Browse through our Interesting Nodes on Greek Advertizing & Production Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-07-29

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αναστασιάδης - Κληρίδης - Ντενκτάς
  • [02] Δηλώσεις Νίκου Θεοδοσίου
  • [03] ΥΠΕΞ - Πρόεδρος Κοινοβουλίου Ιορδανίας
  • [04] Τράπεζες - κατεχόμενα
  • [05] Αναστασιάδης - Προεδρικές
  • [06] Κύπρος - Καταγγελία
  • [07] Πρόεδρος Κληρίδης - Σρουρ
  • [08] Ενοχος ο Κρεμμαστός
  • [09] Εκπρόσωπος - Ντενκτάς
  • [10] Χριστοφή - Ρολόγης - ΚΕΒΕ
  • [11] Εκπρόσωπος - συνάντηση Κληρίδη - Ντενκτάς
  • [12] Εκπρόσωπος - ψευδοκράτος
  • [13] Αυστραλός βουλευτής - Κληρίδης - ΥΠΕΞ

  • [01] Αναστασιάδης - Κληρίδης - Ντενκτάς

    Λευκωσία,Κύπρος,29/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Αποκλειστικώς ανθρωπιστικά θέματα, συζητήθηκαν κατά τη χθεσινή συνάντηση μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του Ραούφ Ντενκτάς, αποκάλυψε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης.

    Μιλώντας ύστερα από την καθιερωμένη συνάντηση της Τρίτης, του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ με τον Πρόεδρο Κληρίδη και ερωτηθείς για την ημερήσια διάταξη των χθεσινών συνομιλιών Κληρίδη - Ντενκτάς, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι "ο διάλογος εστιάζεται, επί του παρόντος, μόνον και μόνον, σε ανθρωπιστικά θέματα". Είπε ακόμα, ότι το κλίμα στις συνομιλίες είναι θετικό, "χωρίς ωστόσο", όπως σημείωσε, "να διαγνώθει κανένας, και πρόθεση από πλευράς Ντενκτάς να είναι ελαστικότερος ή ολιγότερο αδιάλλακτος σε κάποιες θέσεις που τηρεί". Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ δεν θέλησε να αναφερθεί σε λεπτομέρειες γύρω από τις χθεσινές συνομιλίες, για τις οποίες ενημερώθηκε σήμερα το Πολιτικό Γραφείο του κόμματός του, τονίζοντας ότι δεν είναι "εξουσιοδοτημένος" να προβεί σε δηλώσεις πέραν εκείνων που η κυβέρνηση κρίνει αναγκαίες να κοινοποιούνται.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)

    [02] Δηλώσεις Νίκου Θεοδοσίου

    Λευκωσία,Κύπρος,29/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Θετικό χαρακτηρίζει το γεγονός ότι θα υπάρξει σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, δηλαδή μεθαύριο Πέμπτη, νέα συνάντηση μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για συζήτηση των ανθρωπιστικών θεμάτων, ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων και Αδηλώτων Αιχμαλώτων Νίκος Θεοδοσίου.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Θεοδοσίου τόνισε ότι "εκείνο το οποίο επιθυμούμε εμείς οι συγγενείς είναι οποιαδήποτε προσπάθεια και αν γίνει να είναι μέσα στα πλαίσια των αρχών και των θέσεων των συγγενών των αγνοουμένων".

    Ηδη η Επιτροπή, όπως ανέφερε ο κ. Θεοδοσίου, έχει ζητήσει συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη ώστε να ενημερωθεί για την έκβαση της πρώτης συνάντησής του με το Ραούφ Ντενκτάς για συζήτηση των ανθρωπιστικών θεμάτων χθες στην οικία Φεϊσέλ.

    "Θα ανταλλάξουμε απόψεις και θα επαναλάβουμε στον Πρόεδρο τις θέσεις μας ότι οποιαδήποτε και αν είναι η έκβαση αυτών των συναντήσεων πρέπει να παραμείνει μέσα στις αρχές οι οποίες διασφαλίζουν δίκαιη και σωστή λύση του θέματος των αγνοουμένων".

