Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-05-19

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [02] Ενημέρωση Ρουβά για μέτρα ασφαλείας - Δηλώσεις Ξένου
  • [03] Συναυλία - προσέλευση θεατών
  • [04] Λήδρα Πάλας - Συναυλία
  • [05] Αντικατοχική συναυλία (3)
  • [06] Αντικατοχική συναυλία - δακρυγόνα

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,19/05/1997 (ΚΥΠΕ) Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών          76.64 (-0.14)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   85.58 (-0.37)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     65.43 (-0.17)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 59.61 (+0.44)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  80.95 (+0.17)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                61.58 (+0.29)
        Εμπορικές Εταιρείες                     51.06 (+0.37)
        Αλλες Εταιρείες                         55.95 (-0.07)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛK 340280.187
    
    Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση. (ΚΥΠΕ/)

    [02] Ενημέρωση Ρουβά για μέτρα ασφαλείας - Δηλώσεις Ξένου

    Λευκωσία,Κύπρος,19/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Στο Αρχηγείο Αστυνομίας, όπου και ενημερώθηκε για τα μέτρα ασφάλειας που λαμβάνουν οι αρχές ασφαλείας αλλά και η ΟΥΝΦΙΚΥΠ, για την αποτροπή οποιωνδήποτε επεισοδείων κατά την αποψινή συναυλία, την οποία θα πραγματοποιήσει με τον Τούρκο συνάδελφο του Μπουράκ Κουτ, μετέβη μετά την άφιξη του στην Κύπρο, σήμερα το πρωί, ο Ελλαδίτης τραγουδιστής Σάκης Ρουβάς.

    Στη συνέχεια ο κ. Ρουβάς οδηγήθηκε υπό την προστασία αστυνομικών στο γήπεδο της Τσιετίν Καγιά, όπου θα πραγματοποιηθεί η αποψινή συναυλία, για να συμμετάσχει σε πρόβα με τον Κουτ.

    Στο μεταξύ, όπως δήλωσε οΕεκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Γλαύκος Ξένος "ο κ. Ρουβάς δεν έχει καμιά ανησυχία και είναι βέβαιος ότι έχουν ληφθεί όλα τα τα απαραίτητα μέτρα".

    Οπως ανέφερε ο κ. Ξένος τόσο ο κ. Ρουβάς όσο και η συνοδεία του πέρασαν το πρωί από το Αρχηγείο Ατυνομίας όπου ενημερώθηκαν από τον Αρχηγό της Αστυνομίας Πανίκο Χατζηλοίζου και τη λοιπή ηγεσία της Αστυνομία ως επίσης και από αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών για τις ρυθμίσεις που έχουν γίνει.

    Ερωτηθείς εξάλλου αν ο ίδιος είναι ικανοποιημένος από τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των μέτρων που έχουν ληφθεί από την αστυνομία ο κ. Ξένος ανέφερε πως ο υπεύθυνος επιχειρήσεων είναι απόλυτα ικανοποιημένος από τα μετρα που έχουν ληφθεί.

    Οσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα διασφαλιστεί ότι στον χώρο της συναυλίας θα περάσουν μόνο όσοι έχουν πάρει προσκλήσεις, ο κ. Ξένος είπε, ότι θα υπάρχει έλεγχος όλων των σημείων προσβάσεως προς τη συναυλία ενώ έχουν παρακληθεί οι προσερχόμενοι να φέρουν αναγνωριστικά έγγραφα όπως διαβατήρια ή ταυτότητες.

    "Επιπρόσθετα", πρόσθεσε ο κ. Ξένος, "θα εφαρμοστούν μέτρα ανάλογα με την κατάσταση, η οποία ήθελε προκύψει. Θα υπάρχει εν τω μεταξύ και έλεγχος στην άλλη εκδήλωση στην Πλατεία Ελευθερίας των μοτοσικλετιστών".

    Οπως επεσήμανε ο κ. Ξένος στην όλη επιχείρηση, η οποία τελεί υπό την επίβλεψη του Βοηθού Αρχηγού επιχειρήσεων έχουν εμπλακεί γύρω στους 470 αστυνομικούς ενώ στο Αρχηγείο Αστυνομίας θα λειτουργεί η αίθουσα κρίσεως.

    Εξάλλου κληθείς να σχολιάσει τα μέτρα που λήφθησαν από την ΟΥΝΦΙΚΥΠ ο κ. Ξένος ανέφερε πως δεν είναι στην αρμοδιότητά του να κρίνει τα μέτρα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Τόνισε, ωστόσο πως πιστεύει ότι "θα έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα".

    "Η κυπριακή αστυνομία" είπε εξάλλου ο κ. Ξένος, έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα για την επιβολή του νόμου και της τάξης στις ελεύθερες περιοχές. Ασφαλώς βρισκόμαστε σε στενή συνεννόηση με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ αλλά η ευθύνη μέχρι τον χώρο της Συναυλίας είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της κυπριακής Αστυνομίας".

