Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-05-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκ του σύνεγγυς - πρόταση Ντενκτάς
  • [02] Ολλανδός βουλευτής - επαφές
  • [03] Πρόεδρος Βουλής - Αθανάσιος Αποστόλου
  • [04] Αντίδραση Τούρκων - δηλώσεις Ντε Βεργκάρα
  • [05] Εκπρόσωπος - Γιουροβίζιον
  • [06] Χριστοφίδης - Γερμανός αντιπρόσωπος
  • [07] Εκπρόσωπος - Ελληνοτουρκικά
  • [08] Κυπριανού - Μουράτοφ
  • [09] Εκπρόσωπος - Ρώσοι βουλευτές - κατεχόμενα
  • [10] Επίσκεψη Κληρίδη στην Κίνα
  • [11] Εκπρόσωπος - άσκηση Ισραήλ/Τουρκίας/ΗΠΑ
  • [12] Εκπρόσωπος - περιοδεία Κάβανο
  • [13] Απονομή αναμνηστικών μεταλλίων - Κληρίδης
  • [14] Νέα κυπριακά χαρτονομίσματα

  • [01] Εκ του σύνεγγυς - πρόταση Ντενκτάς

    Λευκωσία,Κύπρος,05/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Σε ελιγμό στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες για να διαφανεί ότι υπήρχε κοινό έδαφος ώστε να συγκληθούν απευθείας διαπραγματεύσεις επιχείρησε να προβεί ο Ραούφ Ντενκτάς.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ ο κατοχικός ηγέτης διεμήνυσε στον Πρόεδρο Κληρίδη πως ήταν έτοιμος να αποδεχθεί ότι οι συνολικοί στόχοι και κατευθυντήριες αρχές που καταγράφονται στη δέσμη ιδεών Γκάλι συνιστούν κοινό έδαφος για την πραγματοποίηση απευθείας συνομιλιών και εξέφρασε ετοιμότητα για υπογραφή.

    Οπως δήλωσε κυβερνητική πηγή, σύμφωνα με το ΡΙΚ, ο Γκούσταβ Φεϊσέλ μετέφερε τη θέση Ντενκτάς στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και υπέβαλε το ερώτημα κατά πόσον ο κ. Κληρίδης θα ήταν και αυτός έτοιμος να υπογράψει.

    Αντί απαντήσεως ο Πρόεδρος Κληρίδης υπέβαλε το ερώτημα αν ο Ντενκτάς ήταν έτοιμος να αναλάβει δέσμευση, εάν και εφόσον υπογραφόταν το πλαίσιο, να μην εγείρει ποτέ στο μέλλον θέμα χωριστής κυριαρχίας και αριθμητικής πολιτικής ισότητας.

    Ο Ντενκτάς όχι μόνο απάντησε αρνητικά αλλά κατέστησε σαφές στον Γκούσταβ Φεϊσέλ ότι θα ήγειρε και τα δύο θέματα, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [02] Ολλανδός βουλευτής - επαφές

    Λευκωσία,Κύπρος,05/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Επαφές με την πολιτική ηγεσία αρχίζει σήμερα ο ελληνικής καταγωγής Ολλανδός βουλευτής Αθανάσιος Αποστόλου, ο οποίος έφθασε χθες στην Κύπρο.

    Ο κ. Αποστόλου θα έχει συνάντηση το πρωϊ με τον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού.

    Στη συνέχεια θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Γιαννάκη Μάτση, τον Πρόεδρο της Κεντρικής Επιτροπής Ελέγχου του ΑΚΕΛ Δόνη Χριστοφίνη, τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ Βάσο Λυσσαρίδη και το Γενικό Γραμματέα του ΔΗΚΟ Στάθη Κιττή.

    Ο κ. Αποστόλου θα επισκεφθεί επίσης τη γραμμή αντιπαράταξης στη Λευκωσία.

    Στη διάρκεια της επίσκεψης του ο κ. Αποστόλου θα γίνει επίσης δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [03] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Αθανάσιος Αποστόλου

    Λευκωσία,Κύπρος,05/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η σημαντικότερη συμβολή που μπορεί να έχει κάποιος με ελληνική καταγωγή στο εξωτερικό είναι η ενημέρωση των συναδέλφων του για τα ελληνικά θέματα.

    Τη θέση αυτή τόνισε με δηλώσεις του ύστερα από συνάντηση που είχε σήμερα το πρωϊ με τον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού, ο ελληνικής καταγωγής βουλευτής του ολλανδικού κοινοβουλίου Αθανάσιος Αποστόλου.

    "Προσπάθεια δική μου, είναι φυσικά", ανέφερε ο κ. Αποστόλου, "από τη δική μου τη μεριά να γίνεται συζήτηση με τους συναδέλφους στη βουλή. Αυτή είναι η πλέον σημαντική νομίζω συμβολή που μπορεί να έχει κάποιος ελληνικής καταγωγής στο εξωτερικό".

