Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-04-30

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κυβ. Εκπρόσωπος - Ρωσικό έγγραφο
  • [02] Κυβ. Εκπρόσωπος - Δήλωση ΓΓ ΟΗΕ
  • [03] Κυβ Εκπρόσωπος - Διαμαρτυρία για Απ. Ανδρεα
  • [04] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [05] ΥΠΕΞ - Υπουργική Επιτροπή - ΕΕ
  • [06] Μάτσης - Κυπριανού - δηλώσεις
  • [07] Εθνική Ελπίδων Κύπρου - Ισραήλ
  • [08] Εχασε η Κύπρος από το Ισραήλ
  • [09] Βρετανοί υποψήφιοι - Κυπριακό

  • [01] Κυβ. Εκπρόσωπος - Ρωσικό έγγραφο

    Λευκωσία,Κύπρος,30/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ως "θετική συμβολή" και "άριστη πηγή για άντληση ιδεών στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού", εκτιμά η κυπριακή κυβέρνηση το έγγραφο που κατατέθηκε ενώπιον των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας από τη Ρωσία.

    Εκφράζοντας την κυβερνητική αυτή εκτίμηση, ο Κυβερνητικός Εκπροσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, είπε ότι το ρωσικό έγγραφο είναι επίσημο έγγραφο το οποίο έχει κατατεθεί ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας "και μπορεί κάποιος να το επικαλεστεί σε οποιοδήποτε στάδιο διαπραγματεύσεων".

    Υπενθύμισε, όμως, ότι για σκοπούς σύγκλισης απόψεων ή εξεύρεσης κοινού εδάφους, για τις διαπραγματεύσεις, "μπορούμε να αντλήσουμε στοιχεία από σωρεία και άλλων εγγράφων" και ότι δεν θα έπρεπε να περιοριστούμε μόνο στο συγκεκριμένο έγγραφο.

    Ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, με την επιστολή του της 27ης Ιανουαρίου απαριθμεί σωρεία εγγράφων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και δίνει την ευχέρεια, επίσημα και γραπτά, στις δύο πλευρές να αντλήσουν ιδέες, σκέψεις και κατευθυντήριες γραμμές από όλα τα έγγραφα, σημείωσε.

    "Δεν μπορούμε να πούμε", είπε ο κ. Χριστοφίδης, "ότι θα παρούμε ως σημαία το έγγραφο αυτό και αυτού την εφαρμογή θα ζητούμε. Αντίθετα, είμαστε σε μια τελική ευθεία προπαρασκευαστικών εργασιών για να μπούμε σε απευθείας συνομιλίες, αν κριθεί από το Εθνικό Συμβούλιο ότι πρέπει να προχωρήσουμε, γι' αυτό πηγές έμπνευσης ή πηγές υιοθέτησης κατευθυντήριων γραμμών θα είναι και άλλα έγγραφα", πρόσθεσε ο Εκπρόσωπος.

    "Γι' αυτό δίνω ιδιαίτερη σημασία στο γράμμα της 27ης Ιανουαρίου, που μας αφήνει πάνω στο τραπέζι σωρεία εγγράφων για άντληση ιδεών και σκέψη", τόνισε. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι θέση του Αναπληρωτή Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Γκούσταβ Φεϊσέλ, είναι ότι στο τραπέζι υπάρχει, εκτός από τη Δέσμη Ιδεών Γκάλι, "η σωρεία όλων εκείνων των εγγράφων που απαριθμεί ο ΓΓ στο γράμμα του της 27ης Ιανουαρίου του 1997".

    "Είναι σωστή η θέση του ΓΓ ότι όλα αυτά τα έγγραφα θα είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για άντληση ιδεών, σκέψεων και άλλων κατευθυντηρίων γραμμών για αναζήτηση λύσης", πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ "παραπέμπουν σε παγκόσμιες αρχές στο χάρτη των ΗΕ και είναι σωστό να είναι ενώπιον εκείνων που θα συζητούν και θα προσπαθούν να βρουν λύση στο Κυπριακό".

    Αναφερόμενος λεπτομερώς στο ρωσικό έγγραφο, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι σημειώνει βασικές αρχές οι οποίες συμπληρώνουν τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου της 12ης Φεβρουαρίου 1977 και 19ης Μαίου 1979, που θα καθοδηγούν τις πλευρές με σκοπό την επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης η οποία θα καλύπτει όλες τις πτυχές του Κυπριακού.

