Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-07-31

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ποινή - Κρεμμαστός - Υπόθεση AIDS
  • [02] Υπουργικό - Δηλώσεις Χριστοδούλου
  • [03] Δηλώσεις Αναστασιάδη
  • [04] ΗΠΑ - Αγκυρα - Κυπριακό
  • [05] Λάρνακα - Σεισμική δόνηση
  • [06] ΑΚΕΛ - βομβιστική επίθεση στο Ισραήλ
  • [07] Ποινή Κρεμμαστού για μετάδοση AIDS
  • [08] ΑIDS - Τρία νέα περιστατικά
  • [09] Αυγά υγιεινής διατροφής

  • [01] Ποινή - Κρεμμαστός - Υπόθεση AIDS

    Λάρνακα,Κύπρος,31/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ποινή φυλάκισης 15 μηνών επέβαλε σήμερα το Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου σε βάρος του Παύλου Γεωργίου Κρεμμαστού, 45 ετών, από την Αγία Νάπα, στη γνωστή υπόθεση μετάδοσης του ιού του AIDS σε Βρετανίδα.

    Ο Κρεμμαστός κρίθηκε ένοχος από το Δικαστήριο Αμμοχώστου, που συνεδρίαζε στη Λάρνακα, την περασμένη Τρίτη, στην κατηγορία ότι εξ αμελείας μετέδωσε τον ιό του AIDS στη Βρετανίδα Τζάνετ Ελίζαμπεθ Πινκ, ενώ γνώριζε ότι ήταν φορέας.

    Η υπόθεση είχε προκαλέσει το έντονο ενδιαφέρον των ξένων ΜΜΕ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΚΝ)

    [02] Υπουργικό - Δηλώσεις Χριστοδούλου

    Λευκωσία,Κύπρος,31/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ανκαι παρουσιάζεται κάμψη στο ρυθμό ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας, εντούτοις βρισκόμαστε σε πολύ καλά επίπεδα και συγκρινόμαστε ευνοϊκά με ευρωπαϊκές χώρες, των οποίων ο ρυθμός ανάπτυξης είναι χαμηλότερος από αυτόν της Κύπρου.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου, τονίζοντας ότι "με βάση τα στοιχεία και τα δεδομένα που έχουμε, παρά τα φοβερά πλήγματα που έχει υποστεί η οικονομία πέρσι, με τα γνωστά γεγονότα της Δερύνειας και την ημιανομβρία, αλλά και φέτος με την ανομβρία, εξακολουθεί να βρίσκεται σε ικανοποιητικά επίπεδα".

    Μιλώντας πριν από τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Χριστοδούλου τόνισε ότι "είναι λάθος να μιλάμε για ύφεση", αφού "οικονομικά, τουλάχιστον, γνωρίζουμε όλοι ότι ύφεση υπάρχει όταν υπάρχει αρνητική ανάπτυξη".

    Ο κ. Χριστοδούλου επεσήμανε ότι "υπάρχει μια κάμψη στο ρυθμό της ανάπτυξης, αλλά ο ρυθμός αυτός συγκρίνεται ευνοϊκά σε σχέση με τον αντίστοιχο ρυθμό ανάπτυξης των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που ήταν γύρω στο 1,5% πέρσι".

    Ανέφερε, εξάλλου, ότι στην Κύπρο ο ρυθμός ανάπτυξης υπολογίζεται γύρω στο 1,5% με 2%, τονίζοντας ότι αυτό θεωρείται ικανοποιητικό στην Ευρώπη.

    Σχολιάζοντας επικρίσεις αναφορικά με την πορεία της οικονομίας, ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι "είναι νωρίς ακόμη για να αρχίσει κανείς να ασχολείται με θέσεις που άπτονται της προεκλογικής εκστρατείας".

