Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-06-04

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκπρόσωπος - Μπερνς
  • [02] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [03] Δίκη - AIDS
  • [04] Διάταγμα κράτησης - Λιβάνιος
  • [05] Διορισμός Χόλμπρουκ
  • [06] Γενική Συνέλευση - Παγκόσμια Ενωση Εφημερίδων
  • [07] Συναντήσεις ΥΠΕΞ - Κουκ - Χάνεϊ
  • [08] Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Ακάμας
  • [09] Διορισμός Χόλμπρουκ

  • [01] Εκπρόσωπος - Μπερνς

    Λευκωσία,Κύπρος,04/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η κυπριακή κυβέρνηση θα θέσει στη διάθεση των ΗΠΑ όλα τα στοιχεία που κατέχει για τις παραβιάσεις του εναερίου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης.

    "Τα στοιχεία αυτά στοιχειοθετούν και αποδεικνύουν πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας την ορθότητα της κατηγορίας της και αναμένει ότι θα μελετηθούν προσεκτικά και θα καταλογιστούν τα δέοντα," είπε ο Εκπρόσωπος, μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.

    Η διαδικασία διαβίβασης των στοιχείων αυτών έχει ήδη αρχίσει μέσω της διπλωματικής οδού, πρόσθεσε ο Εκπρόσωπος, ο οποίος σχολίαζε τη χθεσινή τοποθέτηση του Εκροσώπου του αμερικανικού ΥΠΕΞ Νίκολας Μπερνς, ο οποίος απέφυγε να πάρει θέση επί των καταγγελιών της κυπριακής κυβέρνησης σχετικά με τις παραβιάσεις του κυπριακού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά.

    Σε ερώτηση αν οι ΗΠΑ αναμένεται να τηρήσουν παρόμοια στάση ίσων αποστάσεων και στις επικείμενες συνομιλίες, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι οι "Αμερικανοί τηρούν στάση ίσων αποστάσεων στη συγκεκριμένη αυτή περίπτωση", σημειώνοντας ότι "η συμβολή τους και η παρουσία τους στις συνομιλίες αναμένεται ότι θα είναι δυναμική ως έχουν ήδη δηλώσει και αναμένουμε ότι ο δυναμισμός της παρέμβασής τους θα στοχεύει στην πρόοδο για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό."

    Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση εκτιμά ότι η πολιτική των ίσων αποστάσεων που τήρησαν οι ΗΠΑ είναι αποτέλεσμα της έλλειψης στοιχείων ή πολιτικής απόφασης, ο Εκπρόσωπος είπε ότι η στάση των ΗΠΑ "θα περιοριστεί στη συγκεκριμένη περίπτωση και βάσει των στοιχείων που είχε ο κ. Μπερνς."

    "Δεν μπορεί να μεταφερθεί αυτή η στιγμιαία θέση στο σύνολο των σχέσεων (Κύπρου - ΗΠΑ) και ιδιαίτερα στις απευθείας συνομιλίες για τις οποίες η διαβεβαίωση των ΗΠΑ είναι για δυναμική παρέμβαση", πρόσθεσε.

    Αναφερόμενος στα στοιχεία που έχει η κυβέρνηση, ο Εκπρόσωπος είπε ότι "θα δείξουν με κάθε λεπτομέρεια την πτήση και τη γραμμή που ακολουθήθηκε", σημειώνοντας ότι οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Δημοκρατίας από τουρκικά μαχητικά είναι τακτικές και η κυβέρνηση τις καταγγέλλει και στις φίλες χώρες και στα ΗΕ.

    Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση συμφωνεί με την άποψη του κ. Μπερνς ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν τη δυνατότητα να ελέγξουν τις εν λόγω παραβιάσεις, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απάντησε "όταν το θέλουν οι ΗΠΑ μπορούν αλλά πιστώνω τον κ. Μπερνς ότι κατά τη συγκεκριμένη στιγμή που ρωτήθηκε, δεν μπορούσε να έχει υπόψη του τα στοιχεία αυτά που χρειάζονταν για την απάντηση."

