Browse through our Interesting Nodes on Environmental Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-06-12

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΔΕΚ - Υποψηφιότητα Ηλιάδη
  • [02] Φεϊσέλ - Απευθείας συνομιλίες
  • [03] Ντενκτάς - πρόσκληση
  • [04] Κτήμα Χάρριμαν - Συνομιλίες
  • [05] Κληρίδης - Κυπριανού
  • [06] Πρόεδρος - ΔΗΣΥ
  • [07] Εκπρόσωπος - Εθνικό Συμβούλιο
  • [08] IMC - Fast Fashion Fair
  • [09] Αρχιεπίσκοπος - υγεία
  • [10] Εκπρόσωπος - Απευθείας συνομιλίες
  • [11] Κατοχικό καθεστώς - απαγόρευση
  • [12] Αναστασιάδης - Κυπριανού

  • [01] ΕΔΕΚ - Υποψηφιότητα Ηλιάδη

    Λευκωσία,Κύπρος,12/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Θετική απάντηση έδωσε η ΕΔΕΚ στην υποψηφιότητα Μάριου Ηλιάδη για τις προεδρικές εκλογές.

    Την απόφαση πήρε το Πολιτικό Γραφείο του κόμματος σε συνεδρία του χθες το απόγευμα κατά την οποία μελέτησε τις εξελίξεις στις προσπάθειες σύμπηξης μετώπου με το ΑΚΕΛ και τους Ενωμένους Δημοκράτες.

    Τελική απόφαση θα πάρει η Κεντρική Επιτροπή της ΕΔΕΚ, η οποία θα συνέλθει μετά την ολοκλήρωση των διβουλεύσεων με το ΑΚΕΛ και τους Ενωμένους Δημοκράτες και τον καταρτισμό κοινού προγράμματος.

    Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα τρία κόμματα μπορούν να καταλήξουν σε κοινό πρόγραμμα, το οποίο θα απευθύνεται στα ευρύτερα στρώματα του λαού ως πρόταση εναλλακτικής εξουσίας.

    Την απόφαση για συνεργασία ΑΚΕΛ - ΕΔΕΚ και Ενωμένων Δημοκρατών με κοινό υποψήφιο, πήρε η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ σε χθεσινή μαραθώνια συνεδρία της.

    Στο μεταξύ το Πολιτικό Συμβούλιο των Ενωμένων Δημοκρατών συνέρχεται το απόγευμα για να αποφασίσει κατά πόσο θα συγκληθεί το Κεντρικό Συμβούλιο για να μελετήσει το θέμα της υποψηφιότητας Ηλιάδη.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [02] Φεϊσέλ - Απευθείας συνομιλίες

    Λευκωσία,Κύπρος,12/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Την ημερήσια διάταξη των απευθείας συνομιλιών αναμένεται ότι θα καθορίσουν στην πρώτη συνάντησή τους ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς.

    Ο Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο Γκούσταβ Φεϊσέλ δήλωσε στο ΡΙΚ ότι τα θέματα που αναμένεται να περιληφθούν στην ημερήσια διάταξη είναι η ασφάλεια, οι συνταγματικές πτυχές και διάφορα εννοιολογικά θέματα ή θέματα δομής.

    Επίσης είπε ότι υπάρχει το εδαφικό και τα θέματα των τριών βασικών ελευθεριών των προσφύγων και της διεκδίκησης περιουσιών.

    Ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών είπε ότι θα υπάρξει ένα πάρε - δώσε αλλά η κάθε πλευρά δεν είναι αναγκαίο να προσφέρει τα ίδια σε κάθε θέμα.

    Κληθείς να σχολιάσει τις ανησυχίες της ελληνοκυπριακής πλευράς για την απουσία επαρκούς σύγκλισης θέσεων, ο κ. Φεϊσέλ είπε ότι στις συναντήσεις θα πρέπει να υπάρξει σύγκλιση.

    Σε ερώτηση πόσο αισιόδοξος είναι μετά τις προκλητικές δηλώσεις του Ντενκτάς, ο κ. Φεϊσέλ εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι δυνατό να επιτευχθούν οι στόχοι, αρκεί οι δυο πλευρές να είναι έτοιμες και πρόθυμες να κάμουν τη δική τους εισφορά.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [03] Ντενκτάς - πρόσκληση

    Λευκωσία,Κύπρος,12/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς εξέφρασε την ελπίδα ότι "με ένα νέο πνεύμα θα σημειωθεί μια νέα αρχή".