    Ο κ. Αποστόλου παρατήρησε ωστόσο πως ο ίδιος δεν μπορεί να μιλά για ελληνικά θέματα επειδή θα θεωρηθεί ότι κατά κάποιον τρόπον είναι προκατειλημμένος.

    Οταν όμως, όπως ανέφερε, συζητούνται ελληνικά θέματα και το Κυπριακό, πάντοτε συνάδελφοι "έρχονται και ρωτάνε ποιά είναι η άποψη σου, τί νομίζεις ότι θα μπορούσαμε να κάνουμε".

    Ο κ. Αποστόλου εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συνάντησή του με τον κ. Κυπριανού όπως και οι άλλες που θα έχει στη συνέχεια με άλλα πολιτικά πρόσωπα θα είναι καρποφόρες και θα κινήσουν το ενδιαφέρον των συναδέλφων του να ακούσουν πως έχουν τα πράγματα στην Κύπρο.

    Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον θα ήταν δυνατό να επιτευχθεί ένα ψήφισμα στο ολλανδικό κοινοβούλιο για το Κυπριακό, ο κ. Αποστόλου σημείωσε πως υπάρχουν διάφορα ψηφίσματα από την Ευρωπαϊκή Ενωση, στην οποία η Ολλανδία είναι μέλος, πως γίνεται διάλογος της ΕΕ με την Κύπρο και πως η Ολλανδία που προεδρεύει αυτή τη στιγμή της ΕΕ παίζει ένα σημαντικό ρόλο.

    Από την πλευρά του ο κ. Κυπριανού σε δηλώσεις του επεσήμανε πως παρά το γεγονός ότι ο κ. Αποστόλου επισκέπτεται για πρώτη φορά την Κύπρο διεπίστωσε ότι "ενδιαφέρεται πάρα πολύ για την Κύπρο και παρακολουθεί από πολύ κοντά τις εξελίξεις".

    "Τον ενημέρωσα για τη φάση που βρίσκεται το κυπριακό πρόβλημα, ανταλλάξαμε απόψεις για την ενίσχυση σχέσεων μεταξύ των δυο κοινοβουλίων και ευρύτερα μεταξύ των δυο χωρών και νομίζω η συνομιλία μας υπήρξε πολύ παραγωγική", τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [04] (Κ) Αντίδραση Τούρκων - δηλώσεις Ντε Βεργκάρα

    Λευκωσία,Κύπρος,05/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Οι δηλώσεις του Διοικητή της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο Ταξίαρχου Ντε Βεργκάρα στο ΚΥΠΕ, ότι η στρατιωτική λύση στην Κύπρο, υπονοώντας την τουρκική κατοχή, έχουν εξοργίσει τους Τούρκους.

    Η Τ/κ εφημερίδα "Μπιρλίκ" σε ανοικτή επιστολή προς τον Ταξίαρχο τον καλεί να "συνέλθει", του υπενθυμίζει ότι εδώ δεν είναι Αργεντινή ενώ χρησιμοποιεί και την παροιμία "Ηλθαν τα άγρια να διώξουν τα ήμερα".

    Καλεί επίσης τον Ντε Βεργκάρα να ζητήσει "συγγνώμη" από τους Τουρκοκύπριους και Τούρκους αρμοδίους για τις δηλώσεις του και προσθέτει: "Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σε αντίθετη περίπτωση θα τεθεί θέμα χαρακτηρισμού του Βεργκάρα ως ανεπιθύμητου προσώπου και τόσο στον ίδιο όσο και στους υπό τις διαταγές του άντρες δεν θα επιτραπεί η είσοδος στα κατεχόμενα".

    Η "Μπιρλίκ" γράφει ακόμη ότι ο Ταξίαρχος θα πρέπει να παυθεί από τα Ηνωμένα Εθνη ή να παραιτηθεί.

    Με τις δηλώσεις του Ταξίαρχου στο ΚΥΠΕ ασχολούνται και οι χθεσινές Τ/κ εφημερίδες.

    Η "Κίπρις" στεγάζει τις δηλώσεις του Ταξίαρχου Ντε Βεργκάρα κάτω από τον ολοσέλιδο τίτλο: "Ο Διοικητής της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ ομιλεί σαν Ελληνοκύπριος".

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΜΚ/ΓΠ)

    [05] (Κ) Εκπρόσωπος - Γιουροβίζιον

    Λευκωσία,Κύπρος,05/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, συνεγχάρη σήμερα τους συντελεστές του τραγουδιού "Μάνα μου", το οποίο εκπροσώπησε την Κύπρο στο διαγωνισμό τραγουδιού της Γιουροβίζιον, εξασφαλίζοντας την 5η θέση.

    "Με την ευκαιρία της διάκρισης της Κύπρου στο μουσικό διαγωνισμό της Γιουροβίζιον θα ήθελα να συγχαρώ θερμά όλους τους συντελεστές για τη μεγάλη αυτή επιτυχία," είπε ο κ. Χριστοφίδης.

    Πρόσθεσε ότι η τιμητική αυτή θέση "αποδεικνύει ότι εάν υπήρχαν αντίστοιχοι δείκτες μουσικής, όπως υπάρχουν οι δείκτες του Μάαστιχτ, θα τους είχαμε ήδη εκπληρώσει".