    Σύμφωνα με το ρωσικό έγγραφο, η λύση θα βασίζεται σε μια δικοινοτική και διζωνική ομοσπονδία που θα διασφαλίζει την ύπαρξη ενός ανεξάρτητου και εδαφικά ακέραιου κράτους της Κύπρου, με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια.

    Αποκλείεται η ένωση ολόκληρης ή μέρους της Κύπρου με οποιαδήποτε άλλη χώρα, όπως και οποιουδήποτε είδους διαμελισμό ή απόσχιση.

    Η ομοσπονδία και το Σύνταγμά της θα αντικατοπτρίζουν την πολιτική ισότητα της Ε/κ και Τ/κ κοινότητας και θα εγγυάται την πολιτιστική, θρησκευτική, κοινωνική και γλωσσική τους ταυτότητα.

    Η ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Κύπρου θα αποτελείται από ένα αποστρατικοποιημένο κοσμικό κράτος.

    Η ασφάλεια της ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Κύπρου θα διασφαλίζεται από διεθνείς εγγυήσεις.

    Η ομοσπονδιακή Δημοκρατία θα αποτελείται από ένα έδαφος των δύο κυπριακών κοινοτήτων, ο τελικός καθορισμός του εδάφους που θα ανοίκει στην κάθε κοινότητα θα συμβάλει στη λύση του προσφυγικού προβλήματος.

    Η κάθε κοινότητα, ως ομόσπονδη οντότητα, θα έχει τα ίδια δικαιώματα και εξουσίες, καθώς και τις τοπικές της αρχές και τα Σώματα αυτοδιοίκησης.

    Τα διεθνώς αναγνωρισμένα δικαιώματα και ελευθερίες θα συμπεριλαμβάνονται στο ομοσπονδιακό Σύνταγμα.

    Ο κ. Χριστοφίδης διευκρίνισε ότι δεν έχει ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση πάνω στο έγγραφο αυτό από τα πέντε Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. "Το έγραφο" είπε, "δεν υιοθετήθηκε με πράξη θετική των μελών στη συνεδρία τους, αλλά δεν εκφράστηκε οποιαδήποτε απόρριψή του, ως προς το περιεχόμενο".

    "Οι πέντε", πρόσθεσε, "έχουν δώσει το δικό τους ανακοινωθέν αναφορικά με το πως βλέπουν την περαιτέρω πορεία του Κυπριακού", σημειώνοντας ότι δεν ετίθετο θέμα να υιοθετήσει το Σ.Α. το ρωσικό έγγραφο.

    Αναφορικά με το θέμα των διεθνών εγγυήσεων, που αναφέρεται στο έγγραφο, ο Κυβερνητικός Εκπροσωπος είπε πως πιστεύει ότι εννοούν διευρυμένες εγγυήσεις. "Πιστεύω ότι όλοι μιλούν, πλέον, για διεύρυνση των εγγυήσεων, και η Αμερική και η Ρωσία", τόνισε.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΑΠ)

    [02] Κυβ. Εκπρόσωπος - Δήλωση ΓΓ ΟΗΕ

    Λευκωσία,Κύπρος,30/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η κυπριακή κυβέρνηση συμμερίζεται την επιθυμία του ΓΓ του ΟΗΕ για απευθείας διαπραγματεύσεις προς λύση του Κυπριακού και διαβεβαιώνει ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για σοβαρό αποτέλεσμα των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης.

    "Συμμεριζόμαστε την έντονη επιθυμία του ΓΓ του ΟΗΕ να προχωρήσουμε σε απευθείας συνομιλίες και τη θέση του ότι το Κυπριακό χρειάζεται νέα πνοή και νέες ιδέες για να μπορέσει να φτάσει σε λύση", είπε ο Εκπρόσωπος. Ταυτόχρονα, τόνισε ότι "από δικής μας πλευράς θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να έχουν σοβαρό αποτέλεσμα οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες, που αποτελούν προπαρασκευαστικό στάδιο για τις απευθείας συνομιλίες".

    Ο κ. Χριστοφίδης επεσήμανε επίσης ότι, αυτή τη στιγμή, παρατηρούνται ενθαρρυντικά στοιχεία. Οπως ανέφερε "η ευρωπαϊκή κοινότητα με τον πιο έντονο τρόπο τάσσεται υπέρ των προσπαθειών για λύση του Κυπριακού" δηλώνοντας ότι "μη πρόοδος στο Κυπριακό θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην προσπάθεια της Τουρκίας να συνδεθεί με την Ευρωπαϊκή Ενωση".