    Ο Ντενκτάς που προέβαινε σε δηλώσεις μετά την παραλαβή της πρόσκλησης του ΓΓ του ΟΗΕ για τις απευθείας συνομιλίες, είπε ότι "μεταβαίνουμε στη Νέα Υόρκη για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας τα οποία υποστηρίζαμε μέχρι σήμερα".

    Σύμφωνα με τον Τ/κ Τύπο, ο Ραούφ Ντενκτάς είπε ότι θα ανταποκριθεί στην πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα.

    "Εξάλλου," ανέφερε, "αυτό δεν σημαίνει ότι θα καταλήξουμε αμέσως σε συμφωνία. Οπως διευκρινίζει και ο Γενικός Γραμματέας στην επιστολή του με τη συνάντηση θα γίνει μια αρχή", κατέληξε ο Τ/Κ ηγέτης.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΜΚ/ΓΠ)

    [04] Κτήμα Χάρριμαν - Συνομιλίες

    Νέα Υόρκη,ΗΠΑ,12/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών Φρεντ Εκχαρντ δήλωσε ότι η ακριβής τοποθεσία στην οποία θα διεξαχθούν οι απευθείας συνομιλίες μεταξύ του Προέδρου Γλαύκου Κληρίδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, δεν θα αποκαλυφθεί, παρά μόνο λίγο πριν από την έναρξη των συναντήσεων.

    Φημολογείται πάντως, ότι το κτήμα Αβερελ Χάρριμαν, είναι η τοποθεσία στην οποία θα διεξαχθούν οι συνομιλίες.

    Το απομονωμένο κτήμα, το οποίο αποτελείται από εκατοντάδες στρέμματα γης, βρίσκεται κάπου 50 μίλια βόρεια της Νέας Υόρκης, και έχει μετατραπεί σε δύο κέντρα συνεδριάσεων με όλες τις διευκολύνσεις για διαμονή.

    Ο Αβερελ Χάρριμαν υπήρξε ένας διακεκριμένος τραπεζίτης και διπλωμάτης, ο οποίος υπηρέτησε ως σύμβουλος κάθε Αμερικανού Προέδρου από το Φράνκλιν Ρούσβλετ μέχρι τον Τζίμι Κάρτερ.

    Υπήρξε επίσης Πρέσβης των ΗΠΑ στη Μόσχα κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου και Ευρωπαϊκός Διοικητής του "Σχεδίου Μάρσιαλ".

    Ο Χάρριμαν, καλύτερα γνωστός ως διαπραγματευτής, ήταν ο άμεσα υπεύθυνος για τη σύναψη της συμφωνίας με την πρώην Σοβιετική Ενωση για τη Κατάργηση των Πυρηνικών Δοκιμών το 1963, καθώς επίσης και ο Αμερικανός απεσταλμένος στις συνομιλίες ειρήνης στο Παρίσι για το Βιετνάμ το 1968.

    (ΚΥΠΕ/JD/ΑΖΚ/ΓΠ)

    [05] Κληρίδης - Κυπριανού

    Λευκωσία,Κύπρος,12/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Βουλής, Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Σπύρος Κυπριανού, εκτιμά ως θετικό το γεγονός ότι στην πρόσκλησή του για συνομιλίες ο Γ.Γ. του ΟΗΕ δεν κάνει συγκεκριμένη αναφορά στις ιδέες Γκάλι.

    Μετά τη δεύτερη σε δύο ημέρες συνάντησή του με τον Πρόεδρο Κληρίδη, κατά την οποία αντάλλαξαν απόψεις υπό το φως της πρόσκλησης του Γ.Γ. του ΟΗΕ για απευθείας συνομιλίες, ο κ. Κυπριανού είπε ότι θα μελετήσει την επιστολή και θα εκφράσει τις απόψεις του στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

    Η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί το πιο πιθανόν στις 23 Ιουνίου, σύμφωνα με πληροφορίες, λόγω του ότι ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης αναχωρεί αύριο για τις ΗΠΑ όπου θα έχει σειρά επαφών.