    Αναφορικά με το θέμα μιας ενδεχόμενης εκταφής λειψάνων, ο κ. Θεοδοσίου ανέφερε ότι οι εκταφές "πρέπει να είναι αποτέλεσμα εξατομικευμένης εις βάθος έρευνας. Αν προχωρήσουμε απευθείας σε εκταφέςπο μρεί να είναι ριψοκίνδυνο. Θέλουμε να γίνει έρευνα για την κάθε περίπτωση ξεχωριστά για να διασφαλιστεί η αποτελεσματική διερεύνηση", κατέληξε ο κ. Θεοδοσίου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [03] ΥΠΕΞ - Πρόεδρος Κοινοβουλίου Ιορδανίας

    Λευκωσία,Κύπρος,29/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Το Κυπριακό, η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή καθώς και τρόποι για σύσφιξη των διμερών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Ιορδανίας συζητήθηκαν σήμερα κατά τη συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών, Γιαννάκη Κασουλίδη, με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Ιορδανίας Σαάντ Χαγέλ Σρουρ.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ. Σρουρ ανέφερε επίσης ότι ανταλλάγησαν απόψεις πάνω σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής.

    Ο κ. Σρουρ αναφέρθηκε τέλος στη συνεισφορά της Κύπρου στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [04] Τράπεζες - κατεχόμενα

    Λευκωσία,Κύπρος,29/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η τουρκική εφημερίδα "Γενί Γιουγζίλ" αναφέρεται στην κρίση που διέρχεται ο τραπεζικός τομέας στα κατεχόμενα και παραθέτει δηλώσεις του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Denicbank, Μπουλέν Σενβέρ.

    Ο Σενβέρ είπε, μεταξύ άλλων, ότι το ψευδοκράτος βρίσκεται προ των πυλών μιας τραπεζικής κρίσης και κάλεσε την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας να παρέμβει.

    Οπως είπε, οι υπεράκτιες τράπεζες φυτρώνουν στο ψευδοκράτος σαν τα μανιτάρια. Το ξέπλυμα παράνομου χρήματος γίνεται με πολλή άνεση.

    Στα κατεχόμενα λειτουργούν 24 εμπορικές τράπεζες και 33 υπεράκτιες.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΜΚ/ΓΠ)

    [05] Αναστασιάδης - Προεδρικές

    Λευκωσία,Κύπρος,29/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο ΔΗΣΥ δεν ασχολούνται με τις Προεδρικές εκλογές, αλλά επικεντρώνονται στα θέματα που άπτονται του εθνικού θέματος, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης.

    "Ως εκ τούτου", πρόσθεσε απαντώντας σε σχετική ερώτηση, "ο Πρόεδρος (Κληρίδης) επιμένει στη βασική αρχή ότι αυτό που προέχει είναι το εθνικό θέμα και δεν εκφράζει καμιά, ούτε θετική ούτε αρνητική, περί της υποψηφιότητας του, πρόθεση".

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, μιλούσε ύστερα από τη πρωινή συνάντηση του Πολιτικού Γραφείου του κόμματός του, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Αναστασιάδης αφού είπε ότι ο ΔΗΣΥ θα ασχοληθεί με το θέμα των Προεδρικών εκλογών, μετά τη λήξη της παρούσας διαδικασίας των διαβουλεύσεων για το Κυπριακό, παρατήρησε ότι "χρόνος υπάρχει επαρκής για τις εκλογές".

    Απέρριψε επίσης, ότι κρύβονται πολιτικές σκοπιμότητες πίσω από την καθυστέρηση αυτή, ενώ δεν θέλησε να σχολιάσει τις εξελίξεις στο χώρο της αντιπολίτευσης, με το ναυάγιο της τριμερούς συνεργασίας με υποψήφιο τον Μάριο Ηλιάδη και τη φημολογούμενη υποψηφιότητα Γιώργου Ιακώβου.

    "Εμείς, (του ΔΗΣΥ) αυτή τη στιγμή, δεν ασχολούμεθα με το τι τα άλλα κόμματα πράττουν. Εχουν δικαίωμα να κάμουν τις δικές τους επιλογές, να αλλάξουν όσες φορές θέλουν τους υποψηφίους τους, χωρίς αυτό να επηρεάζει με οποιοδήποτε τρόπο, τις δικές μας αποφάσεις", κατέληξε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)

    [06] Κύπρος - Καταγγελία

    Λευκωσία,Κύπρος,29/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η Κύπρος κατήγγειλε στα Ηνωμένα Εθνη τις προκλητικές δηλώσεις του Αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Ετζεβίτ κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στα κατεχόμενα με την ευκαιρία της 23ης επετείου της τουρκικής εισβολής.

