Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-05-11

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΔΗΚΟ - Εκλογή Αντιπροέδρου
  • [02] Φεϊσέλ - Επιστροφή - Δηλώσεις
  • [03] ΔΗΚΟ - Λήξη συνεδρίου

  • [01] ΔΗΚΟ - Εκλογή Αντιπροέδρου

    Λεμεσός,Κύπρος,11/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ακυρώθηκαν οι εκλογές για την ανάδειξη της Κεντρικής Επιτροπής και του Εκτελεστικού Γραφείου του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ) ενώ ο Ντίνος Μιχαηλίδης εξελέγη Αντιπρόεδρος του κόμματος με διαφορά 115 ψήφων έναντι του Κύπρου Χρυσοστομίδη, ο οποίος υπέβαλε ένσταση.

    Υστερα από υποβολή ενστάσεων που αμφισβητούσαν το αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας, η Εφορευτική Επιτροπή αποφάσισε να μην διεξαχθεί η καταμέτρηση των ψήφων για την Κεντρική Επιτροπή και το Εκτελεστικό Γραφείο.

    Ο Υπουργός Εσωτερικών Ντίνος Μιχαηλίδης εξελέγη Αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ με 856 ψήφους, ποσοστό 53,6% έναντι του Κύπρου Χρυσοστομίδη, ο οποίος εξασφάλισε 741 ψήφους, ποσοστό 46,4%.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης υπέβαλε ένσταση κατά του αδιάβλητου της εκλογικής διαδικασίας, και κάλεσε το κόμμα να αποφασίσει κατά πόσο είναι δυνατό να ακυρώνονται εκλογές κατά το ήμιση.

    Η Εφορευτική Επιτροπή αποφάνθηκε ότι δεν υπήρχε οποιοδήποτε πρόβλημα αναφορικά με το αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας για τη ανάδειξη του Αντιπροέδρου.

    Με τη λήξη του συνεδρίου του ΔΗΚΟ στη Λεμεσό, η Εφορευτική Επιτροπή ανακοίνωσε ότι την Τρίτη θα ανακοινωθεί ο χώρος διεξαγωγής ψηφοφορίας για τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής και του Εκτελεστικού Γραφείου.

    Για την Κεντρική Επιτροπή υπέβαλαν υποψηφιότητα γύρω στα 240 άτομα για 86 θέσεις ενώ για το Εκτελεστικό Γραφείο υπάρχουν 33 υποψήφιοι για δέκα θέσεις.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [02] Φεϊσέλ - Επιστροφή - Δηλώσεις

    Λάρνακα,Κύπρος,11/05/1997 (ΚΥΠΕ) Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, θα αποφασίσει αν θα καλέσει απευθείας συνομιλίες μετά την ενημέρωση που θα έχει από το Βοηθό ΓΓ του ΟΗΕ υπεύθυνο για Πολιτικές Υποθέσεις, Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ, ο οποίος θα επισκεφθεί το τρίγωνο Λευκωσία - Αθήνα - Αγκυρα την επόμενη βδομάδα.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Γκουστάβ Φεϊσέλ, κατά την επιστροφή του από τη Νέα Υόρκη, όπου συμμετείχε σε συνάντηση των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ για το Κυπριακό.

    "Ο Σερ Κίραν φθάνει στην Κύπρο την Τετάρτη και θα συναντηθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή με τους δύο ηγέτες, και μετά θα μεταβεί στην Ελλάδα και την Τουρκία," ανακοίνωσε ο κ. Φεϊσέλ.

    Υπό το φως αυτών των εξελίξεων, "αναμένω ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ θα πάρει την τελική απόφασή του για τις απευθείας συνομιλίες μετά", είπε, προσθέτοντας ότι αν και δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τις απευθείας συνομιλίες, "αναμένω ότι κάτι πρέπει να γίνει όταν επιστρέψει ο Σερ Κίραν στη Νέα Υόρκη αργότερα αυτό το μήνα."

    Αναφερόμενος στη συνάντηση της Νέας Υόρκης, ο κ. Φεϊσέλ είπε ότι όλοι εξέφρασαν "την πλήρη υποστήριξή τους στις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ και στις απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο ηγετών μέχρι τα μέσα αυτού του χρόνου".

    "Περιττό να αναφέρω", σημείωσε, "ότι ο στόχος μας παραμένει η πραγματοποίηση των απευθείας συνομιλιών μέσα στους επόμενους δύο μήνες".

    Απαντώντας σχετική ερώτηση, ο κ. Φεϊσέλ είπε ότι το έγγραφο που κατέθεσε η Ρωσία στην συνάντηση της Νέας Υόρκης "λήφθηκε υπόψη από τα άλλα μόνιμα μέλη τα οποία υπογράμμισαν τη χρησιμότητά του."