    Ο κ. Κυπριανού ανέφερε επίσης ότι εάν διαιωνίζονται οι συνομιλίες η πολιτική ηγεσία θα πρέπει να πάρει αποφάσεις, τις οποίες χαρακτήρισε "ιστορικές".

    "Προκαταρκτικά, παρόλο ότι γίνεται αναφορά στην προηγούμενη επιστολή του Γ.Γ. εντούτοις σ' αυτή την επιστολή δεν γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στις ιδέες Γκάλι και αυτό είναι θετικό," δήλωσε ο κ. Κυπριανού.

    Στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο Κληρίδη, τον περασμένο Ιανουάριο, ο Γ.Γ. του ΟΗΕ αναφέρει ότι η δέσμη ιδεών Γκάλι, οι συμφωνίες υψηλού επιπέδου και άλλα έγγραφα αποτελούν τη βάση για λύση του Κυπριακού.

    Αφού σημείωσε ότι πρόκειται απλά για μια πρόσκληση, ο κ. Κυπριανού εξέφρασε την εκτίμησή πως "δίνει την εικόνα ότι θα είναι μια συνεχής διαδικασία" κάτι το οποίο, είπε, "δεν ξέρω τί σημαίνει". Διερωτήθηκε κατά πόσο θα είναι μια ατέλειωτη διαδικασία ώστε να συμπέσει με τις διαπραγματεύσεις για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση ή για να δώσει στην Ευρώπη μια καλύτερη εικόνα της Τουρκίας ή κάτι άλλο.

    "Αλλά πιστεύω ότι θα είμαστε σε καλύτερη θέση για να κρίνουμε και να εξετάσουμε τί πρέπει να γίνει ύστερα από τις πρώτες και δεύτερες συναντήσεις", πρόσθεσε, εκφράζοντας την άποψη ότι ο πρώτος γύρος συνομιλιών θα είναι "μάλλον διαδικαστικής φύσεως".

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ ανέφερε ότι η πλευρά μας θα πρέπει να μελετήσει τί θα πράξει μετά τις συνομιλίες, και τόνισε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης είναι διατεθειμένος να επιμένει να συζητηθεί πρώτα η ουσία και "δεν μπορεί να παίξει το παιχνίδι οποιωνδήποτε οι οποίοι θέλουν να διαιωνίζεται μια διαδικασία για άλλους σκοπούς".

    Ταυτόχρονα είπε ότι ακόμη δεν έχει ξακαθαρίσει η διαδικασία που θα ακολουθηθεί στις συνομιλίες και ανέφερε ότι από τις επαφές του με το Βρετανό απεσταλμένο για το Κυπριακό Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ βγαίνει το συμπέρασμα ότι "θα συζητηθεί ότι εγείρει η κάθε πλευρά".

    Ο κ. Κυπριανού χαρακτήρισε "σημαντική" την επικείμενη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, κατά την οποία ο Πρόεδρος και τα κόμματα θα εκφράσουν τις απόψεις τους για τις συνομιλίες.

    Αφού επανέλαβε ότι όλα τα κόμματα συμφωνούν ότι η πλευρά μας δεν μπορεί να απορρίψει την πρόσκληση του Γ.Γ. του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι "εάν όμως διαπιστώσουμε ότι αυτές οι συνομιλίες αποβλέπουν σε κάτι άλλο και όχι σε μια δίκαιη λύση του Κυπριακού πρέπει να πάρουμε κάποιες αποφάσεις που θα είναι ιστορικής σημασίας".

    Σε μια τέτοια περίπτωση, ο κ. Κυπριανού πιστεύει ότι η πολιτική ηγεσία πρέπει να επανεξετάσει "όλα τα δεδομένα και όλη την κατάσταση".

    Επανέλαβε ότι "ουδεμία διάθεση υπάρχει από τουρκικής πλευράς για πρόοδο" και σημείωσε ότι επίσημοι της Αγκυρας αναφέρουν σε συνομιλητές τους ότι "η μόνη διέξοδος είναι τα δύο χωριστά κράτη".

    Σε ερωτήσεις σχετικά με τις διεργασίες μεταξύ των κομμάτων για τις προεδρικές εκλογές, ο κ. Κυπριανού τόνισε ότι πρέπει να σταματήσει η προεδρολογία γιατί προτεραιότητα έχει το Κυπριακό και είπε ότι οι επαφές μπορούν να συνεχιστούν χωρίς όμως να δίνεται σ' αυτές δημοσιότητα.

