Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-06-06

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [02] Ομιλία Κασουλίδη - Κυπριακό
  • [03] Συνάντηση Ολμπραϊτ - Κασουλίδη
  • [04] ΕΜΠΑΡΓΚΟ Πρόεδρος Κληρίδης - Παρασκευαϊδειο
  • [05] Συνάντηση Ολμπράιτ - Κασουλίδη
  • [06] Λυσσαρίδης - Σύνοδος Ευρ. Σοσιαλ. Κόμματος
  • [07] Δικοινοτική έκθεση φωτογραφίας
  • [08] Δηλώσεις Μάτση - Αναστασιάδη - Συλλούρη

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,06/06/1997 (ΚΥΠΕ) Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           75.22 (+0.29)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   83.87 (+0.30)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     64.19 (-0.50)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 58.21 (+0.03)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  79.27 (+1.21)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                61.53 (-0.40)
        Εμπορικές Εταιρείες                     50.55 (-0.41)
        Αλλες Εταιρείες                         55.22 (+0.11)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛK 573489.033
    
    Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΜA)

    [02] Ομιλία Κασουλίδη - Κυπριακό

    Ουάσιγκτον,ΗΠΑ,06/06/1997 (ΚΥΠΕ - Δημήτρης Απόκης)

    Η κυπριακή κυβέρνηση θέλει να δει "απτά αποτελέσματα" στις επικείμενες απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, και του κατοχικού ηγέτη, Ραούφ Ντενκτας, και προειδοποιεί για συνέπειες, εάν αυτές αποτύχουν.

    Συγκεκριμένα, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου στο Διεθνές Κέντρο Τύπου, στην Ουάσιγκτον, ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιαννάκης Κασουλίδης υπογράμμισε πως "η κυβέρνησή μου επιθυμεί να δει απτά αποτελέσματα στη διαπραγματευτική διαδικασία, το συντομότερο δυνατό".

    Παράλληλα, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι σε περίπτωση αποτυχίας των συνομιλιών, "αυτό θα επιτείνει την απογοήτευση του κόσμου, ο οποίος έχει προσδοκίες για ένα θετικό αποτέλεσμα" και "θα διαβρώσει την πίστη για τη διαπραγματευτική διαδικασία και θα δώσει ένα πλεονέκτημα στους σκληροπυρηνικούς και από τις δυο πλευρές".

    Ο κ. Κασουλίδης κάλεσε "τους συμμάχους και φίλους" της Τουρκίας να την πείσουν ότι η λύση του Κυπριακού θα είναι προς όφελός της, ενώ επαναβεβαίωσε την ετοιμότητα της κυβέρνησης να διαπραγματευτεί "με ανοικτό πνεύμα" κατά τη διάρκεια των συνομιλιών του ερχόμενου μήνα. Τόνισε ακόμη ότι οι συνομιλίες αυτές προσφέρουν "μιαν πραγματική, μοναδική ευκαιρία για ειρήνη".

    Ωστόσο, ο κ. Κασουλίδης σημείωσε πως η κυπριακή κυβέρνηση θα προτιμούσε να γινόταν καλύτερη προετοιμασία πριν τις απευθείας διαπραγματεύσεις, ώστε να εξευρεθεί κοινό έδαφος και να σμικρυνθεί το χάσμα μεταξύ των θέσεων των δυο πλευρών.

    Ο ΥΠΕΞ ανέφερε ότι αν η τουρκοκυπριακή πλευρά προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων "με πολιτική θέληση, να είναι εποικοδομητική και έτοιμη να διαπραγματευτεί συνολική λύση του Κυπριακού στο πνεύμα του πάρε - δώσε, τότε μπορεί να επιτευχθεί ειρήνη και συμφιλίωση στην Κύπρο".

    Οσον αφορά στις δυσκολίες που πρέπει να υπερπηδηθούν, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε πως αυτές αφορούν "τις αντικρουόμενες προτεραιότητες των δυο κοινοτήτων και διάφορες παρεξηγήσεις που δημιουργήθηκαν στο παρελθόν".

