Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-07-17

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [02] Αφιξη Τσιζόφ - Δηλώσεις στη Λάρνακα
  • [03] Κυπριανού - Λονδίνο
  • [04] Αδειες - Υπεράκτιες εργασίες
  • [05] Κύπρος - Aφιξη Κουτιλέιρο
  • [06] Ντενκτάς - Δικοινοτική αστυνομική μονάδα

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,17/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           74.78 (+0.63)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   83.43 (+0.68)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     63.22 (-0.78)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 57.27 (+1.02)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  76.79 (+0.42)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                63.22 (+0.59)
        Εμπορικές Εταιρείες                     48.21 (+1.67)
        Αλλες Εταιρείες                         60.94 (+0.94)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛK 465762.794
    
    Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΑΠ)

    [02] Αφιξη Τσιζόφ - Δηλώσεις στη Λάρνακα

    Λάρνακα,Κύπρος,17/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η απόφαση να υπάρξει και δεύτερος γύρος απευθείας συνομιλιών σημαίνει ότι ο πρώτος γύρος δεν απέτυχε, σημείωσε ο Απεσταλμένος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών για το Κυπριακό, Βλαντιμίρ Τσιζόφ, ο οποίος έφθασε σήμερα στο νησί για επαφές με την κυπριακή κυβέρνηση και το κατοχικό καθεστώς.

    Σε δηλώσεις κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ο Ρώσος αξιωματούχος εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι οι επικείμενες ενταξιακές διαπραγματεύσεις Κύπρου - Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) θα συμβάλουν θετικά και στο Κυπριακό.

    Οπως ανέφερε, στόχος της επίσκεψής του είναι να συνεχίσει τις επαφές που άρχισε στο Τράουτμπεκ με τις δύο πλευρές, να ακούσει τις γνώμες τους για το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου και να ανταλλάξει απόψεις για τα περαιτέρω βήματα.

    Κληθείς να σχολιάσει δήλωσή του, πως το γεγονός ότι θα υπάρξει δεύτερος γύρος είναι μια πρόοδος, ο κ. Τσιζόφ δήλωσε πως "η συμφωνία να υπάρξει ένας δεύτερος γύρος σημαίνει ότι ο πρώτος γύρος δεν κατέληξε σε αποτυχία".

    Ωστόσο, πρόσθεσε ότι κατά πόσο "τα πράγματα είναι κακά ή καλά" είναι "ακριβώς" ο σκοπός της επίσκεψής του.

    Οταν κλήθηκε να σχολιάσει τα άτυπα έγγραφα που δόθηκαν στο Τράουτμπεκ, της Νέας Υόρκης, προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ο κ. Τσιζόφ δήλωσε πως "πλέον πρόκειται για συνομιλίες πάνω σε κείμενα".

    "Οπως ξέρετε, τα περασμένα χρόνια υπήρξαν άλλες προσπάθειες, βασιζόμενες σε άλλη διαδικασία, που δεν πέτυχαν. Δηλαδή, τα Ηνωμένα Εθνη προτείνουν τώρα μιαν καινούργια διαδικασία", σημείωσε.

    Σε ερώτηση εάν υπάρχει οποιαδήποτε διάσταση απόψεων με τον Αμερικανό προεδρικό Απεσταλμένο για το Κυπριακό, Ρίτσιαρντ Χολμπρουκ, ο Ρώσος αξιωματούχος ανέφερε "θέλουμε και οι δύο τη λύση του Κυπριακού".

    Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο κ. Τσιζόφ δήλωσε ότι οι απειλές της Αγκυρας, σε σχέση με την ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου, είναι γνωστές, καθώς και η θέση του κ. Ντενκτάς.

    Οπως υποστήριξε, η απόφαση της ΕΕ να αρχίσει συνομιλίες με την Κύπρο για ένταξη προσθέτει ένα καινούργιο στοιχείο στο Κυπριακό.

    "Μπορώ να πω ότι προσθέτει έναν παράγοντα χρόνου, επειδή υπάρχει σχετικό χρονοδιάγραμμα για έναρξη των συνομιλιών", σημείωσε ο κ. Τσιζόφ, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ελπίδα ότι αυτό "θα σπρώξει και την υπόθεση της λύσης του Κυπριακού".

