Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-07-01

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [02] Κληρίδης - Σημίτης - δηλώσεις
  • [03] Σύσκεψη Αθηνών
  • [04] Ικανοποίηση κυβέρνησης - διορισμός Σάνδη
  • [05] Στρατιωτικός διάλογος - νέες προτάσεις
  • [06] Κυπριακό - Βουλή Αυστραλίας

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,01/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           76.53 (-0.91)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   84.77 (-0.55)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     65.06 (-1.81)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 60.81 (-1.38)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  79.17 (-2.17)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                64.30 (-0.63)
        Εμπορικές Εταιρείες                     49.85 (-2.71)
        Αλλες Εταιρείες                         62.00 (+0.60)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛK 639388.930
    
    Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΑΠ)

    [02] Κληρίδης - Σημίτης - δηλώσεις

    Αθήνα,Ελλάδα,01/07/1997 (ΚΥΠΕ (Αιμιλία Χριστοφή))

    Ελλαδα και Κύπρος θα επιδιώξουν όπως οι επικείμενες απευθείας συνομιλίες της Νέας Υόρκης οδηγήσουν σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, με βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των συμφωνιών ψηλού επιπέδου του 1977 και του 1979.

    Παράλληλα, θεωρούν ότι η ενταξιακή πορεία της Κύπρου προς την Ευρωπαϊκή Ενωση ενεργεί ως καταλύτης στις εξελίξεις στο Κυπριακό και τονίζουν ότι συνεχίζεται η πολιτική του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου (ΕΑΧ).

    Αυτό ήταν το αποτέλεσμα των σημερινών συναντήσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, και του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κώστα Σημίτη, στην Αθήνα.

    Οι κ.κ. Σημίτης και Κληρίδης προέβησαν σε δηλώσεις μετά το πέρας των συζητήσεων αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

    Σκοπός των συναντήσεων αυτών, είπε ο κ. Σημίτης, είναι η συζήτηση των εξελίξεων του Κυπριακού και η προετοιμασία των επόμενων ενεργειών. Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται σε ένα πνεύμα στενής και αγαστής συνεργασίας, πρόσθεσε.

    Αναφερόμενος στις απευθείας συνομιλίες, ο κ. Σημίτης είπε ότι αναμένεται να υπάρξουν από πλευράς του ΟΗΕ "κάποιες σκέψεις, κάποιες προτάσεις για το ποιές θα πρέπει να είναι οι λύσεις στο Κυπριακό. Εμείς πιστεύουμε ότι οι διαπραγματεύσεις αυτές πρέπει να δώσουν την αφορμή να οδηγήσουν σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις συμφωνίες κορυφής του 1977 και 1979".

    Πρόσθεσε ότι στις συνομιλίες θα συμμετάσχει η Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) μετά από αίτημα της Ελλάδας. "Η ελληνική κυβέρνηση διόρισε ως εκπρόσωπό της για το Κυπριακό τον Πρέσβη Αλέξανδρο Σάνδη και την εποπτεία της ελληνικής συμμετοχής θα έχει ο Υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης, ο οποίος θα παρίσταται εφόσον το επιβάλλουν οι συνθήκες", είπε ο κ. Σημίτης.

    Ο Ελληνας Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι, για να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις σε λύση, "η διεθνής κοινότητα (θα πρέπει) να συνειδητοποιήσει ότι η τουρκική πλευρά είναι εκείνη η οποία οφείλει να συμμορφωθεί προς τη διεθνή νομιμότητα, να άρει τις συνέπειες της εισβολής και να τερματίσει την κατοχή. Μόνον έτσι θα βρεθεί σύντομα μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό", επεσήμανε.

    Επενέλαβε, εξάλλου, ότι οι πρωτοβουλίες του διεθνούς παράγοντα είναι ευπρόσδεκτες, αρκεί να εντάσσονται μέσα στις προσπάθειες και το πλαίσιο που θέτει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.

    Χαρακτήρισε "σημαντική" την εξέλιξη η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο της ΕΕ. "Η προοπτική ένταξης", είπε, "θα πρέπει να είναι καταλύτης στις εξελίξεις στο Κυπριακό. Για να γίνει, όμως, αυτό θα πρέπει οι όποιες λύσεις επιτευχθούν να είναι συμβατές με τις συνθήκες και το πλαίσιο που έχουν αποφασίσει οι χώρες της ΕΕ".

    Τέλος, διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα στηρίζει με όλες τις δυνάμεις της την Κύπρο και τον αγώνα του κυπριακού λαού και θα εκτελεί στο ακέραιο τις πολιτικές και ηθικές υποχρεώσεις της απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία.