    "Οταν έρθει", είπε, "η κατάλληλη στιγμή, θα πρέπει να αντιπαραθέσουμε τα δεδομένα και τα στοιχεία μας για να αποδείξουμε αν πάει ή αν δεν πάει καλά και αν η επίδοση της οικονομίας μπορεί να συγκριθεί ευνοϊκά με το τί συμβαίνει στις άλλες χώρες, με τις οποίες πρέπει να συγκρινόμαστε".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [03] Δηλώσεις Αναστασιάδη

    Λευκωσία,Κύπρος,31/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δημοκρατικός Συναγερμός θα ασχοληθεί με τις προεδρικές εκλογές αμέσως μετά το δεύτερο γύρο των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Ελβετία, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του κόμματος Νίκος Αναστασιάδης.

    Σε σχετικές ερωτήσεις που του υποβλήθηκαν ύστερα από συνάντηση που είχε το πρωί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι "όταν δεν σε απασχολούν οι προεδρικές εκλογές επί του παρόντος, δεν μπορείς να προβαίνεις σε δηλώσεις που αφορούν τις προεδρικές εκλογές".

    Τόνισε, εξάλλου, ότι η θέση του είναι "ξεκάθαρη και σαφής" και ότι οι προεδρικές εκλογές θα απασχολήσουν τον ίδιο και τα αρμόδια συλλογικά όργανα "αμέσως μετά το δεύτερο κύκλο των συνομιλιών" για το Κυπριακό.

    Κληθείς να σχολιάσει ανακοίνωση του Εκπροσώπου Τύπου του ΔΗΚΟ Ανδρέα Κωνσταντίνου ότι την επομένη των προεδρικών εκλογών θα "κλάψουν πικρά" όσοι δεν υποστήριξαν την υποψηφιότητα Σπύρου Κυπριανού, ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε ότι "η επαφή μου είναι απευθείας με τον κ. Κυπριανού" και ότι δεν σχολιάζει δηλώσεις αξιωματούχων οποιουδήποτε κόμματος.

    Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο κ. Κυπριανού δεν αντέδρασε στην ανακοίνωση, άρα μπορεί να εκληφθεί ότι συμφωνεί με τον αξιωματούχο του κόμματός του, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι "με τον κ. Κυπριανού συνομιλούμε, κατά κύριο λόγο, τις τελευταίες ημέρες για το εθνικό (πρόβλημα) και λιγότερο για τις προεδρικές (εκλογές)".

    Εξέφρασε, εξάλλου, την εκτίμηση ότι με τον κ. Κυπριανού βρίσκεται "σε μιαν απόλυτη συνεννόηση και κατανόηση".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [04] ΗΠΑ - Αγκυρα - Κυπριακό

    Λευκωσία,Κύπρος,31/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η Τ/κ εφημερίδα "Γενί Ντουζέν" γράφει ότι μετά την αρνητική πολιτική των Ετζεβίτ και Ντενκτάς για τις συνομιλίες, επενέβησαν οι ΗΠΑ και άρχισαν οι πιέσεις προς την Αγκυρα.

    Σύμφωνα με την Τ/κ εφημερίδα, ο λεγόμενος "υπουργός εξωτερικών" Τανέρ Ετκίν κλήθηκε εσπευσμένα στην Αγκυρα, ενώ ο Ντενκτάς ανέβαλε την προγραμματισμένη του συνάντηση με τους αρχηγούς των κομμάτων.

    Επιπλέον δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα για τις συνομιλίες κατά τη χθεσινή συνεδρία του λεγόμενου "υπουργικού συμβουλίου".

    Οπως αναφέρεται, "οι ΗΠΑ πιέζουν την Αγκυρα για να μεταβεί ο Ντενκτάς στο Μοντρέ" και για την κατάσταση αυτή ενημερώθηκε ο Ετκίν.

    Μετά τη χθεσινή συνεδρία ο Ντενκτάς δήλωσε ότι "το θέμα θα συζητηθεί με την Αγκυρα".