    Ο κ. Κυπριανού απέρριψε παρατήρηση ότι ο ίδιος άρχισε την προεδρολογία, τονίζοντας ότι είχε εξαγγείλει έγκαιρα υποψηφιότητα για να την έχουν υπόψη τα κόμματα και ο λαός.

    Αναφορικά με πληροφορίες ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ και Ενωμένοι Δημοκράτες, συζητούν την υποψηφιότητα του Μάριου Ηλιάδη, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ ανέφερε ότι θα σχολιάσει το θέμα "όταν αποφασίσουν οριστικά για τον κ. Ηλιάδη ή οποιονδήποτε άλλο".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [06] Πρόεδρος - ΔΗΣΥ

    Λευκωσία,Κύπρος,12/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Θέματα ουσίας που άπτονται της "πλέον στενής συνεργασίας" μεταξύ της κυβέρνησης και του Δημοκρατικού Συναγερμού, απασχόλησαν τη σημερινή πρώτη συνάντηση του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, στην οποία παρακάθησαν και ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Παντελής Κούρος και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης.

    Αυτό δήλωσε μετά τη συνάντηση ο νέος Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης, τονίζοντας ότι "η νέα ηγεσία του κόμματος έχει πλήρη ταυτότητα αντίληψης ως προς το ποιές θα είναι οι σχέσεις μας πλέον μεταξύ κόμματος και κυβέρνησης".

    Ανέφερε επίσης ότι "χωρίς πλέον οποιοδήποτε στοιχείο το οποίο θα επέτρεπε να παρεισφρήσει είτε παρερμηνεία είτε παρεξήγηση στις σχέσεις, προχωρούμε σε στενή συνεργασία με την κυβέρνηση ώστε να αποδώσουμε ακόμα περισσότερα και από πλευράς κυβερνητικού έργου και από πλευράς κομματικής δουλειάς".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε στη διαφοροποίηση της διαδικασίας ώστε να υπάρχει στενότερη συνεργασία μεταξύ κυβέρνησης και κόμματος. Οπως είπε, τα στοιχεία αυτά είναι "η οριστική συμμετοχή των υπουργών στο Πολιτικό Γραφείο, η συχνή επαφή και ο διαφορετικός τρόπος λειτουργίας αυτών των οργάνων, δηλαδή με συγκεκριμένη ημερήσια διάταξη, η συζήτηση της ουσίας και η λήψη αποφάσεων".

    Σε ερώτηση σχετικά με τις προεδρικές εκλογές και συγκεκριμένα εάν η συνεργασία ΔΗΣΥ - ΔΗΚΟ διευκολύνεται από το γεγονός ότι η αντιπολίτευση φαίνεται να καταλήγει σε κοινό υποψήφιο, ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε επιφυλάξεις "εάν αυτό θα είναι και το τελικό αποτέλεσμα".

    Ταυτόχρονα, αναφέρθηκε στη "διακαή επιθυμία" του ΔΗΣΥ "να συνεχίσει η συνεργασία με το ΔΗΚΟ", τονίζοντας ότι η συνεργασία αυτή "μπορεί να συνεχίσει" αφού "απέδωσε και έργο και πολιτική στο εθνικό θέμα".

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Αναστασιάδης υπενθύμισε την απόφαση του κόμματος να υποστηρίξει και να στηριξει την υποψηφιότητα του Προέδρου Κληρίδη "εφόσον επαναδιεκδικήσει το αξίωμα που σήμερα κατέχει".

    Αναφέροντας ότι θα πραγματοποιηθούν διαβουλεύσεις μεταξύ του κόμματός του και του ΔΗΚΟ, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι η πρώτη επαφή θα γίνει μεταξύ του ιδίου και του κ. Κυπριανού και στη συνέχεια θα ενημερώσει τα όργανα του κόμματός του. "Θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις και σε συνεργασία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα γίνουν οι ανάλογοι χειρισμοί", συμπλήρωσε.

