Browse through our Interesting Nodes on Health & Medicine in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-06-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δεύτερη δήλωση Πενταγώνου - Ιμια
  • [02] Κίνα - Ενεργότερο ρόλο στο Κυπριακό
  • [03] Πατριάρχης Αλέξιος - Κύπριοι βουλευτές
  • [04] Εκπρόσωπος - Διακυβερνητική
  • [05] Εκπρόσωπος - G7
  • [06] Εκπρόσωπος - περιοδικό Time
  • [07] Πρόεδρος Κληρίδης - Πρέσβης Ελλάδας
  • [08] Εκπρόσωπος - ΓΓ ΟΗΕ - συνομιλίες
  • [09] Εκπρόσωπος - Ρωσία
  • [10] Υπουργός Γεωργίας - Σύνοδος Ηνωμένων Εθνών
  • [11] Παγκόσμια Ηέρα κατά των Ναρκωτικών
  • [12] Εκπρόσωπος - ρωσικοί πύραυλοι
  • [13] Λαϊκή Τράπεζα - Επέκταση
  • [14] Εκπρόσωπος - ΗΠΑ - παραβιάσεις

  • [01] Δεύτερη δήλωση Πενταγώνου - Ιμια

    Λευκωσία,Κύπρος,20/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Με μια νέα δήλωση που ανατρέπει την απάντηση που είχε δώσει ότι τα Ιμια είναι υπό ελληνική κυριαρχία, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου είπε ότι είχε κάνει "λάθος".

    Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης Τύπου, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Κέβιν Μπέικον απαντώντας σε ερώτηση αν οι επίσημοι αμερικανικοί χάρτες εμφανίζουν τα Ιμια υπό ελληνική κυριαρχία, απάντησε ξεκάθαρα λέγοντας "είναι αλήθεια. Αυτό είναι αλήθεια".

    Προχωρώντας πιο πέρα ο κ. Μπέικον ανέφερε ότι "υπάρχει νέος χάρτης που τυπώθηκε στα τέλη του 1996, ο οποίος καθιστά απόλυτα σαφές ότι τα νησιά είναι κάτω από ελληνική κυριαρχία, όπως ήταν πάντα. Και αυτός ο χάρτης είναι ναυτικός χάρτης, και είναι διαθέσιμος στο κοινό".

    Τοποθετούμενος απέναντι στην αντιστοιχία της δήλωσης αυτής με τη θέση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο κ. Μπέικον ανέφερε ότι δεν υπάρχει αντιστοιχία και ότι "αυτά τα ερωτήματα αποφασίζονται από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Εχουν ένα επίσημο γεωγράφο εκεί. Ο τίτλος του γραφείου είναι 'Γραφείο του Γεωγράφου και Παγκοσμίων Θεμάτων' στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Αυτό είναι το πρόσωπο που αποφασίζει την αρμόζουσα εθνότητα περιουσιών ανά τον κόσμο. Και ακολουθούμε τη συμβουλή του".

    Μιλώντας για το λόγο που άλλαξε ο χάρτης και αντί να αναφέρει "κυριαρχία υπό διαφορά ή απροσδιόριστη", αναφέρει "ελληνική", ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου είπε ότι είχε γίνει λάθος το οποίο υπέπεσε στην αντίληψη του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο ζήτησε από την υπηρεσία που σχεδιάζει τους χάρτες να υπάρξει διόρθωση, όπως και έγινε.

    Λίγες ώρες μετά τη δήλωση αυτή, το Πεντάγωνο με δήλωση του ιδίου του κ. Μπέικον επανήλθε στο θέμα, λέγοντας ότι έγινε "λάθος".

    "Στην ενημέρωση σήμερα, ανέφερα λανθασμένα ότι το νησί του Αιγαίου Ιμια, είναι κάτω από ελληνική κυριαρχία. Στην πραγματικότητα, η κυριαρχία αυτού του νησιού βρίσκεται υπό διαφορά μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας".

