Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-06-28

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Κληρίδη - Οϊμέν
  • [02] Επίσκεψη Μιλερ στην Κύπρο
  • [03] Ντενκτάς - συνομιλίες
  • [04] Τουρνουά σαϊτας - Ε/κ και Τ/κ
  • [05] Ρολάνδης - Μίλερ - Κυπριακό
  • [06] Αναστασιάδης - δηλώσεις

  • [01] Συνάντηση Κληρίδη - Οϊμέν

    Λευκωσία,Κύπρος,28/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Σύντομη συνάντηση με τον Τούρκο Υφυπουργό Εξωτερικών Ονούρ Οϊμέν είχε χθες στο Αμστερνταμ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, με τον οποίο αντάλλαξε απόψεις για το Κυπριακό.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης χαρακτήρισε τη συνάντηση ως φιλοφρονητική και ανεπίσημη.

    Η συνάντηση έγινε στο περιθώριο του γεύματος που παρέθεσε η Βασίλισσα Βεατρίκη στους αρχηγούς των υποψηφίων χωρών για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΑ)

    [02] Επίσκεψη Μιλερ στην Κύπρο

    Λευκωσία,Κύπρος,28/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο νέος ειδικός συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών, Τόμας Μίλερ, βρίσκεται στην Κύπρο για ενημερωτικού χαρακτήρα επίσκεψη.

    Σύμφωνα με δημοσιεύματα του σημερινού Τύπου, ο κ. Μίλερ, που χαρακτηρίζεται το δεξί χέρι του Προεδρικού Απεσταλμένου Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ και προτίθεται σύντομα να αναλάβει καθήκοντα συντονιστή στο Αμερικανικό ΥΠΕΞ, δεν θα έχει επαφές με κυβερνητικούς αξιωματούχους.

    Χθες ο κ. Μίλερ, συνοδευόμενος από τον Αμερικανό Πρέσβη Κένεθ Μπριλ, συνέφαγαν με τρεις πολιτικές προσωπικότητες, τον Πρόεδρο του κόμματος των Φιλελευθέρων Νίκο Ρολάνδη, τον γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου Χρυσόστομο Σοφιανό και τον επιχειρηματία Ντίνο Λόρδο.

    Ο κ. Μίλερ επιστρέφει στην Αθήνα, όπου διετελεί Επιτετραμμένος των ΗΠΑ, αύριο Κυριακή.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΑ)

    [03] Ντενκτάς - συνομιλίες

    Λευκωσία,Κύπρος,28/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Την έντονη αντίθεση του στην υποβολή εγγράφων στις απευθείας συνομιλίες της Νέας Υόρκης, εκφράζει ο Ραούφ Ντενκτάς, σύμφωνα με τον Τ/κ Τύπο.

    Μιλώντας μετά από συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία του Τουρκικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, του Μεχμέτ Ταλάτ, ο Τ/Κ ηγέτης ανέφερε ότι μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη για να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Κληρίδη και όχι τους συντονιστές, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι στις συνομιλίες καμία πλευρά δεν δικαιούται να καταθέσει έγγραφα.

    "Εχω αντιμετωπίσει πολλές παρόμοιες καταστάσεις", πρόσθεσε ο Ντενκτάς. "Ενώ μου έχουν πει ότι θα διεξαχθούν συνομιλίες χωρίς έγγραφα, μου παρουσίασαν έγγραφα. Ενώ μου έχουν πεί ότι δεν τίθεται θέμα χάρτη, μου παρουσίασαν χάρτη. Εως ότου κλείσω και ανοίξω τα μάτια μου, μου παρουσίασαν κείμενα, ως αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας. Για όλους αυτούς τους λόγους", ανέφερε ο Τ/Κ ηγέτης, "πηγαίνουμε στη Νέα Υόρκη".

    Ο Ντενκτάς είπε, ακόμα, ότι το Κυπριακό θα συζητηθεί σε βάθος από την ψευδοβουλή σε συνεδρία της που θα πραγματοποιηθεί την 1η Ιουλίου.

    Εξάλλου, απαισιόδοξος για την έκβαση των συνομιλιών παρουσιάζεται ο ψευοδοπρωθυπουργός του κατεχομένων Ντερβίς Ερογλου, αφού, κατά την άποψή του, "απαραίτητη προϋπόθεση" είναι η Ε/κ πλευρά να αναγνωρίσει την "πολιτική ισότητα του Τ/κ λαού", κατά την έκφρασή του, "τη διπλή κυριαρχία και τις εγγυήσεις της Τουρκίας".