    Ο κ. Ξένος ανέφερε τέλος πως η κυπριακή Αστυνομία δεν έχει ενημερωθεί για τα μέτρα ασφαλείας που έχουν λάβει οι κατοχικές αρχές.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΧ)

    [03] Συναυλία - προσέλευση θεατών

    Λευκωσία,Κύπρος,19/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ε/Κ και Τ/Κ άρχισαν να καταφθάνουν στο χώρο όπου θα πραγματοποιηθεί η επαναπροσεγγιστική συναυλία Σάκη Ρουβά και Μπουράκ Κουτ, παρά το Λήδρα Πάλας.

    Οσοι προσέρχονται περνούν από εξωνυχιστικό έλεγχο, αφού η Αστυνομία έχει στήσει οδοφράγματα και υπάρχει μόνο μία είσοδος κοντά στο χώρο των δικαστηρίων, όπου η Αστυνομία προβαίνει σε σωματικό έλεγχο των ατόμων που κατέχουν εισιτήρια.

    Παρακάτω, η Αστυνομία καταγράφει τα ονόματα όλων όσων περνούν και σφραγίζει τα εισιτήριά τους.

    Παντού υπάρχουν άνδρες της Αστυνομίας και της Μιχανοκίνητης Μονάδας Αμεσης Δράσης ενώ στην περιοχή υπάρχει ξεχωριστή μονάδα, προφανώς για ενισχύσεις.

    Πάνω από το γήπεδο όπου θα γίνει η συναυλία, στην κατεχόμενη περιοχή, υπάρχει μια σειρά κατοικημένων σπιτιών, από τα οποία άτομα παρακολουθούν με κυάλια, ενώ λεγόμενοι "αστυνομικοί" του ψευδοκράτους περιπολούν στην περιοχή.

    Στο σημείο αυτό δεν υπάρχουν άνδρες της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ, αφού η περιοχή βρίσκεται στα κατεχόμενα, δηλαδή έξω από τη δικαιοδοσία τους.

    Στο γήπεδο έχουν καταφθάσει πολλά τηλεοπτικά συνεργεία και δημοσιογράφοι από τα κατεχόμενα, τις ελεύθερες περιοχές, καθώς και ξένα τηλεοπτικά συνεργεία και ανταποκριτές.

    Στο γήπεδο δεν υπάρχουν διαχωριστικά κιγκλιδώματα και Ε/Κ και Τ/Κ θα βρίσκονται σε ένα ενιαίο χώρο.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [04] Λήδρα Πάλας - Συναυλία

    Λευκωσία,Κύπρος,19/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Μέλη της τουρκικής τρομοκρατικής οργάνωσης "Γκρίζοι Λύκοι" εμποδίζουν τους Τ/Κ από του να προσέλθουν στο χώρο της συναυλίας των Σάκη Ρουβά και Μπουράκ Κουτ. Σύμφωνα με πληροφορίες εμπόδισαν και κτύπησαν το αυτοκίνητο του Τούρκου τραγουδιστή.

    Στο μεταξύ η προσέλευση του κόσμου όλων των ηλικιών και από τις δύο πλευρές συνεχίζεται και διάφορα άτομα χαρίζουν λουλούδια στους παρευρισκόμενους.

    Αρχισαν να φθάνουν, επίσης, επίσημοι, όπως ο Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο Γκούσταβ Φεϊσέλ, πολιτικές προσωπικότητες και από τις δύο πλευρές καθώς και ξένοι διπλωμάτες όπως ο Βρετανός Υπατος Αρμοστής Ντέιβιντ Μάντεν.

    Στο μεταξύ, Ε/Κ και Τ/Κ μεγαλύτερης ηλικίας, παλαιότερα φίλοι, συναντώνται στο γήπεδο όπου αναμένεται να αρχίσει σε λίγο η συναυλία.

    Μία Τ/Κ γυναίκα ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι παρόλο που ο Μπουράκ Κουτ δεν είναι πολύ δημοφιλής στα κατεχόμενα, οι περισσότεροι νεαροί ήρθαν στη συναυλία για να γνωρίσουν Ε/Κ.

    Από αυτά που έχουν αναφέρει Τ/Κ που βρίσκονται στο χώρο, η μεγάλη πλειοψηφία των Τ/Κ είναι υπέρ της συναυλίας και τους άρεσε πάρα πολύ η όλη ιδέα για πραγματοποίησή της.

    Οι μόνοι που τάσσονται εναντίον της συναυλίας, ανέφεραν Τ/Κ, είναι οι "Γκρίζοι Λύκοι", οι οποίοι προέρχονται από την Τουρκία και αποκαλούν τους εαυτούς τους εθνικιστές. "Αυτός είναι αρρωστημένος εθνικισμός, δεν είναι αγάπη προς την πατρίδα", ανέφερε συγεκριμένα Τ/Κ.

