Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-07-30

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΗΠΑ - Ικανοποίηση
  • [02] Παγκύπριοι Κολυμβητικοί Αγώνες
  • [03] Ιακώβου - Προεδρικές Εκλογές
  • [04] Τ/Κ αρθρογράφος: "Φταίει η Αγκυρα"
  • [05] Σαμπάχ - Συνέντευξη Ντενκτάς
  • [06] Ντενκτάς - Συνομιλίες
  • [07] Ιακώβου - Υποψηφιότητα
  • [08] Φεϊσέλ - Συναντήσεις
  • [09] Εκπρόσωπος - δήλωση Ανδρέα Κωνσταντίνου

  • [01] ΗΠΑ - Ικανοποίηση

    Ουάσινγκτον,ΗΠΑ,30/07/1997 (ΚΥΠΕ - Δημήτρης Απόκης)

    Την ικανοποίηση της κυβέρνησης των ΗΠΑ για τη συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη και του Ραούφ Ντενκτάς εξέφρασε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζιμ Φόλεϊ.

    Ο κ. Φόλεϊ ανέφερε ότι επρόκειτο για μια πολύ θετική συνάντηση που έθεσε τη βάση για περαιτέρω πρόοδο.

    Ο Αμερικανός αξιωματούχος επεσήμανε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ικανοποιημένες διότι η συνάντηση αυτή συνέβαλε στη συνέχιση της καλής ατμόσφαιρας, η οποία οδηγεί στο δεύτερο γύρο των συνομιλιών, στην Ελβετία, μέσα στον Αυγούστο.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΚΝ/ΓΠ)

    [02] Παγκύπριοι Κολυμβητικοί Αγώνες

    Λευκωσία,Κύπρος,30/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Εληξαν χθες βράδυ οι Παγκύπριοι Κολυμβητικοί Αγώνες στο Ολυμπιακό Κολυμβητήριο Λευκωσίας.

    Στην τελική βαθμολογία, στο Πρωτάθλημα Νέων - Νεανίδων πρώτη κατατάγηκε η Λευκωσία με 503 βαθμούς, δεύτερη η Αμμόχωστος με 474.5 και τρίτη η Λάρνακα με 200.5 βαθμούς.

    Στο Πρωτάθλημα Παίδων - Κορασίδων πρώτη κατατάγηκε η Αμμόχωστος με 464.5 βθμούς, δεύτερη η Λάρνακα με 317 και τρίτη η Λευκωσία με 217 βαθμούς.

    Τέλος στο πρωτάθλημα Παμπαίδων - Πανκορασίδων πρώτη κατατάγηκε η Αμμόχωστος με 396 βαθμούς, δεύτερη η Λευκωσία με 188 και τρίτη η Λάρνακα με 164 βαθμούς.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [03] (Κ) Ιακώβου - Προεδρικές Εκλογές

    Λευκωσία,Κύπρος,30/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Γιώργος Ιακώβου, επί σειρά ετών Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, εξήγγειλε πριν από λίγο την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές, σε δημοσιογραφική διάσκεψη.

    Η υποψηφιότητα είναι ανεξάρτητη, αλλά θεωρείται δεδομένη η υποστήριξη του κ. Ιακώβου από το ΑΚΕΛ, που έχει συγκαλέσει έκτακτη Παγκύπρια Συνδιάσκεψη το ερχόμενο Σάββατο. Τον κ. Ιακώβου, που υπήρξε ΥΠΕΞ στις κυβερνήσεις Κυπριανού και Βασιλείου, πλαισιώνουν στη διάσκεψη, που συνεχίζεται, οι στενοί συνεργάτες του Φρίξος Κολώτας, πρώην Υπουργός και πρώην πρέσβης, και Κώστας Αχιλλείδης, πρώην αρχηγός της ΚΥΠ.

    Εισερχόμενος στο ξενοδοχείο Χίλτον, όπου δίνει τη διάσκεψη Τύπου, ο κ. Ιακώβου συνοδευόταν επίσης από τη σύζυγό του και τον Αντη Παρτζίλη, πρώην Γενικό Διευθυντή του ΘΟΚ.

    Εξαγγέλλοντας την υποψηφιότητα του ο κ. Ιακώβου με πεντασέλιδη γραπτή του δήλωση αναφέρεται σε διάφορα θέματα, όπως το Κυπριακό, την άμυνα, την ευρωπαϊκή προοπτική και την εσωτερική διακυβέρνηση.

