Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-07-23

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μπερνς - Κυπριακό
  • [02] Αμερικανική Βουλή - Ψήφισμα για την Κύπρο
  • [03] Εκπρόσωπος - ΕΕ
  • [04] Δηλώσεις Ροκοζέφσκι - Συνάντηση τη Δευτέρα
  • [05] Εκπρόσωπος - Εθνικό Συμβούλιο
  • [06] Εκπρόσωπος - Θέμα ΑΗΚ

  • [01] Μπερνς - Κυπριακό

    Ουάσινγκτον,ΗΠΑ,23/07/1997 (ΚΥΠΕ - Δημήτρης Απόκης)

    Ισως να μην υπήρξε καλύτερη ευκαιρία για επίλυση του Κυπριακού από την παρούσα, δήλωσε ο Εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, Νίκολας Μπερνς.

    Στην τελευταία εμφάνισή του από το βήμα του ΥΠΕΞ πριν από την επίσημη αποχώρησή του την 1η Αυγούστου για να αναλάβει ως πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, ο κ. Μπερνς ανέφερε ότι οι ΗΠΑ "προσβλέπουν στις τρεις κυβερνήσεις, την κυπριακή, την τουρκική και την ελληνική, να συνασπισθούν τώρα και να συνεργασθούν με τα Ηνωμένα Εθνη, και το Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ για να προχωρήσουν μπροστά στην Κύπρο."

    "Ισως", είπε συγκεκριμένα, "να μην υπήρξε καλύτερη ευκαιρία από τότε που άρχισαν τα προβλήματα στην Κύπρο, στη δεκαετία του 1960, για επίλυση του Κυπριακού".

    Ο κ. Μπερνς είπε ότι σήμερα "είναι μια εποχή μεγάλης ευκαιρίας και υπόσχεσης στην Ανατολική Μεσόγειο. Υπάρχει μια νέα σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας, η οποία σημαίνει ότι μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά με τρόπο που δεν μπορέσαμε ποτέ στο παρελθόν."

    Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ έχουν μεγάλο σεβασμό για τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κώστα Σημίτη και τον Υπουργό Εξωτερικών, Θεόδωρο Πάγκαλο. "Νομίζω ότι μπορούμε να συνεργασθούμε μαζί τους εποικοδομητικά στην Κύπρο", είπε.

    Ο Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι "τώρα έχουμε έναν Πρωθυπουργό που έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης στην Τουρκία" καθώς και έναν ιδιαίτερα δυνατό Πρωθυπουργό στην Ελλάδα με ξεκάθαρη άποψη για το τί θέλει να κάνει για να διατηρήσει τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

    "Νομίζω ότι τώρα είναι εποχή μεγάλης ευκαιρίας για όλους μας που επιθυμούμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα και την Τουρκία και την Κύπρο να δημιουργήσουν ένα νέο αιώνα ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό θα είναι μεγάλο επίτευγμα για τους λαούς της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Κύπρου", συνέχισε.

    Ο κ. Μπερνς θεωρείται από τους πλέον πετυχημένους εκπροσώπους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με βαθιά γνώση του συνόλου της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής. Εχει υπηρετήσει σε μια σειρά σημαντικά πόστα στη Μέση Ανατολή και για πέντε χρόνια διετέλεσε στέλεχος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας στο Λευκό Οίκο και ήταν αρμόδιος για τις σχέσεις με τη Σοβιετική Ενωση.

    Αν και δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Μπερνς πρόκειται να είναι ο επόμενος πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Απολαμβάνει της πλήρους εμπιστοσύνης του Προέδρου Κλίντον και της ΥΠΕΞ, Μαντλίν Ολμπράιτ. Το γεγονός ότι θα τοποθετηθεί στην Ελλάδα καταδεικνύει το αυξημένο ενδιαφέρον του Αμερικανού Προέδρου και της ΥΠΕΞ για την περιοχή και προδικάζει την εντατικοποίηση των προσπαθειών των ΗΠΑ για επίλυση των πολλαπλών και πολύπλοκων προβλημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Κατά τη διάρκεια της χθεσινής τελευταίας ενημέρωσης στην οποία προέβη στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο πρώην εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ και νυν εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Μάικ Μακέρεϊ, μετέφερε τις προσωπικές ευχές του Προέδρου Κλίντον μαζί με ένα κασκέτο μπέιζπολ των Ρεντ Σοξ της Βοστώνης, φανατικός θαυμαστής των οποίων είναι ο κ. Μπερνς. Ο αρχαιότερος ανταποκριτής του ΥΠΕΞ, Μπάρι Σουάιντ, έδωσε στον κ. Μπερνς ρολόι των Ρεντ Σοξ της Βοστώνης και του απηύθυνε ευχές εκ μέρους του συνόλου των ανταποκριτών του ΥΠΕΞ.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [02] Αμερικανική Βουλή - Ψήφισμα για την Κύπρο

