Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-07-11

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ατζέντα 2000 - Κύπρος
  • [02] ΗΠΑ - Βουλευτές - Γερουσιαστές - Κλίντον
  • [03] Συνέντευξη Σοϊζάλ
  • [04] Δήλωση Ανάν για συνομιλίες

  • [01] Ατζέντα 2000 - Κύπρος

    Βρυξέλλες,Βέλγιο,11/07/1997 (ΚΥΠΕ - Νίκος Μπέλλος)

    Απόλυτα ικανοποιητικό, τόσο στον οικονομικό όσο και στον πολιτικό τομέα, μπορεί να θεωρηθεί το περιερχόμενο του κεφαλαίου για την υποψηφιότητα ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής "Ατζέντα 2000", που αφορά τη διεύρυνση της Ενωσης και τις επιπτώσεις της.

    Η ανακοίνωση αυτή, που θα υιοθετηθεί στην προσεχή συνεδρία της Επιτροπής, στις 16 Ιουλίου, παράλληλα με τις γνωμοδοτήσεις για 10 υποψήφιες χώρες, αναφέρεται σε όλες ανεξαίρετα τις χώρες, καθώς και στις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν στο εσωτερικό της Ενωσης (αναθεώρηση ΚΑΠ, δημοσιονομικές προοπτικές), ενόψει της διεύρυνσης. Σύμφωνα με το σχέδιο της ανακοίνωσης, στον οικονομικό τομέα, η ένταξη της Κύπρου δεν πρόκειται να δημιουργήσει προβλήματα, δεδομένου ότι η κυπριακή οικονομία εμφανίζει τις καλύτερες επιδόσεις από όλες τις υποψήφιες χώρες.

    Στον πολιτικό τομέα, διευκρινίζεται, και αυτό είναι σημαντικό, ότι η έναρξη διαπραγματεύσεων δεν εξαρτάται από την επίτευξη προόδου στην επίλυση του Κυπριακού.

    Υπογραμμίζεται, επίσης, ότι η επίλυση του πολιτικού προβλήματος θα επιτάχυνε την πορεία των διαπραγματεύσεων ένταξης, αλλά σε περίπτωση που δεν υπάρξει πρόοδος, οι διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν με την κυπριακή κυβέρνηση.

    Τα βασικά σημεία του σχεδίου της "Agenda 2000" για την Κύπρο, (Κεφάλαιο IV. Σελίδες 68, 69), τα οποία μπορούν να υποστούν ακόμη ορισμένες μικρές τροποποιήσεις, σύμφωνα με άριστες πληροφορίες του ΚΥΠΕ υπογραμμίζουν τα εξής:

    IV. ΚΥΠΡΟΣ "Το 1993, η Επιτροπή εξέδωσε θετική γνωμοδότηση στο αίτημα ένταξης της Κύπρου. Εν συνεχεία, του Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επανέλαβε, πολλές φορές, την τελευταία στη Φλωρεντία, τον Ιούνιο του 1996, ότι οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Κύπρου θα αρχίσουν έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση της Διακυβερνητικής Διάσκεψης.

    1. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Στη γνωμοδότηση του 1993, η Επιτροπή παρατηρούσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία διέθετε ένα ψηλό επίπεδο ανάπτυξης. Η παρατήρηση αυτή εξακολουθούσε να ισχύει το 1996 (σ.σ. τελευταία στοιχεία που διαθέτει η Επιτροπή).

    Χαμηλό πσοστό ανεργίας (2,5%) και πληθωρισμού (3%) και δημόσιο χρέος ίσο με το 95% του ΑΕΠ. Το νότιο τμήμα της νήσου δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα προσαρμογής στο κοινοτικό κεκτημένο.

    Ομως, είναι αναγκαίο οι κανόνες και οι πρακτικές στον χρηματοπιστωτικό τομέα να ευθυγραμμιστούν με τα ισχύοντα στην ΕΕ. Επίσης, θα πρέπει να ενισχυθεί η συνεργασία στα θέματα δικαιοσύνης κι εσωτερικών υποθέσεων.

    Στο βόρειο τμήμα της νήσου, η κατάσταση που παρατηρήθηκε το 1993 εξακολουθεί να παραμένει αμετάβλητη. Το κατά κεφαλήν εισόδημα ανέρχεται σε 3.600 δολάρια και είναι τρεις φορές μικρότερο από το αντίστοιχο του νότιου τμήματος.

    Η οικονομία εξαρτάται όλο και περισσότερο από τον δημόσιο τομέα, κάτι που προϋποθέτει μεταφορά χρημάτων από την Τουρκία. Οι επενδύσεις είναι μικρές, παρά το ανθρώπινο δυναμικό και τους υφιστάμενους φυσικούς πόρους.