    "Οι δυνατότητες της υπερδύναμης είναι απεριόριστες," πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι τα στοιχεία που θα δώσει η κυβέρνηση στις ΗΠΑ θα μπορούν να τα ελέγξουν.

    Αναφερόμενος σε πληροφορίες για παραβίαση του εναέριου χώρου και από ισραηλινά αεροσκάφη, ο Εκπρόσωπος εξήγησε ότι "η ισραηλινή κυβέρνηση έχει ζητήσει και έχει πάρει άδεια για πτήσεις τριών αεροσκαφών για τις 3,4, και 5 Ιουνίου."

    Αναφορικά με τη χθεσινή περίπτωση, ο Εκπρόσωπος εξήγησε ότι το ισραηλινό αεροσκάφος, που είχε εξασφαλίσει άδεια, ακολουθείτο από σμήνος μαχητικών αεροσκαφών, για τα οποία δεν υπήρξε ενημέρωση. Ομως ο πιλότος του πρώτου αεροσκάφους, είπε ο Εκπρόσωπος, επιβεβαίωσε ότι τον ακολουθούν μαχητικά αεροσκάφη και "έστω και εκείνη τη στιγμή εξασφαλίσθη η ασφάλεια που επιδιώκεται για όλες τις πτήσεις."

    "Παράκλησή μας είναι ότι τα συμπεφωνημένα πρέπει να τηρούνται και να προαναγγέλεται (το σχέδιο πτήσης), ενώ ιδιαίτερα για τα μαχητικά αεροσκάφη δικαιούνται να μας το ανακοινώνουν και τη στιγμή που πλησιάζουν το FIR Λευκωσίας, όπως προνοεί η σχετική συμφωνία που έχουμε με το Ισραήλ," εξήγησε ο κ. Χριστοφίδης.

    Τα αεροσκάφη στα οποία δόθηκε άδεια είναι ένα C130 για τις 3 Ιουνίου, ένα Μπόιγκ 707 για σήμερα και ένα West Wing 1123-1 για αύριο.

    Απαντώντας σχετικές ερωτήσεις, ο Εκπρόσωπος σημείωσε ότι υπάρχει μια "παρατυπία" της συμφωνίας μεταξύ της Πολιτικής Αεροπορίας Κύπρου και αυτής του Ισραήλ και είπε ότι "έγινε κάποια παρατήρηση" γιατί έπρεπε να δοθεί η πληροφορία για τα σμήνη ισραηλινών μαχητικών που θα εισέρχοντο στο FIR Λευκωσίας. Η πληροφορία αυτή, ανέφερε, δόθηκε όταν ρωτήθηκαν από τις δικές μας αρχές και όχι από δική τους πρωτοβουλία. "Πρόθεση των δύο μερών είναι να μην επαναληφθεί," πρόσθεσε ο κ. Χριστοφίδης.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [02] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,04/06/1997 (ΚΥΠΕ) Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           74.75 (+0.08)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   83.46 (+0.16)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     64.31 (+2.10)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 58.60 (+1.19)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  77.03 (-0.40)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                61.51 (-1.76)
        Εμπορικές Εταιρείες                     50.54 (-0.53)
        Αλλες Εταιρείες                         54.93 (-0.13)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛK 497440.202
    

    * Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ)

    [03] Δίκη - AIDS

    Λάρνακα,Κύπρος,04/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Με την κατάθεση του ειδικού πνευμονολόγου Εύη Παγδατή, συνεχίστηκε σήμερα ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας, η εκδίκαση της υπόθεσης μετάδοσης του ιού του AIDS, για την οποία κατηγορείται ο Παύλος Γεωργίου Κρεμμαστός, 39 χρόνων, ψαράς, από την Αγία Νάπα.

    Ο Δρ Παγδατής κατέθεσε αφού απερρίφθη ένσταση του συνήγορου του κατηγορουμένου με το επιχείρημα ότι θα παραβιαζόταν η νομοθεσία περί ιατρικού απόρρητου.