    Ανέφερε ότι οι συντελεστές αυτής της επιτυχίας "τονώνουν και τονίζουν την ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)
    (Μ.Α.)

    [06] (Κ) Χριστοφίδης - Γερμανός αντιπρόσωπος

    Λευκωσία,Κύπρος,05/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Κυβερητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, επανέλαβε σήμερα ότι η επίσκεψη του Γερμανού συντονιστή για το Κυπριακό, Ντέντλεφ Ράντσαου, είναι χρήσιμη, όμως απέφυγε να αναφερθεί στο περιεχόμενο της συνάντησής του με τον Πρόεδρο Κληρίδη, ενόψει της απογευματινής συνέντευξης Τύπου του Γερμανού αξιωματούχου.

    "Παραμένει μια χρήσιμη συνάντηση με ένα εκπρόσωπο μιας μεγάλης χώρας που ενδιαφέρεται για την Κύπρο και ο οποίος έδειξε ότι μελετά εις βάθος το θέμα," ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Χριστοφίδης.

    Κληθείς να σχολιάσει την ελπίδα και πεποίθηση που εξέφρασε ο κ. Ράντσαου ότι ο πολιτικός διάλογος με την Κύπρο θα επαναρχίσει σύντομα, ο Εκπρόσωπος απάντησε ότι "η θέση των 15 είναι δοσμένη και δεν άλλαξε", συμπληρώνοντας ότι ο ίδιος ο Γερμανός συντονιστής θα εξηγήσει τη θέση της χώρας του επί του θέματος.

    Υπενθυμίζεται ότι η Γερμανία ήταν μεταξύ των χωρών που προσπάθησαν να εμπλέξουν τους Τουρκοκύπριους στον πολιτικό διάλογο της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Κύπρο, θέση η οποία οδήγησε τελικά στην αναβολή του διαλόγου τον περασμένο Φεβρουάριο.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Ελληνοτουρκικα

    Λευκωσία,Κύπρος,05/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η κυπριακή κυβέρνηση, δια του Υπουργού Εξωτερικών Γιαννάκη Κασουλίδη, θα ενημερωθεί επίσημα για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, σε επίσκεψη του κ. Κασουλίδη στην Αθήνα.

    Κληθείς να εκτιμήσει τη διαφαινόμενη διαφοροποίηση της στάσης της Τουρκίας και σε ερώτηση πού οδηγεί, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης ανέφερε ότι ο ΥΠΕΞ, επανερχόμενος στην Κύπρο "θα περάσει από Αθήνα για ενημέρωση από την ελληνική κυβέρνηση για όλα όσα θα έχει μέχρι εκείνη τη στιγμή".

    Αφού σημείωσε ότι το θέμα αφορά δύο άλλες κυβερνήσεις, είπε ότι ο κ. Κασουλίδης, ο οποίος θα μεταβεί πρώτα στο Στρασβούργο, θα "ενημερωθεί επίσημα για τα αποτελέσματα των ελλαδοτουρκικών συνομιλιών".

    Ο Εκπρόσωπος σημείωσε ότι η ημερομηνία της επίσκεψης του κ. Κασουλίδης στην Αθήνα δεν έχει καθοριστεί αλλά θα πραγματοποιηθεί εντός των ημερών και κατά την επάνοδο του ΥΠΕΞ στην Κύπρο.

    Αναφορικά με είδηση που μετέδωσε προ μερικών ημερών το ΑΠΕ για πρόσκληση του Γ.Γ. του ΟΗΕ προς τον Πρόεδρο Κληρίδη για συνάντηση με το Ραούφ Ντενκτάς, ο κ. Χριστοφίδης επανέλαβε ότι σε σχετικές δηλώσεις έχουν προβεί τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσον και ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιάννος Κρανιδιώτης, και το θέμα θεωρείται λήξαν.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [08] (Κ) Κυπριανού - Μουράτοφ

    Λευκωσία,Κύπρος,05/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρέσβης της Ρωσίας στη Λευκωσία Γκεόρκι Μουράτοφ διέψευσε πληροφορίες που φέρουν τον εξαγωγικό οργανισμό της Ρωσίας Ροσβορουζένιε να έχει υπογράψει συμφωνία πώλησης πυραύλων S - 300 στην Τουρκία.

    Ο κ. Μουράτοφ προέβη σε σχετική δήλωση ύστερα από συνάντηση που είχε σήμερα με τον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού, κατά την οποία τον ενημέρωσε για τη συνάντηση των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Κυπριακό στη Νέα Υόρκη.

    Ο Ρώσος Πρέσβης κλήθηκε να σχολιάσει το γεγονός ότι το έγγραφο που κατέθεσε η χώρα του στην ουσία έχει απορριφθεί από τα υπόλοιπα μέλη του ΣΑ.

    Η Ρωσία, είπε ο κ. Μουράτοφ, πρότεινε αυτό το σχέδιο των βασικών αρχών και είναι θέμα των υπολοίπων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας που θα πρέπει να μελετήσουν.