    Σημειώνεται, ότι η υποψηφιότητα Ιακώβου, γίνεται πέντε μέρες ύστερα από το ναυάγιο της συνεργασίας των κομμάτων ΑΚΕΛ - ΕΔΕΚ - Ε.ΔΗ. με υποψήφιο το Μάριο Ηλιάδη.

    Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή, η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ έθεσε τέρμα στο "Συνασπισμό της Ελπίδας", όπως είχε ονομαστεί η συνεργασία των τριών κομμάτων της αντιπολίτευσης, μετά την άρνηση των Ενωμένων Δημοκρατών να επικυρώσουν την υποψηφιότητα του Μάριου Ηλιάδη πριν από το δεύτερο γύρο των απευθείας συνομιλιών στο Κυπριακό.

    Σύμφωνα με την απόφαση της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, "το κόμμα θα κάνει άλλες επιλογές", τις οποίες θα θέσει ενώπιον έκτακτης Παγκύπριας Συνδιάσκεψης του κόμματος, που έχει συγκληθεί για το Σάββατο, 2 Αυγούστου.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)

    [04] Τ/Κ αρθρογράφος: "Φταίει η Αγκυρα"

    Λευκωσία,Κύπρος,30/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Στην Αγκυρα επιρρίπτει τις ευθύνες για την κατάντια των Τ/Κ ο Εσρέφ Τσετινέλ, αρθρογράφος της Τ/κ εφημερίδας "Χαλκίν Σεσί".

    Ο Τσετινέλ αναφέρει ότι υπάρχουν σήμερα στα κατεχόμενα 100 χιλιάδες έποικοι, τονίζοντας ότι ο Αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Ετζεβίτ εισηγήθηκε διπλή υπηκοότητα, που θα ανεβάσει τον αριθμό των εποίκων στις 500 χιλιάδες.

    Εξάλλου, ο Μπαϊράμ Κανσόι, αρθρογράφος της Τ/κ εφημερίδας "Ορτάμ", γράφει ότι οι υποσχέσεις ότι η Τουρκία θα βοηθήσει το ψευδοκράτος έχουν ψηφοθηρικά κίνητρα.

    Αναφέρει, επίσης, ότι οι λεγόμενες "βουλευτικές εκλογές" στα κατεχόμενα θα πρέπει να διεξαχθούν κανονικά το Δεκέμβριο του 1998, παρά την άποψη του Σερντάρ Ντενκτάς ότι θα πρέπει να διεξαχθούν στο πρώτο εξάμηνο του 1998.

    Ο Κανσόι, στο άρθρο του, διερωτάται κατά πόσο ο Υπουργός Προεδρίας της τουρκικής κυβέρνησης, αρμόδιος για κυπριακές υποθέσεις, Σιουκρού Γκιουρέλ, με τις υποσχέσεις του για παροχή βοήθειας προς το ψευδοκράτος, θέλει να αποδείξει ότι υποστηρίζει κάποιους.

    Επισημαίνει, μάλιστα, ότι οι υποσχέσεις αυτές εγείρουν ερωτηματικά για παρεμβάσεις στις λεγόμενες "εκλογές".

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [05] (Κ) Σαμπάχ - Συνέντευξη Ντενκτάς

    Λευκωσία,Κύπρος,30/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε στην τουρκική εφημερίδα "Σαμπάχ" ότι δεν θέλει να μεταβεί στην Ελβετία για το δεύτερο γύρο των συνομιλιών με τον Πρόεδρο Κληρίδη.

    Στον πρόλογο της συνέντευξης Ντενκτάς παρατίθενται απόψεις του εκλιπόντα Προέδρου της Τουρκίας, Τουργκούτ Οζάλ, για τον Ντενκτάς, ότι "ο άνθρωπος αυτός κρατά τα ηνία και μας κατευθύνει όπου αυτός θέλει. Είναι απαράδεκτο".

    Σύμφωνα με την εφημερίδα ο Ντενκτάς δεν εκπλήσσεται από την κριτική αυτή και απαντά ότι κατά διαστήματα, οι τουρκικές κυβερνήσεις τον έβλεπαν σαν εμπόδιο στη λύση του Κυπριακού.