    "Η κυβέρνηση της Κύπρου και η ελληνοκυπριακή κοινότητα αντιλαμβάνονται πλήρως τις ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων. Ο σκοπός μας δεν είναι να κυριαρχήσουμε", υπογράμμισε ο Υπουργός Εξωτερικών.

    Ακόμη, κάλεσε την τουρκική πλευρά να κατανοήσει ότι οι γνήσιες ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων πρέπει επίσης να διευθετηθούν, για να υπάρξει λύση.

    Τονίζοντας ότι το Κυπριακό είναι "πρόβλημα εισβολής και κατοχής από την Τουρκία", ο κ. Κασουλίδης υπογράμμισε την ανάγκη να πεισθεί η Τουρκία για τα πλεονεκτήματα που θα προκύψουν γι' αυτήν από τη λύση του προβλήματος.

    "Ενας μεγάλος αριθμός στρατηγικών συμφερόντων του δυτικού κόσμου κινδυνεύουν. Η Τουρκία πρέπει να πεισθεί, από τους φίλους και συμμάχους της, πόσα θα κερδίσει από μια λύση του κυπριακού προβλήματος" είπε ο κ. Κασουλίδης. Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι η λύση του Κυπριακού θα έχει "τρομερή επίδραση στις ελληνο - τουρκικές σχέσεις".

    Αναφερόμενος στη "βελτίωση του κλίματος", ενόψει των συνομιλιών του Ιουλίου, ο ΥΠΕΞ σημείωσε ότι "αδιαμφισβήτητα έχει συμβάλει" η απόφαση της κυβέρνησης για αναστολή των πτήσεων ελληνικών αεροσκαφών στον κυρίαρχο εναέριο χώρο της Κύρπου και η σοβαρότητα με την οποία χειρίζεται τις τρεις προτάσεις των Ηνωμένων Εθνών για μείωση της έντασης (απαγκίστρωση, απογέμιση των όπλων και κανόνες εμπλοκής).

    Κασουλίδης - ερωτήσεις

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη σημασία της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), ο κ. Κασουλίδης τόνισε ότι η κυβέρνηση θεωρεί πως "θα συμβάλει στη διαδικασία εξεύρεσης λύσης", ενώ είπε πως θα διασφαλίσει ότι η Τουρκία δεν θα επιχειρήσει προέλαση στην Κύπρο. Σημείωσε, επίσης, ότι η ένταξη της Κύπρου "μπορεί να χρησιμοποιηθεί προς όφελος της ίδιας της Τουρκίας", λόγω της επιθυμίας της να καταστεί και αυτή μέλος της ΕΕ.

    Ο κ. Κασουλίδης απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση εάν θα πρέπει να εξευρεθεί λύση του Κυπριακού πριν από την ένταξη στην ΕΕ, τονίζοντας ότι "πρέπει να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε τα πιο άσχημα σενάρια". Ωστόσο, κατέστησε σαφές ότι καμία χώρα που δεν είναι μέλος της Ενωσης δεν μπορεί να ασκήσει βετο στην ένταξη της Κύπρου.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο ΥΠΕΞ διέψευσε πληροφορίες που τον έφεραν να μεταφέρει στις ΗΠΑ προτάσεις για επίλυση του Κυπριακού, και σε άλλο σημείο τόνισε ότι οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες δεν κατάφεραν να γεφυρώσουν τις διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών.

    Οταν ρωτήθηκε σε τί διαφέρουν οι συνομιλίες που θα διεξαχούν τον Ιούλιο με προηγούμενες προσπάθειες, ο ΥΠΕΞ σημείωσε κάποια νέα στοιχεία, όπως η προοπτική ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, το ενδιαφέρον της Ενωσης, το αναβαθμισμένο διεθνές ενδιαφέρον για λύση του Κυπριακού και, ακόμη, το διορισμό μιας προσωπικότητας όπως τον Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

    Σε ερώτηση σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης να αγοράσει το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S - 300, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι οι Κύπριοι "αισθάνονται ανασφάλεια λόγω της παρουσίας των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων", φέρνοντας ως παράδειγμα το βράδυ της κρίσης των Ιμια. "Δεν μπορείτε να καταλάβετε τί εφιάλτης ήταν για μας," ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Ανέφερε ότι η κυπριακή κυβέρνηση αποφάσισε να αγοράσει τους S - 300 "ώστε να αποτραπεί η Τουρκία να χρησιμοποιήσει στρατιωτική βία εναντίον της Κύπρου". Ταυτόχρονα, όμως, ο ΥΠΕΞ ξεκαθάρισε ότι "αυτή τη στιγμή οι προσπάθειές μας επικεντρώνονται στην εξεύρεση πολιτικής λύσης", στο Κυπριακό.

