Check our bulletin board of Hellenic Job Opportunities Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-04-15

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επεισόδια στη βάση Επισκοπής
  • [02] Πετρίδης - Επίσκεψη στην Καταλωνία
  • [03] Αναστασιάδης - Αφιξη - Σεούλ
  • [04] Βασιλείου - Αθήνα
  • [05] Επεισόδια - Βρετανικές Βάσεις
  • [06] Χριστοφίδης - Βάσεις - Πρ. Κληρίδης
  • [07] Χριστοφίδης - "Τοξότης"
  • [08] Χριστοφίδης - Ανακοίνωση ΗΕ - Χαν
  • [09] Κυπριακές Αερογραμμές - Δρέσδη
  • [10] Χριστοφίδης - Εκ του σύνεγγυς

  • [01] Επεισόδια στη βάση Επισκοπής

    Λευκωσία,Κύπρος,15/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Στη περιοχή της βάσης Επισκοπής Βρετανοί αστυνομικοί, ενισχυμένοι από πενήντα περίπου στρατιώτες, εξακολουθούν να παίρνουν δρακόντεια μέτρα ασφαλείας λόγω των εκτεταμένων επεισοδίων που σημειώθηκαν χθες.

    Οι Βρετανοί έχουν κατασκευάσει οδοφράγματα με τα οποία έκοψαν τους δρόμους προς τη Βάση.

    Επίσης στην περιοχή περιπολούν οχήματα της Κυπριακής αστυνομίας για πρόλυψη νέων επεισοδίων.

    Σήμερα το πρωί επικρατούσε ηρεμία στην περιοχή αφού από τα μεσάνυκτα περίπου έχουν αποχωρήσει οι διαδηλωτές.

    Δύο άτομα κρατούνται στη Βάση, άλλα δύο καταζητούνται, ενώ, επτά άτομα τα οποία είχαν συλληφθεί στη διάρκεια των επεισοδίων αφέθησαν αργότερα ελεύθεροι.

    Οι συλληφθέντες είναι οι Αγγελος και Νίκος Παναρέτου από το Τραχώνι, οι οποίοι σύμφωνα με εκπρόσωπο της Βάσης θα παραμείνουν υπό κράτηση μέχρι την Παρασκευή για διευκόλυνση των ερευνών, σχετικά με υπόθεση επίθεσης εναντίον αστυνομικού της Βάσης. Από τις Αρχές της Βάσης καταζητούνται ο Μάριος Παναρέτου και ο Περικλής Ματθαίου.

    Νωρίς την αυγή αφέθηκαν ελεύθεροι αφού κατηγορήθηκαν γραπτώς για επίθεση και πρόκληση ζημειών στον αστυνομικό σταθμό των βάσεων οι ακόλουθοι: Κλεόβουλος Παναρέτου, Κύπρος Καμαραλίγκος, Στέλιος Στυλιανού, Ξενής Κωστή, Κώστας Νεοφύτου, Ανδρέας Νεοφύτου από το Τραχώνι, και Μιχάλης Καλλιρόης από τη Λεμεσό.

    (ΚΥΠΕ/ΑΖΚ/ΓΠ)

    [02] Πετρίδης - Επίσκεψη στην Καταλωνία

    Λευκωσία,Κύπρος,15/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Το Εθνικό πάρκο της Καταλωνίας στο Δέλτα του ποταμού Εύρου το οποίο παρουσιάζει κάποιες ομοιότητες με την περιοχή του Ακάμα, επισκέφθηκε ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Κώστας Πετρίδης, επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας.

    Στόχος της επίσκεψης ήταν η μελέτη της περιοχής, η αξιοποίηση των εμπειριών των Καταλανών και η πιθανή μεταφορά κάποιων ιδεών στην περιοχή του Ακάμα.

    Στο Εθνικό πάρκο της Καταλωνίας, υπάρχουν μικρές ξενοδοχειακές μονάδες και εστιατόρια σε δώδεκα σημεία που εξυπηρετούν ενάμυσι εκατομύριο επισκέπτες ετησίως.

    Ο Υπουργός Κώστας Πετρίδης χαρακτήρισε την επίσκεψη ιδιαίτερα αποδοτική, καθώς όπως είπε, για πρώτη φορά οι εμπλεκόμενοι φορείς είχαν την ευκαιρία να εξετάσουν πως μπορεί να συνδυαστεί η ανάπτυξη με την προστασία του περιβάλλοντος.

    Η αντιπροσωπεία απαρτιζόταν από βουλευτές, μέλη του Επιστημονικού και Τεχνικού Επιμελητηρίου, λειτουργούς κυβερνητικών τμημάτων, περιβαλλοντιστές και παράγοντες της περιοχής Ακάμα.