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΚΚ/ΜΑ)

    [04] Τουρνουά σαϊτας - Ε/κ και Τ/κ

    Λευκωσία,Κύπρος,28/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Περίπου 200 Ε/Κ αναμένεται να μεταβούν αύριο στα κατεχόμενα για να συμμετάσχουν στο δεύτερο τουρνουά σαϊτας που θα πραγματοποιηθεί στο Μπέλα Μπαϊς.

    Οπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο εκ των διοργανωτών του τουρνουά, Τομ Θούπος, τα άτομα που θα συμμετάσχουν θα αρχίσουν να συγκεντρώνονται στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας γύρω στις 8.30 το πρωϊ και αναμένεται ότι οι Ε/Κ θα περάσουν στα κατεχόμενα γύρω στις 10.

    Εξάλλου, σε δηλώσεις του χθες στη διεθνή υπηρεσία του BBC ο κ. Θούπος εξέφρασε βεβαιότητα ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα στην μετάβαση των Ε/Κ στα κατεχόμενα και είπε ότι τα ονόματα των ατόμων που θα συμμετάσχουν έχουν δοθεί στα Ηνωμένα Εθνη.

    Στο μεταξύ, όπως γράφει ο Τ/κ Τύπος, το τουρνουά διοργανώνεται υπό την αιγίδα του αποσπάσματος της Αυστραλίας της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών και εκτός από τα αγωνίσματα σαϊτας θα πραγματοποιηθεί και αιμοδοσία.

    Αναφέρει επίσης ότι τρία μουσικά συγκροτήματα, ένα Ε/κ και δύο Τ/κ, θα διασκεδάσουν τους παρευρισκομένους.

    Η πρώτη συνάντηση Ε/Κ και Τ/Κ στη σαϊτα έγινε στις 10 Απριλίου 1994 στις ελεύθερες περιοχές.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΑΧΡ/ΜΑ)

    [05] Ρολάνδης - Μίλερ - Κυπριακό

    Λευκωσία,Κύπρος,28/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Διερευνητική αποστολή, σε ταξίδι - αστραπή και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, πραγματοποίησε τις τελευταίες ημέρες στην Κύπρο ο νέος ειδικός συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών, Τομ Μίλερ, που θα είναι ο βασικός συνεργάτης του Ρίτσαρτ Χόλμπρουκ.

    Πάντως, η μόνη συνάντηση του κ. Μίλερ που έγινε γνωστή, παρόλο που βρίσκεται στη Κύπρο από την περασμένη Πέμπτη, ήταν η χθεσινή, με τον Πρόεδρο του κόμματος των Φιλελευθέρων Νίκο Ρολάνδη, τον γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου Χρυσόστομο Σοφιανό και τον επιχειρηματία Ντίνο Λόρδο.

    Στη συνάντηση, που έγινε το μεσημέρι, συνοδευόταν από τον Αμερικανό Πρέσβη Κένεθ Μπριλ. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, οι ΗΠΑ βολιδοσκοπούν τις θέσεις των πλευρών στις βασικές πτυχές του Κυπριακού και τις δυνατότητες προόδου. Παράλληλα, υπογραμμίζουν το έντονο ενδιαφέρον της χώρας για την επίλυση του προβλήματος. Σε δηλώσεις σήμερα το μεσημέρι ο κ. Νίκος Ρολάνδης ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση αντηλλάγησαν γενικές απόψεις, τονίζοντας ότι δεν υπήρξαν ειδικά πολιτικά "μηνύματα".

    "Ηταν ένας ελεύθερος διάλογος γύρω από το Κυπριακό, την προϊστορία του και ίσως το τι συμβαίνει σήμερα και το τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον", είπε ο κ. Ρολάνδης, προσθέτοντας ότι θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Κληρίδη και θα τον ενημερώσει.

    Ο πρώην ΥΠΕΞ είπε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι η εντύπωση που αποκόμισε είναι ότι "υπάρχει η θέληση και η διάθεση από την αμερικανική κυβέρνηση να προωθήσουν λύση του Κυπριακού" και ότι "αισιοδοξούν" και "βρίσκουν πρόσφορο έδαφος, αν ληφθεί υπόψη τι γίνεται σε Ελλάδα, Τουρκία και Κύπρο, για να λυθεί το πρόβλημα".