    Στο χώρο της συναυλίας βρίσκονται μέσα μαζικής ενημέρωσης από τις ελεύθερες περιοχές, τα κατεχόμενα, την Ελλάδα, την Τουρκία και από άλλες χώρες. Η τουρκική κρατική τηλεόραση TRT 1 θα μεταδίδει άμεσα τη συναυλία στην Τουρκία.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [05] (Κ) Αντικατοχική συναυλία (3)

    Λευκωσία,Κύπρος,19/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Εκπρόσωποι οργανώσεων που λαμβάνουν μέρος στην αντικατοχική συναυλία που πραγματοποιείται στην Πλατεία Ελευθερίας, κάλεσαν τον Ελληνα τραγουδιστή Σάκη Ρουβά να πραγματοποιήσει συναυλία στο Κουρδιστάν ή έξω από το σπίτι της Τουρκάλας ΥΠΕΞ, Τανσού Τσιλέρ.

    Σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση, εκπρόσωπος των μοτοσικλετιστών Ελλάδας χαρακτήρισε την αποψινή συναυλία Σάκη Ρουβά και Μπουράκ Κουτ ως "προσβολή" στη μνήμη των δολοφονηθέντων από τους Τούρκους το περασμένο καλοκαίρι, Ε/Κ Τάσου Ισαάκ, Σολωμού Σολωμού και Πέτρου Κακουλλή.

    Ακόμη, υπέδειξε ότι αποτελεί και προσβολή κατά της γενοκτονίας των Αρμενίων και Ποντίων από τους Τούρκους. Παρατήρησε ότι η συναυλία γίνεται ενώ τα τουρκικά στρατεύματα σφάζουν αυτή την εποχή τους Κούρδους στο Κουρδιστάν.

    Κύριος ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Αντικατοχικού Κινήματος, Αρης Χατζηπαναγιώτου, ο οποίος καταδίκασε τη δικοινοτική συναυλία και τάχθηκε εναντίον τέτοιων επαναπροσεγγιστικών εκδηλώσεων.

    Τόνισε ότι δεν είναι εναντίον των Τ/Κ, οι οποίοι είναι οι ίδιοι θύματα των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων, αλλά όπως είπε ζητούμε αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων.

    Στην εκδήλωση διαβάστηκε μήνυμα από τους νέους Βορειοηπειρώτες. Χαιρετισμό απηύθυνε κι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Μοτοσικλέτας, Γεώργιος Χατζηκώστας, ο οποίος κάλεσε τους μοτοσικλετιστές να μην πάνε προς την περιοχή όπου θα διεξαχθεί η δικοινοτική συναυλία, ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα.

    Στο μεταξύ, συμμετέχοντες στην εκδήλωση στην Πλατεία Ελευθερίας πορεύθηκαν προς την αποκλεισμένη από την Αστυνομία περιοχή του αρχαιολογικού Μουσείου. Αφού μαζεύτηκαν έξω από το Μουσείο απαιτούσαν όπως τους επιτραπεί να προχωρήσουν προς το χώρο όπου αρχίζει σε λίγο η δικοινοτική συναυλία Ρουβά - Κουτ, για να διαδηλώσουν εκεί την αντίθεσή τους σ' αυτή.

    Σημειώθηκαν μικροσυμπλοκές με άνδρες της ΜΜΑΔ που έφεραν αντιδιαδηλωτική εξάρτηση, ενώ υπάρχουν πληροφορίες για μικροτραυματισμούς κι από τις δύο πλευρές. (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΑ/ΑΠ/ΓΠ)

    [06] Αντικατοχική συναυλία - δακρυγόνα

    Λευκωσία,Κύπρος,19/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Με δακρυγόνα αέρια απάντησε η Αστυνομία στον πετροπόλεμο ομάδας διαδηλωτών κατά της δικοινοτικής συναυλίας των Ρουβά - Κουτ η οποία άρχισε πριν από λίγο με σχετική καθυστέρηση.

    Η Μηχανοκίνητη Μονάδα Αμεσης Δράσης (ΜΜΑΔ) της Αστυνομίας χρησιμοποίησε πριν από λίγο δρακρυγόνα αέρια για να διαλύσει διαδηλωτές οι οποίοι έριχναν πέτρες και ζητούσαν να προχωρήσουν προς το χώρο όπου διεξάγεται η συναυλία του Ελληνα και του Τούρκου καλλιτέχνη.

    Το επεισόδιο σημειώθηκε κοντά στην πλατεία Σολωμού και όπως φαίνεται η Αστυνομία είναι αποφασισμένη να μην επιτρέψει σε κανένα να περάσει από το κλοιό της και να πάει προς το Λήδρα Πάλας.

    Στο μεταξύ ο πετροπόλεμος έχει τώρα μετατοπισθεί έξω από το Αμερικανικό Κέντρο στην οδό Ομήρου, με ρίξη και πάλιν δακρυγόνων.

    Μπροστά από τους διαδηλωτές βρίσκονται αστυνομικοί και πίσω από αυτούς άνδρες της ΜΜΑΔ με αντιδιαδηλωτική εξάρτηση.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΑΠ/ΓΠ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Monday, 19 May 1997 - 20:46:41 UTC