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΚΝ/ΓΠ)

    [05] Λάρνακα - Σεισμική δόνηση

    Λευκωσία,Κύπρος,31/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ασθενής σεισμική δόνηση επιφανειακού μεγέθους 4.3 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ καταγράφηκε σήμερα στις 10 το πρωί, σύμφωνα με ανακοίνωση του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος.

    Το επίκεντρο του σεισμού ήταν στον κόλπο της Λάρνακας, 7 χιλιόμετρα νότια της παραλίας και το εστιακό βάθος ήταν σαράντα χιλιόμετρα.

    Ο σεισμός έγινε ελαφρά αισθητός στη Λάρνακα, στα γύρω χωριά και σε μερικούς ενοίκους ψηλών πολυκατοικιών στη Λευκωσία. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, δεν έχουν αναφερθεί ζημιές.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [06] ΑΚΕΛ - βομβιστική επίθεση στο Ισραήλ

    Λευκωσία,Κύπρος,31/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Το ΑΚΕΛ καταδικάζει με αποτροπιασμό τη βομβιστική επίθεση σε λαϊκή αγορά της Ιερουσαλήμ, που προκάλεσε μεγάλο αριθμό θυμάτων ανάμεσα σε ανυποψίαστους πολίτες.

    Οπως υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του κόμματος, η εγκληματική αυτή ενέργεια, δυναμιτίζει τις προσπάθειες συνέχισης της ειρηνευτικής διαδικασίας Ισραήλ και Παλαιστινίων, για μια δίκαιη λύση του προβλήματος.

    Το ΑΚΕΛ εκφράζει τη συμπάθειά του για το χαμό αθώων ανθρώπων και εύχεται όπως εφαρμοστούν το ταχύτερο οι συμφωνίες και όπως "η ειρηνευτική διαδικασία συνεχιστεί, για επίτευξη δίκαιης τελικής λύσης, με την ίδρυση ανεξαρτήτου παλαιστινιακού κράτους, με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ."

    Εξάλλου με τηλεγράφημά του προς τον Πρέσβη του Ισραήλ Σιέμι Τσουρ, ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, εκφράζει τη συμπάθεια του κόμματος, για το αποτρόπαιο αυτό έγκλημα.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [07] Ποινή Κρεμμαστού για μετάδοση AIDS

    Λάρνακα,Κύπρος,31/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Συντετριμμένος, με σκυφτό το κεφάλι και χωρίς να πει τίποτα, δέχθηκε τη 15μηνη ποινή άμεσης φυλάκισης που του επέβαλε το Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου, ο Παύλος Γεωργίου Κρεμμαστός.

    Ο Κρεμμαστός βρέθηκε ένοχος ότι, όντας φορέας του μολυσματικού ιού HIV από το 1992, και γνωρίζοντας τη φύση του ιού, τους τρόπους μετάδοσής του και τα καταλυτικά αποτελέσματά του, προχώρησε κατ' επανάληψη και για μεγάλο χρονικό διάστημα σε σεξουαλική επαφή με τη Βρετανίδα Τζάνετ Ελίζαμπεθ Πινκ, χωρίς να της γνωστοποιήσει την ασθένειά του και χωρίς τη χρήση προφυλακτικών μέτρων.

    Οπως αναφέρθηκε στο Δικαστήριο, το αδίκημα στο οποίο έχει βρεθεί ένοχος ο κατηγορούμενος κατατάσσεται στα πλημμελήματα και αντιμετωπίζεται, κατ' ακολουθία της γενικής διάταξης του άρθρου 35 του Κεφ. 154, με ποινή φυλάκισης μέχρι δύο χρόνια ή πρόστιμο μέχρι 1.500 λίρες.

    Τα γεγονότα που καλύπτουν την κατηγορία είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικά. Ο κατηγορούμενος γνώριζε τα πάντα για την ασθένειά του και τη φύση της. Ο ίδιος βίωσε τη νόσο της συζύγου του, την απέλπιδα προσπάθεια θεραπείας της και το φρικτό θάνατό της.