    (ΚΥΠΕ/ΑΖΚ/ΓΠ)

    [03] Αναστασιάδης - Αφιξη - Σεούλ

    Λάρνακα,Κύπρος,15/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    "Θετικότατα" χαρακτήρισε ο Βουλευτής Νίκος Αναστασιάδης τα αποτελέσματα από τη συζήτηση του Κυπριακού, στην Επιτροπή Παρακολούθησης του προβλήματος κατά την 93η Διάσκεψη της Διακοινοβουλευτικής Ενωσης, που πραγματοποιήθηκε στη Σεούλ.

    Σε δηλώσεις του, κατά την επιστροφή στο αεροδρόμιο Λάρνακας της διακομματικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας της οποίας ηγείτο, κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι, ταυτόχρονα, δόθηκε η ευκαιρία σε όλα τα μέλη της αποστολής να προβάλουν το Κυπριακό είτε στην Ολομέλεια της Διάσκεψης είτε σε επί μέρους επιτροπές.

    Παράλληλα, συνέχισε, δεν υστέρησαν οι επαφές με τις διάφορες ομάδες που συμμετείχαν στη Διάσκεψη, "στο βαθμό διαφώτισης που επιβάλλετο και που έπρεπε να γίνει".

    "Γενικά θα πρέπει να πω ότι ο στόχος της αποστολής έχει επιτευχθεί πλήρως, όχι γιατί αναμένουμε από τη Διακοινοβουλευτική την επίλυση του προβλήματος αλλά επειδή έγινε αυτό που έπρεπε".

    Οπως εξήγησε, ενώπιον 800 και πλέον βουλευτών "έγινε η αναγκαία αναφορά για την Κύπρο, δόθηκαν και στάληκαν τα μηνύματα προς ποίους θα πρέπει να κατευθύνεται η όποια πρωτοβουλία και δημοσιοποιήθηκαν οι βάσεις πάνω στις οποίες μπορεί να στηριχθεί μια δίκαιη, βιώσιμη και διαρκής λύση του Κυπριακού".

    Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι, ταυτόχρονα, τα μέλη της αντιπροσωπείας της Βουλής είχαν την ευκαιρία να δώσουν απαντήσεις προς τους Τούρκους, όχι τους Τ/Κ, οι οποίοι προέβαλαν τα συνήθη επιχειρήματα και προπαγάνδα. "Με τις απαντήσεις που έλαβαν, διεφάνη ξεκάθαρα ότι ήσαν γυμνοί επιχειρημάτων", σημείωσε.

    Μαζί με τον κ. Αναστασιάδη, στη Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη πήραν μέρος κι οι βουλευτές Ανδρέας Φιλίππου, Στάθης Κιττής, Γιαννάκης Ομήρου και Ανδρούλλα Βασιλείου.

    Δημοκρατικός Συναγερμός

    Ο κ. Αναστασιάδης απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τις διεργασίες στον Δημοκρατικό Συναγερμό (ΔΗΣΥ), κατά τη διάρκεια της απουσίας του στη Σεούλ.

    Αναφερόμενος σε πληροφορίες ότι στις επικείμενες εσωκομματικές εκλογές οι δύο υποψήφιοι για την προεδρία θα κατέλθουν με δικούς τους συνδυασμούς, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε ότι "τα στελέχη του κόμματος δεν διαχωρίζονται, ούτε επιλέγονται ανάλογα με τις προσωπικές προτιμήσεις, αλλά με την αξία και την ικανότητα για προσφορά".

    "Συνεπώς", συνέχισε, "όσον αποφευχθεί η ομαδοποίηση τόσο το καλύτερο για το μέλλον του κόμματος".

    Αναφορικά με την περίπτωση ενεργότερης ανάμιξης του τέως ΥΠΕΞ, Αλέκου Μιχαηλίδη, στα κομματικά του ΔΗΣΥ, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι βλέπει τέτοιο ενδεχόμενο ως μια "θετική προσφορά στην κομματική ζωή του τόπου, αλλά πιο σημαντική για το ΔΗΣΥ".

    Σε ερώτηση αν βλέπει τον κ. Μιχαηλίδη να καταλαμβάνει έναν από τα ανώτερα αξιώματα στο ΔΗΣΥ και πώς τοποθετείται σε τέτοια περίπτωση, απάντησε ότι με την επιστροφή του θα έχει τις αναγκαίες επαφές με το σύνολο των ηγετικών στελεχών του κόμματος και φυσικά, παρατήρησε, και με τον κ. Μιχαηλίδη για να γίνουν οι απαραίτητες διαβουλεύσεις, έτσι που να καταλήξουμε στο καλύτερο δυνατό για το ΔΗΣΥ.

    Ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι με τον ανθυποψήφιό του, Δημήτρη Συλλούρη, δεν είχε ούτε έχει πρόβλημα να συναντηθεί μαζί του, λέγοντας ότι πιθανότατα να έχουν αρκετές συναντήσεις.

    (ΚΥΠΕ/ΤΑ/ΑΠ/ΓΠ)

    [04] Βασιλείου - Αθήνα

    Λάρνακα,Κύπρος,15/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    "Ουδέποτε βρέθηκε κοινό έδαφος, ούτε θα βρεθεί", υποστήριξε σήμερα ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργος Βασιλείου, τονίζοντας ότι το κοινό έδαφος "ήταν λανθασμένος στόχος, πράγμα το οποίο έχει αποδειχθεί".

    Ο κ. Βασιλείου μιλούσε στο αεροδρόμιο Λάρνακας, πριν από την αναχώρησή του για την Αθήνα, όπου επικεφαλής αντιπροσωπείας των Ενωμένων Δημοκρατών θα έχει συνομιλίες με τον Πρόεδρο, τον Πρωθυπουργό, τον Πρόεδρο της Βουλής, υπουργούς και αρχηγούς κομμάτων. Η επίσκεψη πραγματοποιείται με πρόσκληση του ΠΑΣΟΚ.

    Σκοπός της επίσκεψης, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της σειράς επισκέψεων που έγιναν και από άλλα κόμματα, είναι η ανταλλαγή απόψεων γύρω από τα προβλήματα που απασχολούν τον τόπο μας και ιδίως την πορεία του Κυπριακού, σύμφωνα με τον κ. Βασιλείου.

    Ο κ. Βασιλείου είπε ότι πρέπει να "πάμε στις συνομιλίες όποτε τις καλέσει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ", διότι "η τουρκική πλευρά δεν είχε καμία διάθεση να κάνει υποχωρήσεις πριν τις συνομιλίες".

    "Απλώς", συνέχισε, "εκμεταλλευόταν την άρνησή μας ίσαμε τελευταία να συζητήσουμε για να παρουσιάζεται η ίδια ως δήθεν φιλική και στην ουσία να παραμένει περισσότερο αδιάλλακτη απ' ότι ήταν στο παρελθόν".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Βασιλείου ανέφερε ότι "το Κυπριακό δεν βρίσκεται σε στασιμότητα με την έννοια της προσπάθειας από τους διεθνείς παράγοντες" και ότι "οπωσδήποτε θα πρέπει να πάμε σε απευθείας συνομιλίες μόλις τις καλέσει ο Γ.Γ. του ΟΗΕ.

    "Μόνο μέσα από συνομιλίες", είπε, "μπορεί να διαπιστωθεί εάν υπάρχει έστω και η παραμικρή ελπίδα αλλαγής της τουρκικής στάσης, της εγκατάλειψης της αρνητικότητας που ίσαμε σήμερα τους χαρακτηρίζει και μόνο μέσα από συνομιλίες για προώθηση του Κυπριακού μπορεί να υπάρχει ελπίδα για λύση του Κυπριακού και ταυτόχρονα διαμορφώνουν και τις συνθήκες για να προωθήσουμε την αίτηση της Κύπρου για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση".

    Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τις προεδρικές εκλογές, ο κ. Βασιλείου είπε ότι "αυτή τη στιγμή, επιμένουμε να προωθήσουμε τη συνεργασία μεταξύ των δυνάμεων εκείνων που θέλουν την αλλαγή".

    (ΚΥΠΕ/ΤΑ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [05] Επεισόδια - Βρετανικές Βάσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,15/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ενώ η κατάσταση που επικρατεί στην Επισταθμία Επισκοπής είναι γενικά ήρεμη, δύο άτομα βρίσκονται ακόμη υπό κράτηση. Πρόκειται για το Νίκο Παναρέτου, ο οποίος θα παρουσιαστεί αύριο ενώπιον Δικαστηρίου των Βρετανικών Βάσεων για να αντιμετωπίσει κατηγορίες που θα του προσάψει η αστυνομία των Βάσεων και οι οποίες δεν έχουν επί του παρόντος διασαφηνιστεί και ο Αγγελος Παναρέτου, ο οποίος θα παρουσιαστεί στο Δικαστήριο την Παρασκεύη.

    Αλλα πέντε άτομα, που συνελήφθηκαν χθες βράδυ, και κατηγορήθηκαν, επίσης θα παρουσιαστούν ενώπιον Δικαστηρίου.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου των Βάσεων, Σον Τάλι, ο Νίκος Παναρέτου συνελήφθη για επίθεση εναντίον αστυνομικού και διατάραξη της δημόσιας τάξης.