    2. ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ Η γνωμοδότηση του 1993 αναφερόταν στη διαίρεση της Κύπρου. Οι προσπάθειες του ΟΗΕ (...) δεν απέδωσαν. Οι επαφές επαναλήφθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 1997, επιτρέποντας την οργάνωση απευθείας συζητήσεων, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Είναι πιθανή η επίτευξη προόδου πριν από τις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου 1998.

    (...) Η ΕΕ είναι αποφασισμένη να διαδραματίσει έναν ενεργητικό ρόλο στην επεξεργασία μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης, σύμφωνης με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Το status quo, το οποίο είναι αντίθετο με το διεθνές Δίκαιο, απειλή τη σταθερότητα στη νήσο και στην περιοχή, ενώ επηρεάζει την ασφάλεια ολόκληρης της Ευρώπης.

    Η ΕΕ δεν μπορεί, αλλά και δεν επιθυμεί, να παρέμβει στην αναζήτηση θεσμικής λύσης, την οποία θα πρέπει να συμφωνήσουν τα ενδιαφερόμενα μέρη. Είναι, όμως, πρόθυμη να δώσει τη γνώμη της σχετικά με τη συμβατότητα των συμφωνιών αυτών με το κοινοτικό κεκτημένο.

    Τα οφέλη της ένταξης - πολιτικά και οικονομικά - που γίνονται σήμερα αντιληπτά από τους Κυπρίους, τόσο τουρκικής όσο κι ελληνικής καταγωγής, μπορεί να λειτουργήσουν καταλυτικά (σ.σ. στην εξεύρεση λύσης).

    3. ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ Οι διαπραγματεύσεις σχετικά με την ένταξη της Κύπρου, μπορούν να αρχίσουν, με δεδομένο το χρονοδιάγραμμα, πριν από την επίτευξη πολιτικής λύσης. Η ΕΕ συμφωνεί με την άποψη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, ότι η έναρξη διαπραγματεύσεων θα μπορούσε να αποτελέσει ένα θετικό στοιχείο στις προσπάθειες αναζήτησης πολιτικής λύσης.

    Οι διαπραγματεύσεις ένταξης θα μπορούσαν να διευκολυνθούν, εάν τα δύο μέρη (...) σημείωναν τέτοια πρόοδο, η οποία θα επέτρεπε τη συμμετοχή εκπροσώπων της Τ/κ κοινότητας στη διαδικασία ένταξης.

    Η υιοθέτηση μιας πολιτικής λύσης θα επέτρεπε την επιτάχυνση της ολοκλήρωσης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Εάν δεν υπάρξει πρόοδος (σ.σ. στις συνομιλίες στο πλαίσιο του ΟΗΕ) πριν από την προβλεπόμενη ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων, αυτές (σ.σ. οι διαπραγματεύσεις) θα γίνουν με την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, τη μοναδική αναγνωρισμένη από το διεθνές Δίκαιο αρχή".

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΡΑΓ/ΑΠ)

    [02] ΗΠΑ - Βουλευτές - Γερουσιαστές - Κλίντον

    Λευκωσία,Κύπρος,11/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Εξηντα-οκτώ Αμερικανοί Βουλευτές και Γερουσιαστές απέστειλαν επιστολή προς τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπιλ Κλίντον, εκφράζοντας την υποστήριξη του Κογκρέσσου στις αμερικανικές προσπάθειες για μια δίκαιη λύση του Κυπριακού.

    Οπως αναφέρει ανακοίνωση της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ), η πρωτοβουλία ανήκει στον Δημοκρατικό βουλευτή Ρόμπερτ Μενέντεζ, μέλος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Βουλής.

    Ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ, εξέφρασε ευχαριστίες προς τους Αμερικανούς πολίτες για τη βοήθεια που πρόσφεραν στα μέλη του Κογκρέσσου, ώστε να κατανοήσουν καλύτερα τη σημασία επίλυσης του Κυπριακού. "Η επιστολή αυτή θα επιταχύνει τις προσπάθειες για δίκαιη λύση του Κυπριακού", είπε.

    Στην επιστολή, τα 68 μέλη του Κογκρέσσου χαιρετίζουν το διορισμό του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ ως Ειδικού Απεσταλμένου του Προέδρου Κλίντον για το Κυπριακό, ενέργεια η οποία αντανακλά τη "μεγάλη προτεραιότητα που προσδίδει η αμερικανική κυβέρνηση για μια δίκαιη και γρήγορη λύση του Κυπριακού", αναφέρουν.