    Ζει καθημερινά το δικό του δράμα και την ασύλληπτη για τον ανθρώπινο νου τραγωδία του κτυπημένου με την ίδια ασθένεια παιδιού του.

    Ενας άνθρωπος τραγικά καταδικασμένος να διανύσει μέχρι το τέλος αυτή την πορεία θα αναμένετο, πολύ περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο, να απόφευγε πράξεις που θα ήταν ενδεχόμενο να οδηγήσουν και άλλους συνανθρώπους του στην ίδια κατάσταση.

    Γνωρίζοντας όλα αυτά, επέλεξε να συμπεριφερθεί με τρόπο που όχι μόνο ενδέχετο, αλλά κατά πάσα πιθανότητα θα οδηγούσε στη μόλυνση της γυναίκας με την οποία συζούσε.

    Χωρίς να της αναφέρει οτιδήποτε, προχώρησε σε σεξουαλικές σχέσεις μαζί της, παραλείποντας κάθε προφύλαξη. Για μήνες διοχέτευε μέσα της το θάνατο. Η άγνοια στην οποία τελούσε η σύντροφός του της αποστερούσε και την ελάχιστη ευχέρεια να λάβει οποιαδήποτε μέτρα αποφυγής του κινδύνου μόλυνσής της. Η αμέλειά του την οδήγησε σε μιαν ολέθρια πορεία με σίγουρη κατάληξη το θάνατο.

    Το μόνο ελαφρυντικό στοιχείο που εντόπισε το Δικαστήριο στο όλο φάσμα των γεγονότων είναι η συμπαράσταση που έδειξε ο κατηγορούμενος στην Τζάνετ όταν αυτή είχε ήδη μολυνθεί. Παρέμεινε μαζί της και τη συνόδευε στα διάφορα νοσοκομεία για τις απαραίτητες εξετάσεις.

    Ο ισχυρισμός ότι ο κατηγορούμενος συνεργάστηκε με την Ασυτνομία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός. Η άμεση παραδοχή και η αυθόρμητη συνεργασία με την Αστυνομία αποτελούν στοιχεία μετριασμού της ποινής. Στην προκειμένη, όμως, περίπτωση δεν υπήρξαν. Από τα αρχικά στάδια των ανακρίσεων, προσπάθεια του κατηγορουμένου ήταν η απόκρυψη της ενοχής του.

    Οπως αναφέρθηκε στο Δικαστήριο, η όλη προσπάθεια της υπεράσπισης στην αγόρευση για μετριασμό της ποινής, κινήθηκε γύρω από τις προσωπικές συνθήκες του κατηγορουμένου και απ' ότι φαίνεται στο σχετικό ιατρικό πιστοποιητικό που κατατέθηκε στο Δικαστήριο, ημερομηνίας 23.7.1997, "τον Ιανουάριο του 1997, λόγω επιδείνωσης της νόσου, ο ασθενής ετέθη στη νέα τριπλή αντιρετροική θεραπεία και βρίσκεται υπό συνεχή κλινική κι εργαστηριακή παρακολούθηση".

    Μετά το θάνατο της γυναίκας του, τον Αύγουστο του 1994, από την ασθένεια AIDS, είναι ο μόνος προστάτης της οικογένειάς του. Είναι πατέρας τεσσάρων παιδιών.

    Η κόρη του έχει αρραβωνιαστεί και δεν μένει μαζί του. Το μικρότερο του παιδί είναι επίσης φορέας του ιού HIV. Ο κατηγορούμενος εργάζεται περιοδικά φτιάχνοντας ή συντηρώντας βάρκες κι έχει τεράστια οικονομικά προβλήματα. Σαν βοήθημα παίρνει 300 λίρες το μήνα από το κράτος.

    Η σοβαρότητα του αδικήματος είναι βεβαίως δεδομένη. Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες διαπράχθηκε το καθιστούν ακόμα πιο σοβαρό. Η ποινή είναι αναγκαίο να είναι αποτρεπτική. Το επιβάλλει η ίδια η φύση του αδικήματος, λαμβανομένων υπόψη των γεγονότων της υπόθεσης.