    Η ΕΕ, εξήγησε, αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα, τον οποίο λαμβάνουν υπόψη όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές και, όπως είπε, είναι χαρακτηριστικό ότι στον "έξω κύκλο" στο Τράουμπεκ βρισκόταν και Εκπρόσωπος της ΕΕ.

    Τέλος, σε ερώτηση πώς βλέπει η χώρα του τις απειλές του Τούρκου Αντιπροέδρου Μπουλέντ Ετζεβίτ, δήλωσε ότι εάν η Αγκυρα προχωρούσε με προσάρτιση των κατεχομένων στην Τουρκία, θα ήταν καθαρά μια πράξη ενάντια στα γνωστά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    "Οσον αφορά γενικά την αρνητική αντίδραση της τουρκικής πλευράς, νομίζω ότι καλύπτει ένα πιο ευρύ θέμα. Δεν είναι μόνο η Κύπρος, αλλά και οι σχέσεις της ίδιας της Τουρκίας με την ΕΕ, για την κατάσταση των οποίων η τουρκική κυβέρνηση είναι προφανώς δυσαρεστημένη", κατέληξε ο Ρώσος Απεσταλμένος.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΚΝ/ΑΠ)

    [03] Κυπριανού - Λονδίνο

    Λευκωσία,Κύπρος,17/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Στο Λονδίνο αναχωρεί αύριο ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Σπύρος Κυπριανού, όπου θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας, Ρόμπιν Κούκ.

    Ο κ. Κυπριανού μεταβαίνει στη βρετανική πρωτεύουσα με πρόσκληση της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Μεγάλης Βρετανίας.

    Μεθαύριο Σάββατο, θα παραστεί σε δείπνο στο οποίο θα τιμηθούν Βρετανοί βουλευτές, ενώ την Κυριακή, 20 Ιουλίου, θα μιλήσει σε εκδήλωση της παροικίας, στην Πλατεία Τραφάλγκαρ, για τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής.

    Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Λονδίνο, ο κ. Κυπριανού θα έχει επίσης συνάντηση με μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΑΠ)

    [04] Αδειες - Υπεράκτιες εργασίες

    Λευκωσία,Κύπρος,17/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Δύο νέες άδειες, για άσκηση υπεράκτιων τραπεζικών εργασιών, παραχώρησε σήμερα ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Αυξέντης Αυξεντίου, σε τράπεζες των ΗΠΑ και του Λουξεμβούργου.

    Συγκεκριμένα, η πρώτη άδεια παραχωρήθηκε στη Republic National Bank of New York (Cyprus) Ltd, θυγατρική Τράπεζα της Republic National Bank της Νέας Υόρκης, των ΗΠΑ, η οποία ιδρύθηκε το 1965 και λειτουργεί διεθνώς.

    Η δεύτερη άδεια παραχωρήθηκε στη Safra Republic (Cyprus) Ltd, θυγατρική Τράπεζα της Safra Republic Holdings S.A. του Λουξεμβούργου, που είναι η ιθύνουσα εταιρεία έξι θυγατρικών διεθνών Τραπεζών.

    Στην Κύπρο, οι δύο Τράπεζες θα λειτουργήσουν υπό τη μορφή "Διαχειριζόμενης Τραπεζικής Μονάδας", κατόπιν συμφωνίας που έχουν συνάψει με την Τράπεζα Κύπρου, η οποία θα ενεργεί ως η διαχειρίστρια Τράπεζα.

    Σύμφωνα με τις πρόνοιες της συμφωνίας, η Τράπεζα Κύπρου θα αναλάβει, από τα γραφεία και με το προσωπικό της, την καθημερινή διακπεραίωση των εργασιών των δύο Τραπεζών.

    Οι Διαχειριζόμενες Τραπεζικές Μονάδες, θα συναλλάσσονται μόνο σε ξένα νομίσματα και με άλλες υπεράκτιες ή ξένες εταιρείες και με μή μόνιμους κάτοικους Κύπρου.

    Στην Κύπρο λειτουργούν σήμερα πάνω σε υπεράκτια βάση 28 Υπεράκτιες Τραπεζικές Μονάδες - συμπεριλαμβανομένων και των δύο νέων Τραπεζών, καθώς επίσης και 8 γραφεία αντιπροσωπείας ξένων τραπεζών.

