Browse through our Interesting Nodes on Health & Medicine in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-04-21

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στατιστικές εργασίας - Δημόσιοι υπάλληλοι-Τραπεζικοί
  • [02] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [03] Διαμαρτυρία - τουρκικές παραβιάσεις
  • [04] Χλώρακα - Απόφαση τον Αύγουστο

  • [01] Στατιστικές εργασίας - Δημόσιοι υπάλληλοι- Τραπεζικοί

    Λευκωσία,Κύπρος,21/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Το 19,6% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού της Κύπρου απασχολείται είτε στον ευρύ δημόσιο τομέα είτε στον ευρύ τραπεζικό τομέα, δηλαδή σε θέσεις εργασίας που αποτελούν το στόχο της μεγάλης πλειοψηφίας των Κυπρίων.

    Αυτό συνάγεται από έρευνα του ΚΥΠΕ και τις εργατικές στατιστικές του Τμήματος Στατιστικής και Ερευνών, του 1995, σύμφωνα με τις οποίες ο οικονομικά ενεργός πληθυσμός για το 1995 ήταν 303,1 χιλιάδες.

    Ο όρος "ευρύς δημόσιος τομέας" περιλαμβάνει τους δημόσιους υπαλλήλους εκτός στρατιωτικού προσωπικού και τους εργαζόμενους στους ημικρατκούς οργανισμούς και στις τοπικές αρχές (δημαρχεία κτλ) και αριθμεί 47 χιλιάδες άτομα. Αριθμός που, σύμφωνα με ανώτερο λειτουργό του Τμήματος Στατιστικής και Ερευνών, κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με τα παρατηρούμενα στην Ευρώπη.

    Στον ευρύ τραπεζικό τομέα περιλαμβάνονται οι εργαζόμενοι στις τράπεζες και τις αδερφές τους εταιρείες, όπως ασφαλιστικές εταιρείες, και οι εργαζόμενοι στα ταμιευτήρια και τις συνεργατικές πιστωτικές εταιρείες. Ο αριθμός εδώ είναι περίπου 9.500.

    Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, εργοδοτούσε το 1995 το μεγαλύτερο αριθμό υπαλλήλων, 9.055 ή το 25,8% του προσωπικού των κρατικών υπηρεσιών, που ήταν 35.163 άτομα. Ακολουθεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης με 5.042 άτομα ή 14,3% και το Υπουργείο Υγείας με 4.890 ή 13,9%

    Ο αριθμός των υπαλλήλων των αρχών ημικρατικών οργανισμών ήταν το 1995, 8.439 και των αρχών τοπικής διοίκησης 3.364.

    Να σημειωθεί ότι στον οικονομικά ενεργό πληθυσμό, αριθμός που χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό του ποσοστού ανεργίας, καθώς και των άλλων ποσοστών που αναφέρθησαν πιο πάνω, περιλαμβάνονται - βάση του επίσημου ορισμού - και οι στρατιώτες που υπηρετούν τη θητεία τους, αλλά και οι Κύπριοι που εργάζονται προσωρινά στο εξωτερικό.

    Οσον αφορά στην κατανομή του συνόλου των εργαζομένων σε ευρείς τομείς και τη μεταβολή από το 1985 στο 1995, στοιχείο που δείχνει τις κατευθύνσεις της κυπριακής οικονομίας, αυτή παρουσιάζει μια μεταφορά εργαζομένων, από τον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα, προς τον τριτογενή.

    Συγκεκριμένα, κατά την πιο πάνω δεκαετία, το ποσοστό του τριτογενή τομέα από 52% έφθασε στο 64%, του δευτερογενή από 31% μειώθηκε σε 25% και του πρωτογενή, από 17% σε 11%

    Εξάλλου, ο αριθμός των Κυπρίων που εργάζονται προσωρινά στο εξωτερικό συνεχίζει την πτωτική τάση των τελευταίων χρόνων και ήταν, το 1995, 2.800, από τους οποίους οι περισσότεροι εργάζονταν στην Ελλάδα. Το 1990, περίπου 5.000 Κύπριοι εργάζονταν προσωρινά στο εξωτερικό.

    Οι μισοί (ποσοστό 50,9%) από τους άνεργους του 1995 ήταν απόφοιτοι σχολών μέσης παιδείας, ποσοστό 27,0% απόφοιτοι στοιχειώδους εκπαίδευσης και 21,1% είχαν ανώτερη μόρφωση.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΑ)

    [02] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,21/04/1997 (ΚΥΠΕ) Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών          80.00 (-0.29)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   89.30 (-0.02)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     69.58 (-0.88)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 60.27 (+0.28)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  87.88 (-2.64)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                62.91 (+0.06)
        Εμπορικές Εταιρείες                     52.37 (+1.83)
        Αλλες Εταιρείες                         56.84 (+1.07)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛK 519464.180
    
    Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/MΑ)

    [03] Διαμαρτυρία - τουρκικές παραβιάσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,21/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Σε νέα καταγγελία και διαμαρτυρία προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, προέβη η Κυπριακή Δημοκρατία για τις τουρκικές παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Κύπρου, στις 6, 7, 8 και 9 Απριλίου.