    Καταθέτοντας είπε ότι παρακολουθούσε την κατάσταση της υγείας της εναγούσης Βρετανίδας Τζάνετ Ελίζαμπεθ Πινκ, από τον Φεβρουάριο του 1994 μέχρι το 1996 όταν αυτή επέστρεψε στην πατρίδα της.

    Εννέα μήνες μετά τη σχέση της με τον Γεωργίου, η Πινκ υποβλήθηκε σε εξέταση από την οποία διαπιστώθηκε ότι ήταν φορέας του ιού του AIDS, όμως ο δεσμός τους συνεχίστηκε. Τον Φεβρουάριο η Πινκ, που είχε ήδη αναπτύξει την ασθένεια, έμεινε έγκυος αλλά αποφάσισε να μην κρατήσει το παιδί και να επιστρέψει στη Βρετανία.

    Οταν ο Δρ Παγδατής την επισκέφθηκε στη Βρετανία διαπίστωσε, όπως είπε στο Δικαστήριο, ότι είχε χάσει πολύ βάρος και ότι η κατάστασή της ήταν πολύ άσχημη.

    Ο Δρ Παγδατής απέρριψε σήμερα ενώπιον του Δικαστηρίου τους ισχυρισμούς της υπεράσπισης ότι η Πινκ είχε μεταδόσει τον ιό και σε άλλο άτομο.

    Ο Κύπριος ειδικός ανέφερε συγκεκριμένα ότι κάποιος νέος ασθενής επισκέφθηκε την κλινική για το AIDS όπου ισχυρίστηκε ότι η Πινκ του μετέδωσε τον ιό, όμως αναλύσεις που έγιναν στις ΗΠΑ έδειξαν ότι οι κατηγορίες του δεν ίσχυαν.

    Σημειώνεται ότι ο Δρ Παγδάτης ήταν ο θεράπων ιατρός του Γεωργίου και της συζύγου του, Μάρθας, η οποία επίσης πέθανε από την θανατηφόρα αυτή ασθένεια, και όπως ανέφερε στο Δικαστήριο τους είχε επιστήσει την προσοχή ως προς τις προφυλάξεις που έπρεπε να παίρνουν.

    (ΚΥΠΕ/ΤΑ/ΡΜ/ΜΧ)

    [04] Διάταγμα κράτησης - Λιβάνιος

    Λάρνακα,Κύπρος,04/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Διάταγμα τριήμερης κράτησης εξέδωσε σήμερα το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας εναντίον του Τζαμάλ Μοχάμεντ Τζάμας, 30 ετών, από τον Λίβανο, ο οποίος το Σάββατο 31 Μαϊου, αφού καυγάδισε με τη σύζυγό του Στέλλα Μικκίδου, πέρασε στα κατεχόμενα παίρνοντας μαζί και τον 4χρονο γιό του.

    Ο Λιβάνιος παραδόθηκε χθες από την ΟΥΝΦΙΣΥΠ στις Αρχές της Δημοκρατίας και σήμερα προσήχθη στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας.

    Η προσαγωγή του στο Δικαστικό Μέγαρο ήταν επεισοδιακή καθώς μόλις αντίκρυσε τον πεθερό του, Πέτρο Μικκίδη, προέβη σε απρεπή χειρονομία με αποτέλεσμα να εμπλακούν σε καυγά.

    Ο Τζάμας αποδέχθηκε την κατηγορία ότι το Σάββατο επιτέθηκε και προκάλεσε πραγματική σωματική βλάβη στη σύζυγό του.

    Ωστόσο, δεν αποδέχθηκε τις κατηγορίες για επίθεση και πρόκληση πραγματικής σωματικής βλάβης στον γιό του Χρήστο, πρόκληση πραγματικής σωματικής βλάβης σε γειτόνισσα, εξύβριση της συζύγου του με αποτέλσμα να υποστεί ψυχική βλάβη, και πρόκληση ανησυχίας.

    Κληθείς από το Δικαστήριο να απαντήσει, ο Τζαμάς δήλωσε ότι δεν προτίθεται να διαφύγει στο εξωτερικό, ενώ εξέφρασε την επιθυμία να συμφιλιωθεί με τη σύζυγό του και να φέρει την κόρη του Μαρία από το Λίβανο, όπου την πήγε παρά τις διαμαρτυρίες της συζύγου του.