    Ο κ. Μπέικον αναφέρει στη δήλωσή του ότι είναι πάγια πολιτική των ΗΠΑ να μην παίρνουν θέση σε θέματα διεκδίκησης κυριαρχίας ή σε συνοριακές διαφορές χωρών, διότι αυτό βοηθά τις ΗΠΑ να ενεργούν ως διαμορφωτής λύσεων σε τέτοιου είδους διαφορές.

    Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ από την πλευρά του δηλώνει ότι και ο παλιός και ο νέος χάρτης αναφέρουν ξεκάθαρα ότι "συνοριακή παρουσίαση δεν είναι απαραίτητα έγκυρη γνώμη" και ότι "γεωγραφικά ονόματα και η ορθογραφία τους, δεν προϋποθέτουν απαραίτητα αναγνώριση της πολιτικής θέσης μιας περιοχής από την κυβέρνηση των ΗΠΑ".

    Πηγές του Πενταγώνου είπαν στο ΚΥΠΕ ότι όλο αυτό το μπέρδεμα οφείλεται σε ημιτελή οδηγία που είχε ο εκπρόσωπος. Η ίδια πηγή ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι το πρόσωπο που προετοίμασε την οδηγία για τον εκπρόσωπο, δεν γνώριζε την πολιτική των ΗΠΑ στο θέμα των Ιμια.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΓΓ/ΓΠ)

    [02] Κίνα - Ενεργότερο ρόλο στο Κυπριακό

    Λευκωσία,Κύπρος,20/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Την πρόθεση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας να διαδραματίσει ενεργότερο ρόλο στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού, εξέφρασε σήμερα ο Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Τζι Πεϊντίνγκ, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, κατά τη συνάντηση ο Κινέζος αξιωματούχος μετέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την επιθυμία του Πεκίνου να κινηθεί στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και με βάση τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου.

    Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο κ. Πεϊντίνγκ, κατά τη διάρκεια επαφών που είχε στην Αγκυρα, ενημερώθηκε για τους τουρκικούς ισχυρισμούς γύρω από την αγορά από την Κυπριακή Δημοκρατία του ρωσικού αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος S - 300 και έθεσε διάφορα σχετικά ερωτήματα στον Πρόεδρο Κληρίδη.

    Τα ερωτήματα του Κινέζου αξιωματούχου απαντήθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι στόχος της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η αποστρατικοποίηση.

    Πολιτικοί αναλυτές θεωρούν σημαντικό η Κίνα να υλοποιήσει τη δεδηλωμένη πρόθεσή της, διότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε πως η Ρωσία θα είχε ένα σημαντικό υποστηρικτή στις προσπάθειές της στο Κυπριακό, εντός της ομάδας των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Στο μεταξύ, σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ. Πεϊντίνγκ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την "εγκάρδια και φιλική" συζήτηση που είχε με τον Πρόεδρο Κληρίδη κατά την οποία μετέφερε και τους εγκάρδιους χαιρετισμούς του Προέδρου της Κίνας Ζιανγκ Ζεμίν.

    "Ενημέρωσα τον Πρόεδρο για τις θέσεις της Κίνας και συγκεκριμένα την υποστήριξή της για την ανεξαρτησία, κυριαρχία και εδαφική κυριαρχία της Κύπρου. Η Κίνα υποστηρίζει το καθεστώς του αδέσμευτου κράτους που κατέχει η Κύπρος", τόνισε ο Κινέζος επίσημος.

    Νωρίτερα ο κ. Πεϊντίνγκ είχε συνομιλίες με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιαννάκη Κασουλίδη, κατά τη διάρκεια των οποίων συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις.

    Οι συνομιλίες έληξαν με υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών της Κύπρου και της Κίνας.

    Μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη, ο κ. Πεϊντίνγκ μετέβη στη Βουλή για συνάντηση με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [03] Πατριάρχης Αλέξιος - Κύπριοι βουλευτές

    Λευκωσία,Κύπρος,20/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    "Είμαστε ευγνώμονες προς τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο και την Κυπριακή Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία επιδεικνύει μεγάλη φροντίδα για τους συμπατριώτες μας οι οποίοι προσωρινά βρίσκονται στην Κύπρο".

    Στη δήλωση αυτή προέβη ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Αλέξιος ΙΙ ύστερα από συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία της κυπριακής Βουλής, υπό τον Πρόεδρό της Σπύρο Κυπριανού, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Ρωσία.

    Ο Ρώσος Πατριάρχης αναφερόταν στην πρόσφατη απόφαση της Αρχιεπισκοπής να παραχωρήσει οικόπεδο στη Λεμεσό για ανέγερση εκκλησίας για τους Ρώσους Ορδοδόξους που ζουν στην Κύπρο.

    "Είμαι πεπεισμένος", σημείωσε περαιτέρω ο Ρώσος Πατριάρχης απευθυνόμενος στους Κύπριους βουλευτές, "ότι τα ίδια αισθήματα έχετε και εσείς νιώσει από την δική μας φιλική στάση απέναντι στο φίλο λαό της Κύπρου. Στεκόμαστε δίπλα σας και νιώθουμε τις δυσκολίες που εσείς αντιμετωπίζετε από την κατοχή μέρους του νησιού σας".

    Ο Ρώσος Πατριάρχης είπε ότι η επίσκεψη μιας τέτοιας υψηλού επιπέδου αντιπροσωπείας του πολιτικού κόσμου της Κύπρου θα ανοίξει μια νέα σελίδα στις σχέσεις των δύο χωρών και λαών σ'όλους αναξαιρέτως τους τομείς.

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού απαντώντας στον Πατριάρχη είπε ότι τα αισθήματα του ρωσικού λαού απέναντι στην Κύπρο τα αισθάνθηκαν από την πρώτη στιγμή της παραμονής τους στη Μόσχα.

    Οπως σημειώνει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων "Νοβόστι", απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά τη συνάντηση, ο Πατριάρχης Αλέξιος έκανε οξεία κριτική κατά της Τουρκίας επειδή, όπως σημείωσε, στο βόρειο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου σημειώνονται απαράδεκτα φαινόμενα, όπως οι καταστροφές εκκλησιών, το ξεπούλημα ιστορικών μνημείων, εικόνων και άλλων ιερών κειμηλίων της ορθόδοξης πίστης.

    Σημείωσε ότι δεν επιδεικνύεται σεβασμός προς τα ιερά σύμβολα, γεγονός που χαρακτήρισε απαράδεκτο.

    (ΚΥΠΕ/ΧΓ/ΓΠ)

    [04] Εκπρόσωπος - Διακυβερνητική

    Λευκωσία,Κύπρος,20/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, διευκρίνισε ότι για τα αποτελέσματα της Διακυβερνητικής Διάσκεψης θα ενημερωθούν οι συνδεδεμένες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, η Κύπρος και η Τουρκία σε ειδική σύνοδο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων και των ΥΠΕΞ στις 27 Ιουνίου στο Αμστερνταμ.

    Αυτό ανέφερε σήμερα ο κ. Χριστοφίδης σε απάντηση σχετικής ερώτησης δημοσιογράφου, που είχε υποβληθεί προηγουμένως, για τα αποτελέσματα της Διακυβερνητικής.

    "Κάθε αρχηγός κράτους θα μιλήσει για δέκα λεπτά και θα ζητηθούν διευκρινίσεις εφ'όλης της ύλης," είπε.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πρόσθεσε, έχει πάρει τη σχετική πρόσκληση και θα παραστεί στην ειδική σύνοδο που διοργανώνει η ολλανδική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η Επιτροπή (Κομισιόν).