    Σημείωσε επίσης την "έντονη εκδήλωση της αμερικανικής διπλωματίας, σε όλα τα επίπεδα, για να έχουν επιτυχία οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες και να οδηγήσουν σε απευθείας συνομιλίες".

    Αναφέρθηκε ακόμη και στις τελευταίες συσκέψεις που έγιναν στις ΗΠΑ, με τα πέντε Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και τους αντιπροσώπους των ενδιαφερομένων για συντονισμό όλων των προσπαθειών, με στόχο τη λύση του Κυπριακού.

    "Επομένως", πρόσθεσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, "βρισκόμαστε σε ένα κλίμα και ένα σκηνικό στο οποίο όλοι οι παράγοντες, περίπου, της διεθνούς πολιτικής είναι αποφασισμένοι και έμπρακτα δείχνουν το ενδιαφέρον τους για πρόοδο στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες και θετικό αποτέλεσμα στο προπαρασκευαστικό αυτό στάδιο για να μπορέσουμε να μπούμε σε απευθείας συνομιλίες και να αναζητήσουμε λύση".

    "Το ενδιαφέρον που παρατηρείται αυτή τη στιγμή δεν είναι όμοιο με το ενδιαφέρον προηγούμενων χρόνων, τόσο σε ποιότητα και ποσότητα όσο και σε συγχρονισμό", τόνισε ο κ. Χριστοφίδης.

    Οπως παρατήρησε, "εκείνο που πρέπει να εκτιμήσουμε είναι ότι ΟΗΕ, Ευρώπη, Ρωσία, ΗΠΑ, κατ' ιδίαν ευρωπαϊκές χώρες, Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία και άλλες, δείχνουν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για πρόοδο στο Κυπριακό και αυτό είναι που μετρά αυτή τη στιγμή".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι η ρωσική πλευρά "εξέφρασε την ανησυχία της γιατί δεν επετεύχθη πρόοδος μέχρι στιγμής στις εκ του σύνεγγυς", αλλά σημείωσε ότι "οι εκ του σύνεγγυς έχουν ακόμα πορεία ενός μηνός να διανύσουν".

    Επομένως, κατέληξε, "θα αναμένουμε μέχρι το τέλος Μαίου, που τοποθετείται η λήξη των εκ του σύνεγγυς, για να αξιολογήσουμε τότε, με τα δοσμένα στοιχεία εκείνης της ουσιώδους στιγμής, το αποτέλεσμα των προσπαθειών αυτών".

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΑΠ)

    [03] Κυβ Εκπρόσωπος - Διαμαρτυρία για Απ. Ανδρεα

    Λευκωσία,Κύπρος,30/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Σε έντονη διαμαρτυρία προέβη ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη, Πρέσβης Νίκος Αγαθοκλέους, προς τα πέντε Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και τη Γενική Γραμματεία των ΗΕ, για την αρνητική συμπεριφορά του κατοχικού καθεστώτος αναφορικά με τη μετάβαση Ε/Κ προσκυνητών στο κατεχόμενο Μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα, που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί την Κυριακή του Πάσχα.

    Ενημερώνοντας σήμερα τους δημοσιογράφους, ο Κυβερνητικός Εκπροσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, είπε ότι ο κ. Αγαθοκλέους προέβη στη διαμαρτυρία αυτή προχθές Δευτέρα, 28 Απριλίου.

    "Οπως εμείς δεχθήκαμε και σεβαστήκαμε τον κατάλογο των Τούρκων προσκυνητών, που ήλθαν στην περιοχή που ελέγχεται από τη νόμιμη κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Κύπρου, έχουμε την αξίωση να γίνει δεκτή και να τύχει σεβασμού και η δική μας πρόταση και ο δικός μας κατάλογος", τόνισε ο κ. Χριστοφίδης.

    "Ολα γίνονται μέσα στα πλαίσια των ΗΕ και μέσω των αντιπροσώπων των ΗΕ", πρόσθεσε, τονίζοντας ότι "δεν νοείται, σε αυτόν ειδικά τον τομέα, να υπάρχει ξένη επέμβαση".