    Κληθείς να σχολιάσει την πρόσκληση του Γ.Γ. του ΟΗΕ για απευθείας συνομιλίες, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι "τα πρώτα σχόλια θα πρέπει να αφορούν τους τρόπους συμπεριφοράς όσων αναλαμβάνουν να προσκαλέσουν σε απευθείας συνομιλίες". Εξήγησε ότι με τη λέξη συμπεριφορά εννοεί ότι "θα πρέπει να είναι αποφασισμένοι να στραφούν προς την κατεύθυνση που μέχρι σήμερα παρουσιάζεται αδιάλλακτη, ούτως ώστε να υπάρχει ελπίδα ουσιαστικού διαλόγου και προόδου".

    Σε ερώτηση εάν διατηρεί την προηγούμενη θέση του ότι το Εθνικό Συμβούλιο πρέπει να μεταβεί στη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε ότι το κόμμα του "δεν έχει σοβαράν άποψη δοθέντος ότι είναι η πρώτη συνάντηση" αλλά ταυτόχρονα "δεν βλέπει τί το αρνητικό εάν οι αρχηγοί συνοδεύσουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας".

    Οπως είπε, σε μιαν τέτοια περίπτωση ο Πρόεδρος Κληρίδης "θα είναι και ενισχυσμένος από πλευράς παρουσίας, για να μην χρειάζονται οι από αέρος διαβουλεύσεις, αλλά και η άρση παρερμηνειών ότι τάχα δεν ήταν ενήμεροι" για οποιαδήποτε απόφαση του Προέδρου.

    Ο κ. Αναστασιάδης υπενθύμισε, τέλος, δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου ότι η κυβέρνηση δεν θα είχε ένσταση στη μετάβαση των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων, εάν το επιθυμούν.

    Σημειώνεται ότι το θέμα θα απασχολήσει το Εθνικό Συμβούλιο κατά την επόμενη του συνεδρία, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 23 Ιουνίου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [07] Εκπρόσωπος - Εθνικό Συμβούλιο

    Λευκωσία,Κύπρος,12/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Στις 23 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί τελικά η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ανακοίνωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης.

    Αρχικά η συνεδρία είχε καθοριστεί για τις 17 Ιουνίου όμως κάποιοι αρχηγοί κομμάτων κωλύονται, εξήγησε ο κ. Χριστοφίδης.

    Ηδη οι αρχηγοί των κομμάτων έχουν λάβει αντίγραφα της πρόσκλησης του ΓΓ του ΟΗΕ για τις απευθείας συνομιλίες, είπε ο κ. Χριστοφίδης, προσθέτοντας ότι η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου αναμένεται να ασχοληθεί "εξαντλητικά με όλα τα θέματα και θα δώσει απαντήσεις σε όλα τα ερωτηματικά που εγείρονται ενόψει των συνομιλιών".

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι ο δεν έχουν ακόμα γίνει εισηγήσεις ή προτάσεις από τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για θέματα που θέλουν να περιληφθούν στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίας της 23ης Ιουνίου.

    "Το Εθνικό Συμβούλιο είναι ένα σώμα κυρίαρχο το οποίο έχει δικαίωμα να ασχοληθεί με όλο το φάσμα του Κυπριακού. Σε εκείνους εναπόκειται να επιλέξουν τις πτυχές με τις οποίες θα ασχοληθούν και για τις οποίες θα δώσουν σχετικές οδηγίες", είπε, σημειώνοντας ότι η πρόσκληση του ΓΓ του ΟΗΕ μελετάται τόσο από τον Πρόεδρο Κληρίδη και τα άλλα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου. Αποφάσεις θα ληφθούν στη συνεδρία της 23ης Ιουνίου.

    Ο κ. Χριστοφίδης δήλωσε επίσης ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας "έχει αποφασίσει ποιοί θα είναι οι δύο σύμβουλοί του αλλά θα το ανακοινώσει όταν κρίνει ότι είναι εύθετος ο χρόνος".

    Είπε επίσης ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ έχει εκφράσει την επιθυμία όπως στην αίθουσα των συνομιλιών δεν είναι πέραν των δύο συμβούλων. "Εάν άλλα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου αποφασίσουν ότι θέλουν να μεταβούν στη Νέα Υόρκη αυτό είναι δυνατό αλλά όχι στο χώρο των διαβουλεύσεων", πρόσθεσε ο κ. Χριστοφίδης.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)

    [08] IMC - Fast Fashion Fair

    Λευκωσία,Κύπρος,12/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ανοιξε σήμερα η διεθνής έκθεση μόδας "Fast Fashion Fair" στο Διεθνές Κέντρο Χονδρικού Εμπορίου (IMC) με τη συμμετοχή 100 και πλέον ξένων και κυπριακών οίκων μόδας.