    Εξάλλου ο κ. Τάλι είπε ότι τα πέντε άτομα που συνελήφθηκαν χθες, κατηγορήθηκαν για παρεμπόδιση αστυνομικών οργάνων και διατάραξη της δημόσιας τάξης και αφέθηκαν ελεύθεροι. Ολοι θα κληθούν ενώπιον Δικαστηρίου των Βάσεων αργότερα, πρόσθεσε.

    Οσον αφορά πληροφορίες για πρόκληση ζημιάς σε αυτοκίνητο των Βάσεων, ο Εκπρόσωπος είπε ότι ένα όχημα κλάπηκε, προφανώς από τους διαδηλωτές, γεγονός που επιβεβαίωσε και η αστυνομία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    "Τώρα επικρατεί ηρεμία στην περιοχή. Η αστυνομία μας έστησε διάφορα οδοφράγματα ώστε να διασφαλίσει την πρόσβαση στις Βάσεις σε άτομα που έχουν νόμιμους λόγους να κινούνται στην περιοχή," πρόσθεσε ο κ. Τάλι, διευκρινίζοντας ότι οχήματα στα εν λόγω οδοφράγματα δεν θα ερευνούνται.

    Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες για τραυματισμούς διαδηλωτών, ένας από τους οποίους φαίνεται ότι κτυπήθηκε σοβαρά στο κεφάλι από αστυνομικούς, ο κ. Τάλι είπε ότι δεν μπορεί να προβεί σε κανένα σχόλιο ούτε και έχει πληροφορίες για τραυματισμούς ανάμεσα στους διαδηλωτές, αλλά σημείωσε ότι δύο ανώτεροι αστυνομικοί κτυπήθηκαν, ο ένας μετεφέρθη στο νοσοκομείο με σπασμένη μύτη.

    Σε παρατήρηση ότι πληροφορίες φέρουν το Μάριο Παναρέτου να έχει κτυπηθεί από γκλομπ της αστυνομίας των Βάσεων στο κεφάλι, ο κ. Τάλι είπε ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει τέτοιες πληροφορίες.

    Οσον αφορά στα επεισόδια, ο Εκπρόσωπος των Βάσεων είπε ότι συνεχίζονται οι έρευνες για την όλη κατάσταση και στο παρόν στάδιο είναι πολύ νωρίς να καταλήξει κανείς σε οποιαδήποτε συμπεράσματα.

    Στο μεταξύ, τόσο ο κ. Τάλι όσο και η κυπριακή αστυνομία ξεκαθάρισαν ότι ο Αγγελος Παναρέτου συνελήφθη χθες για επίθεση και πρόκληση σωματικής βλάβης στον Υποδιοικητή των Βάσεων που διεπράχθη στις 27 Μαρτίου 1997 στο Διοικητήριο των Βάσεων, όταν ο Παναρέτου κλήθηκε εκεί για να συζητηθεί το θέμα της μη συμμόρφωσής του με δικαστικό ένταλμα για αναστολή κατασκευαστικών έργων στο Τραχώνι, για τα οποία χρειάζεται άδεια από τις αρχές των Βάσεων, που δεν είχε.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [06] Χριστοφίδης - Βάσεις - Πρ. Κληρίδης

    Λευκωσία,Κύπρος,15/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    "Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης καταδικάζει ανεπιφύλακτα τα επεισόδια τα οποία ανεύθυνα προκαλούνται εντός των περιοχών των Βρετανικών Βάσεων", αναφέρει γραπτή δήλωση του Προέδρου Κληρίδη, την οποία κυκλοφόρησε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης "καταδικάζει, επίσης, εκείνους οι οποίοι είτε ενθαρρύνουν είτε υποκινούν τα επεισόδια αυτά με την εσφαλμένη και πεπλανημένη εντύπωση ότι αμφισβητούν τα δικαιώματα των Βάσεων".

    Κληθείς να αναφέρει ποιούς εννοεί ο Πρόεδρος Κληρίδης, ο κ. Χριστοφίδης διαβεβαίωσε ότι η δήλωση αυτή "δεν αναφέρεται σε πρόσωπα".

    Στη δήλωσή του, ο Πρόεδρος Κληρίδης επισημαίνει ότι "τα δικαιώματα των Βάσεων διέπονται από τις διατάξεις της Συνθήκης Εγκαθίδρυσης και η αρμοδιότητα ερμηνείας των, σε περίπτωση μη επίλυσης διαφοράς διά διαπραγματεύσεων, ανήκει σε πενταμελές όργανο, στο οποίο εκπροσωπούνται όλα τα συμβαλλόμενα μέρη και προεδρεύεται από άτομο που διορίζεται από τον Πρόεδρο του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης".