    Ο κ. Χριστοφίδης χαρακτήρισε "άκομψο" και "απαράδεκτο" να επιδιώκει ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς "στοιχεία αναγνώρισης του ψευδοκράτους, μέσα από ανθρωπιστικά θέματα που έχουν στόχο τη δημιουργία κλίματος καλής θέλησης και αμοιβαίας εμπιστοσύνης".

    Ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα, Τάκης Χριστόπουλος, είπε ο κ. Χριστοφίδης, θα συνεχίσει τις προσπάθειές του, με τον ομόλογό του των ΗΕ, ώστε να πραγματοποιηθεί η επίσκεψη Ε/Κ προσκυνητών στον Απόστολο Ανδρέα.

    "Ο κατάλογος, όπως τον έχουμε υποβάλει, παραμένει", δήλωσε κατηγορηματικά ο κ. Χριστοφίδης, σημειώνοντας ότι "δεν δεχόμαστε έλεγχο ή παρεμβάσεις τρίτων και, σε αυτή την περίπτωση, του Ραούφ Ντενκτάς".

    Εξάλλου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος χαρακτήρισε "ασύστολο ψεύδος", ισχυρισμούς ότι σε κάποιους Ε/Κ επετράπηκε από το κατοχικό καθεστώς να επισκεφθούν τον Απόστολο Ανδρέα.

    "Ελληνοκύπριοι και Μαρωνίτες μετέβησαν, μέσα στο πλαίσιο των τακτικών επισκέψεων στην κατεχόμενη Κύπρο, για να επισκεφθούν εγκλωβισμένους συγγενείς τους, αλλά δεν έχουν καμιά σχέση με το θέμα προσκυνήματος στον Απόστολο Ανδρέα", διευκρίνισε ο κ. Χριστοφίδης.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΑΠ)

    [04] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,30/04/1997 (ΚΥΠΕ) Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών          78.49 (-0.23)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   87.49 (-0.09)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     70.36 (+0.13)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 59.54 (+0.61)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  84.67 (-1.04)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                62.71 (-1.83)
        Εμπορικές Εταιρείες                     52.56 (+0.23)
        Αλλες Εταιρείες                         56.26 (-0.02)
        Κυβερνητικά Χρεόγραφα                  100.00 (*****)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛK 318271.410
    
    Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΜΑ)

    [05] ΥΠΕΞ - Υπουργική Επιτροπή - ΕΕ

    Λευκωσία,Κύπρος,30/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η κυβέρνηση στοχεύει όπως το 2000 η εναρμόνιση της Κύπρου με το ευρωπαϊκό κεκτημένο να πλησιάζει το 90%, ανάλογα με τον τομέα.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης ύστερα από τη συνεδρία της Υπουργικής Επιτροπής, η οποία παρακολουθεί τα θέματα Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ).

    Ο κ. Κασουλίδης τόνισε ότι η εναρμόνιση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο αποτελεί "το τεράστιο έργο - πρόκληση, για το οποίο είναι συστρατευμένες σχεδόν όλες οι κυβερνητικές υπηρεσίες".

    "Πιστεύω ότι, από τη δουλειά που θα γίνει, θα προκύψουν ιδιαίτερα ευεργετικά οφέλη για το σύνολο της πολιτικής μας", δήλωσε ο ΥΠΕΞ.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κασουλίδης δήλωσε πως η Υπουργική Επιτροπή έχει διαπιστώσει ότι έχει επιτελεστεί ένα σημαντικό έργο, επί διακυβέρνησης Γλαύκου Κληρίδη, ενόψει της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    Κατά τη σημερινή συνεδρία, στην οποία συμμετείχαν οι Υπουργοί Οικονομικών, Συγκοινωνιών και Εργων, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, καθώς και Γεωργίας και Φυσικών Πόρων, ο κ. Κασουλίδης δήλωσε ότι συμφωνήθηκαν τα μέτρα που πρέπει να προωθηθούν εντός του 1997, ενώ οι ομάδες εργασίας ετοιμάζονται να εξοπλίσουν τη διαπραγματευτική ομάδα με όλα τα απαραίτητα επιχειρήματα, που θα χρησιμεύσουν κατά τη διάρκεια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    Οπως ανέφερε, στην επόμενη συνεδρία, που θα πραγματοποιηθεί σε ένα περίπου μήνα, η Επιτροπή θα αποφασίσει για τη διαπραγματευτική ομάδα και τον επικεφαλής της, ενώ θα επιληφθεί συγκεκριμένα του θέματος των διαπραγματεύσεων.