    Το AIDS, τόνισε το Δικαστήριο, "είναι πλέον παρών και στη χώρα μας, πληγή στο κορμί της κυπριακής κοινωνίας, όπου οι κίνδυνοι διάδοσης της νόσου είναι ιδιαίτερα αυξημένοι, αν ληφθεί υπόψη ότι εκατομμύρια άνθρωποι κατακλύζουν τον τόπο μας κάθε χρόνο. Υπάρχει επιτακτική ανάγκη προστασίας της υγείας του λαού."

    Ανέφερε ότι τα Δικαστήρια έχουν υποχρέωση να συμβάλουν με την επιβολή αποτρεπτικών ποινών, που να αντικατοπτρίζουν τη σοβαρότητα των αδικημάτων αυτού του είδους και να αποβλέπουν στην αποτελεσματική και γενική αποτροπή του κινδύνου για διάπραξη παρόμοιων αδικημάτων.

    Ο Δικαστής Αντώνης Λιάτσος είπε ότι τα γεγονότα της υπόθεσης είναι τόσο σοβαρά, που και ακόμη το όριο της ανώτατης ποινής των δύο ετών που προβλέπεται από το Νόμο είναι έκδηλα ανεπαρκές.

    "Οι συνθήκες του κατηρούμενου, το λευκό ποινικό του μητρώο, η σημερινή κατάσταση της υγείας του και το αναντίλεκτο γεγονός ότι ο κύκλος της βιολογικής του ζωής είναι, λόγω της ασθένειάς του, περιορισμένος, με οδηγούν στην απόφασή μου," είπε ο Δικαστής, "να δείξω επιείκεια και να εξαντλήσω τα όρια εξατομίκευσης που απομένουν στην έκταση της ποινής φυλάκισης."

    Συνεκτιμώντας, συνέχισε ο Δικαστής, όλους τους παράγοντες που συνθέτουν το μέτρο της ποινής, ο κατηγορούμενος καταδικάζεται σε ποινή φυλάκισης 15 μηνών. Η ποινή θα είναι άμεσου χαρακτήρα, διότι μόνο έτσι αντικατοπτρίζεται το έντονο αποτρεπτικό στοιχείο που πρέπει να υπάρχει σε κατηγορίες αυτού του είδους και στιγματίζεται η σοβαρότητα των γεγονότων που την περιβάλλουν.

    Εξερχόμενος της αίθουσας του Δικαστηρίου με χειροπέδες, ο Παύλος Γεωργίου Κρεμμαστός δεν είπε τίποτα στους δημοσιογράφους, ξένους και Κύπριους, που επίμονα τον ρωτούσαν για την ποινή που του επιβλήθηκε.

    Ο μόνος που μίλησε ήταν ο δίδυμος αδελφός του, Πέτρος, ο οποίος είπε: "Σίγουρα είμαστε απογοητευμένοι, όχι από τη διαδικασία της δίκης ή την απόφαση του Δικαστηρίου, αλλά κυρίως αισθηματικά".

    Ο Πέτρος εξέφρασε την ανησυχία του για τα παιδιά του Παύλου, λέγοντας ότι είναι το πιο "δυστυχές σημείο" της όλης υπόθεσης.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [08] ΑIDS - Τρία νέα περιστατικά

    Λευκωσία,Κύπρος,31/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Τρία νέα περιστατικά ατόμων με AIDS διαγνώστηκαν αυτό το μήνα. Μέχρι σήμερα έχουν διαγνωστεί 271 περιστατικά μόλυνσης με τον ιό, από τα οποία 158 είναι Κύπριοι και 113 αλλοδαποί.

    Τα τέσσερα πέμπτα των Κυπρίων οροθετικών ανήκουν στις ηλικίες από 20 έως 40 ετών. Από τους 158 Κύπριους οροθετικούς οι 134 είναι άντρες και οι 24 γυναίκες.