    "Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θεωρεί ότι αυτού του είδους οι ενέργειες όχι μόνο δεν προωθούν τα εθνικά συμφέροντα, αλλά αντίθετα δημιουργούν και προβλήματα στις σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη Βρετανία σε μιαν κρίσιμη φάση για το κυπριακό πρόβλημα και την ευρωπαϊκή πορεία", καταλήγει η γραπτή δήλωση.

    Σε ερώτηση πώς η Κυπριακή Δημοκρατία προστατεύει τα δικαιώματα των πολιτών της εντός των Βάσεων, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι "η Βάση είναι κυρίαρχη", έχει Νόμους και όσοι εισέρχονται σ' αυτήν οφείλουν να τους σέβονται.

    Ο κ. Χριστοφίδης είπε, επίσης, ότι για τους Κύπριους που διαβιούν στην περιοχή των Βάσεων, έγινε προσπάθεια οι Νόμοι αυτοί να είναι όσο πιο όμοιοι γίνεται με τους Νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας κι εξέφρασε ικανοποίηση για την κατάσταση σ' αυτό το θέμα.

    Αναφορικά με το συγκεκριμένο επεισόδιο που προκλήθηκε στη Βάση Επισκοπής, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι ο συλληφθείς είχε ζητήσει πολεοδομική άδεια και ότι οι Βάσεις ζήτησαν την επιστημονική γνώμη των κυπριακών αρχών.

    Οπως είπε ο κ. Χριστοφίδης, η Πολεοδομία θα δώσει σήμερα απάντηση στις Βάσεις, με την οποία εισηγούνται την παραχώρηση άδειας για ανέγερση υποστατικού. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι την τελική απόφαση θα την λάβουν οι αρχές των Βάσεων.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [07] Χριστοφίδης - "Τοξότης"

    Λευκωσία,Κύπρος,15/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η κοινή στρατιωτική άσκηση "Τοξότης" μεταξύ της Ελλάδας και της Κύπρου θα διεξαχθεί όπως σχεδιάστηκε, διαβεβαίωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης.

    Σε ερώτηση εάν η άσκηση θα προκαλέσει οποιαδήποτε προβλήματα υπό το φως των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, ο κ. Χριστοφίδης απάντησε αρνητικά.

    Κληθείς, εξάλλου, να αναφέρει εάν έχει συζητηθεί το θέμα με τον Αναπληρωτή Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο Γκούσταβ Φεϊσέλ, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι η Ελλάδα και η Κύπρος "είναι κυρίαρχα κράτη" και ότι δεν ήταν ανάγκη να ενημερωθεί ο κ. Φεϊσέλ.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [08] Χριστοφίδης - Ανακοίνωση ΗΕ - Χαν

    Λευκωσία,Κύπρος,15/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η κυπριακή κυβέρνηση χαιρετίζει τη δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν ότι είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε μιαν εντατική προσπάθεια για την επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης στο νησί και ότι θα αρχίσει σύντομα διαβουλεύσεις για την εξεύρεση διαδόχου του καθηγητή Χαν Σουνγκ Τζου, ο οποίος υπέβαλε παραίτηση από τη θέση του Ειδικού Αντιπροσώπου του Γ.Γ. για την Κύπρο.

    Ο κ. Ανάν εκφράζει, ακόμη, στη δήλωσή του την ελπίδα ότι η σημερινή διαδικασία θα οδηγήσει σε άμεσες συνομιλίες μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς μέσα στους επόμενους δύο ή τρεις μήνες.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, μιλώντας σήμερα κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, ανέφερε ότι η κυβέρνηση δίνει "τη βεβαίωση ότι η πλευρά μας θα συνεργαστεί απόλυτα με το Γ.Γ. με πνεύμα καλής θέλησης και με στόχο μια συνολική διευθέτηση, εξυπηρετική των συμφερόντων του κυπριακού λαού στο σύνολό του".

    Σε ερώτηση εάν θα επηρεαστούν οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες με το διορισμό νέου Ειδικού Αντιπροσώπου του Γ.Γ., ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι αντιλαμβάνεται πως "ο ίδιος ο Γ.Γ., τονίζοντας ότι ελπίζει μέσα στους επόμενους 2 - 3 μήνες να φθάσουμε σε απευθείας συνομιλίες, εννοεί ότι ο Αντιπρόσωπός του δεν πρόκειται να ακολουθήσει χρονοβόρα διαδικασία ενημέρωσης και συμμετοχής στις διαδικασίες".