    Η καταγγελία περιλαμβάνεται σε επιστολή του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Κύπρου στον ΟΗΕ Νίκου Αγαθοκλέους προς το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Αναν. Η επιστολή κυκλοφόρησε ως επίσημο έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών.

    Στην επιστολή επισημαίνεται η προκλητική ενέργεια της "κοινής διακήρυξης", η οποία εκδόθηκε από τον κ. Ετζεβίτ και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτας.

    "Ολες αυτές οι ενέργειες αποτελούν ακόμα μια ένδειξη της συνεχιζόμενης παραβίασης από την Τουρκία των διεθνών υποχρεώσεων της προς την Κυπριακή Δημοκρατία" τονίζεται στην επιστολή.

    Ακόμη καταγγέλλονται παραβιάσεις του κυπριακού εναέριου χώρου κατά το μήνα Ιούλιο και η επίσκεψη τουρκικών πολεμικών πλοίων τον ίδιο μήνα στα κατεχόμενα. Τονίζεται ότι αυτά τα πρόσφατα γεγονότα και ενέργειες από την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή ηγεσία πραγματοποιούνται σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη περίοδο, μόνο λίγες μέρες μετά τον πρώτο γύρο των απευθείας συνομιλιών των δυο κοινοτήτων στο Τράουτμπεκ.

    Τέτοιες ενέργειες μπορούν να επηρεάσουν δυσμενώς το καλό κλίμα που απαιτείται, καταλήγει στην επιστολή του ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Εθνη.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [07] Πρόεδρος Κληρίδης - Σρουρ

    Λευκωσία,Κύπρος,29/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η Ιορδανία είναι αποφασισμένη να αναπτύξει τις σχέσεις της με την Κύπρο, τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής της Ιορδανίας Σαάντ Χαγιέλ Σρουρ, ύστερα από συνάντηση μισής περίπου ώρας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    Ο κ. Σρουρ δήλωσε ότι μετέφερε στον Πρόεδρο Κληρίδη τους χαιρετισμούς του Βασιλιά της Ιορδανίας Χουσέιν, ο οποίος "ενδιαφέρεται να αναπτύξει τις σχέσεις μεταξύ της Ιορδανίας και της Κύπρου προς όφελος των δύο χωρών και των λαών τους", όπως είπε.

    Ανέφερε, εξάλλου, ότι ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο Κληρίδη για το ενδιαφέρον της Κύπρου να αναπτύξει αυτές τις σχέσεις κι εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι "στο προσεχές μέλλον θα δούμε επισκέψεις και συναντήσεις Υπουργών των δύο χωρών, για να βρεθεί ένας κατάλληλος τρόπος ανάπτυξης οικονομικών, πολιτιστικών ή πολιτικών δεσμών".

    Σημείωσε, επίσης, ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης του ζήτησε να διαβιβάσει στο Βασιλιά Χουσέιν τους χαιρετισμούς του.

    Τέλος, ο κ. Σρουρ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι "μπορούμε να κάνουμε πολλά αναφορικά με την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Ιορδανίας" και τόνισε ότι "τώρα έχουμε την αποφασιστικότητα να κάνουμε περισσότερα".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [08] Ενοχος ο Κρεμμαστός

    Λάρνακα,Κύπρος,29/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Το Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου, που συνεδριάζει στη Λάρνακα, έκρινε σήμερα ένοχο τον Παύλο Γεωργίου Κρεμμαστό στην κατηγορία για μετάδοση του ιού του AIDS στη Βρετανίδα φίλη του Τζάνετ Πινκ.

    Η ποινή θα επιβληθεί την ερχόμενη Πέμπτη.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [09] Εκπρόσωπος - Ντενκτάς

    Λευκωσία,Κύπρος,29/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Εκβιασμό πρώτου μεγέθους, χαρακτήρισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης τη θέση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς ότι η ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου θα πρέπει να συζητηθεί μόνο αν η Τουρκία καταστεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Παράλληλα κάλεσε το διεθνή παράγοντα να μην παραβλέπει τη στείρα αυτή πολιτική της Αγκυρας.

    Ο κ. Ντενκτάς, είπε ο Εκπρόσωπος, χαρακτήρισε "μεγάλη παγίδα" την ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου που έχει στόχο "να αποσπάσει τους Τουρκοκυπρίους από την Τουρκία και να τους εγκαταλείψει άστεγους και ακτήμονες".