    "Υπήρξαν περίοδοι, που με δυσαρέστησαν, αλλά δεν πέτυχαν τίποτα, και ύστερα από τρία ή πέντα χρόνια μου είπαν ο Θεός να σε έχει καλά που ενήργησες όπως εσύ είχες εκτιμήσει την κατάσταση", είπε ο Ντενκτάς.

    Σύμφωνα με τον αρθρογράφο της "Σαμπάχ" Χασάν Τζεμάλ, το ίδιο δίλημμα αντιμετωπίζει και τώρα ο Ντενκτάς, με τις απευθείας συνομιλίες, και εκφράζει την εκτίμηση ότι στη σημερινή συνεδρία του λεγόμενου "Υπουργικού Συμβουλίου", θα αποφασιστεί η μη μετάβαση στο Μοντρέ, η οποία όμως δεν θα κοινοποιηθεί, προτού πεισθεί και η Αγκυρα.

    Σε σχόλιο του Τζεμάλ ότι αν ο Ντενκτάς δεν μεταβεί στο Μοντρέ, τότε η Τ/κ πλευρά θα θεωρηθεί ως η πλευρά που προκαλεί προβλήματα, ο Τ/Κ ηγέτης απάντησε: "Για να μην χαλάσουμε το παιγνίδι, εδώ και 34 χρόνια δεχόμαστε συνέχεια τέρματα. Πότε τέλος πάντων θα πετύχουμε και εμείς τέρμα; Θα πρέπει κάποτε να χαλάσουμε το παιγνίδι για να αντιληφθεί και η διεθνής κοινότητα τί γίνεται."

    Ο Ντενκτάς επανέρχεται στο αίτημα αναγνώρισης της οντότητας και κυριαρχίας του ψευδοκράτους. "Αν η Ε/κ πλευρά δεν τις αποδέχεται γιατί να συνομιλούμε;", διερωτάται.

    Σχετικά με την συνάντηση στο Μοντρέ, εκτιμά πως στο παρόν στάδιο θα ήταν καλύτερα να αναβληθεί. "Ας το αναβάλουμε για να δούμε τη στάση της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Να δούμε κατά πόσο θα αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε/κ πλευρά. Το να μεταβούμε στο Μοντρέ σημαίνει ότι έχουμε μπει σε ένα κανάλι και συρόμαστε", είπε χαρακτηριστικά.

    Οπως είπε, στην αρχή θα τα βάλουν με την Τουρκία και θα θυμώσουν "αλλά ύστερα θα φανεί η ουσία".

    Ο αρθρογράφος γράφει ότι στο παρόν στάδιο ο Ντενκτάς θέλει να εφαρμόσει αυτή την τακτική και να χαλάσει το παιγνίδι αλλά δεν κλείνει τις πόρτες ολότελα.

    "Αν απαραίτητα πρέπει να πάμε στο Μοντρέ τότε εκεί να πούμε ποιές είναι οι βασικές μας αρχές για την ισότητα, κυριαρχία, διζωνικότητα, εγγυήσεις," δήλωσε ο Ντενκτάς. "Αν τα δέχεστε έχει καλώς αλλιώς σας αποχαιρετούμε", κατέληξε. (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΓΓ/ΚΝ/ΓΠ)

    [06] Ντενκτάς - Συνομιλίες

    Λευκωσία,Κύπρος,30/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς απείλησε σήμερα ότι εάν δεν αναβληθεί η πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, δεν θα παραστεί στο δεύτερο γύρο των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό, που έχει προγραμματιστεί για τον Αύγουστο στην Ελβετία.

    Μιλώντας ύστερα από συνεδρία του λεγόμενου "υπουργικού συμβουλίου" στα κατεχόμενα, ο Ντενκτάς είπε ότι εάν δεν αναβληθεί η ενταξιακή πορεία, δεν υπάρχει κανένα νόημα για συμμετοχή στις συνομιλίες.

    Οπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του σταθμού "Κίπρις FM", στη συνεδρία αποφασίστηκε η Τ/κ πλευρά να μην συμμετάσχει στο δεύτερο γύρο των απευθείας συνομιλιών, εάν η ΕΕ δεν αναβάλει τις διαβουλεύσεις για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου.

