Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 23 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-07-16

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [02] Βρετανική Βουλή - Κυπριακό
  • [03] Δήλωση Βαν Ντεν Μπρούκ - κυπριακή υποψηφιότητα
  • [04] Αμερικανοί διπλωμάτες - περιοδεία - Κυπριακό
  • [05] ΕΔΕΚ - συνομιλίες
  • [06] Eπιστροφή Προέδρου Κληρίδη
  • [07] Μετερεωλογική Υπηρεσία
  • [08] Υπόθεση μετάδοσης AIDS - Απόφαση

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,16/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           74.31 (-1.10)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   82.87 (-0.74)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     63.72 (-0.22)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 56.69 (-3.16)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  76.47 (-1.46)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                62.85 (-1.46)
        Εμπορικές Εταιρείες                     47.42 (-1.64)
        Αλλες Εταιρείες                         60.37 (-1.03)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛK 420733.220
    
    Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΜΑ)

    [02] Βρετανική Βουλή - Κυπριακό

    Λονδίνο,Βρετανία,16/07/1997 (ΚΥΠΕ - Κυριάκος Τσιούπρας)

    Η βρετανική Βουλή πιστεύει ότι θα μπορέσει να επιτευχθεί πρόοδος στους επόμενους γύρους των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό.

    Αυτή η δήλωση περιέχεται σε προσχέδιο ψηφίσματος που κατέθεσαν για έγκριση έντεκα Βρετανοί βουλευτές, εννέα από τους οποίους προέρχονται από το Εργατικό Κόμμα, ένας από το Συντηρητικό Κόμμα και ακόμη ένας από τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες.

    Στο προσχέδιο ψηφίσματος αναφέρεται ότι η βρετανική Βουλή χαιρετίζει το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, και ο Τ/Κ ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς, παρακάθησαν σε απευθείας συνομιλίες από τις 9 μέχρι τις 11 Ιουλίου στη Νέα Υόρκη, υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Αναν.

    Η Βουλή, σύμφωνα το προσχέδιο ψηφίσματος, "ενθαρρύνεται από αναφορές για την καλή θέληση, καλή πίστη, φιλικότητα και δέσμευση στις διαπραγματεύσεις, που επέδειξαν οι δύο συμμετέχοντες" κι επίσης χαιρετίζει τη συμφωνία να διεξάγουν περαιτέρω συνομιλίες σύντομα στην Κύπρο "για συζήτηση ανθρωπιστικών θεμάτων".

    Τέλος, αναφέρει ότι η Βουλή πιστεύει πως οι δύο ηγέτες "θα μπορέσουν να πετύχουν σταθερή κι επαυξητική πρόοδο σε μελλοντικούς γύρους διαπραγματεύσεων" προς μιαν "δίκαιη, βιώσιμη και διαρκή λύση του κυπριακού προβλήματος".

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [03] Δήλωση Βαν Ντεν Μπρούκ - κυπριακή υποψηφιότητα

    Βρυξέλλες,Βέλγιο,16/07/1997 (ΚΥΠΕ - Νίκος Μπέλλος)

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν μπορεί να κρατάει την Κύπρο επ' άπειρον όμηρο, εξαιτίας της έλλειψης συνεργασίας από πλευράς Τουρκίας.

    Τη δήλωση αυτή, που αποτελεί σαφέστατη απάντηση στις απειλές της Αγκυρας λόγω της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την έναρξη διαπραγματεύσεων με την Κύπρο, έκανε σήμερα το μεσημέρι στο Στρασβούργο, ο αρμόδιος για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), Ολλανδός Επίτροπος, Χανς Βαν Ντεν Μπρούκ.

    Η τοποθέτηση αυτή του Επιτρόπου έγινε σε σχετική ερώτηση Τούρκου δημοσιογράφου, λίγη ώρα μετά την παρουσίαση στην ολομέλεια της Ευρωβουλής της "Agenda 2000" και των γνωμοδοτήσεων για τις υποψήφιες χώρες.

    Σύμφωνα με τον κ. Βαν Ντεν Μπρούκ, η απόφαση για έναρξη διαπραγματύσεων με την Κύπρο δεν είναι κάτι το καινούργιο αλλά χρονολογείται από το Μάρτιο το 1995 (σ.σ. λήφθηκε μαζί με την απόφαση για την Τελωνειακή Ενωση μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας).