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι η ολοκλήρωση της Διακυβερνητικής τοποθετείται τον Οκτώβρη του τρέχοντος έτους.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [05] Εκπρόσωπος - G7

    Λευκωσία,Κύπρος,20/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η κυβέρνηση χαιρετίζει το γεγονός ότι το Κυπριακό θα συζητηθεί στη σύνοδο κορυφής των αρχηγών κρατών των επτά πιο ανεπτυγμένων χωρών και της Ρωσίας, που αρχίζει σήμερα στο Ντένβερ, στις ΗΠΑ.

    "Εχοντας υπόψη το διεθνές ενδιαφέρον που παρατηρείται ενόψει των απευθείας συνομιλιών, δεν μπορούμε παρά να χαιρετίσουμε το αυξανόμενο διεθνές ενδιαφέρον," δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης.

    Είναι σημαντικό, πρόσθεσε, όταν αξιολογήσει κανείς όλες τις πηγές από τις οποίες προέρχεται αυτό το ενδιαφέρον ενόψει των συνομιλιών.

    "Το επιδιώξαμε, το επιθυμούμε, το έχουμε και προχωρούμε προς τις συνομιλίες," κατέληξε ο Εκπρόσωπος.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [06] Εκπρόσωπος - περιοδικό Time

    Λευκωσία,Κύπρος,20/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ορθά αποδίδονται οι ευθύνες για μη επίλυση του Κυπριακού στην αδιαλλαξία του Τουρκοκύπριου ηγέτη, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, σχολιάζοντας άρθρο του περιοδικού "Time" στο οποίο επιρρίπτονται ευθύνες στον κατοχικό ηγέτη, τον οποίο χαρακτηρίζει ως "διαβολικό."

    "Ολα αυτά τα χρόνια ο λόγος της μή προόδου στο Κυπριακό είναι η τουρκική αδιαλλαξία και κύριος παράγοντας διαμόρφωσης της πολιτικής των Τούρκων είναι ο κ. Ντενκτάς," είπε ο κ. Χριστοφίδης.

    Προσδοκούμε, ανέφερε, ότι στις απευθείας συνομιλίες θα υπάρξει διαλλακτικό πνεύμα με στόχο να εξυπηρετήσουμε την Κύπρο και τον κυπριακό λαό.

    Υπενθυμίζοντας τη χθεσινή του αναφορά σε δηλώσεις του πρωθυπουργού της εισβολής Μπουλέντ Ετζεβίτ ότι η Κύπρος αποτελεί γραμμή ασφάλειας για την Τουρκία, ο Εκπρόσωπος σημείωσε ότι σήμερα "είμαστε γνώστες των δηλώσεων Ντενκτάς ότι η Κύπρος εξασφαλίζει την Τουρκία."

    Εφθασε ο καιρός που αυτά τα κριτήρια θα πρέπει να παραμερίζονται για το συμφέρον του λαού μας, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η επιστολή του Τ/Κ πολιτικού Μεχμέτ Αλί Ταλάτ (ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος) προς τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Ντενκτάς σχετίζεται με αυτό το θέμα.

    Η επιστολή, κατέληξε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, αποτελεί αγωνιώδη έκκληση ότι πρέπει να συμβάλουν όσο το δυνατό καλύτερα στην επίλυση του προβλήματος, η οποία συνάδει με εκκλήσεις της Ε/κ πλευράς για επίλυση του Κυπριακού.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [07] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Πρέσβης Ελλάδας

    Λευκωσία,Κύπρος,20/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Αποχαιρετιστήρια συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη είχε σήμερα το μεσημέρι, ο Πρέσβης της Ελλάδας στη Λευκωσία Αλέξανδρος Σάνδης, ο οποίος μετατίθεται στη Ρώμη.

    Μετά τη συνάντηση, δόθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προς τιμή του κ. Σάνδη, γεύμα, στο οποίο παρακάθονται επίσης Υπουργοί της κυβέρνησης και άλλοι αξιωματούχοι.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)

    [08] (Κ) Εκπρόσωπος - ΓΓ ΟΗΕ - συνομιλίες

    Λευκωσία,Κύπρος,20/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η κυβέρνηση απέρριψε κατηγορηματικά πληροφορίες ότι πήρε οποιαδήποτε δέσμη με ιδέες για το Κυπριακό από τα Ηνωμένα Εθνη κατά τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, κληθείς να σχολιάσει φερόμενες δηλώσεις του ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Αναν.