    Η υλοποίηση ή μη της απόφασης θα εξαρτηθεί από τα όσα θα συζητηθούν αύριο, κατά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με τον Ντενκτάς στην οικία του Αναπληρωτή Ειδικού Αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο Γκούσταβ Φεϊσέλ.

    Η τελική απόφαση για τη συμμετοχή ή μη της Τ/κ πλευράς στις συνομιλίες θα ληφθεί κατά τη συνεδρία του λεγόμενου "υπουργικού συμβουλίου" τη Δευτέρα.

    Εξάλλου, ο Ντενκτάς θα συναντηθεί εκτάκτως σήμερα με τον κ. Φεϊσέλ και για το λόγο αυτό ανέβαλε την προγραμματισθείσα για σήμερα το απόγευμα συνάντηση με τους αρχηγούς των Τ/κ κομμάτων.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [07] (Κ) Ιακώβου - Υποψηφιότητα

    Λευκωσία,Κύπρος,30/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Εξαγγέλλοντας σήμερα την υποψηφιότητά του για τις Προεδρικές εκλογές που θα γίνουν το 1998, ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου εμφανίσθηκε αισιόδοξος "για την τελική έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης".

    Επιβεβαίωσε παράλληλα πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες, βρισκόταν εδώ και καιρό σε επαφή με το ΑΚΕΛ, η οποία διακόπηκε με τη σύμπηξη της συνεργασίας ΑΚΕΛ - ΕΔΕΚ - Ε.ΔΗ. με υποψήφιο το Μάριο Ηλιάδη. Ο κ. Ιακώβου δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για την εξέλιξη εκείνη, η οποία τον παραγκώνιζε.

    Απέφυγε πάντως, να απαντήσει σε ερώτηση για παλαιότερη δήλωση του Προέδρου της ΕΔΕΚ, Βάσου Λυσσαρίδη, ότι η υποψηφιότητά του είναι "υποψηφιότητα ήττας".

    Κεντρικοί άξονες της πολιτικής που θα ακολουθήσει, σύμφωνα με πεντασέλιδη γραπτή δήλωση "Αρχών" που μοίρασε στα ΜΜΕ κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης, είναι:

    - Η λύση του Κυπριακού στη βάση Ομοσπονδίας και στα πλαίσια των αποφάσεων των ΗΕ, των Συμφωνιών Κορυφής και των ομοφώνων αποφάσεων του Εθνικού Συμβουλίου του 1989.

    - Η θεσμοθέτηση, ενίσχυση και ποιοτική αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας Κύπρου - Ελλάδας.

    - Η ένταξη στην ΕΕ και - η δημιουργία σύγχρονων κρατικών δομών, αξιόπιστο κράτος, κοινωνική δικαιοσύνη.

    Ο κ. Ιακώβου, απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ανέφερε ότι η αισοδοξία του για τις προοπτικές της υποψηφιότητάς του βασίζεται σε "επιστημονικές μετρήσεις", χωρίς όμως να δώσει άλλες λεπτομέρειες, καθώς και στις πολλές επαφές που ο ίδιος είχε αυτό το διάστημα.

    Για την πορεία της υποψηφιότητάς του, ήταν ιδιαίτερα δηκτικός. "Είναι γνωστό ότι το ΑΚΕΛ προέβαλε το όνομα μου, σαν βάση μιας συνεργασίας των τριών αντιπολιτευομένων κομμάτων. Αποδέχθηκα απόλυτα την απόφαση αυτή (για το "Συνασπισμό της Ελπίδας"), είπε ο κ. Ιακώβου.

    Για να τονίσει, ωστόσο, αμέσως εμφαντικά: "Μάλιστα, μπορώ να πω ότι γύρισα και σελίδα, άνκαι αισθανόμουνα δυσάρεστα, αφού είχα συγκεντρώσει γύρω μου πολιτικοποιημένους ανθρώπους για πολλούς μήνες αν όχι και χρόνια, και αισθανόμουνα ότι αν έφευγα από το σκηνικό θα τους εγκατέλειπα". Πρόσθεσε ότι οι συνεργάτες του τον προέτρεπαν να εμφανίσει πολιτικό σχήμα ή και κόμμα.

    Κληθείς να αιτιολογήσει την αναφορά του (στη γραπτή δήλωση) για "αδράνεια και παλινδρομήσεις (που) άφησαν να περάσουν για 4.5 χρόνια, αναξιοποίητα" για το Κυπριακό, ο κ. Ιακώβου περιορίστηκε να αναφέρει τις "ευφάνταστες ιδέες Κληρίδη", προς τις οποίες εξέφρασε την διαφωνία του.