    Η καταγγελία, η οποία περιέχεται σε επιστολή του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Εθνη, πρέσβη Νίκου Αγαθοκλέους, αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι οι ενέργειες αυτές των Τούρκων παραβαίνουν το Διεθνές Δικαίο, το Χάρτη του ΟΗΕ και τις αποφάσεις του Οργανισμού για το Κυπριακό.

    Σημειώνεται, μάλιστα, ότι οι ενέργειες αυτές λαμβάνουν χώρα σε μια ευαίσθητη φάση του Κυπριακού, κατά την οποία καταβάλλονται προσπάθειες επανέναρξης του διακοινοτικού διαλόγου, υπό την αιγίδα του ΓΓ του ΟΗΕ.

    Η επιστολή κυκλοφόρησε στις 18 Απριλίου, ως έγγραφο του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΜΑ)

    [04] Χλώρακα - Απόφαση τον Αύγουστο

    Λευκωσία,Κύπρος,21/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Σε τέσσερις ή πέντε μήνες αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την υπόθεση των γονιών του Λευτέρη Ανδρονίκου και της Ελσης Κωνσταντίνου, εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Αυτό δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ εκπρόσωπος του Δικαστηρίου, ο οποίος είπε ότι μέχρι τον Αύγουστο το εννεαμελές Δικαστήριο θα εξετάσει τα στοιχεία που παρουσίασαν οι δύο πλευρές σε κλειστή συνεδρία και μετά θα εκδόσει την απόφασή του, η οποία θα είναι τελεσίδικη.

    Ο εκπρόσωπος είπε ότι κατά τη σημερινή ακρόαση, στην οποίαν παρακάθησαν και τέσσερις αναπληρωματικοί δικαστές, ο δικηγόρος των εναγόντων, Μιχαλάκης Κυπριανού, κάλεσε το Δικαστήριο να αποφασίσει ότι ο θάνατος του Λευτέρη και της Ελσης ήταν "παράνομος" γιατί η βία που χρησιμοποιήθηκε δεν ήταν καθόλου απαραίτητη, ούτε και ανάλογη με τις προσπάθειες απελευθέρωσης της Ελσης και της σύλληψης του Λευτέρη.

    Ο κ. Κυπριανού, σύμφωνα με τον ίδιο εκπρόσωπο, κάλεσε επίσης το Δικαστήριο να καταλήξει στο συμπερασμα ότι υπήρξε παραβίαση του Αρθρου 2 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, το οποίο αναφέρει ότι "το δικαίωμα της ζωής του κάθε ατόμου θα προστατεύεται από τον Νόμο" καθώς και του Αρθρου 6, γιατί οι οικογένειες των δύο άτυχων νέων δεν είχαν την ευκαιρία να ενάγουν την κυπριακή κυβέρνηση, αφού δεν τους προσφέρθηκε νομική βοήθεια, δηλαδή, η κάλυψη των νομικών τους εξόδων.

    Εξάλλου, ο Γενικός Εισαγγελέας, Αλέκος Μαρκίδης, κάλεσε το Δικαστήριο να υποστηρίξει τα συμπεράσματα της έρευνας, που διεξήγαγε ο πρώην πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Ανδρέας Λοϊζου, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο θάνατος των δύο νέων ήταν δικαιολογημένος, με βάση τη Νομοθεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία συνάδει με τη Συνθήκη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Ο κ. Μαρκίδης κάλεσε επίσης το Δικαστήριο να καταλήξει στο συμπεράσμα ότι δεν υπήρξε παραβίαση του Αρθρου 2, γιατί η βία που χρησιμοποιήθηκε ήταν "απόλυτα αναγκαία υπό τις περιστάσεις" και ανάλογη με τον σκοπό της απελευθέρωσης της Ελσης και της σύλληψης του Λευτέρη. Η βία που χρησιμοποιήθηκε, κατά τον Γενικό Εισαγγελέα, ήταν αναγκαία για την προστασία της ζωής των ανδρών της ΜΜΑΔ, που πήραν μέρος στην επιχείρηση, αφού ο Λευτέρης πυροβόλησε εναντίον τους.

    Σημειώνεται ότι κάθε Δικαστής έχει μία ψήφο και δεν χρειάζεται ομοφωνία στην απόφαση του Δικαστηρίου, το οποίο είναι το αρμόδιο σώμα να αποφασίσει για τυχόν αποζημιώσεις.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΑ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Monday, 21 April 1997 - 17:47:47 UTC