    (ΚΥΠΕ/ΤΑ/ΚΝ/ΜΑ)

    [05] Διορισμός Χόλμπρουκ

    Ουάσιγκτον,ΗΠΑ,04/06/1997 (ΚΥΠΕ - Δημήτρης Απόκης)

    Το διορισμό του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ στη θέση του απεσταλμενου του Αμερικανού Προέδρου, Μπιλ Κλίντον, για το Κυπριακό, επιβεβαίωσε με αποκλειστική δήλωσή του στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, Νίκολας Μπερνς.

    Ο κ. Μπερνς ανέφερε συγκεκριμένα ότι θα ανακοινώσει το διορισμό κατά την τακτική συνάντησή του με τους δημοσιογράφους, αργότερα σήμερα.

    Σημειώνεται ότι αναμενόταν πως ο διορισμός του πρώην βοηθούν ΥΠΕΞ για ευρωπαϊκές υποθέσεις θα ανακοινωνόταν από τον Λευκό Οίκο, όμως ο κ. Μπέρνς ανέφερε ότι θα τον ανακοινώσει ο ίδιος.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΜΑ/ΜΧ)

    [06] Γενική Συνέλευση - Παγκόσμια Ενωση Εφημερίδων

    Αμστερνταμ,Ολλανδία,04/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ολοκληρώθηκαν αργά σήμερα το απόγευμα οι εργασίες των συνεδρίων της Γενικής Συνέλευσης της Παγκόσμιας Ενωσης Εφημερίδων (World Association of Newspapers) και της Συνόδου των Διευθυντών Εφημερίδων, που πραγματοποιήθηκαν στο Αμστερνταμ της Ολλανδίας.

    Τα Πρακτορεία Ειδήσεων είχαν τη δυνατότητα να μετάσχουν τόσο στη Γενική Συνέλευση των Εκδοτών όσο και στη Σύνοδο των Διευθυντών Εφημερίδων.

    Βασικό θέμα συζήτησης και στα δύο συνέδρια ήταν το μέλλον του Τύπου και των Πρακτορείων Ειδήσεων, μέσα στο συνεχώς αναπτυσσόμενο τεχνολογικό περιβάλλον.

    Σε εισηγήσεις τους για την επιβίωση του έντυπου λόγου, οι σύνεδροι έδωσαν έμφαση στην ανάγκη για ανάλυση των γεγονότων σε βάθος, σημειώνοντας ότι τα γεγονότα υπερκαλύπτονται από τα ηλεκτρονικά μέσα επικοινωνίας. Επεσήμαναν επίσης ότι πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια για συνδετική παρουσίαση των φαινομενικά ασύνδετων ειδήσεων και γεγονότων που προβάλλει κυρίως η τηλεόραση.

    Τόσο στη Γενική Συνέλευση όσο και στη Σύνοδο των Διευθυντών συζητήθηκε η σχέση πολιτικής και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας και πως τα ΜΜΕ μετατρέπονται συν τω χρόνω από μέσα που μεταδίδουν ειδήσεις σε μέσα που δημιουργούν ειδήσεις.

    Στη Σύνοδο συζητήθηκαν επίσης κανόνες δεοντολογίας, χωρίς να υπάρξει τελικό συμπέρασμα, παρόλο που τονίστηκε ότι πέραν των δικαιωμάτων των ΜΜΕ θα πρέπει να αντιμετωπισθούν με προσοχή και οι αυξανόμενες υποχρεώσεις και ευθύνες τους μέσα στο κοινωνικό σύνολο.

    Σημειώθηκε ότι τα ΜΜΕ σχηματίζουν εικόνες για την πραγματικότητα από τα στερεότυπα τις οποίες και μεταφέρουν στους αναγνώστες, ακροατές και θεατές.

    Τονίστηκε επίσης η ανάγκη οι λειτουργοί των ΜΜΕ να τηρούν κριτική στάση έναντι των πολιτικών και γενικά όσων ασκούν εξουσία, όπως ισχυροί οικονομικοί παράγοντες και οργανωμένες ομάδες πίεσης, καθώς και η ανάγκη να αποφεύγονται οι σχέσεις που επηρεάζουν την κριτική της εξουσίας.