    Ο κ. Κασουλίδης απέφυγε να απαντήσει ποιός θα είναι ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας, επαναλαμβάνοντας ότι το θέμα αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο της συζήτησης στην επόμενη συνεδρία της Υπουργικής Επιτροπής.

    Σε ερώτηση αναφορικά με το ενδεχόμενο πρόσληψης νομικών, ειδικών για θέματα ΕΕ, ο ΥΠΕΞ δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει πάρει απόφαση να προχωρήσει σε προσλήψεις, αλλά στοχεύει να ζητήσει τη βοήθεια εμπειρογνωμόνων, Κυπρίων ή και ξένων.

    Αναφορικά με τη μέχρι τώρα εναρμόνιση της Κύπρου με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, ο κ. Κασουλίδης δήλωσε ότι αξιολογήθηκε όλο το έργο που έχει γίνει στο δεύτερο εξάμηνο του 1996, επανέλαβε ότι έχουν αποφασισθεί τα μέτρα για το 1997, ενώ έχει συμφωνηθεί ότι κάθε έξι μήνες θα γίνεται αξιολόγηση του έργου που επιτελείται.

    Δηλώσεις ΥΠΕΞ για την απόφαση των "15"

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης, κληθείς να σχολιάσει την απόφαση των "15", χαρακτήρισε "θετικά" τα βήματα που γίνονται για την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών, με τη σύσταση Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, καθώς και την αναφορά που γίνεται στην κοινή δήλωση για την Κύπρο.

    Ωστόσο, τόνισε ότι οι εταίροι της Ελλάδας θα πρέπει να λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη τις δηλώσεις της Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Τανσού Τσιλέρ, οι οποίες συνδέουν τις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ με τη συγκατάθεση της Αγκυρας για ένταξη της Κύπρου στην Ενωση, και από τις οποίες εξάγονται, όπως είπε, πολλά συμπεράσματα.

    "Ταυτόχρονα, όπως και στο παρελθόν, έχουμε χαιρετίσει τα μικρά βήματα τα οποία γίνονται μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, για επίλυση εκείνων των διαφορών που επέτειναν την κρίση στις σχέσεις Ελλάδας Τουρκίας", δήλωσε ο κ. Κασουλίδης.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών διευκρίνισε ότι αναφέρεται σε εκείνες τις διαφορές που προέκυψαν μετά την απόφαση της 6ης Μαρτίου, δηλαδή την απειλή της Τουρκίας για το αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα και τις επεκτατικές βλέψεις της επί των βραχονησίδων του Αιγαίου.

    Γι' αυτές τις δύο ενέργειες της Τουρκίας, επεσήμανε ο ΥΠΕΞ, η Ελλάδα έθεσε το βέτο στην παραχώρηση των χρηματοδοτικών πρωτοκόλλων προς την Τουρκία, τονίζοντας ότι το βέτο δεν αφορά στις μεγάλες διαφορές των εθνικών θεμάτων, στις οποίες "ασφαλώς συμπεριλαμβάνεται το Κυπριακό".

    "Δεν έχουμε την παραμικρή αμφιβολία ότι η Ελλάδα θεωρεί ότι η βελτίωση των σχέσεών της με την Τουρκία περνά από τη λύση του Κυπριακού", τόνισε ο κ. Κασουλίδης.

    ΥΠΕΞ - ρωσικό έγγραφο

    Αναφορικά με το ρωσικό έγγραφο, που τέθηκε ενώπιον των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο κ. Κασουλίδης δήλωσε ότι θα ήταν "ευχής έργο εάν τα πέντε Μόνιμα Μέλη υιοθετούσαν το ρωσικό έγγραφο, το οποίο διασαφηνίζει σωστά τα πλαίσια μέσα στα οποία θε πρέπει να βρεθεί η λύση του Κυπριακού".

    Ο κ. Κασουλίδης τόνισε ότι το ρωσικό έγγραφο είναι ένα από τα βοηθήματα που η Ε/κ πλευρά θα θελήσει να συμπεριληφθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

    Ο ΥΠΕΞ σημείωσε ότι στο κοινό ανακοινωθέν, που εξεδόθη μετά τη σύσκεψη της Νέας Υόρκης, δεν αντικατοπτρίζεται αυτό που διαφαίνεται στο ρωσικό έγγραφο.