    "Οι δηλώσεις του κ. Αναν, είναι γνωστές. Οσον αφορά τη δημοσιογραφική αναμετάδοση των λεχθέντων από το ΓΓ ότι δόθηκε δέσμη στα μέρη, δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δέσμη δεν δόθηκε στα ενδιαφερόμενα μέρη," είπε ο Εκπρόσωπος.

    Εξήγησε ότι υπάρχει η επιστολή του ΓΓ της 27ης Ιανουαρίου, τα δύο άτυπα έγγραφα, ακολούθησαν οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες, όπου δεν σημειώθηκε ουδεμία πρόοδος και ακολουθούν οι απευθείας συνομιλίες.

    Ο Εκπρόσωπος είπε ότι δεν υπήρξε οποιοδήποτε άλλο έγγραφο κατά τη διάρκεια των εκ του σύνεγγυς, πλην των δύο άτυπων εγγράφων.

    Στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων για ύπαρξη κάποιου εγγράφου, ο Εκπρόσωπος είπε: "Με απόλυτη κατηγορηματικότητα η κυπριακή κυβέρνηση και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαιώνουν ότι ουδέν έγγραφο ή δέσμη έχουμε πάρει", προσθέτοντας ότι "θα πρόκειται για πλημμελή αναμετάδοση είδησης." Είπε επίσης ότι η κυβέρνηση δεν έχει επίσημο κείμενο των δηλώσεων του κ. Αναν.

    Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του κ. Αναν ότι τόσο τα ΗΕ όσο και η ΕΕ επιθυμούν επίλυση του Κυπριακού πριν από την ένταξη, ο Εκπρόσωπος σημείωσε ότι η διαπίστωση αυτή είναι "σωστή."

    "Η ολοκλήρωση της ενταξιακής πορείας της Κύπρου ενδιαφέρει όλους τους παράγοντες που ασχολούνται με το Κυπριακό, και για μας είναι θεμελιακή γραμμή της πολιτικής μας," ανέφερε ο κ. Χριστοφίδης.

    Σημείωσε δε ότι και η κυπριακή κυβέρνηση επιθυμεί λύση του προβλήματος αλλά ταυτόχρονα τονίζει ότι η ευρωπαϊκή πορεία δεν αναστέλλεται, ανεξάρτητα αν υπάρξει λύση ή όχι.

    Σχολιάζοντας τη δήλωση Αναν ότι το νέο στοιχείο που υπάρχει είναι η προοπτική ένταξης της Κύπρου, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι η προοπτική αυτή είναι μείζον θέμα που λαμβάνεται υπόψη και βοηθά στην προσέγγιση και στην προσπάθεια για λύση του Κυπριακού.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης δεν έχει απαντήσει στην πρόσκληση του ΓΓ για συνομιλίες, σημειώνοντας ότι η απάντηση του Προέδρου είναι ήδη εκφρασμένη, και παραμένει η επίσημη επιστολή.

    "Ενα στοιχείο θα ήταν η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου τη Δευτέρα το πρωί, αλλά έχοντας εκ των προτέρων τη δεδηλωμένη θέση των μελών του ΕΣ, μπορεί η απάντηση να δοθεί και προ της συνεδρίας του ΕΣ," είπε ο Εκπρόσωπος, όταν ρωτήθηκε για το λόγο που δεν υπήρξε ακόμα απάντηση στην πρόσκληση Αναν.

    Θα απαντήσουμε ότι "ναι θα ανταποκριθούμε στην πρόσκλησή του και θα προσπαθήσουμε να βρούμε λύση," είπε, τονίζοντας ότι η απάντηση του Προέδρου δεν εξαρτάται από την απάντηση του Τ/Κ ηγέτη στην πρόσκληση Αναν.