    Η Fast Fashion Fair αποτελεί την πρώτη από μια σειρά 20 περίπου εξειδικευμένων εκθέσεων που προγραμματίζονται από το IMC, για τους επόμενους 12 μήμες.

    Στην έκθεση συμμετέχουν γνωστοί διεθνείς οίκοι μόδας από διάφορες χώρες μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Βρετανία, η Ιταλία, οι ΗΠΑ, η Ελλάδα, το Χονγκ - Κογκ και η Κύπρος.

    Η παρουσία της Ελλάδας είναι ιδιαίτερα επιβλητική, με περίπτερα του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου, του Συνδέσμου Γουνοποιών Ελλάδας, του Συνδέσμου Υποδηματοποιών Θεσσαλονίκης και πολλών άλλων ανεξάρτητων βιομηχάνων.

    Η έκθεση θα είναι ανοικτή καθημερινά για ξένους και Κύπριους εμπορευόμενους μέχρι και τις 15 Ιουνίου, από τις 10 π.μ. μέχρι τις 10 μ.μ. ενώ για το κοινό θα είναι ανοικτή μόνο την Παρασκευή και το Σάββατο (13 και 14 Ιουνίου), από τις 7 μ.μ. μέχρι τις 10.00 μ.μ.

    Σύμφωνα με τους διοργανωτές της έκθεσης, ήδη πολλοί ξένοι επισκέπτες από τη Ρωσία, την Ελλάδα και τις αραβικές χώρες βρίσκονται στην Κύπρο για να την επισκεφθούν.

    Οι Κύπριοι και ξένοι εμπορευόμενοι έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν από μια μεγάλη ποικιλία εμπορευμάτων για άμεση αγορά από στοκ, ή με παραγγελία που θα εκτελείται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

    Στην έκθεση, που στεγάζεται σε χώρο 3.000 τ.μ. παρουσιάζονται και πωλούνται ανδρικά, γυναικεία και παιδικά ενδύματα, καθημερινά και βραδυνά, πλεκτά, δερμάτινα, γούνες και αξεσουάρ μόδας. (ΚΥΠΡ/ΓΓ/ΓΠ)

    [09] Αρχιεπίσκοπος - υγεία

    Λευκωσία,Κύπρος,12/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος εξήλθε το μεσημέρι από νοσοκομείο στη Γερμανία, όπου είχε υποβληθεί προχθές σε επιτυχή μικροεπέμβαση στις φωνητικές χορδές.

    Ο Διευθυντής του Αρχιεπισκοπικού Γραφείου Φρίξος Κλεάνθους δήλωσε ότι η κατάσταση της υγείας του Μακαριοτάτου είναι πολύ καλή.

    Με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία ο Πρόεδρος Κληρίδης.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [10] Εκπρόσωπος - Απευθείας συνομιλίες

    Λευκωσία,Κύπρος,12/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Οι απευθείας συνομιλίες Κληρίδη - Ντενκτάς θα αρχίσουν με κατάρτιση της ημερήσιας διάταξης και εάν προκύψουν προβλήματα τότε είναι ευθύνη του ΓΓ του ΟΗΕ να αποφασίσει για το τί πρέπει να γίνει.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, σημειώνοντας ότι "είναι φυσικό αφού δεν προηγείται η αποστολή της ημερήσιας διάταξης να αποτελέσει αντικείμενο στην πρώτη συνεδρία".

    Πρόσθεσε όμως ότι στην πρόσκληση προβλέπεται ότι θα υπάρξουν και άλλες συναντήσεις παρόμοιας φύσης μέσα στο καλοκαίρι. "Επομένως αυτό δείχνει τη θέληση, την επιμονή και τη διάθεση για να γίνουν σοβαρές και εντατικές συνομιλίες", πρόσθεσε.

    Κληθείς να σχολιάσει την περίπτωση που δεν θα υπάρξει συμφωνία, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι "εκείνος που θα έχει το λόγο θα είναι ο ΓΓ του ΟΗΕ. Εκείνος θα αποφασίσει αν βρεθεί μπροστά σε τέτοιο ενδεχόμενο τί πρέπει να γίνει".

