Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-06-02

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ε/Κ και Τ/Κ δημοσιογράφοι
  • [02] 22η Διεθνής Εκθεση Κύπρου
  • [03] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [04] Δηλώσεις Λυσσαρίδη
  • [05] Ταξιδιωτική κίνηση

  • [01] Ε/Κ και Τ/Κ δημοσιογράφοι

    Λευκωσία,Κύπρος,02/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι δημοσιογράφοι αντάλλαξαν σήμερα απόψεις για την κατάσταση στην Κύπρο και διάφορα επαγγελματικά θέματα, κατά τη διάρκεια συνάντησης αντιπροσωπειών τους στο Αρχηγείο της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ).

    Οι αντιπροσωπείες της Ενωσης Συντακτών Κύπρου (ΕΣΚ) και της Ενωσης Τ/Κ Δημοσιογράφων συμφώνησαν ότι η συνάντηση ήταν χρήσιμη και ότι πρέπει να συνεχιστούν οι επαφές, όπως αναφέρει κοινό ανακοινωθέν.

    Αναφέρει επίσης ότι για το σκοπό αυτό η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία της ΕΣΚ και μια περαιτέρω στα γραφεία της Ενωσης Τ/Κ Δημοσιογράφων, στα κατεχόμενα.

    Στην έναρξη της συνάντησης παρέστησαν ο Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο Γκούσταβ Φεϊσέλ και ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Βαλτεμάρ Ροκοζέφσκι, οι οποίοι χαιρέτισαν τις επαφές και διαβεβαίωσαν ότι θα παράσχουν κάθε βοήθεια.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [02] (Κ) 22η Διεθνής Εκθεση Κύπρου

    Λευκωσία,Κύπρος,02/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Εξαιρετικά επιτυχής, ιδιαίτερα σε ότι αφορά το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε από τους επισκέπτες και τις εμπορικές πράξεις που έχουν πραγματοποιηθεί, θεωρείται η 22η Διεθνής Εκθεση Κύπρου, η οποία έκλεισε χθες τις πύλες της.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αρχής Κρατικών Εκθέσεων, έχουν γίνει συμφωνίες ή άρχισαν διαπραγματεύσεις για εξαγωγές στη Σαουδική Αραβία, Ομάν, Λίβανο, Αγγλία, Ουκρανία, Ελβετία, Ελλάδα και Ρωσία για διάφορα προϊόντα, όπως έπιπλα, πλαστικά, οικοδομικά υλικά και ηλιακοί θερμοσίφωνες.

    Πραγματοποιήθηκαν, επίσης, διερευνητικές επαφές Κυπρίων και ξένων επιχειρηματιών με στόχο κοινοπρακτικές συνεργασίες.

    Την Εκθεση επισκέφθηκαν 140 χιλιάδες άτομα και σύμφωνα με στοιχεία των διευθυντών των ξέων κρατικών περιπτέρων, τόσο από εισαγωγείς όσο και από το ευρύ καταναλωτικό κοινό εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για βιομηχανικό εξοπλισμό, δερμάτινα είδη, κρύσταλλα, είδη πορσελάνης, τρόφιμα και ποτά, προϊόντα παραδοσιακής χειροτεχνίας και άλλα.

    Οπως αναφέρει η ανακοίνωση, η μεγάλη πλειοψηφία τόσο των Κυπρίων όσο και των ξένων εκθετών εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τα θετικά αποτελέσματα της φετινής διοργάνωσης.

    Παράλληλα, προσθέτει ότι οι Κύπριοι εκθέτες αποδεικνύονται αποτελεσματικοί στην προσπάθεια να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της αγοράς και να ανταγωνιστούν παρόμοια εισαγόμενα είδη.

    Η 23η Διεθνής Εκθεση Κύπρου θα πραγματοποιηθεί από τις 21 μέχρι τις 31 Μαϊου 1998 και ήδη μεγάλος αριθμός εκθετών έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για συμμετοχή.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [03] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,02/06/1997 (ΚΥΠΕ) Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           74.76 (-0.16)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   83.08 (-0.31)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     62.78 (+0.64)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 58.09 (+0.29)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  79.10 (-0.45)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                62.43 (+0.18)
        Εμπορικές Εταιρείες                     50.42 (+1.14)
        Αλλες Εταιρείες                         55.37 (-0.25)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛK 581781.197
    
    Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΜA)

    [04] (K) Δηλώσεις Λυσσαρίδη

    Λάρνακα,Κύπρος,02/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Απαισιοδοξία για την έκβαση των απευθείας συνομιλιών της Νέας Υόρκης, εξέφρασε και πάλι σήμερα ο Πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης. Παράλληλα, είπε ότι το θέμα των προεδρικών εκλογών έκλεισε για το κόμμα του.

    Μιλώντας κατά την επιστροφή του στην Κύπρο, από την Πάτρα, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ότι το κόμμα του είχε στηρίξει την απόφαση των Αθηνών, ότι δεν θα έπρεπε να πραγματοποιηθούν απευθείας συνομιλίες εκτός αν ικανοποιούνταν ορισμένες προϋποθέσεις.

    "Δυστυχώς, από σφάλματα και κακούς χειρισμούς από δικής μας πλευράς, φθάσαμε στο σημείο ο Γ.Γ. να καλέσει αυτές τις συνομιλίες και υπό αυτές τις προϋποθέσεις δεν υπάρχει καμία πλευρά που να μπορέσει να συμβουλεύσει τον Πρόεδρο σ' αυτό το στάδιο να αρνηθεί συμμετοχή," είπε.