    Αναφορικά με τις επαφές του Υφυπουργού της Ελλάδας Γιάννου Κρανιδιώτη στις ΗΠΑ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι ο ΥΦΕΞ ενημέρωσε την κυβέρνηση και υπάρχει καθημερινή συνεργασία και αλληλοενημέρωση επί όλων των πτυχών.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [09] Εκπρόσωπος - Ρωσία

    Λευκωσία,Κύπρος,20/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η κυβέρνηση επιθυμεί ισχυρή εκπροσώπηση των διαφόρων παραγόντων στο περιθώριο των απευθείας συνομιλιών και αισιοδοξεί ότι θα υπάρξουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα από τις συνομιλίες της Νέας Υόρκης.

    Αυτό προκύπτει από σημερινές δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Μανώλη Χριστοφίδη, για την παρουσία και το ρόλο που θα διαδραματίσουν τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στις επικείμενες συνομιλίες.

    "Οσο πιο ισχυρή είναι η εκπροσώπηση της κάθε χώρας σε αυτόν τον τομέα, πιστεύουμε τόσο καλύτερη θα είναι η εξέλιξη των πραγμάτων," δήλωσε ο Εκπρόσωπος.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Χριστοφίδης επανέλαβε ότι δεν έχει καθοριστεί ο ρόλος για τον κάθε ένα που θα είναι παρών στις απευθείας συνομιλίες.

    "Μεγάλη σημασία έχει η παρουσία των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας," παρατήρησε ο Εκπρόσωπος.

    Υπάρχει, σημείωσε, το αυξανόμενο διεθνές ενδιαφέρον που για πρώτη φορά εκδηλώνεται με τέτοιο τρόπο καθημερινά στα πιο ψηλά επίπεδα εκπροσώπησης της κάθε χώρας.

    "Γι'αυτό το λόγο αξιοποιούμε και αξιολογούμε πολύ ψηλά τις επικείμενες συνομιλίες, οι οποίες αποτελούν πρόκληση για να παρουσιάσουμε τα επιχειρήματά μας," ανέφερε, σημειώνοντας ότι "δεν υπάρχει καμία απαισιοδοξία, αντίθετα αισιοδοξούμε ότι με αυτό το σκηνικό πρέπει να υπάρξουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα."

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [10] Υπουργός Γεωργίας - Σύνοδος Ηνωμένων Εθνών

    Λευκωσία,Κύπρος,20/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Κώστας Πετρίδης, αναχώρησε για τη Νέα Υόρκη, όπου θα ηγηθεί της κυπριακής αντιπροσωπείας στη 19η Ειδική Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

    Σκοπός της Ειδικής Συνόδου είναι η ανασκόπηση της προόδου στην εφαρμογή του Προγράμματος Δράσης για την Προστασία του Περιβάλλοντος και στην Αειοφόρο Ανάπτυξη, που εγκρίθηκε κατά την Παγκόσμια Διάσκεψη για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ρίο Ιανέϊρο, το 1992.

    Η Ειδική Σύνοδος αναμένεται να εντοπίσει τους λόγους γιατί στόχοι που τέθηκαν στο Ρίο, δεν υλοποιήθηκαν, να καθορίσει τις νέες δράσεις και τα διορθωτικά μέτρα που χρειάζονται, να φέρει στο προσκήνιο θέματα ιδιαίτερης σημασίας, να καθορίσει τις προτεραιότητες για μελλοντική δράση και να επαναβεβαιώσει τη δέσμευση όλων των χωρών για προστασία του περιβάλλοντος, αναστροφή της υποβάθμισής του και επίτευξη ανάπτυξης με διάρκεια και σταθερότητα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [11] Παγκόσμια Ηέρα κατά των Ναρκωτικών

    Λευκωσία,Κύπρος,20/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Αυξητικές τάσεις παρουσιάζει η χρήση ναρκωτικών ουσιών στη Κύπρο, από χρόνο σε χρόνο.