    Οπως ανέφερε, εκείνο το οποίο αντικατοπτρίζεται στο κοινό ανακοινωθέν είναι ότι οι "5" υποστηρίζουν τις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ για το προπαρασκευαστικό στάδιο (εκ του σύνεγγυς διάλογος), ενώ αναφέρεται ότι η παρούσα κατάσταση δεν είναι παραδεκτή.

    Ο κ. Κασουλίδης επεσήμανε ότι, όπως φαίνεται, δίδεται σημασία να γίνει σωστή προπαρασκευή για να διεξαχθούν απευθείας διαπραγματεύσεις και όλοι υποστηρίζουν αυτή τη διαδικασία.

    Επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης ότι οι απευθείας διαπραγματεύσεις θα πρέπει να προπαρασκευαστούν σωστά, για να μην αποτύχουν, και επομένως πρέπει να υπάρξουν κάποια αποτελέσματα κατά τη διάρκεια των εκ του σύνεγγυς προσπαθειών.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κασουλίδης δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι ευχαριστημένη για το γεγονός ότι οι "5" θα καλούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα, θα ενημερώνονται και θα εκφράζουν τις απόψεις τους για την πορεία των πραγμάτων.

    "Εμείς θέλουμε ο ΓΓ να συντονίζει όλες αυτές τις επί μέρους προσπάθειες, που γίνονται από διάφορους που ανέλαβαν να τον βοηθήσουν στην άσκηση των καλών του υπηρεσιών, και ασφαλώς μια συντονισμένη ενέργεια των πέντε Μονίμων θα ήταν ευεργετική. Θα φανεί στην πραξη εάν αυτό μπορεί να γίνει", δήλωσε ο κ. Κασουλίδης.

    Καταλήγοντας, ο ΥΠΕΞ δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν είχε προσδοκίες από τη συνάντηση της Νέας Υόρκης, διότι γνώριζε ότι επρόκειτο να γίνει μια συνάντηση των "5", η οποία προϋποθέτει μίνιμουμ συμφωνία μεταξύ τους, σημείωσε.

    ΥΠΕΞ - Εκθεση Προέδρου Κλίντον

    Τέλος, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο ΥΠΕΞ δήλωσε ότι δεν είναι σωστή η εκδοχή που έδωσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, για την καθυστέρηση στην παράδοση των S - 300.

    Ο κ. Κασουλίδης επανέλαβε ότι δεν μπορούσε να γίνει παράδοση των S - 300 πριν την παρέλευση 16 μηνών από την καταβολή της προκαταβολής.

    Ωστόσο, ο ΥΠΕΞ σημείωσε ότι είναι άκαιρο να συνεχίζεται η συζήτηση για κάτι που έγινε πριν από μερικούς μήνες, τη στιγμή που όλοι θα πρέπει να επικεντρωθούν στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος.

    "Εχουμε αποδείξει και στο θέμα του μορατόριουμ, για το οποίο κάνει αναφορές ο Πρόεδρος Κλίντον, ότι την ώρα που πρέπει, ξέρουμε να παίρνουμε τις αποφάσεις μας μόνοι μας και μονομερώς, για να διευκολύνουμε το κλίμα μέσα στο οποίο θα διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις. Επομένως, καλούμε και τους άλλους να κάνουν το ίδιο", κατέληξε ο κ. Κασουλίδης.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΑΠ)

    [06] Μάτσης - Κυπριανού - δηλώσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,30/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Οι εξελίξεις στην παρούσα φάση του Κυπριακού, τόσο επί της ουσίας όσο και διαδικαστικά, ήταν το αποκλειστικό αντικείμενο της σημερινής συνάντησης αντιπροσωπειών των κομμάτων ΔΗΣΥ - ΔΗΚΟ, με επικεφαλείς τους Προέδρους των δύο κομμάτων, Γιαννάκη Μάτση και Σπύρο Κυπριανού, αντίστοιχα.

    Σε δηλώσεις τους μετά τη συνάντηση, που κράτησε μία περίπου ώρα, ανέφεραν ότι οι εισηγήσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια των συνομιλιών θα κωδικοποιηθούν για να δοθούν στη συνέχεια στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη.

    Στόχος, ανέφεραν οι Πρόεδροι του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ, είναι η υποβοήθηση των προσπαθειών του Προέδρου Κληρίδη στην "παρούσα κρίσιμη φάση" για την εξεύρεση λύσης του Κυπριακού.