    Κληθείς, εξάλλου, να αναφέρει εάν η πλευρά μας έχει βολιδοσκοπηθεί σχετικά με το διάδοχο του κ. Χαν, ο κ. Χριστοφίδης απάντησε αρνητικά.

    Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι αυτός που θα διοριστεί είναι καλύτερα να περνά περισσότερο χρόνο επί κυπριακού εδάφους.

    Σε ερώτηση, τέλος, γιατί ο κ. Χαν αναχωρεί εσπευσμένα αύριο από την Κύπρο, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι από τη στιγμή που υπέβαλε παραίτηση ο κ. Χαν, είναι "πολιτικά ασήμαντο" εάν θα φύγει ή όχι.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [09] Κυπριακές Αερογραμμές - Δρέσδη

    Λευκωσία,Κύπρος,15/04/1997 (ΚΥΠΕ - Κατερίνα Νικολάου)

    Η Δρέσδη, η πρωτεύουσα της καταπράσινης Σαξονίας στη νοτιοανατολική Γερμανία, είναι ένας από τους νέους προορισμούς των Κυπριακών Αερογραμμών.

    Ο εθνικός αερομεταφορέας της Κύπρου, που φέτος συμπληρώνει επιτυχώς 50 χρόνια ζωής, ταξιδεύει από τις 30 Μαρτίου δύο φορές τη βδομάδα από και προς την πανέμορφη Δρέσδη.

    Την Παρασκευή, 11 Απριλίου, στο αεροδρόμιο της πόλης, τελέστηκαν και τα εγκαίνια, στα οποία παρέστη εκ μέρους των Κυπριακών Αερογραμμών ο Διευθυντής Τύπου και Δημοσίων Υποθέσεων της εταιρείας Τάσος Αγγελής.

    Ο Διευθυντής Πωλήσεων της εταιρείας στη Γερμανία Τζέφρι Στάιλς, ο οποίος εγκαινίασε τον νέο προορισμό, παραχώρησε δημοσιογραφική διάσκεψη σε ντόπιους αλλά και Κύπριους δημοσιογράφους, κατά την οποία τόνισε ότι, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις, η Δρέσδη θα είναι μια πολύ κερδοφόρα επιλογή για τις Κυπριακές Αερογραμμές.

    Οπως ανέφερε ήδη έγιναν επαφές με μικρές γερμανικές αερογραμμές της περιοχής, προκειμένου η Δρέσδη να χρησιμοποιηθεί ως διαμετακομιστικό κέντρο.

    "Το μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι τώρα ο κόσμος θα μπορεί να πετά απευθείας στα νοτιοανατολικά, ενώ στο παρελθόν, ο μόνος τρόπος για να ταξιδέψουν οι Γερμανοί στη Μέση Ανατολή ήταν μέσω Φρανκφούρτης ή Αμβούργου κάτι που σήμαινε μιας ώρα ταξίδι προς τη λανθασμένη κατεύθυνση", επεσήμανε ο κ. Στάιλς.

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο γεγονός ότι η Δρέσδη απέχει δύο ώρες με το αυτοκίνητο από την Πράγα, την πρωτεύουσα της Τσεχίας, όπου οι Κυπριακές Αερογραμμές δεν πραγματοποιούν πτήσεις.

    Από την πλευρά του, ο Γενικός Διευθυντής του Αεροδρομίου της Δρέσδης, Αξελ Μπέρτραμ εξέφρασε ικανοποίηση για την επίτευξη συμφωνίας με τις Κυπριακές Αερογραμμές.

    "Η Σαξονική αγορά είναι ιδιαίτερα τουριστική και είμαστε πεπεισμένοι θα είστε πολύ επιτυχείς στο να μεταφέρετε ταξιδιώτες στο πανέμορφο νησί σας", τόνισε ο κ. Μπέρτραμ.

    Στην τελετή των εγκαινίων παρέστη και ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών και Εργασίας της Σαξονίας, Ματίας Ρίχτερ, ο οποίος δήλωσε ότι με τη νέα αυτή εξέλιξη δίδεται μια ευκαιρία για την ανάπτυξη του εμπορίου μεταξύ της περιοχής αυτής και της Κύπρου.

    Ο Σάξονας αξιωματούχος εξέφρασε ακόμη την πεποίθηση ότι η Κύπρος θα μετραπεί σε δίοδο για εξαγωγές προς τη Μέση Ανατολή.

    Τα αεροπλάνα των Κυπριακών Αερογραμμών πετούν προς τη Δρέσδη κάθε Παρασκευή στις 10.20 και κάθε Κυριακή στις 07.10, ενώ το ταξίδι διαρκεί γύρω στις τέσσερις ώρες.