    Σύμφωνα, εξάλλου, με άλλες πληροφορίες, ο Ειδικός Απεσταλμένος του Προέδρου των ΗΠΑ για το Κυπριακό, Ρίτσαρτ Χόλμπρουκ, δεν αποκλείεται να έλθει στη Κύπρο μετά την πρώτη φάση των συνομιλιών της Νέας Υόρκης, πιθανόν τον Αύγουστο, και θα τον συνοδεύει, με την επίσημη ιδιότητά του, ο κ. Μίλερ.

    Ο κ. Μίλερ, που αναλαμβάνει τον Αύγουστο καθήκοντα συντονιστή στο αμερικανικό ΥΠΕΞ, δεν θα έχει επαφές με κυβερνητικούς αξιωματούχους.

    Επιστρέφει στην Αθήνα, όπου υπηρετεί ως Επιτετραμμένος των ΗΠΑ, αύριο Κυριακή.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΜΑ)

    [06] Αναστασιάδης - δηλώσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,28/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Την εκτίμηση ότι κατά τον πρώτο γύρο των απευθείας συνομιλιών ο ρόλος όσων θα παρευρίσκονται για να συμβάλουν στην προσπάθεια του Γ.Γ. του ΟΗΕ θα είναι διερευνητικός και ότι στη συνέχεια θα αναληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης.

    Σε δηλώσεις του, στο περιθώριο συνεδρίου των κτηματομεσιτών, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι οι ΗΠΑ δεν θα έχουν έντονη ανάμιξη στις απευθείας συνομιλίες της Νέας Υόρκης.

    Για τις επαφές στη Λευκωσία του Τομ Μίλερ, ο οποίος αναλαμβάνει τον ερχόμενο Αύγουστο ειδικός αντιπρόσωπος στο αμερικανικό ΥΠΕΞ για το Κυπριακό, είπε ότι ίσως να είναι διερευνητικού χαρακτήρα.

    Ο κ. Αναστασιάδης, απέφυγε να σχολιάσει το γεγονός ότι ο Αμερικανός διπλωμάτης δεν συναντήθηκε με μέλη της κυβέρνησης.

    Ντενκτάς

    Απαντώντας σε ερώτηση για τις δηλώσεις του Ραούφ Ντενκτάς, ότι δεν θα αποδεχτεί "έγγραφα εκπλήξεις", ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ επεσήμανε ότι "δεν είναι η πρώτη φορά, που η απρέπεια του Ντενκτάς, επεκτείνεται και προς τα Ηνωμένα Εθνη". Ο κ. Αναστασιάδης δεν απέκλεισε, πάντως, το ενδεχόμενο ότι εκ των υστέρων ο Τ/κ ηγέτης θα παρουσιάσει άλλην εικόνα και άλλη συμπεριφορά.

    Ηλιάδης

    Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του κοινού υποψηφίου της αντιπολίτευσης για τις Προεδρικές εκλογές, Μάριου Ηλιάδη, ότι θα αντιτάξει στην εμπειρία του κ. Κληρίδη, την "πολιτική του ενός ανδρός" όπως χαρακτηριστικά είπε, την συλλογική σοφία των Κυπρίων, ο κ. Αναστασιάδης διερωτήθηκε αν ο κ. Ηλιάδης θα συγκαλεί το Εθνικό Συμβούλιο στις πλατείες.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε ότι ο Μάριος Ηλιάδης παραδέχεται τις αδυναμίες του στην αντιμετώπιση του κυπριακού προβλήματος.

    Είπε, ακόμα, ότι ουδείς αμφισβήτησε τη σοφία του κυπριακού λαού, σημειώνοντας ότι γι' αυτό το λόγο ο λαός καλείται στις κάλπες, για να αναδείξει εκείνον που διαθέτει τη γνώση, τη βούληση και την προϊστορία, να συμβάλει στη λύση ενός τόσο σοβαρού θέματος, όπως το Κυπριακό.

    "Οι χειρισμοί του εθνικού θέματος δεν αρκεί με φραστικές δηλώσεις να καλύψουν τα κενά, που ο ίδιος παραδέχεται ότι έχει", κατέληξε ο κ. Αναστασιάδης.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΜΑ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Saturday, 28 June 1997 - 13:02:41 UTC