    "Πέραν των προβληματισμών και των ανησυχιών μας", είπε ο κ. Μάτσης, έγιναν και κάποιες εισηγήσεις που θα μεταφερθούν προς τον Πρόεδρο Κληρίδη, από το κάθε κόμμα χωριστά, "για να υποβοηθήσουμε στην σωστή αντιμετώπιση ή στην ανατροπή κάποιων δεδομένων αρνητικών, τα οποία φαίνονται ότι υπάρχουν στον ορίζοντα".

    Παράδειγμα ενδεικτικό των εισηγήσεων αυτών, πρόσθεσε, είναι η προοπτική ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ).

    "Αποφασίσαμε να συνεχίσουμε αυτήν την ανταλλαγή απόψεων", ανέφερε ο κ. Μάτσης, γιατί, "όπως είναι φανερό, οδηγούμεθα σε εξελίξεις για τις οποίες πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε".

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ τόνισε ότι προσπάθεια είναι ο συντονισμός όλων των κομμάτων στο εθνικό θέμα, κατά τρόπο "που να μιλούμε με κοινή γλώσσα και να είμαστε πειστικοί στις διεκδικήσεις μας".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, Γιαννάκης Μάτσης και Σπύρος Κυπριανού, δήλωσαν ότι κατά τη συνάντηση δεν συζητήθηκαν καθόλου θέματα που σχετίζονται είτε με την συγκυβέρνηση, είτε με τις προεδρικές εκλογές.

    Οπως είπε ο αποχωρών Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, οι απόψεις των δύο κομμάτων συνέπιπταν σε πάρα πολλά θέματα γιατί, όπως εξήγησε, "είναι διαπιστώσεις που βλέπουμε να οδηγούνται οι εξελίξεις και θέλουμε να βοηθήσουμε ώστε οι εξελίξεις να είναι οι σωστότερες δυνατές, προς όφελος του μέλλοντος της Κύπρου".

    Ο κ. Κυπριανού, ερωτηθείς αν μετά τις συναντήσεις που είχε σήμερα με τις ηγεσίες των κομμάτων ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ και ΔΗΣΥ, βρήκε ένα χώρο με τον οποίο το κόμμα του να μπορεί να συμπορευθεί στο Κυπριακό, είπε ότι με τον κ. Λυσσαρίδη οι θέσεις τους "σχεδόν ταυτίζονται", ενώ χαρακτήρισε την επαφή με τον κ. Χριστόφια "πολύ χρήσιμη".

    Ο ΔΗΣΥ θα έχει συναντήσεις και με τα άλλα κόμματα, στα πλαίσια του συντονισμού των ενεργειών τους και την υποβοήθηση του έργου του Προέδρου Κληρίδη.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΜΑ)

    [07] Εθνική Ελπίδων Κύπρου - Ισραήλ

    Λευκωσία,Κύπρος,30/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου ελπίδων της Κύπρου έχασε 4 - 3 από το αντίστοιχο συγκρότημα του Ισραήλ, σε αγώνα του 5ου ομίλου για τα προκριματικά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Τελ Αβίβ.

    Για την ομάδα της Κύπρου σκόραραν οι Μιχάλης Νεοφύτου (5`, 21`) και Παναγιώτης Παναγιώτου (45`), ενώ για τους γηπεδούχους οι Ελί Αμπαρμπανέλ (12`, 43`), Νιρ Σιβίλια (22`) και Σούκι Ναγκάρ (85`).

    Τον αγώνα παρακολούθησαν 11.000 θεατές.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΑ)

    [08] Εχασε η Κύπρος από το Ισραήλ

    Λευκωσία,Κύπρος,30/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Κύπρου, έχασε στο Τελ Αβίβ από την αντίστοιχη του Ισραήλ, με 2 - 0, σε αγώνα για τον 5ο προκριματικό όμιλο του Παγκόσμιου Κυπέλλου 1998.

    Τον αγώνα παρακολούθησαν 35.000 θεατές, ενώ τα τέρματα των νικητών πέτυχε ο Ελί Οχανά στο 3-ο και το 72-ο λεπτό.

    Εξάλλου, στη Μόσχα, εύκολη νίκη με 3 - 0 σημείωσε η Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Ρωσίας επί της αντίστοιχης του Λουξεμβούργου, σε αγώνα για τον ίδιο προκριματικό όμιλο.

    Τα τέρματα των γηπεδούχων σημείωσαν οι Βαλερί Κεσίνοφ (20`), Σεργκέι Γκρίσιν (58`) και Ιγκόρ Σιμουτένκοβ (60`).