    Καταλήγοντας, ο Επίτροπος υπογράμμισε ότι η Ενωση έχει επανειλημμένα εκφράσει το ενδιαφέρον της για το κυπριακό πρόβλημα, ενώ αυτή την περίοδο συνεργάζεται με τον ΟΗΕ προς την κατεύθυνση της πολιτικής διευθέτησης του προβλήματος.

    Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το πρωί, ενώπιον της Ολομέλειας του Σώματος, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ζακ Σαντέρ, ανακοίνωσε τις 6 χώρες για τις οποίες γίνεται εισήγηση στο Συμβούλιο για έναρξη διαπραγματεύσεων ένταξης.

    Πρόκειται για την Κύπρο, την Πολωνία, την Ουγγαρία, τη Δημοκρατία της Τσεχίας, τη Σλοβενία και την Εσθονία. Οι άλλες πέντε (Λετονία, Λιθουανία, Σλοβακία, Ρουμανία, Βουλγαρία) θα περιμένουν τη σειρά τους στον κοινοτικό "προθάλαμο", ενώ για την Τουρκία, εκτός από την αναφορά περί "επιλεξιμότητες" της χώρας αυτής, δεν υπάρχει καμμιά απολύτως χρονική δέσμευση.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΜΑ)

    [04] Αμερικανοί διπλωμάτες - περιοδεία - Κυπριακό

    Λευκωσία,Κύπρος,16/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Τριμελής αντιπροσωπεία του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, με επικεφαλής τον βοηθό διευθυντή του Τμήματος Νοτιοευρωπαϊκών Υποθέσεων, Πιτ Πετρίχος, πραγματοποιεί αυτές τις ημέρες περιοδεία "για καθορισμό πολιτικής" στο τρίγωνο Αγκυρα - Αθήνα - Λευκωσία.

    Στη συνέχεια, και συγκεκριμένα στις 21 Ιουλίου, η ίδια αντιπροσωπεία θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για συνομιλίες.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ αναμενόταν ότι η αντιπροσωπεία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα πήγαινε σήμερα στην Αθήνα για επαφές, και στις 18 Ιουλίου θα έρθει στην Κύπρο.

    Στην Κύπρο, οι Αμερικανοί διπλωμάτες θα συναντηθούν τόσο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, όσο και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς.

    Οι τρεις Αμερικανοί διπλωμάτες, που έφυγαν από την Ουάσιγκτον στις 14 Ιουλίου, είχαν ήδη επαφές με αξιωματούχος στην Αγκυρα, κατά τις οποίες, όπως αποκάλυψε έγκυρη πηγή στο ΚΥΠΕ, έθεσαν μεταξύ άλλων το θέμα των παραβιάσεων του εναέριου χώρου της Κύπρου από τουρκικά μαχητικά.

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΚΥΠΕ, το ίδιο θέμα έθεσε και η ΥΠΕΞ της χώρας, Μαντλίν Ολμπραϊτ, στον Τούρκο ομόλογό της, Ισμαϊλ Τσεμ, κατά τη συνάντησή τους στη Μαδρίτη, στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ.

    Υπενθυμίζεται ότι τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη παραβίασαν τον εναέριο χώρο της Κύπρο ακόμη και μετά την απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να αναστείλει προσωρινά τη συμμετοχή ελληνικών πολεμικών αεροσκαφών σε ασκήσεις της Εθνικής Φρουράς.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΧ)

    [05] ΕΔΕΚ - συνομιλίες

    Λευκωσία,Κύπρος,16/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Σοβαρές αντιρρήσεις για συγκεκριμένες αναφορές στο υποβληθέν από τα Ηνωμένα Εθνη έγγραφο για το Κυπριακό, εκφράζει το Πολιτικό Γραφείο του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ, το οποίο συνήλθε σήμερα για να ενημερωθεί από τον Πρόεδρο του κόμματος, Βάσο Λυσσαρίδη, για τις συνομιλίες στο Τράουτμπεκ.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος, το Πολιτικό Γραφείο αποφάσισε όπως, ενόψει της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου της 24ης Ιουλίου, ετοιμάσει σχετικό έγγραφο, το οποίο θα υποβληθεί στο Σώμα.