    Από την πλευρά του ο κ. Κυπριανού εξέφρασε την εκτίμησή του για τη στάση που τήρησε η Ρωσία στη σύσκεψη.

    Ο κ. Κυπριανού απεδέχθηκε πρόσκληση του Προέδρου της Ρωσικής Δούμας, που του διαβίβασε ο Ρώσος Πρέσβης, να επισκεφθεί τη Μόσχα μέσα στον Ιούνιο.

    Η ακριβής ημερομηνία πραγματοποίησης της επίσκεψης δεν έχει καθοριστεί. Ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι στη Μόσχα θα μεταβεί κατά πάσαν πιθανότητα αντιπροσωπεία των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Χαρακτήρισε μάλιστα την επικείμενη επίσκεψη ως χρήσιμη συνέχεια στην προσπάθεια ενίσχυσης των δεσμών των κοινοβουλίων των δυο χωρών.

    (ΚΥΠΕ/ΣΔ/ΜΚ/ΓΠ)

    [09] Εκπρόσωπος - Ρώσοι βουλευτές - κατεχόμενα

    Λευκωσία,Κύπρος,05/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η κυπριακή κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει διαβεβαιώσεις από τον Πρέσβη της Ρωσίας στη Λευκωσία, Γκεόρκι Μουράτοφ, ότι "εάν διαπιστωθεί ότι πράγματι βουλευτής ή βουλευτές" επισκέπτονται τα κατεχόμενα "θα προβεί στις δέουσες ενέργειες για τα περαιτέρω από ρωσικής πλευράς".

    Αυτό προκύπτει από σημερινές δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Μανώλη Χριστοφίδη, ο οποίος κλήθηκε να σχολιάσει την επίσκεψη βουλευτών της Ρωσικής Δούμας στα κατεχόμενα.

    "Είναι κοινή η θέση ότι είναι μια ιδιωτική επίσκεψη, δεν έχει καμιά επισημότητα, δεν εκπροσωπούν κανένα, διότι είναι παράνομη σαν επίσκεψη", πρόσθεσε.

    Ο κ. Χριστροφίδης εξέφρασε "ικανοποίηση" με την "επίσημη, θετική συμπαράσταση της ρωσικής κυβέρνησης στην Κύπρο και στη νόμιμη κυβέρνησή της" και τόνισε ότι "αυτό είναι που μετρά".

    Ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι η ρωσική πρεσβεία στη Λευκωσία αμφισβητεί τις πληροφορίες ότι πρόκειται για οκταμελή ομάδα βουλευτών της Ρωσικής Δούμας και είπε ότι η πρεσβεία διερευνά το θέμα.

    Εξέφρασε δε τη συμφωνία της κυπριακής κυβέρνησης με τη ρωσική πρεσβεία ότι η επίσκεψη αυτή είναι "ιδιωτική επίσκεψη και ότι συνιστά παράνομη ενέργεια διότι δεν υπήρξε άφιξη είτε μέσω των νομίμων λιμανιών είτε μέσω των νομίμων αερολιμένων".

    Οπως αναφέρουν πληροφορίες, τα κατεχόμενα επισκέπτονται έξι βουλευτές της ρωσικής Δούμας, τουρκόφωνης προέλευσης, και δύο επιστήμονες.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [10] Επίσκεψη Κληρίδη στην Κίνα

    Λευκωσία,Κύπρος,05/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η επικείμενη επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη στην Κίνα ήταν το θέμα σημερινής συνάντησης του Προέδρου Κληρίδη με τον Πρέσβη της Κίνας Γιν Ζουοτζίν.

    Σε δηλώσεις του ο Κινέζος πρέσβης είπε ότι η επίσκεψη του κ. Κληρίδη στην Κίνα, θα πραγματοποιηθεί από τις 18 μέχρι τις 23 Μαίου, ύστερα από επίσημη πρόσκληση του Προέδρου της Κίνας, Ζιάνγκ Ζεμίν.

    Σε ερώτηση κατά πόσο ο Πρόεδρος Κληρίδης θα συζητήσει το Κυπριακό με τον Πρόεδρο της Κίνας, ο κ. Ζουοτζίν απάντησε ότι "ο Πρόεδρος Κληρίδης θα συναντηθεί με την πολιτική ηγεσία της Κίνας, για ανταλλαγή απόψεων, για τις διμερείς σχέσεις, για το Κυπριακό και για διεθνή θέματα."

    Επεσήμανε επίσης, ότι η επίσκεψη του Προέδρου Κληρίδη στην Κίνα θα ενδυναμώσει τις υφιστάμενες φιλικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και στην περαιτέρω ανάπτυξή τους.

    (ΚΥΠΕ/ΑΖΚ/ΓΠ)

    [11] Εκπρόσωπος - άσκηση Ισραήλ/Τουρκίας/ΗΠΑ

    Λευκωσία,Κύπρος,05/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, προέτρεψε σήμερα το Ισραήλ να ενημερώνει τη νόμιμη κυβέρνηση της Δημοκρατίας εάν πρόκειται να πραγματοποιήσει πτήσεις στον εναέριο χώρο της Κύπρου, στο πλαίσιο στρατιωτικής άκησης με την Τουρκία.