    Σχεδόν όλοι οι Κύπριοι που έχουν διαγνωστεί κατά τα τελευταία χρόνια έχουν προσβληθεί στην Κύπρο.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [09] Αυγά υγιεινής διατροφής

    Λευκωσία,Κύπρος,31/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Αυγά υγιεινής διατροφής, χωρίς τον κίνδυνο της χοληστερόλης θα μπορεί από αύριο να καταναλώνουν οι Κύπριοι, ακόμα και εκείνοι για τους οποίους το αυγό είναι για λόγους υγείας, απαγορευμένο είδος διατροφής.

    Αυτό τονίστηκε σήμερα σε δημοσιογραφική διάσκεψη, κατά την οποία παρουσιάστηκαν τα αυγά υγιεινής διατροφής EGG PLUS ή αυγά Ωμέγα 3, που θα διατίθενται από αύριο στην αγορά.

    Λεπτομέρειες για την παραγωγή και τα πλεονεκτήματα του αυγού έδωσε ο Καθηγητής, Διευθυντής του Τομέα Ζωϊκής Παραγωγής, στο Τμήμα Κτηνιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Αθανάσιος Γιαννακόπουλος, ο οποίος ανέλυσε τη θετική ή αρνητική σχέση μεταξύ των καρδιαγγειακών παθήσεων και της κατανάλωσης λιπών, χοληστερόλης, κορεσμένων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων και κυρίως με την αναλογία ω-6 προς ω-3 λιπαρού οξέως στα τρόφιμα.

    Από την αναλογία αυτή, εξήγησε ο κ. Γιαννακόπουλος, επηρεάζεται το επίπεδο χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων στο πλάσμα του αίματος.

    Η παραγωγή αυγών πλούσιων σε πολυακόρεστα μπορεί να αντικαταστήσει την κατανάλωση ψαριών, που είναι τόσο ευεργετική για την ανθρώπινη υγεία, αφού αυτά είναι πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και μάλιστα του τύπου ω-3 λιπαρά οξέα, συνέχισε.

    Σύμφωνα με τον κ. Γιαννακόπουλο, Δανοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι η δίαιτα των εσκιμώων της Γροιλανδίας που είναι πλούσια σε λιπαρά ψάρια, τους προστάτευε από θρόμβωση και ισχαιμική καρδιοπάθεια, ενώ το ίδιο παρατηρήθηκε και στους Κρητικούς.

    Εξάλλου, είπε, σε διάφορες χώρες, ω-3 λιπαρά οξέα χορηγούνται και στις εγγύους, ενώ η υγεία της κότας δεν επηρεάζεται καθόλου.

    Τα Ωμέγα 3 αυγά, ανέφερε ο κ. Γιαννακόπουλος, παράγονται με παροχή στις κότες κατάλληλων τροφών, κυρίως τροφών πλούσιων σε ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία βρίσκονται στη γλυστηρίδα, το ελαιόλαδο, τους ξηρούς καρπούς, το σογιέλαιο, το λιναρόσπορο - λινέλαιο κτλ, χωρίς τη χορήγηση οποιασδήποτε χημικής ουσίας και έχουν την ίδια γεύση και το ίδιο άρωμα με τα κοινά αυγά.

    Στην Κύπρο παράγονται από πτηνοτροφική μονάδα που παράγει 10 χιλ. αυγά την ημέρα, θα πωλούνται προς Λίρες 1,20 τη δωδεκάδα και θα έχουν ειδική σήμανση, ώστε να είναι βέβαιος ο καταναλωτής ότι αγοράζει ω-3 αυγά.

    Τα Ωμέγα 3 αυγά ή EGG PLUS κυκλοφορούν ήδη σε πολλές χώρες όπως ο Καναδάς, η Βρετανία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ολλανδία κ.ά.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Thursday, 31 July 1997 - 12:02:43 UTC