    Εκφράζει, επίσης, τις σοβαρές του αντιρρήσεις για συγκεκριμένες αναφορές στο έγγραφο, οι οποίες συγκρούονται με τις αρχές ενός βιώσιμου κυπριακού κράτους, όσο και για το γεγονός ότι στο υποβληθέν έγγραφο δεν υπάρχουν αναφορές στην ουσία του Κυπριακού, όπως είναι η αποχώρηση στρατευμάτων κι εποίκων, θέματα ασφάλειας, βασικών ελευθεριών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [06] Eπιστροφή Προέδρου Κληρίδη

    Λάρνακα,Κύπρος,16/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Σε καλό κλίμα διεξήχθηκε ο πρώτος γύρος των απευθείας συνομιλιών, παρά την έλλειψη προόδου στην ουσία του Κυπριακού, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή του για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων το 1998, τις οποίες χαρακτήρισε "καταλύτη" στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε επίσης ικανοποίηση για την πρωτοβουλία που ανέλαβε ο Αμερικανός Προεδρικός Απεσταλμένος, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ο οποίος και τον διαβεβαίωσε, όπως είπε, ότι δεν συνδέει την ενταξιακή πορεία της Κύπρου με τις συνομιλίες για το Κυπριακό.

    Μιλώντας κατά την επιστροφή του από τη Βρετανία και τις ΗΠΑ, ο Πρόεδρος Κληρίδης αναφέρθηκε στα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των συνομιλιών στο Τράουτμπεκ, τονίζοντας ότι δημιουργήθηκε "ένα καλό κλίμα", αλλά "δεν υπήρξε οποιαδήποτε εξέλιξη επί της ουσίας του Κυπριακού. Ούτε όμως και ανέμενα εξελίξεις", πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι είναι ακόμα "πολύ νωρίς".

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Ντιέγκο Κόρτοβεζ, ετοίμασε ένα άτυπο έγγραφο, το οποίο θα καταστεί έγγραφο "αν συμφωνήσουν και οι δύο πλευρές".

    "Υποβλήθηκαν", είπε, "παρατηρήσεις και ο κ. Κόρτοβεζ έκανε μερικές τροποποιήσεις. Οι δύο πλευρές, η Ε/κ και η Τ/κ, επιφυλάχθηκαν να μελετήσουν το τροποποιημένο έγγραφο και να απαντήσουν ποιές είναι οι θέσεις επί του εγγράφου".

    Σημείωσε ωστόσο ότι δεν θα σχολιάσει δημόσια το άτυπο έγγραφο προτού μελετηθεί από το Εθνικό Συμβούλιο, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι "δημόσιος σχολιασμός σε αυτή την περίοδο δεν μας ωφελεί, απλώς δίνει στην τουρκική πλευρά ποιές θα είναι οι πιθανές μας αντιδράσεις και θέσεις".

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι έχει αρχίσει μια διαδικασία η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, σημειώνοντας ότι "πρόοδος θα είναι αν σημειωθεί συγκερασμός των απόψεων των δύο πλευρών."

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε επίσης ότι "δεν υπήρξε καμία εισήγηση για τη δημιουργία επιτροπών πριν από το δεύτερο γύρο των συνομιλιών. Η μόνη εισήγηση που έγινε είναι όπως η κάθε πλευρά ετοιμάσει τις παρατηρήσεις της στο άτυπο έγγραφο του κ. Κορτόβεζ", πρόσθεσε.

    Αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον κ. Χόλμπρουκ ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι έγινε ανταλλαγή απόψεων πάνω στην εργασία που έγινε στο Τράουτμπεκ και σημείωσε ότι κοινή εκτίμηση είναι ότι "είναι νωρίς για να διαμορφωθεί άποψη κατά πόσο υπάρχει διαλλακτικότητα ή όχι από την άλλη πλευρά".

    Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα που φέρουν τον κ. Χόλμπρουκ να συνδέει την ενταξιακή πορεία με τις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι έχει την "πεποίθηση και γνώση" ότι ο Αμερικανός διπλωμάτης "δεν συνδέει τα δύο θέματα".

    Παράλληλα, είπε ότι εξέφρασε ικανοποίηση προς τον κ. Χόλμπρουκ για την πρωτοβουλία που αναλαμβάνει για περιοδεία σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε επίσης ότι ο Βρετανός Πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, επανέλαβε κατά τη χθεσινή συνάντησή τους στο Λονδίνο "τις διαβεβαιώσεις και τις υποσχέσεις για βοήθεια τόσο στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου όσο και στη λύση του Κυπριακού".

    Κληθείς να εκτιμήσει τις επιπτώσεις της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου στις εξελίξεις στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι συμφωνεί "με τη γενική γνώμη που επικρατεί ότι η πορεία μας προς την ένταξη θα είναι ο καταλύτης για τη λύση του κυπριακού προβλήματος".

    Πρόσθεσε ότι "επιθυμούμε λύση πριν την ένταξη", τονίζοντας όμως ότι "δεν δεχόμαστε ότι η ένταξη θα εξαρτηθεί από τη λύση ή όχι του Κυπριακού".