    Αισθητή υπήρξε η παρουσία του ΚΥΠΕ στην έκθεση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των Συνεδρίων.

    Το περίπτερο του ΚΥΠΕ επισκέφθηκαν όλοι σχεδόν οι Σύνεδροι στους οποίους μοιράστηκε ειδική έκδοση που περιέχει πληροφορίες τόσο για το Πρακτορείο όσο και για την Κύπρο γενικότερα.

    Προβλήθηκε επίσης ταινία που γυρίστηκε ειδικά για την περίπτωση και παρουσιάστηκε φωτογραφικό υλικό, που περιλάμβανε πανόραμα του κυπριακού Τύπου.

    Αργά χθες επισκέφθηκε το περίπτερο ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών, Γιώργος Βασιλείου, που βρίσκεται στην Ολλανδία για διεθνές συνέδριο, ο οποίος, όπως και πολλοί άλλοι επισκέπτες, χαρακτήρισε το περίπτερο το καλύτερο και πιο λειτουργικό.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΧ)

    [07] Συναντήσεις ΥΠΕΞ - Κουκ - Χάνεϊ

    Λευκωσία,Κύπρος,04/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Οι απευθείας συνομιλίες στη Νέα Υόρκη θα έχουν πολλές πιθανότητες επιτυχίας εάν ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς προσέλθει στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων με την ίδια πολιτική βούληση και εποικοδομητική διάθεση με την οποία θα προσέλθει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης.

    Αυτό τόνισε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιαννάκης Κασουλίδης, ύστερα από 30λεπτη συνάντηση που είχε με τον Βρετανό ομόλογό του Ρόμπιν Κουκ, προσθέτοντας ότι του δόθηκε η ευκαιρία να να εκφράσει τις απόψεις της κυπριακής κυβέρνησης αναφορικά με τις επικείμενςε συνομιλίες στη Νέα Υόρκη.

    Ο ΥΠΕΞ πρόσθεσε ότι κατά τη συνάντηση εξέφρασε την εκτίμηση της κυπριακής κυβέρνησης για τις εκδηλωθείσες θέσεις της κυβέρνησης Μπλερ στο θέμα ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και για προβολή του Κυπριακού σε διεθνή βήματα.

    Πριν από τη συνάντηση με τον κ. Κασουλίδη ο Βρετανός ΥΠΕΞ είχε συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Αναν, κατά την οποία μεταξύ άλλων, συζητήθηκε και το Κυπριακό.

    Στη συνέχεια ο κ. Κασουλίδης παρακάθησε σε γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του ο Ειδικός Αντιπροσωπος της Βρετανίας στο Κυπριακό Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ.

    Σε δηλώσεις του ο Σερ Ντέιβιντ είπε ότι η χώρα του συμμετέχει σε μια συνδυασμένη προσπάθεια με στόχο την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό.

    "Είναι μια πολύ σημαντική στιγμή για την Κύπρο", τόνισε ο Βρετανός Αξιωματούχος προσθέτοντας ότι έχει φθάσει η ώρα να τεθούν υπό δοκιμασία στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων, οι μέχρι τώρα προσπάθειες. Επανέλαβε ωστόσο, ότι η επίτευξη προόδου στο Κυπριακό ή όχι εναπόκειται στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων.

    Ο Σερ Ντέιβιντ απέφυγε να σχολιάσει κατά πόσο έχει σημειωθεί αλλαγή στην πολιτική της Βρετανίας στο Κυπριακό με την άνοδο των Εργατικών στην εξουσία. Οπως ανέφερε, υπήρξε Ειδικός Αντιπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης για το Κυπριακό επί διακυβέρνησης των Συντηρητικών και παραμένει στο αξίωμα.

    "Ημουν και είμαι στην ίδια θέση. Μπορείτε να βγάλετε εσείς συμπεράσματα για την εξωτερική πολιτική της Βρετανίας", σημείωσε.