    Ανέφερε επίσης ότι τόσο το Ισραήλ όσο και οι ΗΠΑ έχουν την ηθική υποχρέωση να προβούν σε σχετικές παραστάσεις προς την Τουρκία, ώστε να μην παραβιάζεται ο εναέριος χώρος της Κύπρου, στο πλαίσιο κοινής άσκησής τους.

    Ταυτόχρονα, κάλεσε την Αγκυρα να σταματήσει τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Κύπρου, ως μέτρο καλής θέλησης μέσα στο πλαίσιο των προσπαθειών για δημιουργία καλού κλίματος που θα συντείνει στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού.

    "Αναμένουμε από φίλες χώρες, οι οποίες μέσα στα πλαίσια των δικών τους κυριαρχικών δικαιωμάτων επέλεξαν ότι θα κάνουν ασκήσεις με την Τουρκία ότι θα τηρούν όλα τα προαπαιτούμενα που επιβάλλουν διεθνείς νόμοι και συμφωνίες, " δήλωσε συγκεκριμένα ο κ. Χριστοφίδης.

    Ο Εκπρόσωπος της κυβέρνησης πρόσθεσε, ως παράδειγμα, ότι "αν πρόκειται να γίνουν στρατιωτικές ασκήσεις μέσα στο FIR Λευκωσίας αναμένουμε εύλογα ότι αυτές οι φίλες χώρες θα κοινοποιούν τα σχέδια ασκήσεων, θα δίνουν τις νενομισμένες ειδοποιήσεις και γνωστοποιήσεις προς τη Δημοκρατία της Κύπρου".

    Ο κ. Χριστοφίδης αναφερόταν στις πληροφορίες ότι Ισραήλ, ΗΠΑ και Τουρκία πρόκειται να πραγματοποιήσουν σύντομα στρατιωτική άσκηση, στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

    Σε ερώτηση εάν συμμερίζεται την άποψη του Υπουργού Αμυνας, Κώστα Ηλιάδη, ότι οι ασκήσεις Τουρκίας - Ισραήλ είναι προκλητικές, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απάντησε ότι "οι ασκήσεις είναι προκλητικές όταν λάβει κανείς υπόψη τον αριθμό και τη συχνότητα και όταν για τις ασκήσεις αυτές δεν υπάρχει γνωστοποίηση προς τις αρμόδιες αρχές της Δημοκρατίας".

    "Για παράδειγμα," συμπλήρωσε, "εάν η φίλη χώρα Ισραήλ, μέσα στο πλαίσιο των δικών της επιλογών, βάσει κυριαρχικών δικαιωμάτων, επέλεξε ότι θα κάμνει ασκήσεις στρατιωτικές με την Τουρκία, αναμένουμε από το Ισραήλ ότι θα γνωστοποιεί τα σχέδια αυτών των ασκήσεων στις αρμόδιες αρχές της Δημοκρατίας".

    Σημείωσε δε ότι η Τουρκία "επέλεξε τον προκλητικό τρόπο να μην γνωστοποιεί τίποτε", παραβιάζοντας τον εναέριο χώρο και το FIR της Κύπρου κατά παράβαση του νόμου και των διεθνών συμβάσεων.

    Ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε επίσης ότι οι ΗΠΑ και το Ισραήλ θα πρέπει να προβούν σε "σχετικές παραστάσεις" προς την Τουρκία για να μην παραβιάζεται ο εναέριος χώρος της Κύπρου και να ενημερώνονται οι αρχές της Δημοκρατίας, εάν πρόκειται να πραγματοποιήσουν άσκηση.

    Συγκεκριμένα, είπε ότι "εάν ένα μέλος που μετέχει στις ασκήσεις επιλέγει προκλητικά να μην γνωστοποιεί, οι άλλοι που συμπράττουν σε τέτοιες ασκήσεις πιστεύω ότι έχουν μια υποχρέωση ηθική ότι πρέπει να γνωστοποιήσουν σ' αυτό το μέρος ότι δεν μπορούν με αυτό τον τρόπο να διεξάγονται αυτές οι ασκήσεις, διαφορετικά μετέχουν οι ίδιοι σε ενθάρρυνσή του να παραβιάζει τα διεθνή δεδομένα και πρακτική".

    Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι "εάν το Ισραήλ θα κάμει ασκήσεις με την Τουρκία και η Τουρκία επιλέγει να μη γνωστοποιεί τα σχέδια (που αφορούν στο FIR της Κύπρου), όπως έχει διεθνή υποχρέωση, ή αν η Τουρκία σε κάποιο παρακλάδι της άσκησης θα παραβιάσει και τον εναέριο χώρο της Κύπρου" αυτό αποτελεί "τεράστια πρόκληση και αναμένουμε ότι αυτά θα οδηγήσουν και σε παραστάσεις από τη φίλη χώρα του Ισραήλ, προς την Τουρκία, και από τις ΗΠΑ προς την Τουρκία, εάν θα επαναληφθούν τέτοιες ασκήσεις με τέτοιον τρόπο".