    Ταυτόχρονα, ο διορισμός Χόλμπρουκ, η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και οι πρόσφατες θετικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, προσφέρουν ένα "παράθυρο ευκαιρίας" για τελική επίλυση του τραγικού αυτού προβλήματος, υποστηρίζουν τα μέλη του Κογκρέσσου.

    Μια λύση του Κυπριακού θα πρέπει να βασίζεται στο διεθνές Δίκαιο, τις πρόνοιες των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τις δημοκρατικές αρχές, καθώς και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. "Μια λύση, η οποία δεν θα περικλείει αυτές τις αρχές, δεν θα οδηγήσει σε διαρκή ειρήνη", τονίζουν.

    Τέλος, αναφέρουν ότι είναι έτοιμοι να συνεργαστούν μαζί με τον Πρόεδρο Κλίντον στις προσπάθειες του ιδίου και του Απεσταλμένου του.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΑΠ)

    [03] Συνέντευξη Σοϊζάλ

    Ποκίπσι, Νέα Υόρκη,ΗΠΑ,11/07/1997 (ΚΥΠΕ - της απεσταλμένης του ΚΥΠΕ, Μαρίας Μάιλς)

    Η τουρκική πλευρά στις απευθείας συνομιλίες πιστεύει ότι για να έχει το έγγραφο που επέδωσε χθες στους δύο ηγέτες ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Ντιέγκο Κόρτοβεζ, οποιαδήποτε πρακτική σημασία, θα πρέπει να υποστηρίζει την Τ/κ θέση για διεθνή αναγνώριση του ψευδοκράτους.

    Στην εκτίRμηση αυτή προέβη σήμερα ο Μουμτάζ Σοϊζάλ, σύμβουλος του Τ/Κ Ραούφ Ντενκτάς, σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ στην πόλη Λέικβιλ, κοντά στο Κονέκτικατ.

    Ο κ. Σοϊζάλ είπε ότι ο Τ/Κ ηγέτης θα εκθέσει τις απόψεις του σήμερα κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον κ. Κόρτοβεζ, και θα ζητήσει διευκρινίσεις πάνω σε διάφορα σημεία του εξασέλιδου εγγράφου, το οποίο πιστεύεται ότι έχει καταρτιστεί με τη σημαντική συνεισφορά της Βρετανίας και περιλαμβάνει λεπτομέρειες πάνω σε συνταγματικά θέματα που δεν συγκεκριμενοποιούνται στη Δέσμη Ιδεών του 1992.

    "Ευελπιστούμε ότι το έγγραφο αυτό θα βοηθήσει να γεφυρώσει τις διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών", δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Σοϊζάλ, προσθέτοντας ότι αυτός είναι ο σκοπός του εγγράφου.

    Επισημαίνοντας ότι και οι δύο πλευρές στην Κύπρο καλόπιστα προσπαθούν να βρουν διαρκή λύση στο Κυπριακό, ο κ. Σοϊζάλ τόνισε και πάλι την τουρκική θέση ότι η "αμοιβαία αναγνώριση της νομιμότητας της κάθε πλευράς είναι ο τρόπος για να προχωρήσουμε στην επανένωση."

    "Η νομιμοποίηση του βορρά (των κατεχομένων περιοχών) είναι το πρώτο βήμα προς την ομοσπονδία", ισχυρίστηκε ο κ. Σοϊζάλ και πρόσθεσε ότι άποψή του είναι ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο κυβερνήσεις.

    Σε παρατήρηση ότι τα Ηνωμένα Εθνη δεν αναγνωρίζουν το ψευδοκράτος το οποίο επιβλήθηκε ως αποτέλεσμα εισβολής και κατοχής, ο κ. Σοϊζάλ ισχυρίστηκε ότι "δυστυχώς, όπως είναι τώρα τα πράγματα διατηρείται η ειρήνη" στο νησί.

    "Αν το έγγραφο του ΟΗΕ αναμένεται να έχει πρακτικό σκοπό, θα πρέπει να ταιριάζει σε αυτόν τον τρόπο σκέψης, δηλαδή να λαμβάνει υπόψη την παρούσα κατάσταση και να αναγνωρίζει και τις δύο πλευρές ώστε να μπορέσει να οδηγήσει σε μία ομόσπονδη Κύπρο", εξήγησε.

    Ο κ. Σοϊζάλ υπόστήριξε τη θέση του αναφερόμενος στο παράδειγμα της Γερμανίας, η οποία, όπως είπε, παρέμεινε διαιρεμένη στα για χρόνια, αλλά αναγνωρίζονταν διεθνώς και τα δύο μέρη, κάτι που τελικά, σύμφωνα με τον ίδιο, οδήγησε στην επανένωση.