    Σε ερώτηση εάν η κυβέρνηση θα αποδεχόταν την εγκατάσταση πολυεθνικής δύναμης στην Κύπρο, στην οποία θα συμμετείχαν και τουρκικά στρατεύματα, ο κ. Κασουλίδης απάντησε καταφατικά. "Εάν υπάρξει πλήρης αποστρατικοποίηση, θα αποδεχόμασταν μία πολυεθνική δύναμη στην οποία να συμμετείχαν με αποσπάσματά τους η Ελλάδα και η Τουρκία," ανέφερε συγκεκριμένα.

    Οσον αφορά το ρόλο των ΗΠΑ στην επίλυση του Κυπριακού, ο ΥΠΕΞ ανέφερε ότι η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να επηρεάσει την τουρκική πλευρά και παράλληλα τόνισε ότι ο διορισμός του κ. Χόλμπρουκ αποδεικνύει "το βαθμό του ενδιαφέροντος και την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ για λύση".

    Ερωτηθείς σχετικά με τα επτά σημεία λύσης του Κυπριακού που κατέθεσε η Ρωσία σε συνάντηση του Συμβουλίου Ασφαλείας, τον Απρίλιο, ο κ. Κασουλίδης τα χαρακτήρισε "ενδιαφέροντα" και είπε ότι μπορούν να βοηθήσουν.

    Τέλος, σε ερώτηση τί θα μεταφέρει στην Αμερικανίδα ομόλογό του Μαντλίν Ολμπραϊτ, με την οποία θα συναντηθεί σε λίγο, ο ΥΠΕΞ απάντησε πως θα της εξηγήσει "ότι είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε σοβαρά για επίλυση του Κυπριακού". (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΜΚ/ΜΑ/ΑΠ)

    [03] Συνάντηση Ολμπραϊτ - Κασουλίδη

    Ουάσιγκτον,ΗΠΑ,06/06/1997 (ΚΥΠΕ - Δημήτρης Απόκης)

    Το προσωπικό της ενδιαφέρον για επίλυση του Κυπριακού εξέφρασε σήμερα η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπραϊτ, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι εναπόκειται στα δύο μέρη να επιδείξουν πολιτική θέληση για λύση.

    Σχετική δήλωση έκανε η ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, απαντώντας σε ερωτήσεις πριν από τη συνάντησή της στην αμερικανική πρωτεύουσα με τον Κύπριο ομόλογό της, Γιαννάκη Κασουλίδη, η οποία άρχισε πριν από λίγο στην αμερικανική πρωτεύουσα.

    Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ, η κ. Ολμπραϊτ ανέφερε ότι έχει "προσωπικό ενδιαφέρον" για επανένωση της Κύπρου και επίτευξη λύσης. Πρόσθεσε, όμως, ότι και "τα ίδια τα μέρη πρέπει να έχουν πολιτική θέληση για πρόοδο".

    Ανέφερε επίσης ότι οι ΗΠΑ "είναι πρόθυμες να βοηθήσουν όσο μπορούν", προς αυτή την κατεύθυνση.

    Από την πλευρά του, ο Κύπριος ΥΠΕΞ ευχαρίστησε την Αμερικανίδα ομόλογό του για τον ενδιαφέρον των ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι η τοποθέτηση του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ στη θέση του προεδρικού απεσταλμένου αποδεικνεύει το μεγάλο ενδιαφέρον της κυβέρνησης της χώρας για πολιτική λύση του Κυπριακού.

    Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι η Ε/κ πλευρά θα προσέλθει στις απευθείας συνομιλίες με "ανοικτό πνεύμα" και είπε ότι εάν και ο Ντενκτάς προσέλθει με ανοικτό πνεύμα, τότε υπάρχουν ελπίδες για επίλυση του προβλήματος.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΜΑ/ΑΠ)

    [04] ΕΜΠΑΡΓΚΟ Πρόεδρος Κληρίδης - Παρασκευαϊδειο

    Λευκωσία,Κύπρος,06/06/1997 (ΚΥΠΕ) ΝΑ ΜΗΝ ΜΕΤΑΔΟΘΕΙ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΙΣ 9.00 μ.μ.

    "Εκτιμώντας την τεράστια προσφορά του Παρασκευαϊδειου Χειρουργικού και Μεταμοσχευτικού Κέντρου στον τόπο η κυβέρνηση παρέχει τη βοήθειά της και επιπρόσθετα έχει αποφασίσει να παραχωρήσει, στην περιοχή που θα ανεγερθεί το νέο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, χώρο στον οποίο το Κέντρο θα ανεγείρει το νέο κτίριο του".

    Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης σε χαιρετισμό του στο αποψινό δείπνο για τα δεκάχρονα του Παρασκευαϊδειου Χειρουργικού και Μεταμοσχευτικού Κέντρου.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης επεσήμανε πως το Κέντρο έχει ιδιαίτερα σημαντική ιατρική αποστολή στον τόπο μας καθώς και παγκόσμιο κύρος, και επεσήμανε ότι "είναι το αποτέλεσμα που μπορεί να προκύψει από την ιδιωτική πρωτοβουλία όταν η βασική κινητήρια δύναμη είναι η απεριόριστη και βαθιά αγάπη προς τον πάσχοντα συνάνθρωπο μας".

    "Μιλάμε", επεσήμανε ο Πρόεδρος "για ένα κέντρο που η φήμη του πράγματι ξεπέρασε τα όρια της πατρίδας μας, εφόσον ακόμα και ξένοι ασθενείς καταφεύγουν σ' αυτό, ενώ στους Ελληνοκυπρίους και στους Τουρκοκύπριους ασθενείς προσφέρονται εντελώς δωρεάν οι μεταμοσχεύσεις και η θεραπεία".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΑ)

    [05] Συνάντηση Ολμπράιτ - Κασουλίδη

    Ουάσιγκτον,ΗΠΑ,06/06/1997 (ΚΥΠΕ - Δημήτρης Απόκης)

    Τρόπους με τους οποίους οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην επίλυση του Κυπριακού, συζήτησαν σήμερα στην Ουάσιγκτον ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιαννάκης Κασουλίδης, και η Αμερικανίδα ομόλογός του Μαντλίν Ολμπράιτ.

    Αυτό δήλωσε μετά τη συνάντηση, που κράτησε γύρω στα 40 λεπτά, ο ίδιος ο κ. Κασουλίδης, χαρακτηρίζοντάς την ως "ιδαίτερα ενδιαφέρουσα".

    Ο ΥΠΕΞ ανέφερε πως, απ' ό,τι έχει αντιληφθεί, οι ΗΠΑ θα έχουν αυτές τις μέρες, ενόψει των απευθείας συνομιλιών, επαφή και με την Αγκυρα.

    Οπως είπε, στη συνάντηση εξέτασαν τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού κι ότι επανέλαβε στην Αμερικανίδα ομόλογό του τη δέσμευση της κυπριακής κυβέρνησης να προσέλθει στις απευθείας συνομιλίες "με θετικό πνεύμα".

    Ταυτόχρονα, εξέφρασε την ελπίδα ότι και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς, θα πειστεί, μέσω της Τουρκίας, να είναι και αυτός θετικός κατά τις συνομιλίες.

    Ο ΥΠΕΞ ανέφερε ότι η κυβέρνηση αναμένει την ανάμιξη των ΗΠΑ και του, μόλις προχθές, νεοδιορισθέντα προεδρικού απεσταλμένου, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, στις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για λύση και κατέστησε σαφές ότι δεν υπέβαλε καμία πρόταση στην κ. Ολμπράιτ.