    Σε ερώτηση πώς η Λευκωσία αντιμετωπίζει τις απειλές του Αντιπροέδρου της Τουρκίας Μπουλέντ Ετζεβίτ για προσάρτηση των κατεχομένων με την Τουρκία, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι δεν αποδίδει μεγάλη σημασία, σημειώνοντας ωστόσο ότι η κυβέρνηση έχει προβληματιστεί και "έχει λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα στον διπλωματικό τομέα".

    Κάλεσε τον Τύπο να δίνει λιγότερη σημασία και προβολή στις τουρκικές απειλές που στόχο έχουν, όπως σημείωσε, τη δημοσιότητα.

    Αναφορικά με τη συνάντηση που θα έχει με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στην Λευκωσία, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι για την πραγματοποίησή της θα μεσολαβήσει ο Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ, Γκουστάβ Φεϊσέλ.

    Σημείωσε ότι ο ίδιος εισηγήθηκε τη συνάντηση για ανθρωπιστικά θέματα ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία αναφορικά με το θέμα των αγνοουμένων, θέμα το οποίο, όπως είπε, συζητήθηκε στις απευθείας συνομιλίες. Σημείωσε επίσης ότι στο Τράουτμπεκ συζητήθηκε το θέμα της εγκλωβισμένης δασκάλας Ελένης Φωκά, καθώς και το θέμα των εγκλωβισμένων γενικότερα.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι δεν υπάρχει ημερήσια διάταξη για τη συνάντηση στη Λευκωσία και πρόσθεσε, "θα δούμε αν μπορούμε εμείς να συμφωνήσουμε σε κάποιες πρακτικές διαδικασίες".

    Ερωτηθείς σχετικά με την απόφαση της Μαδρίτης ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι έχει ενημερωθεί από τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, ο οποίος τον διαβεβαίωσε "δεν επηρεάζει καθόλου το κυπριακό πρόβλημα ή τη συμφωνία για το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα".

    Τέλος είπε ότι τυχόν μετάβαση της πολιτικής ηγεσίας στην Αθήνα θα αποφασιστεί μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΧ)

    [07] Μετερεωλογική Υπηρεσία

    Λάρνακα,Κύπρος,16/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    "Σε ευρωπαϊκά επίπεδα λειτουργεί η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Κύπρου", δήλωσε σε διάσκεψη Τύπου ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Κώστας Πετρίδης.

    Σκοπός της διάσκεψης, που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, ήταν η ενημέρωση για την αναβάθμιση των μέσων και μεθόδων που χρησιμοποιεί η Μετεωρολογική Υπηρεσία, και ειδικότερα η παρουσίαση του σύγχρονου μηχανογραφημένου συστήματος λήψης και αξιοποίησης στοιχείων και πληροφοριών.

    Το σύστημα αυτό εγκαταστάθηκε πρόσφατα και τέθηκε σε πλήρη λειτουργία από τις 4 Ιουλίου με δαπάνη 140 χιλιάδων λιρών.

    Το σύστημα προσφέρει δυνατότητες πρόσβασης στον κεντρικό ηλεκτρονικό υπολογιστή της Εθνικής Μετεωρολικής Υπηρεσίας της Ελλάδας που παρέχει τη δυνατότητα για λήψη όλων των μετεωρολογικών πληροφοριών από την Ευρώπη, τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή σε μορφή χαρτών ή αλφαριθμητικών δεδομένων.

    Παράλληλα, με τη χρήση σχεδιογράφου συνδεδεμένου στο δίκτυο, γίνεται η σύνταξη χαρτών καιρού ενώ το σύστημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το τρέξιμο αριθμητικών ατμοσφαιρικών μοντέλων για σκοπούς επιστημονικών μελετών και έρευνας σε διάφορους τομείς της Μετεωρολογίας και κυρίως για σκοπούς εξειδικευμένων τοπικών προγνώσεων, προσφέροντας πληροφορίες σε διάφορους τομείς και υπηρεσίες.

    Ο κ. Πετρίδης αναφέρθηκε και στα κυριότερα έργα που υλοποιήθηκαν από τη Μετεωρολογική Υπηρεσία κατά την περίοδο 1991 - 1997 όπως είναι η εγκατάσταση μετεωρολογικού ραντάρ δαπάνης μισού περίπου εκ. λιρών, μέσω του οποίου εξασφαλίζονται πληροφορίες για την έγκαιρη επισήμανση αντίξοων καιρικών συνθηκών.