    Παρόμοιο ενδιαφέρον για λειτουργία από την Κύπρο, πάνω σε υπεράκτια βάση, έχει επιδειχθεί και από άλλες ξένες Τράπεζες και στο εγγύς μέλλον αναμένεται παραχώρηση και άλλων τραπεζικών αδειών.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΑΠ)

    [05] Κύπρος - Aφιξη Κουτιλέιρο

    Λάρνακα,Κύπρος,17/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Εφθασε το απόγευμα στην Κύπρο για διήμερη επίσημη επίσκεψη ο Γενικός Γραμματέας της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης (ΔΕΕ), Χοζέ Κουτιλέιρο.

    Σε δηλώσεις κατά την άφιξή του, ο κ. Κουτιλέιρο είπε ότι θα πραγματοποιήσει επαφές με τις αρχές της Δημοκρατίας μέσα στο πλαίσιο του διαλόγου Κύπρου - Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κουτιλέιρο είπε ότι η "λύση του Κυπριακού σίγουρα θα αποτελέσει έναν πολύ σημαντικό παράγοντα για την ειρήνη σε όλη την περιοχή".

    Πρόσθεσε ότι η Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση θα επικεντρώσει την προσοχή της στις προσπάθειες για επίλυση του προβλήματος, που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

    Καλωσορίζοντας τον κ. Κουτιλέιρο, ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιαννάκης Κασουλίδης, είπε ότι η επίσκεψη θα δώσει την ευκαιρία στον αξιωματούχο της ΔΕΕ να γνωρίσει την Κύπρο.

    Αναφέρθηκε δε στην αίτηση της Κύπρου να καταστεί μέλος της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης, προσθέτοντας ότι η επίσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο του σχετικού διαλόγου που έχει η Κύπρος με τη ΔΕΕ.

    Κατά την παραμονή του στην Κύπρο, ο κ. Κουτιλέιρο θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, και θα συναντηθεί με τους Υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας, Γιαννάκη Κασουλίδη και Κώστα Ηλιάδη, αντίστοιχα, καθώς και με τον Αναπληρωτή Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Αναστασιάδη.

    Συναντήσεις θα έχει επίσης με τις κοινοβουλευτικές Επιτροπές Εξωτερικών και Αμυνας και το Δήμαρχο Λευκωσίας, Λέλλο Δημητριάδη.

    Εξάλλου, στο πλαίσιο δείπνου που θα παραθέσει απόψε προς τιμήν του ΓΓ της ΔΕΕ ο Υπουργός Εξωτερικών, ο κ. Κουτελέιρο θα δώσει διάλεξη με θέμα τη "Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση μετά το Αμστερνταμ και τη Μαδρίτη".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΑΧΡ/ΑΠ)

    [06] Ντενκτάς - Δικοινοτική αστυνομική μονάδα

    Λευκωσία,Κύπρος,17/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς προτείνει τη σύσταση "δικοινοτικής αστυνομικής μονάδας" με στόχο τον έλεγχο της γραμμής αντιπαράταξης.

    Οπως μεταδίδει το "Ρόιτερ", μιλώντας κατά την επιστροφή του χθες στα κατεχόμενα, ο Ντενκτάς δήλωσε πως η εγκαθίδρυση μιας τέτοιας αστυνομικής δύναμης κρίνεται αναγκαία ενόψει της 20ης του Ιούλη, που φέτος σηματοδοτεί την 23η μαύρη επέτειο από την τουρκική εισβολή, οπότε παραδοσιακά αυξάνεται η ένταση μεταξύ της Τ/κ και της Ε/κ κοινότητας.

    "Θα προτείνω την εγκαθίδρυση κοινών Ε/κ και Τ/κ ειδικών αστυνομικών μονάδων, για να εργαστούν μαζί με την Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ στην ουδέτερη ζώνη", δήλωσε ο κατοχικός ηγέτης επιστρέφοντας από τις απευθείας συνομιλίες, που είχε στις ΗΠΑ την περασμένη βδομάδα με τον Πρόεδρο Κληρίδη.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΑΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Thursday, 17 July 1997 - 17:46:40 UTC