    Εμείς, τόνισε ο κ. Χριστοφίδης, "θεωρούμε σωτήρια την πορεία της Κύπρου προς την Ευρώπη, αποτελεί εγγύηση για ευημερία και ευτυχία ολόκληρου του λαού μας και των Ε/Κ και των Τ/Κ, των Αρμενίων, των Μαρωνιτών και των Λατίνων και η Τ/κ κοινότητα δεν θα έχει πρόβλημα επιβίωσης και ασφάλειας στον ευρωπαϊκό χώρο. Η Ευρώπη είναι αυστηρά προσηλωμένη στην προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών της."

    Ο Εκπρόσωπος σημείωσε επίσης ότι η Τουρκία είναι "η τελευταία που μπορεί να εκφράζει ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα των Τ/Κ αφού οι γνήσιοι Τ/Κ, όσοι απέμειναν, έχουν πικρές εμπειρίες από την προστασία που είχαν από την Τουρκία."

    "Ο κ. Ντενκτάς", πρόσθεσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, διακηρύσσει ότι η ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου θα συζητηθεί μόνο όταν η Τουρκία θα έχει καταστεί μέλος της ΕΕ, εκβιασμός πρώτου μεγέθους, ενορχηστρωμένος με παρόμοιες δηλώσεις Τούρκων επισήμων κάτω από τις οδηγίες του νέου χαράκτη της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, του κ. Ετζεβίτ," είπε ο Εκπρόσωπος.

    Αυτό, συνέχισε ο κ. Χριστοφίδης, αποτελεί "αδιαλλαξία στο τετράγωνο όχι για εξυπηρέτηση των Τ/Κ αλλά για εξυπηρέτηση της Τουρκίας. Αυτή τη στείρα πολιτική δεν πρέπει να την παραβλέπουν οι Ευρωπαίοι εταίροι," κατέληξε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [10] Χριστοφή - Ρολόγης - ΚΕΒΕ

    Λευκωσία,Κύπρος,29/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Τη δέσμευση της κυβέρνησης να εξετάσει τα προβλήματα των βιομηχάνων με σκοπό την επίλυσή τους, εξέφρασε σήμερα ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Κυριάκος Χριστοφή.

    Ο Υπουργός μιλούσε στους δημοσιογράφους ύστερα από συνάντηση που είχε στα γραφεία του ΚΕΒΕ, με τη Μόνιμη Επιτροπή Βιομηχανίας του Επιμελητηρίου, κατά την οποία συζητήθηκαν διάφορα προβλήματα της βιομηχανίας.

    "Θέλουμε να στηρίξουμε τη βιομηχανία και αυτό επιβάλλεται για να διαφοροποιήσουμε τη βιομηχανική μας βάση. Δεν μπορούμε να στηριζόμαστε αποκλειστικά στην τουριστική βιομηχανία", επεσήμανε ο κ. Χριστοφή, μη αποκλείοντας τη λήψη πρόσθετων μέτρων στήριξης της βιομηχανίας.

    Οπως δε είπε ο ίδιος, ενημέρωσε το ΚΕΒΕ για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σήμερα στα τρία σχέδια που έχει εφαρμόσει πρόσφατα η κυβέρνηση για στήριξη της βιομηχανίας, δηλαδή το σχέδιο χορηγίας, το σχέδιο επιδότησης του επιτοκίου και το σχέδιο στήριξης της εξαγωγικής βιομηχανίας, αλλά και για το θέμα του κόστους του βιομηχανικού ηλεκρικού ρεύματος, το θέμα της αποδοχής ή όχι των μεταχειρισμένων μηχανημάτων και το θέμα της παράτασης της διάρκειας ζωής του σχεδίου για στήριξη της εξαγωγικής βιομηχανίας.

    Σύμφωνα με τον Υπουργό, κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν και άλλα θέματα που απασχολούν τους βιομηχάνους, όπως το εργατικό κόστος, η εισαγωγή ξένων εργατών, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι βιομηχανικές ζώνες, το θέμα των πρώτων υλών καθώς και η εξεύρεση νέων αγορών.