    Ουάσινγκτον,ΗΠΑ,23/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Με συντριπτική πλειοψηφία 417 ψήφων υπέρ και 4 ψήφων κατά εγκρίθηκε αργά χθες το βράδυ από την αμερικανική Βουλή το ψήφισμα υπ' αριθμόν 81, με το οποίο καλείται η κυβέρνηση Κλίντον να εντείνει τις προσπάθειές της για εξεύρεση διαρκούς και δίκαιης λύσης του κυπριακού προβλήματος.

    Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του ψηφίσματος στην ολομέλεια της Βουλής αρκετοί βουλευτές πήραν το λόγο και υποστήριξαν την υπερψήφιση του προβλήματος.

    Τα μέλη της Βουλής καταδίκασαν τη συνεχιζόμενη κατοχή τμήματος της Κύπρου από τα τουρκικά στρατεύματα, ενώ χαρακτήρισαν ντροπή ότι έξι χρόνια μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου και την κατάρρευση του τείχους του Βερολίνου, η Λευκωσία παραμένει η μοναδική διχοτομημένη πόλη στον κόσμο.

    Το σύνολο των βουλευτών που έλαβαν το λόγο, ζήτησαν από την κυβέρνηση Κλίντον να ασκήσει πίεση στην Τουρκία έτσι ώστε το συντομότερο δυνατόν να υπάρξει δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΚΝ/ΓΠ)

    [03] Εκπρόσωπος - ΕΕ

    Λευκωσία,Κύπρος,23/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει θέμα αναστολής της ευρωπαϊκής πορείας της Κύπρου.

    Αυτή, τόνισε σε δηλώσεις του σήμερα στο ΡΙΚ, είναι η θέση όχι μόνο της Ελλάδας και της Κύπρου αλλά και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Χαρακτήρισε ακατανόητη τη στάση της Τουρκίας από τη μια να ζητεί να ανοίξει η πόρτα της Ευρώπης για την ίδια, αλλά ταυτόχρονα να ζητεί να κλείσει η πόρτα για την Κύπρο.

    Σχολιάζοντας τις απειλές Ντενκτάς ότι δεν πρόκειται να μεταβεί στο Μοντρέ της Ελβετίας για το δεύτερο γύρο των συνομιλιών αν δεν ανασταλεί η ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου ζητώντας από το Γ.Γ. του ΟΗΕ να προβεί σε ενέργειες προς την κατεύθυνση αυτή, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι σε περίπτωση που γίνουν τέτοιες ενέργειες, τότε είναι η ελληνική κυπριακή πλευρά που θα αποχωρήσει από τις συνομιλίες.

    Αυτή, τόνισε, ήταν και η αντίδραση του Προέδρου Κληρίδη όταν τέθηκε το θέμα και στο Τράουτμπεκ.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [04] Δηλώσε ς Ροκοζέφσκι - Συνάντηση τη Δευτέρα

    Λευκωσία,Κύπρος,23/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ανοικτή θα είναι η ημερήσια διάταξη στη συνάντηση της Δευτέρας μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στην οικία του Αναπληρωτή Ειδικού Αντιπροσώπου του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο, Γκούσταβ Φεϊσέλ, αφού οι δύο ηγέτες θα μπορούν να συζητήσουν και άλλα θέματα εκτός από τα ανθρωπιστικά.

    Οπως δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ, Βαλτεμάρ Ροκοζέφσκι, η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 6 το απόγευμα της Δευτέρας στην οικία του κ. Φεϊσέλ, στην ουδέτερη ζώνη στη Λευκωσία, όπου "προφανώς θα συζητηθούν ανθρωπιστικά θέματα, όπως αποφασίστηκε στο Τράουτμπεκ".

    Ωστόσο, ο κ. Ροκοζέφσκι είπε ότι "αν επιθυμούν να συζητήσουν και άλλα θέματα, η ημερήσια διάταξη είναι ανοικτή."

    Ενισχύοντας χθεσινές δηλώσεις του κ. Φεϊσέλ ότι εναπόκειται στους δύο ηγέτες να αποφασίσουν, αν επιθυμούν, να συζητήσουν και άλλα θέματα, ο κ. Ροκοζέφσκι είπε ότι "εξαρτάται από τους ίδιους να αποφασίσουν τί θέματα θα συζητήσουν και σε ποιά σειρά".