    Δρέσδη - Αξιοθέατα

    Οι ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, η έντονη νυχτερινή ζωή, η πλούσια μπαρόκ αρχιτεκτονική, τα εξαιρετικά μουσεία, η καταπράσινη επαρχία, οι πορσελάνες, τα κομψοτεχνήματα από γυαλί αλλά και η νοστιμότατη κουζίνα της Σαξονίας προσελκύουν κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες ταξιδιώτες στη Δρέσδη.

    Ανάμεσα στην τεράστια ποικιλία πραγμάτων που ο επισκέπτης της Δρέσδης έχει να δει και να κάνει, είναι η Οπερα Ζέμπερ, που ανοικοδομήθηκε το 1980 και πλημμυρίζει και πάλι από τους ήχους της Σαξονίας.

    Το ανάκτορο Τσβίνγκερ, κοσμούν περίτεχνα γλυπτά, μαγευτικοί κήποι και συντριβάνια και αποτελεί την επιτομή του υψηλού Μπαρόκ, κτισμένο ειδικά για να γίνει τόπος των συναντήσεων για τις περίφημες εκδηλώσεις και τους εορτασμούς που διοργάνωνε ο Αύγουστος ο Ισχυρός.

    Η Γκαλλερί Ζέμπερ στεγάζει τις καταπληκτικές συλλογές περίφημων ζωγράφων, όπως ο Ρούμπενς, ο Ρέμπραντ, ο Ραφαέλ και ο Τιτσιάνο καθώς και μεταγενέστερών τους σημαντικών καλλιτεχνών.

    Τουλάχιστον τριάντα μουσεία αναμένουν το θαυμασμό των τουριστών, ενώ τη μουσική παράδοση συνεχίζει με επιτυχία η Σαξονική κρατική ορχήστρα, η Φιλαρμονική ορχήστρα της πόλης και το Φεστιβάλ Μουσικής της Δρέσδης που προσελκύει του καλύτερους σολίστ και μικρές ορχήστρες του κόσμου.

    Βέβαια δεν μένουν πίσω οι σύγχρονες τέχνες, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Μουσικής Τζαζ, που πραγματοποιείται το Μάιο, ενώ αμέτρητα είναι και τα παραδοσιακά ντόπια φεστιβάλ.

    Με ιδιαίτερη ευκολία μπορεί ο επισκέπτης της Δρέσδης να γνωρίσει τη γοητευτική εξοχή που αγκαλιάζει την πόλη.

    Ενας από τους πλέον ευχάριστους τρόπους για να απολαύσει κανείς την επαρχία είναι από το κατάστρωμα ενός παραδοσιακού ποταμόπλοιου, ενώ πλέει στον Ελβα με προορισμό το Μάισεν, όπου και κατασκευάζονται οι πασίγνωστες πορσελάνες.

    Κάπου εκεί δίπλα ο περιηγητής θα ανακαλύψει ένα από τα πιο απόκρημνα σημεία της Ελβετικής Σαξονίας, ένα άγριο τοπίο από πελώριους βράχους που προσελκύει δεκάδες περιηγητές και ορειβάτες.

    Μια ειδική διαδρομή με το ποταμόπλοιο υπάρχει και για αυτούς που θέλουν να γνωρίσουν τα κρασιά της Σαξονίας με ξενάγηση στα αμπέλια που πρώτοι ίδρυσαν πριν από 800 χρόνια οι Επίσκοποι του Μάισεν.

    Τέλος, για τους λάτρες των σιδηροδρόμων υπάρχουν και πάλι αρκετές ενδιαφέρουσες διαδρομές.

    Αυτό όμως που είναι ασύλληπτο και πρέπει να γνωρίζει κανείς για τη Δρέσδη είναι ότι καταστράφηκε ολοσχερώς από τους χειρότερους και πιο τρομακτικούς βομβαρδισμούς του Δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου στις 13 και 14 Φεβρουαρίου 1945.

    Τις ημέρες που ακολούθησαν, οι κάτοικοι μετρούσαν τους νεκρούς τους που υπολογίζονται μεταξύ 50 και 250 χιλιάδες.

    Στο τέλος του πολέμου οι Ανατολικογερμανικές Αρχές έδωσαν ύψιστη προτεραιότητα στην ανοικοδόμηση της Δρέσδης και ο ιδρώτας και ο μόχθος των καλλιτεχνών, γλυπτών και οικοδόμων, ξανάδωσαν πέτρα προς πέτρα ζωή σ'αυτή την άλλωτε ένδοξη πόλη.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [10] Χριστοφίδης - Εκ του σύνεγγυς

    Λευκωσία,Κύπρος,15/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    "Εχουμε χρέος να συνεχίσουμε συνετά, σοβαρά και υπεύθυνα αυτή την πορεία", τόνισε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, αναφερόμενος στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες.