    Ο κ. Ιακώβου επέκρινε, εμμέσως πλην σαφώς, τον Υπουργό Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας, Ακη Τσοχατζόπουλο για τις δηλώσεις του αναφορικά με την άφιξη των S300 στην Κύπρο και για το αεροδρόμιο Πάφου. "Εγώ δεν θα ανακοίνωνα τι προτίθεμαι να κάνω με ένα οπλικό σύστημα οποιασδήποτε μορφής, εκτός και εάν είχα συγκεκριμένο στόχο, να αξιοποιήσω αυτό το γεγονός".

    Επικαλέστηκε σχετική αναφορά, που υπάρχει στη γραπτή δήλωσή του, ότι θα εφαρμόσει αυστηρά την προσέγγιση "να γίνονται πολλά έργα και να δηλώνονται ελάχιστα".

    Ο κ. Ιακώβου, όχι μόνον δεν τάσσεται εναντίον του Δόγματος, αλλά τάχθηκε αναφανδόν υπέρ της "θεσμοθέτησης της αμυντικής συνεργασίας, και της αύξησης της αμυντικής δυνατότητας, της ενίσχυσης και της ποιοτικής αναβάθμισης" της αμυντικής συνεργασίας Κύπρου - Ελλάδας, με ένα "κοινό σχεδιασμό, που να απαντά σε κάθε επιχειρησιακή κρίση, όταν αυτή παρουσιάζεται.

    Αφησε πάντως υπονοούμενα για την κυβέρνηση Κληρίδη σχετικά με το Δόγμα, λέγοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση "έχει κάθε καλή διάθεση, όμως δεν είμαι βέβαιος", πρόσθεσε, "κατά πόσον έχουν μπει σε εφαρμογή πολλοί αμυντικοί σχεδιασμοί", τονίζοντας ότι αυτό φάνηκε στην περίπτωση στα Ιμια.

    Επέκρινε επίσης και τον Πρόεδρο Κληρίδη, για την έλλειψη ενημέρωσης της Λευκωσίας, από την Αθήνα, το βράδυ του επεισοδίου στα Ιμια.

    Σε παρατήρηση, ότι υπηρέτησε ως ΥΠΕΞ δύο κυβερνήσεις με εντελώς διαφορετική προσέγγιση στο Κυπριακό, ο κ. Ιακώβου τόνισε ότι δεν υπάρχει "απόλυτη σταθερή πολιτική" και ότι συνεχώς διαμορφώνεται.

    Εφερε ως παράδειγμα θέση του πρώην Προέδρου Σπύρου Κυπριανού, ο οποίος εδέχθη, όπως είπε, έγγραφο, το οποίο το Μάρτη του 1986 όλοι συμφωνήσαμε, ότι δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτό.

    Ο Γιώργος Ιακώβου, Υπουργός Εξωτερικών στις κυβερνήσεις Κυπριανού και Βασιλείου, του οποίου η υποψηφιότητα είναι ανεξάρτητη, αναμένεται να έχει την υποστήριξη του ΑΚΕΛ.

    Στη διάσκεψη Τύπου, πλαισιωνόταν από τους Φρίξο Κολώτα, πρώην Υπουργό και πρώην πρέσβη, και Κώστα Αχιλλείδη, πρώην αρχηγό της ΚΥΠ.

    Εισερχόμενος στο ξενοδοχείο Χίλτον, για τη διάσκεψη, ο κ. Ιακώβου συνοδευόταν επίσης από τον Αντη Παρτζίλη, πρώην Γενικό Διευθυντή του ΘΟΚ και τον Γιώργο Καστελλάνο, σύμβουλο στο Προεδρικό, επί προεδρίας Βασιλείου.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)

    [08] Φεϊσέλ - Συναντήσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,30/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη είχε σήμερα το πρωί ο Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Γκούσταβ Φεϊσέ. Νωρίς το απόγευμα συναντάται στα κατεχόμενα και με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Οι σημερινές συναντήσεις, που πραγματοποιούνται ύστερα από παράκλησηη του κ. Φεϊσέλ, σκοπό έχουν να προετοιμάσουν την αυριανή κοινή συνάντηση μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του κ. Ντενκτάς στην οικία του αξιωματούχου του ΟΗΕ.