    Αυτό ανέφερε ο Υπουργός Υγείας Χρίστος Σολωμής, σε δημοσιογραφική διάσκεψη που δόθηκε σήμερα με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Ναρκωτικών στις 26 Ιουνίου.

    Ο κ. Σολωμής επεσήμανε ότι η αυξητική τάση παρουσιάζεται κυρίως, μεταξύ ατόμων ηλικίας από 16 μέχρι και 35 χρόνων, ενώ στην Κύπρο έχουν εισβάλει νέες για τα κυπριακά δεδομένα ναρκωτικές ουσίες. Τόνισε ωστόσο, ότι τα ποσοστά σε ότι αφορά στα κρούσματα εξάρτησης από τα ναρκωτικά, σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, είναι σε ζηλευτά επίπεδα.

    Κατά τη διάσκεψη αναφέρθηκε ότι μέχρι σήμερα στην Κύπρο, σημειώθηκαν τέσσερις θάνατοι ατόμων από τη χρήση ναρκωτικών ουσιών.

    "Η κυπριακή κυβέρνηση αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα του προβλήματος των ναρκωτικών, αφού αξιολόγησε όλους τους κοινωνικούς, ψυχολογικούς, οικονομικούς και πολιτιστικούς παράγοντες που εμπλέκονται στη χρήση των ναρκωτικών ουσιών και μελέτησε όλες τις διεθνείς συμβάσεις και διακηρύξεις, αποφάσισε την υιοθέτηση εθνικής πολιτικής κατά των ναρκωτικών", τόνισε ο Υπουργός Υγείας. Πρόσθεσε ότι η νομοθεσία που προωθείται από την κυβέρνηση, βρίσκεται σε πλήρη εναρμόνιση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    Η εθνική πολιτική διαλαμβάνει την ίδρυση και λειτουργία κεντρικού φορέα αντιναρκωτικής πολιτικής, τον καταρτισμό ειδικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων, τη θεραπεία και αποκατάσταση των εξαρτημένων, μέσα στα πλαίσια της τριτογενούς πρόληψης, τη σύσταση ταμείου, για οικονομική ενίσχυση του αγώνα κατά των ναρκωτικών, με πόρους τόσο από τον ιδιωτικό όσο και από το δημόσιο τομέα και την ενίσχυση των μηχανισμών καταστολής.

    Στη δημοσιογραφική διάσκεψη πήραν μέρος εκπρόσωποι του Αντιναρκωτικού Συνδέσμου, του Κέντρου Ψυχικής Υγείας, του Οργανισμού Νεολαίας, της ΘΕ.Μ.Ε.Α και άλλων οργανώσεων.

    Οπως ανεφέρθη, ο αριθμός των ατόμων που ζήτησαν βοήθεια τα τελευταία πέντε χρόνια από τη ΘΕ.Μ.Ε.Α. ανέρχεται στους 320, εκ των οποίων το 84% ήταν εξαρτημένοι από το αλκοόλ.

    Οι πιο πάνω οργανώσεις θα πραγματοποιήσουν στις 26 Ιουνίου διάφορες εκδηλώσεις, όπως ποδηλατοδρομίες, συναυλία ελληνικού Rock και άλλες.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [12] Εκπρόσωπος - ρωσικοί πύραυλοι

    Λευκωσία,Κύπρος,20/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Στα μέσα του ερχόμενου έτους τοποθετείται η ολοκλήρωση στο χρονοδιάγραμμα της άφιξης του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S - 300, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης.

    Απαντώντας σχετικές ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το θέμα αυτό, είπε ότι "η ολοκλήρωση θα γίνει το δεκαεξάμηνο μετά την προκαταβολή, η οποία έχει καταβληθεί."