    Οσον αφορά στο διορισμό Χόλμπρουκ, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι εξέφρασε στην Αμερικανίδα ΥΠΕΞ την ικανοποίηση της κυβέρνησης και ανέφερε πως, απ' ό, τι αντιλαμβάνεται, ο προεδρικός απεσταλμένος θα περιοριστεί στο Κυπριακό και δεν θα ασχοληθεί με τις ελληνο-τουρκικές σχέσεις.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΜΑ/ΑΠ)

    [06] Λυσσαρίδης - Σύνοδος Ευρ. Σοσιαλ. Κόμματος

    Λευκωσία,Κύπρος,06/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Τη θέση πως η επίλυση του Κυπριακού θα βοηθηθεί εάν επιταχυνθεί η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και πως η λύση θα πρέπει να αποσυνδεθεί από την ένταξη, ώστε η Τουρκία να μην κρατεί την Κύπρο "όμηρο", τόνισε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης, σε ομιλία του κατά τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, που πραγματοποιείται στο Μάλμε της Σουηδίας.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Λυσσαρίδης, στην ομιλία του επεσήμανε ότι είναι καθήκον του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος να αναλάβει μια έντονη πρωτοβουλία ώστε να εξαναγκαστεί η Τουρκία να τερματίσει αυτή την ανωμαλία της κατοχής, και να δεχθεί την Κύπρο στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    "Με αυτό τον τρόπο", ανέφερε ο κ. Λυσσαρίδης, "και το πρόβλημα της Κύπρου θα λυθεί και η ασφάλεια και η ομαλότητα σε μια τόσο ευαίσθητη περιοχή θα εδραιωθεί".

    Εξάλλου ο κ. Λυσσαρίδης είπε πως στην ομιλία του, που είχε ως θέμα την ειρήνη στην Ευρώπη, επεσήμανε μεταξύ άλλων πως είναι αδιανόητη η ειρήνη χωρίς την επίλυση των υπαρχόντων περιφερειακών διενέξεων.

    "Και δεδομένου ότι η Ευρώπη επαναστρέφει την προσοχή της στην ανατολική Μεσόγειο λόγω της μεγάλης σημασίας που αποδίδει στην περιοχή αυτή και από πλευράς ενεργειακών πηγών και από πλευράς οικονομικών και συγκοινωνιακών δυνανατοτήτων αντιλαμβάνεται, είμαι βέβαιος, ποιά είναι η σημασία της Κύπρου και ποιά είναι η σημασία της επίλυσης αυτού του προβλήματος", ανέφερε ο κ. Λυσσαρίδης.

    Ο Προέδρος της ΕΔΕΚ χαρακτήρισε σημαντική την αντικατάσταση του όρου "αιτούμενες χώρες" που θα περιλάμβανε και την Τουρκία με τον όρο "υποψήφιες χώρες" που δεν την περιλαμβάνει, στο τελικό κείμενο του συνεδρίου που αναμένεται να ψηφισθεί από την ολομέλεια αύριο.

    Οπως ανέφερε ο κ. Λυσσαρίδης, η αλλαγή αυτή επήλθε ύστερα από κοινή πρωτοβουλία του ιδίου και της αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ.

    Στο συνέδριο κατατέθηκε με πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ και της ΕΔΕΚ σχέδιο ψηφίσματος, το οποίο αναφέρεται στην ανάγκη για επίτευξη λύσης του Κυπριακού στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και για επιτάχυνση της ενταξιακής πορείας της Κύπρου.

    Ωστόσο ο κ. Λυσσαρίδης εξέφρασε αμφιβολία για το αν τελικά θα εκδοθούν ειδικά ψηφίσματα στο συνέδριο.

    Στο περιθώριο των εργασιών του συνεδρίου, ο κ. Λυσσαρίδης συζήτησε το Κυπριακό και άλλα θέματα με σημαντικές προσωπικότητες του σοσιαλιστικού χώρου της Ευρώπης, ανάμεσα στους οποίους ήταν οι νεοκλεγέντες Πρωθυπουργοί της Βρετανίας και της Γαλλίας, Τόνι Μπλερ και Λιονέλ Ζοσπέν.

    Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον στο περιθώριο του συνεδρίου είχε οποιαδήποτε συζήτηση με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννο Κρανιδιώτη για το θέμα των προεδρικών εκλογών, ο κ. Λυσσαρίδης απάντησε αρνητικά.

    "Μα δεν υπάρχει θέμα πλέον. Αυτό έκλεισε," απάντησε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ.

    Ωστόσο ο κ. Λυσσαρίδης συναντήθηκε με τον κ. Κρανιδιώτη, ο οποίος τον ενημέρωσε για τις επαφές που είχε πρόσφατα στη Νέα Υόρκη για το Κυπριακό.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [07] Δικοινοτική έκθεση φωτογραφίας

    Λευκωσία,Κύπρος,06/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    "Η δικοινοτική έκθεση φωτογραφιών αποτελεί ένα από τα πολλά προγράμματα που οργανώνουμε, σε μιαν προσπάθεια να φέρουμε κοντά την ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή κοινότητα, μέσα στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειάς μας για προώθηση λύσης στο Κυπριακό".

    Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Κύπρο, Κένεθ Μπριλ, τελώντας απόψε τα εγκαίνια δικοινοτικής έκθεσης φωτογραφίας, στο Αμερικανικό Κέντρο, στη Λευκωσία.

    Η έκθεση φέρει τον τίτλο "Η Κύπρος μας" και συγκέντρωσε το ενδιαφέρον δεκάδων φωτογράφων. Στις ελεύθερες περιοχές θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 13 Ιουνίου. Στη συνέχεια, στις 17 Ιουνίου, θα μεταφερθεί στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, όπου θα παραμείνει ανοικτή μέχρι και τις 25 του ίδιου μήνα.

    Ο Πρέσβης των ΗΠΑ επεσήμανε ότι λήφθηκε απόφαση όπως η έκθεση διοργανώνεται κάθε χρόνο, δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε φωτογράφους και από τις δύο κοινότητες να γνωριστούν και να συνεργαστούν μεταξύ τους.

    Ο κ. Μπριλ απένειμε βραβεία για τις καλύτερες φωτογραφίες σε κάθε μία από τις τρεις κατηγορίες που εκτίθενται, δηλαδή το φυσικό τοπίο, τον άνθρωπο και την άγρια ζωή. Εξάλλου, απένειμε διπλώματα συμμετοχής σε όσους φωτογράφους παίρνουν μέρος.

    Η έκθεση περιλαμβάνει 69 συνολικά φωτογραφίες Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων φωτογράφων. Αρχικά, είχαν υποβληθεί 194 φωτογραφίες από 47 φωτογράφους κι από τις δύο κοινότητες.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΑΠ)

    [08] Δηλώσεις Μάτση - Αναστασιάδη - Συλλούρη

    Λευκωσία,Κύπρος,06/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο απερχόμενος Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Γιαννάκης Μάτσης θα αναφερθεί, κατά την αυριανή του ομιλία στο Παγκύπριο Συνέδριο του κόμματος και στους λόγους που τον οδήγησαν να μην επαναδιεκδικήσει την προεδρία.

    Προσερχόμενος στις απογευματινές εργασίες του Συνεδρίου, ο κ. Μάτσης εξέφρασε ακόμη την πεποίθηση ότι μετά το Σαββατοκυρίακο ο ΔΗΣΥ θα είναι ενωμένος και έτοιμος να διεκδικήσει όλα όσα επιφυλάσσει το μέλλον.

    Ο κ. Μάτσης επανέλαβε ότι πρόκειται για "Συνέδριο εκλογών", όπου κυριαρχεί βασικά το στοιχείο της αντιπαράθεσης, "με την καλή της έννοια", όπως είπε, μεταξύ των υποψηφίων.

    Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση για πραγματοποίηση του Συνεδρίου κεκλεισμένων των θυρών, ο κ. Μάτσης δήλωσε ότι "πάντοτε ο ΔΗΣΥ λειτουργεί με ανοιχτές τις θύρες".