    "Η ανεξαρτησία, η εδαφική ακεραιότητα, η ασφάλεια, η κυριαρχία και η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ είναι για μας πρωταρχικοί στόχοι και για αυτούς τους στόχους θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί με την Κύπρο και τους επόμενους μήνες", κατέληξε ο κ. Σημίτης.

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Κληρίδης εξέφρασε ευχαριστίες προς την ελληνική κυβέρνηση για τη συνεργασία που έχουν οι δύο χώρες στο Κυπριακό.

    "Σε όλες τις συναντήσεις", είπε, "καταλήξαμε σε ομόφωνες αποφάσεις ως προς τον περαιτέρω χειρισμό του εθνικού προβλήματος".

    Πάγια θέση της πολιτικής του όταν εξελέγη Πρόεδρος, όπως είπε ο κ. Κληρίδης, ήταν ότι χωρίς να υπάρχει πλήρης συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου στο χειρισμό του εθνικού θέματος δεν μπορούσαμε να αναμένουμε επιτυχίες.

    Χαρακτήρισε "ουσιαστική και σημαντική" την υποστήριξη της Ελλάδας στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου προς την ΕΕ.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε χαρακτηριστικά ότι προσυπογράφει ό,τι είπε ο κ. Σημίτης αναφορικά με τις θέσεις για το Κυπριακό.

    "Δεν υπήρξε καμιά διαφωνία μεταξύ μας ως προς τις θέσεις που θα επιδιώξουμε να επιτύχουμε στις συνομιλίες αυτές. Είμαστε ομόφωνοι, συνέχισε, να πάμε στις συνομιλίες με καλή θέληση, έτοιμοι όμως να υπερασπίσουμε τα δίκαια και τα δικαιώματά μας".

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Σημίτης είπε ότι δεν προβλέπεται, αυτή τη στιγμή, καμιά συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Σουλεϊμαν Ντεμιρέλ, γιατί δεν υπάρχουν κινήσεις από πλευράς Τουρκίας που να αποδεικνύουν ότι είναι διατεθειμένη να αναγνωρίσει την εφαρμογή του διεθνούς Δικαίου.

    Κληθείς να σχολιάσει πώς αντιμετωπίζεται το ενδεχόμενο ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς να μην συμμετάσχει στις συνομιλίες, όπως είπε, αν κατατεθεί οποιοδήποτε έγγραφο, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα.

    "Αν ο κ. Ντενκτάς δεν πάει στις συνομιλίες, αυτό δεν θα είναι προς όφελος της τουρκοκυπριακής πλευράς και της υπόθεσής μας", πρόσθεσε.

    Εξάλλου, ο κ. Σημίτης απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι δεν θα υπάρξει από ελληνοκυπριακής πλευράς "νέα πολιτική" και "έγγραφα", γιατί υπάρχουν θέσεις που έχουν διαμορφωθεί στο παρελθόν και αυτές θα ισχύουν.

    Σε άλλη ερώτηση, για το αν υπάρχουν οποιεσδήποτε σκέψεις για ανάκληση τη απόφασης της αγοράς του αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος S - 300 - ως ένδειξη καλής θέλησης ενόψει των συνομιλιών, ο Πρόεδρος Κληρίδης δήλωσε κατηγορηματικά: "Τέτοιες σκέψεις δεν μας έχουν απασχολήσει στο παρόν στάδιο".

    Αναφορικά με την εμπλοκή των Τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές συνομιλίες, ο κ. Σημίτης είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει επαναλάβει πως στις συζητήσεις που γίνονται με την ΕΕ "η Τ/κ πλευρά μπορεί να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Η κυπριακή κυβέρνηση είναι ανοικτή σε μια τέτοια συμμετοχή και θα ήταν ευχής έργο να συμμετάσχουν και να πουν τις θέσεις τους", σημείωσε.

    Συμπληρώνοντας, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι η θέση μας είναι ότι υπάρχει μία αντιπροσωπεία, αυτή της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην οποία θα μπορούν να συμμετέχουν αντιπρόσωποι οργανωμένων συνόλων της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

    Σε ερώτηση του ΚΥΠΕ, εάν δοδομένης της παρουσίας του Υπουργού Εθνικής Αμυνας, Ακη Τσοχατζόπουλου, έχει συζητηθεί το δόγμα του ΕΑΧ και η πολιτικη πτυχή του στρατιωτικού διαλόγου, ο κ. Σημίτης ήταν λακωνικός. "Οταν έλθει ο κ. Κληρίδης εδώ συζητάμε όλες τις πτυχές του Κυπριακού και το Κυπριακό έχει πάντα μια πτυχή ασφαλείας και συζητάμε αυτή τη πτυχή ασφαλείας".