    Στις συναντήσεις αναμενόταν να γίνει ανταλλαγή απόψεων για την ημερήσια διάταξη της αυριανής συνάντησης και τη μεθοδολογία που θα χρησιμοποιηθεί.

    Στο μεταξύ, ο κατοχικός ηγέτης δεν αναμένεται να ανακοινώσει την απόφασή του για μετάβαση ή μή στο δεύτερο γύρο των απευθείας συνομιλιών στην Ελβετία πριν από τη συνάντηση που αναμένεται να έχει τις επόμενες λίγες μέρες με ανώτερους Τούρκους αξιωματούχους.

    Πάντως τα μηνύματα που έχουν μεταφερθεί φαίνεται να είναι ενθαρρυντικά, παρόλο που οι δημόσιες δηλώσεις του Τ/Κ ηγέτη τον παρουσιάζουν να τοποθετείται αρνητικά.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [09] Εκπρόσωπος - δήλωση Ανδρέα Κωνσταντίνου

    Λευκωσία,Κύπρος,30/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η κυβέρνηση έχει υπόλοιπο θητείας να διανύσει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα ασχοληθεί με προεδρολογία αυτή την περίοδο που το Κυπριακό διανύει την πιο κρίσιμη πορεία του, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, απαντώντας σε γραπτή ανακοίνωση του εκ των μελών του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ, Ανδρέα Κωνσταντίνου.

    Σχολιάζοντας την ανακοίνωση Κωνσταντίνου, η οποία αναφέρεται σε δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών Χριστόδουλου Χριστοδούλου και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου με τις οποίες δημοσιοποίησαν την προσωπική τους επιθυμία για επανεκλογή του Γλαύκου Κληρίδη στην προεδρία της Δημοκρατίας, ο κ. Χριστοφίδης είπε:

    "Η κυβέρνηση έχει υπόλοιπο από την πρώτη θητεία της να διανύσει και θα το διανύσει δημιουργικά, και θα υπάρξει και άλλη θητεία γιατί το επιβάλλει η πολιτική σύνεση".

    "Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ έχει από πολλού εξαγγείλει την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές", πρόσθεσε ο κ. Χριστοφίδης, επισημαίνοντας "ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι πλήρως απασχολημένος με το Κυπριακό που διανύει την πιο κρίσιμη πορεία του και ως εκ τούτου δεν το κρίνει ορθό ούτε συνετό να ασχοληθεί αυτή την περίοδο με προεδρολογία".

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης έχει κάνει ξεκάθαρο ότι "δεν θα ασχοληθεί με προεδρολογία αυτή την περίοδο. Θα ασχοληθεί με αυτό το θέμα όταν εκείνος κρίνει πρέπον και τότε θα ανακοινώσει την απόφασή του".

    Τονίζοντας ότι το θέμα θεωρείται λήξαν, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι τόσο η θέση του όσο και εκείνη του κ. Χριστοδούλου "είναι ότι δεν θα ασχολούνται με προεδρολογία μέχρις ότου υπάρξουν γεγονότα στα οποία ο καθένας θα αναφερθεί", πρόσθεσε ο κ. Χριστοφίδης. Απέφυγε να απαντήσει κατά πόσον σε περίπτωση μη υποβολής υποψηφιότητας από τον Πρόεδρο Κληρίδη ο ΔΗΣΥ θα υποστηρίξει τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Σπύρο Κυπριανού, ο οποίος έχει ήδη εξαγγείλει την υποψηφιότητά του.

    Σε γραπτή απάντηση στις δηλώσεις Χριστοφίδη και Χριστοδούλου ο κ. Κωνσταντίνου σημειώνει ότι "η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού, όπως καλά γνωρίζουν οι δύο συνεργάτες του κ. Κληρίδη".

    Υπογραμμίζει ότι "όπως πρέπει επίσης να γνωρίζουν, η επανεκλογή του κ. Κληρίδη δεν είναι δεδομένη, επειδή ακριβώς δεν είναι δεδομένη η υποστήριξη της υποψηφιότητάς του από τον κόσμο του Δημοκρατικού Κόμματος".

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Wednesday, 30 July 1997 - 12:02:44 UTC