    Ερωτηθείς κατά πόσο τα μέτρα στήριξης της βιομηχανίας που έχουν ήδη ληφθεί, έχουν απαμβλύνει τα προβλήματά της, ο κ. Χριστοφή είπε πως τα μέτρα εκείνα ήσαν "τόσο σημαντικά", που θα πρέπει να έχουν συμβάλει προς τούτο, ενώ σαν προϋποθέσεις ώστε η κυπριακή οικονομία να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ανέφερε τη συγκράτηση των τιμών και τη βελτίωση της ποιότητας των κυπριακών προϊόντων.

    Την ενίσχυση που χρειαζόταν η κυπριακή βιομηχανία από το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού την έχουν πάρει οι βιομήχανοι, επεσήμανε από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ, Βασίλης Ρολόγης, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του Επιμελητηρίου προς τον κ. Χριστοφή και στο Υπουργείο του οποίου ηγείται.

    Συνέχισε δε, λέγοντας πως "μέχρι στιγμής υπάρχουν καλά αποτελέσματα" όσον αφορά στην ανάκαμψη της βιομηχανίας, αλλά πως τώρα χρειάζονται πολλά να γίνουν από άλλα υπουργεία, για στήριξή της.

    Ο κ. Ρολόγης ανακοίνωσε τον προγραμματσμό συνεχούς διαλόγου του ΚΕΒΕ με το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού και τόνισε πως, όπως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις παρουσιάζουν καλές επιδόσεις σε αριθμό χωρών, θα μπορούσαν και στην Κύπρο να επιβιώσουν.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [11] Εκπρόσωπος - συνάντηση Κληρίδη - Ντενκτάς

    Λευκωσία,Κύπρος,29/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης αποκάλυψε σήμερα ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης υπέβαλε συγκεκριμένες προτάσεις για το θέμα των αγνοουμένων και αναμένονται απαντήσεις από το Ραούφ Ντενκτάς στη συνάντηση της Πέμπτης.

    Είπε ότι η χθεσινή πρώτη συνάντηση Κληρίδη - Ντενκτάς "αναλώθηκε σε θέματα καθαρά ανθρωπιστικά, εξετάστηκαν διάφορες πτυχές του θέματος των αγνοουμένων, έγιναν κάποιες προτάσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε λύση ή πρόοδο του προβλήματος και ανελήφθη υποχρέωση για απάντηση στην επόμενη συνάντηση της Πέμπτης."

    Επίσης κατά τη χθεσινή συνάντηση, πρόσθεσε ο κ. Χριστοφίδης, "εξετάσθηκαν θέματα που μπορούν να διευκολύνουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εγκλωβισμένοι."

    Σε ερώτηση αν τέθηκε θέμα εκταφής λειψάνων, ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι το θέμα αυτό είναι "βασικό και αν λυθεί θα δώσει τις πιο πειστικές αποδείξεις για την τύχη και την ταυτότητα των αγνοουμένων". Εξήγησε ότι ο όρος άνοιγμα τάφων εξυπακούει άνοιγμα τάφων τόσο των Ελληνοκυπρίων όσο και των Τουρκοκυπρίων.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης, ανέφερε ο κ. Χριοστοφίδης, υποστηρίζει πάγια τη θέση ότι πρέπει να υπάρξει άνοιγμα τάφων για να υπάρχει σωστή διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων.

    Απαντώντας άλλη ερώτηση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επεσήμανε ότι "το θέμα των αγνοουμένων έχει συγκεκριμένες πτυχές, έγιναν συγκεκριμένες προτάσεις και αναμένονται απαντήσεις και μπορώ να επιβεβαιώσω ότι μία των πτυχών είναι το θέμα του ανοίγματος τάφων."

    Σε ερώτηση αν ο Ντενκτάς υπέβαλε προτάσεις, ο Εκπρόσωπος περιορίστηκε να πει ότι δεν μπορεί να δώσει απάντηση επί του θέματος, σημειώνοντας όμως ότι "έγιναν συζητήσεις, ανταλλαγή απόψεων και η κάθε πλευρά έχει να δώσει κάποιες απαντήσεις στην άλλη. Δεν είναι μονόλογος, ούτε μονόδρομος, είναι αμφίδρομη η διαδικασία."

    Απέφυγε όμως να είναι πιο συγκεκριμένος για το τί ακριβώς ζήτησε ο Τ/Κ ηγέτης από την Ε/κ πλευρά, επικαλούμενος το απόρρητο των συζητήσεων. Σημείωσε όμως ότι ο Ντενκτάς δεν έθεσε άλλο θέμα εκτός από το θέμα των αγνοουμένων.