    "Η κυβέρνηση", πρόσθεσε, "κρίνει ότι δεν υφίσταται λόγος να δώσει αυτή τη στιγμή τις ακριβείς ημερομηνίες για την προκαταβολή, αλλά η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει, και η ολοκλήρωση τοποθετείται στα μέσα του 1998," ανέφερε ο κ. Χριστοφίδης.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [13] Λαϊκή Τράπεζα - Επέκταση

    Λευκωσία,Κύπρος,20/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Δυναμικά επεκτείνεται στην Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Λαϊκή Τράπεζα, θυγατρική εταιρεία του Συγκροτήματος της Λαϊκής Τράπεζας, που σήμερα βρίσκεται στον πέμπτο χρόνο λειτουργίας της, θέτοντας σε λειτουργία τέσσερα νέα καταστήματα μέχρι το τέλος του χρόνου και ταυτόχρονα διεισδύοντας στους τομείς factoring, leasing και αμοιβαίων κεφαλαίων.

    Αυτό ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου χθες στην Αθήνα, ο Πρόεδρος του Συγκροτήματος της Ευρωπαϊκής Λαϊκής Τράπεζας, Κίκης Λαζαρίδης, τονίζοντας ότι βασικός στόχος για το 1997 και τα επόμενα έτη, παραμένει η κατάκτηση μιας σημαντικής θέσης στον ελλαδικό χώρο, με κύριο άξωνα την ποιότητα εξυπηρέτησης και την ανταγωνιστικότητα.

    Ο κ. Λαζαρίδης επεσήμανε ότι η μέχρι τώρα πορεία της Ευρωπαϊκής Λαϊκής είναι απόλυτα ικανοποιητική και οι προοπτικές που διαγράφονται, ευοίωνες.

    Τα κέρδη προ αποσβέσεων, προβλέψεων και φόρων ανήλθαν στα 1,4 δις δραχμές το 1996, σημειώνοντας αύξηση 28%, ενώ το σύνολο του ενεργητικού αυξήθηκε κατά 69% και έφθασε τα 130 δις δραχμές.

    Εξάλλου, οι χορηγήσεις υπερδιπλασιάστηκαν και έφθασαν τα 37 δις δραχμές και οι καταθέσεις πελατών αυξήθηκαν κατά 54%, φθάνοντας στα 93 δις δραχμές.

    Η Ευρωπαϊκή Λαϊκή καλύπτει ολόκληρο το φάσμα των τραπεζικών προϊόντων και υπηρεσιών, αφού δραστηριοποιείται τόσο στον τομέα του retail και commercial banking, όσο και στο χώρο του corporate banking.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [14] Εκπρόσωπος - ΗΠΑ - παραβιάσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,20/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Δεν υπάρχει τίποτε νεότερο σχετικά με τα στοιχεία που δόθηκαν στις ΗΠΑ για τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Κύπρου από τουρκικά μαχητικά, αλλά οι αντιδράσεις της αμερικανικής κυβέρνησης έχουν γίνει πιο έντονες.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, κληθείς να αναφέρει αν υπάρχει οτιδήποτε νεότερο σχετικά με τις παραβιάσεις του εναερίου χώρου της Δημοκρατίας και τα στοιχεία που έδωσε η κυβέρνηση στις ΗΠΑ επί του θέματος.

    "Από τις αντιδράσεις της αμερικανικής διπλωματίας, βλέπουμε ότι αυτές είναι πιο έντονες τις τελευταίες μέρες σε ότι αφορά τις επισκέψεις των τουρκικών πλοίων και τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου," είπε ο κ. Χριστοφίδης.

    Εξήγησε παράλληλα ότι δεν πρόκειται για περίπτωση που η κυβέρνηση θα έδιδε στοιχεία και θα ακολουθούσε αξιολόγηση και έκδοση απόφασης.

    Εμείς, είπε, δώσαμε τα στοιχεία καλόπιστα την ίδια ημέρα που έγιναν οι παραβιάσεις, και πιστεύουμε ότι έχουμε ήδη αποδείξει την αξία των ισχυρισμών μας.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Friday, 20 June 1997 - 12:12:44 UTC