    Μίλησε για τη σύνδεση με το Αεροναυτικό Τηλεπικοινωνιακό Κύκλωμα και την Τράπεζα Δεδομένων για Αεροναυτικές Μετεωρολογικές πληροφορίες, γεγονός που βελτιώνει σημαντικά τις προσφερόμενες μετεωρολογικές υπηρεσίες για τις ανάγκες των πτήσεων προς και από τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου καθώς και για την εγκατάσταση Μετεωρολογικού Δορυφορικού Σταθμού για επισήμανση καιρικών καταστάσεων, και την εγκατάσταση αυτοματοποιημένου σταθμού ραδιοβολίσεων για παρατηρήσεις ανώτερης ατμόσφαιρας.

    Προωθείται, είπε, και η αγορά επιπρόσθετου σύγχρονου εξοπλισμού και στον Προϋπολογισμό Αναπτύξεως για το 1998 έχει προταθεί πρόνοια ύψους 70 χιλιάδων λιρών για την αγορά αυτόματων Μετεωρολογικών Σταθμών με σύστημα τηλεμετρίας και ηλεκτρονικού Θεοδόλιχου για τις ανεμοβολίσεις.

    Αναφερόμενος στο θέμα της υδατοπρομήθειας τόσο στη Λευκωσία όσο και στη Λάρνακα, ο κ. Πετρίδης δήλωσε ότι το πρόβλημα του νερού που παρουσιάζεται σήμερα θα επιλυθεί ολοκληρωτικά με τη δημιουργία του δεύτερου σταθμού αφαλάτωσης θαλάσσιου νερού δυτικά του Αεροδρομίου Λάρνακας, ο οποίος θα αποπερατωθεί περί το τέλος του 1998 και θα συνδεθεί με εκείνο της Δεκέλειας.

    Οι δύο σταθμοί, είπε, "θα επικοινωνούν μεταξύ τους και νερό από τη Δεκέλεια θα πηγαίνει προς τη Λευκωσία και νερό από την περιοχή του Αεροδρομίου που θα είναι ο νεός σταθμός, θα πηγαίνει προς την Αμμόχωστο. Ετσι, τόσο η Λάρνακα όσο και η Λευκωσία θα παίρνουν νερό σε ικανοποιητικές ποσότητες, επιλύοντας ολοκληρωτικά το πρόβλημα νερού που παρουσιάζεται σήμερα."

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [08] Υπόθεση μετάδοσης AIDS - Απόφαση

    Λάρνακα,Κύπρος,16/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Το Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου θα εκδώσει στις 29 Ιουλίου την απόφασή του κατά πόσο ο 40χρονος ψαράς Παύλος Γεωργίου μετέδωσε εν γνώσει του τον ιό του AIDS στη 45χρονη Ζανέτ Πινκ, από τη Βρετανία.

    Η Πινκ κατηγορεί το Γεωργίου ότι της μετέδωσε τον ιό του AIDS εν αγνοία της, κατά τη διάρκεια του δεσμού που διατηρούσαν για τρία χρόνια.

    Ο Γεωργίου, πατέρας τεσσάρων παιδιών, ισχυρίζεται ότι η Πινκ γνώριζε ότι ήταν φορέας του ιού, αλλά παραδέχθηκε ότι δεν έπαιρνε οποιεσδήποτε προφυλάξεις κατά τη διάρκεια του δεσμού τους.

    Η κατηγορούσα αρχή ανέφερε στο δικαστήριο ότι δεν αποτελεί δικαιολογία ο ισχυρισμός του Γεωργίου ότι η Πινκ γνώριζε την κατάστασή του και απέρριψε άλλο ισχυρισμό του ότι η Πινκ τον έβρισκε "ακαταμάχητο", διότι η Αγία Νάπα διαθέτει εκατοντάδες άνδρες σαν κι αυτόν.

    Εξάλλου, ο δικηγόρος υπεράσπισης παρουσίασε την Πινκ ως γυναίκα που αναζητούσε διασκέδαση και που δεν αντιλήφθηκε τη σοβαρότητα της κατάστασης του πελάτη του, αφού νόμιζε ότι με τον ιό προσβάλλονται μόνο αιμοφιλικοί και ομοφυλόφιλοι.

    Με την κατηγορία που αντιμετωπίζει ο Γεωργίου, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ποινή φυλάκισης μέχρι δύο χρόνια, πρόστιμο 1.500 λιρών ή και τα δύο.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Wednesday, 16 July 1997 - 20:46:42 UTC