    Κληθείς να κατονομάσει τα έγγραφα που θα υπάρχουν στο τραπέζι των συνομιλιών, ο κ. Φεϊσέλ αναφέρθηκε στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου του 1977 και 1979, τις Ιδέες Γκάλι και σε άλλα έγγραφα που έχουν συζητηθεί έκτοτε, που πιθανόν να είναι χρήσιμα.

    Σε ερώτηση αν η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης της 6ης Μαρτίου περιλαμβάνεται στον κατάλογο αυτών των εγγράφων, ο κ. Φεϊσέλ είπε ότι δεν θα ήταν χρήσιμο να γίνεται αναφορά σε "οριστικό κατάλογο".

    Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει ελαστικότητα στο θέμα αυτό. "Ο κάθενας," πρόσθεσε, "είναι ελεύθερος να αναφερθεί σε οτιδήποτε αισθάνεται ότι θα ήταν υποβοηθητικό. Αυτό είναι κάτι που θα συζητηθεί κατά τη διάρκεια των απευθείας διαπραγματεύσεων," ανέφερε.

    Αναφερόμενος στην επίσκεψη του ΓΓ του ΟΗΕ στη Μόσχα, ο κ. Φεϊσέλ παρατήρησε ότι δεν θα ήταν έκπληξη γι' αυτόν εάν το Κυπριακό ήταν ένα από τα θέματα που θα εγερθούν στη Μόσχα.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧ/ΜΜ/ΓΠ)

    [03] ΔΗΚΟ - Λήξη συνεδρίου

    Λεμεσός,Κύπρος,11/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Εκκληση για ομόνοια στο Δημοκρατικό Κόμμα και να εκλείψουν οι διαμάχες, απηύθυνε σήμερα ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Σπύρος Κυπριανού, κατά τη λήξη του έκτου Τακτικού Παγκύπριου Συνεδρίου του ΔΗΚΟ, που έγινε στη Λεμεσό.

    Σε ομιλία του, ο κ. Κυπριανού είπε ότι το συνέδριο απεδείχθη ότι είναι "συνέδριο νέας πορείας για το ΔΗΚΟ με νέους στόχους". Κάνω έκκληση, είπε, "να εκλείψει η διαμάχη οποιωνδήποτε και να προχωρήσουν μέσα σε συνθήκες συναντίληψης, ομόνοιας και συνεργασίας".

    Ο κ. Κυπριανού είπε ότι όλοι είναι κερδισμένοι και η ευθύνη του κόμματος είναι έναντι όλων εκείνων που ακολουθούν το κόμμα και απέναντι στα αιτήματα των οπαδών τους που είναι η ομόνοια, η ενότητα και η συνεργασία.

    Συνεχάρηκε τόσο τον Ντίνο Μιχαηλίδη για την εκλογή του στη θέση του Αντιπροέδρου, αλλά και τον Κύπρο Χρυσοστομίδη, ο οποίος δεν εκλέγηκε. "Και οι δύο δήλωσαν ότι θα σεβαστούν το αποτέλεσμα και ότι θα συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο κόμμα".

    Τόνισε ότι ο κ. Μιχαηλίδης είναι ευπρόσδεκτος ως αντιπρόεδρος, και ο κ. Χρυσοστομίδης είναι ευπρόσδεκτος ως στενός συνεργάτης, ο οποίος θα αξιοποιηθεί στο κόμμα.

    Ο κ. Κυπριανού είπε ότι είναι ώρα να τερματιστούν οι αντιπαλότητες πάνω σε προσωπική βάση. Ανέφερε επίσης ότι το συνέδριο μέχρι τη διεξαγωγή των εκλογών, είχε "τεράστια επιτυχία" γιατί είχαν ξεκαθαριστεί οι θέσεις και υπήρξε τεράστια απήχηση από τον κόσμο.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ότι ο ίδιος προσωπικά είχε πάρει θέση αναβολής όλων των εκλογών. Ωστόσο, είπε, η Εφορευτική Επιτροπή ήθελε να προχωρήσει, ενώ υπήρχε και συναίνεση των υποψηφίων για να προχωρήσει η Εφορευτική Επιτροπή.

    Αναφορικά με το θέμα της εκλογής των μελών της Κεντρικής Επιτροπής και του Εκτελεστικού Γραφείου, ο κ. Κυπριανού συμφώνησε ότι δεν έγιναν αυτά που έπρεπε να γίνουν όσον αφορά στην οργάνωση και χώρους διεξαγωγής των εκλογών, αλλά εξέφρασε την ελπίδα ότι θα διεξαχθούν στο μέλλον σε συνθήκες ηρεμίας.

    Παραδέχθηκε ότι υπήρξαν σφάλματα στη διαδικασία των εκλογών, τόσο από οργανωτικής πλευράς αλλά και ευθύνη των συνέδρων που, όπως είπε, βιάζονταν να ψηφίσουν. Ερμήνευσε τη στάση αυτή ως ζήλο και συναγωνισμό για εξασφάλιση θέσεων και προσφορά στο ΔΗΚΟ. Εγιναν λάθη, αλλά κανείς δεν αμφισβητεί ότι υπήρξε διαφάνεια. Δεν έχουν θέση οι υπαινιγμοί του κ. Χρυσοστομίδη, πρόσθεσε.

