάλογος αυτός να επιτύχει και να δώσει ένα θετικό αποτέλεσμα. Αλλιώτικα θα είναι όχι απλώς χάσιμο χρόνου αλλά και μια νέα αποτυχία, η οποία θα σημαίνει χειροτέρευση της κατάστασης παρά βελτίωσή της".

    Ο κ. Κυπριανού επεσήμανε πάντως βάσει των διαβεβαιώσεων που πήρε πως όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ολοκληρώσει κάποιο κύκλο επαφών με τα Ηνωμένα Εθνη θα καλέσει σε πρώτο στάδιο τους αρχηγούς των κομμάτων για ανταλλαγή απόψεων και αν χρειαστεί στη συνέχεια το Εθνικό Συμβούλιο για πληρέστερη μελέτη και πιο εξαντλητική συζήτηση.

    Εξάλλου ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως τα άλλα θέματα που έχουν διευκρινιστεί στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Κληρίδη είναι ότι δεν μπορούν οι ιδέες Γκάλι να αποτελέσουν βάση για διαπραγμάτευση και πως τίποτα απολύτως πέραν των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και των συμφωνιών κορυφής δεσμεύει τη δική μας πλευρά.

    Οσον αφορά στο τελευταίο αυτό θέμα, ο κ. Κυπριανού είπε επίσης πως χθες το βράδυ επικοινώνησε μαζί του τηλεφωνικώς ο Ελληνας Υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης ο οποίος του εξήγησε ότι με το "παράγωγο δίκαιο" δεν εννοούσε τίποτα πέραν των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών και των συμφωνιών κορυφής.

    "Βεβαίως", επεσήμανε ο κ. Κυπριανού, "αυτός ο όρος δεν έπρεπε κατά την άποψή μου να χρησιμοποιηθεί καθόλου διότι και ο όρος αυτός καθ' εαυτός και τα όσα ελέχθησαν εν σχέσει με τον όρο αυτό, έδωσαν διαφορετική εντύπωση".

    Εξάλλου ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως σύντομα θα συναντηθεί με τον κ. Κρανιδιώτη, ο οποίος θα βρίσκεται και πάλι στην Κύπρο για να συζητήσουν το όλο θέμα. "Πράγματι", πρόσθεσε, "προσβλέπω στη συνάντηση μαζί του, την επόμενη ίσως εβδομάδα, για να μην υπάρχει οποιαδήποτε παρεξήγηση."

    Απαντώντας σε ερώτηση εάν θα μπορούσε να εκφράσει εμπιστοσύνη στον τρόπο με τον οποίο ο κ. Κρανιδιώτης χειρίζεται το Κυπριακό στο εξωτερικό, ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως δεν έχει λόγο να πιστεύει ότι δεν χειρίζεται το θέμα καλά ο κ. Κρανιδιώτης και πως δεν νομίζει ότι μπορεί κανείς να αμφισβητήσει τον πατριωτισμό του κ. Κρανιδιώτη.

    Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον οι χθεσινές του δηλώσεις έχουν να κάμουν με προετοιμασία εξόδου του ΔΗΚΟ από την κυβέρνηση, ο κ. Κυπριανού δήλωσε ότι ουδεμίαν σχέση έχει το θέμα της συμμετοχής του ΔΗΚΟ στην κυβέρνηση με τις χθεσινές του δηλώσεις.

    "Βεβαίως", επεσήμανε, "αν διαπίστωνα σήμερα διαφωνία πάνω σε αυτά τα βασικά θέματα που έχω αναφέρει, τότε θα αποφάσιζαν τα συλλογικά όργανα του κόμματος. Μετά τις διευκρινήσεις αυτές οι θέσεις μας είναι οι ίδιες. Δεν έχουν μεταβληθεί ούτε του Προέδρου της Δημοκρατίας ούτε οι δικές μας."

    "Αλλά," πρόσθεσε ο κ. Κυπριανού, "το θέμα της συμμετοχής στην κυβέρνηση, το θέμα των προεδρικών εκλογών, ουδεμία σχέση έχουν με τις χθεσινές μου δηλώσεις, όσον αφορά τις θέσεις πάνω στο κυπριακό πρόβλημα. Ούτε απορριπτικοί είμαστε ούτε αρνητικοί είμαστε. Εκείνο που λέμε είναι ότι υπάρχει μια γραμμή και μια στρατηγική που έχει συμφωνηθεί μεταξύ Λευκωσίας και Αθηνών και που βασίζεται σε αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου. Αν υπάρχει εθνική ανάγκη για τη μεταβολή ή αλλοίωση αυτής της στρατηγικής πρέπει να συζητηθεί εξαντλητικά το όλο θέμα στο Εθνικό Συμβούλιο, να καθοριστεί μια γραμμή και αφού συζητηθεί και εξαντληθεί το όλο θέμα να δούμε αν χρειάζεται οποιαδήποτε μεταβολή προς όφελος της εθνικής μας υπόθεσης."