    Ερωτηθείς κατά πόσο η εσωτερική κατάσταση στην Τουρκία ενδέχεται να επηρεάσει τις εξελίξεις στο Κυπριακό ο Σερ Ντέιβιντ δήλωσε ότι δεν θα ήθελε να προβεί σε σχόλια για υποθέσεις που αφορούν μόνο στην Τουρκία.

    "Εάν όμως η ερώτησή σας είναι κατά πόσο λόγω της εσωτερικής κατάστασης της Τουρκίας είναι αδύνατο να εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό, τότε η απάντηση είναι 'όχι'. Η λύση του Κυπριακού είναι ευφικτή", τόνισε ο Βρετανός αξιωματούχος.

    Τέλος, ο κ. Χάνεϊ ερωτηθείς κατά πόσο αναμένεται να διαρκέσουν οι απευθείας συνομιλίες, δήλωσε ότι η πείρα τον έχει διδάξει ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πόσο μπορεί να διαρκέσει μια διαδικασία διαπραγματεύσεων.

    Ο κ. Κασουλίδης αναχώρησε για τη Νέα Υόρκη στις 6.00 μ.μ.

    (ΚΥΠΕ/ΤΖ/ΚΝ/ΜΧ)

    [08] Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Ακάμας

    Λευκωσία,Κύπρος,04/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    "Προκειμένου να εξασφαλισθεί η προστασία και η διατήρηση των φυσικών πόρων της χερσονήσου του Ακάμα, η Κομισιόν χρηματοδοτεί από το 1988, σειρά έργων στην εν λόγω περιοχή, στο πλαίσιο του προγράμματος MEDSPA/LIFE".

    Αυτό υπογραμμίζεται σε απάντηση του Επιτρόπου Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ, Χανς Βαν ντεν Μπρουκ, σε γραπτή ερώτηση του Ελληνα Ευρωβουλευτή Νικήτα Κακλαμάνη, σχετικά με την προστασία του Ακάμα και τα βρετανικά στρατιωτικά γυμνάσια στην περιοχή.

    Ο κ. Βαν Ντε Μπρουκ αναφέρει εξάλλου στην απάντηση του πως "η Επιτροπή δεν έχει ενημερωθεί επισήμως από τις κυπριακές αρχές σχετικά με τα στρατιωτικά γεγονότα τα οποία δεν εμπίπτουν άλλωστε στην αρμοδιότητά της αλλά εντάσσονται στις σχέσεις μεταξύ των κυβερνήσεων της Κύπρου και της Βρετανίας".

    Υπενθυμίζεται ότι στην ερώτηση του ο κ. Κακλαμάνης αφού επεσήμανε την "πρωτοφανή υποβάθμιση" της χερσονήσου του Ακάμα από τα στρατιωτικά γυμνάσια των Βρετανών, ζητούσε να πληροφορηθεί από την Κομισιόν αν έχει επίσημη ενημέρωση για το θέμα και σε ποιές ενέργειες θα προβεί αναφορικά με το θέμα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΧ)

    [09] Διορισμός Χόλμπρουκ

    Ουάσιγκτον,ΗΠΑ,04/06/1997 (ΚΥΠΕ - Δημήτρης Απόκης)

    Ανακοινώθηκε απόψε επίσημα στην Ουάσιγκτον ο διορισμός του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ στη θέση του προεδρικού απεσταλμένου των ΗΠΑ για το Κυπριακό, ο οποίος, ωστόσο, δεν θα ασχολείται πλήρως αλλά θα αφιερώνει μία βδομάδα τον μήνα στο Κυπριακό, διατηρώντας παράλληλα την κύρια ασχολία του σε εταιρεία της Wall Street.

    Στην ανακοίνωση προέβη ο εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, Νίκολας Μπερνς, ο οποίος ανακοίνωσε ταυτόχρονα ότι στη θέση του Ειδικού Συντονιστή του ΥΠΕΞ για το Κυπριακό, Τζιμ Ουίλιαμς, θα διοριστεί διπλωμάτης καριέρας που θα ασχολείται αποκλειστικά με το εθνικό πρόβλημα της Κύπρου.