    Η βαθμολογία: Α Ν Ι Η Τ Β 1. Ισραήλ 6 4 1 1 9-4 13 2. Ρωσία 5 3 2 0 13-2 11 3. Βουλγαρία 4 3 0 1 10-5 9

    4. Κύπρος 6 1 1 4 5-14 4 5. Λουξεμβούργο 5 0 0 5 1-13 0

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΜΑ)

    [09] Βρετανοί υποψήφιοι - Κυπριακό

    Λευκωσία,Κύπρος,30/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Την υποστήριξή τους σε ό,τι αφορά τόσο τη λύση του Κυπριακού όσο και την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), εξέφρασαν επτά συνολικά υποψήφιοι βουλευτές για τις αυριανές γενικές εκλογές στη Βρετανία, με δηλώσεις τους προς τον Ελληνικό Ραδιοφωνικό σταθμό του Λονδίνου (LGR).

    Aπό την πλευρά του Εργατικού κόμματος, οι υποψήφιοι βουλευτές Μπέρνι Γκραντ, Τομ Κοξ και Κρις Σμιθ, απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τους χειρισμούς των Εργατικών στο Κυπριακό - σε περίπτωση ανάδειξής τους στην εξουσία, τόνισαν ότι η Τουρκία πρέπει να ασκήσει πίεση προς την τουρκοκυπριακή ηγεσία, με στόχο να διαφοροποιηθεί η στάση της τελευταίας σε ό,τι αφορά το Κυπριακό.

    Τόνισαν επίσης ότι η ΕΕ θα πρέπει να καταστήσει σαφές προς την Τουρκία, πως αν επιθυμεί να ενταχθεί στην ΕΕ, τότε είναι ανεπίτρεπτη η από μέρους της συνέχιση της διαίρεσης του νησιού.

    Αναφορικά με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, οι Εργατικοί υποψήφιοι βουλευτές εξέφρασαν την πλήρη υποστήριξή τους και τόνισαν ότι από την ένταξη θα επωφεληθούν και οι Τ/Κ, αν διαφοροποιηθεί η στάση της ηγεσίας τους. Εξάλλου, επεσήμαναν ότι με κανένα τρόπο δεν θα γίνει αποδεκτή τυχόν παρέμβαση της Τουρκίας για αποτροπή της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ.

    Από τη δική τους πλευρά, οι Συντηρητικοί υποψήφιοι βουλευτές, Υπουργός Αμυνας Μάϊκλ Πορτίλλο, Τζον Μάρσιαλ και Ιαν Τουίν, υποστήριξαν τους χειρισμούς του Βρετανού ΥΠΕΞ, Μάλκολμ Ρίφκιντ, στο Κυπριακό. Αναφορικά με το θέμα ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, τόνισαν ότι η Κύπρος πληροί τα κριτήρια της Συνθήκης του Μάαστριχτ και ότι δεν θα γίνει αποδεκτή η άσκηση βέτο από την πλευρά της Τουρκίας.

    Εξάλλου, ο υποψήφιος βουλευτής του κόμματος των Φιλελευθέρων, Σάϊμον Χιούς, δήλωσε ότι η μη επίτευξη δίκαιης λύσης στο Κυπριακό αποτελεί ντροπή και αποτυχία για τη Βρετανία.

    Τόνισε ότι θα πρέπει να καταστεί σαφές πως αν η Τουρκία επιθυμεί να ενταχθεί στην ΕΕ, οφείλει να αποσύρει τα κατοχικά στρατεύματα από το νησί, να επιστραφεί το 40% των κατεχόμενων εδαφών στην κυβέρνηση της Κύπρου και να εξευρεθεί τρόπος ώστε και οι δύο κοινότητες να συμμετέχουν σε μια κοινή κυβέρνηση ολόκληρου του νησιού.

    Για το θέμα ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, ο κ. Χιούς ανέφερε ότι, με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, στέλνεται το μήνυμα στην Τουρκία ότι δεν πρόκειται να εκφοβιστούν τα μέλη της ΕΕ, σε ό,τι αφορά την πορεία των διαπραγματεύσεων.

    Καταλήγοντας, ο κ. Χιούς εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Κύπρος θα καταστεί πλήρες μέλος της ΕΕ μέχρι το τέλος της παρούσας δεκαετίας, ανεξαρτήτως από τη λύση του Κυπριακού.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΑΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Wednesday, 30 April 1997 - 18:47:00 UTC