    Κληθείς να πει ποιά θέματα εννοεί, ο κ. Ροκοζέφσκι ανέφερε ότι δεν γνωρίζει αλλά επανέλαβε ότι εναπόκειται στους δύο ηγέτες να αποφασίσουν.

    Κληθείς να επιβεβαιώσει πληροφορίες ότι ο κ. Φεϊσέλ θα προτείνει τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης τα οποία πρότεινε τον περασμένο Απρίλιο στις δύο πλευρές, ο κ. Ροκοζέφσκι διευκρίνισε ότι πρόκειται για "χειρονομίες καλής θέλησης."

    Κατά τη διάρκεια των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, είπε, τα Ηνωμένα Εθνη πρότειναν χειρονομίες καλής θέλησης στους δύο ηγέτες και πρόσθεσε ότι "αυτές μπορεί να αποτελέσουν μέρος της συζήτησης" τη Δευτέρα.

    Σε ερώτηση αν θα υπάρξουν και άλλες συναντήσεις στη Λευκωσία, ο κ. Ροκοζέφσκι υπενθύμισε δηλώσεις του Προέδρου Κληρίδη ότι μπορεί να υπάρξουν και τρεις συναντήσεις με τον κ. Ντενκτάς. Καταλήγοντας, είπε "ότι αυτή είναι η επικρατούσα άποψη."

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [05] Εκπρόσωπος - Εθνικό Συμβούλιο

    Λευκωσία,Κύπρος,23/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος του Κόμματος των Φιλελευθέρων, Νίκος Ρολάνδης, και ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων, Νίκος Κουτσού, θα συμμετάσχουν στην αυριανή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, όπου θα έχουν δικαίωμα λόγου όχι όμως δικαίωμα ψήφου.

    Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, αναφέροντας συγκεκριμένα ότι οι κύριοι Ρολάνδης και Κουτσού "θα είναι παρατηρητές με δικαίωμα έκφρασης απόψεων" όμως "δεν θα έχουν δικαίωμα ψήφου".

    Ο κ. Χριστοφίδης απέφυγε να απαντήσει στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το γεγονός ότι στη συνέδρια του Εθνικού Συμβουλίου δεν έχει προσκληθεί το Κίνημα των Οικογόλων Περιβαλλοντιστών, και περιορίστηκε να αναφέρει ότι η απόφαση για το ποιοί θα συμμετάσχουν λήφθηκε από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος αναλαμβάνει και την πολιτική ευθύνη.

    "Δεν είναι θέμα κριτηρίων, είναι θέμα απόλυτης διακριτικής εξουσίας του Προέδρου, έτσι έκρινε, έτσι αποφάσισε," συμπλήρωσε ο κ. Χριστοφίδης.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης άσκησε το προνόμοιό του αυτό "με απόλυτη υπευθυνότητα".

    Ο κ. Χριστοφίδης υποστήριξε ότι το Κίνημα των Οικολόγων βρίσκεται ακόμη στα "σπάργανα".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [06] Εκπρόσωπος - Θέμα ΑΗΚ

    Λευκωσία,Κύπρος,23/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Το θέμα που δημιουργήθηκε μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για την υπόθεση των έξι μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) θα συζητηθεί στη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου στο τέλος αυτού του μήνα, αφού δεν έχει ακόμη ετοιμαστεί η γραπτή γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση μετά τη σημερινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, ανέφερε συγκεκριμένα ότι ο Γενικός Εισαγγελέας, Αλέκος Μαρκίδης, ανακοίνωσε δημόσια ότι δεν είναι έτοιμος να δώσει τη γραπτή του γνωμάτευση.

    "Επομένως," συμπλήρωσε, "το Υπουργικό Συμβούλιο θα ασχοληθεί με το θέμα στην προσεχή του συνεδρία, στο τέλος του μήνα."

    Ταυτόχρονα, ο κ. Χριστοφίδης επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης επί του θέματος, ότι δηλαδή "σέβεται την απόφαση της ολομέλειας των Ανωτάτου Δικαστηρίου, και θα προχωρήσει σε πλήρη συμμόρφωση".

    Σημείωσε, επίσης, ότι η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να επανεξετάσει το θέμα και τόνισε ότι δεν υπάρχει καθυστέρηση ή εσκεμμένη παραπομή του θέματος από συνεδρία σε συνεδρία.

    Οσον αφορά στο πώς θα επανορθώσει η κυβέρνηση την απόφασή της να παύσει τα έξι αυτά άτομα από μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΗΚ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι και αυτό το θέμα θα περιλαμβάνεται στη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Wednesday, 23 July 1997 - 12:02:43 UTC