    Ο κ. Μπερνς, που δέχθηκε σειρά ερωτήσεων, ανέφερε ότι ο διορισμός του κ. Χόλμπρουκ καταδεικνύει τη σημασία που αποδίδουν οι ΗΠΑ και ο Πρόεδρος Κλίντον στο Κυπριακό και επεσήμανε ότι "οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως τις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ (για εξεύρεση λύσης) και θα ενισχύσουν τις προσπάθειες του Διεθνούς Οργανισμού".

    Ο κ. Μπερνς χαρακτήρισε το διορισμό Χόλμπρουκ "αναγέννηση και ανανέωση της αμερικανικής πολιτικής έναντι της Κύπρου" και είπε ότι η χώρα του επιθυμεί να επιδείξει το μεγάλο ενδιαφέρον της για την Κύπρο και γι' αυτό διόρισε "τον πιο εξαιρετικό, σκληρό και ικανό διαπραγματευτή".

    Οσον αφορά στη στρατηγική που θα ακολουθήσει ο πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για ευρωπαϊκές υποθέσεις στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, ανέφερε ότι θα έχει διαβουλεύσεις με την ΥΠΕΞ της χώρας Μαντλίν Ολμπραϊτ καθώς και με τις κυβερνήσεις στην περιοχή.

    Ο Εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ αποκάλυψε επίσης ότι πριν από τον διορισμό του κ. Χόλμπρουκ, οι ΗΠΑ είχαν διαβουλευτεί με τις κυβερνήσεις της Κύπρου, της Ελλάδας και της Τουρκίας, οι οποίες εξέφρασαν ικανοποίηση.

    Παράλληλα, ο Αμερικανός αξιωματούχος κάλεσε τα δύο μέρη στην Κύπρο "να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για λύση", "να συνεργαστούν" και να "συμβιβαστούν".

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις απευθείας συνομιλίες μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του Ραούφ Ντενκτάς, ο κ. Μπερνς είπε ότι ο κ. Χόλμπρουκ δεν θα είναι παρών, αλλά θα έχει συνάντηση με τους δύο ηγέτες κατά την παραμονή τους στις ΗΠΑ.

    Είπε επίσης ότι ο κ. Χόλμπρουκ δεν σκοπεύει σύντομα να επισκεφθεί την περιοχή.

    Εκφράζοντας αισιοδοξία για τις απευθείας συνομιλίες, ο κ. Μπερνς επεσήμανε παράλληλα ότι δεν πρέπει να αναμένονται άμεσα αποτελέσματα αφού, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, "το Κυπριακό αποτελεί ένα πολύ περίπλοκο και δύσκολο πρόβλημα".

    Σε άλλη ερώτηση εάν οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τη διεξαγωγή απευθείας συνομιλιών, ο Εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ απάντησε επί λέξη ότι "εάν τα μέρη το θέλουν, βεβαίως και τις υποστηρίζουμε".

    Σε ερώτηση εάν ο διορισμός Χόλμπρουκ εξυπακούει και διαδικασία τύπου Ντέιτον για επίλυση του Κυπριακού, ο κ. Μπερνς σημείωσε ότι "όλα τα προβλήματα είναι διαφορετικά".

    "Αναμένουμε να δούμε τί είδους διαπραγμάτευση θα ήταν καλή για το κυπριακό πρόβλημα", συμπλήρωσε.

    Απαντώντας σε ερώτηση εάν υπάρχει το ενδεχόμενο ο κ. Χόλμπρουκ να έχει συμφέροντα στην περιοχή, λόγω της εταιρείας στην οποία εργάζεται, ο κ. Μπερνς τόνισε ότι είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Χόλμπρουκ, ο οποίος βρίσκεται στο εξωτερικό, κατά την οποία τον διαβεβαίωσε ότι στη διάρκεια της θητείας του ως προεδρικός απεσταλμένος δε θα ασχοληθεί με δουλειές που σχετίζονται με την περιοχή.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΜΑ/ΜΧ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Wednesday, 4 June 1997 - 19:03:45 UTC