    Αναφορικά με το άνοιγμα τάφων, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι "θα γίνει επιλογή περιπτώσεων, επιλογή κατηγορίας θανάτων και θα ακολουθήσει το άνοιγμα τάφων."

    Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση θεωρεί ότι οι συναντήσεις της Λευκωσίας είναι αρκετές ώστε να υπάρξει συμφωνία για τα θέματα που έχουν εγερθεί, ο Εκπρόσωπος είπε ότι "θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια να επιταχυνθούν οι λύσεις σε αυτά θέματα", σημειώνοντας ότι δεν γνωρίζει αν θα πραγματοποιηθούν πέραν των τριών συναντήσεων πριν από την Ελβετία.

    Απαντώντας σχετική ερώτηση, ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε ότι τα "διαμειφθέντα κατά τη χθεσινή συνάτνηση δεν συγκρούονται με τις θέσεις και τις απόψεις των επιτροπών των αγνοουμένων" και είπε ότι δεν έχει καθορισθεί συνάντηση μεταξύ των επιτροπών και του Προέδρου.

    Για το θέμα της μετάβασης ή μή του κατοχικού ηγέτη στην Ελβετία, ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης ρώτησε τον κ. Ντενκτάς εκτός συζητήσεων αν θα μεταβεί στην Ελβετία και η απάντηση ήταν ότι θα αναμένει να αποφασίσει μετά την ενημέρωση που θα κάνει στο λεγόμενο "υπουργικό" του ψευδοκράτους.

    Οπως είπε ο κ. Χριστοφίδης "αν ο κ. Ντενκτάς επιλέξει να μην μεταβεί στη Γενεύη, ο κάθε ένας θα κάνει τις εκτιμήσεις του και θα αξιολογήσει αυτές τις εξελίξεις. Σε τέτοια περίπτωση δεν υπάρχει κώλυμα να συνεχιστεί η ανταλλαγή απόψεων για το θέμα των αγνοουμένων, αφού αυτό το θέμα πρέπει να λυθεί," είπε. Η συνάντηση της Πέμπτης θα γίνει και μετά θα αξιολογηθούν τα γεγονότα και θα καθοριστεί η περαιτέρω πολιτική, πρόσθεσε ο Εκπρόσωπος.

    "Ο ακριβής χρόνος που ο κ. Ντενκτάς θα ανακοινώσει την απόφασή του για μετάβασή του ή μή στην Ελβετία δεν είναι γνωστός και δεν έχει κοινοποιηθεί σε κανένα," είπε ο Εκπρόσωπος.

    Παρέπεμψε εξάλλου στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου της Παρασκευής όπου θα γίνει τοποθέτηση στο θέμα του αν θα συνεχιστούν οι συναντήσεις Κληρίδη - Ντενκτάς για ανθρωπιστικά θέματα, σε περίπτωση που ο Τ/Κ ηγέτης ανακοινώσει ότι δεν θα μεταβεί στην Ελβετία.

    Σε ερώτηση αν η κυβένρηση θεωρεί ότι η διαδικασία των συναντήσεων της Λευκωσίας και οι απευθείας συνομιλίες είναι δύο ανεξάρτητες διαδικασίες, ο Εκπρόσωπος είπε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί "να διαχωρίσει το θέμα των ανθρωπιστικών προβλημάτων και δεν έχει σχέση με την πολιτική. Είναι ένα ξεχωριστό, καθαρά ανθρωπιστικό και σαν τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται."

    Σημείωσε ότι τις συναντήσεις της Λευκωσίας τις είχε εισηγηθεί ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με συγκεκριμένο περιεχόμενο.

    Για το θέμα της εγκλωβισμένης δασκάλας Ελένης Φωκά, είπε ότι τέθηκε πριν από το Τράουτμπεκ, καθώς και στις συνομιλίες του Τράουτμπεκ, και εκκρεμεί η τελική απάντηση επί του θέματος.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [12] Εκπρόσωπος - ψευδοκράτος

    Λευκωσία,Κύπρος,29/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η κυβέρνηση προβαίνει και θα προβεί σε διαβήματα διαμαρτυρίας για την εγγραφή του ψευδοκράτους σε ιδιωτικό οργανισμό, ο οποίος στο παρελθόν είχε κάποια σχέση με την Οργάνωση Βιομηχανικής Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNIDO), δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης.