    Οι ενδείξεις, πρόσθεσε ο κ. Λυσσαρίδης, "είναι εντελώς αρνητικές" και έκανε αναφορά στις σκληρές δηλώσεις της τουρκικής πλευράς και στις δηλώσεις Ντενκτάς για το θέμα της κυριαρχίας.

    "Φθάσαμε στο αντίθετο σημείο, αντί να λέμε εμείς ότι δεν θα παρακαθήσουμε στις συνομιλίες αν δεν γίνει εκ των προτέρων αποδεκτή η μία και μόνη κυριαρχία και αν δεν υπάρξει σύγκλιση σε ορισμένα σημεία του κυπριακού προβλήματος, ο Ντενκτάς να λέει ότι το θέμα των δύο κυριαρχιών δεν είναι προς συζήτηση," είπε ο κ. Λυσσαρίδης.

    "Δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος για το αποτέλεσμα αυτό των συνομιλιών, και είμαι ανήσυχος," πρόσθεσε και διερωτήθηκε γιατί ο Γ.Γ. να επιμένει σε συνομιλίες όταν από τις ενδείξεις, όπως είπε, είναι σαφές ότι δεν πρόκειται να υπάρξει λύση, ούτε καν πρόοδος στο Κυπριακό.

    Διερωτήθηκε επίσης μήπως η δική μας πλευρά έχει δώσει ενδείξεις ότι είναι έτοιμη να προβεί σε νέες υποχωρήσεις δήθεν ως χειρονομία καλής θέλησης.

    Προεδρολογία

    Αναφορικά με τις διαβουλεύσεις για τις προεδρικές εκλογές, ο κ. Λυσσαρίδης επανέλαβε ότι οι θέσεις του κόμματος είναι γνωστές, και συγκεκριμένα ότι θα πρέπει να υπάρξει σύγκλιση πάνω σε προγραμματικές κυβερνητικές θέσεις, με πρώτο το εθνικό θέμα, καθώς επίσης και επί του συνόλου του κυβερνητικού έργου.

    Το δεύτερο, συνέχισε, είναι οι υποψηφιότητες μέσα στις προδιαγραφές που απο κοινού θα αποφασιστούν.

    Ο Πρόεδος της ΕΔΕΚ υπενθύμισε ότι είχε υποβληθεί η δική του υποψηφιότητα, η οποία, όπως είπε, στην αρχή είχε απορριφθεί αλλά στη συνέχεια εκφράστηκαν επιφυλάξεις. Η ΕΔΕΚ, συνέχισε, για να δώσει ένα διέξοδο, έκανε και δεύτερη πρόταση που έχει απορριφθεί.

    "Επομένως, δεν έχουμε τίποτα άλλο να πούμε. Το θέμα θα μεταφερθεί στα συλλογικά όργανα του κόμματος για να αποφασίσουν την περαιτέρω πορεία," είπε. Ο κ. Λυσσαρίδης κατέληξε λέγοντας ότι "πρέπει να δώσουμε στο λαό μια εναλλακτική πρόταση εξουσίας, η οποία σημαίνει άλλο ήθος, άλλο πρόγραμμα και άλλες διασφαλίσεις ότι αυτό το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί."

    Στην Πάτρα, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ παρέστη σε τριήμερο εκδηλώσεων προς τιμή του, στο πλαίσιο των οποίων άνοιξε έκθεση ζωγραφικής με τα έργα του και προβλήθηκε ταινία για τη δράση του.

    Ο κ. Λυσσαρίδης εξέφρασε κατά την επιστροφή του συγκίνηση και ευγνωμοσύνη για την τιμή η οποία του έγινε.

    Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή για ακόμη μια βδομάδα και έγινε εισήγηση να μεταφερθεί στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Επίσης υπάρχει άλλη εισήγηση η έκθεση να μεταφερθεί στην Κύπρο με τη μορφή της έκθεσης που έγινε στην Πάτρα.

    (ΚΥΠΕ/ΤΑ/ΑΧΡ/ΜΑ)

    [05] Ταξιδιωτική κίνηση

    Λευκωσία,Κύπρος,02/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Μείωση σημείωσαν τον Απρίλιο οι αφίξεις και οι αναχωρήσεις ταξιδιωτών, συμπεριλαμβανομένων των εκδρομέων, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 1996.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Τμήμα Στατιστικής και Ερευνών, η μείωση στις αφίξεις είναι της τάξης του 7,9%, φθάνοντας τις 211.480, ενώ στις αναχωρήσεις, είναι της τάξης του 4,5% φθάνοντας τις 208.725.

    Η πλειοψηφία των ταξιδιωτών που ήρθαν τον Απρίλιο, ποσοστό 83,6%, εξαιρουμένων των εκδρομέων, ήταν από Ευρωπαικές χώρες, από το οποίο 68,7% από τις χώρες - μέλη της Ευρωπαικής Ενωσης.

    Κυριότερες χώρες προέλευσης είναι η Βρετανία (30,2%), η Ελλάδα (12,9%), η Γερμανία (9,4%), το Ισραήλ (8,4%), η Ελβετία (4,9%), η Ρωσία (4,8%), η Αίγυπτος (3,6%), η Σουηδία (3,3%), η Δανία (2,4%), και η Γαλλία (2,3%).

    Ο αριθμός των εκδρομέων που συμμετείχαν σε κρουαζιέρες ή ήταν διερχόμενοι από τα λιμάνια, έφθασε τον περασμένο Απρίλιο τους 8,012, σε σύγκριση με 10,476 τον Απρίλιο του 1996.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΜΑ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Monday, 2 June 1997 - 20:46:41 UTC