    Ωστόσο, πρόσθεσε, η σημερινή μέρα είναι καθαρά ενδοκομματικής μορφής και προσέγγισης γι'αυτό και το Πολιτικό Γραφείο υιοθέτησε ομόφωνα αυτή την άποψη "σαν στοιχείο εποικοδομητικό παρά αντιπαράθεσης ή μεταφοράς μηνυμάτων οποιασδήποτε μορφής".

    Εξέφρασε την άποψη ότι όταν τα ΜΜΕ απουσιάζουν οι Σύνεδροι εκφράζονται πολύ πιο ελεύθερα και εποικοδομητικά.

    Σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι η προσέλευση των συνέδρων είναι πενιχρή, ο κ. Μάτσης επισήμανε ότι τα περισσότερα στελέχη βρίσκονται στις εργασίες τους και εξέφρασε βεβαιότητα ότι όλοι ετοιμάζονται για την αυριανή μέρα του Συνεδρίου.

    Ο Αναπληρωτής Προεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης κληθείς να σχολιάσει την εκτίμηση του κ. Μάτση ότι πρόκειται για συνέδριο εκλογής δήλωσε ότι είναι Συνέδριο προβληματισμού.

    Οπως ανέφερε, αύριο θα συζητηθούν πολιτικά θέματα, ενώ σήμερα εξετάζονται τα πεπραγμένα.

    Κληθείς να προβεί σε μια τελευταία εκτίμηση για τις εκλογές στον ΔΗΣΥ, ο κ. Αναστασιάδης, ο οποίος διεκδικεί τη θέση του Προέδρου, επανέλαβε ότι είναι αισιόδοξος.

    Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Συλλούρης χαρακτήρισε "ομαλότατη" την έναρξη και διεξαγωγή του Συνεδρίου και πρόσθεσε ότι μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής "ο ΔΗΣΥ θα συνεχίσει ενωμένος χωρίς κανένα πρόβλημα".

    Σημείωσε ότι ο ίδιος ήταν βέβαιος από την αρχή ότι η μόνη διέξοδος για τον Δημοκρατικό Συναγερμό ήταν οι δημοκρατικές διαδικασίες.

    Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο κ. Συλλούρης δήλωσε ότι η σημερινή μέρα ήταν εργάσιμη και ήταν αναμενόμενο η προσέλευση να ήταν χαμηλή.

    Ερωτηθείς για την τελευταία του εκτίμηση σχετικά με το εκλογικό αποτέλεσμα, δήλωσε ότι "η εκτίμηση πλέον θα γίνει την Κυριακή".

    "Εκτός από τις εκτιμήσεις που έχουμε από διάφορα Μέσα, όπως ο ΑΝΤ1 και η Αλήθεια, θα έχουμε και το αποτέλεσμα της Κυριακής", δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Συλλούρης.

    Σε ερώτηση τί θα πράξει σε περίπτωση μη εκλογής του στη θέση του Προέδρου, απάντησε πως ότι και να συμβεί θα βρίσκεται για πάντα στο Συναγερμό.

    Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο κ. Συλλούρης συμφώνησε με τον κ. Μάτση ότι πρόκειται για "Συνέδριο εκλογής", υπογραμμίζοντας ότι λόγω της κρίσης που πέρασε το κόμμα, η έμφαση δόθηκε στις εκλογικές διαδικασίες παρά στη συζήτηση πολιτικών θεμάτων όπως θα έπρεπε.

    "Είναι μια ζημιά, η οποία ήλθε στο κόμμα με όσους υποστήριξαν την αναβολή των συνεδρίων", τόνισε.

    Αναφορικά με την απόφαση όπως το Συνέδριο πραγματοποιηθεί κεκλεισμένων των θυρών, ο κ. Συλλούρης ανέφερε ότι η θέση του για τη διαφάνεια είναι γνωστή.

    "Ο ανθυποψήφιός μου είχε κάνει μέρος του προεκλογικού του το θέμα του διαλόγου. Θεώρησα ότι έπρεπε να χαμηλώσω τους τόνους αναφορικά με τη διαφάνεια και δέχομαι οποιαδήποτε απόφαση έχει πάρει το Πολιτικό Γραφείο", κατέληξε.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΑ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Friday, 6 June 1997 - 19:46:43 UTC