    Το σχετικό δημοσίευμα, εξήγησε, αναφέρεται στην περίπτωση της WEPZA (World Export and Processing Zone Association) που είχε αρχικά κάποιο σύνδεσμο με την UNIDO, αλλά στη συνέχεια απεσπάσθη και αποτελεί ιδιωτικό οργανισμό.

    "Το ψευδοκράτος έχει εγγραφεί σε αυτόν τον ιδιωτικό οργανισμό, ο οποίος έχει 38 μέλη," είπε ο κ. Χριστοφίδης, σημειώνοντας ότι η Κύπρος δεν είναι μέλος του εν λόγω οργανισμού.

    Ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε ότι "ανεξάρτητα του ότι αποτελεί διεθνή ιδιωτικό οργανισμό, έχουν γίνει και γίνονται παραστάσεις από το Υπουργείο Εξωτερικών γι' αυτό το θέμα."

    Οι παραστάσεις, εξήγησε, γίνονται και στον ίδιο τον οργανισμό αλλά και αλλού που μπορούν να έχουν επίδραση πάνω στον οργανισμό αυτό.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [13] Αυστραλός βουλευτής - Κληρίδης - ΥΠΕΞ

    Λευκωσία,Κύπρος,29/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Οι συνομιλίες είναι η μόνη οδός για επίτευξη λύσης του κυπριακού προβλήματος και θα πρέπει να ενθαρρύνονται, δήλωσε σήμερα ο Αυστραλός Εργατικός βουλευτής Ντάριλ Μέλχαμ.

    Παράλληλα εξέφρασε ικανοποίηση για τις απόψεις που εκφράστηκαν από την κυπριακή κυβέρνηση κατά τις συναντήσεις του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Εξωτερικών.

    Μιλώντας ύστερα από χωριστές συναντήσεις που είχε σήμερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Υπουργό Εξωτερικών Γιαννάκη Κασουλίδη, ο κ. Μέλχαμ τόνισε την ανάγκη επίδειξης καλής θέλησης και από τις δύο πλευρές, επισημαίνοντας όμως, ότι "σίγουρα υπάρχει καλή θέληση από πλευράς της (κυπριακής) κυβέρνησης".

    Ο κ. Μέλχαμ χαρακτήρισε τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Κληρίδη, "πολύ εποικοδομητική", σημειώνοντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον ενημέρωσε "με απόλυτη ειλικρίνεια για τις πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό".

    "Πιστεύω ότι οι εκτιμήσεις του για το Κυπριακό ήταν ειλικρινείς", είπε ο κ. Μέλχαμ, σημειώνοντας ότι εντυπωσιάστηκε από τη στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

    "Η διεθνής κοινότητα," πρόσθεσε ο Αυστραλός βουλευτής, "παρακολουθεί τα γεγονότα. Το Κυπριακό είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να επιλυθεί", είπε, αναφέροντας ότι προσωπικά δεν επιθυμεί να δει και 25η επέτειο της κατοχής.

    Τονίζοντας την ανάγκη διαλόγου σε όλα τα επίπεδα, επίσημα και ανεπίσημα, ο κ. Μέλχαμ επεσήμανε ότι αυτή είναι η διέξοδος για λύση ακόμα και αν δεν αποφέρει άμεσα αποτελέσματα.

    "Ακόμα και οι ανεπίσημες επαφές και συνομιλίες αποτελούν τα θεμέλια για κάτι που θα επιτευχθεί στο μέλλον", είπε.

    Ερωτηθείς αν θα έχει επαφές με την Τ/κ πλευρά, ο Αυστραλός βουλευτής είπε "όχι σε αυτό το στάδιο", γιατί, όπως εξήγησε αυτή είναι μια πολύ σύντομη επίσκεψη. Προτίθεται, όμως, πρόσθεσε, να έχει επαφές με την Τ/κ πλευρά στο μέλλον.

    Ο κ. Μέλχαμ, που πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Κύπρο, θα ενημερώσει τον ηγέτη του Εργατικού Κόμματος στην Αυστραλία Κιμ Μπίζλι, αναφορικά με τις επαφές του στην Κύπρο,

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Tuesday, 29 July 1997 - 13:36:29 UTC