    Σε δήλωσή του μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για την θέση του αντιπροέδρου, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι διαπίστωσή του είναι ότι ο ίδιος "είναι ο ηθικός και γνήσιος νικητής των εκλογών". Υπήρξε, συνέχισε, "εκλογικό χάος" με αποτέλεσμα να χάσει. "Δεν ήταν απλώς οργανωτική ανικανότητα αλλά προσχεδιασμένη ανατροπή του εκλογικού αποτελέσματος και της δημοκρατίας." Ωστόσο, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι υπέβαλε επίσημη ένταση κατά του κύρους των εκλογών στο σύνολό τους, και εξέφρασε την άποψη ότι "το ΔΗΚΟ θα πρέπει επιτέλους να γίνει κόμμα και δημοκρατικό".

    Κατέληξε λέγοντας ότι θα είναι συναγωνιστής για το καλό του ΔΗΚΟ και σ'αυτούς που τον τίμησαν και σε αυτούς που δεν τον τίμησαν με την ψήφο τους.

    Από την πλευρά του, ο νεοεκλεγείς αντιπρόεδρος, κ. Μιχαηλίδης δήλωσε ότι "δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Ο νικητής είναι το ΔΗΚΟ από τη σημερινή αναμέτρηση".

    Ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι για τον ίδιο, δεν υπάρχουν από σήμερα εκείνοι που τον ψήφισαν ή δεν τον ψήφισαν. "Ολοι είναι φίλοι, συναγωνιστές, συνοδηπόροι για την πρόοδο και εκσυγχρονισμό του ΔΗΚΟ."

    Είπε επίσης ότι είχε ένσταση κατά τη διάρκεια διεξαγωγής της ψηφοφορίας, ειδικά για το θέμα του αντιπροέδρου, αλλά αυτή απορρίφθηκε από την Εφορευτική Επιτροπή. Απευθυνόμενος προς τον κ. Χρυσοστομίδη, είπε ότι θα επιθυμούσε να άκουγε την ένσταση πριν από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

    Ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι γίνεται κάποια προσπάθεια "διαστρέβλωσης" του αποτελέσματος αλλά έδωσε χέρι φιλίας προς τον κ. Χρυσοστομίδη τον οποίο κάλεσε στο έδρανο για να δώσουν τα χέρια για το καλό του ΔΗΚΟ και της Κύπρου.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης αποδέχθηκε την πρόσκληση του κ. Μιχαηλίδη, τονίζοντας ότι πιστεύει στη δημοκρατία και στο ΔΗΚΟ. Επεσήμανε ότι δεν θα πάψει να αγωνίζεται για τις σωστές διαδικασίες και τη δημοκρατία.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εφορευτικής Επιτροπής, την οποία ανέγνωσε ο Πρόεδρός της, Κυριάκος Χριστοφή, η επιτροπή αποδέχθηκε κάποιες ενστάσεις για την εκλογική διαδικασία της Κεντρικής Επιτροπής και του Εκτελεστικού Γραφείου. Αυτές στηρίχθηκαν, είπε, στ'ότι δεν τηρήθηκε η μυστικότητα της ψηφοφορίας και ότι έγινε επηρεασμός των ψηφοφόρων.

    Τόνισε ότι κατά τη διεξαγωγή των εκλογών για την Κ.Ε. και το Ε.Γ. υπήρξε συνωστισμός ψηφοφόρων και περιορισμένος χώρος με αποτέλεσμα οι ψηφοφόροι να χρησιμοποιήσουν χώρους οι οποίοι δεν ήταν οι ενδεδειγμένοι.

    Ανέφερε επίσης ότι το ογκώδες ψηφοδέλτιο, είχε ως αποτέλεσμα να δυσχεράνει την επιλογή υποψηφίων από τους ψηφοφόρους.

    Αναφορικά με τις ενστάσεις για τον αντιπρόεδρο, η Επιτροπή είπε ότι τις απέρριψε γιατί οι αντιπρόεδροι είχαν ήδη την ευκαιρία να αναπτύξουν τις θέσεις τους και στο ότι το ψηφοδέλτιο ήταν απλό. Επίσης οι υποψήφιοι συναίνεσαν στο να προχωρήσει η εκλογική διαδικασία.

    Στο τέλος του συνεδρίου, εγκρίθηκε πολιτική διακήρυξη, η οποία, όπως ανακοινώθηκε, θα δοθεί στη δημοσιότητα στις επόμενες ημέρες.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΑΧΡ/ΓΠ)
    KΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Sunday, 11 May 1997 - 18:46:41 UTC