    Ο Τούρκος αξιωματούχος, ο οποίος αρθρογράφει στην εφημερίδα "Χουριέτ", απέφυγε να παραδεχθεί την ύπαρξη μίας μόνο νόμιμης κυβέρνησης στην Κύπρο και ισχυρίστηκε ότι "η πραγματικότητα της κατάστασης δεν είναι αυτή".

    "Θα δώσουμε τη δέουσα προσοχή στο έγγραφο του ΟΗΕ", είπε. "Υπάρχουν ορισμένα σημεία τα οποία μας ικανοποιούν, και μερικά άλλα που δεν μας ικανοποιούν", δήλωσε στο ΚΥΠΕ, αποφεύγοντας επιμελώς να προσδιορίσει ποιά είναι τα σημεία αυτά.

    Ωστόσο, τουρκικές πηγές δηλώνουν ότι ένα από τα σημεία σχετίζεται με τα συνταγματικά δικαιώματα των δύο πλευρών, όπως αναγράφονται στο έγγραφο του ΟΗΕ. Η Τ/κ πλευρά, πιστεύει ότι αυτά τα δικαιώματα είναι ελλειπή και ότι η Ε/κ πλευρά έχει τη μερίδα του λέοντος στα δικαιώματα αυτά.

    Ο κ. Σοϊζάλ είπε ότι ο Ραούφ Ντενκτάς πηγαίνει στη συνάντηση με τον κ. Κόρτοβεζ, με την πλήρη υποστήριξη των συμβούλων του και ότι υπάρχει ομοφωνία όσον αφορά το χειρισμό του εγγράφου του ΟΗΕ.

    "Το γεγονός ότι συνεχίζονται οι απευθείας συνομιλίες και δεν έχουν οδηγηθεί σε αποτυχία, είναι μεγάλη επιτυχία", είπε.

    Πρόσθεσε ότι η τουρκική πλευρά προσυπογράφει την πρόνοια στη Δέσμη Ιδεών του 1992 ότι στόχος μιας ομόσπονδης δημοκρατίας παραμένει η αποστρατικοποίηση. Απέρριψε όμως τη θέση ότι η πρόταση του Προέδρου Γλαύκου Κληρίδη για αποστρατικοποίηση είναι ο τρόπος για επίτευξη αυτού του στόχου. "Η πρόταση Κληρίδη για την αποστρατικοποίηση δεν παρουσιάζεται με τον ίδιο τρόπο όπως στη Δέσμη Ιδεών", είπε.

    Ισχυρίστηκε επίμονα ότι η πρώτη κίνηση προς την κατεύθυνση αυτή θα ήταν να παρεμποδιστεί η άφιξη των ρωσικών πυραύλων S-300.

    Ο Τούρκος διπλωμάτης απέφυγε επιμελώς να αναφερθεί στα επόμενα βήματα καθώς και να σχολιάσει τη θέση ότι οι πυραύλοι παραγγέλθηκαν ως αντιστάθμισμα της τεράστιας στρατιωτικής μηχανής στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

    Ο κ. Σοϊζάλ αναχωρεί σήμερα για την Αγκυρα για να παραστεί στην κρίσιμη συνεδρία της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης για ψήφο εμπιστοσύνης προς τη νέα τουρκική κυβέρνηση.

    Στο μεταξύ, ο Βρετανός Ειδικός Αντιπρόσωπος για το Κυπριακό, Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ θα παραθέσει σήμερα γεύμα προς τους εκπροσώπους της Ελλάδας και της Τουρκίας στις συνομιλίες, Αλέξανδρο Σάνδη και Ινάλ Μπατού.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΑΧΡ/ΜΧ)

    [04] Δήλωση Ανάν για συνομιλίες

    Νέα Υόρκη,ΗΠΑ,11/07/1997 (ΚΥΠΕ - Ρόιτερ)

    Ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, δήλωσε ότι οι απευθείας συνομιλίες στο Κυπριακό, προχωρούν "ευλόγως καλά".

    Σε ερώτηση του ειδησεογραφικού πρακτορείου "Ρόιτερς" για την πορεία των απευθείας συνομιλιών, ο κ. Ανάν είπε ότι προχωρούν "ευλόγως καλά", σημειώνοντας ότι ο Πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης και ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς "συνομιλούν ακόμη και ενόσω συνομιλούν υπάρχει πρόοδος".

    Κληθείς να επιβεβαιώσει ότι ο δεύτερος γύρος θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 11-16 Αυγούστου στη Γενεύη, ο κ. Ανάν είπε ότι "αυτό είναι κάτι το οποίο θα επιβεβαιώσουμε στο τέλος των συνομιλιών. Ωστόσο, αναμένουμε να έχουμε ακόμη ένα γύρο στην Ευρώπη", πρόσθεσε.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΧ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Friday, 11 July 1997 - 20:46:44 UTC