    Σε ερώτηση εάν η κυβέρνηση εκτιμά ότι η στρατιωτική συμφωνία Ισραήλ - Τουρκίας επηρεάζει και την Κύπρο, ο κ. Χριστοφίδης απάντησε αρνητικά και είπε ότι "η διαβεβαίωση που έχουμε από τη φίλη χώρα του Ισραήλ είναι ότι η συμφωνία αυτή δεν επηρεάζει καθ' οιονδήποτε τρόπο τη δική μας φιλική σχέση". Τόνισε ότι οι σχέσεις Κύπρου - Ισραήλ εξακολουθούν να αναβαθμίζονται.

    Ο κ. Χριστοφίδης πρόσθεσε ότι "με τα σημερινά δοσμένα στοιχεία δεν επηρεαζόμαστε" και ανέφερε ότι "εάν υπάρξουν άλλες εξελίξεις, άλλες αναβαθμίσεις, είναι θέμα το οποίο απασχολεί το σύνολο των χωρών της γεωγραφικής μας γειτονιάς".

    Σημείωσε επίσης το δικαίωμα της κάθε χώρας να συνάπτει συμφωνίες και υπενθύμισε ότι το Ισραήλ έχει παρόμοιες στρατιωτικές συμφωνίες και με άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα.

    "Ταυτόχρονα, όμως, βλέποντας τις εξελίξεις με ασκήσεις που γίνοται στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, βλέπουμε ότι υπάρχουν θέματα τα οποία χρήζουν διόρθωσης, για παράδειγμα η γνωστοποίηση των σχεδίων πτήσεως μέσα στο FIR Λευκωσίας," πρόσθεσε.

    Σε ερώτηση εάν η κυβέρνηση έχει γνωστοποιήσει στο Ισραήλ και τις ΗΠΑ τη θέση της αυτή, ενόψει της αναμενόμενης άσκησης, απάντησε ότι "θα προβούμε σε ανάλογες ενέργειες".

    Αγκυρα - καλή θέληση

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε σήμερα επίσης ότι η κυπριακή κυβέρνηση κατάγγειλε και καταγγέλλει συνεχώς στον ΟΗΕ και άλλα κέντρα τις τουρκικές παραβιάσεις του εναέριου χώρου και του FIR Λευκωσίας, τις οποίες χαρακτήρισε "γνώριμες προκλήσεις της Τουρκίας με το προσωπείο, το χαρακτηριστικό, του Αττίλα".

    Ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση αναμένει από την Αγκυρα πως "επιτέλους πρέπει να σταματήσει αυτές τις παραβιάσεις, έστω και αυτή τη στιγμή, μέσα στις γενικές προσπάθειες για τη δημιουργία κλίματος καλής θέλησης, μέσα στα πλαίσια αναζήτησης λύσης του Κυπριακού".

    Διάψευση για τουρκική εικονική επίθεση

    Εξάλλου, ο κ. Χριστοφίδης διέψευσε πληροφορίες που μεταδόθηκαν ότι στις 15 Μαρτίου 1997, οι Τούρκοι, σε αεροπορική άσκησή τους σε συνεργασία με τρίτους έκαναν εικονική επίθεση ενάντια στο Αεροδρόμιο της Πάφου. "Αυτή η είδηση διαψεύδεται," τόνισε.

    Παράλληλα διέψευσε πληροφορία ότι στο σχεδιασμό αυτής της άσκησης πήρε μέρος και το Ισραήλ. "Και αυτό διαψεύδεται," συμπλήρωσε.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [12] Εκπρόσωπος - περιοδεία Κάβανο

    Λευκωσία,Κύπρος,05/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Τη θέση ότι η περιοχή αυτή δεν χρειάζεται χωροφύλακα και ότι έχει ήδη πληρώσει τίμημα για χάρη της Τουρκίας, εξέφρασε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης.

    Ο κ. Χριστοφίδης έκανε σχετική δήλωση κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα στον αθηναϊκό Τύπο ότι η επίσκεψη του Διευθυντή του Τμήματος Νοτιοευρωπαϊκών Υποθέσεων του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, Κέρι Κάβανο, στην περιοχή, σχετίζεται με προσπάθεια υποβάθμισης του αμυντικού χώρου του Αιγαίου, συμπεριλαμβανομένου του ενιαίου αμυντικού χώρου Ελλάδας - Κύπρου.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αυτό έρχεται σε αντίθεση με το τί θεωρεί η Αμερική ως σωστή στρατιωτική στρατηγική στην περιοχή και το ότι οι ΗΠΑ προτιμούν την ενδυνάμωση του άξονα Τουρκίας - Ισραήλ.

    "Η κάθε χώρα εξετάζει τα θέματα με κριτήριο και άξονα τα δικά της συμφέροντα," σημείωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, συμπληρώνοντας ότι "η Κύπρος και άλλες χώρες της περιοχής ενιστάμεθα στη θέση ότι η γεωγραφική αυτή περιοχή χρειάζεται χωροφύλακα".