    Κληθείς να σχολιάσει το ξέσπασμα του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς κατά του Αναπληρωτή Ειδικού Αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο Γκούσταβ Φεϊσέλ, με αφορμή τη Δέσμη Ιδεών Γκάλι, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι το μορατόριουμ δεν επιτρέπει "κριτικές ή κατηγορίες του ενός μέρους εναντίον του άλλου".

    "Εάν ο Ντενκτάς έχει επιλέξει να κατηγορεί τα Ηνωμένα Εθνη ή τους αντιπροσώπους του, είναι θέμα επιλογής του ιδίου και των Ηνωμένων Εθνών", συνέχισε ο κ. Χριστοφίδης.

    Ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε, εξάλλου, ότι ο Γενικός Γραμματέας δήλωσε ότι είναι αποφασισμένος και ότι "η φράση αυτή δεν αφήνει περιθώρια ότι θα μπορεί οποιοδήποτε από τα μέρη να ακολουθεί επιβραδυντικές διαδικασίες".

    Κληθείς να αναφέρει εάν η κυβέρνηση προτίθεται να απαντήσει με ανάλογη ενέργεια στο πρώτο μέτρο καλής θέλησης του Ντενκτάς να επιτρέψει στους συγγενείς των εγκλωβισμένων να μεταβούν στην Καρπασία για τις γιορτές του Πάσχα, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι "υπάρχει δέσμη μέτρων για δημιουργία κλίματος καλής θέλησης" και ότι "συζητούνται μέτρα".

    "Ταυτόχρονα", επεσήμανε, "υπάρχει συμφωνία ότι δεν πρόκειται να υπάρχουν αποκαλύψεις σ' αυτό το στάδιο, ως προς τα ποιά είναι τα μέτρα αυτά".

    Σε ερώτηση εάν η κυβέρνηση έχει ενημερωθεί για τα μέτρα της τουρκικής πλευράς, ο κ. Χριστοφίδης απάντησε καταφατικά και ότι συζητούνται οι προτάσεις της κάθε πλευράς. Τόνισε, όμως, την ανάγκη να δίδεται μεγάλη "προσοχή, ώστε να μην δημιουργούμε αναγνώριση με οποιοδήποτε μέτρο, το οποίο υιοθετείται κι εφαρμόζεται".

    Σε ερώτηση, εξάλλου, εάν έχει προταθεί στην πλευρά μας η Δέσμη Ιδεών Γκάλι να αποτελεί βάση για απευθείας διαπραγματεύσεις, ο κ. Χριστοφίδης επανέλαβε χθεσινή του δήλωση ότι ουδέποτε μας ζητήθηκε κάτι τέτοιο.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Χριστοφίδης διευκρίνισε ότι εάν παρουσιαστούν θετικά στοιχεία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, δεν θα απορριφθούν επειδή αποτελούν μέρος της Δέσμης Ιδεών.

    Εθνικό Συμβούλιο

    Σε ερώτηση εάν τα μέτρα καλής θέλησης θα ισχύουν σε περίπτωση που οι απευθείας διαπραγματεύσεις δεν θα καρποφορήσουν, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι "επανερχόμαστε στον στόχο και την πορεία.

    "Πάνω απ' όλα", είπε, "υπάρχει το Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο επεφύλαξε στον εαυτό του να κρίνει εάν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να μπούμε σε απευθείας συνομιλίες και το οποίο θα εξετάσει και τη δέσμη μέτρων καλής θέλησης".

    Ο κ. Χριστοφίδης επεσήμανε ότι "αυτή τη στιγμή, ούτε το ένα είναι ολοκληρωμένο, ούτε το άλλο", προσθέτοντας ότι "από τη στιγμή που θα ολοκληρωθούν τα μέτρα καλής θέλησης, θα μπορεί το Εθνικό Συμβούλιο και η κυβέρνηση να δουν αν ενδείκνυται εκείνη τη στιγμή η έναρξη εφαρμογής τους".

    "Δεν υπάρχει", τόνισε, "υπεύθυνος πολιτικός ή υπεύθυνο κόμμα ή κυβέρνηση ή εθνικό συμβούλιο που αν δει ότι προχωρούμε κι ελπίζουμε ότι θα αποφύγει την άμεση εφαρμογή αυτών των μέτρων καλής θέλησης και αφού αρχίσουν να εφαρμόζονται θα υπάρχει η αρχή της συνέχειας και της μονιμότητας".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Wednesday, 16 April 1997 - 11:31:34 UTC