    Σε ερώτηση αν έχει "ακρωτηριασθεί" το δόγμα ο κ. Σημίτης είπε: "Γιατί να έχει ακρωτηριαστεί; Ο,τι είπαμε από καιρό ισχύει, ό,τι έχουμε συμφωνήσει ισχύει, την πολιτική μας συνεχίζουμε να την εφαρμόζουμε", κατέληξε ο Ελληνας Πρωθυπουργός.

    Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο, λόγω των εξελίξεων στο Κυπριακό, θα πρέπει ο Πρόεδρος Κληρίδης να επαναδιεκδικήσει την Προεδρία της Δημοκρατίας, ο κ. Σημίτης απέφυγε να απαντήσει λέγοντας ότι αυτό αποτελεί εσωτερικό θέμα της Κύπρου.

    Ο λαός, είπε, θα πρέπει να αποφασίσει ελεύθερα και απερίσπαστα τί είναι το συμφέρον του.

    Στη συνάντηση παρέστησαν, από κυπριακής πλευράς, ο Υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης, ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, ο Πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα Χαράλαμπος Χριστοφόρου και ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Παντελής Κούρος.

    Από ελληνικής πλευράς, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης, ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος, ο Πρέσβης Αλέξανδρος Σάνδης και ο επιτετραμμένος της ελληνικής πρεσβείας στην Κύπρο, Θέμος Δεμίρης.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΚ/ΑΠ)

    [03] (Κ) Σύσκεψη Αθηνών

    Αθήνα,Ελλάδα,01/07/1997 (ΚΥΠΕ (Αιμιλία Χριστοφή))

    Η ξεκάθαρη εικόνα για το τί θα αντιμετωπίσει η ελληνοκυπριακή πλευρά στις απευθείας συνομιλίες διαφάνηκε από τη σύσκεψη αντιπροσωπειών Ελλάδας και Κύπρου, υπό τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη συζητήθηκε η ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου, ενώ η κυπριακή κυβέρνηση προέβη σε εκτίμηση για το πώς βλέπει να αντιμετωπίζει τις επικείμενες απευθείας συνομιλίες. Συζητήθηκε επίσης η παρούσα κατάσταση στην Τουρκία.

    Στη σύσκεψη έγινε μια πολύ σοβαρή ανάλυση, ενώ επιτεύχθηκε πλήρης ομοφωνία στην τακτική που θα ακολουθηθεί κατά τις διαπραγματεύσεις.

    Αναφορικά με το έγγραφο Κόρντοβεζ, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι καμιά κυβέρνηση δεν έχει ασφαλή πληροφόρηση για το περιεχόμενό του.

    Οι ίδιες πληροφορίες τονίζουν ότι η πλευρά μας είναι έτοιμη για το διάλογο.

    Η παρουσία του Εθνικού Συμβουλίου στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, θα διασφαλίσει τη συλλογική αντιμετώπιση θεμάτων που θα προκύψουν.

    Παράλληλα, προσθέτουν, η πλευρά μας επιθυμεί πρόοδο στις συνομιλίες, διότι η στασιμότητα στο Κυπριακό εγκυμονεί κινδύνους.

    Ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα, η ελληνοκυπριακή πλευρά επιθυμεί να πιστωθεί ότι έχει επιδείξει καλή θέληση.

    Ωστόσο, δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής ενδείξεις από την τουρκοκυπριακή πλευρά για αλλαγή των θέσεών της.

    Εξάλλου, η ελληνοκυπριακή πλευρά, μέσω του Γενικού Εισαγγελέα, ετοιμάζει γνωμάτευση, την οποία θα υπογράψει ξένος εμπειρογνώμονας, απορρίπτοντας γνωμάτευση που ετοίμαστε ο νομικός Μέντελσον για λογαριασμό της Τουρκίας ότι η Κύπρος δεν μπορεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση λόγω των Συμφωνιών της Ζυρίχης.

    Παρόμοια γνωμάτευση ετοιμάζει και η ελληνική κυβέρνηση.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΚ/ΑΠ)

    [04] (Κ) Ικανοποίηση κυβέρνησης - διορισμός Σάνδη

    Αθήνα,Ελλάδα,01/07/1997 (ΚΥΠΕ (Αιμιλία Χριστοφή))

    Ικανοποιημένη είναι η κυπριακή κυβέρνηση από το διορισμό του Πρέσβη Αλέξανδρου Σάνδη, ως εκπροσώπου της ελληνικής κυβέρνησης στις απευθείας συνομιλίες που θα πραγματοποιηθούν κοντά στη Νέα Υόρκη.

    Οπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, η κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη για το διορισμό, προσθέτοντας ότι ο κ. Σάνδης είναι γνώστης του Κυπριακού και των εξελίξεων και γι' αυτό θεωρείται χρήσιμη η παρουσία του στις συνομιλίες.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΚ/ΑΠ)

    [05] (Κ) Στρατιωτικός διάλογος - νέες προτάσεις

    Αθήνα,Ελλάδα,01/07/1997 (ΚΥΠΕ (Αιμιλία Χριστοφή))

    Νέες προτάσεις έχουν υποβάλει τα Ηνωμένα Εθνη στο θέμα του στρατιωτικού διαλόγου.

    Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι προτάσεις αυτές μελετούνται από τις στρατιωτικές αρχές, οι οποίες θα τις παραδώσουν στην πολιτική ηγεσία για τελική απόφαση.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΚ/ΑΠ)

    [06] (Κ) Κυπριακό - Βουλή Αυστραλίας

    Λευκωσία,Κύπρος,01/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Την ανάγκη όπως η αυστραλιανή κυβέρνηση προτείνει τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων εναντίον της αδιαλλαξίας της Τουρκίας, τόνισε με δηλώσεις του στην Ομοσπονδιακή Βουλή της Αυστραλίας ο Βουλευτής Πολ Ζάμμιτ, του κυβερνώντος κόμματος των Φιλελευθέρων.

    Δεν πρέπει να αφήσουμε την Τουρκία να συνεχίσει την κατάφωρη καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο και, ως πρώτο βήμα, η Αυστραλια θα πρέπει να απαιτήσει την άμεση αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και των εποίκων, είπε ο Αυστραλός βουλευτής.

    Πρόσθεσε πως η Αυστραλία θα πρέπει επίσης να βοηθήσει τα Ηνωμένα Εθνη να πείσουν την Τουρκία ότι μια λύση στο μακροχρόνιο κυπριακό πρόβλημα θα είναι προς το συμφέρον της.

    Εξάλλου, ο κ. Ζάμμιτ υπογράμμισε ότι η Αυστραλία θα μπορούσε να συμβάλει στην επιτυχία των συνομιλιών της Νέας Υόρκης.

    Οπως είπε, ο καιρός περνά και εργάζεται σε βάρος της Κύπρου, αφού η δημογραφική σύνθεση του νησιού αλλάζει συνεχώς λόγω της εισροής εποίκων από την Τουρκία, λέγοντας ότι αυτοί οι παράνομοι Τούρκοι έποικοι θα πρέπει να αποχωρήσουν από την Κύπρο.

    Ενας από τους κύριους στόχους των διαφόρων κυβερνήσεων, σύμφωνα με τον κ. Ζάμμιτ, ήταν να επιτύχουν μιαν επανένωση που θα εγγυάται εδαφική ακεραιότητα και ασφάλεια.

    Οπως επεσήμανε, το θέμα της ασφάλειας παρουσιάζει τρεις πτυχές. Η πρώτη πτυχή είναι η πλήρης αποστρατικοποίηση της Κύπρου, δηλαδή η άμεση αποχώρηση των 40,000 περίπου τουρκικών στρατευμάτων που βρίσκονται στα κατεχόμενα.

    Η δεύτερη πτυχή είναι η δημιουργία μιας διεθνούς δύναμης, με εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, που θα είναι σε θέση να επέμβει εάν η εδαφική ακεραιότητα ή η ανεξαρτησία της χώρας ή αν απειληθεί η ασφάλεια οποιασδήποτε κοινότητας.

    Η τρίτη πτυχή είναι το δικαίωμα μονομερούς επέβασης οποιασδήποτε εγγυήτριας δύναμης, αν αυτό συμβεί.

    Ο Αυστραλός βουλευτής είπε ότι είναι πεπεισμένος πως στόχος των Ελληνοκυπρίων δεν είναι να κυριαρχήσουν, αλλά ότι στόχος της κυπριακής κυβέρνησης είναι μια ενωμένη, κυρίαρχη, διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με βάση την αρχή της πολιτικής ισότητας, όπως έχει καθοριστεί από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας.

    Στο Κυπριακό αναφέρθηκε επίσης και ο Βουλευτής Πίτερ Μόρρις, ο οποίος εξέφρασε θλίψη για το γεγονός ότι η Κύπρος είναι πιόνι, όπως είπε, των υπερδυνάμεων από την τουρκική εισβολή του 1974.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΑΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Tuesday, 1 July 1997 - 17:46:41 UTC