    Τόνισε δε ότι "χάριν αυτού του ρόλου, του χωροφύλακα, για την Τουρκία, έχουμε πληρώσει ακριβό τίμημα αυτόν τον αιώνα όλοι οι λαοί της περιοχής, με τη γενοκτονία των Αρμενίων, των Ελλήνων και των Κούρδων".

    Ο Εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η θέση των "γνήσιων λαών της περιοχής", αφού, όπως είπε, η Τουρκία είναι "η νιοφερμένη χώρα στην περιοχή", είναι ότι "δεν δεχόμαστε αυτό το τίμημα να πληρώνεται συνέχεια χάριν της Τουρκίας".

    Σε ερώτηση ποιές χώρες εννοεί, ο Εκπρόσωπος έφερε ως παράδειγμα τη Συρία και το Λίβανο.

    Ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι μέχρι στιγμής η κυβέρνηση δεν έχει ενημερωθεί σχετικά με τις προσπάθειες του κ. Κάβανο, ο οποίος, είπε, "αναμένεται να έχει συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών".

    Συμπλήρωσε ότι ο κ. Κάβανο θα επισκεφθεί την Ελλάδα και την Τουρκία, αλλά ανέφερε ότι δεν υπάρχει ακόμη πληροφόρηση πού θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση με τον Κύπριο ΥΠΕΞ.

    Σημειώνεται ότι ο κ. Κασουλίδης επρόκειτο να συναντηθεί με τον κ. Κάβανο χθες στο Παρίσι, αλλά η συνάντηση αναβλήθηκε λόγω ακύρωσης της πτήσης του κ. Κάβανο από τις ΗΠΑ στη Γαλλία, ύστερα από τεχνικό κώλυμα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [13] Απονομή αναμνηστικών μεταλλίων - Κληρίδης

    Λευκωσία,Κύπρος,05/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    "Το ηρωϊκό πνεύμα του κυπριακού ελληνισμού, φορτισμένο από τις μνήμες και τα διαχρονικά οράματα της φυλής, ενσαρκώθηκε και εκφράστηκε εκρηκτικά, εκείνο το ανοιξιάτικο πρωινό της 1ης απριλίου 1955, μέσα από το υποβρύχιο ρίγος της ελληνικής παράδοσης".

    Αυτό είπε σε χαιρετισμό του ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Γεώργιος Χαζηνικολάου, κατά τη διάρκεια τιμητικής επίδοσης αναμνηστικών μεταλλίων του Συμβουλίου Ιστορικής Μνήμης Αγώνα ΕΟΚΑ 1955 - 59 (ΣΙΜΑΕ) στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, σε ειδική τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Πρόσθεσε ότι τα μετάλλια που έκδωσε το Συμβούλιο στην ιερή μνήμη των αγωνιστών, απονέμονται στον Πρόδερο Κληρίδη ως εκπροσώπου της κυπριακής πολιτείας, και ως ένδειξη τιμής σ'ολόκληρο τον αγωνιζόμενο κυπριακό ελληνισμό.

    Κατά τη διάρκεια ομιλίας του ο Πρόεδρος των Συνδέσμων Αγωνιστών Ανδρέας Μαϊμάρης, είπε ότι το μετάλλιο που απονεμήθηκε στον κ. Κληρίδη "είναι αφιερωμένο στους εννέα απαγχονισθέντες ήρωές μας και εκδόθηκε με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 40 χρόνων από τους απαγχονισμούς που έγιναν από τον τότε δυνάστη."

    Πρόσθεσε ότι "το μετάλλιο αυτό θα συμβάλει, ώστε η μνήμη τους να παραμένει αιώνια και να αποτελεί για τους νεότερους το κεντρί που διεγείρει την ψυχή, το νου, τη συνείδηση και την καρδιά για το χρέος προς τη δοκιμαζόμενη σήμερα πατρίδα."

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης εξέφρασε τη βαθιά του συγκίνηση, γιατί όπως είπε, είχε την τύχη να γνωρίσει περισσότερους από τους απαγχονισθέντες, και να περάσει μαζί τους "αξέχαστες στιγμές".

    "Δυσκολεύομαι να βρω λόγια να περιγράψω το θάρρος, την ψυχική τους δύναμη, την πίστη στο αγώνα και την ανάγκη για τη θυσία τους", είπε συγκινημένος ο Πρόεδρος, προσθέτοντας ότι όταν γραφτεί αντικειμενικά η ιστορία της Κύπρου αυτής της περιόδου, εξέχουσα θέση θα έχουν τα παλληκάρια που ανέβηκαν στην αγχόνη φωνάζοντας "ζήτω η ένωση με την μητέρα πατρίδα".

    Τέλος ο κ. Κληρίδης ανέφερε ότι ο κυπριακός λαός θα αντεπεξέλθει στα προβλήματά του, γιατί η θέλησή του έχει "χαλυβδωθεί στη πυρακτωμένη κάμινο μακρών εθνικών αγώνων" και "η αντοχή του έχει δοκιμαστεί στη μακραίωνη ιστορία του έθνους".

