Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-05-17

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΕΞ για δηλώσεις Πρέντεργκαστ

  • [01] ΥΠΕΞ για δηλώσεις Πρέντεργκαστ

    Λευκωσία,Κύπρος,17/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Την ανησυχία της πλευράς μας γιατί δεν παρατηρήθηκε μέχρι σήμερα αλλαγή στις θέσεις της τουρκικής πλευράς στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες και την ανάγκη καλής προετοιμασίας και εξεύρεσης κοινού εδάφους για τις απευθείας διαπραγματεύσεις, ανέπτυξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον Βοηθό ΓΓ του ΟΗΕ, Σερ Κέραν Πρέντεργκαστ.

    Αυτό δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους, ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιαννάκης Κασουλίδης, επαναλαμβάνοντας ότι την ευθύνη της απόφασης για σύγκληση απευθείας διαπραγματεύσεων έχει ο ΓΓ του ΟΗΕ και προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε στον αξιωματούχο του ΟΗΕ ότι η πλευρά μας δεν θα αρνηθεί μια τέτοια πρόσκληση.

    Σημείωσε, ωστόσο, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας "ανέπτυξε (στον Σερ Κέραν) τους λόγους για τους οποίους θα είναι σε βάρος της υπόθεσης της Κύπρου εάν οι συνομιλίες αποτύχουν".

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είπε ο ΥΠΕΞ, "ανέπτυξε τους λόγους γιατί αυτές οι συνομιλίες πρέπει να προετοιμαστούν καλά και να υπάρξει εξεύρεση κοινού εδάφους μεταξύ των δύο πλευρών, για να μπορέσουν να είναι παραγωγικές".

    Εξήγησε, επίσης, είπε ο κ. Κασουλίδης, τις ανησυχίες της πλευράς μας "διότι δεν παρατηρήθηκε μέχρι σήμερα στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες, όποιαδήποτε ελαστικότητα ή αλλαγή των θέσεων της τουρκικής πλευράς".

    Ερωτηθείς γιατί τα ΗΕ σπρώχνουν προς τις απευθείας συνομιλίες, εφόσον δεν έχει επιτευχθεί κοινό έδαφος, ο κ. Κασουλίδης απάντησε ότι ίσως "να νιώθουν ότι επειδή δεν υπάρχουν αποτελέσματα στις εκ του σύνεγγυς προσπάθειες θέλουν να δοκιμάσουν να πετύχουν αυτά τα αποτελέσματα στις απευθείας διαπραγματεύσεις".

    "Ισως", πρόσθεσε, "να θέλουν να επαληθεύσουν κάποιες θέσεις του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ότι θα τοποθετηθεί στις απευθείας διαπραγματεύσεις και θα είναι έτοιμος να διαπραγματευτεί μέσα σε πνεύμα, πάρε - δώσε".

    Ο κ. Κασουλίδης απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι ο Ραούφ Ντενκτάς δεν έχει αναφέρει πάνω σε ποιά θέματα θα κάνει υποχωρήσεις, αλλά έχει τοποθετηθεί γενικά.

    "Τα ΗΕ αυτή τη στιγμή, έχουν ξεκάθαρη εικόνα, για τη συμπεριφορά και την επικοδομητική στάση, αν υπάρχει, της κάθε πλευράς και πιστεύω πως η δική μας πλευρά απέδειξε και στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες την προθυμία της για επικοδομητική προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού", επεσήμανε ο Υπουργός Εξωτερικών.

    Αναφερόμενος στο πλαίσιο στο οποίο αναμένεται να διεξαχθούν οι απευθείας συνομιλίες, ο κ. Κασουλίδης τόνισε ότι, "λόγω των μέχρι σήμερα αποτελεσμάτων των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, θα είναι δύσκολο για τον ΓΓ του ΟΗΕ, να επιχειρήσει να θέσει πλαίσια, πέραν των όσων αναφέρει στην επιστολή που απέστειλε, προς τους δύο ηγέτες τον Ιανουάριο".

    Ερωτηθείς για τις επιπτώσεις σε περίπτωση αποτυχίας των απευθείας διαπραγματεύσεων, ο ΥΠΕΞ υπενθύμισε ότι όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί έχουν δηλώσει στο Εθνικό Συμβούλιο ότι οι επιπτώσεις άρνησής μας να προσέλθουμε σε απευθείας διαπραγματεύσεις αν κληθούμε από τον ΓΓ του ΟΗΕ θα είναι πολύ μεγάλες. "Ιδια ήταν και η θέση της ελληνικής κυβέρνησης", πρόσθεσε.

    "Αλλά επειδή βλέπουμε ότι οι επιπτώσεις θα είναι πολύ άσχημες σε περίπτωση κατάρρευσης των συνομιλιών, στηριζόμαστε σε αυτό που είπε ο κ. Πρέντεργκαστ. Οτι δηλαδή τα ΗΕ θα καταβάλουν το άπαν των δυνάμεών τους για να μην καταρρεύσουν", τόνισε.

    Αναφορικά με την προετοιμασία της δικής μας πλευράς για τις απευθείας συνομιλίες, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι είμαστε αρκετά προετοιμασμένοι, γνωρίζουμε τις θέσεις μας και την επιχειρηματολογία για υποστήριξή τους και δεν υπάερχει λόγος ανησυχίας.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο ΥΠΕΞ είπε ότι "θα είναι καταστροφικό να υπάρξει όποιαδήποτε εξέλιξη που να υπονοεί λύση τύπου Ντέϊτον".

    Σε ερώτηση αναφορικά με τη διάρκεια και την ημερήσια διάταξη των απευθείας διαπραγματεύσεων, ο ΥΠΕΞ είπε ότι "αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι θα μπούμε κατευθείαν στην ουσία του Κυπριακού, αλλά δεν γνωρίζουμε με ποιά σειρά θα επιλέξει να ξεκινήσει ο ΓΓ."

    Πρόσθεσε εξάλλου ότι, "ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι θα εξαρτηθεί από το τι θα γίνει στη πρώτη φάση ποιά θα είναι η θέση μας στις επόμενες φάσεις".

    Για τη διαδικασία του κοινού εδάφους, ο κ. Κασουλίδης επανέλαβε ότι θα περιμένουμε να δούμε τις εξελίξεις στην πρώτη φάση των συνομιλιών και μετά θα αποφασίσουμε.

    Αναφερόμενος στον τρόπο αντιμετώπισης από πλευράς κυβέρνησης, του ενδεχόμενου αποτυχίας των συνομιλιών, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι "τόσο αυτή η κυβέρνηση όσο και οι προηγούμενες, έχουν ζήσει καλές και λιγότερο καλές περιόδους. Εχουμε αντιμετωπίσει και χειρότερες καταστάσεις", είπε.

    Τέλος, ερωτηθείς σχετικά με την κριτική του ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρη Χριστόφια, ότι υπήρξαν μαξιμαλιστικές απαιτήσεις εξαρχής, ενώ θα έπρεπε να περιοριστούμε σε εκείνα τα στοιχεία, που υποχρέωναν τον Ραούφ Ντενκτάς να αποδεκτεί ορισμένες προϋποθέσεις βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, ο κ. Κασουλίδης τόνισε ότι η τουρκική πλευρά ουδέποτε δέχτηκε τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΧ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Saturday, 17 May 1997 - 17:46:40 UTC