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στους διάφορους απεσταλμένους που θα βρίσκονται κοντά στο χώρο των συνομλιών, οι οποίοι, είπε ο κ. Χριστοφίδης "θα έχουν λόγο, δύναμη επιρροής και πειθούς".

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)

    [11] Κατοχικό καθεστώς - απαγόρευση

    Λευκωσία,Κύπρος,12/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Οι κατοχικές αρχές δεν επέτρεψαν τελικά σε δέκα από τα 33 παιδιά των οποίων οι γονείς βρίσκονται στα κατεχόμενα, να μεταβούν εκεί για να περάσουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

    Η απάντηση των κατοχικών αρχών, η οποία διαβιβάστηκε σήμερα, μέσω των Ηνωμένων Εθνών στο Γραφείο Ανθρωπιστικών Θεμάτων, είναι ότι τα δέκα αυτά παιδιά δεν μπορούν να μεταβούν στα κατεχόμενα λόγω της ηλικίας τους.

    Οι κατοχικές αρχές δεν επιτρέπουν τη μετάβαση στα κατεχόμενα αγοριών άνω των 16 ετών και κοριτσιών άνω των 18.

    Τα πρώτα παιδιά θα περάσουν στα κατεχόμενα αύριο Παρασκευή και τα υπόλοιπα κατά τις επόμενες δύο εβδομάδες.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [12] Αναστασιάδης - Κυπριανού

    Λευκωσία,Κύπρος,12/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε σήμερα ότι εάν και εφόσον υποψήφιος Πρόεδρος είναι τελικά ο κ. Γλαύκος Κληρίδης, η θέση του Δημοκρατικού Συναγερμού είναι να υποστηριχθεί η δική του υποψηφιότητα. Στην περίπτωση που δεν θα είναι ο Πρόεδρος Κληρίδης, θα κληθούν να αποφασίσουν τα συλλογικά όργανα.

    Ο κ. Αναστασιάδης διατύπωσε τη θέση αυτή ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Σπύρο Κυπριανού.

    Ο κ. Αναστασιάδης επεσήμανε ότι επιθυμία του ΔΗΣΥ είναι η συνέχιση της συνεργασίας του με το ΔΗΚΟ. Στο σημείο αυτό κλήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα εάν η συνεργασία αυτή θα συνεχιστεί υπό το Γλαύκο Κληρίδη ή το Σπύρο Κυπριανού.

    Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι με βάση τη δήλωση αυτή μπορεί εύκολα να εξαχθεί και το συμπέρασμα, ότι ο Δημοκρατικός Συναγερμός δεν αποκλείει το ενδεχόμενο, εάν δεν είναι υποψήφιος ο κ. Κληρίδης να υποστηριχθεί η υποψηφιότητα του κ. Κυπριανού.

    Σε ερώτηση αν αυτό προνοεί και συμφωνία, η οποία προϋπήρξε μεταξύ του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ, πριν από το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών του 1993, παρενέβη ο κ. Κυπριανού και διευκρίνισε ότι δεν υπήρξε και ούτε υπάρχει οποιαδήποτε συμφωνία.

    Αναστασιάδης και Κυπριανού δεν παρέλειψαν να αναφερθούν και στην κρίσιμη φάση την οποία διέρχεται το εθνικό θέμα, επισημαίνοντας ότι αυτό προέχει και όχι οι Προεδρικές εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν ύστερα από οκτώ μήνες.

    Ωστόσο ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, κλήθηκε να σχολιάσει δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του ΑΚΕΛ, Νίκου Κατσουρίδη, ο οποίος σε πρωϊνή ραδιοφωνική του παρέμβαση, υποστήριξε εν ολίγοις ότι είναι ο κ. Κυπριανού, ο οποίος απέρριψε ασυζητητί στη διάρκεια συνάντησής του με το ΓΓ του ΑΚΕΛ την ενδεχόμενη υποψηφιότητα Τάσσου Παπαδόπουλου.

    Ο κ. Κυπριανού επεσήμανε ότι εκείνη τη συνάντηση δεν είχε συνομιλητή τον κ. Κατσουρίδη αλλά τον κ. Χριστόφια και παρέπεμψε τους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

    (ΚΥΠΕ/ΣΔ/ΑΖΚ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Thursday, 12 June 1997 - 13:49:21 UTC