    Τόνισε επίσης ότι η φράση "την πατρίδα ουκ ελάττω παραδώσω", δεν είναι σύνθημα, "αλλά είναι απόφαση και επιταγή και βγαίνει από τους τάφους των ηρώων μας".

    (ΚΥΠΕ/ΑΖΚ/ΓΠ)

    [14] (Κ) Νέα κυπριακά χαρτονομίσματα

    Λευκωσία,Κύπρος,05/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Νέα χαρτονομίσματα ονομαστικής αξίας 1, 5 και 10 Λιρών κυκλοφορούν από αύριο Τρίτη, ενώ νέο χαρτονόμισμα 20 Λιρών θα κυκλοφορήσει περί το τέλος του 1997.

    Παρουσιάζοντας τα νέα χαρτονομίσματα σε σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Αυξέντης Αυξεντίου, ανέφερε πως "η έκδοση νέας σειράς χαρτονομισμάτων, κρίθηκε σκόπιμη για λόγους αποτελεσματικής αναβάθμισης των στοιχείων ασφάλειας" των χαρτονομισμάτων, καθόσον "θεωρείται σκόπιμο για σκοπούς ασφαλείας, η ίδια σειρά χαρτονομισμάτων να μην παραμένει σε κυκλοφορία πέραν των 15 χρόνων".

    Στα νέα χαρτονομίσματα, την εκτύπωση των οποίων έχουν αναλάβει οίκοι από τη Γαλλία και τη Βρεττανία, έχουν ενσωματωθεί αναβαθμισμένα στοιχεία ασφάλειας, προσαρμοσμένα στη σύγχρονη τεχνολογία και διαδικασίες ελέγχου και είναι εφάμιλλα των χαρτονομισμάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και άλλων προηγμένων χωρών.

    Για πρώτη φορά τα νέα χαρτονομίσματα φέρουν ανάγλυφη εκτύπωση του χάρτη της Κύπρου με ειδικό μελάνι που αλλάζει χρώμα, ανάλογα με τη γωνία από την οποία παρατηρείται το χαρτονόμισμα.

    Εχει ενσωματωθεί, επίσης για πρώτη φορά, ασημένια ταινία ασφάλειας που φέρει κατά μήκος της, τα αρχικά γράμματα της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, ΚΤΚ, η απομίμηση της οποίας είναι πολύ δύσκολη.

    Τα νέα χαρτονομίσματα που φέρουν παραστάσεις από την ιστορία και παράδοση, τη χλωρίδα και πανίδα και τη λαϊκή τέχνη της Κύπρου, έχουν διαστάσεις ελαφρά μικρότερες από ό,τι τα παρόντα.

    Να σημειωθεί ότι στη μια όψη του χαρτονομίσματος των 5 Λιρών, απεικονίζεται η εκκλησία της Περιστερώνας, ενώ στο βάθος εμφανίζεται μουσουλμανικό τέμενος. Ως γνωστό, στο χωριό αυτό υπάρχει και τέμενος. Ερωτηθείς δε ο κ. Αυξεντίου, κατά πόσο η εμφάνιση του τεμένους δίπλα από την εκκλησία, εμπεριέχει οποιοδήποτε πολιτικό μήνυμα, απάντησε πως πάντα χρηυσιμοποιείτο η τουρκική γλώσσα στα χαρτονομίσματα, "αφού είναι κι' αυτή μια από τις επίσημες γλώσσες της Κυπριακής Δημοκρατίας".

    Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο κ. Αυξεντίου επεσήμανε πως το γεγονός ότι τα χαρτονομίσματα εκτυπώνονται στο εξωτερικό, δεν συνεπάγεται οποιοδήποτε κίνδυνο παραχάραξης κ.α. νοουμένου ότι οι οίκοι που επιλέγονται, ελέγχονται και είναι οίκοι που εκτυπώνουν χαρτονομίσματα των χωρών τους, αλλά και άλλων χωρών.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, τα παλαιά χαρτονομίσματα θα αποσύρονται σταδιακά, ενώ θα δίνεται επαρκής χρόνος στους πολίτες, ώστε να ανταλλάσσουν τα ήδη υφιστάμενα, με τα καινούργια.

    Ο κ. Αυξεντίου ανέφερε πως τα κυπριακά χαρτονομίσματα ανταλλάσσονται σε όλες τις χώρες του κόσμου, εκτός από ορισμένες περιπτώσεις χωρών με μηδαμινές εμπορικές σχέσεις με την Κύπρο, όπου πιθανό κάποια τράπεζα να αρνηθεί την ανταλλαγή.

    Τα νέα χαρτονομίσματα, όπως και το υφιστάμενο των 20 Λιρών, θα φέρουν ειδικό διακριτικό στοιχείο, ώστε να μπορούν να διακρίνονται από τους τυφλούς.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Monday, 5 May 1997 - 12:09:08 UTC