    "Εχω ξεκαθαρίσει", κατέληξε ο κ. Κυπριανού, πως εκείνο που θέλουμε είναι να μην υπάρξει οποιαδήποτε μεταβολή χωρίς να προηγηθεί εξαντλητική συζήτηση στο Εθνικό Συμβούλιο σε ότι αφορά και ουσία και χειρισμούς στο εθνικό θέμα".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [07] Δηλώσεις Κυπριανού - Προεδρικές

    Λευκωσία,Κύπρος,14/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    "Η δική μου πρόβλεψη είναι ότι θα υπάρξουν τέτοιες εξελίξεις που μπορεί να πάμε μόνο με ένα γύρο (στις προεδρικές εκλογές)".

    Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής, Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Σπύρος Κυπριανού όταν κλήθηκε να σχολιάσει δήλωση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΔΗΚΟ Τάσσου Παπαδόπουλου, ότι σε περίπτωση που ο Σπύρος Κυπριανού δεν εξασφαλίσει την υποστήριξη του ενός από τα δυο μεγάλα κόμματα στις προεδρικές εκλογές τότε δεν θα είναι υποψήφιος, και ότι τα συλλογικά όργανα του ΔΗΚΟ θα εξετάσουν τα δεδομένα και θα αποφασίσουν.

    "Είναι γνωστή η θέση του κ. Παπαδόπουλου", ανέφερε. "Δεν είναι η πρώτη φορά που το λέει αυτό", πρόσθεσε ο κ. Κυπριανού.

    Σε ερώτηση εξάλλου αν αναφέρεται σε ένα γύρο με τη δική του υποψηφιότητα, ο κ. Κυπριανού απάντησε: "Μιλούμε για τη δική μου υποψηφιότητα", ενώ κληθείς να πει από πού αναμένει υποστήριξη, ανέφερε πως δεν μπορεί να πει από πού αναμένει, αφού ακόμα οι διαβουλεύσεις δεν άρχισαν.

    Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο αναμένει υποστήριξη από έναν από τα δύο μεγάλα κόμματα, ο κ. Κυπριανού είπε "θα το δούμε στην πορεία των διαβουλεύσεων. Επαναλαμβάνω πως αν δεν υπάρξει σύγκλιση απόψεων στο εθνικό θέμα δεν θα υπάρξει συνεργασία".

    Σχολιάζοντας παρατήρηση δημοσιογράφου ότι συνεπώς βλέπει προφανώς υποστήριξη από το ΔΗΣΥ, ο κ. Κυπριανού σημείωσε ότι δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να προβεί σε καμιά πρόβλεψη και εκτίμηση αφού δεν άρχισαν οι ουσιαστικές διαβουλεύσεις.

    Σε ερώτηση κατά πόσο η υποψηφιότητα Κυπριανού απορρίπτεται από το ΑΚΕΛ, απάντησε ότι δεν μπορεί να ξέρει τί θα κάνει το ΑΚΕΛ. "Δεν έχουμε αρχίσει ακόμα ουσιαστικές διαβουλεύσεις με κανένα", κατέληξε.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [08] Κληρίδης - Χαν

    Λευκωσία,Κύπρος,14/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έγινε σήμερα το πρωί ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Χαν Σουγκ Τζου, ο οποίος έφθασε στην Κύπρο το περασμένο Σάββατο.

    Μετά τη συνάντηση, στην οποία παρέστησαν ο Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΟΗΕ στην Κύπρο, Γκούσταβ Φεϊσέλ, ο ανώτερος αξιωματούχος των ΗΕ Πίτερ Σμιτ και ο Υφυπουργός παρά το Προέδρω Παντελής Κούρος, δεν έγιναν δηλώσεις.

    Ο κ. Χαν θα συναντηθεί το απόγευμα με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και στις 4.30 το απόγευμα θα δώσει δημοσιογραφική διάσκεψη στο Λήδρα Πάλας.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)

    [09] Μαρκίδης - προτάσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,14/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    "Οτιδήποτε κατά καιρούς έχουμε πει και δεν έχει γίνει δεκτό από την άλλη πλευρά δεν μας δεσμεύει", δήλωσε σήμερα κατηγορηματικά ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, Αλέκος Μαρκίδης, προσερχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Τόνισε ότι "δεν μας δεσμεύει οτιδήποτε λέγουμε σε οποιονδήποτε κύκλο διαπραγματεύσεων εάν και εφόσον δεν γίνει δεκτό από την άλλη πλευρά την ίδια ώρα που κάμνουμε τη σχετική πρόταση". Ο Μαρκίδης σημείωσε ότι αυτή είναι η θέση που υποστήριξε στο Λονδίνο και "αυτή είναι η ορθή θέση".

    Εφόσον μια πρόταση δεν γίνεται αποδεκτή, είπε, "η πλευρά που έκανε την πρόταση δικαιούται να ανακαλέσει οποτεδήποτε και να πει ότι αρχίζει από σημείο εκκινήσεως", πρόσθεσε ο κ. Μαρκίδης.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)

    [10] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,14/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών          78.73 (-0.99)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   88.14 (-1.44)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     68.92 (-0.20)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 60.55 (-1.18)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  83.15 (-0.56)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                63.96 (+1.78)
        Εμπορικές Εταιρείες                     52.20 (+0.38)
        Αλλες Εταιρείες                         55.71 (-0.75)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛK  650968.899
    
    Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/MM)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Monday, 14 April 1997 - 13:03:04 UTC